Információ és társadalom A szoftverek csoportosítása Jelátalakítás és kódolás Számítógépes munka jogi szabályozása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Információ és társadalom A szoftverek csoportosítása Jelátalakítás és kódolás Számítógépes munka jogi szabályozása"

Átírás

1 1. Információ és társadalom a. Milyen informatikai eszközök fűződnek az alábbi tudósokhoz, feltalálókhoz? (Pascal, Jacquard, Babbage, Hollerith, Zuse, Neumann János)! b. Jellemezze az egyes számítógép-generációkat abból a szempontból, hogy milyen jellemző találmányok alkalmazása mozgatta fejlődésüket? c. Hallott-e már az 5. generációs számítógépekről? Mik ezen gépek legfontosabb jellemzői? d. Mi a közös az 5. generációs számítógépek és a következő filmek: Mátrix, Terminátor, Robotzsaru között? 2. A szoftverek csoportosítása a. Ismertesse, milyen szoftvereket használna azon a számítógépen, amit iskolai tanulmányainak segítésére használhat! Hogyan csoportosítaná felhasználás szempontjából ezeket a szoftvereket? b. Csoportosítsa a szoftvereket a felhasználói jogok alapján! Milyen szoftverhasználati módokat ismer? Mik a szabad szoftverek jellemzői? c. Említsen meg legalább két-két szoftvert kategóriánként! d. Mit jelent az OEM mozaikszó és milyen értelemben használatos a szoftverek kapcsán? 3. Jelátalakítás és kódolás a. Ismertesse az analóg és digitális jelek jellemzőit! Mondjon gyakorlati példákat analóg, illetve digitális jelek alkalmazására! b. Adja meg az adatmennyiség mértékegységeit! c. Ismertesse az RGB és a hexadecimális színkódok közötti összefüggést! Mely alkalmazások használata során találkoztunk velük? i. Melyik ASCII-kódnak felel meg a következő kettes számrendszerbeli szám: ii. Adja meg a következő szín RGB kódját: # Számítógépes munka jogi szabályozása a. Hogyan védjük a szellemi alkotásokat, termékeket? Mit nevezünk szerzői jognak? Hogyan jelenik meg a szerzői jog a közoktatási intézményekben a tankönyvek, a kézikönyvek és az elektronikus dokumentumok esetében? b. Mit tud az adatvédelemről, a személyes adatról és a közérdekű adatról? c. Mi a véleménye a fiatalok közösségi oldalakon megjelenített tartalmairól? Véleménye szerint miért veszélyes az ilyen tartalmak megjelenítése a világhálón? d. Milyen jogszabály szabályozza a képernyő előtti munkavégzést? Mondjon példát néhány szabályra!

2 5. Neumann-elv. A személyi számítógép részei a. Ismertesse a Neumann-elvet! b. Milyen fő részekből áll a Neumann-féle számítógép? (Blokk-vázlat) c. Beszéljen az utóbbi években használatos személyi számítógépek felépítéséről! d. Mi a Moore-törvény? A törvény ismeretében elemezze az alábbi diagramot! 6. Memóriák és háttértárak a. Mi a szerepük a számítógépekben a memóriáknak és a háttértáraknak? A Neumann-i számítógépek mely részegységéhez tartoznak ezek az eszközök? b. Mit tud a memóriakártya adathordozókról, háttértárakról (PenDrive, Compact Flash Card)? c. Beszéljen az optikai lemezes háttértárakról, illetve az adathordozókról (CD, DVD)! Ismertesse működési elvét, jellemző kapacitásukat, egyéb jellemzőiket! d. Mi a különbség a merevlemezes és az SSD meghajtók között? (működés, kapacitás, gyorsaság, üzembiztonság) 7. Perifériák jellemzése a. Működési elvük alapján csoportosítsa a nyomtatókat! b. Milyen nyomtatót használna nagy tömegű dokumentum kinyomtatásához? Mutassa be működési elvét, jellemzőit, előnyeit, hátrányait, alkalmazási területeit! c. Mit hallott a 3D-s nyomtatásról? Mi a jelentősége ennek a nyomtatásnak? Vannak-e veszélyei a 3D-s nyomtatásnak?

3 8. Hálózatok fajtái, topológiájuk, az internet fizikai felépítése a. Milyen előnyei vannak a hálózatoknak? b. Csoportosítsa a hálózatokat kiterjedtségük szerint! c. Ismertesse a helyi hálózatok lehetséges felépítését, a hálózati topológiákat! d. Elemezze az alábbi ábra alapján a hálózatok fizikai felépítését, a képen látható eszközök szerepét! 9. Az operációs rendszer fő feladatai, típusai. Egy grafikus operációs rendszer felhasználói felülete, fontosabb felhasználói beállításai. a. Ismertesse az operációs rendszerek feladatait, típusait! b. Ismertesse egy grafikus operációs rendszer (vizuális felületének) elemeit, azok kezelését, használatát és az egér kezelését! c. Milyen fontosabb megjelenési és hardver tulajdonságokat lehet beállítani a használt operációs rendszerben? i. Állapítsa meg, az adott számítógép, milyen főbb hardverelemekkel rendelkezik! ii. Állapítsa meg, majd változtassa meg a számítógép képernyőfelbontását és a színmélységet (színminőséget), valamint a képernyőkímélőt! (Ismertesse a fenti beállítások lényegét!)

