Windows hálózati adminisztráció

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Windows hálózati adminisztráció"

Átírás

1 Windows hálózati adminisztráció 2. Göcs László főiskolai tanársegéd NJE MIK GAMF Informatika Tanszék tanév tavaszi félév

2 Vírtualizáció, Szerverparkok

3 VIRTUALIZÁCIÓ A virtualizáció célja, hogy az informatikai rendszerek komponensei egyre kevésbé függjenek egymástól - így tetszés szerint lehessen őket mozgatni, változtatni, ezáltal növelni a rendszer rugalmasságát, és csökkenteni a változtatásokhoz szükséges időt. szerver-virtualizáció (Hyper-V, Virtual Server), alkalmazás-virtualizáció (App-V, SoftGrid), desktop-virtualizáció (Med-V, Virtual PC), storage-virtualizáció (iscsi), megjelenítés-virtualizáció (Terminal Services)

4 Mi is az a virtuális gép? A virtuális gép egy jól elszigetelt szoftver köteg, mely saját operációs rendszerét és alkalmazásait futtatja úgy, mintha egy fizikai számítógép lenne. Egy virtuális gép pontosan úgy működik, mint egy fizikai számítógép, és saját virtuális processzorral, memóriával, merevlemezzel és hálózati kártyával rendelkezik

5 Mi az a virtuális infrastruktúra? A virtuális infrastruktúra lehetővé teszi, hogy fizikai erőforrásait megossza több virtuális géppel a teljes infrastruktúrán keresztül. Egy virtuális gép lehetővé teszi, hogy megossza egy fizikai gép erőforrásait több virtuális gépen keresztül maximális hatékonysággal.

6 A Vírtualizáció előnyei Magasabb fokú mobilitás a munkaterhelés dinamikus elosztásának köszönhetően Nagyobb rugalmasság az új megoldások bevezetése és az életciklus-kezelés során Jobb számítógép-kihasználás és ezáltal a beruházások optimalizálása Kisebb helyszükséglet és az alacsonyabb hardverigénynek köszönhetően csökkentett energiaköltségek

7 A vírtualizáció előnyei A rendszerek fokozott rendelkezésre állása a dinamikus karbantartási és helyreállítási lehetőségek révén Csökkentett karbantartási költségek az összevont infrastruktúrának és az automatizálható folyamatoknak köszönhetően Egyedülálló méretezhetőség az erőforrások rugalmas kezelhetősége révén Nagyobb fokú átláthatóság és alacsonyabb karbantartási költségek

8 HARDVER vírtualizáció A hardver virtualizáció megfelel egy processzor áramköreinek, és a memóriavezérlőnek, amely lehetővé teszi több operációs rendszer futatását (több VM).

9 HYPERVISOR A hypervisor vagy Virtual Machine Manager (VMM) egy program, amely a virtuális gép-ek menedzsere, és a hoszt hardware felosztásával teszi lehetővé, több VM, és ezzel több (guest OS) operációs rendszer telepítését, futtatását, egy, egyedüli hw-en. Mindegyik operációs rendszer rendelkezik processzorral, memóriával, és más erőforrásokkal. A hypervisor vezérli a processzort, és az erőforrásokat, allokálva minden operációs rendszerhez, amire szüksége van.

10 HYPERVISOR

11 OPERÁCIÓS RENDSZER VIRTUALIZÁCIÓ A operációs rendszer virtualizáció egy módszer, amikor a hoszt operációs rendszeren több virtuális operációs rendszer fut. A hoszt operációs rendszerek általában a szabványos operációs rendszerek (Windows, Linux). A VM-eken elhelyezett OS-ek, illetve alkalmazások újrainstallálás nélkül áthelyezhetők a virtuális környezetben, eltérő infrastruktúrában lévő VM-ekre, illetve a fizikai eszközre vagy onnan a VM-ekre. Virtual to Virtual (V2V) Virtual to Physical (V2P) Physical to Virtual (P2V)

12 SZERVER VIRTUALIZÁCIÓ A szerver virtualizáció, a szerver erőforrásoknak az elfedése a szerver felhasználói elől, beleértve az eggyes fizikai szervereket, processzorokat, és az operációs rendszereket. A szerver adminisztrátor egy fizikai szerver több szigetelt virtuális környezetre való felosztására, egy szoftver alkalmazást használ. A virtuális környezeteket gyakran virtuális privát szervereknek hívják, de particióknak, guestnek, konténernek vagy emulációnak is nevezik. Azaz a szerver virtualizáció sok szerver funkcionalitást átviszi kevesebb szerverre (konszolidáció).

13 TÁROLÓ VIRTUALIZÁCIÓ A tároló virtualizáció a fizikai tároló egyesítése, több hálózati tároló eszközből egy tároló eszközzé, amelyet egy központi konzolról kezelnek. A tároló virtualizáció segíti a tároló adminisztrátort a háttér biztosításának a könnyebb megoldásban. A tároló virtualizáció lehetővé teszi sok felhasználónak vagy alkalmazásnak, hogy hozzáférjen a tárolóhoz anélkül, hogy érdekelt lenne, hogy hol, és hogyan van a tároló fizikailag elhelyezve, menedzselve.

14 ALKALMAZÁS VIRTUALIZÁCIÓ Az alkalmazás virtualizáció, amikor a végfelhasználó rendelkezésére áll, egy távoli, központi szerverről, egy alkalmazás, illetve tárolók anélkül, hogy a felhasználó lokális rendszerén teljesen installálni kellene azt. Ekkor tehát a szerverek, alkalmazások, tárolók, az alkalmazási erőforrások dinamikusan el vannak választva.

15 DESKTOP VIRTUALIZÁCIÓ A desktop virtualizáció a végfelhasználó számára lehetővé teszi, egy desktop környezetben a jogosult hozzáférést, valamely alkalmazáshoz, attól függetlenül, hogy pillanatnyilag az alkalmazás hol van elhelyezve. Így a felhasználónak egy virtuális interface-e, virtuális eszköze (virtual appliance) van, amelyen indíthatja a hozzáférést a Web, lokális vagy szerver bázisú alkalmazáshoz, anélkül, hogy szüksége lenne Web oldalakra, Windows Start menüre vagy a terminálszolgáltatás intefacére. A virtuális desktop a központi szervertől távol van elhelyezve, lehetővé téve a felhasználónak a hozzáférést a távol, helyben elhelyezett alkalmazásokhoz.

16 ADAT VIRTUALIZÁCIÓ Az adat virtualizáció, amikor az egyes adat tételek a forrástól el vannak vonatkoztatva, és a különböző adat hozzáférési módszereknek, egy közös adat hozzáférési rétege van.

17 HÁLÓZAT VIRTUALIZÁCIÓ A hálózat virtualizáció a rendelkezésre álló erőforrások összefogásának módszere, a rendelkezésre álló sávszélesség csatornákra osztására, amelyek függetlenek egymástól, és bármelyik hozzá, illetve visszarendelhető egy szerverhez vagy eszközhöz, valós időben.

