TARTALOM. Aranydurbincs édesköményen gőzölve Nyelvhalfilé pezsgőmártásban (fillet de sole au champagne)... 17

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TARTALOM. Aranydurbincs édesköményen gőzölve... 16. Nyelvhalfilé pezsgőmártásban (fillet de sole au champagne)... 17"

Átírás

1

2

3 TARTALOM A halak és egyéb hideg vérű állatok minőségi ismérvei A hal minőségének megállapítása és megfelelő tárolása A minőségvesztés fázisai: Friss termékek gyorsfagyasztása Technológia Alaplevek Zöldséges alaplé (court-bouillon) Fehér halalaplé Posírozás Posírozott rombuszhal Kékre főzés (poisson au bleu) Gőzölés Aranydurbincs édesköményen gőzölve Párolás Nyelvhalfilé pezsgőmártásban (fillet de sole au champagne) Sütőben párolás Lazac tejszínben Harcsa vörösborban párolva Sütőben sütés Aranydurbincs sütőben sütve Ropogós morzsa alatt sütés Sóban sütés Sütőfóliában sütés Tőkehal sütőfóliában készítve Alufóliában sütés Csuka szalonnaköntösben Papírhüvelyben sütés ( en papillote ) Vörösdurbincs papírhüvelyben Tésztában sütés Tengeri süllő pástétomtésztában Serpenyőben sütés Sárgatőkehal-filé Molnárné módra Bundázva sütés Tőkehalfilé szalamanderban grillezve

4 Rákok elkészítése 27 Homár- és langusztafélék elkészítése Homár, illetve languszta főzése Homár római salátával Homár Thermidor módra Élve darabolt nyers homár/languszta szottírozva vagy párolva Polipok, tintahalak általában 30 Tisztítás, előkészítés Polip ragu Édesvízi halak 31 Fogassüllő Csuka Menyhal Ponty és változatai Pontyhalászlé (Nemeskövi Dénes) Szegedi halászlé (Nemeskövi Dénes) Gyömbéres, mézes ponty pirított zöldséges fészekben tálalva (Nemeskövi Dénes) Csíkhal Szürkeharcsa és amerikai harcsa Afrikai harcsa Pangasius (Ázsiai harcsa) Kecsege Kecsege Kárpáti módon (Nemeskövi Dénes) Tokfélék Tilápia Nílusi sügér Vándorhalak 39 Lazacfélék Pisztrángfélék Angolna Angolna tejszínes zöldségmártással (Nemeskövi Dénes) Angolna hagymadzsemmel (Nemeskövi Dénes) Angolnapörkölt (Nemeskövi Dénes)

5 Tengeri halak 43 Közönséges tőkehal Fekete tőkehal Egyéb tőkehalfélék Lepényhal és fajtái Citrom nyelvhal A nyelvhal és fajtái A rombuszhal és fajtái A laposhal és a grönlandi laposhal A tengeri süllő és rokon halak Az aranydurbincs és rokon halak Fűrészes sügér- és snapperfélék Ördöghal Szt. Péter hal Hering Szardínia Makréla Vörös húsú tonhalfélék Kardhal és marlin Vörösmárna és fajtái Cápafélék Rájafélék Tengeri halak 55 Folyami rák Rákpörkölt (Nemeskövi Dénes) Kapros rákragu (Nemeskövi Dénes) Homár és fajtái Norvég homár Languszta és fajtái Hideg vízi garnélák Trópusi garnélák 58 A tarisznyarák és fajtái Rákhús imitációk

6 Kagylók 60 Étikagyló/feketekagyló és fajtái A Szt. Jakab kagyló és fajtái Szívkagyló Szőnyegkagyló/vongole veraci Egyéb kagylófélék Osztrigafélék Osztriga sonkás spenóttal sütve (Nemeskövi Dénes) Egyéb puhatestűek 63 Kalmárhalfélék Szépia/tintahalfélék A polip és fajtái Tengeri sün Halikrák és kaviár 65 Konyhai praktikák 67 Éticsiga Csiga burgundi módon Escargots à la bourguignonne (Nemeskövi Dénes) Béka Rántott békacombok (Nemeskövi Dénes) Békacomb provance-i módon Grenuilles à la provencale (Nemeskövi Dénes) Becsinált békacomb (Nemeskövi Dénes)

7 HALAK ÉS HIDEG VÉRŰ ÁLLATOK 7 A halak és egyéb hideg vérű állatok minőségi ismérvei A friss hal minőségének megállapítása mind beszerzéskor, mind pedig a tárolás közben rendkívül fontos, mert a legtöbb hal és halászati termék csomagolásán nem tűntetik fel az eltarthatóságot. A tenyésztett halak esetében a csomagolás napját jelző dátum biztos kiindulási pontot nyújt, de a vadon halászott termékek fogási ideje nem feltétlenül ugyanaz, mint a csomagolás napja. Az édesvízi halak eltarthatósága általában rövidebb, ideális körülmények között öthat nap, de a ragadozók hét-nyolc napig is eltarthatók. A tengeri halak többsége általában tizennégy napig, a vörös húsú tonhal akár húszhuszonegy napig eltartható. A halászati termékeket 0 és +2 C között, olvadó jéggel borítva kell tárolni. Az olvadó jég hőelvonó hatásával hozzájárul a termék 0 ºC közeli hőmérsékleten tartásához, illetve az olvadékvíz folyamatos öblítést biztosít a haltesten. Gondoskodni kell arról, hogy az olvadékvíz és a halnyálka a tárolóedényből szabadon távozhasson. A halfilék esetében ügyelni kell arra, hogy a jég közvetlenül csak a filék bőrös részével érintkezzen, a vágott felszínt fóliával kell beborítani. A hal minőségének megállapítása és megfelelő tárolása A hal frissességének ismérvei megegyeznek az édesvízi és a tengeri halak esetében. A friss, jó minőségű hal ránézésre is tetszetős: bőre nedves, fényes, sérülésmentes, áttetsző nyálkaréteg borítja, pikkelyei sértetlenek. Szeme tiszta, áttetsző, kopoltyúja fajtától függően a világos pirostól a sötétvörösig, e-setleg meggybordóig változhat, de minden esetben a piros valamilyen árnyalata a jellemző. Illata fajtájára jellemző lehet, de mindig tiszta tengerre vagy tópartra emlékeztető. Tapintásra húsa merev, rugalmas, a haltest feszes.

8 8 HALAK ÉS HIDEG VÉRŰ ÁLLATOK Az idő múlásával a halakon megjelennek az öregedés jelei, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy fogyasztásra alkalmatlan, de alapvetően meghatározza, meddig tárolható még a termék, illetve, hogy mit készíthetünk belőle. Az első és legenyhébb tünetek, mikor a hal szeme opálosodik, illetve a kopoltyún szürke foltok jelennek meg. Ebben az esetben célszerű az addig egészben tárolt halat filézni, így még nyerhetünk néhány napot, hogy felhasználjuk. Néhány nap elteltével a halhús érési folyamatai miatt a hús petyhüdt, puha lesz, a test elernyed. Még ekkor is alkalmas a fogyasztásra, de ez már az utolsó jelzés, hogy legfeljebb egy napunk van a felhasználásra. Ezt követően a halhús eléri azt az állapotot, amikor emberi fogyasztásra már alkalmatlan. Szaga émelyítően savanyúvá, esetleg szúrós ammóniára emlekeztetővé válik, a hús pedig tapintásra szétmállik. A hal testén a nyálka még a legkörültekintőbb tárolás mellett is opálossá válik egy-két nap alatt, ami természetes folyamat, de a hal romlását jelzi, ha a nyálkaréteg enyhén zöldesszürke színűvé válik, vagy egyáltalán nincs a bőrén nyálka. A halakat fajtától függően a fogástól számított 7-21 napig lehet jég között 0 és +2 ºC-os hőmérsékleten eltartani. Az édesvízi halak általában gyorsabban romlanak részben azért, mert az életterük, azaz a tavak, illetve a folyók melegebbek a tengereknél, így a feldolgozás során a haltest lassabban éri el a 0 ºC-hoz közeli hőmérsékletet. Ennek következtében a halhús érési folyamatai amik az állat levágását követően azonnal megindulnak gyorsabban mennek végbe. Másrészt a tavak és folyók mikrobiológiai környezete, mikroflórája más, a halak szervezetébe több, a romlást gyorsító mikroorganizmus kerül. Az édesvízi halak ideális körülmények között, belezve kb. 7-8 napig tarthatók el frissen. A tengeri halak esetében a magas zsírtartalmú halak (mint pl. a szardínia, makréla, hering) viszonylag rövid ideig, maximum 7 napig őrzik meg fogyaszthatóságukat olvadó jég között tárolva. A nagyobb testű, fehér húsú halak (pl. a tőkehalfélék, sügérfélék) megfelelő körülmények között 14 napig eltarthatók. A lazacfélék a vágástól számított 16 napig őrzik meg minőségüket. A nagyobb testű, vörös húsú tonhalfélék a fogástól számított 21 napig tarthatóak el.

9 HALAK ÉS HIDEG VÉRŰ ÁLLATOK 9 A frissentartás alapvető követelménye, hogy a fogást követően a legrövidebb idő alatt elérje a haltest a 0 ºC közeli hőmérsékletet, illetve a szállítás és a tárolás alatt friss, zúzott jég között tartsuk. Az olvadó jég hőelvonó hatása segíti a haltest 0 ºC-on történő tárolását. Az olvadékvíz folyamatosan biztosítja a haltestről a nyálka leöblítését és a bőr nedvesen tartását. Biztosítanunk kell továbbá, hogy az olvadék jég, a kicsurgó sejtközi nedvek és a nyálka szabadon távozhassanak a tárolóedényből. A halfilék tárolásánál nagyon fontos, hogy a jég közvetlenül ne érintkezzen a halhússal (legfeljebb a bőrös résszel). Borítsuk be a halfilét fóliával vagy zsírpapírral, mielőtt jegeljük. A jeget lehetőleg naponta cseréljük a terméken. Ha élő rákot vásárolunk, minőségének megállapítása egyszerű: amelyik mozog, az biztosan megfelelő. Az élő rákok sokáig bírják víz nélkül, akár 4-5 napig is életben maradnak 0 4 ºC közötti hőmérsékleten, de fontos, hogy nedves ruhával óvjuk őket a kiszáradástól. A rákok frissen, jég között tárolva szintén eltarthatók maximum 2 napig. Amennyiben az élő rák elpusztul, tovább eltarthatjuk, ha fajtájának megfelelően megfőzzük, így jég között 4-5 napig tárolható. A tintahal és polipfélék frissen, jég között tárolva 4-5 napig tarthatók el anélkül, hogy a romlás jeleit mutatnák, de javasolt tisztított formában tárolni A friss tintahalak és polipok illata jellegzetesen üde, enyhén édeskés, tengerillatra emlékeztető. Minőségi romlást az állatok testén megjelenő lilás, rózsaszínes foltok jelzik, a bántón szúrós ammónia szag mellett. A kagylók és osztrigafélék leggyakrabban élve kerülnek forgalomba. A minőség megállapításának legbiztosabb módja, hogy meggyőződünk a kagylóhéjak zártságáról. Az élet- erős, romlatlan kagylók héja szorosan összezárt, vagy ha nyitva van 1-2 mm-re, érintésre határozottan összehúzódik.

