Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download ""

Átírás

1 A gyermeket váróv anya táplálkozása Fontos, hogy az anya táplt pláltsági állapota megfelelő legyen, a tápanyagraktt panyagraktárai rai legyenek feltöltve. ltve. Megfelelő energia- és s tápanyagt panyag-ellátottságra van szüks kség a fogamzáshoz, mert a magzat a fogamzás s körüli k időszakban a legérz rzékenyebb. Az anya táplt plálkozása befolyásolja a gyermek fejlődését, hat a szülés s időpontj pontjára, lefolyására. Az egészs szséges terhes anya, ha megfelelően en táplt plálkozik, lkozik, kb kg 12kg-ot hízik. A súlyns lynövekedés s kezdetben lassú,, az első 10 hétig h heti 115g, majd az ezt követk vető 30 héten h át t heti 300g. Ez részben r az anyai szervezet változv ltozásaiból l következik, k Részben a magzatburok és s a magzatvíz z súlys lyából l adódik. dik.

2 A várandv randósság g 3 trimesztere Első 12 hét: h nő az étvágy, reggelenkénti nti hányinger; h a trimeszter végére v a súlygyarapods lygyarapodás s számottev mottevő. A méh m h fala megvastagszik, a szív v munkája megnő,, a keringő vérmennyiség relative csökken hét: h az anya súlygyarapods lygyarapodása, az emészt sztőrendszer kapacitása csökken, csökken a gyomor tónusa, t lassul a gyomor ürülése: egyes tápanyagok felszívódása, sa, hasznosulása sa (Fe( Fe,, folsav B12) hatékonyabb lesz. Megkezdődik dik a magzat tüdejt dejének fejlődése hét: h a magzat számára a növekedn vekedési fázis. f Az anya légzl gzésszáma emelkedik, a vér v r térfogata t 1,5l-rel megnő, gyakori a dyspnoe,, a belek renyhébb bbé válnak, fokozódik a kiválaszt lasztás. s.

3 A várandv randós s anya tápanyagszükséglete Energiaszüks kséglete 15%-kal nő: n az első 6 hónapban: h kcal, 6-99 hónap h 300kcal. Fehérj rjéből 7-10g többletre t van szüks kség g (15-65% is lehet): az állati és s növényi n nyi fehérj rjék k egyenlő arányban legyenek. Zsír: : az energia max.. 25%-a: növényi: nyi:állati=50:50%, a szervezet fokozottabban érzékeny a zsíranyagcsere zavaraira, kerülni kell a füstf stölt és s túl t l zsíros húsokat, h zsírszeg rszegény ételkészítési si eljárásokat alkalmazzon. Szénhidr nhidrát: : g/nap: 350g/nap: rostdús szénhidr nhidrát-forrás, pl.: gyümölcs, zöldsz ldség, cukor maximum 10%.

4 Vitamin és ásványi anyag: Változatos, vegyes táplt plálkozás s esetén n a szervezet hozzájut. Hiányos táplt plálkozás s esetén n a magzat elvonja, az anyában hiány alakul ki. Az A-vitamin, A B-vitamin B csoport, C-, C, E-vitamin, E jód j és cink iránti igény 25-30% 30%-kal nagyobb. Kalciumból, l, foszforból és s főleg f magnéziumb ziumból l 50%-kal kell növelni n a fogyasztást. st. A folsavszüks kséglet megduplázódik dik (100%), jelentősen növekszik a D-vitamin D igény is. Folyadéksz kszükséglet: utolsó hónapokban emelkedik, sófogyasztástst csökkenteni kell. Étkezések száma ma: 5-6-szori (egyszerre kis mennyiség); zsíros, puffasztó ételek kerülése. Hetente 1-szer 1 belsőség, édesség g ritkán.

5 Szoptató anya táplt plálkozása Az anyatej legfontosabb összetevőire (fehérje, tejcukor, zsír, Ca) ) a szoptató anya étrendje nincs közvetlen k hatással, ha hiányos a táplt plálkozása, saját t szervezetéből l vonja el azt. Az anyatej zsírsav rsav-,, A-vitamin, A B 2 -vitamin, biotin,, B 12 - vitamin, folsav-, és s C-vitamin C tartalmát t azonban a szoptató anya étrendje befolyásolja, s hiányos bevitel esetén n ezek mennyisége jelentősen csökken az anyatejben. Bizonyos körülmk lmények között k az anyatej cink-,, fluor-, Feés s D-vitamin D tartalma sem független f az anya táplálkozásától. l. A szoptató anyának nak megfelelő tejprodukció esetén átlagban naponta 850ml teje termelődik. Ennyi folyadékkal és s az eredeti energiaszüks kségletének 25-30%-ával ( kcal/ kcal/ kJ) 2940kJ) kell többet t fogyasztania.

6 Fehérje bevitel: 1dl anyatejhez 2,4g fehérj rjére re van szüks kség; naponta 15-20g 20g-mal kell többet t bevinni fontos a komplett, értékes fehérje források fogyasztása. sa. Zsírbevitel rbevitel: Az összenergia 30%-ánál l ne legyen több, t 50-50% 50% arányban tartalmazzon növényi n nyi és állati eredetű zsiradékot. Szénhidr nhidrát-bevitel: A nagyobb energiabevitel miatt ezt is meg kell növelni. n Elsősorban sorban zöldsz ldség-,, gyümölcsf lcsfélék, barna kenyér, durum tészta t vagy korpás s készk szítmények formájában kell pótolni. p A cukrot, fehér r kenyeret, kifőtt tésztt sztát t csak mérsm rsékelten. 50%-kal nőn a szüks kséglet: : C-, C, A-, A, D-vitaminbD vitaminból, folsavból, l, Ca,, P, Mg, I, Zn-ből. Folyadékfogyaszt kfogyasztás: s: 3l, ami elsősorban sorban gyümölcsl lcslé, zöldséglé,, tej, turmix, szénsavmentes ásványvíz z legyen.

7 Kerülje a sós, s s, fűszeres f ételeket, Puffasztó ételek nem adhatók, mert bélgb lgörcsöt, hasmenést st okozhat a csecsemőknek, Ha bizonyos ételek fogyasztása sa után n nem ízlik az anyatej a csecsemőnek, akkor ki kell iktatni azokat az ételeket. Dohányz nyzás: Csökkenti a tejtermelést, és s nemcsak, hogy átmegy a nikotin az anyatejbe, de nagyobb koncentráci ciót ér r el, mint a plazmában. A dohányz nyzó anyák újszülötteinek vizeletéből l akkor is nikotin mutatható ki, ha füstmentes f helyen tartják őket. Ha az anya 20-nál l több t cigarettát t szív v naponta, a csecsemő hányhat és s hasmenés s jelentkezhet. Kávé,, alkohol: A koffein 1%-a, az alkohol 0,25%-a a kerül l az anyatejbe, kis mennyiség g veszély nélkn lkül l fogyasztható.. Némely N csecsemő azonban már r kis mennyiségű koffeinre is érzékeny lehet. Ilyenkor nyugtalanná,, ingerlékenny kennyé válik. Az alkoholizáló anya csecsemője pedig aluszékonyabb, hányhat. h

8 Csecsemő táplálása Csecsemőkor kor: : a megszület letéstől l 1 éves korig (újsz( jszülött: 1-24 nap) Kisded: 1-3 év Óvodás: : 3-63 év Iskolás: : év Felnőtt tt: : év Csecsemőkorban fontos a megfelelő táplálék k biztosítása, sa, az optimális fejlődés, növekedn vekedés és s betegségekkel gekkel szembeni maximális ellenáll llás s miatt. Követelmény, hogy a táplt plálék k a csecsemő korának, fejlettségének, aktuális állapotának megfelelően, en, mennyiségileg elegendő, minőségileg higéniai követelményeknek megfelelő, könnyen elkész szíthető és s könnyen k emészthet szthető legyen. A fejlődő szervezet energiaigénye nye magas.

