NUKLEINSAV-AMPLIFIKÁCIÓS MÓDSZEREK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2.6.21. NUKLEINSAV-AMPLIFIKÁCIÓS MÓDSZEREK"

Átírás

1 Nukleinsav-amplifikációs módszerek Ph.Hg.VIII. Ph.Eur NUKLEINSAV-AMPLIFIKÁCIÓS MÓDSZEREK 07/2010: BEVEZETÉS A nukleinsav-amplifikációs módszerek két különböző elven alapulnak: 1. valamely cél-nukleinsavszekvencia amplifikációján, például polimeráz láncreakció (PCR), ligáz láncreakció (LCR) vagy izoterm ribonukleinsav-(rns)-amplifikáció alkalmazásával, 2. valamely hibridizációs szignál amplifikációján, például dezoxiribonukleinsav (DNS) esetében az elágazó DNS (bdns) módszer alkalmazásával. Ebben az esetben a szignálamplifikációt anélkül érjük el, hogy a nukleinsavat ismétlődő amplifikációs ciklusoknak vetnénk alá. Ez az általános fejezet a PCR-módszert írja elő referenciamódszerként. Egyéb módszerek is alkalmazhatók, amennyiben megfelelnek az alábbiakban előírt minőségi követelményeknek. 2. ALKALMAZÁSI TERÜLET Ez a fejezet rögzíti a minta előkészítésére, a DNS-szekvenciák in vitro amplifikációjára és a specifikus PCR-termék kimutatására vonatkozó követelményeket. A PCR segítségével meghatározott DNS-szekvenciák mutathatók ki. RNS-szekvenciák is kimutathatók, ha a ribonukleinsavat fordított átírással (reverz transzkripcióval) átalakítjuk a komplementer DNS-sé (cdns), és ezt követően amplifikáljuk. 3. A MÓDSZER ELVI ALAPJAI A PCR olyan eljárás, amely lehetővé teszi DNS-szakaszok és RNS-szakaszok specifikus in vitro amplifikációját, utóbbiakét cdns-sé történt fordított átírásukat követően. A kettősszálú DNS egyszálúvá történő denaturálása után két ellentétes polaritású, szintetikus oligonukleotid primert (indító molekulát) kapcsolunk az amplifikálandó DNS megfelelő komplementer szekvenciáira. A primerek és a komplementer DNS-szekvencia közti specifikus bázispárképződés eredményeként kialakult rövid kettősszálú szakaszok behatárolják az amplifikálandó DNS-szakaszt, és kiindulási pontokat kínálnak egy hőstabil DNS-polimeráz segítségével végzett in vitro DNS-szintézishez. A DNS-amplifikáció a következő szakaszokban (ciklusokban) megy végbe: a nukleinsav (célszekvencia) hővel végzett denaturálása két szállá, a primerek specifikus rákapcsolása a célszekvenciára, megfelelő körülmények között; a mindkét szálra kapcsolt primerek DNS-polimeráz közreműködésével történő meghosszabbítása, megfelelő hőmérsékleten (DNS-szintézis). A hő-denaturálás, a primerek rákapcsolása és a DNS-szintézis ismételt ciklusai a primerek által behatárolt DNS-szakaszok exponenciális amplifikációját eredményezik.

2 Nukleinsav-amplifikációs módszerek Ph.Hg.VIII. Ph.Eur A specifikus PCR-termék az ún. amplikon számos megfelelő specificitású és érzékenységű módszerrel detektálható. A multiplex PCR-meghatározások során több olyan primerpárt használnak, amelyeket a különböző célszekvenciák egyidejű, egyetlen reakcióban lezajló amplifikációjához terveztek. 4. VIZSGÁLATI ANYAG A PCR rendkívüli érzékenysége miatt a mintákat óvni kell attól, hogy idegen célszekvenciákkal szennyeződjenek. A vizsgálandó anyag mintavételéhez, eltartásához és szállításához olyan körülményeket kell biztosítani, amelyek a célszekvencia bomlásának lehetőségét minimálisra csökkentik. RNS-célszekvenciák esetében speciális óvintézkedésekre van szükség, mert az RNS rendkívül érzékeny a ribonukleázok lebontó hatásával szemben. Tekintettel arra, hogy egyes hozzáadott reagensek pl. antikoagulánsok, tartósítószerek némelyike szintén zavarhatja a vizsgálat menetét, megfelelő gondossággal kell eljárni. 5. VIZSGÁLATI MÓDSZER 5.1. A szennyeződés megelőzése A szennyeződés kockázata indokolja, hogy a munkaterületeket az alkalmazott anyagtól és technológiától függően szigorúan elkülönítsük egymástól. Figyelembe kell venni a személyzet mozgását, a munkaruházatot, az anyagáramlást, a szellőzőrendszert, valamint a szennyezések eltávolítására alkalmazott eljárásokat. A rendszert munkaterületekre (zónákra) kell osztani, ilyenek pl. master-mix zóna (az a terület, ahol kizárólag templátmentes anyagokkal, pl. primerekkel, tompítóoldatokkal stb. dolgoznak), PCR előtti zóna (az a terület, ahol a vegyszerekkel, mintákkal és kontrollokkal dolgoznak), PCR-amplifikációs zóna (az amplifikált anyagot zárt rendszerben kezelik), PCR-t követő detektálási zóna (az egyetlen terület, ahol az amplifikált anyagot nyitott rendszerben kezelik) A minta előkészítése A minta előkészítése során az amplifikálandó célszekvenciát hatékony eljárással, reprodukálható módon kell kivonni, ill. felszabadítani a vizsgálandó anyagból, mégpedig úgy, hogy az amplifikáció a választott reakciókörülmények között kivitelezhető legyen. E célra számos fizikai-kémiai kivonó eljárás és/vagy dúsítási eljárás alkalmazható. A vizsgálandó anyagban jelen lévő adalékanyagok zavarhatják a PCR-t. A vizsgálandó anyagból származó gátlószerek jelenlétének ellenőrzésére a pontban előírt eljárásokat kell alkalmazni. RNS-templátok esetében ügyelni kell a ribonukleáz-aktivitás kizárására.

