Erasmus élménybeszámoló

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Erasmus élménybeszámoló"

Átírás

1 Erasmus élménybeszámoló Tartalomjegyzék Előkészületek és a kiutazás... 2 A szállás... 3 Párizs és a párizsiak... 5 Az iskola... 7 Egyéb élmények Összefoglalás Praktikus tanácsok... 13

2 A Debreceni Egyetem elsőéves MSc-s hallgatója vagyok programtervező informatikus szakon, és a 2013/2014-es tanév első félévét a párizsi Ecole Centrale Electronique (ECE Paris) egyetemen töltöttem az Erasmus és a Campus Hungary ösztöndíjak révén. Februárban ötlött fel bennem először a gondolat, hogy külföldön szeretnék tanulni. Miután áttanulmányoztam, hogy karunknak milyen külföldi egyetemekkel van kapcsolata, arra jutottam, hogy Párizsba, az ECE nevet viselő Grande École -ba szeretnék jelentkezni, amely az egyik legnevesebb mérnökiskola Franciaországban. Előkészületek és a kiutazás Habár az egyetemről ketten adtuk be pályázatunkat Párizsba, és ezért mindent együtt intéztünk, de talán még így is ez volt a legnehezebb része az egész útnak, több okból kifolyólag. Először is, elég sok utánajárást és papírmunkát igényelt a két ösztöndíjprogramba való jelentkezés, és a francia iskola sem könnyítette meg a dolgunkat, ők is egy halom igazolást kértek tőlünk. Az viszont hatalmas szerencse volt, hogy kollégiumi helyeket ajánlottak fel számunkra. Ez azért nagy dolog, mert Párizsban rendkívül nehéz szállást találni, és így levettek a vállunkról egy súlyos terhet. A probléma csak az volt az ajánlattal, hogy 1 hetet kaptunk, hogy átutaljunk számukra 600 eurót. És itt jön az előkészületek második nehézsége: a költségek. Kiderült, hogy az általunk választott kollégium havonta kb euróba fog kerülni a többi még ennél is drágább volt. Ez az összeg még úgy is horribilis, hogy a francia állam külföldieknek is ad lakhatási támogatást, mely havi eurót tesz ki. Erikával úgy döntöttünk, hogy busszal utazunk ki. Azért választottuk az egy napos ülést a néhány órás repülés helyett, mert így sokkal több holmit vihettünk magunkkal (akár kg-ot is), a jegy nem került forintba, és az Eurolines állomásától hazataxizni is jóval olcsóbb volt, mint a Charles de Gaulle 2 reptértől (20 euró a 40 helyett). Ha valaki szintén buszozásra adná a fejét, akkor még idejében foglaljon jegyet, különben kétszer ennyibe fog kerülni az út!

3 A szállás Azt hittem, hogy ennyi pénzért egy kacsalábon forgó palotába érkezünk majd. Hát ez nem teljesen így történt, mivel az egész kollégiumi negyed legrégebbi és legósdibb épületébe kerültünk Viszont olyan atmoszférája volt a helynek, annyira magával ragadott a környezet, melyet még nem sokszor tapasztaltam. A kollégium főépülete A Cité Universaire (CIUP) egy Párizs déli részén található hatalmas kollégiumegyüttes, melynek az a különlegessége, hogy egy gyönyörű parkban minden nemzetnek külön épülete van. Mivel nincs magyar ház (ettől függetlenül rengeteg a magyar: mi legalább 5-6-tal ismerkedtünk meg!), ezért a Fondation Deutsch de la Meurthe nevű alapítvány egyik épületében kaptunk szállást, ahol mindenki az iskolánkba és a testvériskolánkba járt. Emiatt a beszélgetések során az angol és a sok latin ajkú diák miatt a spanyol nyelv dominált. A szobáink rendkívül tágasak voltak, a berendezések pedig még a II. világháború előttről származnak. Őszintén szólva elég puritán volt az egész, de ettől függetlenül nagyon otthonosan éreztem benne magam. Habár a WC-k, a zuhanyzók és a konyhák is közösek voltak, egy-két kellemetlenségtől eltekintve teljesen jól el lehetett boldogulni.

