Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download ""

Átírás

1 A gyermeket váróv anya táplálkozása Fontos, hogy az anya táplt pláltsági állapota megfelelő legyen, a tápanyagraktt panyagraktárai rai legyenek feltöltve. ltve. Megfelelő energia- és s tápanyagt panyag-ellátottságra van szüks kség a fogamzáshoz, mert a magzat a fogamzás s körüli k időszakban a legérz rzékenyebb. Az anya táplt plálkozása befolyásolja a gyermek fejlődését, hat a szülés s időpontj pontjára, lefolyására. Az egészs szséges terhes anya, ha megfelelően en táplt plálkozik, lkozik, kb kg 12kg-ot hízik. A súlyns lynövekedés s kezdetben lassú,, az első 10 hétig h heti 115g, majd az ezt követk vető 30 héten h át t heti 300g. Ez részben r az anyai szervezet változv ltozásaiból l következik, k Részben a magzatburok és s a magzatvíz z súlys lyából l adódik. dik.

2 A várandv randósság g 3 trimesztere Első 12 hét: h nő az étvágy, reggelenkénti nti hányinger; h a trimeszter végére v a súlygyarapods lygyarapodás s számottev mottevő. A méh m h fala megvastagszik, a szív v munkája megnő,, a keringő vérmennyiség relative csökken hét: h az anya súlygyarapods lygyarapodása, az emészt sztőrendszer kapacitása csökken, csökken a gyomor tónusa, t lassul a gyomor ürülése: egyes tápanyagok felszívódása, sa, hasznosulása sa (Fe( Fe,, folsav B12) hatékonyabb lesz. Megkezdődik dik a magzat tüdejt dejének fejlődése hét: h a magzat számára a növekedn vekedési fázis. f Az anya légzl gzésszáma emelkedik, a vér v r térfogata t 1,5l-rel megnő, gyakori a dyspnoe,, a belek renyhébb bbé válnak, fokozódik a kiválaszt lasztás. s.

3 A várandv randós s anya tápanyagszükséglete Energiaszüks kséglete 15%-kal nő: n az első 6 hónapban: h kcal, 6-99 hónap h 300kcal. Fehérj rjéből 7-10g többletre t van szüks kség g (15-65% is lehet): az állati és s növényi n nyi fehérj rjék k egyenlő arányban legyenek. Zsír: : az energia max.. 25%-a: növényi: nyi:állati=50:50%, a szervezet fokozottabban érzékeny a zsíranyagcsere zavaraira, kerülni kell a füstf stölt és s túl t l zsíros húsokat, h zsírszeg rszegény ételkészítési si eljárásokat alkalmazzon. Szénhidr nhidrát: : g/nap: 350g/nap: rostdús szénhidr nhidrát-forrás, pl.: gyümölcs, zöldsz ldség, cukor maximum 10%.

4 Vitamin és ásványi anyag: Változatos, vegyes táplt plálkozás s esetén n a szervezet hozzájut. Hiányos táplt plálkozás s esetén n a magzat elvonja, az anyában hiány alakul ki. Az A-vitamin, A B-vitamin B csoport, C-, C, E-vitamin, E jód j és cink iránti igény 25-30% 30%-kal nagyobb. Kalciumból, l, foszforból és s főleg f magnéziumb ziumból l 50%-kal kell növelni n a fogyasztást. st. A folsavszüks kséglet megduplázódik dik (100%), jelentősen növekszik a D-vitamin D igény is. Folyadéksz kszükséglet: utolsó hónapokban emelkedik, sófogyasztástst csökkenteni kell. Étkezések száma ma: 5-6-szori (egyszerre kis mennyiség); zsíros, puffasztó ételek kerülése. Hetente 1-szer 1 belsőség, édesség g ritkán.

5 Szoptató anya táplt plálkozása Az anyatej legfontosabb összetevőire (fehérje, tejcukor, zsír, Ca) ) a szoptató anya étrendje nincs közvetlen k hatással, ha hiányos a táplt plálkozása, saját t szervezetéből l vonja el azt. Az anyatej zsírsav rsav-,, A-vitamin, A B 2 -vitamin, biotin,, B 12 - vitamin, folsav-, és s C-vitamin C tartalmát t azonban a szoptató anya étrendje befolyásolja, s hiányos bevitel esetén n ezek mennyisége jelentősen csökken az anyatejben. Bizonyos körülmk lmények között k az anyatej cink-,, fluor-, Feés s D-vitamin D tartalma sem független f az anya táplálkozásától. l. A szoptató anyának nak megfelelő tejprodukció esetén átlagban naponta 850ml teje termelődik. Ennyi folyadékkal és s az eredeti energiaszüks kségletének 25-30%-ával ( kcal/ kcal/ kJ) 2940kJ) kell többet t fogyasztania.

