Talaj (edafikus) tényezők

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Talaj (edafikus) tényezők"

Átírás

1 Talaj (edafikus) tényezők DE MÉK Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet Előadó: Dr. Rátonyi Tamás

2 Talaj (edafikus) tényezők A talajművelés minőségét meghatározó állandó talajjellemzők: Arany-féle kötöttség Fizikai talajféleség, szemcseösszetétel Duzzadás, zsugorodás Sűrűség Szervesanyag-tartalom Kémiai talajjellemzők Biológiai talajjellemzők

3 Talaj (edafikus) tényezők A talajművelés minőségét meghatározó változó talajjellemzők: Nedvességtartalom Térfogattömeg Talajellenállás Pórustérfogat Agronómiai állapot

4 Talaj (edafikus) tényezők A talaj legfontosabb fizikai jellemzői: a szemcseösszetétel, a szerkezet a pórustér nagysága, a pórusok méret szerinti eloszlása, a térfogattömeg, a tömörség, a vízgazdálkodási jellemzők, a levegőzöttség, a hőgazdálkodás.

5 A talaj szemcseösszetétele Talajszemcsék (Atterberg): <0,002 mm agyag 0,002-0,02 mm iszap 0,02-0,2 mm finom homok 0,2-2 mm durvahomok >2 mm kő, törmelék, kavics)

6 A talaj szemcseösszetétele Az egyes szemcsecsoportok jellemző fizikai tulajdonságokkal bírnak: A homok szemcsefrakció: között jelentéktelen a tapadóerő, a homoktalajban elsősorban nagy átmérőjű pórusok találhatóak, vízvezető-képessége emiatt igen jó, viszont a kapilláris mérettartományba eső pórusok kis térfogata miatt a talaj kevés vizet tud visszatartani.

7 A talaj szemcseösszetétele Az iszapfrakció: szemcséi egymáshoz erőssebben tapadnak, a szemcsék között kialakult pórustér viszonylag szűk, vizet kevésbé vezeti, több vizet tud visszatartani, mint a homok.

8 A talaj szemcseösszetétele Az agyagfrakció: szemcséire jellemző a nagy fajlagos felület, a szemcsék között jelentős a tapadóerő, a szemcsék felületén számottevő elektromos töltés van, azért jelentős mennyiségű vizet tudnak megkötődni, az agyagszemcsék közötti pórusok kis méretűek, melyek a vizet rosszul vagy egyáltalán nem vezetik, viszont víztartó képességük nagy.

9 A talaj szemcseösszetétele A talajok szemcseösszetétele az agyag, iszap és a homok frakció tartományba eső szemcsék mennységével, illetve arányával jellemezhető, ezek alapján a talajokat különböző textúracsoportba (fizikai talajféleség) soroljuk.

10 A talaj szemcseösszetétele

11 Művelhetőségi és termékenységi szempontból is a %-os leiszapolható részt és % fizikai homokot tartalmazó vályog talajok a legkedvezőbbek. A talaj szemcseösszetétele A textúracsoportokra egyszerűbben mérhető talajfizikai jellemzők értékéből is következtethetünk: leiszapolhatórész%, higroszkópossági érték, arany-féle kötöttségi szám

12 A talaj szemcseösszetétele Fizikai talajféleség Ujjunk között morzsolva Gyúrva Homok Homokos vályog Vályog Iszap Agyag Szárazon és nedvesen éles felületet érzünk. Apró szemcséjű homok mellett finom porszerű, vizesen sima felületű alkotórészek találhatók. Csak finom porszerű részeket érzünk, vizesen nem érdes, nem csúszós felületű. Kezünk foltos marad a rátapadt finom iszaptól, színe többnyire szürke Szárazon nehezen nyomható szét, nedvesen síkos, csúszós Diónyi mennyiséget tésztaszerűvé gyúrva golyót formálni nem lehet. Golyót lehet formálni belőle, de hengerré még nem sodorható. Golyóvá és hengerré formálása sikerül, gyűrű alakúra hajlítani nem lehet. Golyóvá és hengerré formálása, esetleg gyűrűvé hajlítása sikerül. Golyót, hengert, gyűrűt, sőt perecet formálhatunk belőle.

13 A talaj szemcseösszetétele

14 A talaj szilárdsága és művelhetősége A talaj külső, mechanikai terhelésekkel szembeni ellenálló képességét a szilárdsága (konzisztenciája) határozza meg. A talaj szilárdságát meghatározó legfontosabb tulajdonságok: nedvességtartalom, ill. nedvesség potenciál, a szemcse és agyagásvány összetétel, a szervesanyag-tartalom.

15 A talaj szilárdsága és művelhetősége A talaj szilárdsága egy bizonyos tartományon belül a növekvő nedvességtartalommal csökken. Száraz talaj Nyirkos talaj Nedves talaj

16 A talaj szilárdsága és művelhetősége A talajok konzisztencia állapota a nedvességi állapottól függően: szilárd, félig szilárd, képlékeny és folyós lehet. A konzisztencia állapot közötti átmenetekre jellemző nedvességértékeket konzisztenciahatároknak nevezzük

17 A talaj szilárdsága és művelhetősége Konzisztencia határok Konziszten cia állapot Érzékszervi vizsgálat eredménye Művelhetőség Tömöríthetőség Talajt ért mechanikai terhelés hatása Zsugorodási határ (Zs h ) Képlékenységi határ (P h ) Tapadási határ (T h ) Folyási határ (F h ) Szilárd Félig szilárd Kemény képlékeny Lágy képlékeny Folyós Száraz tapintású, nem formálható Nedves tapintású, a talaj sodráskor töredezik Sodorható, de nem ragad Ragadós talajpaszta Talaj szuszpenzió Nehezen művelhető (rögös, hantos) Művelés szempontjából optimális állapot Korlátozottan művelhető (kenődő) Csekély Növekvő Maximális Nem tömörít Tömörít Igen erősen tömörít, szerkezetromboló Nem művelhető Csökkenő Erősen szerkezetromboló - Nincs -

18 A talaj szilárdsága és művelhetősége Képlékenységi határ meghatározása

19 A talaj szilárdsága és művelhetősége Casagrande-készülék a folyási határ meghatározásához

20 A talaj szilárdsága és művelhetősége A folyási határ meghatározásához kúpos penetrométerrel

21 A talaj szerkezeti elemei és értékelése A talaj szilád fázisát alkotó részecskék térbeli elrendeződése. A nagyobb talajszemcsék (>0,002 mm) alkotják a szerkezeti egységek vázát, a kisebb méretű részecskék a vázrészeket ragasztják össze. A talajszerkezet képződése: Koagulumok mikroaggregátumok aggregátumok

22 A talaj szerkezeti elemei és értékelése Az aggregátumok fizikai, kémiai és biológiai folyamatok eredményeként alakulnak ki. A talajszerkezeti egységek kialakulásában szerepet játszó másodlagos fizikai hatások: a duzzadás-zsugorodás, az átfagyás és olvadás, a gyökérzet vízfelvétele és nyomása, a talajművelő eszközök hatása.