4 A mi épületünk A környezeten kívül volt még egy tagadhatatlan előnye a Citének: rengeteg kulturális és szociális programot szerveztek számunkra (ráadásul szinte mindet ingyen). Többek között volt alkalmunk részt venni jazz koncerten, az évnyitó alkalmából szervezett fogadáson, a hó eleji vasárnapi reggeliken, Halloween partin, egy tea-délutánon, de hetente voltak salsa órák is, végül pedig egy salsa estén lehetett megmutatni, ki mennyi tudást sajátított el. Összességében tehát ez a kollégium egy rendkívül varázslatos hely volt, ahol rengeteg pozitív élményben volt részünk. Szobarészlet Számomra fontos volt, hogy tudjak sportolni a kintlétem során. A CIUP-ban erre is sok lehetőség nyílik: én egy három hónapos sportbérletet vettem 40 euróért, amellyel konditerembe jártam (de többek között úszni vagy kosárlabdázni is lehetett volna). Sajnos a hétköznapokon rettentően zsúfolt a terem, de örültem, hogy ilyen kedvező áron megúsztam a dolgot. A futást kedvelők számára jó hír, hogy a koli gyönyörű parkjában nyugodtan lehet végezni ezt a sportot!

5 Párizs és a párizsiak Először is, Párizs tényleg gyönyörű. Pár éve még nem így gondoltam, mert turistaként csak a tömeget és a rohanást érzékeltem belőle, azonban most diákként megváltozott a véleményem. Azt hozzá kell tennem, hogy a városhatárhoz közeledve és azon túl nem mindenhol kelti Párizs egy modern és biztonságos hely képét. De az Eiffel torony, a Sacré Cœur, a Diadalív és a számtalan egyéb látnivaló minden hiányosságért kárpótol. Az pedig szintén egy hatalmas lehetőség, hogy az Európai Unió 26 éven aluli állampolgárai a legtöbb múzeumot és kulturális nevezetességet ingyen tekinthetik meg! Fontos kérdés a közlekedés. Autót én nem mernék kint vezetni, mert hatalmas a tömeg és sokszor a balkáninál is balkánibb állapotok uralkodnak az utakon. A metrózás viszont elég gyors és egyszerű, bár kényelmesnek távolról sem nevezhető. Csúcsforgalomban például nagyon jól meg lehet ismerkedni a vagonokban egymás testével. Ezen kívül sajnos rengeteg koldussal találkozni. Érdekesség, hogy ők sokszor a metrókocsikon végighaladva adnak elő valamilyen performanszot, és ezért várnak némi pénzt. Szerencsére a Cité Universataire elég jó helyen található, így bárhova viszonylag gyorsan odaértünk, az iskolába jutáshoz sokszor még 30 perc sem kellett.