9 Csecsemők k energia-, tápanyagszükséglete Energiaszüks kséglete: kcal/ 120kcal/ttkg,, kJ/ 500kJ/ttkg. A ttkg-ra számított szüks kséglet a hónapok h előrehaladt rehaladtával csökken. Energiaszüks kségletének 8-10% 10%-át t fehérj rjével, 40-50% 50%-t t szénhidr nhidráttal, 40-50% 50%-át t zsírral fedezi. Fehérje rje: : 2-2,2g/ 2 2,2g/ttkg/nap Szénhidr nhidrát: : 11-13g/ 13g/ttkg/nap Zsír: : 4-5g/ 4 5g/ttkg/nap; 3% esszenciális zsírsav legyen! Energiaszüks kséglet számítása: sa: kj/nap = 4 tests4 testsúly (kg-ban) ban) testhossz (cm-ben)+1000; 8-10kg-os testsúly között k a szorzathoz 1000 helyett csak 800-at adunk. kcal/nap = testsúly (kg) testhossz (cm)+250; 8kg fölött f a szorzathoz csak 200-at adunk.

10 Csecsemők folyadéksz kszükséglete Folyadékig kigénye: ml/ 180ml/ttkg. A csecsemő a szomjazást st rosszul tűri, t veséje gyengén koncentrál, a salakanyagok kiürítéséhez több t folyadékra van szüks ksége. Ha a csecsemő igénye szerint szophat, az anyatej fedezi a folyadéksz kszükségletét t is. Folyadéksz kszükséglet számítása: sa: napi folyadékig kigény (ml) = napi energiaigény ny (kj) 3 napi folyadékig kigény (ml) = napi energiaigény ny (kcal) 1,4

11 A csecsemő természetes táplálása A csecsemő legjobb táplt pláléka az anyatej. Megfelelő mennyiségben és s arányban, kitűnő minőségben, könnyen emészthet szthető formában tartalmazza mindazt a tápanyagot, t amelyre fejlődéséhez, növekedn vekedéséhez szüks ksége van, és s mind mennyiségében, mind összetételében alkalmazkodik a csecsemőnek a korral változv ltozó szüks kségletéhez. Védőanyagainak köszk szönhető,, hogy az anyatejjel táplt plált lt csecsemők ritkán n kapnak bélfertőzést, légúti megbetegedést, középfülgyulladást, húgyúti fertőzést, stb., illetve ha valamilyen fertőzés s kialakul, az enyhébb lefolyású.

12 A nagyszámú étel-,, főként f tehéntej allergia nagyrészt annak köszk szönhető,, hogy a csecsemők k korán n kapnak idegen fehérj rjét. A korai tehéntej ntej-expozíció kb. 1,5 -ére növeli a fiatalkori cukorbetegség g kialakulásának kockázat zatát. t. Az anyatejes és s a mesterségesen táplt plált lt csecsemők szellemi fejlődése között k szignifikáns ns különbsk nbség mutatható ki. Ennek oka az, hogy az anyatej tartalmaz arachidonsavat, dokoza-hexa hexaénsavat (DOCA), és s kis mennyiségben más m s 20 és s 22 C-atomos n-6 n és s n-3 n 3 zsírsavakat. Ezek a zsírsavak nélkn lkülözhetetlenek a növekvn vekvő szervezet számára: fontosak a központi k idegrendszer és s a retina membránstrukt nstruktúráinak és s funkcióinak inak a zavartalan kifejlődéséhez. A hónapig h tartó szoptatás s csökkenti a vashiányos vérszegénység g kialakulásának a kockázat zatát; t; az anyatejből l ugyanis 5 5 annyi (49%) vas szívódik fel, mint pl.: a tehéntejb ntejből l (10-12%). 12%).

13 Mennyit szopik a csecsemő? Az az ideális, ha azt a legkisebb mennyiséget fogyasztja, amelyen jól j l fejlődik. Ez az első napokban csak néhány n ny gramm nap után n a napi anyatejszüks kséglet általában a testtömeg 1/6 része r (ttkg( ttkg-onkéntnt 150ml). Elég-e e a szopott tejmennyiség? A szopott tej mennyisége méréssel m ellenőrizhet rizhető. Megbízhat zható jele annak, hogy elég-e e az anyatej, ha a csecsemő jól l fejlődik. A súlygyarapods lygyarapodás s az első félévben átlagban 150g hetente, a második félévtf vtől l havonta 500g hónapig h kizárólag anyatejet kapjon, s a leválaszt lasztás megkezdése után n továbbra is szopjon a csecsemő. Az anyatej fedezi a szopós s csecsemő folyadéksz kszükségletét, t, csak betegség g vagy kánikula k idején n szorul teára. Helyesebb azonban, ha tea helyett forralt vizet kap.

14 Leválaszt lasztás 1 éves korig a kalóriabevitel 40%-át t anyatej fedezze hónapos h korban, ha a csecsemőt t a szopás s már m r nem elégíti ki, esetleg gyarapodásának üteme is csökken, fokozatosan át t lehet térni t a csecsemő korának megfelelő vegyes táplt plálásra. Az új ételek bevezetése fokozatos legyen! Az első napokban kávéskank skanállal kapjon, figyelni kell a csecsemőt, nem válikv lik-e e nyugtalanná,, nem jelentkezik-e haspuffadás,, kiütés, hasmenés, s, hányh nyás s vagy egyéb b reakció. 1-1 étel bevezetése között k legyen néhány n ny napos (hetes) szünet, hogy rögtr gtön n lehessen tudni, mi okozta az esetleges tüneteket. t

15 Az új j táplt plálékot a déli d (délel lelőtti) órákban adjuk; hét h alatt lehet elérni, hogy egy szopást st helyettesíteni teni tudjunk. Elősz ször r a kisétkez tkezések helyett. Mindig a reggeli és s az esti anyatejes étkezés s maradjon a legtovább. Elősz ször r a zöldsz ldségek, gyümölcs lcsök k présnedv snedvével, vel, majd a gyümölcsp lcspéppel ppel kell megismertetni. Elősz ször r alma, sárgars rgarépa, őszibarack levét t kapja 1-11 kávéskanállal, majd paradicsomot, banánt, nt, narancsot (7-8 hónaposan), h stb. Apró magvas gyümölcs lcsöket (szőlő,, málna, m földieper, f kivi, stb.) ne kapjon. A gyümölcs lcsöket nem kell édesíteni (kekszet vagy babapiskótát t hozzákeverni). Egyszerre csak egyféle gyümölcs lcsöt t kapjon, csak később k kombináljuk a megszokott gyümölcs lcsöket egymással. A meghámozand mozandó gyümölcs lcsöt t is meg kell mosni.