23 A talaj szerkezeti elemei és értékelése A morfológiai szerkezetet a talaj kissé nedves állapotánál vizsgáljuk, talajszelvény feltárása után a szerkezeti egységek alakját méretét értékeljük: morzsás, szemcsés, diós, hasábos, oszlopos, lemezes.

24 A talaj szerkezeti elemei és értékelése Az agronómiai szerkezet megítélésekor az aggregátumok alakját nem vesszük figyelembe, hanem a különböző méretű szerkezeti egységek százalékos mennyiségét határozzuk meg: <0,25 mm porfrakció, 0,25-10 mm morzsafrakció, > 10 mm rögfrakció.

25 A talaj szerkezeti elemei és értékelése A talaj leromlott szerkezetére utal a por- és/vagy a rögfrakció magas részaránya. Jó szerkezetű talajban az 1 mm-nél nagyobb morzsák vannak többségben, Ideális esetben a morzsafrakció részaránya eléri, vagy meghaladja a 80 %-ot, ezzel szemben hazai talajok esetében a morzsafrakció mennyisége 0-70 % között változik.

26 A talaj szerkezeti elemei és értékelése A talajszerkezet minőségének egyik fontos paramétere az aggregátumok stabilitása, illetve ellenálló képessége a víz romboló hatásával és a mechanikai hatásokkal szemben. A talajmorzsa annál vízállóbb, minél nagyobb erejű vízbehatást tud elviselni anélkül, hogy szétesne. Jó morzsavízállóság esetén a talajműveléssel kialakított kedvező porozitás viszonyok előnyös hatása az egész tenyészidőszak alatt érvényesülni tud.

27 A talaj szerkezeti elemei és értékelése A morzsavízállóság meghatározása

28 A talaj szerkezeti elemei és értékelése A gyenge morzsavízállóság: a lazító talajművelési eljárások hatástartama lerövidül, az esőcseppek ütő hatásának következtében összeiszapolódott kéreg alakul ki a talaj felszínén. Mechanikai nyomás hatására nem alakulnak ki stabil aggregátumok az álaggregátumok víz, illetve mechanikai behatásra könnyen ismét kisebb szerkezeti elemekre esnek szét.

29 A talaj pórustérfogata A szerkezeti elemeken belül és a szerkezeti elemek között méretük, alakjuk és térbeli elrendeződésüktől függően különböző nagyságú és formájú hézagok találhatóak, melyek a talaj pórusrendszerét alkotják.

30 A talaj pórustérfogata A pórusrendszer határozza meg: a növények gyökerezését, a talaj víz-, levegő- és hő- és tápanyaggazdálkodását, biológiai aktivitását és befolyásolj a kémiai folyamatok irányát.

31 A talaj pórustérfogata A növények gyökerei a pórusokban fejlődik, elegendő mennyiségű vagy nagyságú pórusok hiánya a gyökérzet növekedését hátráltatja.

32 A talaj pórustérfogata

33 A talaj pórustérfogata

34 A talaj pórustérfogata A talaj pórusrendszerét a pórusok össztérfogata (összporozitás) és a különböző méretű pórusok egymáshoz viszonyított aránya alapján jellemezhetjük. Az összporozitás a talaj pórusainak össztérfogata a talaj térfogatának %-ban kifejezve. A talaj összporozitása 35 és 70 % között változhat, megfelelő porozitás esetén térfogat %, erősen tömörödött talajban 40 % alatti érték.

35 A talaj pórustérfogata porozitás (P%): adszorpciós kapilláris gravitációs összes homok 5-15 % 5-10 % % % vályog % % % % agyag % % 5-15 % % nagy-, közepes, kisméretű pórusok aránya 1:1:1 (kedvező víz-, levegőgazdálkodás) középkötött vályog: szilárd fázis: 50 % folyadék fázis: 30 % légnemű fázis: 20 % Légnemű fázis 20% Folyadék fázis 30% Szilárd fázis 50%

36 ö s s zp o ro zitás (% ) A talaj pórustérfogata A talajművelés hatása a makropórus mérettartományba eső pórusok térfogatváltozásában mutatkozik meg, lazító eszközök megnövelik a makropórusok térfogatát, a tömörítő eszközökkel ellentétest hatást érünk el mélység (cm) őszi szántás tavaszi szántás tárcsázás

37 A talaj tömörödése Napjainkra a talajok állapotát veszélyeztető folyamatok közül a talaj fizikai degradációja (a tömörödés és a szerkezetleromlás) világméretű problémává vált.

38 A talaj tömörödése A talaj tömődöttségi állapotát: a talaj térfogattömegével, pórusviszonyaival és a penetrációs ellenállás nagyságával fejezhetjük ki. A talajtömörödés következtében nő a talaj térfogattömege és a penetrációs ellenállása, csökken a porozitása, a levegőzöttsége és a vízvezető-képessége. A talaj károsan tömörödöttnek minősül, ha: penetrométerrel mért talajellenállás > 3 MPa, a talaj térfogattömege > 1,5 g/cm 3, és az összorozitás értéke <40 %.

39 A talaj térfogattömege Térfogattömeg: Egységnyi térfogatú légszáraz talaj tömege (g/cm 3 ) 0,8-1,7 g/cm3 tömörödött talaj > 1,5 g/cm 3

40 m é l y s é g (c m ) A talaj tömörödése 0 talajellenállás (MPa) SzD5% õszi szántás tavaszi szántás tárcsázás

41 A talaj tömörödése A talajokat a tömörödés okozta fizikai degradáció, valamint a tömörödöttség foka szempontjából háromhárom fő csoportra lehet felosztani: Gyenge tömörödöttség foknál a kedvezőtlen talajállapot talajműveléssel (változó mélységű talajművelés) megszüntethető, közepes fokozat esetében a talaj melioratív (mélylazítás) módszerekkel javítható, erős fokozatnál a talajállapot szántóföldi hasznosítást nem tesz lehetővé.

42 Szerkezetleromlás Környezeti tényezők: a fagy, a kiszáradás, és az esőcseppek ütő hatása. Antropogén hatás: a talajművelő eszközök erőgépek A mechanikai behatás száraz talajállapotnál a szerkezeti elemek aprózódását, a talaj elporosodását okozzák.

43 Szerkezetleromlás A szerkezetleromlás következtében: nő a talaj cserepesedésre való hajlama, nagy méretű mélyre hatoló repedések jelennek meg. a tömörödött talajrétegekben jellegzetes lemezes szerkezeti elemek figyelhetőek meg. a feltalaj széttöredezett szerkezeti elemeinek szél és víz általi könnyebb szállíthatósága miatt a defláció és az erózió kártétele fokozottan jelentkezik.

