TARTALOM. Aranydurbincs édesköményen gőzölve Nyelvhalfilé pezsgőmártásban (fillet de sole au champagne)... 17

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TARTALOM. Aranydurbincs édesköményen gőzölve... 16. Nyelvhalfilé pezsgőmártásban (fillet de sole au champagne)... 17"

Átírás

1

2

3 TARTALOM A halak és egyéb hideg vérű állatok minőségi ismérvei A hal minőségének megállapítása és megfelelő tárolása A minőségvesztés fázisai: Friss termékek gyorsfagyasztása Technológia Alaplevek Zöldséges alaplé (court-bouillon) Fehér halalaplé Posírozás Posírozott rombuszhal Kékre főzés (poisson au bleu) Gőzölés Aranydurbincs édesköményen gőzölve Párolás Nyelvhalfilé pezsgőmártásban (fillet de sole au champagne) Sütőben párolás Lazac tejszínben Harcsa vörösborban párolva Sütőben sütés Aranydurbincs sütőben sütve Ropogós morzsa alatt sütés Sóban sütés Sütőfóliában sütés Tőkehal sütőfóliában készítve Alufóliában sütés Csuka szalonnaköntösben Papírhüvelyben sütés ( en papillote ) Vörösdurbincs papírhüvelyben Tésztában sütés Tengeri süllő pástétomtésztában Serpenyőben sütés Sárgatőkehal-filé Molnárné módra Bundázva sütés Tőkehalfilé szalamanderban grillezve

4 Rákok elkészítése 27 Homár- és langusztafélék elkészítése Homár, illetve languszta főzése Homár római salátával Homár Thermidor módra Élve darabolt nyers homár/languszta szottírozva vagy párolva Polipok, tintahalak általában 30 Tisztítás, előkészítés Polip ragu Édesvízi halak 31 Fogassüllő Csuka Menyhal Ponty és változatai Pontyhalászlé (Nemeskövi Dénes) Szegedi halászlé (Nemeskövi Dénes) Gyömbéres, mézes ponty pirított zöldséges fészekben tálalva (Nemeskövi Dénes) Csíkhal Szürkeharcsa és amerikai harcsa Afrikai harcsa Pangasius (Ázsiai harcsa) Kecsege Kecsege Kárpáti módon (Nemeskövi Dénes) Tokfélék Tilápia Nílusi sügér Vándorhalak 39 Lazacfélék Pisztrángfélék Angolna Angolna tejszínes zöldségmártással (Nemeskövi Dénes) Angolna hagymadzsemmel (Nemeskövi Dénes) Angolnapörkölt (Nemeskövi Dénes)

5 Tengeri halak 43 Közönséges tőkehal Fekete tőkehal Egyéb tőkehalfélék Lepényhal és fajtái Citrom nyelvhal A nyelvhal és fajtái A rombuszhal és fajtái A laposhal és a grönlandi laposhal A tengeri süllő és rokon halak Az aranydurbincs és rokon halak Fűrészes sügér- és snapperfélék Ördöghal Szt. Péter hal Hering Szardínia Makréla Vörös húsú tonhalfélék Kardhal és marlin Vörösmárna és fajtái Cápafélék Rájafélék Tengeri halak 55 Folyami rák Rákpörkölt (Nemeskövi Dénes) Kapros rákragu (Nemeskövi Dénes) Homár és fajtái Norvég homár Languszta és fajtái Hideg vízi garnélák Trópusi garnélák 58 A tarisznyarák és fajtái Rákhús imitációk

6 Kagylók 60 Étikagyló/feketekagyló és fajtái A Szt. Jakab kagyló és fajtái Szívkagyló Szőnyegkagyló/vongole veraci Egyéb kagylófélék Osztrigafélék Osztriga sonkás spenóttal sütve (Nemeskövi Dénes) Egyéb puhatestűek 63 Kalmárhalfélék Szépia/tintahalfélék A polip és fajtái Tengeri sün Halikrák és kaviár 65 Konyhai praktikák 67 Éticsiga Csiga burgundi módon Escargots à la bourguignonne (Nemeskövi Dénes) Béka Rántott békacombok (Nemeskövi Dénes) Békacomb provance-i módon Grenuilles à la provencale (Nemeskövi Dénes) Becsinált békacomb (Nemeskövi Dénes)

7 HALAK ÉS HIDEG VÉRŰ ÁLLATOK 7 A halak és egyéb hideg vérű állatok minőségi ismérvei A friss hal minőségének megállapítása mind beszerzéskor, mind pedig a tárolás közben rendkívül fontos, mert a legtöbb hal és halászati termék csomagolásán nem tűntetik fel az eltarthatóságot. A tenyésztett halak esetében a csomagolás napját jelző dátum biztos kiindulási pontot nyújt, de a vadon halászott termékek fogási ideje nem feltétlenül ugyanaz, mint a csomagolás napja. Az édesvízi halak eltarthatósága általában rövidebb, ideális körülmények között öthat nap, de a ragadozók hét-nyolc napig is eltarthatók. A tengeri halak többsége általában tizennégy napig, a vörös húsú tonhal akár húszhuszonegy napig eltartható. A halászati termékeket 0 és +2 C között, olvadó jéggel borítva kell tárolni. Az olvadó jég hőelvonó hatásával hozzájárul a termék 0 ºC közeli hőmérsékleten tartásához, illetve az olvadékvíz folyamatos öblítést biztosít a haltesten. Gondoskodni kell arról, hogy az olvadékvíz és a halnyálka a tárolóedényből szabadon távozhasson. A halfilék esetében ügyelni kell arra, hogy a jég közvetlenül csak a filék bőrös részével érintkezzen, a vágott felszínt fóliával kell beborítani. A hal minőségének megállapítása és megfelelő tárolása A hal frissességének ismérvei megegyeznek az édesvízi és a tengeri halak esetében. A friss, jó minőségű hal ránézésre is tetszetős: bőre nedves, fényes, sérülésmentes, áttetsző nyálkaréteg borítja, pikkelyei sértetlenek. Szeme tiszta, áttetsző, kopoltyúja fajtától függően a világos pirostól a sötétvörösig, e-setleg meggybordóig változhat, de minden esetben a piros valamilyen árnyalata a jellemző. Illata fajtájára jellemző lehet, de mindig tiszta tengerre vagy tópartra emlékeztető. Tapintásra húsa merev, rugalmas, a haltest feszes.

8 8 HALAK ÉS HIDEG VÉRŰ ÁLLATOK Az idő múlásával a halakon megjelennek az öregedés jelei, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy fogyasztásra alkalmatlan, de alapvetően meghatározza, meddig tárolható még a termék, illetve, hogy mit készíthetünk belőle. Az első és legenyhébb tünetek, mikor a hal szeme opálosodik, illetve a kopoltyún szürke foltok jelennek meg. Ebben az esetben célszerű az addig egészben tárolt halat filézni, így még nyerhetünk néhány napot, hogy felhasználjuk. Néhány nap elteltével a halhús érési folyamatai miatt a hús petyhüdt, puha lesz, a test elernyed. Még ekkor is alkalmas a fogyasztásra, de ez már az utolsó jelzés, hogy legfeljebb egy napunk van a felhasználásra. Ezt követően a halhús eléri azt az állapotot, amikor emberi fogyasztásra már alkalmatlan. Szaga émelyítően savanyúvá, esetleg szúrós ammóniára emlekeztetővé válik, a hús pedig tapintásra szétmállik. A hal testén a nyálka még a legkörültekintőbb tárolás mellett is opálossá válik egy-két nap alatt, ami természetes folyamat, de a hal romlását jelzi, ha a nyálkaréteg enyhén zöldesszürke színűvé válik, vagy egyáltalán nincs a bőrén nyálka. A halakat fajtától függően a fogástól számított 7-21 napig lehet jég között 0 és +2 ºC-os hőmérsékleten eltartani. Az édesvízi halak általában gyorsabban romlanak részben azért, mert az életterük, azaz a tavak, illetve a folyók melegebbek a tengereknél, így a feldolgozás során a haltest lassabban éri el a 0 ºC-hoz közeli hőmérsékletet. Ennek következtében a halhús érési folyamatai amik az állat levágását követően azonnal megindulnak gyorsabban mennek végbe. Másrészt a tavak és folyók mikrobiológiai környezete, mikroflórája más, a halak szervezetébe több, a romlást gyorsító mikroorganizmus kerül. Az édesvízi halak ideális körülmények között, belezve kb. 7-8 napig tarthatók el frissen. A tengeri halak esetében a magas zsírtartalmú halak (mint pl. a szardínia, makréla, hering) viszonylag rövid ideig, maximum 7 napig őrzik meg fogyaszthatóságukat olvadó jég között tárolva. A nagyobb testű, fehér húsú halak (pl. a tőkehalfélék, sügérfélék) megfelelő körülmények között 14 napig eltarthatók. A lazacfélék a vágástól számított 16 napig őrzik meg minőségüket. A nagyobb testű, vörös húsú tonhalfélék a fogástól számított 21 napig tarthatóak el.

9 HALAK ÉS HIDEG VÉRŰ ÁLLATOK 9 A frissentartás alapvető követelménye, hogy a fogást követően a legrövidebb idő alatt elérje a haltest a 0 ºC közeli hőmérsékletet, illetve a szállítás és a tárolás alatt friss, zúzott jég között tartsuk. Az olvadó jég hőelvonó hatása segíti a haltest 0 ºC-on történő tárolását. Az olvadékvíz folyamatosan biztosítja a haltestről a nyálka leöblítését és a bőr nedvesen tartását. Biztosítanunk kell továbbá, hogy az olvadék jég, a kicsurgó sejtközi nedvek és a nyálka szabadon távozhassanak a tárolóedényből. A halfilék tárolásánál nagyon fontos, hogy a jég közvetlenül ne érintkezzen a halhússal (legfeljebb a bőrös résszel). Borítsuk be a halfilét fóliával vagy zsírpapírral, mielőtt jegeljük. A jeget lehetőleg naponta cseréljük a terméken. Ha élő rákot vásárolunk, minőségének megállapítása egyszerű: amelyik mozog, az biztosan megfelelő. Az élő rákok sokáig bírják víz nélkül, akár 4-5 napig is életben maradnak 0 4 ºC közötti hőmérsékleten, de fontos, hogy nedves ruhával óvjuk őket a kiszáradástól. A rákok frissen, jég között tárolva szintén eltarthatók maximum 2 napig. Amennyiben az élő rák elpusztul, tovább eltarthatjuk, ha fajtájának megfelelően megfőzzük, így jég között 4-5 napig tárolható. A tintahal és polipfélék frissen, jég között tárolva 4-5 napig tarthatók el anélkül, hogy a romlás jeleit mutatnák, de javasolt tisztított formában tárolni A friss tintahalak és polipok illata jellegzetesen üde, enyhén édeskés, tengerillatra emlékeztető. Minőségi romlást az állatok testén megjelenő lilás, rózsaszínes foltok jelzik, a bántón szúrós ammónia szag mellett. A kagylók és osztrigafélék leggyakrabban élve kerülnek forgalomba. A minőség megállapításának legbiztosabb módja, hogy meggyőződünk a kagylóhéjak zártságáról. Az élet- erős, romlatlan kagylók héja szorosan összezárt, vagy ha nyitva van 1-2 mm-re, érintésre határozottan összehúzódik.