18 Felhő alapú informatika

19 ONLINE alkalmazások Amikor nem lokálisan szerkesztjük és tároljuk az adatunkat, fájlokat, hanem egy nagy közös szerveren vannak elhelyezve. - Webes levelezőprogram - Online dokumentum szerkesztők - Fájlmegosztó szolgáltatások

20 A számítási felhő segít a különböző eszközökön, (PC, notebook, PDA, mobiltelefon) lévő adatok szinkronizálásában is ban az Apple indított el egy számítási felhőt, a MobileMe szolgáltatást, amelynek azonban az adatszinkronizálási működése nem volt elég korszerű, ezért hamarosan felváltotta az icloud felhő.

21 Felhő alapú számítástechnika Az internet felhasználásával nyújtott szolgáltatások összességét jelenti. Egy olyan felhőalapú virtuális infrastruktúraszolgáltatás, ahol saját szerverparkunk lehet virtuális hálózattal és mindezt egy könnyen kezelhető vezérlőpultból irányíthatjuk, bővíthetjük. Olyan állományokkal és programokkal dolgozunk, melyek fizikailag nem a saját gépünkön, hanem az interneten, egy ismeretlen helyen vannak, valahol a felhőben.

22 A felhasználó csupán egy egyszerű, kis teljesítményű számítógéppel, és egy böngészővel rendelkezik. Nagy teljesítményű szerverek

23 Felhőszolgáltatások szintjei Legalsó szint: Iaas - Infrastracture as a Service, vagyis infrastruktúra nyújtása szolgáltatásként. Ez gyakorlatilag csak erőforrás bérlését jelenti, vagyis meghatározott mennyiségű processzor, memória és tárhely használatát egy felhő szolgáltatónál, szoftver nélkül. Középső szint: Paas Platform as a Service, vagyis fejlesztési platformok nyújtása szolgáltatásként. A platformszolgáltatás igénybevételével a felhasználó általában valamilyen fejlesztői környezetet bérel a cloud szolgáltatótól. Felső szint: SaaS Software as a Service, vagyis szoftver nyújtása szolgáltatásként. Ez a legegyszerűbb felhő alapú szolgáltatás, olyan szoftverek bérlését biztosítja a felhasználók számára, amiket nem kell telepíteni, használatukhoz elegendő egy webböngésző. A többit a felhő szolgáltatóra bízhatja.

24 Kiépítés szerint három felhő alapú megoldások: Privát felhő Publikus felhő Számítási felhő

25 Privát felhő Privát felhő esetén a szolgáltatást nyújtó erőforrások kizárólag a részünkre vannak dedikálva, nem kell osztoznunk azok teljesítményén másokkal. (önkormányzatok, bankok, vagy nagyvállalatok) Publikus felhő Jelenti a klasszikus felhőt, melynek infrastruktúrjából bárki bérelhet egy részt, megfelelő havidíj kifizetése ellenében.

26 Számítási felhő Ebben az esetben kiemelten hangsúlyos a szolgáltatás sebessége. Vagyis számítási kapacitást vásárolunk. Ilyenkor a szolgáltató garantál egy rövid válasz időt, egy adott számítás elvégzésére vállal határidőt. Ezeknek a betartása érdekében a szolgáltató akár dinamikusan meg is többszörözheti az erőforrások számát, gyakorlatilag, ha szükséges, akár több száz vagy több ezer új szervert is üzembe állít, amik csak nekünk számolnak.

27 Redundancia Nagy előnye, hogy segítségével különböző szolgáltatások könnyen redundássá tehetőek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalkozásnak nem kell ugyanarra a feladatra két szervert megvásárolnia, és azokat különböző fizikai helyen elhelyeznie a folyamatos üzletmenet érdekében, hanem elég két földrajzilag eltérő helyen lévő virtuális szervert bérelnie.

28 Fizikai felépítés

29 BLADE szerverek A blade rendszerekben egy szerver ugyanúgy egy elkülöníthető eszköz, mint a hagyományos rendszerekben, de nem tartalmaz sok bővítő helyet, nincs önálló tápegysége, így sokkal karcsúbb (ezért is nevezik penge szervernek). A helykihasználás javítása érdekében a penge szerverek befogadására létrehoztak egy keretet, amely a tápellátást, hálózati csatlakozást, a kezelőszervek (billentyűzet, egér) és monitor csatlakoztatását is megoldja.

30 HP ProLiant DL560 Gen9 E5-4620v3 2P 64GB-R P440ar/2GB 8SFF 2x1200W RPS Base Server Processzor: Intel Xeon E v3 (10 core, 2.0 GHz, 25MB, 105W) Processzorok száma: 2 Elérhető processzormag: 10 Hálózati vezérlő: 10Gb 533FLR-T FlexFabric Adapter 2 Ports per controller Memória bővítőhelyek: 48 DIMM slots Memória, maximális: 3.0TB Hálózati vezérlő: 10Gb 533FLR-T FlexFabric Adapter 2 Ports per controller HP által javasolt ár Ft-tól

31 BLADE szerverek előnyei a helykihasználás racionalizálása a kábelezési szükséglet minimalizálása a gyors bővíthetőség: az új szerver fizikai telepítése mindössze annyi, hogy egy penge szerver modult tolunk a keretbe.

32 HPE ProLiant BL660c Gen9 Server Blade Technical Specifications Memory type Processor family DDR4 SmartMemory Intel Xeon E v3 product family Memory slots Intel Xeon E v4 product family 32 DIMM slots Processor speed Maximum memory 2.9GHz 4TB Number of processors with 128GB LRDIMMs 4 or 2 Memory protection features Processor core available Advanced ECC 6 or 10 or 12 or 14 or 16 or 18 or 22 Network controller Processor cache 10Gb 536FLB FlexFabric Adapter 2 Ports per controller 55MB L3 Applicable to all models 45MB L3 Storage controller 40MB L3 Dynamic Smart Array B140i or 35MB L3 Smart Array P246br 30MB L3 Applicable to all models 25MB L3 Power supply type 20MB L3 Enclosure-based Form factor (fully configured) System fan features 4 (c3000) Enclosure-based 8 (c7000) Infrastructure management Form factor chassis ilo Management (standard), Intelligent Provisioning Blade (standard), ilo Advanced for BladeSystem (optional), HP Drive description OneView Adanced (optional), HP Insight Control (optional) (4) SFF SAS/SATA/SSD or (2) SFF NVMe (optional) SSD Hot plug, depending on model Expansion slots (3) Maximum - For detail descriptions reference the QuickSpecs

33 TÁROLÓKKAL (STORAGE) VALÓ KAPCSOLAT A szerverekhez csatlakoztatott tárolók típusától Fibre Channel avagy üvegszál, SAS avagy Serial Attached SCSI, Ethernet felületen elérhető NAS függően választható a kerethez a megfelelő csatoló modul.