44 A talaj vízgazdálkodása A talajok vízgazdálkodása: a talajban tárolható víz mennyisége, a víz mozgékonysága, térbeli és időbeli változása. A talajba aktuális nedvességtartalmát: tömeg-%-ban, térfogat-%-ban, mm-ben és m 3 /ha-ban fejezhetjük ki.

45 A talaj vízgazdálkodása A tömeg%-os nedvességtartalom értéke megmutatja, hogy 100 g talajban hány gramm nedvességtartalom van. A talaj térfogat%-os nedvességtartalma, mely a 100 cm 3 talajban tárolt nedvességtartalmat cm 3 -ben fejezi ki. Kiszámításához ismerni kell a térfogattömeg értékét, amit és meg kell szorozni a tömeg%-os nedvességtartalommal. Gyakorlati szempontból a vízkészlet mm-ben történő megadására is szükség lehet. Mivel 1 térfogat-%-os nedvességtartalom 10 cm es talajrétegben 1 mm csapadéknak felel meg, a térfogatos nedvességtartalmat szorozni kell az adott talajréteg cm-ben megadott vastagságának tized részével.

46 mélység (cm) A talaj vízgazdálkodása A talajszelvény nedvesség profilja: a talaj nedvességtartalma (térfogat%) ősz szántás tavaszi sekélyművelés

47 A talaj vízgazdálkodása A talajszelvény cm-es rétegeinek nedvességértékeit a mélység függvényében grafikusan ábrázolva a talaj nedvességprofilját kaphatjuk meg. Átnedvesedési profil alakul ki, amikor a csapadék mennyisége nagyobb a párolgásnál. Kiszáradási profil kapunk, amikor a párolgás lényegesen meghaladja a csapadék mennyiségét. A talaj felső rétegeiben legnagyobb a talajnedvesség évi ingadozása, a mélység növekedésével az ingadozás egyre csökken. A talaj nedvességkészletének maximumát a tél végén éri el, minimumát rendszerint augusztus hónapban.

48 A talaj vízgazdálkodása A talajművelés feladata Ősztől-tavaszig Tavasztól - őszig Vízbeszivárgás elősegítése Vízmegőrzés

49 A talaj vízgazdálkodása Nedvességveszteség (párolgás-evaporáció) mérséklése tarlóhántással

50 A talaj vízgazdálkodása

51 A talaj hőgazdálkodása A talaj hőmérsékletétől függ: a magasabb rendű nővények csírázása, növekedése, fejlődése, a talajban élő mikroszervezetek élettevékenysége, ezen keresztül a talaj tápanyagforgalma. A talajhőmérséklet befolyásolja: talaj ásványi részeinek mállását, a víz mozgását a talajban (folyékony és pára alakjában).

52 A talaj hőgazdálkodása A talajba érkező hő hatása függ: a talaj hőkapacitásától, a hővezető-képességétől és a hőmérséklet-vezető képességétől.

53 hőkapacitás (J cm -3 C -1 ) A talaj hőgazdálkodása 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 0, ,1 0,2 0,3 0,4 0,5 nedvességtartalom (cm 3 cm -3 ) Szántott Tarló

54 hőmérséklet-vezető képesség (cm 2 nap -1 ) A talaj hőgazdálkodása nedvességtartalom (cm 3 cm -3 ) Szántott Tarló

55 A talaj hőgazdálkodása A homoktalajok kevés vizet tudnak a nehézségi erővel szemben visszatartani. Nedves állapotban is kicsi a hőkapacitásuk és a hővezetőképességük. A homoktalajokat sülevényes meleg talajoknak, mert a talaj felsőbb rétegei nyáron erősen felmelegszik. A talaj gyenge hővezető-képessége következtében a feltalaj irányából a hőenergia kevésbé jut a mélyebb talajrétegekbe, talaj hőtartaléka is sokkal kisebb. Mindezen jellemvonások következtében a homoktalaj hőmérsékletének évi és napi ingadozása sokkal nagyobb, mint vályog és agyag talajnak.

56 A talaj hőgazdálkodása A vályogtalajok hőgazdálkodása igen kedvező. A szélsőséges időjárási helyzetek kivételével rendszerint elegendő nedvességet tartalmaznak, hogy az említett hőtani jellemzők aránya megfelelően alakuljon. A vályogtalaj felső rétege emiatt nem melegszik fel túlzott mértékben, de a lehűlésük sem kedvezőtlen mértékű.

57 A talaj hőgazdálkodása Az agyagtalajokat hideg talajoknak is nevezik Jelentős mennyiségű vizet tartanak vissza és ennek következtében a hőkapacitásuk és a hővezető-képességük igen nagy. Hőmérsékletük rendszerint alacsonyabb, tavasszal nehezebben melegszenek fel és érik el a vetéshez szükséges optimális hőmérsékletet.

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A FÖLDMŰVELÉSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A talajművelést befolyásoló talajfizikai tényezők, a talajok állapotát és művelhetőségét meghatározó paraméterek

Részletesebben

A talajok fizikai tulajdonságai I. Szín. Fizikai féleség (textúra, szövet) Szerkezet Térfogattömeg Sőrőség Pórustérfogat Kötöttség

A talajok fizikai tulajdonságai I. Szín. Fizikai féleség (textúra, szövet) Szerkezet Térfogattömeg Sőrőség Pórustérfogat Kötöttség A talajok fizikai tulajdonságai I. Szín Fizikai féleség (textúra, szövet) Szerkezet Térfogattömeg Sőrőség Pórustérfogat Kötöttség A talaj színe Munsell skála HUE 10YR A HUE megadja, hogy mely alapszínek

Részletesebben

Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Földműveléstani és Területfejlesztési Tanszék Hagyományos talajművelési rendszerek, új talajművelési irányzatok www.agr.unideb.hu/~ratonyi Dr. Rátonyi Tamás egyetemi

Részletesebben

Talaj- és talajvízvédelem előadás III. A talajszerkezet kialakulása, a talajszerkezet degradációja, a talajművelés talajdegradációs hatásai

Talaj- és talajvízvédelem előadás III. A talajszerkezet kialakulása, a talajszerkezet degradációja, a talajművelés talajdegradációs hatásai Talaj- és talajvízvédelem előadás III. A talajszerkezet kialakulása, a talajszerkezet degradációja, a talajművelés talajdegradációs hatásai A talajok többségének jellegzetes szerkezete, struktúrája van

Részletesebben

Talajminőségi tényezők I.