10 10 HALAK ÉS HIDEG VÉRŰ ÁLLATOK A friss kagyló illata üde, tengerillatra emlékeztető. Émelyítő édeskés rothadásszag esetén a kagyló romlott. Ez már a végső állapot : felhasználása tilos! A frissen, de nem élve szállított kagylók a modern csomagolási eljárásoknak köszönhetően 7-12 napig eltarthatók 0 ºC közeli hőmérsékleten, de ebben az esetben a fogyaszthatóságot minden esetben jelölik a csomagoláson. A halféléket és egyéb hideg vérű vízi állatokat tárolhatjuk fagyasztva is, de a megfelelő gyorsfagyasztási eljáráshoz szükséges egy sokkoló fagyasztó, amely 40 ºC-on a lehető leggyorsabban hűti le az árut. Fagyasztás előtt a termékeket célszerű megtisztítani, konyhakésszé tenni, illetve a- dagolni. A minőség megóvása érdekében biztosítani kell, hogy a termék a 20 ºC-on történő tárolás alatt se veszítsen nedvességtartalmából. Ennek egyik módja a vákuumcsomagolás.amennyiben vákuumcsomagoló nem áll rendelkezésünkre, a gyorsfagyasztást követően a terméket helyezzük egy fém vagy műanyag rácsra, és mártsuk jeges vízbe néhány másodpercre. Helyezzük vissza a gyorsfagyasztóba 3-4 percre, majd addig ismételjük felváltva ezt a két műveletet, amíg legalább 4-5% jégréteg nem képződik a termék teljes felületén. A fagyasztva tárolt termékek eltarthatósága sem végtelen, mert a halhúsban végbemenő kémiai érési folyamatok igen lassan, de 20 ºC-on is folytatódnak, illetve a termék veszít a víztartalmából. A magas zsírtartalmú halak (pl. a hering és makrélafélék) 5 hónap tárolás után szúrós, avas szagúvá válnak, ami nem jelenti azt, hogy alkalmatlanok az emberi fogyasztásra, de élvezeti értékük jelentősen csökken. Általában jellemző, hogy a gyorsfagyasztott termékek 12, maximum 18 hónapig tárolhatók károsodás nélkül 20 ºC-on. Fagyasztott termékek esetében ugyancsak meg kell győződnünk a jó minőségről. Vizsgálnunk kell a feltűntetett csomagolási és eltarthatósági jelöléseket, a csomagolás sértetlenségét.

11 HALAK ÉS HIDEG VÉRŰ ÁLLATOK 11 Egyedileg (IQF) fagyasztott termékek esetében vizsgáljuk meg, hogy a védelmet szolgáló jégréteg nem vált-e külön a terméktől a csomag aljában kicsapódott jégdarabok formájában, mert ez a biztos jele annak, hogy a szállítás, vagy a tárolás alatt a hőmérséklet hosszabb-rövidebb ideig nem volt megfelelő, a termék már egyszer felengedett. Ugyancsak vizsgáljuk meg, hogy nincsenek-e a felületen kifehéredett, kiszáradt (liofilizálódott) foltok, mert ez annak a jele, hogy a termék már túl hosszú időt töltött a mélyhűtőben. A legmodernebb fagyasztási eljárás, amelyet a vörös húsú tonhalnál alkalmaznak a minőség megőrzése érdekében, a gyorsfagyasztás. Ekkor néhány másodperc alatt folyékony nitrogénnel 60 ºC alatti hőmérsékletre hűtik le a halat. Ilyenkor a tárolást szintén 60 ºC alatti hőmérsékleten végzik. Ezen a hőmérsékleten az érési folyamatok teljesen megállnak, így a tonhal, amelynél a hús színe nagyon fontos minőségi kritérium, nem változik meg ellentétben a hagyományos fagyasztási eljárásokkal, amikor a tonhal 7-8 nap alatt elveszíti eredeti színét. A másik fontos szempont a nitrogénes fagyasztás esetében, hogy olyan finom jégkristályok keletkeznek a halhús szerkezetében, amelyek nem roncsolják a sejtfalat, így felengedés után olyan, mintha teljesen friss lenne. Ennél a tárolási módnál a felengedés kétnapos eljárás. Először 24 órára 20 ºC-os hőmérsékleten kell tárolni a terméket, majd percre 5%-os, 35 ºC-os sósoldatba kell helyezni. Ezt követően 0 és +2 ºC között kell tartani, amíg a maghőmérséklete meg nem egyezik a környezetével. Említést érdemel még egy új eljárás, amely állandó vita tárgyát képezi az EU élelmiszerbiztonsági hivatalán belül. Ez az úgynevezett tiszta füstölés (clearsmoke). Ebben az esetben a friss terméket 24 órára magas szénmonoxid tartalmú, kátrányoktól, illóolajoktól és mindenféle aromahordozótól megszűrt füstgázzal árasztják el. A szénmonoxid a vér hemoglobinjából megköti az oxigént, és a termék élénkpiros színűre változik. Fontos tudni, hogy ezzel az eljárással a több hetes, már állott termék színe u- gyancsak megújítható! Ezután következik a termék vákuumcsomagolása, majd gyorsfagyasztása. Az így kezelt termék színe nem változik meg a mélyhűtött tárolás során, sőt megőrzi élénk színét.

12 12 HALAK ÉS HIDEG VÉRŰ ÁLLATOK Az eljárás körüli vitát az okozza, hogy a tárolás alatt a termék színe ugyan nem változik, de a romlást előidéző érési folyamatok megindulnak, és a káros mikroorganizmusok ugyanúgy elszaporodnak, csak a termék semmilyen külső jelét nem mutatja a romlásnak, így az emberi egészségre nézve fokozottan veszélyes. A minőségvesztés fázisai: 1. A hal szeme opálos, teste már nem merev, de húsa még rugalmas, illata a frissen vágott termékével megegyező. A termék még szabadon felhasználható, de eltarthatósága maximum három nap. 2. A hal szeme opálos, a kopoltyún barnuló foltok láthatók, húsa puha, laza szerkezetű, illata nem kellemetlen, melegkonyhai készítményhez még felhasználható, de nyersen semmiképpen ne fogyasszuk. Tovább nem tárolható. 3. A hal szeme opálos, a testet borító nyálkaréteg helyenként elszíneződött, zöldbe hajló. A hús tapintásra puha, a metszett felületen könnyen törik, illata ammóniára emlékeztet, esetleg szúrós vagy savanyú. Ez a termék fogyasztásra alkalmatlan. Friss termékek gyorsfagyasztása Amennyiben a gazdálkodási szempontból kedvezőbbnek ítéljük meg a termék fagyasztva tárolását, gondoskodnunk kell arról, hogy a fagyasztás alatt a termék ne veszítsen víztartalmából. Ennek egyik módja a vákuumcsomagolás. Lehetőleg adagonként csomagolva helyezzük a fagyasztani kívánt terméket tálcákra, ügyelve arra, hogy ne érintkezzenek egymással, majd sokkoló-fagyasztóban hűtsük le a terméket, amíg maghőmérséklete eléri a 18 ºC-t. Ha vákuumcsomagoló nem áll rendelkezésünkre, a csomagolatlan terméket gyorsfagyasztás után védő jégréteggel kell ellátni. A glazúrozni kívánt, már fagyott halakat rakjuk fémrácsra, és 5-6 másodpercre mártsuk 1-3 ºC-os vízbe. Csöpögtessük le, majd helyezzük vissza a mélyhűtőbe 3-5 percre. Ezt a műveletet két-három alkalommal ismételve elérhetjük, hogy a megóvni kívánt terméket kb. 1-1,5 mm vastag jégréteg borítsa.

13 HALAK ÉS HIDEG VÉRŰ ÁLLATOK 13 Technológia A felhasználás előtt a halfilékről, egész halakról papírvvtörlőn vagy száraz konyharuhán szárítsuk le a felesleges nedvességet. Ez alól kivétel a kékre főzéshez használt hal. A hal húsa szinte alig tartalmaz kötőszövetet, így fehérjéi már alacsonyabb hőmérsékleten, 40, 45 ºC-on is kicsapódnak. Ez azt jelenti, hogy a vágóállatok és szárnyasok húsához képest sokkal rövidebb hőbehatási eljárás elegendő, vagy alacsocsonyabb hőmérsékleten is elkészíthető. Fontos, hogy soha ne szárítsuk ki a halhúst túlsütéssel. Amennyiben serpenyőben vagy grill-lapon sütve készítjük a halfilét, mindig először a vágott felszínt a nem bőrös oldalát helyezzük a sütőfelületre, ellenkező esetben a bőr összerántja a szeletet. A tőkehalhoz vagy süllőhöz hasonló hússzerkezetű, lemezesen törő halfiléket érdemes felhasználás előtt perccel besózni, majd a sót leöblíteni és leszárítani. Ez az eljárás segít a húsfehérjéket kissé egymáshoz kötni. Alaplevek Zöldséges alaplé (court-bouillon) A megtisztított zöldségeket és fűszereket hideg vízzel felöntve percig főzzük. Fehérborral ízesíthetjük. Hozzávalók: 1 db közepes méretű sárgarépa 1 db póréhagyma 1 db nagyobb salottahagyma 1 db petrezselyemgyökér 3 l víz 50 g só 1 csomag petrezselyemzöld 4-5 szál friss kakukkfű 2-3 db babérlevél 4-5 szem borókabogyó kiskanálnyi egész fehér bors