6 Fehérje bevitel: 1dl anyatejhez 2,4g fehérj rjére re van szüks kség; naponta 15-20g 20g-mal kell többet t bevinni fontos a komplett, értékes fehérje források fogyasztása. sa. Zsírbevitel rbevitel: Az összenergia 30%-ánál l ne legyen több, t 50-50% 50% arányban tartalmazzon növényi n nyi és állati eredetű zsiradékot. Szénhidr nhidrát-bevitel: A nagyobb energiabevitel miatt ezt is meg kell növelni. n Elsősorban sorban zöldsz ldség-,, gyümölcsf lcsfélék, barna kenyér, durum tészta t vagy korpás s készk szítmények formájában kell pótolni. p A cukrot, fehér r kenyeret, kifőtt tésztt sztát t csak mérsm rsékelten. 50%-kal nőn a szüks kséglet: : C-, C, A-, A, D-vitaminbD vitaminból, folsavból, l, Ca,, P, Mg, I, Zn-ből. Folyadékfogyaszt kfogyasztás: s: 3l, ami elsősorban sorban gyümölcsl lcslé, zöldséglé,, tej, turmix, szénsavmentes ásványvíz z legyen.

7 Kerülje a sós, s s, fűszeres f ételeket, Puffasztó ételek nem adhatók, mert bélgb lgörcsöt, hasmenést st okozhat a csecsemőknek, Ha bizonyos ételek fogyasztása sa után n nem ízlik az anyatej a csecsemőnek, akkor ki kell iktatni azokat az ételeket. Dohányz nyzás: Csökkenti a tejtermelést, és s nemcsak, hogy átmegy a nikotin az anyatejbe, de nagyobb koncentráci ciót ér r el, mint a plazmában. A dohányz nyzó anyák újszülötteinek vizeletéből l akkor is nikotin mutatható ki, ha füstmentes f helyen tartják őket. Ha az anya 20-nál l több t cigarettát t szív v naponta, a csecsemő hányhat és s hasmenés s jelentkezhet. Kávé,, alkohol: A koffein 1%-a, az alkohol 0,25%-a a kerül l az anyatejbe, kis mennyiség g veszély nélkn lkül l fogyasztható.. Némely N csecsemő azonban már r kis mennyiségű koffeinre is érzékeny lehet. Ilyenkor nyugtalanná,, ingerlékenny kennyé válik. Az alkoholizáló anya csecsemője pedig aluszékonyabb, hányhat. h

8 Csecsemő táplálása Csecsemőkor kor: : a megszület letéstől l 1 éves korig (újsz( jszülött: 1-24 nap) Kisded: 1-3 év Óvodás: : 3-63 év Iskolás: : év Felnőtt tt: : év Csecsemőkorban fontos a megfelelő táplálék k biztosítása, sa, az optimális fejlődés, növekedn vekedés és s betegségekkel gekkel szembeni maximális ellenáll llás s miatt. Követelmény, hogy a táplt plálék k a csecsemő korának, fejlettségének, aktuális állapotának megfelelően, en, mennyiségileg elegendő, minőségileg higéniai követelményeknek megfelelő, könnyen elkész szíthető és s könnyen k emészthet szthető legyen. A fejlődő szervezet energiaigénye nye magas.

9 Csecsemők k energia-, tápanyagszükséglete Energiaszüks kséglete: kcal/ 120kcal/ttkg,, kJ/ 500kJ/ttkg. A ttkg-ra számított szüks kséglet a hónapok h előrehaladt rehaladtával csökken. Energiaszüks kségletének 8-10% 10%-át t fehérj rjével, 40-50% 50%-t t szénhidr nhidráttal, 40-50% 50%-át t zsírral fedezi. Fehérje rje: : 2-2,2g/ 2 2,2g/ttkg/nap Szénhidr nhidrát: : 11-13g/ 13g/ttkg/nap Zsír: : 4-5g/ 4 5g/ttkg/nap; 3% esszenciális zsírsav legyen! Energiaszüks kséglet számítása: sa: kj/nap = 4 tests4 testsúly (kg-ban) ban) testhossz (cm-ben)+1000; 8-10kg-os testsúly között k a szorzathoz 1000 helyett csak 800-at adunk. kcal/nap = testsúly (kg) testhossz (cm)+250; 8kg fölött f a szorzathoz csak 200-at adunk.