Talajminőségi tényezők I. Talajminőségi tényezők I. Alkalmazkodó talajművelés 1. gyakorlat AM MSc I. Pósa Barnabás Posa.Barnabas@mkk.szie.hu Talajminőség I. - Talajtényezők Fizikai fázis szilárd Biológiai fázis Talaj=3+1 fázisos

Részletesebben

A MÉLYMŰVELÉS SZÜKSÉGESSÉGE MÓDJA ÉS ESZKÖZEI

A MÉLYMŰVELÉS SZÜKSÉGESSÉGE MÓDJA ÉS ESZKÖZEI A MÉLYMŰVELÉS SZÜKSÉGESSÉGE MÓDJA ÉS ESZKÖZEI Mélylazítás célja és szükségessége Célja: a talaj fejlődési folyamatainak eredményeként vagy egyéb talajtani és agrotechnikai okokból a talaj mélyebb rétegeiben

Részletesebben

Talajmechanika. Aradi László

Talajmechanika. Aradi László Talajmechanika Aradi László 1 Tartalom Szemcsealak, szemcsenagyság A talajok szemeloszlás-vizsgálata Természetes víztartalom Plasztikus vizsgálatok Konzisztencia határok Plasztikus- és konzisztenciaindex

Részletesebben

A Ravazdi Erdei Iskola oktatóközpontjának bemutatása víz- és talajvizsgálatok bemutató

A Ravazdi Erdei Iskola oktatóközpontjának bemutatása víz- és talajvizsgálatok bemutató A Ravazdi Erdei Iskola oktatóközpontjának bemutatása víz- és talajvizsgálatok bemutató Budapest, 2013. március 9. Lampert Bálint Halbritter András Kultúrtörténeti értékek Ravazdon és környékén Erdészeti

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM Agrártudományi Centrum Mezőgazdaságtudományi Kar Fölhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet Debrecen, Böszörményi út 138

DEBRECENI EGYETEM Agrártudományi Centrum Mezőgazdaságtudományi Kar Fölhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet Debrecen, Böszörményi út 138 A T C DEBRECENI EGYETEM Agrártudományi Centrum Mezőgazdaságtudományi Kar Fölhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet Debrecen, Böszörményi út 138 BALMAZ típusú mélylazító munkájának minősítése

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc A hidrológiai körfolyamat elemei; beszivárgás 9.lecke Intercepció A lehulló csapadék

Részletesebben

Ismeretterjesztő előadás a talaj szerepéről a vízzel való gazdálkodásban

Ismeretterjesztő előadás a talaj szerepéről a vízzel való gazdálkodásban A Föld pohara Ismeretterjesztő előadás a talaj szerepéről a vízzel való gazdálkodásban MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet (TAKI) Talajfizikai és Vízgazdálkodási Osztály, Bakacsi Zsófia 2 Minden léptékben

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Az öntözési rend mennyiségi, minőségi és időrendi kérdései. 38.lecke Az öntözés gyakorlati

Részletesebben

TALAJTAN I. Cziráki László 1014.

TALAJTAN I. Cziráki László 1014. TALAJTAN I. Cziráki László 1014. A TALAJ FOGALMA A föld növények termesztésére alkalmas laza takarórétege Feltételesen megújuló erőforrás A talaj kialakulása Belső erők: Földrengés és vulkáni működés következtében

Részletesebben

TALAJOK OSZTÁLYOZÁSA ÉS MEGNEVEZÉSE AZ EUROCODE

TALAJOK OSZTÁLYOZÁSA ÉS MEGNEVEZÉSE AZ EUROCODE TALAJOK OSZTÁLYOZÁSA ÉS MEGNEVEZÉSE AZ EUROCODE ALAPJÁN Dr. Móczár Balázs BME Geotechnikai Tanszék Szabványok MSz 14043/2-79 MSZ EN ISO 14688 MSZ 14043-2:2006 ISO 14689 szilárd kőzetek ISO 11259 talajtani

Részletesebben

A talajok alapvető jellemzői

A talajok alapvető jellemzői A talajok alapvető jellemzői A talajok felépítése és a tulajdonságaikat meghatározó fő jellemzők Főalkotók A talaj alkotórészei szemcsék - szilárd fázis víz - folyékony fázis levegő - légnemű fázis Egyéb

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI MÓDSZEREK

TALAJVIZSGÁLATI MÓDSZEREK TALAJVIZSGÁLATI MÓDSZEREK Talajszerkezet vizsgálati módszerei A talajszerkezet elemzését a vizsgálandó terület adatainak gyűjtésével kell kezdeni Az adatgyűjtés első fázisa a talajtani információk beszerzése

Részletesebben

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI

Részletesebben

TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai

TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai Cziráki László 2014. A talajművelés eljárásai Fogalma: meghatározott céllal, kiválasztott eszközzel végzett talajmunka Talajelőkészítés: több talajművelési eljárás

Részletesebben

7. A talaj fizikai tulajdonságai. Dr. Varga Csaba

7. A talaj fizikai tulajdonságai. Dr. Varga Csaba 7. A talaj fizikai tulajdonságai Dr. Varga Csaba Talajfizikai jellemzők Szemcseösszetétel (textúra) Talajszerkezet Térfogattömeg, tömörség Pórustérfogat Vízgazdálkodási jellemzők Levegő és hőgazdálkodás

Részletesebben

A talajok általános tulajdonságai, osztályozásuk

A talajok általános tulajdonságai, osztályozásuk A talajok általános tulajdonságai, osztályozásuk A talajok felépítése, tulajdonságaikat meghatározó jellemzők Főalkotók A talaj alkotórészei szemcsék - szilárd fázis víz - folyékony fázis levegő - légnemű

Részletesebben

A Magyarországon alkalmazott talajművelési rendszerek

A Magyarországon alkalmazott talajművelési rendszerek A Magyarországon alkalmazott talajművelési rendszerek Hagyományos rendszerek: a teljes felület művelése, alapművelésre ágyeke használata, elmunkálásra egyszerű eszközök (simító, henger, fogas, tárcsa),

Részletesebben

Agroökológiaés agrometeorológia

Agroökológiaés agrometeorológia DEBRECENI EGYETEM Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet Agroökológiaés agrometeorológia Mezőgazdasági mérnök BSc alapszak (nappali és levelező képzés, partiumi levelező képzés) A talaj

Részletesebben

A talaj vízforgalma és hatása a mezőgazdasági termelésre

A talaj vízforgalma és hatása a mezőgazdasági termelésre ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja 2015. június 17. A talaj vízforgalma és hatása a mezőgazdasági termelésre Koltai Gábor 1 Rajkai Kálmán 2 Schmidt Rezső

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1502/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MEOLIT" Minőségellenőrző és Minőségbiztosító, Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Vizsgáló

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A FÖLDMŰVELÉSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A talajállapot minősítése. Művelési hibák okai, következményeik Előadás áttekintése A talajállapot minősítése. Művelési

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1736/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: FUGRO Consult Kft Geotechnikai Vizsgálólaboratórium 1115 Budapest, Kelenföldi