14 14 HALAK ÉS HIDEG VÉRŰ ÁLLATOK Fehér halalaplé Hozzávalók: 1 kg fehér halcsont (fej, gerinc, úszók) 60 g vaj 3-4 db salottahagyma 2-3 db póréhagyma (csak a fehér része) 1/2 db édeskömény gumó 2-3 db petrezselyemgyökér 1 db halvány zeller 500 ml száraz fehérbor 2 l hideg víz 2-3 db babérlevél 2-3 szál friss kakukkfű A halfejekből távolítsuk el a kopoltyúkat, mert azok alaplevünket keserűvé tehetik. Lábasban a vajat megolvasztjuk, és a maximum 100 mm-es darabokra vágott halaprólékot állandó kevergetés mellett lassan pároljuk. Vigyázzunk arra, hogy a vaj ne piruljon meg! 4-5 percnyi párolás után hozzáadjuk a karikákra darabolt zöldségeket, és felöntjük a fehérborral. Néhány perc lassú párolás után felöntjük a hideg vízzel, végül hozzátesszük a fűszereket is percig lassú, gyöngyöző forrással főzzük, közben szűrőkanállal leszedjük az alaplé tetején kicsapódó fehérjehabot. Végül spicc-szűrőn és szűrőruhán keresztül óvatosan átszűrjük, semmiképpen se passzírozzuk! Praktikus tanács: készíthetünk nagyobb mennyiséget egyszerre, majd ml-es műanyag formákba öntve adagonként lefagyaszthatjuk. Posírozás Elsősorban egész halakat, de vastagabb filéket vagy csontos szeleteket is készíthetünk ilyen módon. Fontos, hogy a posírozott halfilén vagy -szeleten a bőr feltétlenül maradjon rajta. A bőr ugyanis, mint egy tasak, bezárja az íz- és aromaanyagokat a halhúsba, így minél épebb a természetes csomagolás, annál szaftosabb, ízletesebb marad. A posírozás nem főzést jelent. A posírozást a forrásponthoz közeli, de azt el nem érő hőmérsékleten végezzük. A kisebb méretű egész halat, illetve halszeletet vagy filét tehetjük azonnal a forró posírozólébe, de nagyobb, többadagos egész halak esetén a posírozást kezdjük hideg lében. A nagy darab vagy vastag hal forró folyadékba helyezve kívülről túl hirtelen puhul fel, miközben a közepe a csont mellett nyers marad. A hideg posírozólébe helyezett nagy hal a lével azonos ütemben melegszik át, így a teljes haltest egyenletesen puhul fel.

15 HALAK ÉS HIDEG VÉRŰ ÁLLATOK 15 Posírozott rombuszhal A hal kopoltyúit kivágjuk, belsőségeit eltávolítjuk, hasüregét hideg folyóvízzel kiöblítjük. A rombuszhal testét körbeveszik az úszói, amiket ollóval levágunk, farokúszóját rövidre vágjuk. Hozzávalók: g bébi rombuszhal/adag A hal kopoltyúit kivágjuk, belsőségeit eltávolítjuk, hasüregét hideg folyóvízzel kiöblítjük. A rombuszhal testét körbeveszik az úszói, amiket ollóval levágunk, farokúszóját rövidre vágjuk. Lapos, széles, halfőző edénybe zöldséges alaplét (court bouillon) teszünk, és amikor kb. 50 ºC-os, belehelyezzük az előkészített, enyhén sózott halat. Amennyiben a posírozólé nem lepi el teljesen, az edényt konyharuhával letakarjuk. A hallal együtt a forrásponthoz közeli hőmérsékletre hevítjük a főzőlét, majd azonnal kislángra tesszük, hogy ezt a kb ºC-os hőmérsékletet tartsa. A hal méretétől függően 4-6 percig (nagyobb hal esetén ennél kissé hosszabb ideig) posírozzuk, majd a léből kiemelve előmelegített tányérra helyezve azonnal tálaljuk. Kékre főzés (poisson au bleu) A kékre főzés a posírozás egyik változata, nem valódi főzést jelent. Kizárólag olyan halakat készíthetünk el ilyen módon, amelyek tedstét kristálytiszta, de viszonylag vastag nyálkaréteg borítja. Fontos, hogy csak a teljesen friss halat lehet ezzel a módszerrel elkészíteni. A legismertebb kékre főzésre alkalmas halfajta a pisztráng, de használhatunk pontyot, harcsát, sarki pisztrángot (saibling) vagy fiatal csukát. Az eljárás annyiban különbözik az egyszerű posírozástól, hogy a posírozóléhez fehér borecetet adunk: 3 l zöldség alapléhez (court bouillon) 10 ml ecetet. A továbbiakban az elkészítés módja megegyezik a posírozott rombuszhalnál leírtakkal.

16 16 HALAK ÉS HIDEG VÉRŰ ÁLLATOK Gőzölés Az ázsiai konyhák fejlesztették tökélyre a gőzölés konyhatechnológiai eljárását. Kiválóan alkalmazható egész vagy adagos halak elkészítésére. A hal bőre ez esetben is mint természetes csomagolóanyag a halban tartja az ízletes nedveket, aroma- és ízanyagokat. Ugyanakkor lényegesen hosszadalmasabb eljárás, mint például a serpenyőben sütés. Egy g-os egész halnál ez kb percet, g-os halfiléknél 5-6 percet vesz igénybe. Az eljáráshoz szükséges eszköz a bambuszgőzölő. Aranydurbincs édesköményen gőzölve Hozzávalók: 2 db, g közötti aranydurbincs só frissen őrölt fekete bors 4 szál friss kakukkfű 4 szál friss petrezselyemzöld 1 db kb. 150 g-os édeskömény gumó 40 g sárgarépa 50 g póréhagyma 1/2 teáskanál gyömbérpor 60 g vaj Lepikkelyezzük az aranydurbincsokat, a hasüreget felmetszve eltávolítjuk a belsőségeiket, kivágjuk a kopoltyúikat. Hideg folyóvízzel hasüregüket kiöblítjük, majd kívül-belül törlőpapírral kiszárítjuk. 3-4 helyen bevágjuk a halak mindkét oldalát, kívül-belül sózzuk és borsozzuk. Hasüregükbe helyezzük a petrezselyem- és kakukkfűleveleket. A megtisztított, megmosott zöldségeket vékony csíkokra (au julienne) vágjuk, és a bambuszpároló rácsára helyezzük. Sózzuk, fűszerezzük frissen őrölt fekete borssal és gyömbérporral. A zöldségágyra fektetjük a halakat, majd hideg vajból vágott vékony szeleteket helyezünk rájuk. A pároláshoz zöldséges alaplevet (court bouillon) használunk. A gőzölési idő kb perc. Azonnal előmelegített tányérra tálaljuk.

17 HALAK ÉS HIDEG VÉRŰ ÁLLATOK 17 Párolás A párolás mindig kevés folyadék és zsiradék felhasználásával kb. 100 ºC-on történik fedő alatt. A halhús megőrzi feszességét, és az ízek koncentráltan megmaradnak benne. Elsősorban halfilék, de kisebb egész halak (pl. vörösmárna) elkészítésére is alkalmas eljárás. Nyelvhalfilé pezsgőmártásban (fillet de sole au champagne) Lehúzzuk a nyelvhal bőrét: az egész hal farkát (utolsó 20 mm) 2-3 másodpercre lobogva forró vízbe mártjuk. A hal farkánál egy szeletelő kés fokával a bőrt a fej felé toljuk, így leválik a farokúszóról. Megfogjuk az elvált bőrt egy papírtörlővel, és a fej felé húzva megnyúzzuk a halat, majd ugyanezzel a módszerrel lehúzzuk a másik oldaláról is a bőrt. Ollóval eltávolítjuk a testet körbevevő úszót, levágjuk a farkát és a fejét. Vékony, hajlékony pengéjű késsel a gerinc vonalában bemetszve, a bordák mellett haladva leszedjük a gerincről mind a négy filét. Hozzávalók: 1 db, kb. 400 g doveri nyelvhal 10 g salottahagyma 30 g vaj 10 ml száraz vermut 50 ml száraz pezsgő 150 ml halalaplé só frissen őrölt fehér bors 80 ml tejszín (40%-os zsírtartalmú) 20 g hideg vaj 1 evőkanál felvert tejszín Lapos tűzálló tálban a vajat megolvasztjuk, és az igen finomra vágott salottahagymát üvegesre pároljuk. Ügyeljünk rá, hogy ne hevítsük túl a tálat, mert a vaj megég, a hagyma karamellizálódik, és ez nem kívánatos. A hagymát felöntjük a vermuttal, majd beforraljuk. Amikor redukálódott, felöntjük a száraz pezsgővel és a halalaplével, majd 2-3 percig forraljuk. Leszárítjuk a halfiléket, sózzuk és fűszerezzük frissen őrölt fehér borssal. Ezt követően a beforralt párolólébe fektetjük a filéket, és letakarjuk egy vajazott zsírpapírral. Lassan pároljuk 3-4 percig, majd lapátkanállal óvatosan kivesszük, és előmelegített tálra rakjuk. A zsírpapírral azonnal letakarjuk. Tálalásig melegen tartjuk. Az edényben visszamaradt párolólevet finom szűrőn egy gyorsforralóba szűrjük, és gyorsan mártás sűrűségűre redukáljuk. (Egyébként a mártásunk túl vizes, híg marad.) Öntsük hozzá a tejszínt, majd ismét gyorsan forraljuk be. Hozzáadjuk apró darabokban a vajat, valamint a tejszínhabot, végül botmixerrel habosra keverjük. Azonnal előmelegített tányérra helyezzük a halfiléket, és forró mártással leöntve tálaljuk.