10 Csecsemők folyadéksz kszükséglete Folyadékig kigénye: ml/ 180ml/ttkg. A csecsemő a szomjazást st rosszul tűri, t veséje gyengén koncentrál, a salakanyagok kiürítéséhez több t folyadékra van szüks ksége. Ha a csecsemő igénye szerint szophat, az anyatej fedezi a folyadéksz kszükségletét t is. Folyadéksz kszükséglet számítása: sa: napi folyadékig kigény (ml) = napi energiaigény ny (kj) 3 napi folyadékig kigény (ml) = napi energiaigény ny (kcal) 1,4

11 A csecsemő természetes táplálása A csecsemő legjobb táplt pláléka az anyatej. Megfelelő mennyiségben és s arányban, kitűnő minőségben, könnyen emészthet szthető formában tartalmazza mindazt a tápanyagot, t amelyre fejlődéséhez, növekedn vekedéséhez szüks ksége van, és s mind mennyiségében, mind összetételében alkalmazkodik a csecsemőnek a korral változv ltozó szüks kségletéhez. Védőanyagainak köszk szönhető,, hogy az anyatejjel táplt plált lt csecsemők ritkán n kapnak bélfertőzést, légúti megbetegedést, középfülgyulladást, húgyúti fertőzést, stb., illetve ha valamilyen fertőzés s kialakul, az enyhébb lefolyású.

12 A nagyszámú étel-,, főként f tehéntej allergia nagyrészt annak köszk szönhető,, hogy a csecsemők k korán n kapnak idegen fehérj rjét. A korai tehéntej ntej-expozíció kb. 1,5 -ére növeli a fiatalkori cukorbetegség g kialakulásának kockázat zatát. t. Az anyatejes és s a mesterségesen táplt plált lt csecsemők szellemi fejlődése között k szignifikáns ns különbsk nbség mutatható ki. Ennek oka az, hogy az anyatej tartalmaz arachidonsavat, dokoza-hexa hexaénsavat (DOCA), és s kis mennyiségben más m s 20 és s 22 C-atomos n-6 n és s n-3 n 3 zsírsavakat. Ezek a zsírsavak nélkn lkülözhetetlenek a növekvn vekvő szervezet számára: fontosak a központi k idegrendszer és s a retina membránstrukt nstruktúráinak és s funkcióinak inak a zavartalan kifejlődéséhez. A hónapig h tartó szoptatás s csökkenti a vashiányos vérszegénység g kialakulásának a kockázat zatát; t; az anyatejből l ugyanis 5 5 annyi (49%) vas szívódik fel, mint pl.: a tehéntejb ntejből l (10-12%). 12%).

13 Mennyit szopik a csecsemő? Az az ideális, ha azt a legkisebb mennyiséget fogyasztja, amelyen jól j l fejlődik. Ez az első napokban csak néhány n ny gramm nap után n a napi anyatejszüks kséglet általában a testtömeg 1/6 része r (ttkg( ttkg-onkéntnt 150ml). Elég-e e a szopott tejmennyiség? A szopott tej mennyisége méréssel m ellenőrizhet rizhető. Megbízhat zható jele annak, hogy elég-e e az anyatej, ha a csecsemő jól l fejlődik. A súlygyarapods lygyarapodás s az első félévben átlagban 150g hetente, a második félévtf vtől l havonta 500g hónapig h kizárólag anyatejet kapjon, s a leválaszt lasztás megkezdése után n továbbra is szopjon a csecsemő. Az anyatej fedezi a szopós s csecsemő folyadéksz kszükségletét, t, csak betegség g vagy kánikula k idején n szorul teára. Helyesebb azonban, ha tea helyett forralt vizet kap.