4 10. Egy operációs rendszer könyvtárszerkezete (tárolórendszere). Alapvető fájl- és mappakezelési műveletek. a. Ismertesse az operációs rendszer könyvtárszerkezetét, mapparendszerét, fontosabb könyvtár- és állománykezelő műveleteit! b. Hogyan jeleníti meg az Ön által használt operációs rendszere a meghajtókat, mappákat, fájlokat? Elemezze a képernyőképet! c. Ismertesse a másolás és a mozgatás közötti különbséget! Ismertesse az állományok (fájlok) kiterjesztésének fontosságát! Mi történik, ha a fájlok kiterjesztését megváltoztatjuk? i. Állapítsa meg a Dokumentumok mappa hány alkönyvtárat, illetve fájlt tartalmaz és mennyi ezek mérete! ii. Rendezze a fájlok listáját kiterjesztés (Típus) szerint! iii. Hozzon létre az Asztalon egy mappát, melynek neve a saját neve legyen! Jelölje ki a Dokumentumok mappa első 3 állományát, majd másolja át a korábban az Asztalon létrehozott Saját mappájába! Válassza ki a név szerinti elsőt, és nevezze át saját nevére a kiterjesztés megtartásával! 11. Az adatkezelés eszközei - Tömörítés a. Ismertesse az archiválás jelentőségét! Milyen szerepe van az adatvédelem szempontjából az adatok archiválásának! b. Hogyan lehet adatokat, például egy számsort tömöríteni, azaz rövidebben leírni? A számsor: c. Mi a veszteségmentes és veszteséges tömörítés? Mondjon példákat is az előbbiekre! i. Az Asztalon levő Érettségi mappa tartalmát tömörítse össze, majd állapítsa meg a tömörítés mértékét!

5 12. Szoftverek és hardverek karbantartása a. Ismertesse a számítógépvírusok általános meghatározását és jellemezze főbb osztályait (típusait)! b. Milyen más kártékony programokat ismer? c. Hogyan tud védekezni a vírusok ellen? d. Hogyan tudja a lemezeket karbantartani? e. Mi a szerepe a Feladatkezelőnek? f. Gyakorlati feladat: i. Állapítsa meg a számítógépre telepített víruskereső szoftver vírusadatbázisának frissességét! (Ismertesse, miért fontos a naprakész vírusadatbázis!) ii. Végezzen el egy víruskeresést az Asztalon levő Érettségi mappában a számítógépre telepített víruskereső segítségével! Értelmezze az eredményt! 13. Az internet felépítése, működése, szolgáltatásai a. Ismertesse röviden az internet történetét! Magyarázza meg, mi az internet! b. Mi kötheti össze az internet gépeit? Hogyan kapcsolódhatunk az internethez? c. Mik az alapfeltételei az internet használatnak? Ismertesse a kép alapján! d. Mi a protokoll, a TCP/IP? Mi az IP cím és a DNS? e. Gyakorlati feladat: i. Állapítsa meg a számítógépének IP címét és DNS címét? ii. Állapítsa meg, hogyan kapcsolódik és milyen hálózatot használ a számítógépe az internetre való csatlakozáskor!

6 14. A Webböngészők a. Mit tud a webböngésző programokról, milyen elterjedtebb programokat ismer? Röviden jellemezze ezeket! b. Mi az URL? Ismertesse a felépítését! Hogyan kapcsolható össze az URL az IPcím és a domain-név? c. Mi a HTTP protokoll? d. Ismertesse, mire szolgálnak a webböngészőkben az alábbi kényelmi funkciók: nyitó lap, újratöltés, könyvjelző, előzmények. e. Ismertesse, mire szolgál a cookie,, ismertesse a használatából fakadó előnyöket és a benne rejlő esetleges veszélyeket! f. Gyakorlati feladat: i. Töltse be az iskola honlapját! ii. Állítsa be a megjelenő oldalt a webböngészője nyitó lapjának! iii. Vegye fel a megjelenő oldalt a Könyvjelzők közé! 15. Az elektronikus levelezés a. Ismertesse az elektronikus levelezés előnyeit a hagyományos levelezéssel szemben! b. Soroljon fel legalább hármat az internetes NETIKETT levelezéssel kapcsolatos szabályaiból! c. Ismertesse a levelezőprogramok általános szolgáltatásait! i. Lépjen a oldalra! A felhasználói név: szinyei.erettsegi. A jelszó: erettsegi. Írjon rövid levelet tanárának a tanar@ecdl.szinyeigimibp.hu címre. A levél tárgymezőjébe a saját nevét írja. Mellékelje az Asztalon levő Érettségi mappában található Majális nevű képet. A levél titkos másolatát küldje el a vizsga@ecdl.szinyeigimibp.hu címre! Jelölje meg a levelet!

7 16. Kommunikáció az interneten a. Sorolja fel, milyen fájlátviteli lehetőségeket nyújt az internet! b. Mi a célja a távoli terminál elérésnek? c. Ismertesse az internetes böngészés működését az alábbi képregény segítségével! Az elemzés során magyarázza meg, mit jelentenek az alábbi kifejezések: IP-cím (szám), domain (domén) név, URL-cím! i. Állapítsa meg a számítógépe IP-címét! ii. Keresse meg, ki a tulajdonosa az ajandekmost.hu domén névnek!

8 17. Adatkeresés interneten tematikus és kulcsszavas keresés a. Miért van szükség keresőgépekre az interneten? Hogyan működnek ezek a kereső robotok? b. Mi a tematikus keresés és mi a kulcsszavas keresés lényege? c. Elemezze az internetes keresések halmazábráját Térjen ki arra, hogy mi lehet a beállított kereső-feltétel, milyen operátor segítségével kereshetjük meg az adott információkat az egyes színekben? d. Hogyan kereshetünk többszavas, pontos kifejezést tartalmazó oldalra (pl.: Milne Micimackó kuckója című művére)? e. Gyakorlati feladat: i. Keressen kulcsszavas kereső segítségével olyan pdf. formátumú magyar nyelvű dokumentumokat, melyek Gábor Dénesről és a hologramról szólnak! Az egyik megtalált dokumentumot töltse le! ii. Keressen Szinyei Merse Pál: Léghajó című festményéről képeket kulcsszavas kereső segítségével! Töltse le az egyik képet! 18. Információs rendszerek a gyakorlatban a. Soroljon fel információs rendszereket, ismertesse azok használatát! (A példákat vegye az iskolai életből, a közéletből!) b. Milyen módon tudja az említett közhasznú információforrásokat használni? c. Mondja el, hogyan szervezne meg osztályának egy hosszú hétvégés belföldi kirándulást az internet segítségével? Milyen weboldalakon végezné a keresés(eke)t? i. Keresse meg iskolájának elérhetőségét egy internetes telefonkönyvben! ii. Készítsen útvonal tervet a Google térkép segítségével lakhelyétől az iskoláig!