16 Főzelékek beillesztése se A csecsemő első főzeléke általában a burgonya- vagy sárgarépapüré. Ha külön-külön k n már m r megszokta őket, kombinálhat lhatók k egymással. A csecsemőkor végéig v minden főzelf zeléket burgonyával sűrítss tsünk. A főzelf zelékek bevezetése is fokozatos legyen! Kaphat salátát, t, tököt, t t, sütőtököt, s t, céklc klát, parajt, mángoldot,, kelbimbót, nagyobb csecsemők k (8 hónapos h kor után) kelkáposzt posztát, t, karalábét, karfiolt, sósks skát, spárg rgát, stb. A főzelf zelékek kezdetben hígak h legyenek (méz z sűrűségű), s később a csecsemő ízlése szabja meg a konzisztenciát. t hónapos h kortól l lehet egyszerűen en villával val áttörni. A sóska, s ska, paraj magas oxálsav tartalma miatt hetente 1 1 lehet.

17 A főzelf zelékeket ne vagy csak minimálisan sózzuk s és s csak óvatosan fűszerezzf szerezzük. Szoktassuk a természetes ízekhez a csecsemőt. Ízesítésre: sre: citrom, paradicsom, zöldpetrezselyem, z fehérr rrépa, 8 hónapos h kortól l kapor, őrölt kömény, k majoránna, 10 hónapos h kortól l nem csípős s paprika, póréhagyma, p kevés s fokhagyma, őrölt babérlev rlevél l használhat lható. Lehetőleg ne cukrozzuk a csecsemő ételét! t! A csecsemőtápl plálásban csak a tejcukornak és s a gyümölcscukornak kellene szerepelni. Esetleges allergizáló hatása miatt egy éves kor alatt méz m z adása nem javasolt! (Mák, dió,, mandula 1 éves kor alatt szintén n nem javasolt.) A főzelf zelékek bevezetése után n hamarosan hús-, h, illetve májpéppel ppel dúsítjuk d a főzelf zelékeket. Borjú,, marha, sertés, s, bárány, b szárnyas egyaránt adható. Tejtermékeket, sajtot, túrót t t 8 hónapos h kortól, tehéntejet csak 1 éves kor után n kaphat.

18 Főtt tojás s sárgs rgáját t ne kapjon 9 hónapos h kor előtt, tojásfeh sfehérjét t pedig csak egy éves kor után. A főzelf zelékek beépítését t követk vetően en dl-enk enként nt 1kk. növényi n nyi olajat adunk a csecsemő főzelékéhez. Olyan zsiradék, amely 8%-nál l több t transz-zs zsírsavat tartalmaz, nem alkalmas csecsemő táplálására. A bébikonzervekbikonzervek ellenőrz rzötten jój minőségűek, tartósítószer szer-mentesek, friss hiány nyában beilleszthetők k a csecsemő étrendjébe. Gluténtartalm ntartalmú cereália 6 hónapos h kor alatt nem adható. A csecsemő elősz ször r csak egy alkotórészt tartalmazó cereáli liát kapjon, keveréket ket csak akkor, ha már m r az összetevőket egyenként nt jól j l tolerálja. lja. Mesterségesen táplt plált, lt, tápszeres t csecsemő leválaszt lasztását szintén n hónapos h korban kell elkezdeni.

19 Kisdedek táplt plálkozása A fejlődés és s a növekedn vekedés s csecsemőkorban a legintenzívebb. A kisded növekedn vekedésének üteme lelassul, az étkezések iránti érdeklődése csökken, figyelme környezetk rnyezetének nek megismerésére re irányul. Élettani sajátoss tosság, hogy ízlése napról l napra változik. v Az elfogyasztott mennyiség g olykor lehet nagyobb, máskor m jelentéktelen. Ebben a periódusban kell kialakítani a későbbi, k egész életre szóló jó táplálkozási habitust és s a helyes étkezési módot.

20 Energiaszüks kséglete: általában kcal/nap 1300kcal/nap Fehérjesz rjeszükséglete: : napi 16-23g 7-15% Zsírig rigénye csökken: 35% (3 éves kor után n 30%) 10% telített, tett, 12-14% 14%-a a 1-szeresen 1 telítetlen, tetlen, 6-8% 6 8%-a a többszt bbszörösen sen telítetlen tetlen napi 3g linolsavat tartalmazzon az étrend koleszterinfogyasztás max.. 100mg/100kcal Szénhidr nhidrát igény: 50-55% 55% kemény nyítő (burgonya-,, gabonakemény nyítő) ) növeln velése, cukorfogyasztás s mérsm rséklése. Rost: számos krónikus betegség g kivédésében szerepük k van, növeli a béltartalmat, b rövidr vidíti a tranzitidőt, t, könnyk nnyíti a székürítést, st, napi 0,5g/ttkg (3 év v fölött f 10g/1000kcal) túlzott rostbevitel az esszenciális tápanyagok, t a Ca, Fe, Cu,, Mg, P, Zn,, aminosavak és s számos vitamin felszívódását t csökkentheti. Folyadéksz kszükséglet: a külsk lső hőmérséklettől, l, fizikai aktivitást stól, a táplt plálék k milyenségétől, l, stb. függf ggően ml/ 120ml/ttkg.

21 Mit egyen a gyermek? Az elfogyasztott étel mennyiségét t a gyermek étvágya határozza meg. Ideálisnak a napi 5-sz5 szöri étkezést tekintjük. k. Nem lehet büntetb ntetés s vagy jutalmazás s eszköze. ze. A szülők étkezési magatartásának jelentős s pozitív v vagy negatív hatása van. Étkezés s közben k ne maradjon magára, étellel a szájában ne szaladgáljon. ljon. Vigyázni kell, nehogy félrenyeljenek. f Ne jussanak veszélyes ételekhez. Ne szokjon rár olyan ételekre, amelyek cukrosak, zsírosak vagy sósak. s sak. Ezek étvágytalanságot got okozhatnak, elhízáshoz vezethetnek és s a fogszuvasodás s kialakulását segítik.

22 A 3 év v feletti gyermekek táplálkozása Gyermekkorban tanulja meg a helyes ételválasztást, st, alakul az ételek preferenciája, formálódik az ízlés, rögzülnek a táplt plálkozási minták, alakul ki a helyes étkezési mód m és s az étkezés s biztonságos, higiénés és kultúrált szintje, az egész életre szóló táplálkozási magatartás. Óvodás s korra a gyermek étkezése ügyesedik, aktívan részt vesz a család életében. Az étkezés s már m r nem csak táplt plálkozás, hanem szociális esemény is. Az étkezések egy részr szét t otthonán n kívül k l kell megoldani. Nagyfokú szellemi fejlődés és s szocializálódás s jellemző erre a korra.

23 Energiaszüks kséglet: Fiú: : az évek száma = napi kcal Lány: az évek száma ma-200 = napi kcal Fehérjesz rjeszükséglet: : 7-15% 7 Zsír: : 30% Szénhidr nhidrát: : 55-60% A tápanyagszt panyagszükségletet befolyásolja a gyermek: kora, neme, tápláltsági állapota, életmódja (főként), aktivitása, időjárás s is. A táplt plálékfelvételt az egyéni szüks kséglethez kell igazítani. Rost: : 0,5g/ttkg (maximum 25g) Folyadékig kigény: : 60-80ml/ 80ml/ttkg/nap

24 Napi 5-sz5 szöri étkezés s (3 fő-, f, 2 kisétkez tkezés) 5 étkezés s esetén: R; V: 20%; T+E+U: 60% (E: 40%; T; U: 10-10% 10% 3 étkezés s esetén: R: 35%; E: 40%; V: 25% Különösen fontos a bőséges b reggeli! Közétkeztetésben: napi 3-szori 3 étkezés s esetén n (T, E, U) a gyermek energia- és s tápanyagszt panyagszükségletének 65%-át T; U: 15%; E: 35%, csak ebéd d fogyasztása sa esetén n 40%-át t kell a közétkeztetésnek fedezni. A napi étrend mind az 5 élelmiszercsoportból tartalmazzon összetevőket.