14 Leválaszt lasztás 1 éves korig a kalóriabevitel 40%-át t anyatej fedezze hónapos h korban, ha a csecsemőt t a szopás s már m r nem elégíti ki, esetleg gyarapodásának üteme is csökken, fokozatosan át t lehet térni t a csecsemő korának megfelelő vegyes táplt plálásra. Az új ételek bevezetése fokozatos legyen! Az első napokban kávéskank skanállal kapjon, figyelni kell a csecsemőt, nem válikv lik-e e nyugtalanná,, nem jelentkezik-e haspuffadás,, kiütés, hasmenés, s, hányh nyás s vagy egyéb b reakció. 1-1 étel bevezetése között k legyen néhány n ny napos (hetes) szünet, hogy rögtr gtön n lehessen tudni, mi okozta az esetleges tüneteket. t

15 Az új j táplt plálékot a déli d (délel lelőtti) órákban adjuk; hét h alatt lehet elérni, hogy egy szopást st helyettesíteni teni tudjunk. Elősz ször r a kisétkez tkezések helyett. Mindig a reggeli és s az esti anyatejes étkezés s maradjon a legtovább. Elősz ször r a zöldsz ldségek, gyümölcs lcsök k présnedv snedvével, vel, majd a gyümölcsp lcspéppel ppel kell megismertetni. Elősz ször r alma, sárgars rgarépa, őszibarack levét t kapja 1-11 kávéskanállal, majd paradicsomot, banánt, nt, narancsot (7-8 hónaposan), h stb. Apró magvas gyümölcs lcsöket (szőlő,, málna, m földieper, f kivi, stb.) ne kapjon. A gyümölcs lcsöket nem kell édesíteni (kekszet vagy babapiskótát t hozzákeverni). Egyszerre csak egyféle gyümölcs lcsöt t kapjon, csak később k kombináljuk a megszokott gyümölcs lcsöket egymással. A meghámozand mozandó gyümölcs lcsöt t is meg kell mosni.

16 Főzelékek beillesztése se A csecsemő első főzeléke általában a burgonya- vagy sárgarépapüré. Ha külön-külön k n már m r megszokta őket, kombinálhat lhatók k egymással. A csecsemőkor végéig v minden főzelf zeléket burgonyával sűrítss tsünk. A főzelf zelékek bevezetése is fokozatos legyen! Kaphat salátát, t, tököt, t t, sütőtököt, s t, céklc klát, parajt, mángoldot,, kelbimbót, nagyobb csecsemők k (8 hónapos h kor után) kelkáposzt posztát, t, karalábét, karfiolt, sósks skát, spárg rgát, stb. A főzelf zelékek kezdetben hígak h legyenek (méz z sűrűségű), s később a csecsemő ízlése szabja meg a konzisztenciát. t hónapos h kortól l lehet egyszerűen en villával val áttörni. A sóska, s ska, paraj magas oxálsav tartalma miatt hetente 1 1 lehet.

17 A főzelf zelékeket ne vagy csak minimálisan sózzuk s és s csak óvatosan fűszerezzf szerezzük. Szoktassuk a természetes ízekhez a csecsemőt. Ízesítésre: sre: citrom, paradicsom, zöldpetrezselyem, z fehérr rrépa, 8 hónapos h kortól l kapor, őrölt kömény, k majoránna, 10 hónapos h kortól l nem csípős s paprika, póréhagyma, p kevés s fokhagyma, őrölt babérlev rlevél l használhat lható. Lehetőleg ne cukrozzuk a csecsemő ételét! t! A csecsemőtápl plálásban csak a tejcukornak és s a gyümölcscukornak kellene szerepelni. Esetleges allergizáló hatása miatt egy éves kor alatt méz m z adása nem javasolt! (Mák, dió,, mandula 1 éves kor alatt szintén n nem javasolt.) A főzelf zelékek bevezetése után n hamarosan hús-, h, illetve májpéppel ppel dúsítjuk d a főzelf zelékeket. Borjú,, marha, sertés, s, bárány, b szárnyas egyaránt adható. Tejtermékeket, sajtot, túrót t t 8 hónapos h kortól, tehéntejet csak 1 éves kor után n kaphat.

18 Főtt tojás s sárgs rgáját t ne kapjon 9 hónapos h kor előtt, tojásfeh sfehérjét t pedig csak egy éves kor után. A főzelf zelékek beépítését t követk vetően en dl-enk enként nt 1kk. növényi n nyi olajat adunk a csecsemő főzelékéhez. Olyan zsiradék, amely 8%-nál l több t transz-zs zsírsavat tartalmaz, nem alkalmas csecsemő táplálására. A bébikonzervekbikonzervek ellenőrz rzötten jój minőségűek, tartósítószer szer-mentesek, friss hiány nyában beilleszthetők k a csecsemő étrendjébe. Gluténtartalm ntartalmú cereália 6 hónapos h kor alatt nem adható. A csecsemő elősz ször r csak egy alkotórészt tartalmazó cereáli liát kapjon, keveréket ket csak akkor, ha már m r az összetevőket egyenként nt jól j l tolerálja. lja. Mesterségesen táplt plált, lt, tápszeres t csecsemő leválaszt lasztását szintén n hónapos h korban kell elkezdeni.