10 10 HALAK ÉS HIDEG VÉRŰ ÁLLATOK A friss kagyló illata üde, tengerillatra emlékeztető. Émelyítő édeskés rothadásszag esetén a kagyló romlott. Ez már a végső állapot : felhasználása tilos! A frissen, de nem élve szállított kagylók a modern csomagolási eljárásoknak köszönhetően 7-12 napig eltarthatók 0 ºC közeli hőmérsékleten, de ebben az esetben a fogyaszthatóságot minden esetben jelölik a csomagoláson. A halféléket és egyéb hideg vérű vízi állatokat tárolhatjuk fagyasztva is, de a megfelelő gyorsfagyasztási eljáráshoz szükséges egy sokkoló fagyasztó, amely 40 ºC-on a lehető leggyorsabban hűti le az árut. Fagyasztás előtt a termékeket célszerű megtisztítani, konyhakésszé tenni, illetve a- dagolni. A minőség megóvása érdekében biztosítani kell, hogy a termék a 20 ºC-on történő tárolás alatt se veszítsen nedvességtartalmából. Ennek egyik módja a vákuumcsomagolás.amennyiben vákuumcsomagoló nem áll rendelkezésünkre, a gyorsfagyasztást követően a terméket helyezzük egy fém vagy műanyag rácsra, és mártsuk jeges vízbe néhány másodpercre. Helyezzük vissza a gyorsfagyasztóba 3-4 percre, majd addig ismételjük felváltva ezt a két műveletet, amíg legalább 4-5% jégréteg nem képződik a termék teljes felületén. A fagyasztva tárolt termékek eltarthatósága sem végtelen, mert a halhúsban végbemenő kémiai érési folyamatok igen lassan, de 20 ºC-on is folytatódnak, illetve a termék veszít a víztartalmából. A magas zsírtartalmú halak (pl. a hering és makrélafélék) 5 hónap tárolás után szúrós, avas szagúvá válnak, ami nem jelenti azt, hogy alkalmatlanok az emberi fogyasztásra, de élvezeti értékük jelentősen csökken. Általában jellemző, hogy a gyorsfagyasztott termékek 12, maximum 18 hónapig tárolhatók károsodás nélkül 20 ºC-on. Fagyasztott termékek esetében ugyancsak meg kell győződnünk a jó minőségről. Vizsgálnunk kell a feltűntetett csomagolási és eltarthatósági jelöléseket, a csomagolás sértetlenségét.

11 HALAK ÉS HIDEG VÉRŰ ÁLLATOK 11 Egyedileg (IQF) fagyasztott termékek esetében vizsgáljuk meg, hogy a védelmet szolgáló jégréteg nem vált-e külön a terméktől a csomag aljában kicsapódott jégdarabok formájában, mert ez a biztos jele annak, hogy a szállítás, vagy a tárolás alatt a hőmérséklet hosszabb-rövidebb ideig nem volt megfelelő, a termék már egyszer felengedett. Ugyancsak vizsgáljuk meg, hogy nincsenek-e a felületen kifehéredett, kiszáradt (liofilizálódott) foltok, mert ez annak a jele, hogy a termék már túl hosszú időt töltött a mélyhűtőben. A legmodernebb fagyasztási eljárás, amelyet a vörös húsú tonhalnál alkalmaznak a minőség megőrzése érdekében, a gyorsfagyasztás. Ekkor néhány másodperc alatt folyékony nitrogénnel 60 ºC alatti hőmérsékletre hűtik le a halat. Ilyenkor a tárolást szintén 60 ºC alatti hőmérsékleten végzik. Ezen a hőmérsékleten az érési folyamatok teljesen megállnak, így a tonhal, amelynél a hús színe nagyon fontos minőségi kritérium, nem változik meg ellentétben a hagyományos fagyasztási eljárásokkal, amikor a tonhal 7-8 nap alatt elveszíti eredeti színét. A másik fontos szempont a nitrogénes fagyasztás esetében, hogy olyan finom jégkristályok keletkeznek a halhús szerkezetében, amelyek nem roncsolják a sejtfalat, így felengedés után olyan, mintha teljesen friss lenne. Ennél a tárolási módnál a felengedés kétnapos eljárás. Először 24 órára 20 ºC-os hőmérsékleten kell tárolni a terméket, majd percre 5%-os, 35 ºC-os sósoldatba kell helyezni. Ezt követően 0 és +2 ºC között kell tartani, amíg a maghőmérséklete meg nem egyezik a környezetével. Említést érdemel még egy új eljárás, amely állandó vita tárgyát képezi az EU élelmiszerbiztonsági hivatalán belül. Ez az úgynevezett tiszta füstölés (clearsmoke). Ebben az esetben a friss terméket 24 órára magas szénmonoxid tartalmú, kátrányoktól, illóolajoktól és mindenféle aromahordozótól megszűrt füstgázzal árasztják el. A szénmonoxid a vér hemoglobinjából megköti az oxigént, és a termék élénkpiros színűre változik. Fontos tudni, hogy ezzel az eljárással a több hetes, már állott termék színe u- gyancsak megújítható! Ezután következik a termék vákuumcsomagolása, majd gyorsfagyasztása. Az így kezelt termék színe nem változik meg a mélyhűtött tárolás során, sőt megőrzi élénk színét.

12 12 HALAK ÉS HIDEG VÉRŰ ÁLLATOK Az eljárás körüli vitát az okozza, hogy a tárolás alatt a termék színe ugyan nem változik, de a romlást előidéző érési folyamatok megindulnak, és a káros mikroorganizmusok ugyanúgy elszaporodnak, csak a termék semmilyen külső jelét nem mutatja a romlásnak, így az emberi egészségre nézve fokozottan veszélyes. A minőségvesztés fázisai: 1. A hal szeme opálos, teste már nem merev, de húsa még rugalmas, illata a frissen vágott termékével megegyező. A termék még szabadon felhasználható, de eltarthatósága maximum három nap. 2. A hal szeme opálos, a kopoltyún barnuló foltok láthatók, húsa puha, laza szerkezetű, illata nem kellemetlen, melegkonyhai készítményhez még felhasználható, de nyersen semmiképpen ne fogyasszuk. Tovább nem tárolható. 3. A hal szeme opálos, a testet borító nyálkaréteg helyenként elszíneződött, zöldbe hajló. A hús tapintásra puha, a metszett felületen könnyen törik, illata ammóniára emlékeztet, esetleg szúrós vagy savanyú. Ez a termék fogyasztásra alkalmatlan. Friss termékek gyorsfagyasztása Amennyiben a gazdálkodási szempontból kedvezőbbnek ítéljük meg a termék fagyasztva tárolását, gondoskodnunk kell arról, hogy a fagyasztás alatt a termék ne veszítsen víztartalmából. Ennek egyik módja a vákuumcsomagolás. Lehetőleg adagonként csomagolva helyezzük a fagyasztani kívánt terméket tálcákra, ügyelve arra, hogy ne érintkezzenek egymással, majd sokkoló-fagyasztóban hűtsük le a terméket, amíg maghőmérséklete eléri a 18 ºC-t. Ha vákuumcsomagoló nem áll rendelkezésünkre, a csomagolatlan terméket gyorsfagyasztás után védő jégréteggel kell ellátni. A glazúrozni kívánt, már fagyott halakat rakjuk fémrácsra, és 5-6 másodpercre mártsuk 1-3 ºC-os vízbe. Csöpögtessük le, majd helyezzük vissza a mélyhűtőbe 3-5 percre. Ezt a műveletet két-három alkalommal ismételve elérhetjük, hogy a megóvni kívánt terméket kb. 1-1,5 mm vastag jégréteg borítsa.

13 HALAK ÉS HIDEG VÉRŰ ÁLLATOK 13 Technológia A felhasználás előtt a halfilékről, egész halakról papírvvtörlőn vagy száraz konyharuhán szárítsuk le a felesleges nedvességet. Ez alól kivétel a kékre főzéshez használt hal. A hal húsa szinte alig tartalmaz kötőszövetet, így fehérjéi már alacsonyabb hőmérsékleten, 40, 45 ºC-on is kicsapódnak. Ez azt jelenti, hogy a vágóállatok és szárnyasok húsához képest sokkal rövidebb hőbehatási eljárás elegendő, vagy alacsocsonyabb hőmérsékleten is elkészíthető. Fontos, hogy soha ne szárítsuk ki a halhúst túlsütéssel. Amennyiben serpenyőben vagy grill-lapon sütve készítjük a halfilét, mindig először a vágott felszínt a nem bőrös oldalát helyezzük a sütőfelületre, ellenkező esetben a bőr összerántja a szeletet. A tőkehalhoz vagy süllőhöz hasonló hússzerkezetű, lemezesen törő halfiléket érdemes felhasználás előtt perccel besózni, majd a sót leöblíteni és leszárítani. Ez az eljárás segít a húsfehérjéket kissé egymáshoz kötni. Alaplevek Zöldséges alaplé (court-bouillon) A megtisztított zöldségeket és fűszereket hideg vízzel felöntve percig főzzük. Fehérborral ízesíthetjük. Hozzávalók: 1 db közepes méretű sárgarépa 1 db póréhagyma 1 db nagyobb salottahagyma 1 db petrezselyemgyökér 3 l víz 50 g só 1 csomag petrezselyemzöld 4-5 szál friss kakukkfű 2-3 db babérlevél 4-5 szem borókabogyó kiskanálnyi egész fehér bors