Részletesebben

A fenntartható geotermikus energiatermelés modellezéséhez szüksége bemenő paraméterek előállítása és ismertetése

A fenntartható geotermikus energiatermelés modellezéséhez szüksége bemenő paraméterek előállítása és ismertetése A fenntartható geotermikus energiatermelés modellezéséhez szüksége bemenő paraméterek előállítása és ismertetése Boda Erika III. éves doktorandusz Konzulensek: Dr. Szabó Csaba Dr. Török Kálmán Dr. Zilahi-Sebess

Részletesebben

TALAJAZONOSÍTÁS Kötött talajok

TALAJAZONOSÍTÁS Kötött talajok 2008 PJ-MA SOIL MECHANICS BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GEOTECHNIKAI TANSZÉK TALAJAZONOSÍTÁS Kötött talajok Előadó: Dr. Mahler András mahler@mail.bme.hu Tanszék: K épület, mfsz. 10. &

Részletesebben

Környezetkímélı technológiák

Környezetkímélı technológiák Környezetkímélı technológiák A talajok állapotát veszélyeztetı leromlási (degradációs) folyamatok 1. Fizikai degradáció szerkezetleromlás talajtömörödés cserepesedés felszíni eliszapolódás 2. Kémiai degradáció

Részletesebben

Talajnedvesség szintek 2009-ben a Talajminőség Klíma kísérletben (Hatvan-Józsefmajor)

Talajnedvesség szintek 2009-ben a Talajminőség Klíma kísérletben (Hatvan-Józsefmajor) Talajnedvesség szintek 2009-ben a Talajminőség Klíma kísérletben (Hatvan-Józsefmajor) Művelési kezelések: 1. Szántás (28-32 cm, SZ) és elmunkálás, 2. Lazítás (35-40 cm, L), elmunkálás tárcsával, 3. Kultivátoros

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. október 24., 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK

ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK HŐTÁGULÁS lineáris (hosszanti) hőtágulási együttható felületi hőtágulási együttható megmutatja, hogy mennyivel változik meg a test hossza az eredeti hosszához képest, ha

Részletesebben

Berente község talajtani viszonyai. Dobos Endre Kovács Károly Miskolci Egyetem, Földrajz- Geoinformatika intézet

Berente község talajtani viszonyai. Dobos Endre Kovács Károly Miskolci Egyetem, Földrajz- Geoinformatika intézet Berente község talajtani viszonyai Dobos Endre Kovács Károly Miskolci Egyetem, Földrajz- Geoinformatika intézet VÁLTAKOZÓ AGYAG, MÁRGA ÉS HOMOK RÉTEGEK EREDETI HELYZETŰ MIOCÉN ÜLEDÉKSOR HOMOK VÁLTAKOZÓ

Részletesebben

A talajok vízgazdv. mozgékonys eloszlása sa jellemzi, kenységgel, termékenys. aktivitását

A talajok vízgazdv. mozgékonys eloszlása sa jellemzi, kenységgel, termékenys. aktivitását A talajok vízgazdv zgazdálkodása a tárolt t víz v z mennyisége, mozgékonys konysága, eloszlása sa jellemzi, szoros összefüggésben van a termékenys kenységgel, döntően befolyásolja a talaj biológiai aktivitását

Részletesebben

Talajok osztályozása az új szabványok szerint

Talajok osztályozása az új szabványok szerint Talaj- és kőzetosztályozás Talajok osztályozása az új szabványok szerint :5 Geotechnikai vizsgálatok. 1. rész: Azonosítás és leírás. MSZ EN ISO 14688-2:5 Geotechnikai vizsgálatok. 2. rész: Osztályozási

Részletesebben

Szikes talajok szerkezete és fizikai tulajdonságai

Szikes talajok szerkezete és fizikai tulajdonságai Szikes talajok szerkezete és fizikai tulajdonságai Rajkai Kálmán, 2014 A talajvízforgalom modellezése Copyright 1996-98 Dale Carnegie & Associates, Inc. 1 A szikes talajok szerkezetének jellemzői A talaj

Részletesebben

Minta MELLÉKLETEK. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint

Minta MELLÉKLETEK. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint MELLÉKLETEK MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint Teszt-jellegű minta kérdéssor Négyféle asszociáció Fogalmak és az ítéletek közötti kapcsolatokat kell felismerni. Két

Részletesebben

A nyomás. IV. fejezet Összefoglalás

A nyomás. IV. fejezet Összefoglalás A nyomás IV. fejezet Összefoglalás Mit nevezünk nyomott felületnek? Amikor a testek egymásra erőhatást gyakorolnak, felületeik egy része egymáshoz nyomódik. Az egymásra erőhatást kifejtő testek érintkező

Részletesebben

Talajminőségi tényezők II.

Talajminőségi tényezők II. Talajminőségi tényezők II. Alkalmazkodó talajművelés 2. gyakorlat AM MSc I. PósaBarnabás Posa.Barnabas@mkk.szie.hu Talajminőség II. szervesanyag Szervesanyag humusz: biológiai folyamatok anyag- és energiatartaléka,

Részletesebben

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK Földtudomány BSc Mészáros Róbert Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszék MIÉRT MÉRÜNK? A meteorológiai mérések célja: 1. A légkör pillanatnyi állapotának

Részletesebben

óra 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 24 C 6 5 3 3 9 14 12 11 10 8 7 6 6

óra 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 24 C 6 5 3 3 9 14 12 11 10 8 7 6 6 Időjárási-éghajlati elemek: a hőmérséklet, a szél, a nedvességtartalom, a csapadék 2010.12.14. FÖLDRAJZ 1 Az időjárás és éghajlat elemei: hőmérséklet légnyomás szél vízgőztartalom (nedvességtartalom) csapadék

Részletesebben

A HÓBAN TÁROLT VÍZKÉSZLET MEGHATÁROZÁSA AZ ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLATNÁL február 21.