18 18 HALAK ÉS HIDEG VÉRŰ ÁLLATOK Sütőben párolás A sütőben párolás végeredménye lehet enyhén barnára pirult vagy pörzsanyagmentes. Folyadékként használhatunk bort, halalaplevet vagy tejszínt. Az eljárás a folyadék intenzívebb redukálását eredményezi. Ha azt szeretnénk, hogy a végeredmény enyhén barnára pirult legyen, a párolóedényt fedő nélkül helyezzük a sütőbe. Ha párolás alatt fóliával letakarjuk az ételt, az pörzsanyagmentesen készül el. Lazac tejszínben Hozzávalók: 4 db, egyenként g bőr nélküli lazacfilé 1 gerezd fokhagyma 30 g vaj 1 db salottahagyma 1 db paradicsom hámozva, magjától megtisztítva só frissen őrölt fehér bors 25 ml tejszín Megformázzuk a lazacszeleteket, majd törlőpapírral leszárítjuk. A fokhagymagerezddel bedörzsölünk egy tűzálló tálat, majd vajjal kikenjük. Beletesszük a maradék vajat, a finomra vágott salottahagymát, és főzőlapon, lassú tűzön üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a kb. 10 x 10 mm-es kockákra darabolt hámozott, magozott paradicsomot. A lazacfiléket sózzuk, frissen őrölt fehér borssal fűszerezzük, és rátesszük a párolt hagymára. Ezután ráöntjük a tejszínt, és utánasózzuk, végül borsozzuk. A tálat alufóliával letakarjuk, és 220 ºC-os sütőben 8-10 percig sütjük. Félidőben levesszük a fóliát, hogy a teteje enyhén megpiruljon. Előmelegített tányérra frissen tálaljuk. Köretként vajon forgatott leveles parajt adhatunk hozzá.

19 HALAK ÉS HIDEG VÉRŰ ÁLLATOK 19 Harcsa vörösborban párolva 3 percig lobogó forró vízbe tesszük a kakastaréjt, majd lehúzzuk a bőrét. Gondosan megmossuk, megtisztítjuk a gombákat. Törlőpapírral leszárítjuk a harcsaszeleteket. Kivajazunk egy tűzálló tálat. Sózzuk, borsozzuk a kakastaréjt, a gombákat, a cikkekre vágott salottahagymát és a harcsaszeleteket, majd a tálba tesszük. Felforraljuk a vörösbort sóval, majd ízesítjük frissen őrölt fekete borssal és a kakukkfűvel. Ezután összeforraljuk a kevés vízben oldott keményítővel, végül a tűzálló tálban lévő halszeletekre öntjük. Hozzávalók: 100 g kakastaréj 150 g laskagomba 100 g rókagomba 1 db salottahagyma 8 szelet (kb. 80 g/db) szürkeharcsa (lehetőleg 2-3 kg-os kisméretű harcsából) só frissen őrölt fekete bors 500 ml vörösbor 20 g étkezési keményítő Alufóliával letakarjuk, és az előmelegített, C-os sütőbe helyezzük percig pároljuk. A formázott, előfőzött, vajon pirított burgonyával körítve tálaljuk. Sütőben sütés A sütőben sütés számtalan elkészítési módot és technikát kínál a halak elkészítésére, elsősorban a halak egészben sütésére. Sütőben készíthetünk például egyszerűen fűszerezett egész halat, egész töltött halat, egész halat papírhüvelyben, alufóliában, sütőfóliában, sóban sütve, vajastésztába burkolva, pástétomtésztába burkolva, gratinírozva, fűszeres morzsával sütve stb.

20 20 HALAK ÉS HIDEG VÉRŰ ÁLLATOK Aranydurbincs sütőben sütve Hozzávalók: 1 db, g közötti friss aranydurbincs só frissen őrölt fekete bors 3 db paradicsom 6-6 db nagy szemű, magozott zöld és fekete olívabogyó 2 db salottahagyma 3 gerezd fokhagyma 1 szál finomra vágott friss kakukkfű 50 g finomra vágott édeskömény gumó 2 evőkanál olívaolaj finomra vágott friss bazsalikomlevél 2 db szardellafilé A lepikkelyezett halat hideg vízzel leöblítjük. Felnyitjuk a hasüreget, és eltávolítjuk a belsőségeket. Kivágjuk a kopoltyúkat, majd kiöblítjük a hasüreget hideg vízzel. Miután törlőpapírral leszárítottuk, 2-3 helyen bevágjuk mindkét oldalát. Ezt követően kívül-belül sózzuk, borsozzuk. Kisebb, kb. 10 x 10 mm-es darabokra vágjuk a hámozott, magjától megtisztított paradicsomokat, az olajbogyót, a hagymát, a fokhagymagerezdeket és a szardellafiléket. Kikenünk olívaolajjal egy tűzálló tálat, beletesszük az összevágott zöldségeket, ráfektetjük az egész halat, és ráöntjük a maradék olívaolajat. Felöntjük 1/3-ig a halalaplével a halat, és tűzhelyen forrásig hevítjük, majd előmelegített sütőben 225 ºC-on percig sütjük. Óvatosan az előmelegített tálra helyezzük a halat. Egy gyorsforralóba szűrjük a tálban visszamaradt zsiradékot és sütőlét, vajjal összeforraljuk, és hozzáadjuk a finomra vágott bazsalikomlevelet, végül a halra öntjük. Megjegyzés: hasonlóképpen készíthetünk bármilyen fehér húsú egész halat (pl. tengeri süllőt, Szent Péter halat, Red snappert, fűrészes sügért, vörös sügért, csukát, süllőt stb.). A halat a hasa helyett a háta felől is bonthatjuk a gerincet és bordákat eltávolítva úgy, hogy a hal egyébként egészben maradjon. Megtölthetjük különböző töltelékekkel. Ez esetben alacsonyabb hőmérsékleten, kb. 180 ºC-on percig sütjük.

21 HALAK ÉS HIDEG VÉRŰ ÁLLATOK 21 Ropogós morzsa alatt sütés A fenti összetevőket összekeverjük, majd beborítjuk vele a halat vagy halfilét. A halfiléket megközelítőleg 4-5 percig, az egész halakat mérettől függően percig sütjük. Miután kivettük a sütőből, azonnal tálaljuk. Különböző mártásokat adhatunk hozzá, például vajmártást és módozatait. Hozzávalók: 60 g vaj, só 1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld finomra vágott friss kakukkfű 60 g fehér kenyérmorzsa frissen őrölt fekete bors citromlé Sóban sütés Keverjük össze a fenti anyagokat úgy, hogy egy gyúrható masszát kapjunk. Felmetsszük az egész hal hasüregét, eltávolítjuk a belsőségeit, kivágjuk a kopoltyúját, majd leöblítjük hideg folyóvízben, végül papírtörlővel leszárítjuk. A halak pikkelyezése nem szükséges, mert tálalás előtt a halról lehúzzuk a bőrt. A hal hasüregébe rakhatunk friss zöld fűszereket, például kakukkfűvet, citromfűvet, zsályát, petrezselyemzöldet. Hozzávalók: 2 db, g méretű egész halhoz: 3 kg durvaszemű tengeri só 3 db tojásfehérje ml hideg víz Napraforgóolajjal megkenünk egy sütőlemezt, majd a sómassza 1/3-át kb mm vastagon kiterítjük a sütőlemezre a hal méretének megfelelően, annak alakját követve. Néhány szál zöld fűszert rakunk a sóágyra, majd ráfektetjük a halat. Ráhelyezzük a maradék zöldfűszer-leveleket, végül kb mm vastagságban beburkoljuk a maradék sómasszával.a hal méretétől függően 200 ºC-os sütőben percig sütjük. Sütés következtében a só megkeményedik, enyhén megpirul. A sóréteg belül tartja a keletkező gőzöket, aroma- és ízanyagokat. Miután elkészült, feltörjük a sóréteget, lehúzzuk a hal bőrét, majd előmelegített tányérra tálaljuk a filéket. Az adagos halat a sóréteg megtörése után akár a sóburokkal együtt rakhatjuk tálra, amelyhez könnyű, meleg mártásokat szervírozhatunk. Megjegyzés: ezzel a módszerrel akár adagos ( g), akár nagyobb egész halakat készíthetünk, mint például a bébi lazac, a tengeri süllő, a fogas, a durbincs (dentiche).

Menüjavaslatok. Vacsorára

Menüjavaslatok. Vacsorára Menüjavaslatok Vacsorára Főtt tojás Főtt tojás 4 db tojás 1000 g friss spenót 300 ml 10%-os tejszín 60 g liszt 30 ml napraforgó olaj 4 gerezd fokhagyma 5 g petrezselyemzöld 2 g őrölt bors 1 l víz 1 db

Részletesebben

Magyarország étele 2018.

Magyarország étele 2018. Magyarország étele 2018. Belfegor: Makói hagymás velővel töltött, paprikásmártásos szűzlabda, hajdina ropogóssal 1. lépés Velőtöltelék elkészítése A makói vöröshagymát finomra vágjuk, kevés zsiradékon

Részletesebben

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Akkor jó egy recept, ha az első alkalommal már ráérzel az étel tökéletes elkészítésére. 1 Borsófőzelék főtt tojással (4 adag) 600g mirelit zöldborsó 1ek olívaolaj

Részletesebben

A nyúlhús egészséges és finom! Ön kóstolta már? Próbálja ki grillezve is! TERMÉKTANÁCS

A nyúlhús egészséges és finom! Ön kóstolta már? Próbálja ki grillezve is! TERMÉKTANÁCS A nyúlhús egészséges és finom! Ön kóstolta már? Próbálja ki grillezve is! TERMÉKTANÁCS Kedves Fogyasztó! A magyar lakosság egy fôre jutó nyúlhúsfogyasztása messze elmarad a nagy konyhakultúrájú országokétól.