14 14 HALAK ÉS HIDEG VÉRŰ ÁLLATOK Fehér halalaplé Hozzávalók: 1 kg fehér halcsont (fej, gerinc, úszók) 60 g vaj 3-4 db salottahagyma 2-3 db póréhagyma (csak a fehér része) 1/2 db édeskömény gumó 2-3 db petrezselyemgyökér 1 db halvány zeller 500 ml száraz fehérbor 2 l hideg víz 2-3 db babérlevél 2-3 szál friss kakukkfű A halfejekből távolítsuk el a kopoltyúkat, mert azok alaplevünket keserűvé tehetik. Lábasban a vajat megolvasztjuk, és a maximum 100 mm-es darabokra vágott halaprólékot állandó kevergetés mellett lassan pároljuk. Vigyázzunk arra, hogy a vaj ne piruljon meg! 4-5 percnyi párolás után hozzáadjuk a karikákra darabolt zöldségeket, és felöntjük a fehérborral. Néhány perc lassú párolás után felöntjük a hideg vízzel, végül hozzátesszük a fűszereket is percig lassú, gyöngyöző forrással főzzük, közben szűrőkanállal leszedjük az alaplé tetején kicsapódó fehérjehabot. Végül spicc-szűrőn és szűrőruhán keresztül óvatosan átszűrjük, semmiképpen se passzírozzuk! Praktikus tanács: készíthetünk nagyobb mennyiséget egyszerre, majd ml-es műanyag formákba öntve adagonként lefagyaszthatjuk. Posírozás Elsősorban egész halakat, de vastagabb filéket vagy csontos szeleteket is készíthetünk ilyen módon. Fontos, hogy a posírozott halfilén vagy -szeleten a bőr feltétlenül maradjon rajta. A bőr ugyanis, mint egy tasak, bezárja az íz- és aromaanyagokat a halhúsba, így minél épebb a természetes csomagolás, annál szaftosabb, ízletesebb marad. A posírozás nem főzést jelent. A posírozást a forrásponthoz közeli, de azt el nem érő hőmérsékleten végezzük. A kisebb méretű egész halat, illetve halszeletet vagy filét tehetjük azonnal a forró posírozólébe, de nagyobb, többadagos egész halak esetén a posírozást kezdjük hideg lében. A nagy darab vagy vastag hal forró folyadékba helyezve kívülről túl hirtelen puhul fel, miközben a közepe a csont mellett nyers marad. A hideg posírozólébe helyezett nagy hal a lével azonos ütemben melegszik át, így a teljes haltest egyenletesen puhul fel.

15 HALAK ÉS HIDEG VÉRŰ ÁLLATOK 15 Posírozott rombuszhal A hal kopoltyúit kivágjuk, belsőségeit eltávolítjuk, hasüregét hideg folyóvízzel kiöblítjük. A rombuszhal testét körbeveszik az úszói, amiket ollóval levágunk, farokúszóját rövidre vágjuk. Hozzávalók: g bébi rombuszhal/adag A hal kopoltyúit kivágjuk, belsőségeit eltávolítjuk, hasüregét hideg folyóvízzel kiöblítjük. A rombuszhal testét körbeveszik az úszói, amiket ollóval levágunk, farokúszóját rövidre vágjuk. Lapos, széles, halfőző edénybe zöldséges alaplét (court bouillon) teszünk, és amikor kb. 50 ºC-os, belehelyezzük az előkészített, enyhén sózott halat. Amennyiben a posírozólé nem lepi el teljesen, az edényt konyharuhával letakarjuk. A hallal együtt a forrásponthoz közeli hőmérsékletre hevítjük a főzőlét, majd azonnal kislángra tesszük, hogy ezt a kb ºC-os hőmérsékletet tartsa. A hal méretétől függően 4-6 percig (nagyobb hal esetén ennél kissé hosszabb ideig) posírozzuk, majd a léből kiemelve előmelegített tányérra helyezve azonnal tálaljuk. Kékre főzés (poisson au bleu) A kékre főzés a posírozás egyik változata, nem valódi főzést jelent. Kizárólag olyan halakat készíthetünk el ilyen módon, amelyek tedstét kristálytiszta, de viszonylag vastag nyálkaréteg borítja. Fontos, hogy csak a teljesen friss halat lehet ezzel a módszerrel elkészíteni. A legismertebb kékre főzésre alkalmas halfajta a pisztráng, de használhatunk pontyot, harcsát, sarki pisztrángot (saibling) vagy fiatal csukát. Az eljárás annyiban különbözik az egyszerű posírozástól, hogy a posírozóléhez fehér borecetet adunk: 3 l zöldség alapléhez (court bouillon) 10 ml ecetet. A továbbiakban az elkészítés módja megegyezik a posírozott rombuszhalnál leírtakkal.

16 16 HALAK ÉS HIDEG VÉRŰ ÁLLATOK Gőzölés Az ázsiai konyhák fejlesztették tökélyre a gőzölés konyhatechnológiai eljárását. Kiválóan alkalmazható egész vagy adagos halak elkészítésére. A hal bőre ez esetben is mint természetes csomagolóanyag a halban tartja az ízletes nedveket, aroma- és ízanyagokat. Ugyanakkor lényegesen hosszadalmasabb eljárás, mint például a serpenyőben sütés. Egy g-os egész halnál ez kb percet, g-os halfiléknél 5-6 percet vesz igénybe. Az eljáráshoz szükséges eszköz a bambuszgőzölő. Aranydurbincs édesköményen gőzölve Hozzávalók: 2 db, g közötti aranydurbincs só frissen őrölt fekete bors 4 szál friss kakukkfű 4 szál friss petrezselyemzöld 1 db kb. 150 g-os édeskömény gumó 40 g sárgarépa 50 g póréhagyma 1/2 teáskanál gyömbérpor 60 g vaj Lepikkelyezzük az aranydurbincsokat, a hasüreget felmetszve eltávolítjuk a belsőségeiket, kivágjuk a kopoltyúikat. Hideg folyóvízzel hasüregüket kiöblítjük, majd kívül-belül törlőpapírral kiszárítjuk. 3-4 helyen bevágjuk a halak mindkét oldalát, kívül-belül sózzuk és borsozzuk. Hasüregükbe helyezzük a petrezselyem- és kakukkfűleveleket. A megtisztított, megmosott zöldségeket vékony csíkokra (au julienne) vágjuk, és a bambuszpároló rácsára helyezzük. Sózzuk, fűszerezzük frissen őrölt fekete borssal és gyömbérporral. A zöldségágyra fektetjük a halakat, majd hideg vajból vágott vékony szeleteket helyezünk rájuk. A pároláshoz zöldséges alaplevet (court bouillon) használunk. A gőzölési idő kb perc. Azonnal előmelegített tányérra tálaljuk.

17 HALAK ÉS HIDEG VÉRŰ ÁLLATOK 17 Párolás A párolás mindig kevés folyadék és zsiradék felhasználásával kb. 100 ºC-on történik fedő alatt. A halhús megőrzi feszességét, és az ízek koncentráltan megmaradnak benne. Elsősorban halfilék, de kisebb egész halak (pl. vörösmárna) elkészítésére is alkalmas eljárás. Nyelvhalfilé pezsgőmártásban (fillet de sole au champagne) Lehúzzuk a nyelvhal bőrét: az egész hal farkát (utolsó 20 mm) 2-3 másodpercre lobogva forró vízbe mártjuk. A hal farkánál egy szeletelő kés fokával a bőrt a fej felé toljuk, így leválik a farokúszóról. Megfogjuk az elvált bőrt egy papírtörlővel, és a fej felé húzva megnyúzzuk a halat, majd ugyanezzel a módszerrel lehúzzuk a másik oldaláról is a bőrt. Ollóval eltávolítjuk a testet körbevevő úszót, levágjuk a farkát és a fejét. Vékony, hajlékony pengéjű késsel a gerinc vonalában bemetszve, a bordák mellett haladva leszedjük a gerincről mind a négy filét. Hozzávalók: 1 db, kb. 400 g doveri nyelvhal 10 g salottahagyma 30 g vaj 10 ml száraz vermut 50 ml száraz pezsgő 150 ml halalaplé só frissen őrölt fehér bors 80 ml tejszín (40%-os zsírtartalmú) 20 g hideg vaj 1 evőkanál felvert tejszín Lapos tűzálló tálban a vajat megolvasztjuk, és az igen finomra vágott salottahagymát üvegesre pároljuk. Ügyeljünk rá, hogy ne hevítsük túl a tálat, mert a vaj megég, a hagyma karamellizálódik, és ez nem kívánatos. A hagymát felöntjük a vermuttal, majd beforraljuk. Amikor redukálódott, felöntjük a száraz pezsgővel és a halalaplével, majd 2-3 percig forraljuk. Leszárítjuk a halfiléket, sózzuk és fűszerezzük frissen őrölt fehér borssal. Ezt követően a beforralt párolólébe fektetjük a filéket, és letakarjuk egy vajazott zsírpapírral. Lassan pároljuk 3-4 percig, majd lapátkanállal óvatosan kivesszük, és előmelegített tálra rakjuk. A zsírpapírral azonnal letakarjuk. Tálalásig melegen tartjuk. Az edényben visszamaradt párolólevet finom szűrőn egy gyorsforralóba szűrjük, és gyorsan mártás sűrűségűre redukáljuk. (Egyébként a mártásunk túl vizes, híg marad.) Öntsük hozzá a tejszínt, majd ismét gyorsan forraljuk be. Hozzáadjuk apró darabokban a vajat, valamint a tejszínhabot, végül botmixerrel habosra keverjük. Azonnal előmelegített tányérra helyezzük a halfiléket, és forró mártással leöntve tálaljuk.