34 1 Hard disk drives 4 Slots (24) if present, not used 2 LED if present, not used 5 Serial/WWN label 3 Button if present, not used

35 TÁROLÓK (STORAGE)

36 SZERVERPARKOK

37 Google data centers world wide.

38

39

40

41

42 microsoft-data-center-dublinireland

43 Frankfurt Datacenter

44 DHCP

45 DHCP Dynamic Host Configuration Protocol Ez a protokoll azt oldja meg, hogy a TCP/IP hálózatra csatlakozó hálózati végpontok (például számítógépek) automatikusan megkapják a hálózat használatához szükséges beállításokat. A DHCP szerver-kliens alapú protokoll, nagy vonalakban a kliensek által küldött DHCP kérésekből, és a szerver által adott DHCP válaszokból áll.

46 DHCP működése

47 DHCP 3 féle IP-kiosztás lehetséges DHCP-vel: kézi (MAC cím alapján) automatikus (DHCP-vel kiadható IP-tartomány megadásával) dinamikus (IP-tartomány megadásával, de az IP címek újrahasznosításával )

48 Mit kap az ügyfél? IP cím Átjáró címe (forgalomirányító) DNS kiszolgálók címei DNS tartománynév Alhálózati maszk Bérleti időtartam WINS csomóponttípus WINS kiszolgálók címei

49 NAT (Network Address and Port Translation)

50 NAT (Network Address and Port Translation) A NAT egy olyan technika, amelynek segítségével egy belső privát hálózat gépeinek IP címeit teljesen elrejthetjük a külső hálózat nyilvánossága elöl. A belső hálózaton levő gépek általában A, B, vagy C osztályú IP címekkel rendelkeznek. Az IP címek kiosztásánál figyelembe kell venni az RFC1957 ajánlását.

51 NAT (Network Address and Port Translation) A gépek úgy kerülnek kapcsolatba az Internet publikus hálózatával, hogy egy ún. átjáró (gateway) gépen, a NAT-oló gépen keresztül kapcsolódnak. A belső hálózaton levő gépek úgy kommunikálnak a nem lokális hálózaton levő gépekkel, hogy az átjáró gép kernele továbbítja az üzenetcsomagokat a külső és a belső hálózat között.

52 NAT (Network Address and Port Translation) A továbbítás során kicseréli a belső hálózat IP címeit a saját, publikus IP címére. A külső hálózatból érkező válasz üzenetcsomagoknál ennek az ellenkezőjét teszi, azaz visszacseréli a célállomás IP címét a belső hálózati IP címre, és a csomagot a belső hálózatra továbbítja.

53 NAT (Network Address and Port Translation)

54 NetBIOS nevek NetBIOS over TCP/IP = NBT Egyszintes névtér Egyedi nevek, max. 16 karakter Azonosítás szórt üzenetekkel Névfeloldás: név-cím összerendelések tárolása és visszakeresése (csak IPv4)

55 Névfeloldás

56 NB Névfeloldási módok osztályozása a névfeloldás helye szerint Helyi: gyorsítótár (ált. 10 percig tartja meg) Helyi: LMHOSTS fájl %SYSTEMROOT%\SYSTEM32\DRIVERS\ETC Kézi feltöltést igényel csak kis és ritkán változó hálózatban WINS kiszolgálóval Regisztrálja az ügyfelek NetBIOS neveit meghatározott időre (lease time), és ügyfél kérésre névfeloldást végez. Üzenetszórással, router nem továbbítja

57 Munkamenetek WINS kiszolgálóval Névbejegyzés: Ügyfélgép indításkor->ip+név->wins (címbérlet) Névmegújítás Névfelszabadítás lejár a címbérlet Névfeloldás

58 NB Névfeloldási módok osztályozása a konfigurációs besorolás szerint B-csomópont (broadcast) - nagy forgalmat generál a helyi hálózatban P-csomópont (peer-to-peer) az ügyfél a WINS szerverhez fordul M-csomópont (mixed) először a B-node, és ha az sikertelen, akkor P-node H-csomópont (hybrid) először P-node, és ha az sikertelen, akkor B node. Alapértelmezett.

59 LLMNR Kapcsolati szintű csoportos névfeloldás Link Local Multicast Name Resolution IPv4 és IPv6 támogatás Csak a helyi alhálózaton belül Fordított lekérdezés is lehetséges NetBIOS over TCP helyett Lépések 1. DNS lekérdezése. Ha nincs DNS kiszolgáló vagy nem válaszol, akkor LLMNR. 2. Az állomás UDP csomagot küld csoportos címzéssel a helyi hálózatra. 3. Ha a keresett gép támogatja az LLMNR-t, akkor egycímes üzenetben küldi az IP címét a lekérdező gépnek

Windows hálózati adminisztráció

Windows hálózati adminisztráció Windows hálózati adminisztráció Tantárgykódok: MIN6E0IN 4. Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék 2016-17. tanév tavaszi félév NAT (Network Address and Port Translation) NAT (Network Address

Részletesebben

Az Invitel adatközponti virtualizációja IBM alapokon

Az Invitel adatközponti virtualizációja IBM alapokon Az Invitel adatközponti virtualizációja IBM alapokon Németh Sándor Invitel Távközlési Zrt. 2040 Budaörs, Puskás T. u. 8-10. nemeths@invitel.co.hu Tel. : +36 1 801 15 00 Tartalom 2 A tipikus IT infrastruktúra

Részletesebben

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE SPECIFIKUS IT ISMERETEK ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE A feladat megoldása során valamely Windows Operációs rendszer használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk

Részletesebben

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Network Basic Input/Output System Helyi hálózatokon keresztül számítógépek Név alapján azonosítják egymást Szállítási protokollokra épül NetBeui fölött (pl. Win 9x Netbios

Részletesebben

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező)

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező) A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP Bejelentkezés Explorer (böngésző) Webmail (levelező) 2003 wi-3 1 wi-3 2 Hálózatok

Részletesebben

Netis Vezetékes ADSL2+, N Modem Router Gyors Telepítési Útmutató

Netis Vezetékes ADSL2+, N Modem Router Gyors Telepítési Útmutató Netis Vezetékes ADSL2+, N Modem Router Gyors Telepítési Útmutató Modell szám: DL4201 Tartalomjegyzék 1. A csomag tartalma... 1 2. Hardware csatlakoztatása... 1 3. A modem webes felületen történő beüzemelése...

Részletesebben

Netis vezeték nélküli, N típusú Router Gyors Telepítési Útmutató

Netis vezeték nélküli, N típusú Router Gyors Telepítési Útmutató Netis vezeték nélküli, N típusú Router Gyors Telepítési Útmutató Tartalomjegyzék 1. A csomag tartalma... 1 2. Hardware csatlakoztatása... 1 3. A router webes felületen történő beüzemelése... 2 4. Hibaelhárítás...