A HÓBAN TÁROLT VÍZKÉSZLET MEGHATÁROZÁSA AZ ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLATNÁL február 21. A HÓBAN TÁROLT VÍZKÉSZLET MEGHATÁROZÁSA AZ ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLATNÁL 2018. február 21. A HÓVÍZKÉSZLET MEGHATÁROZÁSÁNAK NÉHÁNY JELLEGZETESSÉGE A tényleges érték nem mérhető, tapasztalati úton nem becsülhető

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 FÖLDMŰVELÉSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A környezetkímélő, takarékos művelés megvalósítási módjai Középmély lazításra alapozott rendszerek Szántás nélküli

Részletesebben

A szilárd testek alakja és térfogata észrevehetően csak nagy erő hatására változik meg. A testekben a részecskék egymáshoz közel vannak, kristályos

A szilárd testek alakja és térfogata észrevehetően csak nagy erő hatására változik meg. A testekben a részecskék egymáshoz közel vannak, kristályos Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző állapotuk alapján soroljuk be szilád, folyékony vagy

Részletesebben

Talajmechanika, földművek (BMEEOGT-L43) levelező kiegészítő képzés

Talajmechanika, földművek (BMEEOGT-L43) levelező kiegészítő képzés Talajmechanika, földművek (BMEEOGT-L43) levelező kiegészítő képzés Tanszék: Előadó: BME Geotechnikai Tanszék (K ép. magasföldszint 1.) Szendefy János (K.ép.. alagsor 3.) Ajánlott irodalom: Dr. Kabai Imre:

Részletesebben

Betontervezés Tervezés a Palotás-Bolomey módszer használatával

Betontervezés Tervezés a Palotás-Bolomey módszer használatával Építőanyagok II - Laborgyakorlat Betontervezés Tervezés a Palotás-Bolomey módszer használatával A tervezés elvei Cél: előírt nyomószilárdságú beton összetételének és keverési arányának megtervezése úgy,

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A FÖLDMŰVELÉSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A főbb talajtípusok hatása a talajművelésre Előadás áttekintése Az egyes főtípusba tartózó mezőségi talajok erdőtalajok

Részletesebben

A talaj nedvességének alakulása a Dél-Alföldön 2014-ben, automata nedvességmérő állomások adatai alapján. Benyhe Balázs ATIVIZIG

A talaj nedvességének alakulása a Dél-Alföldön 2014-ben, automata nedvességmérő állomások adatai alapján. Benyhe Balázs ATIVIZIG A talaj nedvességének alakulása a Dél-Alföldön 214-ben, automata nedvességmérő állomások adatai alapján Benyhe Balázs ATIVIZIG MHT Vándorgyűlés Szombathely 215. július A talaj nedvességének alakulása a

Részletesebben

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI

Részletesebben

Duna Stratégia Zöld minikonferencia október 8. A talajvízforgalom szerepe és jelentősége változó világunkban

Duna Stratégia Zöld minikonferencia október 8. A talajvízforgalom szerepe és jelentősége változó világunkban A talajvízforgalom szerepe és jelentősége változó világunkban Tóth Eszter MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet Pannon Egyetem Földünk klímája 10 millió évvel ezelőttől napjainkig Forrás: met.hu Az elmúlt

Részletesebben

7.1. Al2O3 95%+MLG 5% ; 3h; 4000rpm; Etanol; ZrO2 G1 (1312 keverék)

7.1. Al2O3 95%+MLG 5% ; 3h; 4000rpm; Etanol; ZrO2 G1 (1312 keverék) 7.1. Al2O3 95%+MLG 5% ; 3h; 4000rpm; Etanol; ZrO2 G1 (1312 keverék) 7.1.1. SPS: 1150 C; 5 (1312 K1) Mért sűrűség: 3,795 g/cm 3 3,62 0,14 GPa Három pontos törés teszt: 105 4,2 GPa Súrlódási együttható:

Részletesebben

A Kedvezőtlen Adottságú Területek (KAT) jövője Skutai Julianna egyetemi docens SZIE - Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet

A Kedvezőtlen Adottságú Területek (KAT) jövője Skutai Julianna egyetemi docens SZIE - Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet A Kedvezőtlen Adottságú Területek (KAT) jövője Skutai Julianna egyetemi docens SZIE - Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet Virágzó Vidékünk Európa Nap- Hogyan tovább agrár-környezetgazdálkodás? Székesfehérvár,

Részletesebben

A vizsgálatok eredményei

A vizsgálatok eredményei A vizsgálatok eredményei A vizsgált vetőmagvak és műtrágyák nagy száma az eredmények táblázatos bemutatását teszi szükségessé, a legfontosabb magyarázatokkal kiegészítve. A közölt adatok a felsorolt publikációkban

Részletesebben

TDR országos felmérés előzetes eredményeinek értékelése. Dombos Miklós

TDR országos felmérés előzetes eredményeinek értékelése. Dombos Miklós TDR országos felmérés előzetes eredményeinek értékelése Dombos Miklós Célkitűzés: A Magyarországon jellemző mezőgazdasági gyakorlatok talajra gyakorolt degradációs hatását szeretnénk kimutatni. Arra vagyunk

Részletesebben

1. Bevezető Földművek

1. Bevezető Földművek 1 1. Bevezető Földművek Földművek - Fogalmak 2 Földmunka a föld fejtése, szállítása, beépítése Földmű a kész létesítmény Földművek funkciói közlekedési pálya: vízépítési földmű: felszín alatti munkatér:

Részletesebben

Populáció A populációk szerkezete

Populáció A populációk szerkezete Populáció A populációk szerkezete Az azonos fajhoz tartozó élőlények egyedei, amelyek adott helyen és időben együtt élnek és egymás között szaporodnak, a faj folytonosságát fenntartó szaporodásközösséget,

Részletesebben

10. előadás Kőzettani bevezetés

10. előadás Kőzettani bevezetés 10. előadás Kőzettani bevezetés Mi a kőzet? Döntően nagy földtani folyamatok során képződik. Elsősorban ásványok keveréke. Kőzetalkotó ásványok építik fel. A kőzetalkotó komponensek azonban nemcsak ásványok,

Részletesebben

Hidrosztatika. Folyadékok fizikai tulajdonságai

Hidrosztatika. Folyadékok fizikai tulajdonságai Hidrosztatika A Hidrosztatika a nyugalomban lévő folyadékoknak a szilárd testekre, felületekre gyakorolt hatásával foglalkozik. Tárgyalja a nyugalomban lévő folyadékok nyomásviszonyait, vizsgálja a folyadékba

Részletesebben

Reológia Mérési technikák

Reológia Mérési technikák Reológia Mérési technikák Reológia Testek (és folyadékok) külső erőhatásra bekövetkező deformációját, mozgását írja le. A deformációt irreverzibilisnek nevezzük, ha a az erőhatás megszűnése után a test

Részletesebben

NSZ/NT betonok alkalmazása az M7 ap. S65 jelű aluljáró felszerkezetének építésénél

NSZ/NT betonok alkalmazása az M7 ap. S65 jelű aluljáró felszerkezetének építésénél NSZ/NT betonok alkalmazása az M7 ap. S65 jelű aluljáró felszerkezetének építésénél Betontechnológiai kísérletek Az I. kísérlet sorozatban azt vizsgáltuk, hogy azonos betonösszetétel mellett milyen hatást

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1271/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MAÉPTESZT Magyar Építőmérnöki Minőségvizsgáló és Fejlesztő Kft. Minőségvizsgáló Laboratórium

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 2008 PJ TALAJOK AZONOSÍTÁSA BME Geotechnikai Tanszék Szemcsés talajok Azonosítás: Szemeloszlásuk alapján Vizsgálatok: - szitálás - hidrometrálás Talajok azonosítása Kötött talajok Azonosítás: Konzisztencia

Részletesebben

Tömeg (2) kg/darab NYLATRON MC 901 NYLATRON GSM NYLATRON NSM 40042000 40050000 40055000 50. Átmérő tűrései (1) mm. Átmérő mm.