A várandós nõk táplálkozása

A várandós nõk táplálkozása A várandós nõk táplálkozása Fontos, hogy az étrend igazodjon a kismama testtömeg-indexéhez, alapanyagcseréjéhez, az aktuális állapotához, és az ízléséhez. Vegyes táplálkozással, jól megválogatott, jó minõségû

Részletesebben

Egészs szséges táplt plálkozás A kiegyensúlyozott táplt plálkozás s elengedhetetlen része r a megfelelő mennyiségű és s arány nyú energia- és tápanyagfogyasztás. s. Ezek mértm rtékét t meghatározza: az

Részletesebben

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus Hogyan táplt plálkozzunk lkozzunk egészs szségesen? Parnicsán Kinga dietetikus A táplálkozás jelentősége Táplálkozás: Az anyagcseréhez szükséges anyagok bevitele a szervezetbe. A táplálkozás célja: - energia

Részletesebben

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor IceCenter Budapest Dr Géczi Gábor A jégkorongozó céljai Minél jobb játékos legyen Válogatottság NHL? Edzésen való teljesítés Mérkőzésen való teljesítés Mindez nem olyan hatékony, ha nem fordít kellő figyelmet

Részletesebben

Úszó sportolók táplálkozása

Úszó sportolók táplálkozása Úszó sportolók táplálkozása 11-16 éves úszók részére Győr, 2017. október 30. Börzsei Cecília / Dietetikus A sporttáplálkozás célja A terhelhetőség optimalizálása Gyors kifáradás elkerülése Gyors regeneráció

Részletesebben

Alapanyagcsere: Herris-Benedict Férfi: 66,5 +(13,8x ttkg)+(5xtmcm) 655+(9,5xTTkg)+(1,9xTmcm)-(4,7x

Alapanyagcsere: Herris-Benedict Férfi: 66,5 +(13,8x ttkg)+(5xtmcm) 655+(9,5xTTkg)+(1,9xTmcm)-(4,7x Alapanyagcsere: Herris-Benedict Férfi: 66,5 +(13,8x ttkg)+(5xtmcm) )+(5xTmcm)-(6,7xÉK év) NŐ: 655+(9,5xTTkg)+(1,9xTmcm)-(4,7x (4,7xÉKév) Súlyzófaktorok: Könnyű fizikai munka: 1,7 Közepesen nehéz z fizikai

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az éltetõ vitaminok A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek testünk kifogástalan mûködéséhez. A vitamin elnevezés a vita (élet) és az amin (NH2-tartalmú kémiai gyök) szavakból

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

Összetevők. Sovány tej. Demineralizált savópor. Növényi olajok (szójalecitint tartalmaz) Laktóz. Galakto-oligoszacharid szirup.

Összetevők. Sovány tej. Demineralizált savópor. Növényi olajok (szójalecitint tartalmaz) Laktóz. Galakto-oligoszacharid szirup. Összetevők Sovány tej Demineralizált savópor Növényi olajok (szójalecitint tartalmaz) Laktóz Galakto-oligoszacharid szirup Kalcium-karbonát Kálium-klorid Kalcium-ortofoszfát Nátrium-citrát Halolaj Kolin-hidrogén-tartarát

Részletesebben

Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése. Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat.

Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése. Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat. Nyomelemek, ásványi anyagok: Nevükhöz hűen csak nyomokban, egészen icipici mennyiségben szükségesek a szervezet számára, ugyanakkor ez a nagyon kicsike mennyiség egyben létfontosságú is! Néhány rövid mondat

Részletesebben

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Egészséges táplálkozás Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Szívbarát szivárvány Értelmezési példa A lényeg, hogy húsfélékből napi 2-3 egységet javasolt fogyasztani. 1 egységnyi mennyiségek: 5-10

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Az egészséges ember számára megfogalmazott táplálkozási ajánlások érvényesek a különböző sporttevékenységet végzők számára is. Kiegyensúlyozott

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

Ásványi anyagok (trikalcium-citrát, trikalcium-foszfát, magnézium-citrát, vas-szulfát, cink-szulfát, rézszulfát,

Ásványi anyagok (trikalcium-citrát, trikalcium-foszfát, magnézium-citrát, vas-szulfát, cink-szulfát, rézszulfát, Összetevők Sovány tej 84% Maltodextrin Tejszín Növényi olajok (pálma, repce, napraforgó) Tejcukor Szárított glükózszirup Ásványi anyagok (trikalcium-citrát, trikalcium-foszfát, magnézium-citrát, vas-szulfát,

Részletesebben

Összetevők. Elkészített tejpép 1 adag (190 g) Tejpép por 100 g. RDA%* 1 adag. Tápanyagok. Energia 1819 kj / 727 kj / 432 kcal 173 kcal

Összetevők. Elkészített tejpép 1 adag (190 g) Tejpép por 100 g. RDA%* 1 adag. Tápanyagok. Energia 1819 kj / 727 kj / 432 kcal 173 kcal Összetevők Rizsliszt (34,6%) Demineralizált savófehérje por (tejből) Sovány tejpor Növényi zsír (repce-, napraforgó-, pálmaolaj, szójalecitint tartalmaz) Kalcium-karbonát Vitaminok (C-vitamin, niacin,

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések. megelőzésében. Dr. Czakó Tibor 2013.10.22.

A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések. megelőzésében. Dr. Czakó Tibor 2013.10.22. A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések megelőzésében Dr. Czakó Tibor 2013.10.22. Mottó: A táplálékban keressétek gyógyulásotokat Hippokratesz 2001-ben 17 millió ember halt meg keringési

Részletesebben

Kiegyensúlyozott étrend. Étkezési szokások jellemzése. Táplálkozási ajánlások, táplálkozásfüggő betegségek, táplálkozási irányzatok

Kiegyensúlyozott étrend. Étkezési szokások jellemzése. Táplálkozási ajánlások, táplálkozásfüggő betegségek, táplálkozási irányzatok Táplálkozási ajánlások, táplálkozásfüggő betegségek, táplálkozási irányzatok Horváth Zoltánné főiskolai adjunktus horvathzne@se-etk.hu Táplálkozási alapismeretek 2007 Kiegyensúlyozott étrend Minden, a

Részletesebben

Ásványi anyagok, nyomelemek

Ásványi anyagok, nyomelemek Ásványi anyagok, nyomelemek Makroelemek Mikroelemek - Nyomelemek Makroelemek Kalcium (Ca) Egészséges felnõttek esetén a napi szükséglet 800 mg. Serdülõ- és idõskorban, valamint terhesség, szoptatás esetén

Részletesebben

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008 Mit is jelent az egészséges táplálkozás? Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő, rendszeres fogyasztását jelenti. Nincsenek

Részletesebben

Kiegyensúlyozott táplálkozás. Energiát adó tápanyagok. Energia. Kiegyensúlyozott étrend. Energiát nem szolgáltató tápanyagok.