Részletesebben

Alkalmazás és megjelenítés virtualizáció

Alkalmazás és megjelenítés virtualizáció Virtualizációs technológiák és alkalmazásaik Alkalmazás és megjelenítés virtualizáció Micskei Zoltán http://www.mit.bme.hu/~micskeiz Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs

Részletesebben

Gyors üzembe helyezési kézikönyv

Gyors üzembe helyezési kézikönyv Netis 150Mbps, vezeték nélküli, kültéri, N hozzáférési pont Gyors üzembe helyezési kézikönyv Típus szám: WF2301 A csomagolás tartalma *WF2301 *PoE adapter *Gyors üzembe helyezési kézikönyv LED-ek LED Állapot

Részletesebben

Dedikált szerverhoszting katalógus 2015. november

Dedikált szerverhoszting katalógus 2015. november Dedikált szerverhoszting katalógus 2015. november Tartalom Dedikált szerverhoszting katalógus 2015. november... 1 Kiemelt dedikált szerverhoszting ajánlataink... 2 Akciós ajánlatunk:... 2 Dell PowerEdge

Részletesebben

Felhő alapú hálózatok (VITMMA02) OpenStack Neutron Networking

Felhő alapú hálózatok (VITMMA02) OpenStack Neutron Networking Felhő alapú hálózatok (VITMMA02) OpenStack Neutron Networking Dr. Maliosz Markosz Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Részletesebben

BajaWebNet hálózatfeladat Egy kisvállalat hálózatának tervezésével bízták meg. A kisvállalatnak jelenleg Baján, Egerben és Szolnokon vannak irodaépületei, ahol vezetékes, illetve vezeték nélküli hálózati

Részletesebben

R320 Szerver. Műszaki adatok

R320 Szerver. Műszaki adatok R320 Szerver Kimagasló teljesítmény és méretezhető Az állványba szerelhető, 1 egység méretű PowerEdge R320 kiszolgáló nagyvállalati szintű funkciókat nyújt ideális az alapvető üzleti alkalmazások futtatásához

Részletesebben

HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3

HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3 HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3 Tartalomjegyzék Csatlakozás az internetre Hálózati eszközök Bináris számrendszer IP-cím Hálózati berendezések IP hierarchia Hálózati hierarchia Alhálózatok Topológiák Hálózatok

Részletesebben

Hitachi Flash Újdonságok. Szokol Zsolt Senior Solution Consultant 2016 március

Hitachi Flash Újdonságok. Szokol Zsolt Senior Solution Consultant 2016 március Hitachi Flash Újdonságok Szokol Zsolt Senior Solution Consultant 2016 március AFA vs HFA Per IDC: Historical For CY2014, the all-flash array market grew to $1.3B and hybrid-flash array market grew to $10.0B

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. Kocsis Gergely, Supák Zoltán

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. Kocsis Gergely, Supák Zoltán Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása Kocsis Gergely, Supák Zoltán 2016.02.23. TCP/IP alapok A Microsoft Windows alapú hálózati környezetben (csakúgy, mint más hasonló

Részletesebben

Gyors telepítési kézikönyv

Gyors telepítési kézikönyv netis Vezeték nélküli, N router Gyors telepítési kézikönyv 1. A csomagolás tartalma (Vezeték nélküli,n Router, Hálózati adapter, Ethernet kábel, Kézikönyv) * A kézikönyv, az összes, Netis, 150Mbps/300Mbps

Részletesebben

Everything Over Ethernet

Everything Over Ethernet Everything Over Ethernet Következő Generációs Adatközpontok felépítése Lenkei Árpád Arpad.Lenkei@snt.hu 2009. November 12. www.snt-world.com 0 0 Tartalom Adatközpont 3.0 Migráció fázisai, kihívások Építőelemek

Részletesebben

Két típusú összeköttetés PVC Permanent Virtual Circuits Szolgáltató hozza létre Operátor manuálisan hozza létre a végpontok között (PVI,PCI)

Két típusú összeköttetés PVC Permanent Virtual Circuits Szolgáltató hozza létre Operátor manuálisan hozza létre a végpontok között (PVI,PCI) lab Adathálózatok ATM-en Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Megvalósítások Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577)

Részletesebben

Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577) - IETF LAN Emulation (LANE) - ATM Forum Multiprotocol over ATM (MPOA) -

Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577) - IETF LAN Emulation (LANE) - ATM Forum Multiprotocol over ATM (MPOA) - lab Adathálózatok ATM-en Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Megvalósítások Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577)

Részletesebben

Felhőalkalmazások a. könyvvizsgálatban

Felhőalkalmazások a. könyvvizsgálatban Felhőalkalmazások a könyvvizsgálatban Bevezetés cloud computing google keresés Nagyjából 247 000 000 találat (0,39 másodperc) Felhő alapú szolgáltatások jellemzője: bárhonnan (ahol Internet elérés biztosított),

Részletesebben

Ethernet/IP címzés - gyakorlat

Ethernet/IP címzés - gyakorlat Ethernet/IP címzés - gyakorlat Moldován István moldovan@tmit.bme.hu BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM TÁVKÖZLÉSI ÉS MÉDIAINFORMATIKAI TANSZÉK Áttekintés Ethernet Multicast IP címzés (subnet)

Részletesebben

Netis vezeték nélküli, N típusú, router

Netis vezeték nélküli, N típusú, router Netis vezeték nélküli, N típusú, router Gyors üzembe helyezési kézikönyv Típusok: WF-2409/WF2409/WF2409D A csomagolás tartalma (Vezeték nélküli, N típusú, router, hálózati adapter, ethernet kábel, kézikönyv,

Részletesebben

T430 Szerver. Műszaki adatok

T430 Szerver. Műszaki adatok T430 Szerver Teljesítményorientált, bővíthető kialakítás. A bővíthető és csendes, két foglalatba illeszkedő toronykiszolgáló lendületet ad az irodai környezet teljesítményének. Proccesszor Műszaki adatok

Részletesebben

Párhuzamos és Grid rendszerek

Párhuzamos és Grid rendszerek Párhuzamos és Grid rendszerek (12. ea) Cloud computing Szeberényi Imre BME IIT M Ű E G Y E T E M 1 7 8 2 2013.04.29. - 1 - Újabb buzzword? Metacomputing Utility computing Grid computing

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK BEADANDÓ ESSZÉ. A Windows névfeloldási szolgáltatásai

SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK BEADANDÓ ESSZÉ. A Windows névfeloldási szolgáltatásai SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK BEADANDÓ ESSZÉ A Windows névfeloldási szolgáltatásai Jaszper Ildikó jaszper.ildiko@stud.u-szeged.hu Jaszper.Ildiko@posta.hu Budapest, 2007. május 19. - 1 - TARTALOMJEGYZÉK 1. Névfeloldás...