Tömeg (2) kg/darab NYLATRON MC 901 NYLATRON GSM NYLATRON NSM 40042000 40050000 40055000 50. Átmérő tűrései (1) mm. Átmérő mm. NYLTRON M 901, kék (színezett, növelt szívósságú, öntött P 6) NYLTRON GSM, szürkésfekete; (MoS, szilárd kenőanyagot tartalmazó, öntött P 6) NYLTRON NSM, szürke (szilárd kenőanyag kombinációt tartalmazó

Részletesebben

Alépítményi és felszíni vízelvezetések

Alépítményi és felszíni vízelvezetések Alépítményi és felszíni vízelvezetések A vízelvezetésről általában A talajban és a felszínen megtalálható különbözõ megjelenési formájú vizek veszélyt jelenthetnek az épületeinkre. Az épületet érõ nedvességhatások

Részletesebben

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI

Részletesebben

TALAJMŰVELÉS I. alapműveletek, gépek és munkájuk. Cziráki László 2014.

TALAJMŰVELÉS I. alapműveletek, gépek és munkájuk. Cziráki László 2014. TALAJMŰVELÉS I. alapműveletek, gépek és munkájuk Cziráki László 2014. A talajművelés fogalma Olyan eljárás, amely során megváltoztatjuk a talaj állapotát A talajművelés célja A növények számára legkedvezőbb

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1244/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1244/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1244/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az INNOTESZT Minőségvizsgáló, Technológiai és Fejlesztési Kft. Mobil Nagylabor

Részletesebben

1. A KUTATÁS CÉLJA, ELŐZMÉNYE

1. A KUTATÁS CÉLJA, ELŐZMÉNYE 1. A KUTATÁS CÉLJA, ELŐZMÉNYE Az erdőgazdálkodás területén számos erdőfelújítási technológia épül részleges talajelőkészítésre úgy, hogy a részleges talaj-előkészítést a tuskózás végrehajtása nélkül kell

Részletesebben

A talajok fizikai tulajdonságai II. Vízgazdálkodási jellemzık Hı- és levegıgazdálkodás

A talajok fizikai tulajdonságai II. Vízgazdálkodási jellemzık Hı- és levegıgazdálkodás A talajok fizikai tulajdonságai II. Vízgazdálkodási jellemzık Hı- és levegıgazdálkodás Vízmozgás a talajban Víz megkötése, visszatartása a talajban: Talajnedvesség egy része a szemcsék felületéhez tapadva,

Részletesebben

Széleróziótól veszélyetetett területek

Széleróziótól veszélyetetett területek Talajvédelem V. Szélerózió okai, széleróziós károk. Széleróziót kiváltó tényezők. Széleróziót befolyásoló tényezők. A talajrészecskék mozgásának módjai. Deflációs felszíni formák. A defláció elleni védekezés

Részletesebben

XT - termékadatlap. az Ön megbízható partnere

XT - termékadatlap. az Ön megbízható partnere XT termékadatlap az Ön megbízható partnere TARTALOMJEGYZÉK Általános tulajdonságok 3. oldal Mechanikai tulajdonságok 4. oldal Akusztikai tulajdonságok 5. oldal Optikai tulajdonságok 5. oldal Elektromos

Részletesebben

ÖDOMÉTERES VIZSGÁLAT LÉPCSŐZETES TERHELÉSSEL MSZE CEN ISO/TS 17892-5 BEÁLLÍTÁS ADAT. Zavartalan 4F/6,0 m Mintadarab mélysége (m)

ÖDOMÉTERES VIZSGÁLAT LÉPCSŐZETES TERHELÉSSEL MSZE CEN ISO/TS 17892-5 BEÁLLÍTÁS ADAT. Zavartalan 4F/6,0 m Mintadarab mélysége (m) BEÁLLÍTÁS ADAT Minta leírás Barna iszap Előkészítési módszer magmintából Részecske-sűrűség (Mg/m³) 2.70 Feltételezett / Mért Feltételezett Betöltés sorrend információ Kezdeti mérések (gyűrű) Terhelési

Részletesebben

2011/2012 tavaszi félév 2. óra. Tananyag:

2011/2012 tavaszi félév 2. óra. Tananyag: 2011/2012 tavaszi félév 2. óra Tananyag: 2. Gázelegyek, gőztenzió Gázelegyek összetétele, térfogattört és móltört egyezősége Gázelegyek sűrűsége Relatív sűrűség Parciális nyomás és térfogat, Dalton-törvény,

Részletesebben

DINAMIKA ALAPJAI. Tömeg és az erő

DINAMIKA ALAPJAI. Tömeg és az erő DINAMIKA ALAPJAI Tömeg és az erő NEWTON ÉS A TEHETETLENSÉG Tehetetlenség: A testek maguktól nem képesek megváltoztatni a mozgásállapotukat Newton I. törvénye (tehetetlenség törvénye): Minden test nyugalomban

Részletesebben

AZ ÉPÜLETEK ENERGETIKAI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA ENERGETIKAI SZÁMÍTÁS A HŐMÉRSÉKLETELOSZLÁS JELENTŐSÉGE

AZ ÉPÜLETEK ENERGETIKAI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA ENERGETIKAI SZÁMÍTÁS A HŐMÉRSÉKLETELOSZLÁS JELENTŐSÉGE AZ ÉPÜLETEK ENERGETIKAI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA Három követelményszint: az épületek összesített energetikai jellemzője E p = összesített energetikai jellemző a geometriai viszonyok függvénye (kwh/m

Részletesebben

Folyadékok áramlása Folyadékok. Folyadékok mechanikája. Pascal törvénye

Folyadékok áramlása Folyadékok. Folyadékok mechanikája. Pascal törvénye Folyadékok áramlása Folyadékok Folyékony halmazállapot nyíróerő hatására folytonosan deformálódik (folyik) Folyadék Gáz Plazma Talián Csaba Gábor PTE ÁOK, Biofizikai Intézet 2012.09.12. Folyadék Rövidtávú

Részletesebben

Légköri termodinamika

Légköri termodinamika Légköri termodinamika Termodinamika: a hőegyensúllyal, valamint a hőnek, és más energiafajtáknak kölcsönös átalakulásával foglalkozó tudományág. Meteorológiai vonatkozása ( a légkör termodinamikája): a

Részletesebben

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz!