6 Személy szerint eléggé tartottam az időjárástól, szerencsére alaptalanul: Párizsban szinte végig melegebb volt pár fokkal, mint itthon! Az is kiderült, hogy ott elég ritka jelenség a hó és a fagy, úgyhogy nincs szükség a síkabátra és a kucsmára sem. A legmeglepőbb felfedezésem pedig az volt - habár teljesen logikus a magyarázata, hogy milyen sokáig világos van: legalább 1-2 órával hosszabbak a nappalok, mint itthon. Az árak is megérnek egy misét: a legtöbb alapélelmiszer közül a legolcsóbb nem sokkal drágább az otthoninál. Például egy liter tejet már 200 Ft-ért is kapni. Viszont van néhány dolog, ami rettentően sokba kerül. Ilyen például a hús: 1 kg-ot általában 3000 Ft-ért adnak (a hal kilója viszont nem ritkán 6000 Ft). Az amúgy nagyon finom bagettek is kb Forint/kg-ot kóstálnak. Szerencsére ezeket a problémákat valamennyire ki lehet küszöbölni, ha az ember elmegy egy Auchanba (ezt találtuk a legolcsóbb boltnak), azonban azt már nehezebb, hogy a szórakozóhelyeken egy korsó sör ára Ft között mozog. És ilyenkor még csak nem is egy Guiness-ről van szó. Jó hír azonban, hogy a havi diákbérlet megéri az árát ( Ft/hó), mert a metrók gyakran közlekednek, hétvégente hajnal 2-3 óra körül is járnak még, de ha ez sem lenne elég, ott vannak az éjszakai buszok, amelyek szintén percenként jönnek. Sokan nem kedvelik a franciákat, azt mondván, hogy fenn hordják az orrukat, nem akarnak angolul beszélni, nem kedvesek stb. Habár csak a saját tapasztalataimra tudok támaszkodni, azt kell, hogy mondjam, hogy a velük kapcsolatos legtöbb sztereotípia nem igaz. Érdeklődőek voltak a külföldi diákokkal kapcsolatban, bármikor szívesen segítettek, ráadásul még azok is megpróbáltak angolul beszélni, akik nem voltak túl magabiztosak. Ha mégis valami negatívat szeretnék találni a franciákban, az egyértelműen az lenne, hogy rendkívüli módon vonzódnak a hivatalos papírokhoz és igazolásokhoz, a biztosításokhoz illetve a mindenre kiterjedő szabályozásokhoz, viszont sokszor nem is értik, hogy mi miért kell. Az iskolában például ránk akartak sózni egy 100 eurós, nagyon kötelező biztosítást, amikor volt már legalább húsz másik biztosításunk Később persze kiderült, hogy nem is tudják, hogy szükséges-e ez számunkra. Aztán a hazaút előtt, amikor a bankban szerettük volna a lakcímünket az itthonira módosítani, nem engedték, csak ha például egy gázszámlával igazoljuk az új címet.

7 Az iskola Az első pár hét ugyan rettenetesen nehéz volt, de szerencsére utána helyreállt a rend, és maradt mindenre időnk. Tehát már a legelső napon este 7-ig kellett bent maradnunk. Aztán ezen a héten végig Budget Management -et és Java programozást tanultunk. Utóbbiról a legtöbben nem sokat tudtak (volt építőmérnök is köztünk), de erről nem igen vett tudomást a tanárunk. Az ECE új campusa A második héten csapatokat kellett formálni, mégpedig a Pluridisciplinary Team Project (franciául PPE) nevű tárgyhoz. Ennek az a lényege, hogy olyan innovációt kell 5-6 fős csapatokban létrehozni, amely több (tudomány)területet köt össze. Szerencsére egy nagyon érdekes projektbe kerültem, ahol az iskola számára kezdtünk el egy mobilalkalmazást készíteni. Az első félévben csak tervezéssel foglalkoztunk, a többiek a második szemeszterben végzik majd az implementációt. A harmadik héten aztán megint Budget Management óráink voltak, ahol újfent a francia könyvelésről és egy kis üzleti elemzésről tanultunk. Végül a rendes órák csak a következő héten kezdődtek meg. A Learning

8 Agreementemben öt tárgy szerepelt közülük: Databases, Software Engineering with UML, Team Management, English és French as a Foreign Language. Az első két tárgy heti egy-egy alkalommal, három óra hosszúságú blokkokban volt megtartva, franciát kéthetente tanultunk egy három órás szeminárium keretei között, míg a többi tárgyat heti másfél órában hallgattuk. Ezeken kívül a szerdai napot teljes egészében a korábban említett csapatmunkának (PPE) kellett szentelni. Egy gépterem Nehéz összefoglaló véleményt adni az ECE-ről, hiszen teljesen más az iskola rendszere, mint itthon. Azonban három-négy dolog a rövid ott tartózkodásom ellenére is szembeötlő volt. Először is, az alapképzés náluk jóval szélesebb alapokat nyújt, mint itthon. Míg ők elektronikát és fizikát tanulnak, mi már olyan tárgyakat hallgatunk, amelyeket ők csak mesterképzésen fognak (UML, operációs rendszerek, hálózatok). Érdekes kérdés, hogy vajon melyik a jobb: ebből a szempontból szerintem egyértelműen az itthoni szisztéma a hatékonyabb. Ezen kívül nem volt nehéz rájönni, hogy az ECE-ben sokkal gyakorlatorientáltabb az oktatás, mint itthon. Kint az UML-ről szóló tárgy vizsgáján is a való életből vett feladatot kaptunk (egy online boltot kellett modellezni), míg Debrecenben csak az aláírásért kell gyakorlati problémákat