9 19. Könyvtárhasználat. Tájékoztató eszközök Osztályozás, katalógus a. Mi a katalógus és a katalógusrendszer? b. Miként jött létre az Egyetemes Tizedes osztályozás és hogyan épül fel? c. Mik az ETO előnyei és hátrányai? d. Mit tud a tárgyszavas kereséséről? e. Ismertesse a katalóguscédula részeit! Az ismertetés során térjen ki az ISBN számra is. 20. Az elektronikus (digitális) könyvtár fogalma és szolgáltatásai. Dokumentumok. a. Csoportosítsa a könyvtárakat több szempont szerint! b. Mit nevezünk elektronikus könyvtárnak? Milyen elektronikus könyvtárakat ismer? c. Ismertesse egy elektronikus könyvtár virtuális felépítését és mutassa be a szolgáltatásait! d. Milyen nyomtatott dokumentumokat ismer? e. Ismertesse a könyv fő részeit!

Kis érettségi 2013. 10. évfolyam

Kis érettségi 2013. 10. évfolyam Kis érettségi 2013. 10. évfolyam 1. Információ és társadalom a. Ismertesse a számolás során a múltban használt eszközök fejlődését! b. Jellemezze az egyes számítógép-generációkat abból a szempontból, hogy

Részletesebben

TÉTELSOR INFORMATIKÁBÓL

TÉTELSOR INFORMATIKÁBÓL TÉTELSOR INFORMATIKÁBÓL 2009/2010-es tanév Budapest, 2010. április 19. Összeállította: Nagy-Szakál Zoltán 1. Információ és társadalom a. Ismertesse a számolás során a múltban használt eszközök fejlődését!

Részletesebben

TÉTELSOR INFORMATIKÁBÓL 2008/2009-es tanév

TÉTELSOR INFORMATIKÁBÓL 2008/2009-es tanév TÉTELSOR INFORMATIKÁBÓL 2008/2009-es tanév Budapest, 2009. május 29. Összeállította: Nagy-Szakál Zoltán 1. Információ és társadalom a. Ismertesse a mechanikus számológépek fejlődését! b. Ismertesse a mechanikus

Részletesebben

1. tétel. A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei. Informatika érettségi (diák)

1. tétel. A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei. Informatika érettségi (diák) 1. tétel A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei Ismertesse a kommunikáció általános modelljét! Mutassa be egy példán a kommunikációs

Részletesebben

Információs társadalom

Információs társadalom SZÓBELI TÉMAKÖRÖK INFORMATIKÁBÓL 2015. Információs társadalom Kommunikáció fogalma, fajtái, általános modellje. Példák. A jel, adat, információ, zaj és a redundancia fogalma. Példák. Különbség a zaj és

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika Reischlné Rajzó Zsuzsanna Szaktanár Endrédi Józsefné Igazgató Kelt: Budapest, 2018. március 1. tétel A kommunikáció

Részletesebben

1. tétel: A kommunikációs folyamat

1. tétel: A kommunikációs folyamat 1. tétel: A kommunikációs folyamat 1. Határozza meg az információ és az adat fogalmát, mutasson példát a kettő különbségére! 2. Beszéljen az információ és az adat mennyiségi jellemzésének módjáról, a használt

Részletesebben

Informatika szóbeli vizsga témakörök

Informatika szóbeli vizsga témakörök KECSKEMÉTI MŰSZAKI SZAKKÉPZŐ ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 6000 Kecskemét, Szolnoki út 31., Telefon: 76/480-744, Fax: 487-928 KANDÓ KÁLMÁN SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLÁJA 6000 Kecskemét, Bethlen

Részletesebben

1. tétel: A kommunikációs folyamat

1. tétel: A kommunikációs folyamat 1. tétel: A kommunikációs folyamat 1. Határozza meg az információ és az adat fogalmát, mutasson példát a kettő különbségére! 2. Beszéljen az információ és az adat mennyiségi jellemzésének módjáról, a használt

Részletesebben

A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom

A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A kommunikáció általános modellje 1.1.2. Információs és kommunikációs technológiák és rendszerek

Részletesebben

1. tétel: A kommunikációs folyamat

1. tétel: A kommunikációs folyamat 1. tétel: A kommunikációs folyamat 1. Határozza meg az információ és az adat fogalmát, mutasson példát a kettő különbségére! 2. Beszéljen az információ és az adat mennyiségi jellemzésének módjáról, a használt

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2012 Informatika

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2012 Informatika Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2012 Informatika Reischlné Rajzó Zsuzsanna Szaktanár Endrédi Józsefné Igazgató Kelt: Budapest, 2012 március 1. tétel A kommunikáció

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK INFORMATIKA SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK Az emelt szint a középszint követelményeit magában foglalja, de azokat magasabb szinten kéri számon. 1. Információs társadalom 2. Informatikai alapismeretek - hardver

Részletesebben

Informatika. 3. Az informatika felhasználási területei és gazdasági hatásai

Informatika. 3. Az informatika felhasználási területei és gazdasági hatásai Informatika 1. Hírek, információk, adatok. Kommunikáció. Definiálja a következő fogalmakat: Információ Hír Adat Kommunikáció Ismertesse a kommunikáció modelljét. 2. A számítástechnika története az ENIAC-ig

Részletesebben

RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK INFORMATIKÁBÓL

RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK INFORMATIKÁBÓL RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK INFORMATIKÁBÓL 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A jelek csoportosítása 1.1.2. Kód, kódolás, bináris kód 1.1.3. A kommunikáció általános modellje

Részletesebben

2. Tétel Milyen fontosabb közhasznú információs forrásokat ismer?

2. Tétel Milyen fontosabb közhasznú információs forrásokat ismer? Szóbeli érettségi tételek INFORMATIKÁBÓL 2016 1. Tétel Ismertesse az információ fogalmát! Ismertesse az informatikai rendszerek és a társadalom kölcsönhatását! Jellemezze az információs technológiai forradalmat

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Információ és kommunikáció Tanmenet Információ és kommunikáció TANMENET- Információ és kommunikáció Témakörök Javasolt óraszám 1. Hálózati alapismeretek 20 perc 2. Az internet jellemzői 25 perc 3. Szolgáltatások

Részletesebben

Kecskemét, Szent Imre utca INFORMATIKA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK

Kecskemét, Szent Imre utca INFORMATIKA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK INFORMATIKA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK Általános kompetenciák tól elvárjuk, hogy az érettségi vizsgán az alábbi általános kompetenciák meglétét bizonyítsa - alkalmazói készség;

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Történeti áttekintés 2. Számítógépes alapfogalmak 3. A számítógép felépítése, hardver A központi egység 4. Hardver

Részletesebben

Mit tud az adatvédelemről, a személyes adatról és a közérdekű adatról? Mi a netikett, kire vonatkozik és mit tartalmaz?