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz! Összefoglalás Víz Természetes víz. Melyik anyagcsoportba tartozik? Sorolj fel természetes vizeket. Mitől kemény, mitől lágy a víz? Milyen okokból kell a vizet tisztítani? Kémiailag tiszta víz a... Sorold

Részletesebben

TestLine - Fizika hőjelenségek Minta feladatsor

TestLine - Fizika hőjelenségek Minta feladatsor 1. 2:29 Normál zt a hőmérsékletet, melyen a folyadék forrni kezd, forráspontnak nevezzük. Különböző anyagok forráspontja más és más. Minden folyadék minden hőmérsékleten párolog. párolgás gyorsabb, ha

Részletesebben

ALKALMAZOTT TALAJTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

ALKALMAZOTT TALAJTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A ALKALMAZOTT TALAJTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A természetes ökológiai tényezők és a talajtulajdonságok talajtermékenységre gyakorolt hatásai Természetes,

Részletesebben

Klíma-komfort elmélet

Klíma-komfort elmélet Klíma-komfort elmélet Mit jelent a klíma-komfort? Klíma: éghajlat, légkör Komfort: kényelem Klíma-komfort: az a belső légállapot, amely az alapvető emberi kényelemérzethez szükséges Mitől komfortos a belső

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1413/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: HE-DO Kft. Közúti Minőségvizsgáló Laboratórium 3261 Abasár, 339/5 hrsz. 2)

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2015 nyilvántartási számú (1) akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2015 nyilvántartási számú (1) akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1659/2015 nyilvántartási számú (1) akkreditált státuszhoz Az IQC Mérnöki Kft. Vizsgáló laboratórium (1112 Budapest, Repülőtéri u. 2.) akkreditált területe Talaj

Részletesebben

INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ

INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ Strandröplabda bizottság INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ 1. Játékterület: A játékpálya 16 X 8 méteres négyszög alakú terület, melyet legalább 3 méteres kifutó vesz körül és légtere legalább

Részletesebben

Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk be.

Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk be. 2. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. Február Szögtámfal tervezése Program: Szögtámfal File: Demo_manual_02.guz Feladat: Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk

Részletesebben

Fázisátalakulások. A víz fázisai. A nem közönséges (II-VIII) jég kristálymódosulatok csak több ezer bar nyomáson jelentkeznek.

Fázisátalakulások. A víz fázisai. A nem közönséges (II-VIII) jég kristálymódosulatok csak több ezer bar nyomáson jelentkeznek. Fázisátalakulások A víz fázisai. A nem közönséges (II-VIII) jég kristálymódosulatok csak több ezer bar nyomáson jelentkeznek. Fából vaskarika?? K Vizes kalapács Ha egy tartályban a folyadék fölötti térrészből

Részletesebben

A talaj termékenységét gátló földtani tényezők

A talaj termékenységét gátló földtani tényezők A talaj termékenységét gátló földtani tényezők Kerék Barbara és Kuti László Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Környezetföldtani osztály kerek.barbara@mfgi.hu környezetföldtan Budapest, 2012. november

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 0921 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010.május 14. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor Nézd meg a képet és jelöld az 1. igaz állításokat! 1:56 Könnyű F sak a sárga golyó fejt ki erőhatást a fehérre. Mechanikai kölcsönhatás jön létre a golyók között. Mindkét golyó mozgásállapota változik.

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor gázok hőtágulása függ: 1. 1:55 Normál de független az anyagi minőségtől. Függ az anyagi minőségtől. a kezdeti térfogattól, a hőmérséklet-változástól, Mlyik állítás az igaz? 2. 2:31 Normál Hőáramláskor

Részletesebben

TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek

TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek A talajszennyezés csökkenése/csökkentése bekövetkezhet Természetes úton Mesterséges úton (kármentesítés,

Részletesebben

A talajnedvesség megőrzését elősegítő talajgondozási- és művelési módszerek

A talajnedvesség megőrzését elősegítő talajgondozási- és művelési módszerek Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja, 2018 Budapest, 2018.06.15 A talajnedvesség megőrzését elősegítő talajgondozási- és művelési módszerek BIRKÁS Márta DSc A kutatásban közreműködtek:

Részletesebben

FELADATOK A DINAMIKUS METEOROLÓGIÁBÓL 1. A 2 m-es szinten végzett standard meteorológiai mérések szerint a Földön valaha mért második legmagasabb hőmérséklet 57,8 C. Ezt San Luis-ban (Mexikó) 1933 augusztus

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 007 384 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 007 384 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000007384T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 007 384 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 03 757801 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

Terület- és talajhasználat szerepe a szárazodási folyamatokban

Terület- és talajhasználat szerepe a szárazodási folyamatokban Terület- és talajhasználat szerepe a szárazodási folyamatokban GYURICZA CSABA ASZÁLY NAPI RENDEZVÉNY BUDAPEST, 2015. JÚNIUS 17. Megbeszélendők 1. Tendenciák a talajművelésben 2. Okszerű talajművelés feltételei

Részletesebben

Termodinamika (Hőtan)

Termodinamika (Hőtan) Termodinamika (Hőtan) Termodinamika A hőtan nagyszámú részecskéből (pl. gázmolekulából) álló makroszkópikus rendszerekkel foglalkozik. A nagy számok miatt érdemes a mólt bevezetni, ami egy Avogadro-számnyi

Részletesebben

Nedves, sóterhelt falak és vakolatok. Dr. Jelinkó Róbert TÖRTÉNELMI ÉPÜLETEK REHABILITÁCIÓJA, VÁROSMEGÚJÍTÁS ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZAT.

Nedves, sóterhelt falak és vakolatok. Dr. Jelinkó Róbert TÖRTÉNELMI ÉPÜLETEK REHABILITÁCIÓJA, VÁROSMEGÚJÍTÁS ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZAT. ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZAT Főtámogató Szervezők Nedves, sóterhelt falak és vakolatok Dr. Jelinkó Róbert Nedves, sóterhelt falak és vakolatok Alapelvek és a gyakorlat Az állagmegőrzés eredményei Parádsasvár

Részletesebben

Homoktalajok tulajdonságai

Homoktalajok tulajdonságai Homoktalajok tulajdonságai Ismétlés a talajok fontosabb fizikai tulajdonságai Térfogattömeg Sűrűség Összporozitás Víznyelő képesség Vízáteresztő képesség Holt víz Hasznos víz Szerkezet Ismétlés a talajok

Részletesebben

Ne feledd: a talajon nemcsak állsz, hanem élsz is! Stefanovits Pál

Ne feledd: a talajon nemcsak állsz, hanem élsz is! Stefanovits Pál Ne feledd: a talajon nemcsak állsz, hanem élsz is! Stefanovits Pál Talajművelési alapfilozófia Mechanikus szemlélet Erővel akarja elérni a kívánt hatást(tör,zúz,vág) Nem a klasszikus szerszám, sokszor

Részletesebben