9 megoldani. Mindkét módszernek megvan a maga előnye és hátránya, de én nagyon örültem, hogy végre egy egész féléven keresztül igazi feladatokat oldhattam meg. A harmadik érdekesség az, hogy mennyivel nagyobb a kinti terhelés, mint itthon. A többieknek hetente átlagosan órát kellett bent lenniük (a kaotikus órarend-tervezés miatti sok lyukasórát nem számítva), és aztán még otthon is a házi feladatokkal foglalkozniuk. Mivel az iskola 9:30-kor kezdődik kint, ezért a nem Erasmusos diákok gyakran csak 6-7 óra körül indulnak haza. A rengeteg óra ellenére azonban a franciák szívesen tartózkodnak az iskolában akkor is, amikor az már nem is lenne kötelező. Ennek pedig az az oka, hogy számunkra elképzelhetetlen módon pezsgő a diákélet, melynek alapját a különböző és minden témára kiterjedő diákszervezetek képzik. Létezik például sporttal, számítógépes játékokkal, zenével, fotózással, munkával vagy épp karitatív tevékenységekkel foglalkozó Association is. A nemzetközi diákokkal például az ECE International nevű egyesület foglalkozott, akik rendkívül kedvesek voltak és nagyon sok programot szerveztek számunkra. Városnézés az ECE International szervezésében

10 Egyéb élmények A cserediákok számára rengeteg szórakozási lehetőség kínálkozik Párizsban. A Tobeerasmusisparis.com például egy olyan cég, ami a külföldi hallgatókra specializálódott: ők szervezik az Erasmus Party -kat, melyek a Szajnán való hajókázással egybekötött bulik. Mi két ilyenre is elmentünk, ezek közül az első alkalom mindannyiunk számára igazán különleges élmény volt. Kilátás a hajó tetejéről Továbbá, az imént említett cég 1-2 napos kirándulásokat is szervez a környező vidékekre. A Loire menti kastélyok, Lille és Brugge, Normandia valamint London a leggyakoribb úticélok. Ezek a hétvégék relatíve olcsók, és meg is érik az árukat. Csónakázás Brugge-ben

11 Hatalmas élmény volt részt venni a Magyar Nagykövetség által a Párizsban tanuló magyar diákok számára szervezett fogadáson is. Az esemény elején hosszasan hallgattuk a Nagykövet úr beszédét, aki meglepően közvetlen és rendkívül humoros volt, végül pedig a többi diákkal ismerkedhettünk meg, miközben az asztal körül ettünk habzsoltunk. Összefoglalás Vendégségben a Magyar Nagykövetségen Habár az út során felszedtem pár kilót, a hazaérkezésem után pedig rögtön elszakadt az Achilles inam, de még így is azt mondom, hogy ez volt életem egyik legjobb és leghasznosabb féléve. A szűk négy hónap során rengeteg élményben volt részünk, a világ minden tájáról szereztünk új ismerősöket, barátokat, akikkel egyszer talán újra találkozni fogunk. Az iskolában pedig megtapasztalhattunk egy másfajta, az itthoninál szélesebb spektrumú, gyakorlatiasabb oktatást. Azonban az Erasmus programban való részvétel előnyei nem csak a szórakozásban, az ismerkedésben és az iskolában tanultakban merülnek ki. Egy ilyen út egyrészt annak a próbája, hogy képes-e az ember életben maradni távol a családjától. Mivel én mindig is Debrecenben éltem, ezért ez