Mit tud az adatvédelemről, a személyes adatról és a közérdekű adatról? Mi a netikett, kire vonatkozik és mit tartalmaz? 1. TÉTEL: A KOMMUNIKÁCIÓ MODELLJE Mit tud a kommunikáció fogalmáról, fajtáiról? Ismertesse a kommunikáció általános modelljét! Ismertesse a vendéglői rendelést mint kommunikációs folyamatot! 2. TÉTEL:

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Számítógépes alapfogalmak, számítógép generációk 2. A számítógép felépítése, hardver, A központi egység 3. Hardver

Részletesebben

Digitális írástudás 2012. március 13. TÁMOP-5.3.1-C-09/2-2010-0068 Trambulin

Digitális írástudás 2012. március 13. TÁMOP-5.3.1-C-09/2-2010-0068 Trambulin Digitális írástudás 2012. március 13. TÁMOP-5.3.1-C-09/2-2010-0068 Trambulin Cél: A képzés célja, hogy a projekt résztvevői tudják kezelni a számítógépet és perifériáit, ismerjék a szoftvereket. Képessé

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Számítógépes alapfogalmak 2. A számítógép felépítése, hardver, A központi egység 3. Hardver Perifériák 4. Hardver

Részletesebben

INFORMATIKA. Középszint. Szóbeli vizsga témakörei

INFORMATIKA. Középszint. Szóbeli vizsga témakörei INFORMATIKA Középszint Szóbeli vizsga témakörei A témakörök előtt lévő számok Az informatika tantárgy részletes vizsgakövetelménye és a vizsga leírása dokumentumban szereplő témaköröket jelölik. Azaz:

Részletesebben

ECDL Információ és kommunikáció

ECDL Információ és kommunikáció 1. rész: Információ 7.1 Az internet 7.1.1 Fogalmak és szakkifejezések 7.1.2 Biztonsági megfontolások 7.1.3 Első lépések a webböngésző használatában 7.1.4 A beállítások elévégzése 7.1.1.1 Az internet és

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Információ és kommunikáció Tanmenet Információ és kommunikáció TANMENET- Információ és kommunikáció Témakörök Javasolt óraszám 1. Az internet jellemzői 25 perc 2. Szolgáltatások az interneten 20 perc

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows 2000 ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows 2000 ismeretek- A Start menü elemei 4. Windows

Részletesebben

A Soproni Széchenyi István Gimnázium 12. A és C osztálya valamint az E1 és E2 vizsgabizottság informatika érettségi szóbeli témakörei

A Soproni Széchenyi István Gimnázium 12. A és C osztálya valamint az E1 és E2 vizsgabizottság informatika érettségi szóbeli témakörei A Soproni Széchenyi István Gimnázium 12. A és C osztálya valamint az E1 és E2 vizsgabizottság informatika érettségi szóbeli témakörei 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció A kommunikáció fogalma.

Részletesebben

INFORMATIKA. Középszint Szóbeli vizsga. A szóbeli vizsga részletes tematikája a fővárosi és megyei kormányhivatalok által szervezett vizsgákhoz 2016.

INFORMATIKA. Középszint Szóbeli vizsga. A szóbeli vizsga részletes tematikája a fővárosi és megyei kormányhivatalok által szervezett vizsgákhoz 2016. INFORMATIKA Középszint Szóbeli vizsga A szóbeli vizsga részletes tematikája a fővárosi és megyei kormányhivatalok által szervezett vizsgákhoz 2016. A témakörök előtt lévő számok Az informatika tantárgy

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola 06 3 06 68 06.. Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: Gyakorlati vizsgatevékenység 8 03 000 0 Számítástechnikai szoftverüzemeltető Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése:

Részletesebben

1. A kommunikáció 2. Az informatika fejlődéstörténete 3. Analóg és digitális jel 4. Számrendszerek, adatok tárolása

1. A kommunikáció 2. Az informatika fejlődéstörténete 3. Analóg és digitális jel 4. Számrendszerek, adatok tárolása 1. A kommunikáció A kommunikáció fogalma. A kommunikációs modell: adó, kódolás, csatorna, zaj, dekódolás, vevő. Gyakorlati példák a kommunikációs modellre; a példák és a modell megfeleltetése; a modellben

Részletesebben

INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK AZ ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES TEMATIKÁJA

INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK AZ ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES TEMATIKÁJA A témakörök előtt lévő számok az informatika tantárgy részletes vizsgakövetelménye és a vizsga leírása dokumentumban szereplő témaköröket jelölik. KÖVETELMÉNYEK 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A kommunikáció

Részletesebben

Vetési Albert Gimnázium, Veszprém. Didaktikai feladatok. INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIAI ALAPISMERETEK (10 óra)

Vetési Albert Gimnázium, Veszprém. Didaktikai feladatok. INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIAI ALAPISMERETEK (10 óra) Tantárgy: INFORMATIKA Készítette: JUHÁSZ ORSOLYA Osztály: nyelvi előkészítő évfolyam Vetési Albert Gimnázium, Veszprém Heti óraszám: 3 óra Éves óraszám: 108 óra Tankönyv: dr. Dancsó Tünde Korom Pál: INFORMATIKA

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Windows XP ismeretek- Munka a képernyőn 2. Windows XP ismeretek- A Start menü elemei 3. Windows XP ismeretek- A billentyűzet 4. Windows

Részletesebben

1. tétel. A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei. Informatika érettségi (tanári)

1. tétel. A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei. Informatika érettségi (tanári) 1. tétel A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei Ismertesse a kommunikáció általános modelljét! Mutassa be egy példán a kommunikációs

Részletesebben

VASVÁRI PÁL GIMNÁZIUM HELYI TANTERVE 2013, Tantárgy megnevezése: INFORMATIKA

VASVÁRI PÁL GIMNÁZIUM HELYI TANTERVE 2013, Tantárgy megnevezése: INFORMATIKA VASVÁRI PÁL GIMNÁZIUM HELYI TANTERVE 2013, Tantárgy megnevezése: INFORMATIKA Heti óraszám 9. évf. 10. évf. 11. évf. 12.é vf. Általános képzés.d... osztály 3 3 4 4 Érettségi előkészítő 2 2 2 12. évfolyam

Részletesebben

Számítástechnika. 1. Határozza meg a hardver fogalmát és sorolja fel a fontosabb hardverelemeket és funkciójukat!