18 18 HALAK ÉS HIDEG VÉRŰ ÁLLATOK Sütőben párolás A sütőben párolás végeredménye lehet enyhén barnára pirult vagy pörzsanyagmentes. Folyadékként használhatunk bort, halalaplevet vagy tejszínt. Az eljárás a folyadék intenzívebb redukálását eredményezi. Ha azt szeretnénk, hogy a végeredmény enyhén barnára pirult legyen, a párolóedényt fedő nélkül helyezzük a sütőbe. Ha párolás alatt fóliával letakarjuk az ételt, az pörzsanyagmentesen készül el. Lazac tejszínben Hozzávalók: 4 db, egyenként g bőr nélküli lazacfilé 1 gerezd fokhagyma 30 g vaj 1 db salottahagyma 1 db paradicsom hámozva, magjától megtisztítva só frissen őrölt fehér bors 25 ml tejszín Megformázzuk a lazacszeleteket, majd törlőpapírral leszárítjuk. A fokhagymagerezddel bedörzsölünk egy tűzálló tálat, majd vajjal kikenjük. Beletesszük a maradék vajat, a finomra vágott salottahagymát, és főzőlapon, lassú tűzön üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a kb. 10 x 10 mm-es kockákra darabolt hámozott, magozott paradicsomot. A lazacfiléket sózzuk, frissen őrölt fehér borssal fűszerezzük, és rátesszük a párolt hagymára. Ezután ráöntjük a tejszínt, és utánasózzuk, végül borsozzuk. A tálat alufóliával letakarjuk, és 220 ºC-os sütőben 8-10 percig sütjük. Félidőben levesszük a fóliát, hogy a teteje enyhén megpiruljon. Előmelegített tányérra frissen tálaljuk. Köretként vajon forgatott leveles parajt adhatunk hozzá.

19 HALAK ÉS HIDEG VÉRŰ ÁLLATOK 19 Harcsa vörösborban párolva 3 percig lobogó forró vízbe tesszük a kakastaréjt, majd lehúzzuk a bőrét. Gondosan megmossuk, megtisztítjuk a gombákat. Törlőpapírral leszárítjuk a harcsaszeleteket. Kivajazunk egy tűzálló tálat. Sózzuk, borsozzuk a kakastaréjt, a gombákat, a cikkekre vágott salottahagymát és a harcsaszeleteket, majd a tálba tesszük. Felforraljuk a vörösbort sóval, majd ízesítjük frissen őrölt fekete borssal és a kakukkfűvel. Ezután összeforraljuk a kevés vízben oldott keményítővel, végül a tűzálló tálban lévő halszeletekre öntjük. Hozzávalók: 100 g kakastaréj 150 g laskagomba 100 g rókagomba 1 db salottahagyma 8 szelet (kb. 80 g/db) szürkeharcsa (lehetőleg 2-3 kg-os kisméretű harcsából) só frissen őrölt fekete bors 500 ml vörösbor 20 g étkezési keményítő Alufóliával letakarjuk, és az előmelegített, C-os sütőbe helyezzük percig pároljuk. A formázott, előfőzött, vajon pirított burgonyával körítve tálaljuk. Sütőben sütés A sütőben sütés számtalan elkészítési módot és technikát kínál a halak elkészítésére, elsősorban a halak egészben sütésére. Sütőben készíthetünk például egyszerűen fűszerezett egész halat, egész töltött halat, egész halat papírhüvelyben, alufóliában, sütőfóliában, sóban sütve, vajastésztába burkolva, pástétomtésztába burkolva, gratinírozva, fűszeres morzsával sütve stb.

20 20 HALAK ÉS HIDEG VÉRŰ ÁLLATOK Aranydurbincs sütőben sütve Hozzávalók: 1 db, g közötti friss aranydurbincs só frissen őrölt fekete bors 3 db paradicsom 6-6 db nagy szemű, magozott zöld és fekete olívabogyó 2 db salottahagyma 3 gerezd fokhagyma 1 szál finomra vágott friss kakukkfű 50 g finomra vágott édeskömény gumó 2 evőkanál olívaolaj finomra vágott friss bazsalikomlevél 2 db szardellafilé A lepikkelyezett halat hideg vízzel leöblítjük. Felnyitjuk a hasüreget, és eltávolítjuk a belsőségeket. Kivágjuk a kopoltyúkat, majd kiöblítjük a hasüreget hideg vízzel. Miután törlőpapírral leszárítottuk, 2-3 helyen bevágjuk mindkét oldalát. Ezt követően kívül-belül sózzuk, borsozzuk. Kisebb, kb. 10 x 10 mm-es darabokra vágjuk a hámozott, magjától megtisztított paradicsomokat, az olajbogyót, a hagymát, a fokhagymagerezdeket és a szardellafiléket. Kikenünk olívaolajjal egy tűzálló tálat, beletesszük az összevágott zöldségeket, ráfektetjük az egész halat, és ráöntjük a maradék olívaolajat. Felöntjük 1/3-ig a halalaplével a halat, és tűzhelyen forrásig hevítjük, majd előmelegített sütőben 225 ºC-on percig sütjük. Óvatosan az előmelegített tálra helyezzük a halat. Egy gyorsforralóba szűrjük a tálban visszamaradt zsiradékot és sütőlét, vajjal összeforraljuk, és hozzáadjuk a finomra vágott bazsalikomlevelet, végül a halra öntjük. Megjegyzés: hasonlóképpen készíthetünk bármilyen fehér húsú egész halat (pl. tengeri süllőt, Szent Péter halat, Red snappert, fűrészes sügért, vörös sügért, csukát, süllőt stb.). A halat a hasa helyett a háta felől is bonthatjuk a gerincet és bordákat eltávolítva úgy, hogy a hal egyébként egészben maradjon. Megtölthetjük különböző töltelékekkel. Ez esetben alacsonyabb hőmérsékleten, kb. 180 ºC-on percig sütjük.

21 HALAK ÉS HIDEG VÉRŰ ÁLLATOK 21 Ropogós morzsa alatt sütés A fenti összetevőket összekeverjük, majd beborítjuk vele a halat vagy halfilét. A halfiléket megközelítőleg 4-5 percig, az egész halakat mérettől függően percig sütjük. Miután kivettük a sütőből, azonnal tálaljuk. Különböző mártásokat adhatunk hozzá, például vajmártást és módozatait. Hozzávalók: 60 g vaj, só 1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld finomra vágott friss kakukkfű 60 g fehér kenyérmorzsa frissen őrölt fekete bors citromlé Sóban sütés Keverjük össze a fenti anyagokat úgy, hogy egy gyúrható masszát kapjunk. Felmetsszük az egész hal hasüregét, eltávolítjuk a belsőségeit, kivágjuk a kopoltyúját, majd leöblítjük hideg folyóvízben, végül papírtörlővel leszárítjuk. A halak pikkelyezése nem szükséges, mert tálalás előtt a halról lehúzzuk a bőrt. A hal hasüregébe rakhatunk friss zöld fűszereket, például kakukkfűvet, citromfűvet, zsályát, petrezselyemzöldet. Hozzávalók: 2 db, g méretű egész halhoz: 3 kg durvaszemű tengeri só 3 db tojásfehérje ml hideg víz Napraforgóolajjal megkenünk egy sütőlemezt, majd a sómassza 1/3-át kb mm vastagon kiterítjük a sütőlemezre a hal méretének megfelelően, annak alakját követve. Néhány szál zöld fűszert rakunk a sóágyra, majd ráfektetjük a halat. Ráhelyezzük a maradék zöldfűszer-leveleket, végül kb mm vastagságban beburkoljuk a maradék sómasszával.a hal méretétől függően 200 ºC-os sütőben percig sütjük. Sütés következtében a só megkeményedik, enyhén megpirul. A sóréteg belül tartja a keletkező gőzöket, aroma- és ízanyagokat. Miután elkészült, feltörjük a sóréteget, lehúzzuk a hal bőrét, majd előmelegített tányérra tálaljuk a filéket. Az adagos halat a sóréteg megtörése után akár a sóburokkal együtt rakhatjuk tálra, amelyhez könnyű, meleg mártásokat szervírozhatunk. Megjegyzés: ezzel a módszerrel akár adagos ( g), akár nagyobb egész halakat készíthetünk, mint például a bébi lazac, a tengeri süllő, a fogas, a durbincs (dentiche).

A nyúlhús egészséges és finom! Ön kóstolta már? Próbálja ki grillezve is! TERMÉKTANÁCS

A nyúlhús egészséges és finom! Ön kóstolta már? Próbálja ki grillezve is! TERMÉKTANÁCS A nyúlhús egészséges és finom! Ön kóstolta már? Próbálja ki grillezve is! TERMÉKTANÁCS Kedves Fogyasztó! A magyar lakosság egy fôre jutó nyúlhúsfogyasztása messze elmarad a nagy konyhakultúrájú országokétól.

Részletesebben

Curry Grillkolbász 210 g (tekert):

Curry Grillkolbász 210 g (tekert): Curry Grillkolbász 210 g (tekert): India csodás íz világát rejti a termék. A curry, mint fűszerkeverék alap-íz Indiában. Összetevői: gyömbér, római kömény, koriander, sáfrány, fahéj. Tájegységenként az

Részletesebben

1500 Kcal ás mintaétrend

1500 Kcal ás mintaétrend 1500 Kcal ás mintaétrend 1. R: 2dl tej 1,5%-os 1db zsemle margarin 10g (light: 35% zsírtartalmú, vagy még alacsonyabb) csirkemell felvágott 1 vékony szelet paradicsom, paprika, vagy más az idénynek megfelelő

Részletesebben

Rakott padlizsán - Mussaka. Hozzávalók: 4 padlizsán, só, olívaolaj a sütéshez, 10 dkg barnarizs, 40 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma,

Rakott padlizsán - Mussaka. Hozzávalók: 4 padlizsán, só, olívaolaj a sütéshez, 10 dkg barnarizs, 40 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, Rakott padlizsán - Mussaka 4 padlizsán, olívaolaj a sütéshez, 10 dkg barnarizs, 40 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál aprított petrezselyem, 1/2 dl olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma, bors, 2 evőkanál

Részletesebben

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Akkor jó egy recept, ha az első alkalommal már ráérzel az étel tökéletes elkészítésére. 1 Csirkemell rizottó (4 adag) 400g csirkemell 125g barna rizs (1 zacskó)

Részletesebben

Szénhidrát. Zsír. Fehérje. 104,6 Kcal Energia

Szénhidrát. Zsír. Fehérje. 104,6 Kcal Energia Gourmet_Box_dobozmatrica_100x247.indd 1 26/11/14 15:40 L KC A 521 C P E R ÉSZ 12 T T K A AL sütőtökpürér e tálalva, sü lt céklával irkemelltlve, s c i s a y n Ta kel tö zöldfűszerek ELKÉSZÍTÉSI JAVASLAT:

Részletesebben

A halak váltv állatok.