Kiegyensúlyozott táplálkozás. Energiát adó tápanyagok. Energia. Kiegyensúlyozott étrend. Energiát nem szolgáltató tápanyagok. Nem lehet elég korán kezdeni Kiegyensúlyozott táplálkozás Energia- és tápanyagszükséglet és a fogyasztás közötti egyensúly RENDSZERESSÉG+VÁLTOZATOSSÁG+MÉRTÉKLETESSÉG Életműködésekhez alapanyagcsere Növekedéshez

Részletesebben

Gabonafélék (teljes kiőrlésű búzaliszt 18,6%, rizsliszt 4,7%, teljes kiőrlésű zabliszt 2,05%, teljes

Gabonafélék (teljes kiőrlésű búzaliszt 18,6%, rizsliszt 4,7%, teljes kiőrlésű zabliszt 2,05%, teljes Összetevők Gabonafélék (teljes kiőrlésű búzaliszt 18,6%, rizsliszt 4,7%, teljes kiőrlésű zabliszt 2,05%, teljes kiőrlésű köles 2,05%) Demineralizált savófehérje por (tejből) Sovány tejpor Növényi zsír

Részletesebben

VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK

VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK KÉSZÍTETTE: GAÁL ELEONÓRA OKLEVELES TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZAKEMBER DEBRECENI EGYETEM Egészséges alapanyagok egészséges táplálkozás mintaprojekt a közétkeztetés minőségi

Részletesebben

Testünk építőkövei: A vitaminok

Testünk építőkövei: A vitaminok Testünk építőkövei: A vitaminok Vitamin A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételű biológiailag aktív szerves vegyületek. Az emberi szervezetbe

Részletesebben

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Halat? Amit tartalmaz a halhús 1. Vitaminok:a halhús A, D, B 12, B 1, B 2 vitaminokat

Részletesebben

TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN. Vesebetegségek

TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN. Vesebetegségek TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB201220022 EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN Vesebetegségek Leggyakoribb vesebetegségek: - vesekövesség - gyulladások - veseelégtelenség Az étrendi kezelés alapja:

Részletesebben

Pl.: 168 cm magas, szellemi tevékenységet végzõ, különösebb fizikai terheléstõl mentes nõ ideális testtömege: 58 kg,

Pl.: 168 cm magas, szellemi tevékenységet végzõ, különösebb fizikai terheléstõl mentes nõ ideális testtömege: 58 kg, Táplálkozás A kiegyensúlyozott táplálkozás alapjai A minõségileg megfelelõ táplálkozás változatos, idényszerû, íz, szín, konzisztencia tekintetében harmonikus, komplett (állati eredetû) fehérjéket tartalmaz,

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

Egészséges táplálkozás Közétkeztetés kockázatmentesen!

Egészséges táplálkozás Közétkeztetés kockázatmentesen! Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 VI. Népegészségügyi Konferencia Budapest, 2015. február 25. Egészséges táplálkozás Közétkeztetés kockázatmentesen! Dr. med.habil Martos Éva

Részletesebben

Egészséges táplálkozás:

Egészséges táplálkozás: KORSZERŰ TÁPLÁLKOZÁS Egészséges táplálkozás: Az egészséges :egy megfelelően összeállított menü, a szervezetnek szükséges energia és tápanyag mennyiséget biztosítja ahhoz, hogy tartósan egészségesek maradjunk.

Részletesebben

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv SMART DIET Táplálkozási kézikönyv A Smart Diet diéta segítségével elégetheti a különböző területekről a zsírpárnákat, különösen a hasról, lábakról, és a karokról. Többféle diéta létezik. Vannak szétválasztó

Részletesebben

Termékadat. Összetevők. Összetevők. Sovány tejpor. Laktóz (tejből) Savó termékek (demineralizált savó, savófehérje koncentrátum (tejből)) Maltodextrin

Termékadat. Összetevők. Összetevők. Sovány tejpor. Laktóz (tejből) Savó termékek (demineralizált savó, savófehérje koncentrátum (tejből)) Maltodextrin Termékadat Összetevők Összetevők Sovány tejpor Laktóz (tejből) Savó termékek (demineralizált savó, savófehérje koncentrátum (tejből)) Maltodextrin Galakto-oligoszacharid (tejből) Növényi olajok (repce-,

Részletesebben

Krónikus veseelégtelenség ( urémia ) étrendi kezelése

Krónikus veseelégtelenség ( urémia ) étrendi kezelése Krónikus veseelégtelenség ( urémia ) étrendi kezelése Krónikus veseelégtelenségben szenved beteg szérumjának kreatinin szintje magas, s ha napi 50-60 g fehérjét kap úgy állapota lassan tovább romlik. Ha

Részletesebben

Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő

Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő Miért fontos a szervezetnek a vas? A vas számos enzim összetevője, így fontos kémiai reakciókban vesz részt. A hemoglobin és a

Részletesebben

Összetevők. Tápanyagok. Sovány tej. Laktóz. Glükózszirup. Növényi olajok. Szacharóz. Kalcium-karbonát. Nátrium-citrát. Kálium-citrát.

Összetevők. Tápanyagok. Sovány tej. Laktóz. Glükózszirup. Növényi olajok. Szacharóz. Kalcium-karbonát. Nátrium-citrát. Kálium-citrát. Összetevők Sovány tej Laktóz Glükózszirup Növényi olajok Szacharóz Kalcium-karbonát Nátrium-citrát Kálium-citrát L-cisztin Kolin-hidrogén-tartarát C-vitamin Taurin L-triptofán Vas-laktát Magnézium-karbonát

Részletesebben

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos A -tól Z -ig Koleszterin Kisokos A SZÍV EGÉSZSÉGÉÉRT Szívügyek Magyarországon Hazánkban minden második ember szív- és érrendszerrel kapcsolatos betegség következtében veszíti életét*, ez Magyarországon

Részletesebben

Étrendi tanácsok várandós kismamáknak

Étrendi tanácsok várandós kismamáknak Étrendi tanácsok várandós kismamáknak A gyermeket váró anya táplálkozása befolyásolja a magzat fejlődését, valamint a születendő gyermek és saját maga egészségi állapotát, s hat a szülés időpontjára és

Részletesebben

Étrendi terápia a betegek kezelésében/étrendi javaslatok különféle megbetegedésekben

Étrendi terápia a betegek kezelésében/étrendi javaslatok különféle megbetegedésekben Étrendi terápia a betegek kezelésében/étrendi javaslatok különféle megbetegedésekben PTE-ETK Fizioterápiás és Táplálkozástudományi Intézet Készítette: Szekeresné Szabó Szilvia Dietetika II. 2012 Vizsgálati

Részletesebben

Gabona 11% (búzaliszt, rizsliszt, kukoricaliszt, cukor, árpamaláta kivonat, zab rost, só)

Gabona 11% (búzaliszt, rizsliszt, kukoricaliszt, cukor, árpamaláta kivonat, zab rost, só) Összetevők Összetevők Glükóz szirup Szárított édesített vörös áfonya 15% (vörös áfonya, cukor, napraforgó olaj) Zabpehely 14% Puffasztott búza 13% Gabona 11% (búzaliszt, rizsliszt, kukoricaliszt, cukor,

Részletesebben

Összetevők. Összetevők. Sovány tej. Savótermék (demineralizált savó, savófehérje koncentrátum (tejből)) Galakto-oligoszacharidok (tejből) Szukróz

Összetevők. Összetevők. Sovány tej. Savótermék (demineralizált savó, savófehérje koncentrátum (tejből)) Galakto-oligoszacharidok (tejből) Szukróz Összetevők Összetevők Sovány tej Savótermék (demineralizált savó, savófehérje koncentrátum (tejből)) Galakto-oligoszacharidok (tejből) Szukróz Pálma olaj Napraforgó olaj Repce olaj Laktóz (tejből) Kalcium-foszfát