Számítástechnika. 1. Határozza meg a hardver fogalmát és sorolja fel a fontosabb hardverelemeket és funkciójukat! Számítástechnika 1. Határozza meg a hardver fogalmát és sorolja fel a fontosabb hardverelemeket és funkciójukat! 2. Sorolja fel egy személyi számítógép (PC) fontosabb részegységeit és ismertesse az egyes

Részletesebben

1. Információs társadalom

1. Információs társadalom Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégiumban szervezett 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció A kommunikáció fogalma. A kommunikációs modell. Gyakorlati példák a kommunikációs modellre; a

Részletesebben

2. modul - Operációs rendszerek

2. modul - Operációs rendszerek 2. modul - Operációs rendszerek Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 2. modul (Operációs rendszerek) syllabusát, amely az elméleti és gyakorlati modulvizsga követelményrendszere.

Részletesebben

13. óra op. rendszer ECDL alapok

13. óra op. rendszer ECDL alapok 13. óra op. rendszer ECDL alapok 1. Mire szolgál az asztal? a) Az ideiglenesen törölt fájlok tárolására. b) A telepített alkalmazások tárolására. c) A telepített alkalmazások ikonok általi gyors elérésére.

Részletesebben

INFORMATIKA Középszint A szóbeli vizsga részletes tematikája 2011. A középszintű Informatika érettségi szóbeli vizsga részletes tematikája:

INFORMATIKA Középszint A szóbeli vizsga részletes tematikája 2011. A középszintű Informatika érettségi szóbeli vizsga részletes tematikája: INFORMATIKA Középszint A szóbeli vizsga részletes tematikája 2011. A középszintű Informatika érettségi szóbeli vizsga részletes tematikája: 1.1 A kommunikáció 1.2 Információ és társadalom 2.1 Jelátalakítás

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Operációs rendszerek Tanmenet Operációs rendszerek TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows XP ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows XP ismeretek-

Részletesebben

Tanítja: JUHÁSZ ORSOLYA. Vetési Albert Gimnázium, Veszprém. Didaktikai feladatok. INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIAI ALAPISMERETEK (13 óra)

Tanítja: JUHÁSZ ORSOLYA. Vetési Albert Gimnázium, Veszprém. Didaktikai feladatok. INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIAI ALAPISMERETEK (13 óra) Tantárgy: INFORMATIKA Készítette: JUHÁSZ ORSOLYA Tanítja: JUHÁSZ ORSOLYA Osztály: nyelvi előkészítő évfolyam Vetési Albert Gimnázium, Veszprém Heti óraszám: 3,5 óra Éves óraszám: 126 óra Tankönyv: INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIAI

Részletesebben

INFORMATIKA Középszint Szóbeli érettségi vizsga témakörök

INFORMATIKA Középszint Szóbeli érettségi vizsga témakörök INFORMATIKA Középszint Szóbeli érettségi vizsga témakörök 2017. október A témakörök előtt lévő számok Az informatika tantárgy részletes vizsgakövetelménye és a vizsga leírása dokumentumban szereplő témaköröket

Részletesebben

INFORMATIKA Középszint Szóbeli vizsga

INFORMATIKA Középszint Szóbeli vizsga INFORMATIKA Középszint Szóbeli vizsga A szóbeli vizsga részletes tematikája a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum által szervezett vizsgához 2017. Összeállította: Matematika-informatika Munkaközösség 2017.

Részletesebben

ECDL Operációs rendszerek Miazön által használt számítógép operációs rendszere és annak verziószáma? Windows XP 1 Hány MB az ön által használt számítógépbe épített RAM? Sajátgépen jobb egérgomb / Tulajdonságok

Részletesebben

INFORMATIKA. Középszint Szóbeli vizsga. A szóbeli vizsga részletes tematikája a fővárosi és megyei kormányhivatalok által szervezett vizsgákhoz 2019.

INFORMATIKA. Középszint Szóbeli vizsga. A szóbeli vizsga részletes tematikája a fővárosi és megyei kormányhivatalok által szervezett vizsgákhoz 2019. INFORMATIKA Középszint Szóbeli vizsga A szóbeli vizsga részletes tematikája a fővárosi és megyei kormányhivatalok által szervezett vizsgákhoz 2019. A témakörök előtt lévő számok Az informatika tantárgy

Részletesebben

INFORMATIKA - VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. - négy osztályos képzés. nyelvi és matematika speciális osztályok

INFORMATIKA - VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. - négy osztályos képzés. nyelvi és matematika speciális osztályok INFORMATIKA - VIZSGAKÖVETELMÉNYEK - négy osztályos képzés nyelvi és matematika speciális osztályok A vizsgák lebonyolítása A tanuló előre elkészített feladatkombinációkból húz véletlenszerűen. OSZTÁLYOZÓ

Részletesebben

Az operációs rendszer fogalma

Az operációs rendszer fogalma Készítette: Gráf Tímea 2013. október 10. 1 Az operációs rendszer fogalma Az operációs rendszer olyan programrendszer, amely a számítógépekben a programok végrehajtását vezérli. 2 Az operációs rendszer

Részletesebben

IT - Alapismeretek. Feladatgyűjtemény

IT - Alapismeretek. Feladatgyűjtemény IT - Alapismeretek Feladatgyűjtemény Feladatok PowerPoint 2000 1. FELADAT TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS Pótolja a hiányzó neveket, kifejezéseket! Az első négyműveletes számológépet... készítette. A tárolt program