A halak váltv állatok. Halak más m s váltv ltózó testhőmérs rsékletű állatok A halak váltv ltózó testhőmérs rsékletű állatok. Váltózó testhőmérs rsékletű még: Rákok Békák Kagylók Polipok Tintahal Csigák Halak húsa A halhús kedvező

Részletesebben

........ HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV

........ HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV ...... HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV 2 www.electrolux.com AUTOMATIKUS PROGRAMOK Program száma Program neve 1 MARHA HÁTSZÍN 2 SERTÉS ROSTON 3 CSIRKE EGÉSZBEN 4 PIZZA 5 MUFFIN 6 QUICHE LORRAINE 7 FEHÉR KENYÉR 8 BURGONYAFELFÚJT

Részletesebben

Karácsonyi receptek Bede Róbert mesterszakácstól

Karácsonyi receptek Bede Róbert mesterszakácstól Karácsonyi receptek Bede Róbert mesterszakácstól Idei karácsonyi ínycsiklandozó menünket Bede Róbert mesterszakács készítette el. A hozzávalókat megtaláljátok áruházunkban és aktuális gasztronómiai katalógusunkban:

Részletesebben

Mazsolás libanyak. Márton-napi napi lúd

Mazsolás libanyak. Márton-napi napi lúd Magyaros libamáj 50 dkg libamáj 15 dkg libazsír 6 dkg liszt 2 fej vöröshagyma 4 cső zöldpaprika 3 darab paradicsom 15 dkg csípős kolbász 4 kisebb szelet szalonna (bőrös) A felaprított hagymát dinszteljük

Részletesebben

Halország! Halas receptek. Rétimajor. gyûjteménye. Lévai Ferenc és a Tv Paprika bemutatja:

Halország! Halas receptek. Rétimajor. gyûjteménye. Lévai Ferenc és a Tv Paprika bemutatja: Halország! Lévai Ferenc és a Tv Paprika bemutatja: Rétimajor Halas receptek gyûjteménye Magyaros halgombócleves A halat megtisztítjuk, törzsét feldaraboljuk, megsózzuk, megszórjuk fűszerpaprikával, és

Részletesebben

páclé (bármely Alap-páclé

páclé (bármely Alap-páclé A vadak pácolása A vadak húsa sötét, mert elejtés után nem tudnak kivérezni. A vadak húsa száraz, rostos, ezért előkészítése is több munkát és különleges gondosságot igényel. Ezért e húsoknál pácolást

Részletesebben

Húsvéti sonkás muffin. Hozzávalók 12 főre

Húsvéti sonkás muffin. Hozzávalók 12 főre Húsvéti sonkás muffin Hozzávalók 12 főre Búza finomliszt 200g Teljes kiőrlésű liszt 100g Füstölt főtt sonka 200g Burgonya 150g Olaj 1 evőkanál Tojás 1 db Póréhagyma 60g Zöldpaprika 60g Élesztő 1 csomag

Részletesebben

ANTIPASTI. Hazavinni & kipróbálni. Olasz előételek házilag. marche-restaurants.com

ANTIPASTI. Hazavinni & kipróbálni. Olasz előételek házilag. marche-restaurants.com ANTIPASTI Olasz előételek házilag Hazavinni & kipróbálni marche-restaurants.com (Töltött gomba) Funghi ripieni 200 g óriás csiperke, barna vagy fehér 10 g petrezselyemzöld 1 friss tojás 25 g zsemlemorzsa

Részletesebben

Péksütemény kakaóval. Szalámis kenyér. Tejleves tésztával Sült csirkecomb párolt zöldséggel Mirinda szelet. Pizza krémes meleg szendvics

Péksütemény kakaóval. Szalámis kenyér. Tejleves tésztával Sült csirkecomb párolt zöldséggel Mirinda szelet. Pizza krémes meleg szendvics Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli Nutellás kenyér tejjel Szalámis kenyér Péksütemény kakaóval Lekváros kenyér Pirítós kenyér teával Ebéd Palóc gulyás Szilvás gombóc Tejleves tésztával Sült csirkecomb

Részletesebben

Boróka konyhája. Saláták. Citromfüves aromás vitaminos saláta. Kapros cukkíni saláta

Boróka konyhája. Saláták. Citromfüves aromás vitaminos saláta. Kapros cukkíni saláta Boróka konyhája Saláták... 1 Citromfüves aromás vitaminos saláta... 1 Kapros cukkíni saláta... 1 Joghurtos, zelleres, kapros káposzta saláta... 2 Bazsalikomos tofu saláta... 2 Áfonyasaláta... 3 Tárkonyos

Részletesebben

A legjobb ha felkészülsz az ünnepekre.

A legjobb ha felkészülsz az ünnepekre. AamsddmFrafa Mama minden évben készített ilyen mézeskalácsot, több száz darabot, tojásfehérjébe kevert porcukorral kicirkalmazva, mákkal, kókusszal, több színű cukorgyönggyel díszítve. (...) A lényeg viszont

Részletesebben

Böjti receptek. Gombás zöldbabragu: (Elkészítési idő: 60 perc) Köles juhsajtos zöldbabbal: (Elkészítési idő: 70 perc)

Böjti receptek. Gombás zöldbabragu: (Elkészítési idő: 60 perc) Köles juhsajtos zöldbabbal: (Elkészítési idő: 70 perc) Böjti receptek Gombás zöldbabragu: (Elkészítési idő: 60 perc) 25 dkg zöldbab 1dl olaj 15 dkg gomba 1 gerezd fokhagyma 5dkg paradicsompüré 1 mokkáskanál só késhegynyi erősen csípős pirospaprika A megtisztított,

Részletesebben

Inkább a szárnyasok húsát kedveljük, miért ne lehetne abból is gulyást készteni? Kipróbáltuk, ízlett.

Inkább a szárnyasok húsát kedveljük, miért ne lehetne abból is gulyást készteni? Kipróbáltuk, ízlett. Az alábbi receptjeinknek megvan a saját történetük Leves Inkább a szárnyasok húsát kedveljük, miért ne lehetne abból is gulyást készteni? Kipróbáltuk, ízlett. Csirkegulyás - ½ csirkemell-filé - 1 kisfej

Részletesebben

Hencsey Roland mesterszakács receptjei

Hencsey Roland mesterszakács receptjei 1 2 1. alkalom Minestrone leves Könnyű ugyanakkor tartalmas olasz zöldségleves elkészítése egyszerű, de mint minden nagy odafigyelést igényel 0,15 kg császárszalonna kockára vágva 0,2 kg sárgarépa batonokra

Részletesebben

PÁROLT CSIRKEMELL RIZSKEMÉNYÍTŐVEL

PÁROLT CSIRKEMELL RIZSKEMÉNYÍTŐVEL 1 Bambuszgőzölő A gőzölés egy ősi eljárás, de ma is nagyon kedvelt Kínában. Az így készült ételeknek magasabb a tápértéke, gazdagabbak természetes ízekben, könnyebben emészthetők. Zöldségfélék, hal, hús,

Részletesebben

Könnyu receptek Kevesebb koleszterin

Könnyu receptek Kevesebb koleszterin Könnyu receptek Kevesebb koleszterin Könnyu receptek Kevesebb koleszterin Az egészséges táplálkozás nem jelent éhezést! És azt sem jelenti, hogy le kell mondania a hagyományos ételekről és édességekről.

Részletesebben

Gasztronómiai lexikon

Gasztronómiai lexikon Gasztronómiai lexikon Gasztronómiai lexikon... 1 A la Carte... 3 Abálás... 3 Adagolás... 3 Al dente... 3 Angolos bundázás... 3 Angolos-ra (rare) sütés... 3 Aszpik... 3 Átforralás... 3 Áttörés... 3 Bain-marie...

Részletesebben

Előszó. Jó főzést mindenkinek! Móni és Márió

Előszó. Jó főzést mindenkinek! Móni és Márió Előszó Éveken át jártuk a világot, gyűjtöttük az információkat, hogy egyre mélyebbre merülhessünk az egészséges táplálkozás rejtelmeibe. Magyarországra hazatérve időnként azt tapasztaltuk, hogy az egészséges

Részletesebben

Hozzávalók: 0,5kg rizs víz só pirospaprika bors éteízesítő zöldborsó

Hozzávalók: 0,5kg rizs víz só pirospaprika bors éteízesítő zöldborsó Krumplipüré 1 kg krumpli, hámozva, kockára vágva víz a krumpli megfőzéséhez ízlés szerint 3 dkg vaj 2 deci tejföl 1 egész tojás A krumplit fazékba tesszük, és leöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.

Részletesebben

Szívmelengető italok téli időszakra marche-restaurants.com

Szívmelengető italok téli időszakra marche-restaurants.com HOT DRINKS Szívmelengető italok téli időszakra marche-restaurants.com Hazavinni & kipróbálni Aromás teák Narancs-menta-tea Hozzávalók 1 teáspohárhoz: V narancs 3-4 friss mentalevél 250 ml víz 1 ek mentaszirup

Részletesebben

Képes szakácskönyv erdélyi ételekből

Képes szakácskönyv erdélyi ételekből Képes szakácskönyv erdélyi ételekből Képes szakácskönyv erdélyi ételekből Készítette: Szabó Mária 2012. Tartalomjegyzék Erdélyi rakott káposzta... 4 Erdélyi borsos tokány... 6 Juhtúrós puliszka /Mamaliga/...

Részletesebben

SOLIER CAFE IV.RECEPTGYŰJTEMÉNY

SOLIER CAFE IV.RECEPTGYŰJTEMÉNY SOLIER CAFE IV.RECEPTGYŰJTEMÉNY FODOR SÁNDOR CHEF MOLNÁR FERENC CUKRÁSZ CHEF SZOLJÁR CSABA ÜZLETVEZETŐ 2009. Ropogós sajtkosárka, juhsajt habbal. Juhsajt hab: kg tejszín 0,30 juhsajt 0,10 fehérbors A tejszínt

Részletesebben

TÖKÖS ÉTELRECEPTEK. Igal Városért Egyesület gyűjteménye

TÖKÖS ÉTELRECEPTEK. Igal Városért Egyesület gyűjteménye TÖKÖS ÉTELRECEPTEK Igal Városért Egyesület gyűjteménye 2014 Tökös- mákos muffin: 20 dkg liszt, 22 dkg cukor, 0,5 tk sütőpor, 0,5 tk szódabikarbóna, 0,5 tk só, 0,5 tk őrölt fahéj, 2 tojás, 2 étolaj, 1 db

Részletesebben

Konyhai technológiák alkalmazása

Konyhai technológiák alkalmazása Asztalos Árpád Konyhai technológiák alkalmazása a 37/2014. (VI.30) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírások figyelembevételével. Konyhai technológiák alkalmazása a

Részletesebben

Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően

Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően Műtétet követő 1. nap: TEA ÉS VÍZ Igyon lassan, kis kortyokban Várjon 1-2 percet a kortyok között; Egyszerre soha ne igyon többet 1 dlnél Csakis szénsavmentes

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Szakács szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 811 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

101 PIZZARECEPT ALAPRECEPTEK

101 PIZZARECEPT ALAPRECEPTEK 101 PIZZARECEPT ALAPRECEPTEK www.recept.zug.hu Recept Klub Pizzatészta A pizza lelke a tészta, ügyeljünk rá, hogy az alja jó ropogós legyen, a belseje viszont könnyő és puha! 10 dkg sima és 20 dkg grízes

Részletesebben

A Sió-kanál Fesztiválon. a balatonföldvári csapat által készített ételek. receptjei a 2009., 10., 11. évi főzőversenyeken.