12 egy nagy kérdés volt számomra. Tehát csak ajánlani tudom a velem hasonló cipőben járóknak (is), hogy menjenek külföldre, hiszen a teljes önellátás közben sokat fejlődik az ember. A Parc Floral de Paris-ban Ezen kívül nem elhanyagolható az sem, hogy a nyelvtanulásra keresve sem lehet jobb lehetőséget találni. Akár a francia nyelvet, akár az angolt szeretné az ember gyakorolni, jó alkalom nyílik erre az Erasmus program során, akár Párizsban is. A személyes tapasztalatom az, hogy sikerült kicsit magabiztosabban és gördülékenyebben megtanulnom angolul beszélni. Az is egy jó lehetőség, hogy külföldön megismerhetjük az ottani kultúrát, a szokásokat és számos egyéb dolgot. Ezeket az élményeket aztán sok mindenre felhasználhatjuk; az eddigi berögződéseinket kicsit átformálhatjuk, vagy épp új dolgokat valósíthatunk meg. Például, ha tehetném, a Párizsban tapasztaltak alapján én a millió féle-fajta sajtot és a diákszervezetek intézményét hoznám haza.

13 Praktikus tanácsok Végezetül szeretnék megosztani néhány fontos információt azok számára, akik a jövőben Párizsban tanulnának. A jelentkezés előtt mindenképp mérlegeld, hogy képes leszel-e finanszírozni az utat. Az a helyzet, hogy a lakásköltségeken kívül még legalább havi euró szükséges ahhoz, hogy az ember szerényen, de kényelmesen megéljen. Ha jó előre elkészíted a gazdasági tervet, akkor esetleg egy kis plusz nyári munkával elkerülhetők lesznek a likviditási és egyéb pénzügyi problémák. Azt is fontos átgondolnod, hogy megfelelő-e a nyelvtudásod. Természetesen a minimum az, hogy angolból egy erősebb középfokú nyelvvizsgaeredménynek megfelelő szinten tudsz írni/olvasni, viszont nagyon megkönnyíti a helyzeted, ha valamennyire ismered a francia nyelvet is. Sok fontos üzenetet fogsz kapni franciául mind a kollégiumtól, mind az iskolától. Így azt tudom csak javasolni, hogy az esetleges kisebb-nagyobb kellemetlenségek elkerülése végett, vagy szerezz egy franciául jól tudó barátot vagy pedig gyúrj rá nyáron a nyelvre! A fentieken kívül még tudnám javasolni, hogy vidd magaddal a születési anyakönyvi kivonatod fénymásolatát, mert szükséged lesz rá a CAF-ra való jelentkezéskor (ez a korábban említett lakhatási támogatás). Habár csak francia nyelven fogadják el a dokumentumot, mégsem kell lefordíttatnod: újonnan három nyelven magyarul, angolul és franciául adják ki. Igaz, 2000 Ft ellenében. Nem árt továbbá, ha legalább 4-5 igazolványkép van nálad, mert sok helyre kellhetnek majd. Az utolsó dolog, amire szeretném felhívni a figyelmed, az az, hogy indulás előtt érdemes utasbiztosítást kötnöd, melynek számos előnye van az Európai Egészségbiztosítási Kártyához képest (utóbbit amúgy kötelező kiváltanod). Ez két dolog miatt is fontos: egyrészt kérhetik a sulitól vagy a kollégiumtól, másrészt pedig azért, mert így a szükséges gyógyszerek és orvosi ellátás teljes összegét visszaigényelheted, nem csak egy bizonyos részét. Ha még mindig maradt volna kérdésed, szívesen állok rendelkezésedre a címen!

ERASMUS beszámoló. ECE PARIS - ÉCOLE D INGÉNIEURS Franciaország - Párizs 2013/14. I. félév. Papp Erika

ERASMUS beszámoló. ECE PARIS - ÉCOLE D INGÉNIEURS Franciaország - Párizs 2013/14. I. félév. Papp Erika ERASMUS beszámoló ECE PARIS - ÉCOLE D INGÉNIEURS Franciaország - Párizs 2013/14. I. félév Papp Erika Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Kezdetek... 3 3. Kiutazás... 3 4. Szállás... 4 4.1 Kollégium...