Részletesebben

A nyomtatvány használata nem kötelező! TANMENET. az osztály INFORMATIKA tantárgyának tanításához. (tagintézmény igazgató)

A nyomtatvány használata nem kötelező! TANMENET. az osztály INFORMATIKA tantárgyának tanításához. (tagintézmény igazgató) A nyomtatvány használata nem kötelező! TANMENET az osztály INFORMATIKA tantárgyának tanításához. Összeállította: Informatika munkaközösség 2010. év szeptember hó 01. nap. (tanár) (tagintézmény igazgató)

Részletesebben

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver A hardver és a felhasználó közötti kapcsolat Szoftverek csoportosítása Számítógép működtetéséhez szükséges szoftverek Operációs rendszerek Üzemeltetési segédprogramok

Részletesebben

Sygic: Voucher Edition for Android telepítése

Sygic: Voucher Edition for Android telepítése Sygic: Voucher Edition for Android telepítése A mellékelt képernyőképek illusztrációként szolgálnak! 1. A szoftver letöltése és telepítése 1.1. Töltse le az alkalmazást készülékén keresztül a Google Play

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység

Gyakorlati vizsgatevékenység -06 3-06 68-06 -- --.. Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 5 8 03 0000 00 00 Informatikai rendszergazda Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése:

Részletesebben

INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI 1. oldal, összesen: 6 oldal INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A vizsga formája Középszinten: gyakorlati és szóbeli. Emeltszinten: gyakorlati és szóbeli. Az informatika érettségi vizsga

Részletesebben

A., BEMENETI EGYSÉGEK

A., BEMENETI EGYSÉGEK Perifériák A., BEMENETI EGYSÉGEK Használatával adatok jutnak el a környezetből a központi feldolgozó egység felé. COPYRIGHT 2017 MIKECZ ZSOLT 2 1., Billentyűzet Adatok (szövegek, számok stb.) bevitelére

Részletesebben

A kommunikáció. Információ és társadalom

A kommunikáció. Információ és társadalom A kommunikáció 1. A kommunikációs folyamat megvalósulása a mindennapokban; alapfogalmai A kommunikációs folyamatot modellje A verbális és nonverbális kommunikáció ( példákkal). A közlés információtartalmában

Részletesebben

Informatika tagozat osztályozóvizsga követelményei

Informatika tagozat osztályozóvizsga követelményei Tartalom 9. évfolyam... 1 10. évfolyam... 4 11. évfolyam... 6 12. évfolyam... 8 9. évfolyam Az informatikai eszközök használata Az egészséges munkakörnyezet megteremtése Neumann elvű számítógép felépítése

Részletesebben

INFORMATIKA - VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. - hat osztályos képzés -

INFORMATIKA - VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. - hat osztályos képzés - INFORMATIKA - VIZSGAKÖVETELMÉNYEK - hat osztályos képzés - A vizsgák lebonyolítása A tanuló előre elkészített feladatkombinációkból húz véletlenszerűen. OSZTÁLYOZÓ VIZSGA Vizsga Időtartam Gyakorlati JAVÍTÓ

Részletesebben

INFORMATIKA. Középszint Szóbeli vizsga

INFORMATIKA. Középszint Szóbeli vizsga INFORMATIKA Középszint Szóbeli vizsga 2013 A témakörök előtt lévő számok Az informatika tantárgy részletes vizsgakövetelménye és a vizsga leírása dokumentumban szereplő témaköröket jelölik. Azaz: 1.1 A

Részletesebben

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező)

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező) A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP Bejelentkezés Explorer (böngésző) Webmail (levelező) 2003 wi-3 1 wi-3 2 Hálózatok

Részletesebben

INFORMATIKA Középszint Szóbeli vizsga témakörök

INFORMATIKA Középszint Szóbeli vizsga témakörök INFORMATIKA Középszint Szóbeli vizsga témakörök 2015 A témakörök előtt lévő számok Az informatika tantárgy részletes vizsgakövetelménye és a vizsga leírása dokumentumban szereplő témaköröket jelölik. Azaz:

Részletesebben

1. FELADAT 1. [6 pont]

1. FELADAT 1. [6 pont] 1. FELADAT 1. 1.1. Mire szolgál az asztal? a) Az ideiglenesen törölt fájlok tárolására. b) A telepített alkalmazások tárolására. c) A telepített alkalmazások ikonok általi gyors elérésére. d) E-mailek

Részletesebben

TestLine ae01tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine ae01tesztje-01 Minta feladatsor Informatikai alapismeretek Melyik nem háttértár? (1 helyes válasz) 1. 1:33 Normál PI SSD HDD Mi a teljes elérési út helyes sorrendje? (1 helyes válasz) 2. 1:54 Normál állományazonosító, mappa-azonosító,

Részletesebben

1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig 2. Szedjük szét a számítógépet 1. örök 3. Szedjük szét a számítógépet 2.

1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig 2. Szedjük szét a számítógépet 1. örök 3. Szedjük szét a számítógépet 2. Témakörök 1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig ( a kommunikáció fejlődése napjainkig) 2. Szedjük szét a számítógépet 1. ( a hardver architektúra elemei) 3. Szedjük szét a számítógépet 2.

Részletesebben

Tanmenet. IV: Béla Általános Iskola Iskola címe: 3664 Járdánháza IV. Béla út 131. Csoport életkor (év): 13 Kitöltés dátuma (év.hó.nap): 2003. 09. 10.

Tanmenet. IV: Béla Általános Iskola Iskola címe: 3664 Járdánháza IV. Béla út 131. Csoport életkor (év): 13 Kitöltés dátuma (év.hó.nap): 2003. 09. 10. Iskola neve: IV: Béla Általános Iskola Iskola címe: 3664 Járdánháza IV. Béla út 131. Tantárgy: Tanár neve: Csoport életkor (év): 13 Kitöltés dátuma (év.hó.nap): Informatika Tóth László 2003. 09. 10. Tanmenet

Részletesebben

INFORMATIKA. Középszint Szóbeli vizsga. A szóbeli vizsga részletes tematikája a fővárosi és megyei kormányhivatalok által szervezett vizsgákhoz 2017.