A Sió-kanál Fesztiválon. a balatonföldvári csapat által készített ételek. receptjei a 2009., 10., 11. évi főzőversenyeken. A Sió-kanál Fesztiválon a balatonföldvári csapat által készített ételek receptjei a 2009., 10., 11. évi főzőversenyeken. A magyar konyha nem titkok és mítoszok világa, a jó receptek és fűszerek nem titkosak,

Részletesebben

MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.)

MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.) MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.) Kolbászos tészta brokkolival Adag: 4 főre Elkészítési idő: 25 perc 40 dkg tészta (penne, masni) 1 kis fej brokkoli, kis rózsákra szedve 20 dkg száraz

Részletesebben

MUNKAANYAG. Orosz Tibor. Sűrített levesek. A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés

MUNKAANYAG. Orosz Tibor. Sűrített levesek. A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés Orosz Tibor Sűrített levesek A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés A követelménymodul száma: 1465-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-007-30 SŰRÍTETT LEVESEK ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET

Részletesebben

Legyen ünnep a tányéron is!

Legyen ünnep a tányéron is! Legyen ünnep a tányéron is! Mi, magyarok nagy halevô nemzet voltunk egykor, édesvízi halainkból sok változatos fogás került az asztalra, nemcsak ünnep-, hanem hétköznapokon is. A magyar konyha néhány tradicionális

Részletesebben

Csirkepaprikás tésztával

Csirkepaprikás tésztával Csirkepaprikás tésztával - 30-40 dkg csirkemell filé, - Knorr csirkepaprikás alap, - főzőtejszín, - víz, - étolaj, - 250 g Gyermelyi copfocska tészta A húst felkockázzuk, és szárazra csepegtetjük. A 2,8

Részletesebben

MUNKAANYAG. Orosz Tibor. Az elkészítés műveletei. A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés

MUNKAANYAG. Orosz Tibor. Az elkészítés műveletei. A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés Orosz Tibor Az elkészítés műveletei A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés A követelménymodul száma: 1465-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-002-30 AZ ELKÉSZÍTÉS MŰVELETEI ESETFELVETÉS

Részletesebben

LEVESEK Zöldborsó leves Hozzávalók Gombaleves Hozzávalók Erőleves Hozzávalók Olasz zöldségleves Hozzávalók Zöldséges burgonyapüré leves Hozzávalók

LEVESEK Zöldborsó leves Hozzávalók Gombaleves Hozzávalók Erőleves Hozzávalók Olasz zöldségleves Hozzávalók Zöldséges burgonyapüré leves Hozzávalók LEVESEK Zöldborsó leves Hozzávalók: ½ sárgarépa, ¼ petrezselyemgyökér, ¼ zellergumó, 1 kisebb burgonya, 1.5 dkg zöldborsó, 1 kiskanál olaj, ¼ csokor petrezselyemzöld, 3 dl zöldséglé, só, bors. A zöldségeket,

Részletesebben

1300 kcal minta étrend

1300 kcal minta étrend Reggeli Tízórai Ebéd Uzsonna Vacsora Összesen Étel 1 adag (4) Fehérjés zabkása 150g Uborka 150g Paprika 150g Paradicsom 1db (52g) Főt tojás 100g Főtt rizs (zsír és olaj nélkül) 100g Sült csirkemell 200g

Részletesebben

Karácsonyi ételek gombákkal a

Karácsonyi ételek gombákkal a Karácsonyi ételek gombákkal a ajánlásával Aszalt szilvás pulykamell vörösboros gombaszószban 500 g Bio-Fungi szeletelt csiperkegomba 800-1000 g pulykamell 300 g aszalt szilva vörösbor olaj, só, bors A

Részletesebben

Használati utasítás HU FONTOS BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Elektromos készülékek használatakor mindig be kell tartani többek között a következő alapvető óvintézkedéseket: 1. Olvassa végig a

Részletesebben

Füstölt lazacsaláta garnélarákkal

Füstölt lazacsaláta garnélarákkal A TENGER GYÜMÖLCSEI NORVÉGIÁBÓL Füstölt lazacsaláta garnélarákkal 20 dkg tisztított garnélarák 40 dkg csíkokra vágott füstölt lazac 1 citrom leve és finomra reszelt héja 8-10 friss bazsalikomlevél ízlés

Részletesebben

06. 08. 18. 24. Nyers sütni való kolbászok. Száraz és félszáraz kolbászok. Füstölt áruk, füstölt-fott szalonnák. Manufakturális termékek

06. 08. 18. 24. Nyers sütni való kolbászok. Száraz és félszáraz kolbászok. Füstölt áruk, füstölt-fott szalonnák. Manufakturális termékek 1 06. 08. 18. 24. Nyers sütni való kolbászok Száraz és félszáraz kolbászok Füstölt áruk, füstölt-fott szalonnák Manufakturális termékek 2 Megmutatni és továbbadni a minőségi hústermékek készítésének hagyományát,

Részletesebben

Merena Mónika. Kedvenc sütemény receptjeim

Merena Mónika. Kedvenc sütemény receptjeim Merena Mónika Kedvenc sütemény receptjeim Gyors meggyes joghurtos sütemény 4 tojás, 1 pohár gyümölcsjoghurt, 1 joghurtos pohár olaj, 2 joghurtos pohár kristálycukor, 3 joghurtos pohár finomliszt, 1 csomag

Részletesebben

Halva. Olívabogyós tőkehalfilé sült citrommal. * Szezonális: Kiemelt napok a naptárban * Elkészítési idő: 45 perc * Főzési idő: 15 perc HOZZÁVALÓK:

Halva. Olívabogyós tőkehalfilé sült citrommal. * Szezonális: Kiemelt napok a naptárban * Elkészítési idő: 45 perc * Főzési idő: 15 perc HOZZÁVALÓK: Halva * Elkészítési idő: 45 perc * Főzési idő: 15 perc - 5 dl víz - 20 dkg cukor - 10 dkg vaj - 20 dkg búzadara - 2 evőkanál dúrvára tört földimogyoró - 1 teáskanál őrölt fahéj A vizet a cukorral az 1

Részletesebben

Receptkönyv Gőzölős sütő

Receptkönyv Gőzölős sütő HU Receptkönyv Gőzölős sütő 2 www.aeg.com 1. AUTOMATIKUS PROGRAMOK 1.1 Zöldségek, hagyományos Főzőedény: Bármilyen főzőedényt választhat, amely legalább 100 C-ig hőálló. 400 g karfiol 200 g sárgarépa 200

Részletesebben

Egy, kettő, három- és máris kész a finom étel.

Egy, kettő, három- és máris kész a finom étel. Egy, kettő, három- és máris kész a finom étel. Friss tészták kevés hozzávaló 8receptötlet Friss gondolat. Finomat ad. ` ` ` ` Tante Fanny tésztákat egyszerű elkészíteni: gyorsan elkészíteni, sokáig élvezni

Részletesebben

SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba.

SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. 3. Foglalkozás SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. Élelmiszerek vásárlása Az élelmiszerek vásárlása alapvetően két szempont alapján történhet: a kiválasztást befolyásolják egyrészt

Részletesebben

Receptkönyv DEÁK 2011/2012

Receptkönyv DEÁK 2011/2012 Receptkönyv DEÁK 2011/2012 E l ő s z ó A Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola 2012. június 12-én Egészségnapot tartott. Ennek keretében minden osztály bemutatta az általa

Részletesebben

FűSZERNÖVÉNY SZEZON. Hazavinni & kipróbálni! Friss tavaszi receptajánlatok. A Marché éttermek teljes listáját itt találja: marche-restaurants.

FűSZERNÖVÉNY SZEZON. Hazavinni & kipróbálni! Friss tavaszi receptajánlatok. A Marché éttermek teljes listáját itt találja: marche-restaurants. Frissesség MAGYARORSZÁGON A Marché éttermek teljes listáját itt találja: marche-restaurants.com MOSONMAGYARÓVÁR NORD/SÜD ALACSKA NORD/SÜD BALATONLELLE NORD/SÜD Legyen Ön is Marché rajongó! facebook.com/marcherestaurantsmagyarorszag

Részletesebben

Tepsis zöldségtál (4 adag) 40 dkg burgonya 40 dkg laskagomba 20 dkg vöröshagyma 20 dkg zöldpaprika 40 dkg patisszon 3 ek. olaj só bors bazsalikom

Tepsis zöldségtál (4 adag) 40 dkg burgonya 40 dkg laskagomba 20 dkg vöröshagyma 20 dkg zöldpaprika 40 dkg patisszon 3 ek. olaj só bors bazsalikom Tepsis zöldségtál (4 adag) 40 dkg burgonya 40 dkg laskagomba 20 dkg vöröshagyma 20 dkg zöldpaprika 40 dkg patisszon 3 ek. olaj só bors bazsalikom A burgonyát, vöröshagymát, zöldpaprikát karikára vágjuk,

Részletesebben

Sütési és főzési áttekintésben

Sütési és főzési áttekintésben Sütési és főzési áttekintésben EOC 69400 2 Electrolux Ez az áttekintés segít kiválasztani a megfelelő sütési és főzési kategóriát ételei elkészítéséhez az "Automata sütés" funkció használatával. Érzékelőgombokat