Részletesebben

Uniwersytet Jagielloński Krakkó/Krakkow

Uniwersytet Jagielloński Krakkó/Krakkow Uniwersytet Jagielloński Krakkó/Krakkow Hallgatói beszámolók Eddigi kiutazók: 2014/15 őszi félév Baricz Márton 2012/13 tavaszi félév Domján Szabolcs Szécsényi Ákos 2011/2012 tavaszi félév Nagy Judit 2011/2012

Részletesebben

Erasmus beszámoló. Spanyolország Tarragona. Ludász Barbara

Erasmus beszámoló. Spanyolország Tarragona. Ludász Barbara Erasmus beszámoló Spanyolország Tarragona 2013/2014 II. félév Ludász Barbara 1 Tartalomjegyzék Erasmus beszámoló... 1 Bemutatkozás... 3 A kezdetek... 4 Oktatás... 6 Spanyol - katalán... 7 Élet az egyetemen

Részletesebben

KFG Hírlevél 4. szám - 2013. október

KFG Hírlevél 4. szám - 2013. október Köszöntő Kedves Olvasók! A KFG Hírlevél második évfolyamának első számát ajánljuk figyelmükbe, melyben hírt adunk a nyár és a tanévből eddig eltelt két hónap eseményeiről. Bemutatjuk szeptembertől itt

Részletesebben

Georg-August-Universität. Goettingen/Göttingen/Götting

Georg-August-Universität. Goettingen/Göttingen/Götting Georg-August-Universität Goettingen/Göttingen/Götting Hallgatói beszámolók Eddigi kiutazók: 2000/01 Rácz Péter jelentés fénymásolaton 2001/02 Vass Ottó jelentés fénymásolaton 2002/03 Bölkényi Gábor jelentés

Részletesebben

HALLGATÓI BESZÁMOLÓ ERASMUS BRNO

HALLGATÓI BESZÁMOLÓ ERASMUS BRNO HALLGATÓI BESZÁMOLÓ ERASMUS BRNO 2011 FEBRUÁR JÚNIUS 1. A fogadó intézmény Internet címe, ajánlások a jövőben az intézményhez pályázó hallgatók számára az intézményről az Interneten található információk

Részletesebben

DECEMBER XV. ÉVFOLYAM 3. SZÁM SZERENCSÉS SZÁM

DECEMBER XV. ÉVFOLYAM 3. SZÁM SZERENCSÉS SZÁM IKSZIKSZÍ AZ ÁLTALÁNOS Á VÁLLALKOZÁSI Á FŐISKOLA Ő LAPJA 2010 DECEMBER XV. ÉVFOLYAM 3. SZÁM SZERENCSÉS SZÁM BELSŐSÉGEK Fekete Pálizs Brigitta Regina Légy a szerencséd kovácsa! A szerencse mindenkinek más

Részletesebben

különszám Bemutatkoznak szakjaink Isten hozott a TTK-n! Hallgatói Önkormányzatá III. évfolyam 1. szám 200

különszám Bemutatkoznak szakjaink Isten hozott a TTK-n! Hallgatói Önkormányzatá III. évfolyam 1. szám 200 TieTeK 1 A Pécsi Tudományegyete m Természettudományi Kar Hallgatói Önkormányzatá nak lapja III. évfolyam 1. szám 200 8. augusztus Gólyatábori különszám Bemutatkoznak szakjaink Isten hozott a TTK-n! 2 Kedves

Részletesebben

Erasmus Tampere-ben ELŐKÉSZÜLETEK:

Erasmus Tampere-ben ELŐKÉSZÜLETEK: Erasmus Tampere-ben Az Erasmus hallgatói program keretében lehetőséget kaptam, hogy a tavaszi félévet a finnországi Tampere-ben tölthessem, a TAMK (Tampereen ammattikorkeakoulu Tampere Univsersity of Applied

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS Á VÁLLALKOZÁSI Á FŐISKOLA Ő XVII. ÉVFOLYAM 2. SZÁM DECEMBER HOL A HATÁR?!