INFORMATIKA. Középszint Szóbeli vizsga. A szóbeli vizsga részletes tematikája a fővárosi és megyei kormányhivatalok által szervezett vizsgákhoz 2017. INFORMATIKA Középszint Szóbeli vizsga A szóbeli vizsga részletes tematikája a fővárosi és megyei kormányhivatalok által szervezett vizsgákhoz 2017. A témakörök előtt lévő számok Az informatika tantárgy

Részletesebben

AZ INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

AZ INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI AZ INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A vizsga formája Középszinten: gyakorlati és szóbeli Emeltszinten: gyakorlati és szóbeli Az informatika érettségi vizsga célja Az informatika érettségi

Részletesebben

TestLine - zsoldosbeatesztje-01 Minta feladatsor

TestLine - zsoldosbeatesztje-01 Minta feladatsor Melyik igaz? (1 helyes válasz) (1 helyes válasz) 1. 1:47 Normál szoftver létrejöttének pillanatától szerzői jogvédelem alatt áll. Le lehet mondani a szerzői jogról szerzői jog eladható Mi a szerepe a fájlnév

Részletesebben

AZ Informatika érettségi VIZSGA ÁLTALÁNOS követelményei

AZ Informatika érettségi VIZSGA ÁLTALÁNOS követelményei AZ Informatika érettségi VIZSGA ÁLTALÁNOS követelményei A vizsga formája Középszinten: gyakorlati és szóbeli Emeltszinten: gyakorlati és szóbeli Az informatika érettségi vizsga célja Az informatika érettségi

Részletesebben

Témakörök (A tételekhez)

Témakörök (A tételekhez) INFORMATIKA TANTÁRGY ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉMAKÖRÖK KÖZÉPSZINTEN 2018/2019. tanév A témakörök előtt lévő számok Az informatika tantárgy részletes vizsgakövetelménye és a vizsga leírása dokumentumban szereplő

Részletesebben

Tartalom. I. Rész A számítógép megosztása 5. Bevezetés 1. 1 n Saját profilt mindenkinek 7. Biztonsági programok 3 A könyvben használt jelek 4

Tartalom. I. Rész A számítógép megosztása 5. Bevezetés 1. 1 n Saját profilt mindenkinek 7. Biztonsági programok 3 A könyvben használt jelek 4 Bevezetés 1 A könyv felépítése 2 Biztonsági programok 3 A könyvben használt jelek 4 I. Rész A számítógép megosztása 5 1 n Saját profilt mindenkinek 7 Alapfogalmak 8 Hogyan mûködik? 8 Biztonság 9 Felhasználói

Részletesebben

54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉS TANULÓI SEGÉDLET. Windows áttelepítő használatához

54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉS TANULÓI SEGÉDLET. Windows áttelepítő használatához INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉS TANULÓI SEGÉDLET Windows áttelepítő használatához INFORMATIKA TANTÁRGY 2014. január 31.......

Részletesebben

Informatika érettségi vizsga

Informatika érettségi vizsga Informatika 11/L/BJ Informatika érettségi vizsga ÍRÁSBELI GYAKORLATI VIZSGA (180 PERC - 120 PONT) SZÓBELI SZÓBELI VIZSGA (30 PERC FELKÉSZÜLÉS 10 PERC FELELET - 30 PONT) Szövegszerkesztés (40 pont) Prezentáció-készítés

Részletesebben

INFORMATIKA Középszint Szóbeli vizsga

INFORMATIKA Középszint Szóbeli vizsga INFORMATIKA Középszint Szóbeli vizsga A szóbeli vizsga részletes tematikája Készítette: A Kanizsai Dorottya Gimnázium informatika tanárai 2016/2017-os tanév A témakörök mögött lévő számok a 2010. január

Részletesebben

Médiatár. Rövid felhasználói kézikönyv

Médiatár. Rövid felhasználói kézikönyv Médiatár Rövid felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék Bevezetés Tartalomjegyzék Bevezetés Bevezetés... 3 Kezdô gondolatok... 4 Hálózati követelmények... 4 Támogatott operációs rendszerek a számítógépeken...

Részletesebben

INFORMATIKA TANMENET 6. OSZTÁLY

INFORMATIKA TANMENET 6. OSZTÁLY Éves óraszám: 74 óra (Heti óraszám: 2) Budapest, 2015. szeptember 20. Látta: (Munkaközösség-vezető) Készítette: Várkonyi János 1. Teremrend, balesetvédelem Szervezés, tanév rendje. A számítógép alkalmazási

Részletesebben

1. Információs társadalom

1. Információs társadalom 1. Információs társadalom 1.1 A kommunikáció Középszintű szóbeli vizsga témakörök a 2015 májusi érettségire INFORMATIKA A kommunikáció fogalma. A kommunikációs modell: adó, kódolás, csatorna, zaj, dekódolás,

Részletesebben

IT - Alapismeretek. Megoldások

IT - Alapismeretek. Megoldások IT - Alapismeretek Megoldások 1. Az első négyműveletes számológépet Leibniz és Schickard készítette. A tárolt program elve Neumann János nevéhez fűződik. Az első generációs számítógépek működése a/az

Részletesebben

Informatika érettségi 2016/2017 május - június Szóbeli témakörök

Informatika érettségi 2016/2017 május - június Szóbeli témakörök 1. Információs társadalom (kommunikáció, információ és társadalom) A kommunikáció fogalma. A kommunikációs modell: adó, kódolás, csatorna, zaj, dekódolás, vevő. A kód, mint az információ közvetítés eszköze.

Részletesebben

7. modul Internet és kommunikáció

7. modul Internet és kommunikáció 7. modul Internet és kommunikáció Az alábbiakban ismertetjük a 7. modul (Internet és kommunikáció) syllabusát, amely a gyakorlati modulvizsga követelményrendszere. A modul célja Az Internet és kommunikáció

Részletesebben

ECDL számítógépes alapismeretek modul

ECDL számítógépes alapismeretek modul 1. Mire szolgál az asztal? A telepített alkalmazások ikonok általi gyors elérésére. 2. A tűzfal funkciója A tűzfal funkciója, hogy biztosítsa a számítógép hálózati védelmét illetéktelen külső behatolással

Részletesebben

INFORMATIKA. Középszint Szóbeli vizsga Témakörök 2014.