Részletesebben

Számítástechnikai alapismeretek GAMFSZXX142L01

Számítástechnikai alapismeretek GAMFSZXX142L01 Számítástechnikai alapismeretek GAMFSZXX142L01 Elérhetőség Göcs László mérnöktanár Informatika Tanszék 1.emelet 116-os iroda gocs.laszlo@gamf.kefo.hu Tel: 76/516-417 www.gocslaszlo.hu/oktatas PC konfigurációs

Részletesebben

Adatbázis és alkalmazás konszolidáció Oracle SPARC T4/5 alapon

Adatbázis és alkalmazás konszolidáció Oracle SPARC T4/5 alapon Adatbázis és alkalmazás konszolidáció Oracle SPARC T4/5 alapon Makár Zénó 2013. október 9. Invigor Informatika Kft 4 éve alakult Oracle Gold Partner HW és SW specializációk Oracle HW Support Provider Szolgáltatások

Részletesebben

Útmutató R&MinteliPhy-hoz

Útmutató R&MinteliPhy-hoz Útmutató R&MinteliPhy-hoz Hálózati biztonság, költségtakarékosság és a karbantartási idő csökkentése. Ezek a modern, nagy teljesítményű hálózatok felé támasztott legfontosabb követelmények. Az R&MinteliPhy

Részletesebben

A HP ProLiant szerverek következő generációja

A HP ProLiant szerverek következő generációja A HP ProLiant szerverek következő generációja Megbízhatóság a változó gazdasági környezetben Almási Gábor ISS termék manager 2009 április 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information

Részletesebben

Szerver-üzemeltetés - Tudásközpont, Pécs

Szerver-üzemeltetés - Tudásközpont, Pécs Szerver-üzemeltetés - Tudásközpont, Pécs Hamburger György, informatikai osztályvezető hamburger.gyorgy@lib.pte.hu Az alapötlet Munkaállomások tömeges telepítése megoldott. Kamatoztassuk a tapasztalatokat

Részletesebben

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége:

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége: Stand alone Hálózat (csoport) Az együttműködés szükségessége: közös adatok elérése párhuzamosságok elkerülése gyors eredményközlés perifériák kihasználása kommunikáció elősegítése 2010/2011. őszi félév

Részletesebben

Mikrotik 6.22 telepítés

Mikrotik 6.22 telepítés Mikrotik 6.22 telepítés - 128 MB RAM - 1 GB tárhely o Hálózat, kártya 1, engedélyezett, NAT o Hálózat, kártya 2, engedélyezett, belső kártya - a all - i install - y yes - DVD csatolás törlése - reboot

Részletesebben

TELJESÍTÉNYMÉRÉS FELHŐ ALAPÚ KÖRNYEZETBEN AZURE CLOUD ANALÍZIS

TELJESÍTÉNYMÉRÉS FELHŐ ALAPÚ KÖRNYEZETBEN AZURE CLOUD ANALÍZIS TELJESÍTÉNYMÉRÉS FELHŐ ALAPÚ KÖRNYEZETBEN AZURE CLOUD ANALÍZIS Hartung István BME Irányítástechnika és Informatika Tanszék TEMATIKA Cloud definíció, típusok, megvalósítási modellek Rövid Azure cloud bemutatás

Részletesebben

Gyors üzembe helyezési kézikönyv

Gyors üzembe helyezési kézikönyv Netis vezeték nélküli, kétsávos router Gyors üzembe helyezési kézikönyv WF2471/WF2471D A csomagolás tartalma (Két sávos router, hálózati adapter, ethernet kábel, kézikönyv) 1. Csatlakozás 1. Kapcsolja

Részletesebben

IBM felhő menedzsment

IBM felhő menedzsment IBM Váltsunk stratégiát! Budapest, 2012 november 14. IBM felhő menedzsment SmartCloud Provisioning és Service Delivery Manager Felhő alapú szolgáltatások Felhasználás alapú számlázás és dinamikus kapacitás

Részletesebben

G Data MasterAdmin 9 0 _ 09 _ 3 1 0 2 _ 2 0 2 0 # r_ e p a P ch e T 1

G Data MasterAdmin 9 0 _ 09 _ 3 1 0 2 _ 2 0 2 0 # r_ e p a P ch e T 1 G Data MasterAdmin TechPaper_#0202_2013_09_09 1 Tartalomjegyzék G Data MasterAdmin... 3 Milyen célja van a G Data MasterAdmin-nak?... 3 Hogyan kell telepíteni a G Data MasterAdmin-t?... 4 Hogyan kell aktiválni

Részletesebben

Beállítások 1. Töltse be a Planet_NET.pkt állományt a szimulációs programba! A teszthálózat már tartalmazza a vállalat

Beállítások 1. Töltse be a Planet_NET.pkt állományt a szimulációs programba! A teszthálózat már tartalmazza a vállalat Planet-NET Egy terjeszkedés alatt álló vállalat hálózatának tervezésével bízták meg. A vállalat jelenleg három telephellyel rendelkezik. Feladata, hogy a megadott tervek alapján szimulációs programmal

Részletesebben

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver A hardver és a felhasználó közötti kapcsolat Szoftverek csoportosítása Számítógép működtetéséhez szükséges szoftverek Operációs rendszerek Üzemeltetési segédprogramok

Részletesebben

15.5.1 Laborgyakorlat: Egy vezeték nélküli NIC beszerelése

15.5.1 Laborgyakorlat: Egy vezeték nélküli NIC beszerelése 15.5.1 Laborgyakorlat: Egy vezeték nélküli NIC beszerelése Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot, és végezd el a lépéseit! A laborgyakorlat során egy vezeték nélküli hálózati kártya beszerelését és

Részletesebben

Tisztelt Telepítő! A központ és az alkalmazás összehangolását a következőképpen hajthatja végre:

Tisztelt Telepítő! A központ és az alkalmazás összehangolását a következőképpen hajthatja végre: Tisztelt Telepítő! A PowerSeries NEO GO alkalmazás segítségével távolról vezérelhetőek a NEO központok. Ehhez a központokat valamely TL280/TL2803G/3G2080 modullal kell bővíteni. A leírás a v5.x modul verziókhoz

Részletesebben

Windows Server 2012: a felhő OS

Windows Server 2012: a felhő OS Windows Server 2012: a felhő OS Minden alapképesség gyökeresen átalakul: biztonság, fájlszerver, hálózat, storage, szerver és desktop virtualizáció, távelérés, felügyelet Az operációs rendszer több, korábban

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. Kocsis Gergely, Supák Zoltán

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. Kocsis Gergely, Supák Zoltán Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása Kocsis Gergely, Supák Zoltán 2016.02.23. Szerver-kliens architektúra Szerver-kliens architektúra Szerver: Olyan hálózati csomópont

Részletesebben

Személyügyi nyilvántartás szoftver

Személyügyi nyilvántartás szoftver Személyügyi nyilvántartás szoftver A nexonhr személyügyi nyilvántartás szoftver a személyügyi, továbbképzési és munkaköri adatok kezelését teszi lehetővé. A szoftver támogatja a HR adminisztrációs feladatokat,

Részletesebben

Üdvözlöm Önöket a Konferencián!

Üdvözlöm Önöket a Konferencián! Üdvözlöm Önöket a Konferencián! Nyílt Forráskódú Szoftverek a Közigazgatásban 2009. június 2., Miniszterelnöki Hivatal Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Készítette: Kuskó István Reverse proxy megoldás

Részletesebben

Operációs rendszerek az iskolában

Operációs rendszerek az iskolában UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Operációs rendszerek az iskolában Virtualizáció, Virtuális gépek Dr. Nagy Csaba Szoftverfejlesztés Tanszék,

Részletesebben

TestLine - zsoltix83 hálozat 1 Minta feladatsor

TestLine - zsoltix83 hálozat 1 Minta feladatsor lkalom: n/a átum: 2017.01.19 10:36:08 Oktató: n/a soport: n/a Kérdések száma: 24 kérdés Kitöltési idő: 42:56 Pont egység: +1-0 Szélsőséges pontok: 0 pont +51 pont Értékelés: Pozitív szemléletű értékelés

Részletesebben

Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz

Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz Szerver oldal: Kliens oldal: 4. Tartományvezérlő és a DNS 1. A belső hálózat konfigurálása Hozzuk létre a virtuális belső hálózatunkat. INTERNET

Részletesebben

Hogyan építsünk adatközpontot? Tarcsay György 2014.05.14.