AZ ÁLTALÁNOS Á VÁLLALKOZÁSI Á FŐISKOLA Ő XVII. ÉVFOLYAM 2. SZÁM DECEMBER HOL A HATÁR?! IKSZIKSZÍ AZ ÁLTALÁNOS Á VÁLLALKOZÁSI Á FŐISKOLA Ő LAPJA 2012 12 DECEMBER XVII. ÉVFOLYAM 2. SZÁM HOL A HATÁR?! BELSŐSÉGEK BELSŐSÉGEK Pálizs Szőke Brigitta Szilvia Továbbtanulás korlátok nélkül! NEM CSAK

Részletesebben

MA GYELŐ. 2009. december A MAGYAR FIZIKUSHALLGATÓK EGYESÜLETÉNEK HAVILAPJA

MA GYELŐ. 2009. december A MAGYAR FIZIKUSHALLGATÓK EGYESÜLETÉNEK HAVILAPJA F 2009. december MA GYELŐ A MAGYAR FIZIKUSHALLGATÓK EGYESÜLETÉNEK HAVILAPJA Örömmel jelentem, hogy a Mafihe rendes éves közgyűlését, nem meglepő módon, idén is sikerült abszolválni, aminek eredményeképp

Részletesebben

Kedves Gólyák! A tartalomból SZEGEDI KÖZLEKEDÉSI TÁRSASÁG BEKÖSZÖNTÛ SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGUSKÉPZÕ KAR.

Kedves Gólyák! A tartalomból SZEGEDI KÖZLEKEDÉSI TÁRSASÁG BEKÖSZÖNTÛ SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGUSKÉPZÕ KAR. BEKÖSZÖNTÛ Kedves Gólyák! Ismét itt a szeptember, a tanulás kezdete. Mégis teljesen új érzésekkel léptek be egy teljesen új iskolába, környezetbe. Minden ismeretlen számotokra egyelõre, de hála a Gólyatábornak

Részletesebben

Átalakulás Változás Formabontás

Átalakulás Változás Formabontás Változtass Te is! Mindenki megtapasztalhatta már a saját bõrén is, hogy megállíthatatlanul itt a tavasz, a változások ideje. Végre ledobhatjuk a télikabátot, és a napfény áldásos hatásait kiélvezve felszabadultabban

Részletesebben

Utam a perfekt angolhoz. Ha nekem sikerült, neked miért ne sikerülne?

Utam a perfekt angolhoz. Ha nekem sikerült, neked miért ne sikerülne? Utam a perfekt angolhoz Ha nekem sikerült, neked miért ne sikerülne? Előszó Okos ember más kárán tanul, a buta a sajátján, a hülye semmiből. E népi bölcsesség alapján nagyon kevés okos ember van a földön.

Részletesebben

ERASMUS Záró beszámoló

ERASMUS Záró beszámoló ERASMUS Záró beszámoló 2010/11 Tavaszi félév (2011.02.28.-2011.07.04) Név: Gál Péter és Varga Mihály Küldő intézmény: Óbudai Egyetem KVK Fogadó intézmény: Instituto Superior de Engenharia do Porto (Porto,

Részletesebben

A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa

A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa 2011/2012. I. szám TARTALOM Interjú Bujpál Péter tanár úrral Akik próbálgatják a nagybetűs ÉLETET! AFS-es diákjaink Barlascan Alphan és Luca Poggi Diákügyek

Részletesebben

Külföldi lehetőségek

Külföldi lehetőségek Külföldi lehetőségek Évről évre egyre inkább nyitott kapukat dönget az, aki stabil nyelvtudással felvértezve határainkon kívül szeretné próbára tenni szakmai és személyes kompetenciáit. Hasábjainkon bemutatjuk,

Részletesebben

Jöttek, mentek, maradtak (volna)

Jöttek, mentek, maradtak (volna) Horváth Lajos Jöttek, mentek, maradtak (volna) 1991-ben Horvátországból tömegesen távoztak otthonukból a magyarok, akik legtöbben rokonoknál találtak szállást, míg a horvátok, illetve a szerbek zömmel

Részletesebben

2 www.egyetemter.hu 2008. OKTÓBER

2 www.egyetemter.hu 2008. OKTÓBER 2 www.egyetemter.hu 2008. OKTÓBER HÍREK Új tudományos folyóirat 4 Konferencia az Agráron 4 Balesetmentes Európai Est 4 Charles Simonyi Ösztöndíj 4 Kis nyelvek hetei 5 Debreceni Aneszteziológiai Napok 5

Részletesebben

Főszerkesztői köszöntő

Főszerkesztői köszöntő Főszerkesztői köszöntő Kedves Olvasóink! Minden kezdet nehéz. Az új tanév kezdetét vette Úgy vélem, hogy a konklúziót mindenki le tudja vonni. Remélem, hogy nyáron mindenki kipihente magát és sikerült

Részletesebben

Miért pont az Inside Word?