19 Kisdedek táplt plálkozása A fejlődés és s a növekedn vekedés s csecsemőkorban a legintenzívebb. A kisded növekedn vekedésének üteme lelassul, az étkezések iránti érdeklődése csökken, figyelme környezetk rnyezetének nek megismerésére re irányul. Élettani sajátoss tosság, hogy ízlése napról l napra változik. v Az elfogyasztott mennyiség g olykor lehet nagyobb, máskor m jelentéktelen. Ebben a periódusban kell kialakítani a későbbi, k egész életre szóló jó táplálkozási habitust és s a helyes étkezési módot.

20 Energiaszüks kséglete: általában kcal/nap 1300kcal/nap Fehérjesz rjeszükséglete: : napi 16-23g 7-15% Zsírig rigénye csökken: 35% (3 éves kor után n 30%) 10% telített, tett, 12-14% 14%-a a 1-szeresen 1 telítetlen, tetlen, 6-8% 6 8%-a a többszt bbszörösen sen telítetlen tetlen napi 3g linolsavat tartalmazzon az étrend koleszterinfogyasztás max.. 100mg/100kcal Szénhidr nhidrát igény: 50-55% 55% kemény nyítő (burgonya-,, gabonakemény nyítő) ) növeln velése, cukorfogyasztás s mérsm rséklése. Rost: számos krónikus betegség g kivédésében szerepük k van, növeli a béltartalmat, b rövidr vidíti a tranzitidőt, t, könnyk nnyíti a székürítést, st, napi 0,5g/ttkg (3 év v fölött f 10g/1000kcal) túlzott rostbevitel az esszenciális tápanyagok, t a Ca, Fe, Cu,, Mg, P, Zn,, aminosavak és s számos vitamin felszívódását t csökkentheti. Folyadéksz kszükséglet: a külsk lső hőmérséklettől, l, fizikai aktivitást stól, a táplt plálék k milyenségétől, l, stb. függf ggően ml/ 120ml/ttkg.

21 Mit egyen a gyermek? Az elfogyasztott étel mennyiségét t a gyermek étvágya határozza meg. Ideálisnak a napi 5-sz5 szöri étkezést tekintjük. k. Nem lehet büntetb ntetés s vagy jutalmazás s eszköze. ze. A szülők étkezési magatartásának jelentős s pozitív v vagy negatív hatása van. Étkezés s közben k ne maradjon magára, étellel a szájában ne szaladgáljon. ljon. Vigyázni kell, nehogy félrenyeljenek. f Ne jussanak veszélyes ételekhez. Ne szokjon rár olyan ételekre, amelyek cukrosak, zsírosak vagy sósak. s sak. Ezek étvágytalanságot got okozhatnak, elhízáshoz vezethetnek és s a fogszuvasodás s kialakulását segítik.

22 A 3 év v feletti gyermekek táplálkozása Gyermekkorban tanulja meg a helyes ételválasztást, st, alakul az ételek preferenciája, formálódik az ízlés, rögzülnek a táplt plálkozási minták, alakul ki a helyes étkezési mód m és s az étkezés s biztonságos, higiénés és kultúrált szintje, az egész életre szóló táplálkozási magatartás. Óvodás s korra a gyermek étkezése ügyesedik, aktívan részt vesz a család életében. Az étkezés s már m r nem csak táplt plálkozás, hanem szociális esemény is. Az étkezések egy részr szét t otthonán n kívül k l kell megoldani. Nagyfokú szellemi fejlődés és s szocializálódás s jellemző erre a korra.

23 Energiaszüks kséglet: Fiú: : az évek száma = napi kcal Lány: az évek száma ma-200 = napi kcal Fehérjesz rjeszükséglet: : 7-15% 7 Zsír: : 30% Szénhidr nhidrát: : 55-60% A tápanyagszt panyagszükségletet befolyásolja a gyermek: kora, neme, tápláltsági állapota, életmódja (főként), aktivitása, időjárás s is. A táplt plálékfelvételt az egyéni szüks kséglethez kell igazítani. Rost: : 0,5g/ttkg (maximum 25g) Folyadékig kigény: : 60-80ml/ 80ml/ttkg/nap

24 Napi 5-sz5 szöri étkezés s (3 fő-, f, 2 kisétkez tkezés) 5 étkezés s esetén: R; V: 20%; T+E+U: 60% (E: 40%; T; U: 10-10% 10% 3 étkezés s esetén: R: 35%; E: 40%; V: 25% Különösen fontos a bőséges b reggeli! Közétkeztetésben: napi 3-szori 3 étkezés s esetén n (T, E, U) a gyermek energia- és s tápanyagszt panyagszükségletének 65%-át T; U: 15%; E: 35%, csak ebéd d fogyasztása sa esetén n 40%-át t kell a közétkeztetésnek fedezni. A napi étrend mind az 5 élelmiszercsoportból tartalmazzon összetevőket.

TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁSOK VÁRANDÓS ÉS SZOPTATÓ ANYÁKNAK

TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁSOK VÁRANDÓS ÉS SZOPTATÓ ANYÁKNAK TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁSOK VÁRANDÓS ÉS SZOPTATÓ ANYÁKNAK Készítették: Ágoston Helga Bőcs Éva Domonkos Andrea Fekete Krisztina Dr. Greiner Erika Szórád Ildikó Készült a Nemzeti Népegészségügyi Program keretében

Részletesebben

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN VÉDŐNŐ XXI. évfolyam 1. szám melléklete Szerző: Helik Gabriella Szerkesztő: Csordás Ágnes EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN GYERMEKKORBAN MEGELŐZHETŐ FELNŐTTKORI MEGBETEGEDÉSEK Impresszum A kiadvány a

Részletesebben

21. szám EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 3043

21. szám EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 3043 21. szám EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 3043 Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Az egészséges csecsemõ táplálásáról (1. módosított változat) Készítette: a Csecsemõ- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium

Részletesebben

PRIMER PREVENCIÓS FELADATOK A GYERMEK-EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁSBAN. Táplálkozás

PRIMER PREVENCIÓS FELADATOK A GYERMEK-EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁSBAN. Táplálkozás TÁMOP-6.1.4/12/1-2012-0001 Koragyermekkori (0-7 év) program PRIMER PREVENCIÓS FELADATOK A GYERMEK-EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁSBAN Gyakorlati módszertani útmutató sorozat szakemberek számára Táplálkozás OTH,

Részletesebben

Stratégiai dokumentum

Stratégiai dokumentum EGÉSZSÉGES ÉTEL AZ EGÉSZSÉGES ÉLETHEZ Stratégiai dokumentum DIETETIKAI TANÁCSOK AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS NÉPSZERŰSÍTÉSÉHEZ ÉS EGYES BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSÉHEZ, GYÓGYÍTÁSÁHOZ Készítette a Vas Megyei Markusovszky

Részletesebben

A vegetarianizmus. fogyasztottak húst. h szerepet játszottak j. meg Rousseaunak köszk kezdett elterjedni, Bicsérdi Béla B

A vegetarianizmus. fogyasztottak húst. h szerepet játszottak j. meg Rousseaunak köszk kezdett elterjedni, Bicsérdi Béla B A vegetarianizmus Története:3-4 4 ezer évre vezethető vissza. Egyiptom papjai nem fogyasztottak húst. h A vegetariánus tanok kialakulásában nagy szerepet játszottak j az ókor nagy filozófusai fusai Platon,

Részletesebben

Betegtájékoztató. Táplálkozási tanácsok gyulladásos bélbetegségekben szenvedôknek

Betegtájékoztató. Táplálkozási tanácsok gyulladásos bélbetegségekben szenvedôknek Betegtájékoztató Táplálkozási tanácsok gyulladásos bélbetegségekben szenvedôknek Betegtájékoztató Tartalom 1. Bevezetés 3 2. Az emésztôrendszer mûködése 4 3. Táplálkozás Crohn betegségben és colitis ulcerosában

Részletesebben

MI VAN? N O A TÁ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁST TÁMOGATÓ TÁJÉKOZTATÓ FÜZET

MI VAN? N O A TÁ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁST TÁMOGATÓ TÁJÉKOZTATÓ FÜZET MI VAN? N O R É Y N A TÁ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁST TÁMOGATÓ TÁJÉKOZTATÓ FÜZET Kedves Pedagógusok! Az egészséges táplálkozás biztosítása nagyon fontos a gyermekek számára, hiszen szervezetük így jut megfelelő

Részletesebben

TÉGY. Egészséges táplálkozás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA

TÉGY. Egészséges táplálkozás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA Európai Szociális Alap TÉGY TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0058 Egészségügyi Alapellátási Intézmény 5700 Gyula, Béke sgt. 39. %()(.7(7e6 $ -g9ė%( AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben

Részletesebben

MI VAN A TÁNYÉRON? Egészséges táplálkozást támogató programfüzet

MI VAN A TÁNYÉRON? Egészséges táplálkozást támogató programfüzet MI VAN A TÁNYÉRON? Egészséges táplálkozást támogató programfüzet 1 Az első tanári órához Kedves Pedagógusok! Az egészséges táplálkozás biztosítása nagyon fontos a gyermekek számára, hiszen szervezetük

Részletesebben

egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page 1 Egyem vagy ne egyem? Az energia-egyensúlyról

egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page 1 Egyem vagy ne egyem? Az energia-egyensúlyról egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page 1 Egyem vagy ne egyem? Az energia-egyensúlyról egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page 2 egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS 1 Az egészséges táplálkozás és életmód Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással ellentétes - tanácsot, szabályt találhatunk, és ember legyen a talpán,

Részletesebben

Az egészséges táplálkozás alapjai

Az egészséges táplálkozás alapjai Az egészséges táplálkozás alapjai 2 TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETİ... 3 II. TÁPLÁLÉKPIRAMIS... 4 III. AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS 10 PONTJA... 6 1. Táplálkozzunk változatosan és rendszeresen!... 6 2. Fogyasszunk

Részletesebben

Kezd egészségesen a napot. Fekete Krisztina dietetikus Országos Egészségfejlesztési Intézet

Kezd egészségesen a napot. Fekete Krisztina dietetikus Országos Egészségfejlesztési Intézet Kezd egészségesen a napot Fekete Krisztina dietetikus Országos Egészségfejlesztési Intézet A helyes, változatos, egészséges táplálkozás gyermekkorban Biztosítja, hogy szervezetük megfelelő mennyiségű és

Részletesebben

Kiegyensúlyozott étrend. Étkezési szokások jellemzése. Táplálkozási ajánlások, táplálkozásfüggő betegségek, táplálkozási irányzatok

Kiegyensúlyozott étrend. Étkezési szokások jellemzése. Táplálkozási ajánlások, táplálkozásfüggő betegségek, táplálkozási irányzatok Táplálkozási ajánlások, táplálkozásfüggő betegségek, táplálkozási irányzatok Horváth Zoltánné főiskolai adjunktus horvathzne@se-etk.hu Táplálkozási alapismeretek 2007 Kiegyensúlyozott étrend Minden, a

Részletesebben

Irányelvek és táplálkozási útmutató májbetegek részére

Irányelvek és táplálkozási útmutató májbetegek részére Betegtájékoztató Irányelvek és táplálkozási útmutató májbetegek részére Táplálkozás és étrend májcirrhosisban és egyéb idült májbetegségekben Tudományos tanácsadó Prof. Dr. Mathias Plauth Klinik für Innere

Részletesebben

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008 Mit is jelent az egészséges táplálkozás? Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő, rendszeres fogyasztását jelenti. Nincsenek

Részletesebben

Életkor, életciklus és az egészség védelmének feladatai

Életkor, életciklus és az egészség védelmének feladatai TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0010 Gépészeti mechatronikai hálózati kutatás és képzési együttműködés projekt Vállalati szolgáltatások alprojekt 5.3.1. Vállalkozási szolgáltatási igények és követelményjegyzék,

Részletesebben

Irodalom. Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja. Az egészséges csecsemõ (0-12 hónap) táplálásáról. I. Alapvetõ megfontolások

Irodalom. Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja. Az egészséges csecsemõ (0-12 hónap) táplálásáról. I. Alapvetõ megfontolások 9614 H I V A T A L O S É R T E S Í T Õ 2009. évi 46. szám Irodalom 1. Global Initiative for Chronic Obstuctive Lung Disease. Global strategy for the diagnosis, management, and prevention of chronic obstrucitve

Részletesebben

Képzési és Tanácsadási Kézikönyv A táplálkozástudomány alapjai

Képzési és Tanácsadási Kézikönyv A táplálkozástudomány alapjai Képzési és Tanácsadási Kézikönyv A táplálkozástudomány alapjai A kézikönyv a TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0010 TÁMOP 4.1.1/C - NyME - BGF - PTE - ZFOK - PFA - Gépészeti mechatronikai hálózati kutatás és