Részletesebben

Termékadat. Összetevők. 100 g por 1 adag (200 g) (50 g por ml víz) Tápanyagok. Összetevők. Sovány tej

Termékadat. Összetevők. 100 g por 1 adag (200 g) (50 g por ml víz) Tápanyagok. Összetevők. Sovány tej Termékadat Összetevők Összetevők Sovány tej 17,4% kekszliszt (búzaliszt, szacharóz, vaj, édes savópor, térfogatnövelő szer: kálium-karbonát, só, savanyúságot szabályozó anyag: citromsav, vanília) Növényi

Részletesebben

BEVEZETÉS, SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. A program címe: School of Sustainability

BEVEZETÉS, SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. A program címe: School of Sustainability 1. Foglalkozás BEVEZETÉS, SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. A program címe: School of Sustainability Bevezetés 2 0 16. A Főzö (Befőző) FFsuli gyakorlatok célja, hogy beilleszthető

Részletesebben

Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően

Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően Műtétet követő 1. nap: TEA ÉS VÍZ Igyon lassan, kis kortyokban Várjon 1-2 percet a kortyok között; Egyszerre soha ne igyon többet 1 dlnél Csakis szénsavmentes

Részletesebben

DIÉTA MAGASVÉRNYOMÁS BETEGSÉGBEN

DIÉTA MAGASVÉRNYOMÁS BETEGSÉGBEN DIÉTA MAGASVÉRNYOMÁS BETEGSÉGBEN A magasvérnyomás-betegség ( hipertonia ) kezelésében a diétának fontos, meghatározó szerepe van. A nem gyógyszeres kezelés a következ beavatkozásokból áll: Elhízás esetén

Részletesebben

A menza-rendelet. Ruis Zsuzsanna dietetikus. 2015. május 21.

A menza-rendelet. Ruis Zsuzsanna dietetikus. 2015. május 21. A menza-rendelet Ruis Zsuzsanna dietetikus 2015. május 21. 37/2014. (IV. 30.)EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó ajánlásokról Érvénybe lépés: 2015. január 1. Hatályba lépés: 2015. szeptember 1. A

Részletesebben

Táplálkozás. SZTE ÁOK Biokémiai Intézet

Táplálkozás. SZTE ÁOK Biokémiai Intézet Táplálkozás Cél Optimális, kiegyensúlyozott táplálkozás - minden szükséges bevitele - káros anyagok bevitelének megakadályozása Cél: egészség, jó életminőség fenntartása vagy visszanyerése Szükséglet és

Részletesebben

Az ellátás során biztosítandó étkezések energiatartalma és száma

Az ellátás során biztosítandó étkezések energiatartalma és száma Jelen anyag az OÉTI munkatársai által készített A rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátás keretében szolgáltatott élelmiszerekre vonatkozó táplálkozásegészségügyi elıírásokról rendelettervezet

Részletesebben

Termékadat. Összetevők. Összetevők. Sovány tej. Laktóz. Maltodextrin. Növényi olajok. Galakto-oligoszacharid szirup.

Termékadat. Összetevők. Összetevők. Sovány tej. Laktóz. Maltodextrin. Növényi olajok. Galakto-oligoszacharid szirup. Termékadat Összetevők Összetevők Sovány tej Laktóz Maltodextrin Növényi olajok Galakto-oligoszacharid szirup Kalcium-karbonát Kalcium-ortofoszfát Kálium-citrát C-vitamin Nátrium-citrát Magnézium-karbonát

Részletesebben

II. félév, 2 óra. Készült az Európai unió finanszírozásával megvalósuló iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév, 2 óra. Készült az Európai unió finanszírozásával megvalósuló iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 1. osztályos tanulók részére II. félév, 2 óra Készült az Európai

Részletesebben

B-vitamin-csoport... 60 Folsav... 61 Nátrium... 62 Kálium... 62 Klór... 62 Foszfor... 62 Kalcium... 62 Magnézium... 63 Vas... 64 Fluor... 65 Jód...

B-vitamin-csoport... 60 Folsav... 61 Nátrium... 62 Kálium... 62 Klór... 62 Foszfor... 62 Kalcium... 62 Magnézium... 63 Vas... 64 Fluor... 65 Jód... TARTALOM Előszó... 11 ALAPISMERETEK... 13 A táplálkozás Egészségformáló szerepe... 15 A baba Első tápláléka Az AnyAtEj... 20 mesterséges és vegyes táplálás... 26 Csecsemőtápszerek... 27 Tápszerválaszték...

Részletesebben

1. Testünk és lelkünk szoros egysége... 4. 2. Táplálkozási szokásaink a magyar kultúrában.. 4

1. Testünk és lelkünk szoros egysége... 4. 2. Táplálkozási szokásaink a magyar kultúrában.. 4 Tartalom KÖSZÖNTŐ... 2 1. Testünk és lelkünk szoros egysége... 4 2. Táplálkozási szokásaink a magyar kultúrában.. 4 3. Az egészségtelen táplálkozás és az elhízás káros hatásai... 5 4. Hogyan együnk?...

Részletesebben

Összetevők. Glükózszirup. Növényi olajok (pálma-, repce-, kókusz-, napraforgó-, egysejtű olaj) Kazein (tejből) Trinátrium-citrát.

Összetevők. Glükózszirup. Növényi olajok (pálma-, repce-, kókusz-, napraforgó-, egysejtű olaj) Kazein (tejből) Trinátrium-citrát. Összetevők Glükózszirup Növényi olajok (pálma-, repce-, kókusz-, napraforgó-, egysejtű olaj) Kazein (tejből) Trinátrium-citrát Trikálium-citrát Trikalcium-foszfát Magnézium-klorid Dikálium-hidrogénfoszfát

Részletesebben

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez A vegetáriánus étrend előnyei és hátrányai

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez A vegetáriánus étrend előnyei és hátrányai HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez A vegetáriánus étrend előnyei és hátrányai Készült a Vas Megyei Markusovszky Kórház Nonprofit Zrt. megbízásából, a Healthy Food Egészséges Étel az Egészséges

Részletesebben

A világ 10 legtáplálóbb étele

A világ 10 legtáplálóbb étele Koreai kutatók több, mint 1000 nyers élelmiszer tápanyag információit felhasználva becsülték meg minden étel tápanyag összetevőjét, a napi tápanyag szükséglet kielégítésének tekintetében. Egyes ételek

Részletesebben

MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk?

MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk? MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk? CUkorBETEgEk étrendje = EgészségEs TáPlálkozás KICSÁK MARIAN, NAGY KRISZTINA Az oktatóanyag A MAgyAr diabetes TársAság vezetôsége MEgBízásáBÓl, A sanofi TáMogATásávAl készült

Részletesebben

Mikor kezdjük a hozzátáplálást és a gliadin bevitelét. Arató András Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinika

Mikor kezdjük a hozzátáplálást és a gliadin bevitelét. Arató András Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinika Mikor kezdjük a hozzátáplálást és a gliadin bevitelét Arató András Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinika Változatlan elvek Hat hónapos kor után már indokolt elkezdeni a hozzátáplálást, mert ekkor már az

Részletesebben

Az élelmiszerek jelölésével és szabályozásával kapcsolatos legfontosabb információk

Az élelmiszerek jelölésével és szabályozásával kapcsolatos legfontosabb információk Az élelmiszerek jelölésével és szabályozásával kapcsolatos legfontosabb információk A kistermelői élelmiszer-termelés, - előállítás és -értékesítés feltételeiről 52/2010. FVM rendelet Kiskereskedelem,

Részletesebben

Diabéteszes nefropátia étrendi kezelése Diabétesz Életmód és terápia június 2., szombat

Diabéteszes nefropátia étrendi kezelése Diabétesz Életmód és terápia június 2., szombat Diabéteszes nefropátia étrendi kezelése Diabétesz 2007. Életmód és terápia 2007. június 2., szombat Papp Rita, dietetikus tudományos főmunkatárs Fresenius Kabi Hungary Kft., Budapest Megelőzés Törekvés

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

Étlap ( ) Helyben, Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Helyben, Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2018.12.03. HÉTFÕ Citromos tea Kockasajt Zsemle Lilahagyma Gomba leves Sertésrizottó sajttal Cékla Zöldséges felvágott 2018.12.04. KEDD Tejes kávé Teljes kiõrlésû kifli Zöldség leves Rakott savanyúkáposzta

Részletesebben

Korszerû, modern gyártási technológia Több, mint 60 év tapasztalat Megbízható, német minôség

Korszerû, modern gyártási technológia Több, mint 60 év tapasztalat Megbízható, német minôség AMIT A NYÚJT: 29 állandó, regionális egységbôl álló németországi farmergazdaságokat összefogó tehenészetbôl származó tejbeszerzés Igazoltan GMO mentes takarmánnyal táplált állatállományból származó, frissen

Részletesebben

TR90 M-Bars & M-Shakes

TR90 M-Bars & M-Shakes TR90 M-Bars & M-Shakes Válassza ki kedvencét! TERMÉKPOZICIONÁLÁS Világunkban az idő pénz. Elfoglalt mindennapjainkban, amelyek a család, munka, társasági élet és teendők közötti ingázással telnek, nem

Részletesebben

Prémium Minőségű Szárazeledel Kutyáknak

Prémium Minőségű Szárazeledel Kutyáknak ECOPET Prémium Minőségű Szárazeledel Kutyáknak ECOPET A Farmina bemutatja új irányvonalát, az Ecopetet. Hat speciális terméket kínálunk az ember legjobb barátjának, hiszen etetésükkel kapcsolatosan számos

Részletesebben

Életerő, Sport és Fittség

Életerő, Sport és Fittség Életerő, Sport és Fittség Guarana Tabletta Tapasztalja meg a Guarana élénkítő hatását A Guarana egy Dél-Amerikában őshonos cserje, koffein tartalma, élénkítő serkentő hatásai miatt használják Kényelmes

Részletesebben

A vegetarianizmus. fogyasztottak húst. h szerepet játszottak j. meg Rousseaunak köszk kezdett elterjedni, Bicsérdi Béla B

A vegetarianizmus. fogyasztottak húst. h szerepet játszottak j. meg Rousseaunak köszk kezdett elterjedni, Bicsérdi Béla B A vegetarianizmus Története:3-4 4 ezer évre vezethető vissza. Egyiptom papjai nem fogyasztottak húst. h A vegetariánus tanok kialakulásában nagy szerepet játszottak j az ókor nagy filozófusai fusai Platon,

Részletesebben

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja Formula 1 Shake Formula 2 Multivitaminkomplex Rost tabletta Herbalife Formula 1 shake - egészséges étkezés Az ízletes Formula 1 shake finom, könnyen elkészíthető egészséges

Részletesebben

Figuactiv Szeletek. Az LR diéta innovációja: 1 szelet = 1 étkezés

Figuactiv Szeletek. Az LR diéta innovációja: 1 szelet = 1 étkezés Figuactiv Szeletek Az LR diéta innovációja: 1 szelet = 1 étkezés Egyre kevesebb az idınk, és sokat utazunk. Utazások során vagy munka közben gyakran nincs lehetıség arra, hogy az ember készítsen magának

Részletesebben

Fekélybetegek diétája

Fekélybetegek diétája Fekélybetegek diétája A diétáról: 1. A diéta önmagában nem befolyásolja a fekély gyógyulását, de elősegíti a tünetmentességet és a visszaesések elkerülését. Viszont a rosszul megválasztott diéta önmagában

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK A KÖZÉTKEZTETÉSBEN CÍMŰ KONFERENCIA

VÁLTOZÁSOK A KÖZÉTKEZTETÉSBEN CÍMŰ KONFERENCIA Közétkeztetési rendelet kapcsán felmerülő táplálkozás-egészségügyi feladatok Barnáné Susa Éva dietetikus okleveles táplálkozástudományi szakember Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi

Részletesebben

A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról

A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról Iskolagyümölcs - program Oktatási segédanyag 2013/2014. tanév 1. félév/2. A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról Az egészség megőrzésben nagy fontossággal bírnak

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TAKARMÁNYOZÁSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Takarmányozás hatása a húsminőségre elsősorban genetikailag determinált (nőivarú és idősebb állatok testszöveteibe

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A cukorbetegség A cukorbetegség - diabetes mellitus A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szõlõcukrot

Részletesebben

Súlycsoportos Sportágak Táplálkozása

Súlycsoportos Sportágak Táplálkozása Súlycsoportos Sportágak Táplálkozása Súlycsoportos sportágak Gyorserő sportágak közé soroljuk - 50-60 % szénhidrát - 25-20 % fehérje - 15-20 % zsír Ezen arányok személyre szabottan, kor, nem, célok, súlycsoport

Részletesebben

Étlap ( ) Helyben, Alsó tagozatos 7-10 Étel név Korcsoport: Alsó tagozatos 7-10 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Helyben, Alsó tagozatos 7-10 Étel név Korcsoport: Alsó tagozatos 7-10 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2018.12.03. HÉTFÕ Citromos tea Kockasajt Zsemle Lilahagyma Gomba leves Sertésrizottó sajttal Cékla Zöldséges felvágott 2018.12.04. KEDD Tejes kávé Teljes kiõrlésû kifli Zöldség leves Almás csirkemell csíkok

Részletesebben

Étlap ( ) Helyben, Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Helyben, Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2018.12.03. HÉTFÕ Citromos tea Kockasajt Zsemle Lilahagyma Gomba leves Sertésrizottó sajttal Cékla Zöldséges felvágott 2018.12.04. KEDD Tejes kávé Teljes kiõrlésû kifli Zöldség leves Almás csirkemell csíkok

Részletesebben

volt szó. Szénhidrát A szénhidrátok az

volt szó. Szénhidrát A szénhidrátok az Táplálkozási ismeretek haladóknak II. Az előző fejezetben a fehérjéket alkotó aminosavakról volt szó. Most folytassuk a szénhidrátokkal. Azt az alapismeretek III. részében már megtanultuk, hogyan kell

Részletesebben

Cukorbetegek étrendi kezelése

Cukorbetegek étrendi kezelése Cukorbetegek étrendi kezelése A cukorbetegség komplex anyagcserezavar, ahol a szénhidrát anyagcsere zavara dominál. A betegség okai: abszolút vagy relatív inzulinhiány. Klinikai tünetei : - fokozott étvágy

Részletesebben

A Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 számú elıírása az élelmiszerek tápérték jelölésérıl

A Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 számú elıírása az élelmiszerek tápérték jelölésérıl 1. melléklet a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelethez A Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 számú elıírása az élelmiszerek tápérték jelölésérıl A rész I. 1. Ez az elıírás a végsı fogyasztók számára szánt élelmiszerek

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél IV. évfolyam 6. szám, 2011. június