Hogyan építsünk adatközpontot? Tarcsay György 2014.05.14. Hogyan építsünk adatközpontot? Tarcsay György 2014.05.14. M I A Z A Z A D AT K Ö Z P O N T? 2014.05.14. 2 M I A Z A Z A D AT K Ö Z P O N T? Iroda: Élettartam: 5-10 év Fix telepítés Hosszútávú megbízhatóság

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 3. óra Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd 2015.03.05. Routing Route tábla kiratása: route PRINT Route tábla Illesztéses algoritmus:

Részletesebben

HÁLÓZATI BEÁLLÍTÁS. Videorögzítőkhöz

HÁLÓZATI BEÁLLÍTÁS. Videorögzítőkhöz I BEÁLLÍTÁS Videorögzítőkhöz Kérjük olvassa át figyelmesen ezt az útmutatót a készülék használata előtt és tartsa meg jövőben felhasználás céljára. Fenntartjuk a jogot a kézikönyv tartalmának bármikor

Részletesebben

Felhőszolgáltatások megvalósítása PureSystems eszközökön

Felhőszolgáltatások megvalósítása PureSystems eszközökön Budai Károly Szoftver architekt 2015. április 1. Felhőszolgáltatások megvalósítása PureSystems eszközökön 2015 IBM Corpora/on Tartalom è Az IBM PureSystems termékcsalád è PureFlex - IaaS è PureApplication

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont Netis Vezetéknélküli Hozzáférési Pont Felhasználói Kézikönyv Netis Vezetéknélküli Hozzáférési Pont Felhasználói Kézikönyv 1. A csomag tartalma

Részletesebben

III. előadás. Kovács Róbert

III. előadás. Kovács Róbert III. előadás Kovács Róbert VLAN Virtual Local Area Network Virtuális LAN Logikai üzenetszórási tartomány VLAN A VLAN egy logikai üzenetszórási tartomány, mely több fizikai LAN szegmensre is kiterjedhet.

Részletesebben

Felhőszámítástechnika (Cloud Computing) helye és szerepe az on-line világ folyamataiban. Dr. Élő Gábor Széchenyi István Egyetem ITOK 2013

Felhőszámítástechnika (Cloud Computing) helye és szerepe az on-line világ folyamataiban. Dr. Élő Gábor Széchenyi István Egyetem ITOK 2013 Felhőszámítástechnika (Cloud Computing) helye és szerepe az on-line világ folyamataiban Dr. Élő Gábor Széchenyi István Egyetem ITOK 2013 A felhő alapú számítástechnika A felhő alapú számítástechnika (angolul

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Supák Zoltán

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Supák Zoltán Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 3. óra Kocsis Gergely, Supák Zoltán 2017.03.08. TCP/IP alapok IPv4 IP cím: 32 bites hierarchikus logikai azonosító. A hálózaton

Részletesebben

Előadás témája: DVR-ek és hálózati beállításuk Szentandrási-Szabó Attila Műszaki és kereskedelmi igazgató

Előadás témája: DVR-ek és hálózati beállításuk Szentandrási-Szabó Attila Műszaki és kereskedelmi igazgató Előadás témája: DVR-ek és hálózati beállításuk Előadó: Szentandrási-Szabó Attila Műszaki és kereskedelmi igazgató 720p AHD valós idejű DVR-ek Duál technológia (analóg/ahd) Automatikus videojel felismerés

Részletesebben

Windows hálózati adminisztráció

Windows hálózati adminisztráció Windows hálózati adminisztráció 6. Göcs László főiskolai tanársegéd NJE-MIK GAMF Informatika Tanszék 2017-18. tanév tavaszi félév Kiselőadás tartása + dokumentáció Témák: Power Shell és az Active Directory

Részletesebben

Számítógép hálózatok

Számítógép hálózatok Számítógép hálózatok Számítógép hálózat fogalma A számítógép-hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló számítógépek rendszerét értjük. Miért építünk hálózatot? Információ csere lehetősége Központosított

Részletesebben

BMD Rendszerkövetelmények

BMD Rendszerkövetelmények BMD Rendszerkövetelmények Rendszerkövetelmények BMD 1. SZERVER Az alábbiakban áttekintést nyerhet azokról a szerver rendszerkövetelményekről, melyek szükségesek a BMD zavartalan működéséhez. Ezen felül

Részletesebben

DHCP. Dinamikus IP-cím kiosztás DHCP szerver telepítése Debian-Etch GNU linuxra. Készítette: Csökmei István Péter 2008

DHCP. Dinamikus IP-cím kiosztás DHCP szerver telepítése Debian-Etch GNU linuxra. Készítette: Csökmei István Péter 2008 DHCP Dinamikus IP-cím kiosztás DHCP szerver telepítése Debian-Etch GNU linuxra Készítette: Csökmei István Péter 2008 IP címek autmatikusan A DHCP szerver-kliens alapú protokoll, nagy vonalakban a kliensek

Részletesebben

Windows Screencast teszt

Windows Screencast teszt Windows Screencast teszt Question 1 Mely rendszerbeállító komponens opcióit láthatjuk illetve állíthatjuk be legelsőként a Windows Server 2008 telepítése után? a. Initial Configuration Tasks b. Remote

Részletesebben

Névfeloldás hosts, nsswitch, DNS

Névfeloldás hosts, nsswitch, DNS Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/hosts_fájl http://tldp.fsf.hu/howto/nis-howto-hu/nisplus.html https://hu.wikipedia.org/wiki/domain_name_system https://hu.wikipedia.org/wiki/dns-rekordt%c3%adpusok_list%c3%a1ja

Részletesebben

Tisztelt Telepítő! 2. Ellenőrizze, hogy a modul engedélyezve van-e: Szekció [382] Opció 5 (alternatív kommunikátor) BE.