Részletesebben

Sörvacsora receptek a Soproni Démontól

Sörvacsora receptek a Soproni Démontól Sörvacsora receptek a Soproni Démontól Szilvakrémleves sörös ropogóssal Hozzávalók 4 főre: Leves - 300 g aszalt szilva - 200 ml Soproni Szilva Démon - 40 g liszt - 50 g cukor - 1 ek vaj - 2 db egész fahéjrúd

Részletesebben

Diétás ételek könyve

Diétás ételek könyve Diétás ételek könyve www.leakiloval.hu Oldal 1 Kedves Olvasóm! Ezt a könyvet azért készítettem el Neked, mert a fogyókúra során a legnagyobb probléma az, hogy mit is főzz, ami nem hizlal. Ebben a könyvben

Részletesebben

Hagyományos zöldségleves Hozzávalók 112,5 g felaprított zöldségmix (burgonya, vöröshagyma, sárgarépa, zeller stb.) 12,5 g vaj 15 g liszt

Hagyományos zöldségleves Hozzávalók 112,5 g felaprított zöldségmix (burgonya, vöröshagyma, sárgarépa, zeller stb.) 12,5 g vaj 15 g liszt RECEPTEK FŐZŐEDÉNYHEZ RECEPTEK FŐZŐEDÉNYHEZ Próbálja ki receptötleteinket! Amennyiben az elkészítési időt több mint egy órával meghosszabbítja, az befolyásolhatja az étel ízét. Természetesen bizonyos határokon

Részletesebben

A kisadag ételek a teljes adagok árának 70 %-át képezik. Ételeink többsége az Ön érdekében frissen készül, ezért szíves türelmét és megértését

A kisadag ételek a teljes adagok árának 70 %-át képezik. Ételeink többsége az Ön érdekében frissen készül, ezért szíves türelmét és megértését ÉTLAP Előételek 1. Rántott Camembert áfonyával 1260.- 2. Juhtúróval töltött gombafejek rántva 1190.- 3. Görög saláta 490.- 4. Tenger gyümölcsei, kerti zöldségekkel 1200.- Levesek Csésze Tál 5. Tejszínes

Részletesebben

Győri, répcementi és sokorói receptek gyűjteménye. Káposztaleves

Győri, répcementi és sokorói receptek gyűjteménye. Káposztaleves Győri, répcementi és sokorói receptek gyűjteménye Káposztaleves 1 füstölt csülök, vagy 30 dkg főzőkolbász ½ kg savanyú káposzta 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma 2 evőkanál olaj 1 evőkanál liszt pirospaprika

Részletesebben

FRISSEN KÉSZÜLT ÉTELEK

FRISSEN KÉSZÜLT ÉTELEK FRISSEN KÉSZÜLT ÉTELEK LEVESEK Három finomság leves Savanyú-csípős leves Húsmetélt üvegtésztás leves Húsmetélt szecsuáni leves Hung Dun leves Kukorica leves Húsgombóc leves 250 Ft 260 Ft ELŐÉTELEK Hagyományos

Részletesebben

Karácsonyi finomságok

Karácsonyi finomságok Karácsonyi finomságok Adventi gondolatok Süteményes dobozok Minden évben ugyanabban az időben kiássuk őket a konyhaszekrény legaljából. Ezekből a kicsit poros, üres és néhány helyen már horpadt dobozokból

Részletesebben

Csőben sült kelbimbó csirkemellel

Csőben sült kelbimbó csirkemellel Csőben sült krumpli zöldborsóval és sonkával 80 dkg krumpli 15 dkg borsó 2 fej hagyma 3 kanál vaj 2 kanál liszt 2 dl tejszín 2,5 dl húsleves /leveskockából/ 15 dkg sonka 5 dkg reszelt sajt só bors majoránna

Részletesebben

Kis pralinéismeret. is pralinéismeret

Kis pralinéismeret. is pralinéismeret Kis pralinéismeret is pralinéismeret Ínyenc receptek édes finomságokhoz Saját készítésű ízletes pralinék. Jó alapanyagokkal, megfelelő kellékekkel és egy kis gyakorlattal Ön is varázsolhat kicsi, édes

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS FELTÖLTÉS OLAJJAL VAGY ZSÍRRAL

HASZNÁLATI UTASÍTÁS FELTÖLTÉS OLAJJAL VAGY ZSÍRRAL A készülék beállítása és használata előtt figyelmesen olvassa el a használati utasítást. Csak így lehetséges biztonságos használat mellett a legjobb eredményt elérni a készülékkel. A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA (lásd

Részletesebben

Big Bell étterem. 301 Hagymaleves 450.- 302 Brokkoli krémleves 450.- 303 Sajtkrém leves 450.- 304 Vadgomba krémleves csipetkével 550.

Big Bell étterem. 301 Hagymaleves 450.- 302 Brokkoli krémleves 450.- 303 Sajtkrém leves 450.- 304 Vadgomba krémleves csipetkével 550. Big Bell étterem Levesek 301 Hagymaleves 450.- 302 Brokkoli krémleves 450.- 303 Sajtkrém leves 450.- 304 Vadgomba krémleves csipetkével 550.- 305 Ököruszályleves gazdagon tésztával, zöldségekkel, főtt

Részletesebben

Metélıhagymás kukorica krémleves

Metélıhagymás kukorica krémleves Metélıhagymás kukorica krémleves 20 dkg Bonduelle Gold kukorica 4 dl húsleves (kockából) 2 dl tejszín 5 dkg vaj 2 púpozott evıkanál liszt 1 csokor metélıhagyma szerecsendió ırölt fehérbors, só A kukoricáról

Részletesebben

gyümölcsei 8999,- 11428,70 Élő homár (Homarus Americanus) Ér vényes: 2012. ok tóber 25-november 7. w w w.metro.hu Ér vényes: 2012. d e cember 1-24.

gyümölcsei 8999,- 11428,70 Élő homár (Homarus Americanus) Ér vényes: 2012. ok tóber 25-november 7. w w w.metro.hu Ér vényes: 2012. d e cember 1-24. Ér vényes 2012. d e cember 1-24. Ér vényes 2012. ok tóber 25-november 7. Hal tenger és gyümölcsei Élő homár (Homarus Americanus) 8999,- 11428,70 w w w.metro.hu 1 Lazac filé (Atlantic Salmon Salmo Salar)

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a 10048-12 Ételkészítés alapjai modul Alapkészítmények 2 Munkaszervezési alapok elemekből a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038

Részletesebben

Az oktatási helyszín jellege: tanműhely, egyéni vállalkozó/gazdálkodó szervezet

Az oktatási helyszín jellege: tanműhely, egyéni vállalkozó/gazdálkodó szervezet Ételkészítési gyakorlatok A tantárgyhoz tartozó tananyagegységek évfolyamonként: Az elméletigényes gyakorlati órák a tanár szempontjából elméletnek, a tanuló szempontjából gyakorlatnak számítanak, tehát

Részletesebben

RECEPTEK. Sonkás sajtos csirkemell sajtmártásban. Összetevõk. 4 db csirkemell. 4 szelet Ahidai sonka. 8 szelet sajt. 5 dkg vaj. 2 ek liszt.

RECEPTEK. Sonkás sajtos csirkemell sajtmártásban. Összetevõk. 4 db csirkemell. 4 szelet Ahidai sonka. 8 szelet sajt. 5 dkg vaj. 2 ek liszt. RECEPTEK Sonkás sajtos csirkemell sajtmártásban Összetevõk 4 db csirkemell 4 szelet Ahidai sonka 8 szelet sajt 5 dkg vaj 2 ek liszt 3 dl tej só bors 10 dkg reszelt sajt 1-1,5 dl tejszín Elkészítés A csirkemell

Részletesebben

ÉTLAP. Levesek. Filézett ponty hallé 7,5 DL Adag 1100 Ft Csirkeragu leves 5 DL Adag 500 Ft. Rónay-kúria ajánlatok

ÉTLAP. Levesek. Filézett ponty hallé 7,5 DL Adag 1100 Ft Csirkeragu leves 5 DL Adag 500 Ft. Rónay-kúria ajánlatok Levesek Filézett ponty hallé 7,5 DL Adag 1100 Ft Csirkeragu leves 5 DL Adag 500 Ft Rónay-kúria ajánlatok 1 személyes Rónay bőségtál: Adag 2500 Ft Grill fűszerezésű csirkemell filé roston 10 dkg, Hagymás

Részletesebben

SOLIER CAFE XI.RECEPTGYŰJTEMÉNY FODOR SÁNDOR CHEF KARÁCSONYI MENÜ 2010. Fácánpástétom, tormás almával. Libamáj Capuccino

SOLIER CAFE XI.RECEPTGYŰJTEMÉNY FODOR SÁNDOR CHEF KARÁCSONYI MENÜ 2010. Fácánpástétom, tormás almával. Libamáj Capuccino SOLIER CAFE XI.RECEPTGYŰJTEMÉNY FODOR SÁNDOR CHEF KARÁCSONYI MENÜ 2010. Fácánpástétom, tormás almával Libamáj Capuccino Bárányborda, sütőtökös derelyével Mák szuflé, meggy raguval Fácánpástétom, tormás

Részletesebben

Világimanap 2010. Kamerun Receptek

Világimanap 2010. Kamerun Receptek Világimanap 2010. Kamerun Receptek Banánkenyér 1-3/4 csésze liszt 1 csésze cukor 1 tk. szódabikarbóna 2 felvert tojás 1 tk. sütıpor 3 közepesen érett banán pürévé nyomva 2 evıkanál margarin csipet só Elkészítés:

Részletesebben

Az Ön kézikönyve WHIRLPOOL AKZM 6550/IXL http://hu.yourpdfguides.com/dref/5819273

Az Ön kézikönyve WHIRLPOOL AKZM 6550/IXL http://hu.yourpdfguides.com/dref/5819273 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató WHIRLPOOL AKZM 6550/IXL. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk,

Részletesebben

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Akkor jó egy recept, ha az első alkalommal már ráérzel az étel tökéletes elkészítésére. 1 Csirkemell rizottó (4 adag) 400g csirkemell 125g barna rizs (1 zacskó)

Részletesebben

Menü - 1500 kcal. 3. Hét

Menü - 1500 kcal. 3. Hét Menü - 1500 kcal Tudnivalók a diétáról: Energiaérték: 1500 kcal Protein tartalom: a napi energia-bevitel 20-25%-a, ami 75-93 grammnak felel meg Zsírtartalom: a napi energia-bevitel 30%-a, ami 50 grammnak