Részletesebben

I. KÖZÖSSÉGI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS JÓ GYAKORLATAI. Tejmentesek klubja

I. KÖZÖSSÉGI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS JÓ GYAKORLATAI. Tejmentesek klubja TÁMOP-6.1.4/12/1-2012-0001 Koragyermekkori (0-7 év) program I. KÖZÖSSÉGI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS JÓ GYAKORLATAI Táplálkozás Tejmentesek klubja OTH, Budapest 2013 Szerző Felker Veronika védőnő A TÁMOP 6.1.4

Részletesebben

Dr. Gothárd Csaba. Geoterápia. Nyomelemek és ásványi anyagok élettani szerepe. Vitaminok és egyéb kiegészítő tápanyagok élettani értéke

Dr. Gothárd Csaba. Geoterápia. Nyomelemek és ásványi anyagok élettani szerepe. Vitaminok és egyéb kiegészítő tápanyagok élettani értéke Dr. Gothárd Csaba Geoterápia Nyomelemek és ásványi anyagok élettani szerepe Vitaminok és egyéb kiegészítő tápanyagok élettani értéke Tartalomjegyzék 1. Bevezető 1.1. Ásványi anyagok és nyomelemek 1.2.

Részletesebben

Táplálkozási alapismeretek

Táplálkozási alapismeretek Táplálkozási alapismeretek 2 Tartalomjegyzék BEVEZETİ... 3 1. SZÉNHIDRÁTOK... 4 Mi történik a szénhidrátokkal a szervezetben?... 4 A szénhidrátok fajtái... 4 Cukoralkoholok... 4 Mennyi szénhidrátot fogyasszunk?...

Részletesebben

Dializáltbetegekétrendje

Dializáltbetegekétrendje Dializáltbetegekétrendje Dializált betegek étrendje Szerkesztette: Papp Rita Szerzõk: Dr. Zakar Gábor, Bana Ágnes, Papp Rita Fresenius Kabi Hungary Kft., 2001. Minden jog fenntartva. A könyvben szereplõ

Részletesebben

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez A vegetáriánus étrend előnyei és hátrányai

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez A vegetáriánus étrend előnyei és hátrányai HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez A vegetáriánus étrend előnyei és hátrányai Készült a Vas Megyei Markusovszky Kórház Nonprofit Zrt. megbízásából, a Healthy Food Egészséges Étel az Egészséges

Részletesebben

AZ AMERIKAI TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZÖVETSÉG ÉS A KANADAI DIÉTASPECIALISTÁK ÁLLÁSFOGLALÁSA (nyersfordítás)

AZ AMERIKAI TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZÖVETSÉG ÉS A KANADAI DIÉTASPECIALISTÁK ÁLLÁSFOGLALÁSA (nyersfordítás) AZ AMERIKAI TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZÖVETSÉG ÉS A KANADAI DIÉTASPECIALISTÁK ÁLLÁSFOGLALÁSA (nyersfordítás) American Dietetic Association and Dietitians of Canada Ez az Amerikai Táplálkozástudományi Szövetség

Részletesebben

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS Bártfai Liza Mosonmagyaróvár 2014 2 NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS ÉLEMISZERTUDOMÁNYI KAR MOSONMAGYARÓVÁR ÉLELMISZERTUDOMÁNYI INTÉZET UJHELYI IMRE ÁLLATTUDOMÁNYI

Részletesebben

Az élet cukorbetegként

Az élet cukorbetegként Lajoskomárom Nagyközség Önkormányzata 2014 Az élet cukorbetegként Rajtad múlik! - életmódprogramok az Enyingi kistérségben TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0045 Az élet cukorbetegként 1 Rajtad múlik! - életmódprogramok

Részletesebben

Éljünk egészségesen, dohányfüstmentesen!

Éljünk egészségesen, dohányfüstmentesen! Éljünk egészségesen, dohányfüstmentesen! A dohányzás nőket érintő hatásai 1 A dohányzás a koszorúér betegségek rizikótényezője (nők esetében ez magasabb, mint férfiaknál), ezért igyekezzünk leszokni, hiszen

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szabóné Koncz Zsuzsanna. Az élelmiszerek fő csoportjai. A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli tevékenységek végzése

MUNKAANYAG. Szabóné Koncz Zsuzsanna. Az élelmiszerek fő csoportjai. A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli tevékenységek végzése Szabóné Koncz Zsuzsanna Az élelmiszerek fő csoportjai A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli tevékenységek végzése A követelménymodul száma: 1429-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-001-30

Részletesebben