Tisztelt Telepítő! 2. Ellenőrizze, hogy a modul engedélyezve van-e: Szekció [382] Opció 5 (alternatív kommunikátor) BE. Tisztelt Telepítő! A PowerSeries NEO GO alkalmazás segítségével távolról vezérelhetőek a NEO központok. Ehhez a központokat valamely TL280/TL2803G/3G2080 modullal kell bővíteni. A modul verziószámának

Részletesebben

Windows hálózati adminisztráció

Windows hálózati adminisztráció Windows hálózati adminisztráció Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék 2014-15. tanév tavaszi félév Elérhetőség E-mail: gocs.laszlo@gamf.kefo.hu Személyes konzultáció: 4. épület (Informatika

Részletesebben

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika 1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika A vizsga leírása: A vizsga anyaga a Cisco Routing and Switching Bevezetés a hálózatok világába (1)és a Cisco R&S:

Részletesebben

14. melléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez

14. melléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS Összegezés az ajánlatok elbírálásáról I. szakasz: Ajánlatkérő. melléklet a /205. (XI. 2.) MvM rendelethez I.) Név és címek (jelölje meg az eljárásért felelős összes ajánlatkérőt)

Részletesebben

ISIS-COM Szolgáltató Kereskedelmi Kft. MIKROHULLÁMÚ INTERNET ELÉRÉSI SZOLGÁLTATÁS

ISIS-COM Szolgáltató Kereskedelmi Kft. MIKROHULLÁMÚ INTERNET ELÉRÉSI SZOLGÁLTATÁS MIKROHULLÁMÚ INTERNET ELÉRÉSI SZOLGÁLTATÁS Az ISIS-COM Kft. IP-alapú hálózatában kizárólag TCP / IP protokoll használható. 1. SZOLGÁLTATÁS MEGHATÁROZÁSA, IGÉNYBEVÉTELE SZOLGÁLTATÁS LEÍRÁSA: Az adathálózati

Részletesebben

FELHŐ és a MAINFRAME. Irmes Sándor

FELHŐ és a MAINFRAME. Irmes Sándor FELHŐ és a MAINFRAME Irmes Sándor Változik az üzleti környezet Zavaró tényezők viharában Gartner: nexus of forces (összehangolt erőterek) Social: Mindenhol elérhető kapcsolattartás, egyre gazdagabb tartalommal

Részletesebben

Melyek a Windows Server 2008 R2 tiszta telepítésének (Clean Install) legfontosabb lépései?

Melyek a Windows Server 2008 R2 tiszta telepítésének (Clean Install) legfontosabb lépései? Mely Windows Server 2008 R2 kiadásra jellemzőek a következők: Maximum 32GB RAM és 4 CPU foglalatot, valamint 250 RRAS, 50 IAS és 250 RDS-GW licenszet nyújt? Web Standard Enterprise Datacenter Melyek a

Részletesebben

ede.bodroghy@hu.ibm.com

ede.bodroghy@hu.ibm.com ede.bodroghy@hu.ibm.com 5/30/2014 Globális piacvezető a hoszting szolgáltatásokban 21000 ügyfél 140 országban 100000 menedzselt eszköz 685 alkalmazott 13 adatközpont 17 hálózati belépési pont 2 SOFTLAYER

Részletesebben

A Magyar Posta Zrt Hyper-V infrastruktúrája. Bene Zsolt Infrastruktúra fejlesztő rendszermérnök Magyar Posta ZRT

A Magyar Posta Zrt Hyper-V infrastruktúrája. Bene Zsolt Infrastruktúra fejlesztő rendszermérnök Magyar Posta ZRT A Magyar Posta Zrt Hyper-V infrastruktúrája Bene Zsolt Infrastruktúra fejlesztő rendszermérnök Magyar Posta ZRT 1.oldal Bevezetés: A Magyar Posta több mint 1300 kistelepülés postahivatalának működtetését

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 2. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd Barizs Dániel

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 2. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd Barizs Dániel Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 2. óra Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd Barizs Dániel 2015.09.29. Microsoft Windows Server specifikus alapok MMC console MMC

Részletesebben

A felhőről általában. Kacsuk Péter MTA SZTAKI

A felhőről általában. Kacsuk Péter MTA SZTAKI A felhőről általában Kacsuk Péter MTA SZTAKI Miért fontos a felhő? (I) Problémák, ha az infrastruktúra még nem létezik Az ötletek megvalósításához szükséges idő Kutatás a felhők előtt 1. Van egy jó ötlet

Részletesebben

DI-604 Express Ethernetwork Szélessávú Router. Ethernet (CAT5 UTP/Egyenes) kábel. 5V 2A váltóáram adapter

DI-604 Express Ethernetwork Szélessávú Router. Ethernet (CAT5 UTP/Egyenes) kábel. 5V 2A váltóáram adapter Ez a termék a bármely mai ismert web böngészővel (pl. Internet Explorer 5x vagy Netscape Navigator 4x) beállítható. DI-604 Express EtherNetwork Szélessávú Router Előfeltételek 1. Amennyiben ezt a routert

Részletesebben

Szerverkonszolidáció az SZTE Egyetemi Számítóközpontban

Szerverkonszolidáció az SZTE Egyetemi Számítóközpontban Szerverkonszolidáció az SZTE Egyetemi Számítóközpontban Csóti Zoltán, Szőke Szabolcs, Borús András, Horváthné Jáhni Gabriella, Meszlényi Zoltán, Soós Tamás, Tóth-Abonyi Mihály, Török Attila, Zombori Zoltán

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY KARBANTARTÁS Jegyzıkönyv

TANÚSÍTVÁNY KARBANTARTÁS Jegyzıkönyv TANÚSÍTVÁNY KARBANTARTÁS Jegyzıkönyv A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztı és általános szolgáltató Kft. a 9/2005. (VII.21.) IHM rendelet alapján, mint a Magyar Köztársaság Miniszterelnöki

Részletesebben

Budapest Sysadmin Meetup Failover Cluster 1x1. Gál Tamás. Cloud Infrastructure TSP Microsoft Magyarország

Budapest Sysadmin Meetup Failover Cluster 1x1. Gál Tamás. Cloud Infrastructure TSP Microsoft Magyarország Budapest Sysadmin Meetup 2016.09.21. Failover Cluster 1x1 Gál Tamás v-tgal@microsoft.com Cloud Infrastructure TSP Microsoft Magyarország Windows Server Failover Cluster Magas rendelkezésre állás Megengedhető

Részletesebben

Rendszermodernizációs lehetőségek a HANA-val Poszeidon. Groma István PhD SDA DMS Zrt.

Rendszermodernizációs lehetőségek a HANA-val Poszeidon. Groma István PhD SDA DMS Zrt. Rendszermodernizációs lehetőségek a HANA-val Poszeidon Groma István PhD SDA DMS Zrt. Poszeidon EKEIDR Tanúsított ügyviteli rendszer (3/2018. (II. 21.) BM rendelet). Munkafolyamat támogatás. Papírmentes

Részletesebben

Symantec Endpoint Protection

Symantec Endpoint Protection Adatlap: Védelem a végpontokon A vírusvédelmi technológia új generációja a Symantec-től Áttekintés Speciális, fenyegetések elleni védelem A a Symantec AntiVirus és a fejlett fenyegetésmegelőző technológia

Részletesebben

Környezetbarát megoldások IBM virtualizációval

Környezetbarát megoldások IBM virtualizációval Környezetbarát megoldások IBM virtualizációval Molnár Gergő IBM Power Systems értékesítési tanácsadó Páder Péter IBM System x értékesítési tanácsadó Milyen területeken tud segíteni az IBM Power Systems

Részletesebben

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés . Számítógépek működési elve Bevezetés az informatikába. előadás Dudásné Nagy Marianna Az általánosan használt számítógépek a belső programvezérlés elvén működnek Külső programvezérlés... Vezérlés elve

Részletesebben

Az adott eszköz IP címét viszont az adott hálózat üzemeltetői határozzákmeg.