Részletesebben

Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal

Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal Hozzávalók Sorbet krém 6 dl homoktövis velő 1 dl homoktövis lekvár 0,6 dl prosorbet Karamell 6 ek. cukor 2 dl Homoktövis velő Ropogós

Részletesebben

Grillételek (2010 August 03, Tuesday) - Munkatársunktól

Grillételek (2010 August 03, Tuesday) - Munkatársunktól Grillételek (2010 August 03, Tuesday) - Munkatársunktól A hagyományos szalonnasütés és nyársalás helyett (vagy mellett) manapság a grillezés a nyári szezon egyik leghangulatosabb programja. Nos, íme sok-sok

Részletesebben

Nagyi Szakácskönyve. A gyermekkor ízei

Nagyi Szakácskönyve. A gyermekkor ízei Nagyi Szakácskönyve A gyermekkor ízei Nagyi Szakácskönyve Z-dsgn Ez a könyv kizárólag referencia kiadványként szolgál, és üzleti célból semmilyen formában nem terjeszthető, nem nyomtatható! Receptek:

Részletesebben

NINCS ELŐMELEGÍTÉS, NINCS VÁRAKOZÁS... CSAK TÖKÉLETES SÜTÉS

NINCS ELŐMELEGÍTÉS, NINCS VÁRAKOZÁS... CSAK TÖKÉLETES SÜTÉS NINCS ELŐMELEGÍTÉS, NINCS VÁRAKOZÁS... CSAK TÖKÉLETES SÜTÉS Ma már nem is lehetne egyszerűbb a konyhában tökéletes eredményeket elérni, a Whirlpool új többfunkciós sütőjének köszönhetően, amely sokféle

Részletesebben

RECEPTFÜZET II. VII. BALATONFÖLDVÁRI TÉRZENE FESZTIVÁL 2012. JÚLIUS 4-7. A RENDEZVÉNY ALKALMÁVAL A TÉRSÉG ÍZEI BEMUTATÁSAKÉNT ELKÉSZÍTETT ÉTELEK:

RECEPTFÜZET II. VII. BALATONFÖLDVÁRI TÉRZENE FESZTIVÁL 2012. JÚLIUS 4-7. A RENDEZVÉNY ALKALMÁVAL A TÉRSÉG ÍZEI BEMUTATÁSAKÉNT ELKÉSZÍTETT ÉTELEK: VII. BALATONFÖLDVÁRI TÉRZENE FESZTIVÁL 2012. JÚLIUS 4-7. A RENDEZVÉNY ALKALMÁVAL A TÉRSÉG ÍZEI BEMUTATÁSAKÉNT ELKÉSZÍTETT ÉTELEK: 1. BÁLVÁNYOSI BABGULYÁS FANTÁZIA 2. KőRÖSHEGYI BÖLLÉRMÁJ 3. SZÁRSZÓI LACIPECSENYE

Részletesebben

Erőleves. Borleves. www.eben-butor.hu

Erőleves. Borleves. www.eben-butor.hu Erőleves 1 kg marhacsont 25 dkg darált marhahús 1 tojásfehérje 1 kiskanálnyi paradicsompüré 30 dkg sárgarépa 10 dkg fehérrépa 10 dkg zeller só, bors A csontot aprítsuk fel, forrázzuk le, majd öblítsük

Részletesebben

GILLER AKUPUNKTÚRA. Diétás napló. GillerAkupunktura_DIETASNAPLO_3V_210X120mm_5mmkifuto.indd 1 2013.02.27. 0:26:12

GILLER AKUPUNKTÚRA. Diétás napló. GillerAkupunktura_DIETASNAPLO_3V_210X120mm_5mmkifuto.indd 1 2013.02.27. 0:26:12 GILLER AKUPUNKTÚRA Diétás napló GillerAkupunktura_DIETASNAPLO_3V_210X120mm_5mmkifuto.indd 1 2013.02.27. 0:26:12 GillerAkupunktura_DIETASNAPLO_3V_210X120mm_5mmkifuto.indd 2 2013.02.27. 0:26:12 GillerAkupunktura_DIETASNAPLO_3V_210X120mm_5mmkifuto.indd

Részletesebben

Előételek. Házi vegyes finomságok. Levesek

Előételek. Házi vegyes finomságok. Levesek Házi vegyes finomságok Előételek (kolbász, sajt, szalonna, paprika, paradicsom, lila hagyma) Húsleves Levesek (leveszöldség, cérnametélt vagy csigatészta) Májgaluska leves (leveszöldség, májgaluska) Csülkös

Részletesebben

Recept ajánlataink Aszalt szilvás rétes Böjtös zsidó rétes Burgonyás túrós rétes Debreceni gesztenyés béles

Recept ajánlataink Aszalt szilvás rétes Böjtös zsidó rétes Burgonyás túrós rétes Debreceni gesztenyés béles Aszalt szilvás rétes Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 15 dkg zabpehely, 20 dkg aszalt szilva, 3 dl rostos szilvalé, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint méz (ne legyen nagyon édes),

Részletesebben

Törtcsokoládés muffin

Törtcsokoládés muffin Törtcsokoládés muffin 300 g fi nomliszt, 3 és fél kk sütôporral elkeverve 55 g porcukor 190 g fehércsokoládé, darabokra vágva 100 g tört grillázsos csokoládé 1 tojás, könnyedén felverve 60 g olvasztott

Részletesebben

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv SMART DIET Táplálkozási kézikönyv A Smart Diet diéta segítségével elégetheti a különböző területekről a zsírpárnákat, különösen a hasról, lábakról, és a karokról. Többféle diéta létezik. Vannak szétválasztó

Részletesebben

Svájci specialitáso. A Marché éttermek teljes listáját itt találja: marche-restaurants.com. marche-restaurants.com

Svájci specialitáso. A Marché éttermek teljes listáját itt találja: marche-restaurants.com. marche-restaurants.com Frissesség MAGYARORZÁGON A Marché éttermek teljes listáját itt találja: marche-restaurants.com C I A L C I W vájci specialitáso ALACKA ÉZAK/DÉL MOONMAGYARÓVÁR ÉZAK/DÉL BALATONLELLE ÉZAK/DÉL Legyen Ön is

Részletesebben

Az Ön kézikönyve TEFAL ASTUCIO 78545 http://hu.yourpdfguides.com/dref/3251172

Az Ön kézikönyve TEFAL ASTUCIO 78545 http://hu.yourpdfguides.com/dref/3251172 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

Text Black. Az összes hozzávalót (kivéve 100 g édeskukoricát és az olajat) turmixgépbe rakjuk, és egyenletesre turmixoljuk.

Text Black. Az összes hozzávalót (kivéve 100 g édeskukoricát és az olajat) turmixgépbe rakjuk, és egyenletesre turmixoljuk. 46-59_Reggelik.qxp 2009.11.19. 13:32 Page 54 Édeskukorica-lepény mártogatós szósszal Tökéletes vasárnap reggelire. Ha keleti ízekre vágyik, tálalja thai mártogatós szósszal, vagy ha inkább mexikóira, használjon

Részletesebben

A tantárgyhoz tartozó tananyagegységek évfolyamonként:

A tantárgyhoz tartozó tananyagegységek évfolyamonként: Ételkészítési ismeretek A tantárgyhoz tartozó tananyagegységek évfolyamonként: Az elméletigényes gyakorlati órák a tanár szempontjából elméletnek, a tanuló szempontjából gyakorlatnak számítanak, tehát

Részletesebben

Hozzávalók: Elkészítés: Hozzávalók:

Hozzávalók: Elkészítés: Hozzávalók: Európa édes oldala Az alábbi szöveg a Sweet Europe Let yourself be seduced című kiadványnak (kiadta: Institut der Regionen Europas, Salzburg) nemhivatalos magyar fordítása. Amióta világ a világ, azóta

Részletesebben

A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA TANÁCSOK HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Feltöltés olajjal vagy zsírral

A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA TANÁCSOK HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Feltöltés olajjal vagy zsírral H A készülék beállítása és használata előtt figyelmesen olvassa el a használati utasítást. Csak így lehetséges biztonságos használat mellett a legjobb eredményt elérni a készülékkel. A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA

Részletesebben

330.-/DB(KB. 20dkg.)

330.-/DB(KB. 20dkg.) A pirog vagy pirozsok egy orosz ételféleség, mely kelt tésztából készül különféle töltelékkel. Neve valószínűleg a pír, lakoma szóból ered. Oroszországon kívül a többi szláv konyhában is ismert étel. A

Részletesebben

10 gyors és olcsó szendvicskrém

10 gyors és olcsó szendvicskrém 10 gyors és olcsó szendvicskrém Miért készítsünk szendvicskrémet? Mert a házilag készített szendvicskrémek olcsók. Az újdonság élményét hozzák a készen vásárolt kenyérrevalók között. Új ízeket varázsolnak

Részletesebben

A Drótpostagalamb recepttára

A Drótpostagalamb recepttára A Drótpostagalamb recepttára 22. könyv Bodnár László - Klement András HALLAK KÖNYVEE Barcs - Tata 2001. Március 29. A Drótpostagalamb recepttára 21./1. könyv Bodnár László - Klement András Halak könyve

Részletesebben

Anonymus pecsenyéje. Főétel receptek

Anonymus pecsenyéje. Főétel receptek Anonymus pecsenyéje 1 kg bélszín 0,5 kg libamáj 0,5 kg szeletelt Kolozsvári szalonna 0.4 kg vadgomba vegyesen 2 vöröshagyma 0,2l tejszín 0,2l barna mártás 0,2l Kékfrankos vörösbor 1 csokor friss petrezselyem

Részletesebben

Sajtos csirkesaláta Hozzávalók: 50 dkg csirkemellfilé 25 dkg paradicsom 10 dkg jégsaláta 5 dkg sajt sült csirke fűszerkeverék

Sajtos csirkesaláta Hozzávalók: 50 dkg csirkemellfilé 25 dkg paradicsom 10 dkg jégsaláta 5 dkg sajt sült csirke fűszerkeverék 30-90 napos szétválasztó diéta A kúra alapvetően négy napos periódusokra osztott, aszerint, hogy milyen tápanyagot fogyaszthatunk az egyes napokon. Étkezésünket fehérje, keményítő, szénhidrát és gyümölcsnapok

Részletesebben