Részletesebben

Curry Grillkolbász 210 g (tekert):

Curry Grillkolbász 210 g (tekert): Curry Grillkolbász 210 g (tekert): India csodás íz világát rejti a termék. A curry, mint fűszerkeverék alap-íz Indiában. Összetevői: gyömbér, római kömény, koriander, sáfrány, fahéj. Tájegységenként az

Részletesebben

1500 Kcal ás mintaétrend

1500 Kcal ás mintaétrend 1500 Kcal ás mintaétrend 1. R: 2dl tej 1,5%-os 1db zsemle margarin 10g (light: 35% zsírtartalmú, vagy még alacsonyabb) csirkemell felvágott 1 vékony szelet paradicsom, paprika, vagy más az idénynek megfelelő

Részletesebben

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Akkor jó egy recept, ha az első alkalommal már ráérzel az étel tökéletes elkészítésére. 1 Chilis bab (3 adag) 1 ek olívaolaj 150g vöröshagyma 400g darált pulykacomb

Részletesebben

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Akkor jó egy recept, ha az első alkalommal már ráérzel az étel tökéletes elkészítésére. 1 Csirkemell rizottó (4 adag) 400g csirkemell 125g barna rizs (1 zacskó)

Részletesebben

Rakott padlizsán - Mussaka. Hozzávalók: 4 padlizsán, só, olívaolaj a sütéshez, 10 dkg barnarizs, 40 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma,

Rakott padlizsán - Mussaka. Hozzávalók: 4 padlizsán, só, olívaolaj a sütéshez, 10 dkg barnarizs, 40 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, Rakott padlizsán - Mussaka 4 padlizsán, olívaolaj a sütéshez, 10 dkg barnarizs, 40 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál aprított petrezselyem, 1/2 dl olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma, bors, 2 evőkanál

Részletesebben

Amur kompérágyáson, lórban sütve, frissen készített savanyúsággal Mátranovák

Amur kompérágyáson, lórban sütve, frissen készített savanyúsággal Mátranovák I70 Amur kompérágyáson, lórban sütve, frissen készített savanyúsággal Mátranovák ÍZÔRZÔK Hozzávalók: másfél kg tisztított amur 10 dkg füstölt kenyérszalonna 10 dkg fôtt császárszalonna szeletben 2 nagyobb,

Részletesebben

Szénhidrát. Zsír. Fehérje. 104,6 Kcal Energia

Szénhidrát. Zsír. Fehérje. 104,6 Kcal Energia Gourmet_Box_dobozmatrica_100x247.indd 1 26/11/14 15:40 L KC A 521 C P E R ÉSZ 12 T T K A AL sütőtökpürér e tálalva, sü lt céklával irkemelltlve, s c i s a y n Ta kel tö zöldfűszerek ELKÉSZÍTÉSI JAVASLAT:

Részletesebben

A halak váltv állatok.

A halak váltv állatok. Halak más m s váltv ltózó testhőmérs rsékletű állatok A halak váltv ltózó testhőmérs rsékletű állatok. Váltózó testhőmérs rsékletű még: Rákok Békák Kagylók Polipok Tintahal Csigák Halak húsa A halhús kedvező

Részletesebben

Gomba- és salátavariációk. a ajánlásával

Gomba- és salátavariációk. a ajánlásával Gomba- és salátavariációk a ajánlásával Garnélás gombasaláta 1000 g Bio-Fungi 500 g tisztított garnélarák 1 db közepes méretű ananász 1 csokor koriander 2-3 db citrom leve 2-3 gerezd fokhagyma olívaolaj,

Részletesebben

........ HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV

........ HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV ...... HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV 2 www.electrolux.com AUTOMATIKUS PROGRAMOK Program száma Program neve 1 MARHA HÁTSZÍN 2 SERTÉS ROSTON 3 CSIRKE EGÉSZBEN 4 PIZZA 5 MUFFIN 6 QUICHE LORRAINE 7 FEHÉR KENYÉR 8 BURGONYAFELFÚJT

Részletesebben

Karácsonyi receptek Bede Róbert mesterszakácstól

Karácsonyi receptek Bede Róbert mesterszakácstól Karácsonyi receptek Bede Róbert mesterszakácstól Idei karácsonyi ínycsiklandozó menünket Bede Róbert mesterszakács készítette el. A hozzávalókat megtaláljátok áruházunkban és aktuális gasztronómiai katalógusunkban:

Részletesebben

2. A minőség mindenek felett

2. A minőség mindenek felett Minden családban nagy fejtörést okoz az ünnepi menü. A főzés és az előkészítés meghitt hangulata csak a reklámokban köszön vissza, a valóságban a háziasszonyok sokszor túlvásárolják magukat, nem hagynak

Részletesebben

páclé (bármely Alap-páclé

páclé (bármely Alap-páclé A vadak pácolása A vadak húsa sötét, mert elejtés után nem tudnak kivérezni. A vadak húsa száraz, rostos, ezért előkészítése is több munkát és különleges gondosságot igényel. Ezért e húsoknál pácolást

Részletesebben

Mazsolás libanyak. Márton-napi napi lúd

Mazsolás libanyak. Márton-napi napi lúd Magyaros libamáj 50 dkg libamáj 15 dkg libazsír 6 dkg liszt 2 fej vöröshagyma 4 cső zöldpaprika 3 darab paradicsom 15 dkg csípős kolbász 4 kisebb szelet szalonna (bőrös) A felaprított hagymát dinszteljük

Részletesebben

2015 RECEPTFÜZET 1. Írta Orosz Mihály

2015 RECEPTFÜZET 1. Írta Orosz Mihály 2015 RECEPTFÜZET 1 Írta Orosz Mihály Medvehagymás fűszervaj» 15 dkg vaj» 15-17 szál medvehagyma és bors» chili pehely» 1 gerezd fokhagyma» 2 ek. Aprított petrezselyemzöld A medvehagymát felaprítom, s hozzákeverem

Részletesebben

Halország! Halas receptek. Rétimajor. gyûjteménye. Lévai Ferenc és a Tv Paprika bemutatja:

Halország! Halas receptek. Rétimajor. gyûjteménye. Lévai Ferenc és a Tv Paprika bemutatja: Halország! Lévai Ferenc és a Tv Paprika bemutatja: Rétimajor Halas receptek gyûjteménye Magyaros halgombócleves A halat megtisztítjuk, törzsét feldaraboljuk, megsózzuk, megszórjuk fűszerpaprikával, és

Részletesebben

Szilikon zacskók. Termékismertető

Szilikon zacskók. Termékismertető Szilikon zacskók hu Termékismertető Kedves Vásárlónk! Új szilikon zacskói nemcsak élelmiszerek frissen tartására, lefagyasztására vagy pácolására alkalmasak, hanem akár melegítéshez és ételkészítéshez

Részletesebben

Spenóttal és gombával sült tojás

Spenóttal és gombával sült tojás Spenóttal és gombával sült tojás 300 g gomba, szeletelve 175 g spenót, megmosva 3 evőkanál száraz sherry ½ teáskanál őrölt szerecsendió 6 evőkanál zsíros tejszín 6 nagyobb méretű tojás 1 evőkanál finomra

Részletesebben

Gyümölcsös ötletek Receptek lekvárkészítéshez

Gyümölcsös ötletek Receptek lekvárkészítéshez Az élet édesen teljes Gyümölcsös ötletek Receptek lekvárkészítéshez Az élet édesen teljes Gyümölcsös és ízletes? Mi sem egyszerűbb! A Koronás Befőzőcukorral készült lekvárok elkészítése gyors és egyszerű.

Részletesebben

ANTIPASTI. Hazavinni & kipróbálni. Olasz előételek házilag. marche-restaurants.com

ANTIPASTI. Hazavinni & kipróbálni. Olasz előételek házilag. marche-restaurants.com ANTIPASTI Olasz előételek házilag Hazavinni & kipróbálni marche-restaurants.com (Töltött gomba) Funghi ripieni 200 g óriás csiperke, barna vagy fehér 10 g petrezselyemzöld 1 friss tojás 25 g zsemlemorzsa

Részletesebben

Péksütemény kakaóval. Szalámis kenyér. Tejleves tésztával Sült csirkecomb párolt zöldséggel Mirinda szelet. Pizza krémes meleg szendvics

Péksütemény kakaóval. Szalámis kenyér. Tejleves tésztával Sült csirkecomb párolt zöldséggel Mirinda szelet. Pizza krémes meleg szendvics Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli Nutellás kenyér tejjel Szalámis kenyér Péksütemény kakaóval Lekváros kenyér Pirítós kenyér teával Ebéd Palóc gulyás Szilvás gombóc Tejleves tésztával Sült csirkecomb

Részletesebben

Húsvéti sonkás muffin. Hozzávalók 12 főre

Húsvéti sonkás muffin. Hozzávalók 12 főre Húsvéti sonkás muffin Hozzávalók 12 főre Búza finomliszt 200g Teljes kiőrlésű liszt 100g Füstölt főtt sonka 200g Burgonya 150g Olaj 1 evőkanál Tojás 1 db Póréhagyma 60g Zöldpaprika 60g Élesztő 1 csomag

Részletesebben

Boróka konyhája. Saláták. Citromfüves aromás vitaminos saláta. Kapros cukkíni saláta

Boróka konyhája. Saláták. Citromfüves aromás vitaminos saláta. Kapros cukkíni saláta Boróka konyhája Saláták... 1 Citromfüves aromás vitaminos saláta... 1 Kapros cukkíni saláta... 1 Joghurtos, zelleres, kapros káposzta saláta... 2 Bazsalikomos tofu saláta... 2 Áfonyasaláta... 3 Tárkonyos

Részletesebben

Burgonyalepény. pizza módra - sajttal !"#$%&'#()*"+$,-)./)01

Burgonyalepény. pizza módra - sajttal !#$%&'#()*+$,-)./)01 Burgonyalepény pizza módra - sajttal burgonyalepény db 10 paradicsom konzerv kg 0,15 fehér hagyma kg 0,1 fokhagyma kg 0,04 oregano kg 0,01 sajt kg 0,2 vaj kg 0,05 olívaolaj l 0,04 márványsajt kg 0,1 só,

Részletesebben

Veganz Pink Smoothie. Elkészítés: Egy turmixgépbe tesszük a hozzávalókat, és kb. 2 percig alaposan összeturmixoljuk.