Az adott eszköz IP címét viszont az adott hálózat üzemeltetői határozzákmeg. IPV4, IPV6 IP CÍMZÉS Egy IP alapú hálózat minden aktív elemének, (hálózati kártya, router, gateway, nyomtató, stb) egyedi azonosítóval kell rendelkeznie! Ez az IP cím Egy IP cím 32 bitből, azaz 4 byte-ból

Részletesebben

HÁLÓZATI HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

HÁLÓZATI HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Multi-Protocol On-board Multi-function Nyomtató kiszolgáló HÁLÓZATI HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Kérjük olvassa el ezt az útmutatót figyelmesen mielőtt a készüléket hálózatra csatlakoztatva használná. Az útmutaót

Részletesebben

A készülék fő egységei X1 X1 (kizárólag vezeték nélküli kamera esetében X1 X1 X1 X1 X1

A készülék fő egységei X1 X1 (kizárólag vezeték nélküli kamera esetében X1 X1 X1 X1 X1 A készülék jellemzői: Nagysebességű video processzor Magas érzékenységű ¼ CMOS érzékelő Képfelbontás 300k Pixel Forgatás és döntés (Pan&Tilt) Optimalizált MJPEG video tömörítés Több felhasználó vezérlés

Részletesebben

WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt

WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt 14 feladat 15 perc (14:00-14:15) ck_01 Melyik parancsokat kell kiadni ahhoz, hogy egy kapcsoló felügyeleti célból, távolról elérhető legyen? ck_02 S1(config)#ip address 172.20.1.2

Részletesebben

További részletes tájékoztatásért lásd: System Administration Guide (Rendszeradminisztrátori útmutató).

További részletes tájékoztatásért lásd: System Administration Guide (Rendszeradminisztrátori útmutató). Gyorsútmutató a hálózati beállításokhoz XE3023HU0-2 Jelen útmutató a következőkhöz tartalmaz információkat: Gyorsútmutató a hálózati beállításokhoz (DHCP) a következő oldalon: 1 Gyorsútmutató a hálózati

Részletesebben

Segesdi Dániel. OpenNebula. Virtualizációs technológiák és alkalmazásaik BMEVIMIAV89. 2011 ősz

Segesdi Dániel. OpenNebula. Virtualizációs technológiák és alkalmazásaik BMEVIMIAV89. 2011 ősz Segesdi Dániel OpenNebula Virtualizációs technológiák és alkalmazásaik BMEVIMIAV89 2011 ősz OpenNebula Előszó A feladatom az OpenNebula nyílt forráskódú cloud management eszköz megismerése, mely egységes

Részletesebben

IPv6 Elmélet és gyakorlat

IPv6 Elmélet és gyakorlat IPv6 Elmélet és gyakorlat Kunszt Árpád Andrews IT Engineering Kft. Tematika Bevezetés Emlékeztető Egy elképzelt projekt Mikrotik konfiguráció IPv6 IPv4 kapcsolatok, lehetőségek

Részletesebben

VGN-TT21XN/B. Extrém stílus és hordozhatóság

VGN-TT21XN/B. Extrém stílus és hordozhatóság VGN-TT21XN/B Extrém stílus és hordozhatóság Különösen kifinomult notebook, intenzív noir színben, nagy teljesítményű funkciókkal és biztonsági megoldásokkal. Fejezet: Extrém stílus és hordozhatóság 1 FŐ

Részletesebben

Intel Pentium G2120 Intel HD Graphics kártyával (3,1 GHz, 3 MB gyorsítótár, 2 mag)

Intel Pentium G2120 Intel HD Graphics kártyával (3,1 GHz, 3 MB gyorsítótár, 2 mag) Rendszerjellemzők Operációs rendszer Windows 8 64 Windows 8 Pro 64 Windows 7 Professional 32 Windows 7 Professional 64 Windows 7 Professional 32 (elérhető Windows 8 Pro 64 downgrade által) Windows 7 Professional

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. Kocsis Gergely, Supák Zoltán

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. Kocsis Gergely, Supák Zoltán Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása Kocsis Gergely, Supák Zoltán 2016.02.23. Szerver-kliens architektúra Szerver-kliens architektúra Szerver: Olyan hálózati csomópont

Részletesebben

Alap protokollok. NetBT: NetBIOS over TCP/IP: Name, Datagram és Session szolgáltatás.

Alap protokollok. NetBT: NetBIOS over TCP/IP: Name, Datagram és Session szolgáltatás. Alap protokollok NetBT: NetBIOS over TCP/IP: Name, Datagram és Session szolgáltatás. SMB: NetBT fölötti főleg fájl- és nyomtató megosztás, de named pipes, mailslots, egyebek is. CIFS:ugyanaz mint az SMB,

Részletesebben

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet Intelligens biztonsági megoldások A riasztást fogadó távfelügyeleti központok felelősek a felügyelt helyszínekről érkező információ hatékony feldolgozásáért, és a bejövő eseményekhez tartozó azonnali intézkedésekért.

Részletesebben

5. Hálózati címzés. CCNA Discovery 1 5. fejezet Hálózati címzés

5. Hálózati címzés. CCNA Discovery 1 5. fejezet Hálózati címzés 5. Hálózati címzés Tartalom 5.1 IP-címek és alhálózati maszkok 5.2 IP-címek típusai 5.3 IP-címek beszerzése 5.4 IP-címek karbantartása IP-címek és alhálózati maszkok 5.1 IP-címek Az IP-cím egy logikai

Részletesebben

SUSE Linux Enterprise Server 12 Hargitai Zsolt

SUSE Linux Enterprise Server 12 Hargitai Zsolt SUSE Linux Enterprise Server 12 Hargitai Zsolt Üzletfejlesztési Igazgató zhargitai@suse.com SUSE Linux Enterprise Server 12 A megbízható alap kritikus szolgáltatások futtatásához Állásidő minimalizálása

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Supák Zoltán

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Supák Zoltán Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 3. óra Kocsis Gergely, Supák Zoltán 2016.03.02. TCP/IP alapok A Microsoft Windows alapú hálózati környezetben (csakúgy, mint más

Részletesebben

A belső hálózat konfigurálása

A belső hálózat konfigurálása DHCP A belső hálózat konfigurálása Hozzuk létre a virtuális belső hálózatunkat. Szerver (Windows 2012) SWITCH Kliens gép (Windows 7) Hálózati kártya (LAN1) Hálózati kártya (LAN1) Állítsunk be egy lan1

Részletesebben

IBM Váltsunk stratégiát! Budapest, 2012 november 14. V7000

IBM Váltsunk stratégiát! Budapest, 2012 november 14. V7000 IBM Váltsunk stratégiát! Budapest, 2012 november 14. V7000 Storage Integrált Virtualizált Tier -elt Storage az integrált plattfom elengedhetetlen része Storwize V7000 teljesen virtualizált megoldás Kihívás:

Részletesebben

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban Hoszt kommunikáció Statikus routing Két lehetőség Partnerek azonos hálózatban (A) Partnerek különböző hálózatban (B) Döntéshez AND Címzett IP címe Feladó netmaszk Hálózati cím AND A esetben = B esetben

Részletesebben