INFORMATIKA. Középszint Szóbeli vizsga Témakörök 2014. INFORMATIKA Középszint Szóbeli vizsga Témakörök 2014. A témakörök előtt lévő számok Az informatika tantárgy részletes vizsgakövetelménye és a vizsga leírása dokumentumban szereplő témaköröket jelölik.

Részletesebben

12. óra op. rendszer 1

12. óra op. rendszer 1 12. óra op. rendszer 1 1. Mire szolgál az asztal? A telepített alkalmazások ikonok általi gyors elérésére. 2. Fejezze be a mondatot. A tűzfal funkciója, hogy... biztosítsa a számítógép hálózati védelmét

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola 4 0 43 0 8 0.. Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: Gyakorlati vizsgatevékenység 54 48 03 000 50 Számítástechnikai szoftverüzemeltető Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése:

Részletesebben

HELYI TANTERV. Informatika

HELYI TANTERV. Informatika HELYI TANTERV Informatika 9. évfolyam Témák Új Tananyag feldolgozása Gyakorlás, helyi felhasználás Összefoglalás, ellenőrzés, hiánypótlás Összóraszám Az informatikai eszközök használata 7 1 8 Információs

Részletesebben

Informatika. Magyar-angol két tanítási nyelvű osztály tanterve. 9. évfolyam

Informatika. Magyar-angol két tanítási nyelvű osztály tanterve. 9. évfolyam Informatika Magyar-angol két tanítási nyelvű osztály tanterve Óratervi táblázat: Évfolyam 9. 10. 11. 12. 13. Heti óraszám 2 1 2 - - Éves óraszám 74 37 74 - - Belépő tevékenységformák 9. évfolyam Hardver

Részletesebben

Koós Dorián 9.B INFORMATIKA

Koós Dorián 9.B INFORMATIKA 9.B INFORMATIKA Számítástechnika rövid története. Az elektronikus számítógép kifejlesztése. A Neumann-elv. Információ és adat. A jel. A jelek fajtái (analóg- és digitális jel). Jelhalmazok adatmennyisége.

Részletesebben

Mire jó az önéletrajz? Az önéletrajz egy olyan dokumentum, ami bemutat minket a munkaadó számára.

Mire jó az önéletrajz? Az önéletrajz egy olyan dokumentum, ami bemutat minket a munkaadó számára. Mire jó az önéletrajz? A felnőtt önálló élethez szükségünk van egy fizető állásra. Az álláskereséshez szükség van egy önéletrajzra. Az önéletrajz egy olyan dokumentum, ami bemutat minket a munkaadó számára.

Részletesebben

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által ajánlott IKT 0-1 kompetencia lista 1

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által ajánlott IKT 0-1 kompetencia lista 1 A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által ajánlott IKT 0-1 kompetencia lista 1 Alapszintű digitális kompetencia fejlesztéséhez Általános alapelvek 1. A képzéseket a képző intézménynek a vonatkozó hatályos

Részletesebben

SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1

SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 A bevezető gyakorlat célja a további munkához szükséges alaptevékenységek (pl. fájlok keresése, másolása) áttekintése. A gyakorlat anyagában szereplő feladatok többféleképpen

Részletesebben

Informatika. Középszint Szóbeli Vizsga

Informatika. Középszint Szóbeli Vizsga Informatika Középszint Szóbeli Vizsga A szóbeli vizsga részletes tematikája a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola által szervezett vizsgákhoz 2019. A témakörök előtt lévő számok Az informatika

Részletesebben

TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7

TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7 TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7 1. FELADAT 1. Továbbküldés esetén milyen előtaggal egészül ki az e-mail tárgysora? Jelölje a helyes választ (válaszokat)! [1 pont] a) From: b) Fw: c) To: d) Vá: 2. Melyik

Részletesebben

Informatika 6. évfolyam

Informatika 6. évfolyam Informatika 6. évfolyam Egészséges, ergonómiai szempontok ismerete. A számítógép és a legszükségesebb perifériák rendeltetésszerű használata. Helyesírás ellenőrzése. Az adat fogalmának megismerése Útvonalkeresők,

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola 06 3 06 68 06.. Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: Gyakorlati vizsgatevékenység 5 8 03 000 50 Számítástechnikai szoftverüzemeltető Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése:

Részletesebben

Az operációs rendszer. Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái Az operációs rendszer beállítása

Az operációs rendszer. Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái Az operációs rendszer beállítása Az operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái Az operációs rendszer beállítása Az operációs rendszer feladatai Programok indítása, futtatása Perifériák kezelése Kapcsolat a felhasználóval

Részletesebben

Tartalomjegyzék ÁLTALÁNOS ISMERETEK... 1 LEVELEZÉS... 15

Tartalomjegyzék ÁLTALÁNOS ISMERETEK... 1 LEVELEZÉS... 15 Tartalomjegyzék ÁLTALÁNOS ISMERETEK....... 1 I. Számítógépes hálózatok............ 1 A hálózat fogalma.................. 1 A hálózat alkalmazásának céljai...... 1 II. Az Internet.......................

Részletesebben

SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ GIRODIRECT SZOLGÁLTATÁST IGÉNYBEVEVŐ ÜGYFELEKENEK Verzió: v1.04 Dátum: 2018. január 5. Készítette: A jelen dokumentum tartalma szerzői jogi védelem alatt áll, a mű

Részletesebben

2. rész BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA. Az információ elérésének és felhasználásának képessége.

2. rész BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA. Az információ elérésének és felhasználásának képessége. 2. rész BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA 1. INFORMÁCIÓS ÍRÁSTUDÁS Az információ elérésének és felhasználásának képessége. - leggyakrabban számítógép és / vagy Internet használat - IKT technológiák alkalmazásának

Részletesebben

Érettségi szóbeli témakörök informatikából Osztály:12/B 2015.

Érettségi szóbeli témakörök informatikából Osztály:12/B 2015. Érettségi szóbeli témakörök informatikából Osztály:12/B 2015. A témakörök előtt lévő számok Az informatika tantárgy részletes vizsgakövetelménye és a vizsga leírása dokumentumban szereplő témaköröket jelölik.

Részletesebben