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél IV. évfolyam 6. szám, 2011. június IV. évfolyam 6. szám, Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia című hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb

Részletesebben

Teniszezők Táplálkozása Összeállította: Faludi Levente szakedző

Teniszezők Táplálkozása Összeállította: Faludi Levente szakedző Teniszezők Táplálkozása Összeállította: Faludi Levente szakedző A táplálkozás nem teljesítményfokozó tényező, de a táplálkozásban elkövetett hibák csökkentik a teljesítőképességet! Energia szükséglet Egy

Részletesebben

IDÜLT MÁJBETEGSÉGBEN SZENVED BETEG ÉTRENDJE

IDÜLT MÁJBETEGSÉGBEN SZENVED BETEG ÉTRENDJE IDÜLT MÁJBETEGSÉGBEN SZENVED BETEG ÉTRENDJE A májsejtek pusztulásával járó idült májbetegség els sorban a túlzott és rendszeres alkoholfogyasztás következtében alakul ki, de el idézhetik mérgek, súlyos

Részletesebben

Étlap ( )

Étlap ( ) 2018.01.02. KEDD Karfiol leves Paprikás csirkemell csíkok Zöldséges barna rizs Finomfõzelék Virsli 2018.01.03. SZERDA Jókai bableves Sajtos pogácsa Narancs Illatos sült csirkecomb Köles 2018.01.04. CSÜTÖRTÖK

Részletesebben

BERGAFAT F 100 HARMADIK GENERÁCIÓS HIDROGÉNEZETT PÁLMAOLAJ

BERGAFAT F 100 HARMADIK GENERÁCIÓS HIDROGÉNEZETT PÁLMAOLAJ BERGAFAT F 100 HARMADIK GENERÁCIÓS HIDROGÉNEZETT PÁLMAOLAJ A PROBLÉMA KÉRŐDZŐK A tejtermelés az ellést követően komoly energia ellátási, takarmányozási nehézségeket támaszt. Sajnálatos módon az ellést

Részletesebben

A vitaminok és az élelmiszerek kapcsolatáról

A vitaminok és az élelmiszerek kapcsolatáról A vitaminok és az élelmiszerek kapcsolatáról Rengeteg tévinformáció "marketing szöveg" és áltudományos szenzáció található a világhálón a vitaminokról és forrásaikról. Cikkünkben megpróbálunk a tényekre

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.9.25. C(2015) 6507 final ANNEXES 1 to 6 MELLÉKLETEK a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE a 609/2013/EU európai parlamenti és tanácsi

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek A haj és a vitaminok A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek Hajunk állapotát nagyban befolyásolja, hogy milyen ételeket fogyasztunk. A hajhagymák vitamin vagy nyomelemhiánya

Részletesebben

Étlap ( )

Étlap ( ) 2018.03.05. HÉTFÕ Vágottborsó leves Pirított csirkemáj Párolt rizs Vegyes savanyúság Ásványvíz Zalai felvágott Korpás zsemle Retek Nápolyi 2018.03.06. KEDD Paradicsom leves Tavaszi sertés szelet Fõtt burgonya

Részletesebben

Sütőipari termékkoncepciók

Sütőipari termékkoncepciók Sütőipari termékkoncepciók Ismerkedjen meg legsikeresebb és legkedveltebb koncepcióinkkal! A Zeelandia termékfejlesztése a nemzetközi fogyasztói piac felmérésein alapszik. Termékkoncepcióit ez alapján

Részletesebben

A bőséges folyadékfogyasztás szükségessége 2013.

A bőséges folyadékfogyasztás szükségessége 2013. A bőséges folyadékfogyasztás szükségessége 2013. Az éltető Kép beszúrásához kattintson az ikonra víz A napi folyadék szükséglet 2-2,5 l. A víz élettani szerepe a szervezetben összetett és sokrétű lehetővé

Részletesebben

Kezd egészségesen a napot. Fekete Krisztina dietetikus Országos Egészségfejlesztési Intézet

Kezd egészségesen a napot. Fekete Krisztina dietetikus Országos Egészségfejlesztési Intézet Kezd egészségesen a napot Fekete Krisztina dietetikus Országos Egészségfejlesztési Intézet A helyes, változatos, egészséges táplálkozás gyermekkorban Biztosítja, hogy szervezetük megfelelő mennyiségű és

Részletesebben

Étlap ( )

Étlap ( ) 2017.10.02. HÉTFÕ Zeller leves Gyõri aprópecsenye Petrezselymes burgonya Vegyes savanyúság Ásványvíz Zalai felvágott Korpás zsemle Paprika Nápolyi 2017.10.03. KEDD Tavaszi leves Mustáros csirkemell Házi

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál Csontritkulás Csontritkulás ( oszteoporózis = porózus, szivacsos csontot jelent) A csontritkulásnak nevezett állapotban a bontó és építõ szakaszok közötti összhang felbomlik és ennek következtében a csontokat

Részletesebben

A Magyarországi táplálkozási szokások milyen képet mutatnak egy Dietetikus szakember számára?

A Magyarországi táplálkozási szokások milyen képet mutatnak egy Dietetikus szakember számára? Kedves olvasó! Bogyiszló Község Önkormányzata által elnyert Egészségre nevelő életmódprogram Bogyiszló településen elnevezésű pályázat keretein belül lehetőség nyílt ismeret átadó cikkek elkészítésére.

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia címő hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

ÁSVÁNYI ANYAGOK ÉS NYOMELEMEK SZEREPE A SZERVEZETBEN

ÁSVÁNYI ANYAGOK ÉS NYOMELEMEK SZEREPE A SZERVEZETBEN ÁSVÁNYI ANYAGOK ÉS NYOMELEMEK SZEREPE A SZERVEZETBEN KÉSZÍTETTE: GAÁL ELEONÓRA okleveles táplálkozástudományi szakember DEBRECENI EGYETEM Egészséges alapanyagok egészséges táplálkozás mintaprojekt a közétkeztetés

Részletesebben

DIÉTÁS TANÁCSOK CUKORBETEGEKNEK Dr. Fövényi József - Székely Katalin

DIÉTÁS TANÁCSOK CUKORBETEGEKNEK Dr. Fövényi József - Székely Katalin DIÉTÁS TANÁCSOK CUKORBETEGEKNEK Dr. Fövényi József - Székely Katalin Eléggé köztudott, hogy a cukorbetegek kezelése nem képzelhetõ el az étrend megfelelõ módosítása, a diéta nélkül. Ennek ellenére mind

Részletesebben

Ásványi anyagok. Foszfor (P)

Ásványi anyagok. Foszfor (P) Ásványi anyagok Az ásványi anyagok azon csoportját, amelyek a szervezetünkben, a test tömegének 0,005%-ánál nagyobb mennyiségben vannak jelen, makroelemeknek nevezzük. Azokat az elemeket, amelyek ennél

Részletesebben

Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak

Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak Horányi Tamás Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülte Étrend-kiegészítők, gyógyhatású

Részletesebben

MOZAIK ÉTREND. 1200 kcal/nap. Reggelik: 200-240 kcal

MOZAIK ÉTREND. 1200 kcal/nap. Reggelik: 200-240 kcal MOZAIK ÉTREND A megadott étrendi minták közül válasszon kedve szerint az Ön számára javasolt energiatartalmat tartsa szem előtt! 1200 kcal/nap Reggelik: 200-240 kcal 1 Reggeli natúr joghurt 125 g friss

Részletesebben