Veganz Pink Smoothie. Elkészítés: Egy turmixgépbe tesszük a hozzávalókat, és kb. 2 percig alaposan összeturmixoljuk. RECEPTEK Veganz Pink Smoothie Hozzávalók: 2 db érett biobanán 3 dl Veganz bio rizsital 2 ek. Veganz Smoothie bioalappor zöldborsófehérjével és gojibogyóval Elkészítés: Egy turmixgépbe tesszük a hozzávalókat,

Részletesebben

Böjti receptek. Gombás zöldbabragu: (Elkészítési idő: 60 perc) Köles juhsajtos zöldbabbal: (Elkészítési idő: 70 perc)

Böjti receptek. Gombás zöldbabragu: (Elkészítési idő: 60 perc) Köles juhsajtos zöldbabbal: (Elkészítési idő: 70 perc) Böjti receptek Gombás zöldbabragu: (Elkészítési idő: 60 perc) 25 dkg zöldbab 1dl olaj 15 dkg gomba 1 gerezd fokhagyma 5dkg paradicsompüré 1 mokkáskanál só késhegynyi erősen csípős pirospaprika A megtisztított,

Részletesebben

Receptötletek. a friss és sütésre kész tésztákhoz. Egyszerű, gyorsan elkészíthető recptek! Nr. 6

Receptötletek. a friss és sütésre kész tésztákhoz. Egyszerű, gyorsan elkészíthető recptek! Nr. 6 Receptötletek a friss és sütésre kész tésztákhoz Egyszerű, gyorsan elkészíthető recptek! Nr. 6 Friss tészták Tante Fannytól A valaha legjobb, ahogy ma is szeretjük. Frissen sütjük, és sajnos, mindig rögtön

Részletesebben

Taste Norway! Specialitások Norvégiából házilag

Taste Norway! Specialitások Norvégiából házilag Frissesség MAGYARORSZÁGON A Marché éttermek teljes listáját itt találja: marche-restaurants.com Taste Norway! Specialitások Norvégiából házilag ALACSKA ÉSZAK/DÉL MOSONMAGYARÓVÁR ÉSZAK/DÉL BALATONLELLE

Részletesebben

Főzelékek,köretek készítése 4.0/

Főzelékek,köretek készítése 4.0/ Főzelékek,köretek készítése 4.0/6280-11 A köretek és a főzelékek ételeink kiegészítői, fontos szerepük van a táplálkozásban: Változatossá tehetjük velük ételeink tálalását Színesebbé étrendjeink összeállítását

Részletesebben

A legjobb ha felkészülsz az ünnepekre.

A legjobb ha felkészülsz az ünnepekre. AamsddmFrafa Mama minden évben készített ilyen mézeskalácsot, több száz darabot, tojásfehérjébe kevert porcukorral kicirkalmazva, mákkal, kókusszal, több színű cukorgyönggyel díszítve. (...) A lényeg viszont

Részletesebben

Vaníliás kifli sütőlapok

Vaníliás kifli sütőlapok hu Termékismertető és recept Vaníliás kifli sütőlapok Kedves Vásárlónk! Még sosem volt ennyire egyszerű a tökéletes formájú vaníliás kiflik sütése! A szilikon sütőlapok nagyon rugalmasak és felületük tapadásmentes.

Részletesebben

Hencsey Roland mesterszakács receptjei

Hencsey Roland mesterszakács receptjei 1 2 1. alkalom Minestrone leves Könnyű ugyanakkor tartalmas olasz zöldségleves elkészítése egyszerű, de mint minden nagy odafigyelést igényel 0,15 kg császárszalonna kockára vágva 0,2 kg sárgarépa batonokra

Részletesebben

Párolótál mikrohullámú sütőhöz

Párolótál mikrohullámú sütőhöz Párolótál mikrohullámú sütőhöz hu Használati útmutató és receptek 94497AB1X1IX 2018-07 Kedves Vásárlónk! A párolótálban gyorsan, egészséges és zsírszegény módon készítheti el az ételeket a mikrohullámú

Részletesebben

PÁROLT CSIRKEMELL RIZSKEMÉNYÍTŐVEL

PÁROLT CSIRKEMELL RIZSKEMÉNYÍTŐVEL 1 Bambuszgőzölő A gőzölés egy ősi eljárás, de ma is nagyon kedvelt Kínában. Az így készült ételeknek magasabb a tápértéke, gazdagabbak természetes ízekben, könnyebben emészthetők. Zöldségfélék, hal, hús,

Részletesebben

Inkább a szárnyasok húsát kedveljük, miért ne lehetne abból is gulyást készteni? Kipróbáltuk, ízlett.

Inkább a szárnyasok húsát kedveljük, miért ne lehetne abból is gulyást készteni? Kipróbáltuk, ízlett. Az alábbi receptjeinknek megvan a saját történetük Leves Inkább a szárnyasok húsát kedveljük, miért ne lehetne abból is gulyást készteni? Kipróbáltuk, ízlett. Csirkegulyás - ½ csirkemell-filé - 1 kisfej

Részletesebben

Könnyu receptek Kevesebb koleszterin

Könnyu receptek Kevesebb koleszterin Könnyu receptek Kevesebb koleszterin Könnyu receptek Kevesebb koleszterin Az egészséges táplálkozás nem jelent éhezést! És azt sem jelenti, hogy le kell mondania a hagyományos ételekről és édességekről.

Részletesebben

Többször felhasználható sütőlap piskótatekercshez

Többször felhasználható sütőlap piskótatekercshez hu Termékismertető és recept Többször felhasználható sütőlap piskótatekercshez Kedves Vásárlónk! Még soha nem volt ilyen egyszerű tökéletes piskótatekercset készíteni: A tésztát egyszerűen süsse meg a

Részletesebben

Gasztronómiai lexikon

Gasztronómiai lexikon Gasztronómiai lexikon Gasztronómiai lexikon... 1 A la Carte... 3 Abálás... 3 Adagolás... 3 Al dente... 3 Angolos bundázás... 3 Angolos-ra (rare) sütés... 3 Aszpik... 3 Átforralás... 3 Áttörés... 3 Bain-marie...

Részletesebben

Derelyeformázó. Használati útmutató és receptek.

Derelyeformázó. Használati útmutató és receptek. Derelyeformázó hu Használati útmutató és receptek www.tchibo.hu/utmutatok Fontos tudnivalók Tisztítsa meg a formákat az első használat előtt és minden használat után meleg vízzel és kevés mosogatószerrel.

Részletesebben

Brokkolis sajtkrém. Sonkával sajttal töltött hústekercs. Erdei gyümölcslé. Elkészítése:

Brokkolis sajtkrém. Sonkával sajttal töltött hústekercs. Erdei gyümölcslé. Elkészítése: Bambi bölcsőde Brokkolis sajtkrém Hozzávalók: 25 dkg brokkoli (mirelit vagy friss) 15 dkg reszelt trappista sajt 1 dl forralt tej őrölt szerecsendió, esetleg fokhagyma Elkészítése: A brokkolit megpároljuk,

Részletesebben

Hozzávalók: 0,5kg rizs víz só pirospaprika bors éteízesítő zöldborsó

Hozzávalók: 0,5kg rizs víz só pirospaprika bors éteízesítő zöldborsó Krumplipüré 1 kg krumpli, hámozva, kockára vágva víz a krumpli megfőzéséhez ízlés szerint 3 dkg vaj 2 deci tejföl 1 egész tojás A krumplit fazékba tesszük, és leöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.

Részletesebben

TÖKÖS ÉTELRECEPTEK. Igal Városért Egyesület gyűjteménye

TÖKÖS ÉTELRECEPTEK. Igal Városért Egyesület gyűjteménye TÖKÖS ÉTELRECEPTEK Igal Városért Egyesület gyűjteménye 2014 Tökös- mákos muffin: 20 dkg liszt, 22 dkg cukor, 0,5 tk sütőpor, 0,5 tk szódabikarbóna, 0,5 tk só, 0,5 tk őrölt fahéj, 2 tojás, 2 étolaj, 1 db

Részletesebben

Szívmelengető italok téli időszakra marche-restaurants.com

Szívmelengető italok téli időszakra marche-restaurants.com HOT DRINKS Szívmelengető italok téli időszakra marche-restaurants.com Hazavinni & kipróbálni Aromás teák Narancs-menta-tea Hozzávalók 1 teáspohárhoz: V narancs 3-4 friss mentalevél 250 ml víz 1 ek mentaszirup

Részletesebben

SOLIER CAFE IV.RECEPTGYŰJTEMÉNY

SOLIER CAFE IV.RECEPTGYŰJTEMÉNY SOLIER CAFE IV.RECEPTGYŰJTEMÉNY FODOR SÁNDOR CHEF MOLNÁR FERENC CUKRÁSZ CHEF SZOLJÁR CSABA ÜZLETVEZETŐ 2009. Ropogós sajtkosárka, juhsajt habbal. Juhsajt hab: kg tejszín 0,30 juhsajt 0,10 fehérbors A tejszínt

Részletesebben

Előszó. Jó főzést mindenkinek! Móni és Márió

Előszó. Jó főzést mindenkinek! Móni és Márió Előszó Éveken át jártuk a világot, gyűjtöttük az információkat, hogy egyre mélyebbre merülhessünk az egészséges táplálkozás rejtelmeibe. Magyarországra hazatérve időnként azt tapasztaltuk, hogy az egészséges

Részletesebben

A Sió-kanál Fesztiválon. a balatonföldvári csapat által készített ételek. receptjei a 2009., 10., 11. évi főzőversenyeken.

A Sió-kanál Fesztiválon. a balatonföldvári csapat által készített ételek. receptjei a 2009., 10., 11. évi főzőversenyeken. A Sió-kanál Fesztiválon a balatonföldvári csapat által készített ételek receptjei a 2009., 10., 11. évi főzőversenyeken. A magyar konyha nem titkok és mítoszok világa, a jó receptek és fűszerek nem titkosak,

Részletesebben

Széles választékban. Halak, tenger gyümölcsei. PARTNER A SIKERES VENDéGLÁTÁSBAN. Füstölt lazac tatár

Széles választékban. Halak, tenger gyümölcsei. PARTNER A SIKERES VENDéGLÁTÁSBAN. Füstölt lazac tatár Halak, tenger gyümölcsei PARTNER A SIKERES VENDéGLÁTÁSBAN Széles választékban Füstölt lazac tatár Alaska Pollock filé (tőkehal) 200-300g/db 20% glazúr TEngeri halak Aranydurbincs egész 300-400g/db 10%

Részletesebben

Stoczek menza 44. heti étlap

Stoczek menza 44. heti étlap 44 Stoczek menza 44. heti étlap 218.1.29.-2. LEVESEK 28,- 27,- 4,-,-,- 47,- 44,- 66,-,-,- Tejfölös tormás sertésraguleves 35,- 35,- 4,-,-,- 58,- 58,- 66,-,-,- 38,- Hideg citromleves 33,- 38,-,-,- 63,-

Részletesebben

MUNKAANYAG. Orosz Tibor. Sűrített levesek. A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés

MUNKAANYAG. Orosz Tibor. Sűrített levesek. A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés Orosz Tibor Sűrített levesek A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés A követelménymodul száma: 1465-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-007-30 SŰRÍTETT LEVESEK ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Szakács szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 811 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

101 PIZZARECEPT ALAPRECEPTEK

101 PIZZARECEPT ALAPRECEPTEK 101 PIZZARECEPT ALAPRECEPTEK www.recept.zug.hu Recept Klub Pizzatészta A pizza lelke a tészta, ügyeljünk rá, hogy az alja jó ropogós legyen, a belseje viszont könnyő és puha! 10 dkg sima és 20 dkg grízes

Részletesebben

SÉFKÉnt. abban, hogy a. burgonyapüré. íze. a legfontosabb... viszont a sokoldalú felhasználásra is szükség van

SÉFKÉnt. abban, hogy a. burgonyapüré. íze. a legfontosabb... viszont a sokoldalú felhasználásra is szükség van SÉFKÉnt egyetértünk abban, hogy a burgonyapüré íze a legfontosabb... viszont a sokoldalú felhasználásra is szükség van nagyszerű íz és nagyfokú hatékonyság 65 adag* *1 adag: 30 g pehely = 215 g kész burgonyapüré

Részletesebben

MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.)

MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.) MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.) Kolbászos tészta brokkolival Adag: 4 főre Elkészítési idő: 25 perc 40 dkg tészta (penne, masni) 1 kis fej brokkoli, kis rózsákra szedve 20 dkg száraz

Részletesebben

(jégsaláta, paradicsom, pirított zsemlekocka, szójaszósz, fokhagyma, dijoni mustár, reszelt parmezán sajt)

(jégsaláta, paradicsom, pirított zsemlekocka, szójaszósz, fokhagyma, dijoni mustár, reszelt parmezán sajt) dkg Ft 001 Hízott kacsamáj zsírjában zöldségágyon pirítóssal 16 3.500 002 Camembert sajt diós bundában áfonyalekvárral 12 2.100 003 Grillezett gombafejek görög salátával 10 1.700 004 Grillezett mozzarella

Részletesebben

Konyhai technológiák alkalmazása

Konyhai technológiák alkalmazása Asztalos Árpád Konyhai technológiák alkalmazása a 37/2014. (VI.30) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírások figyelembevételével. Konyhai technológiák alkalmazása a

Részletesebben

Képes szakácskönyv erdélyi ételekből

Képes szakácskönyv erdélyi ételekből Képes szakácskönyv erdélyi ételekből Képes szakácskönyv erdélyi ételekből Készítette: Szabó Mária 2012. Tartalomjegyzék Erdélyi rakott káposzta... 4 Erdélyi borsos tokány... 6 Juhtúrós puliszka /Mamaliga/...

Részletesebben

Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően

Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően Műtétet követő 1. nap: TEA ÉS VÍZ Igyon lassan, kis kortyokban Várjon 1-2 percet a kortyok között; Egyszerre soha ne igyon többet 1 dlnél Csakis szénsavmentes

Részletesebben

Csirkepaprikás tésztával

Csirkepaprikás tésztával Csirkepaprikás tésztával - 30-40 dkg csirkemell filé, - Knorr csirkepaprikás alap, - főzőtejszín, - víz, - étolaj, - 250 g Gyermelyi copfocska tészta A húst felkockázzuk, és szárazra csepegtetjük. A 2,8

Részletesebben

LEVESEK Zöldborsó leves Hozzávalók Gombaleves Hozzávalók Erőleves Hozzávalók Olasz zöldségleves Hozzávalók Zöldséges burgonyapüré leves Hozzávalók

LEVESEK Zöldborsó leves Hozzávalók Gombaleves Hozzávalók Erőleves Hozzávalók Olasz zöldségleves Hozzávalók Zöldséges burgonyapüré leves Hozzávalók LEVESEK Zöldborsó leves Hozzávalók: ½ sárgarépa, ¼ petrezselyemgyökér, ¼ zellergumó, 1 kisebb burgonya, 1.5 dkg zöldborsó, 1 kiskanál olaj, ¼ csokor petrezselyemzöld, 3 dl zöldséglé, só, bors. A zöldségeket,

Részletesebben

FONTOS TUDNIVALÓK: Ne főzd! Ne fagyaszd! Ne várj vele! Mértékkel adagold! Ne hámozd!

FONTOS TUDNIVALÓK: Ne főzd! Ne fagyaszd! Ne várj vele! Mértékkel adagold! Ne hámozd! 1/17 FONTOS TUDNIVALÓK: Ne főzd! Ne fagyaszd! Ne várj vele! Mértékkel adagold! Ne hámozd! Mosd meg! A kész ételre reszeld rá! Édességekben is kipróbálhatod! 2/17 Hozzávalók: Szarvasgombás fűszervaj 1 cs

Részletesebben

Müzliszelet sütőformák

Müzliszelet sütőformák hu Termékismertető és receptek Müzliszelet sütőformák Kedves Vásárlónk! Kényeztesse magát valami egészségessel: Új sütőformáival egyszerűen és gyorsan készítheti el kedvenc müzliszeletét, méghozzá a legjobb

Részletesebben

Használati utasítás HU FONTOS BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Elektromos készülékek használatakor mindig be kell tartani többek között a következő alapvető óvintézkedéseket: 1. Olvassa végig a

Részletesebben

MUNKAANYAG. Orosz Tibor. Az elkészítés műveletei. A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés

MUNKAANYAG. Orosz Tibor. Az elkészítés műveletei. A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés Orosz Tibor Az elkészítés műveletei A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés A követelménymodul száma: 1465-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-002-30 AZ ELKÉSZÍTÉS MŰVELETEI ESETFELVETÉS

Részletesebben

Avair receptek - Karácsonyi töltött pulykamellfilé

Avair receptek - Karácsonyi töltött pulykamellfilé 2010 december 20. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még Givenincs Avairértékelve receptek - Karácsonyi Mérték 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Főzzön vele! Az automata vezérlésű elektromos kukta újdonság a biztonságos

Részletesebben

Karácsonyi ételek gombákkal a

Karácsonyi ételek gombákkal a Karácsonyi ételek gombákkal a ajánlásával Aszalt szilvás pulykamell vörösboros gombaszószban 500 g Bio-Fungi szeletelt csiperkegomba 800-1000 g pulykamell 300 g aszalt szilva vörösbor olaj, só, bors A

Részletesebben

CB2200 MIXER FŐZŐ FUNKCIÓVAL RECEPTKÖNYV

CB2200 MIXER FŐZŐ FUNKCIÓVAL RECEPTKÖNYV CB2200 MIXER FŐZŐ FUNKCIÓVAL RECEPTKÖNYV TURMIX CB2200 FŐZŐ FUNKCIÓVAL OLDAL TARTALOM 6-17 LEVESEK 18-25 SZÓSZOK & PESZTOK 26-27 GUACAMOLE & LEKVÁR ELŐSZÓ FUNKCIÓK Kedves vásárló! Köszönjük, hogy a CB2200-as

Részletesebben

Egészben sült borjúkaraj Balaton módra Ropogós borjúbríz csicsókával és tárkonnyal Csicsókapüré Raddichio-sörretek gombóc vörösborral és

Egészben sült borjúkaraj Balaton módra Ropogós borjúbríz csicsókával és tárkonnyal Csicsókapüré Raddichio-sörretek gombóc vörösborral és Egészben sült borjúkaraj Balaton módra Ropogós borjúbríz csicsókával és tárkonnyal Csicsókapüré Raddichio-sörretek gombóc vörösborral és babérlevéllel Zöldborsó mustárral Hagyma tart Borjú jus tojássárgájás

Részletesebben

Közkedvelt ételek a közétkeztetés számára. Sócsökkentett megoldások

Közkedvelt ételek a közétkeztetés számára. Sócsökkentett megoldások Közkedvelt ételek a közétkeztetés számára Sócsökkentett megoldások 1 Paradicsomleves 2 Temesvári sertéstokány 3 Zöldborsó főzelék 4 Brokkolikrémleves levesgyönggyel 5 Spárgás raguleves 6 Zöldséges zellerkrémleves

Részletesebben

Legyen ünnep a tányéron is!

Legyen ünnep a tányéron is! Legyen ünnep a tányéron is! Mi, magyarok nagy halevô nemzet voltunk egykor, édesvízi halainkból sok változatos fogás került az asztalra, nemcsak ünnep-, hanem hétköznapokon is. A magyar konyha néhány tradicionális

Részletesebben

1300 kcal minta étrend

1300 kcal minta étrend Reggeli Tízórai Ebéd Uzsonna Vacsora Összesen Étel 1 adag (4) Fehérjés zabkása 150g Uborka 150g Paprika 150g Paradicsom 1db (52g) Főt tojás 100g Főtt rizs (zsír és olaj nélkül) 100g Sült csirkemell 200g

Részletesebben

Füstölt lazacsaláta garnélarákkal

Füstölt lazacsaláta garnélarákkal A TENGER GYÜMÖLCSEI NORVÉGIÁBÓL Füstölt lazacsaláta garnélarákkal 20 dkg tisztított garnélarák 40 dkg csíkokra vágott füstölt lazac 1 citrom leve és finomra reszelt héja 8-10 friss bazsalikomlevél ízlés

Részletesebben

Merena Mónika. Kedvenc sütemény receptjeim

Merena Mónika. Kedvenc sütemény receptjeim Merena Mónika Kedvenc sütemény receptjeim Gyors meggyes joghurtos sütemény 4 tojás, 1 pohár gyümölcsjoghurt, 1 joghurtos pohár olaj, 2 joghurtos pohár kristálycukor, 3 joghurtos pohár finomliszt, 1 csomag

Részletesebben

06. 08. 18. 24. Nyers sütni való kolbászok. Száraz és félszáraz kolbászok. Füstölt áruk, füstölt-fott szalonnák. Manufakturális termékek

06. 08. 18. 24. Nyers sütni való kolbászok. Száraz és félszáraz kolbászok. Füstölt áruk, füstölt-fott szalonnák. Manufakturális termékek 1 06. 08. 18. 24. Nyers sütni való kolbászok Száraz és félszáraz kolbászok Füstölt áruk, füstölt-fott szalonnák Manufakturális termékek 2 Megmutatni és továbbadni a minőségi hústermékek készítésének hagyományát,

Részletesebben

Élj egészségtudatosan, készíts egészséges ételeket

Élj egészségtudatosan, készíts egészséges ételeket Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) 363-63-53 e-mail: down@downalapitvany.hu Élj egészségtudatosan, készíts egészséges ételeket Tanulj meg főzni egyszerűen,

Részletesebben

CURRYS-ZÖLDSÉGLEVES PAPRIKAKOCKÁVAL

CURRYS-ZÖLDSÉGLEVES PAPRIKAKOCKÁVAL CURRYS-ZÖLDSÉGLEVES PAPRIKAKOCKÁVAL» 2 személyre -15 perc 1/2 db paprika 1 ek olívaolaj 1 ek currypor Vágd kockára a paprikát és süsd olajban 3 percig. Azután önts hozzá 300 ml sovány tejet. A maradék

Részletesebben

Halva. Olívabogyós tőkehalfilé sült citrommal. * Szezonális: Kiemelt napok a naptárban * Elkészítési idő: 45 perc * Főzési idő: 15 perc HOZZÁVALÓK:

Halva. Olívabogyós tőkehalfilé sült citrommal. * Szezonális: Kiemelt napok a naptárban * Elkészítési idő: 45 perc * Főzési idő: 15 perc HOZZÁVALÓK: Halva * Elkészítési idő: 45 perc * Főzési idő: 15 perc - 5 dl víz - 20 dkg cukor - 10 dkg vaj - 20 dkg búzadara - 2 evőkanál dúrvára tört földimogyoró - 1 teáskanál őrölt fahéj A vizet a cukorral az 1

Részletesebben

Receptkönyv Gőzölős sütő

Receptkönyv Gőzölős sütő HU Receptkönyv Gőzölős sütő 2 www.aeg.com 1. AUTOMATIKUS PROGRAMOK 1.1 Zöldségek, hagyományos Főzőedény: Bármilyen főzőedényt választhat, amely legalább 100 C-ig hőálló. 400 g karfiol 200 g sárgarépa 200

Részletesebben

SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba.

SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. 3. Foglalkozás SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. Élelmiszerek vásárlása Az élelmiszerek vásárlása alapvetően két szempont alapján történhet: a kiválasztást befolyásolják egyrészt

Részletesebben

Hommage Robuchon Chartreuse burgonyával, padlizsánnal, kagylóval töltve Jakab kagyló osztrigával, marinált lilahagymával Kerti saláta retekkel,

Hommage Robuchon Chartreuse burgonyával, padlizsánnal, kagylóval töltve Jakab kagyló osztrigával, marinált lilahagymával Kerti saláta retekkel, Hommage Robuchon Chartreuse burgonyával, padlizsánnal, kagylóval töltve Jakab kagyló osztrigával, marinált lilahagymával Kerti saláta retekkel, zöldalmával, tormával, zöldspárga tárkonnyal, friss zöldekkel

Részletesebben

Egy, kettő, három- és máris kész a finom étel.

Egy, kettő, három- és máris kész a finom étel. Egy, kettő, három- és máris kész a finom étel. Friss tészták kevés hozzávaló 8receptötlet Friss gondolat. Finomat ad. ` ` ` ` Tante Fanny tésztákat egyszerű elkészíteni: gyorsan elkészíteni, sokáig élvezni

Részletesebben

tengeri halak tengeri halak 2. 3.

tengeri halak tengeri halak 2. 3. HALAK KATALÓGUS Füstölt lazacból nagyszerű tészta- vagy előétel készíthető, de salátába is kíváló. Ugyanakkor, a szépen tisztított, bőrös, vörös lazac porció, kiválóan alkalmas egy könnyű nyári grill ételhez

Részletesebben

HIDEG ÉTELEK. Kékhomár kóstoló (sashimi és sushi) Osztriga jégágyon tálalva, 3 féle feltéttel (3 db) 6300

HIDEG ÉTELEK. Kékhomár kóstoló (sashimi és sushi) Osztriga jégágyon tálalva, 3 féle feltéttel (3 db) 6300 HIDEG ÉTELEK HALTATÁR Toro tonhaltatár 6900 Lazactatár 3900 Yellowtail tatár 4900 Tokhal kaviárral (3g) +5400 "ÚJ STÍLUSÚ" SASHIMI Lazac 5900 Tengeri sügér 5900 Marha 5500 Tonhal 6900 Osztriga (3 db) 6800

Részletesebben

Sütőforma fedéllel. Termékismertető és receptek

Sütőforma fedéllel. Termékismertető és receptek hu Sütőforma fedéllel Termékismertető és receptek Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 93708AS1X2VIII 2017-09 353 686 Tapadásgátló bevonat A sütőforma és az aljak tapadásgátló bevonattal vannak ellátva, aminek

Részletesebben

Fahéjas csillag sütőkészlet

Fahéjas csillag sütőkészlet hu Termékismertető és recept Fahéjas csillag sütőkészlet Kedves Vásárlónk! Még sosem volt ennyire egyszerű a tökéletes formájú fahéjas csillagok sütése: A fahéjas csillag szilikon sütőlap nagyon rugalmas

Részletesebben

Szakmai beszámoló Mediterrán Nyíltnap

Szakmai beszámoló Mediterrán Nyíltnap Szakmai beszámoló Mediterrán Nyíltnap 2018. november 05. Eger, Vallon u. 2. Egri Balassi Bálint Általános Iskola Tinódi Sebestyén Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagiskolája. Rendezvény célja: - egészséges

Részletesebben

Tepsis zöldségtál (4 adag) 40 dkg burgonya 40 dkg laskagomba 20 dkg vöröshagyma 20 dkg zöldpaprika 40 dkg patisszon 3 ek. olaj só bors bazsalikom

Tepsis zöldségtál (4 adag) 40 dkg burgonya 40 dkg laskagomba 20 dkg vöröshagyma 20 dkg zöldpaprika 40 dkg patisszon 3 ek. olaj só bors bazsalikom Tepsis zöldségtál (4 adag) 40 dkg burgonya 40 dkg laskagomba 20 dkg vöröshagyma 20 dkg zöldpaprika 40 dkg patisszon 3 ek. olaj só bors bazsalikom A burgonyát, vöröshagymát, zöldpaprikát karikára vágjuk,

Részletesebben

Receptek: 1. hét. Csirkemell rizottó (4 adag) 400g csirkemell. 125g barna rizs (1 zacskó) 150g vöröshagyma. 150g csiperkegomba.

Receptek: 1. hét. Csirkemell rizottó (4 adag) 400g csirkemell. 125g barna rizs (1 zacskó) 150g vöröshagyma. 150g csiperkegomba. Csirkemell rizottó (4 adag) 400g csirkemell 125g barna rizs (1 zacskó) 150g vöröshagyma 150g csiperkegomba 150g sárgarépa 150g zöldborsó (fagyasztott) 1 ek olívaolaj 1 adag: 327 kcal, 29,1g fehérje, 6,3g

Részletesebben

1. AUTOMATIKUS PROGRAMOK

1. AUTOMATIKUS PROGRAMOK HU Receptkönyv Sütő 2 www.aeg.com 1. AUTOMATIKUS PROGRAMOK 1.1 Marhasült Automatikus programok súly megadásával. A súly beállítási edény alján 10-20 mm-es folyadékréteg legyen. Fedővel fedje le. Ezt a

Részletesebben

Győri, répcementi és sokorói receptek gyűjteménye. Káposztaleves

Győri, répcementi és sokorói receptek gyűjteménye. Káposztaleves Győri, répcementi és sokorói receptek gyűjteménye Káposztaleves 1 füstölt csülök, vagy 30 dkg főzőkolbász ½ kg savanyú káposzta 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma 2 evőkanál olaj 1 evőkanál liszt pirospaprika

Részletesebben

FűSZERNÖVÉNY SZEZON. Hazavinni & kipróbálni! Friss tavaszi receptajánlatok. A Marché éttermek teljes listáját itt találja: marche-restaurants.

FűSZERNÖVÉNY SZEZON. Hazavinni & kipróbálni! Friss tavaszi receptajánlatok. A Marché éttermek teljes listáját itt találja: marche-restaurants. Frissesség MAGYARORSZÁGON A Marché éttermek teljes listáját itt találja: marche-restaurants.com MOSONMAGYARÓVÁR NORD/SÜD ALACSKA NORD/SÜD BALATONLELLE NORD/SÜD Legyen Ön is Marché rajongó! facebook.com/marcherestaurantsmagyarorszag

Részletesebben

Sörvacsora receptek a Soproni Démontól

Sörvacsora receptek a Soproni Démontól Sörvacsora receptek a Soproni Démontól Szilvakrémleves sörös ropogóssal Hozzávalók 4 főre: Leves - 300 g aszalt szilva - 200 ml Soproni Szilva Démon - 40 g liszt - 50 g cukor - 1 ek vaj - 2 db egész fahéjrúd

Részletesebben

Receptkönyv DEÁK 2011/2012

Receptkönyv DEÁK 2011/2012 Receptkönyv DEÁK 2011/2012 E l ő s z ó A Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola 2012. június 12-én Egészségnapot tartott. Ennek keretében minden osztály bemutatta az általa

Részletesebben

A kisadag ételek a teljes adagok árának 70 %-át képezik. Ételeink többsége az Ön érdekében frissen készül, ezért szíves türelmét és megértését

A kisadag ételek a teljes adagok árának 70 %-át képezik. Ételeink többsége az Ön érdekében frissen készül, ezért szíves türelmét és megértését ÉTLAP Előételek 1. Rántott Camembert áfonyával 1260.- 2. Juhtúróval töltött gombafejek rántva 1190.- 3. Görög saláta 490.- 4. Tenger gyümölcsei, kerti zöldségekkel 1200.- Levesek Csésze Tál 5. Tejszínes

Részletesebben

Kis pralinéismeret. is pralinéismeret

Kis pralinéismeret. is pralinéismeret Kis pralinéismeret is pralinéismeret Ínyenc receptek édes finomságokhoz Saját készítésű ízletes pralinék. Jó alapanyagokkal, megfelelő kellékekkel és egy kis gyakorlattal Ön is varázsolhat kicsi, édes

Részletesebben

Sütési és főzési áttekintésben

Sütési és főzési áttekintésben Sütési és főzési áttekintésben EOC 69400 2 Electrolux Ez az áttekintés segít kiválasztani a megfelelő sütési és főzési kategóriát ételei elkészítéséhez az "Automata sütés" funkció használatával. Érzékelőgombokat

Részletesebben

Csőben sült kelbimbó csirkemellel

Csőben sült kelbimbó csirkemellel Csőben sült krumpli zöldborsóval és sonkával 80 dkg krumpli 15 dkg borsó 2 fej hagyma 3 kanál vaj 2 kanál liszt 2 dl tejszín 2,5 dl húsleves /leveskockából/ 15 dkg sonka 5 dkg reszelt sajt só bors majoránna

Részletesebben