Miért pont az Inside Word? Nyelvtanulás külföldön Általános nyelvtanfolyamok Ifjúsági nyelvi táborok Nyelviskolai tanév Középiskolai tanév Egyetemi tanév Tanár-tréning ösztöndíjjal Tanulás + munka Szaknyelvi tanfolyamok Szakmai

Részletesebben

Külföldi munkavállalási kézikönyv 2014

Külföldi munkavállalási kézikönyv 2014 Külföldi munkavállalási kézikönyv 2014 Kedves Barátunk! A Külfödi munkavállalói kézikönyv azért készült, hogy könnyebbé tegye számodra a külföldi munkavállalást. Segít Neked a munkakeresésben, a szakmai

Részletesebben

Kötodés. Mottó: Az emberek egymásnak születtek: oktasd őket, vagy viseld el őket! Marcus Aurélius

Kötodés. Mottó: Az emberek egymásnak születtek: oktasd őket, vagy viseld el őket! Marcus Aurélius Kötodés Mottó: Az emberek egymásnak születtek: oktasd őket, vagy viseld el őket! Marcus Aurélius Az írásokat összegyűjtötte: Gyöngyösi Olga Kedves Pedagógustársam! Tisztelt Olvasó! A 2009. év pedagógusnapjára

Részletesebben

Erasmus infó. demoscene. A MÁV-story. Kairói beszámoló

Erasmus infó. demoscene. A MÁV-story. Kairói beszámoló Erasmus infó demoscene A MÁV-story Kairói beszámoló 0010 //beta verzio v2.1; Begin; Hol van már a vizsgaidõszak kellemes elnyûttsége, a zsibbadó agy, sorozatnézés reggeltõl estig, tanulás estétõl reggelig,

Részletesebben

TAITA ALAPÍTVÁNY. Afrikai Gyermekekért. Egy csepp magyar segítség Fekete-Afrikában

TAITA ALAPÍTVÁNY. Afrikai Gyermekekért. Egy csepp magyar segítség Fekete-Afrikában TAITA ALAPÍTVÁNY Afrikai Gyermekekért Egy csepp magyar segítség Fekete-Afrikában ELNÖKI KÖSZÖNTŐ IGAZGATÓI KÖSZÖNTŐ Az ember megy a maga útján. És amerre jár széles e világon, örömet csihol. Kegyelmet

Részletesebben

ERASMUS SIKERTÖRTÉNETEK. Volt ösztöndíjas hallgatók munkaerő-piaci esélyei. HOPPÁ Disszeminációs füzetek 23.

ERASMUS SIKERTÖRTÉNETEK. Volt ösztöndíjas hallgatók munkaerő-piaci esélyei. HOPPÁ Disszeminációs füzetek 23. ERASMUS SIKERTÖRTÉNETEK Volt ösztöndíjas hallgatók munkaerő-piaci esélyei HOPPÁ Disszeminációs füzetek 23. erasmus sikertörténetek Volt ösztöndíjas hallgatók munkaerő-piaci esélyei tartalomjegyzék 3 4

Részletesebben

CAEN - EM NORMANDIE. Város

CAEN - EM NORMANDIE. Város CAEN - EM NORMANDIE Egyik tavaszi félévemet a franciaországi Caen-ban töltöttem. Életem egyik legjobb döntése volt, hogy jelentkeztem Erasmusra. Eleinte féltem, de így visszanézve nem bántam meg. Döntésemhez

Részletesebben

Sokat gondolkodtam, Az utazásról. Tankovics Lajos

Sokat gondolkodtam, Az utazásról. Tankovics Lajos . FEJEZET Tankovics Lajos Az utazásról Bevezetés Sokat gondolkodtam, hogy hogyan kezdjem ezt a fejezetet. Esetleg egy olyan frázissal, mint például: Utazásról a sumérok óta beszélhetünk, majd leírom a

Részletesebben