3 Nukleinsav-amplifikációs módszerek Ph.Hg.VIII. Ph.Eur Amplifikáció A célszekvencia PCR-amplifikációjának ciklusait meghatározott körülmények között kell végrehajtani; ilyenek a kettősszálú DNS denaturálásához, a primerek rákapcsolásához és meghosszabbításához alkalmazandó hőmérsékletprofil, a kiválasztott hőmérsékleteken végzett inkubációk időtartama, a felfűtés sebessége. Ezek különböző tényezőktől függnek. Ilyenek például: a primerek és a célszekvenciák hossza, valamint bázisösszetétele; a DNS-polimeráz típusa, a tompítóoldat összetétele és az amplifikáció során használt reakcióelegy térfogata; az alkalmazott termociklizáló készülék típusa, valamint a hővezetés sebessége a készülék, a reakcióedény és a reakcióelegy között Kimutatás A PCR segítségével létrehozott amplikont mérete, szekvenciája, kémiai átalakítása, ill. ezen paraméterek kombinációja révén azonosíthatjuk. A méret szerinti kimutatásra és jellemzésre alkalmas a gélelektroforézis (agaróz- vagy poliakrilamid-géllemezek, illetve kapilláris elektroforézis alkalmazása) vagy az oszlopkromatográfia (pl. folyadékkromatográfia). A szekvencia-összetétel alapján történő azonosításra és jellemzésre alkalmas a célszekvenciához illeszkedő komplementer szekvenciával rendelkező próbafragmensek specifikus hibridizációja, vagy az amplikon hasítása célspecifikus támadáspontú restrikciós-enzimmel. Az azonosítás és a jellemzés kémiai átalakítással is lehetséges, pl. egy fluorofór csoport bevitele után az amplikonok fluoreszcencia-gerjesztéssel detektálhatók. Az amplikonok radioizotóppal jelzett próbafragmensekkel kivitelezett reakció után radioaktivitás-méréssel, vagy enzimmel jelzett próbafragmensekkel végrehajtott reakció után enzimes immunanalitikai módszerekkel is kimutathatók. 6. AZ EREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE Egy vizsgálaton belül az eredmény csak akkor értékelhető, ha a pozitív kontroll(ok) egyértelműen pozitív(ak), a negatív kontroll(ok) pedig egyértelműen negatív(ak). Minthogy a PCR módszer rendkívül érzékeny, de éppen emiatt a szennyeződés kockázata is nagy, a pozitív eredményeket meg kell erősíteni: a teljes vizsgálati eljárást párhuzamos mérés alkalmazásával meg kell ismételni. Az ismételt vizsgálatot amennyiben megoldható a minta egy újabb részletével kell elvégezni. A mintát pozitívnak tekintjük, ha az ismételt vizsgálatok közül legalább egy pozitív eredményt adott. Amennyiben célszekvencia-határérték van előírva, kvantitatív vizsgálati rendszerre van szükség.

4 Nukleinsav-amplifikációs módszerek Ph.Hg.VIII. Ph.Eur MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS 7.1. A PCR vizsgálati rendszer validálása A validációs programnak a műszerek validálását és az alkalmazott PCR-módszer validálását egyaránt magában kell foglalnia. Ezzel kapcsolatban az ICH irányelvekre (Q2B: Az analitikai módszerek validálása: Módszertan 1 ) kell hivatkozni. A PCR-vizsgálat validálásához nélkülözhetetlenek a megfelelő hivatalos referenciakészítmények vagy az olyan házi referenciakészítmények, amelyeket azoknak a célszekvenciáknak a Nemzetközi Standardjaira kalibráltak, amelyekre a vizsgálati rendszer irányul A mérés megállapított pozitív határértékének (pozitív cut-off pont) meghatározása A minőségi vizsgálatok validálása folyamán meg kell határozni a pozitív határértéket. A pozitív határérték a célszekvenciáknak a minta térfogategységére vonatkoztatott legkisebb száma, amely a futtatások 95%-ában kimutatható. A pozitív határérték több, egymást kölcsönösen befolyásoló tényezőtől függ; ilyen a minta kivonatának térfogata és az extrakciós módszer hatékonysága, a cél-rns transzkripciója a komplementer DNS-sé, az amplifikációs folyamat és a kimutatási módszer. Amikor a PCR-rendszer kimutatási határát definiáljuk, utalni kell minden egyes célszekvencia cut-off -pontjára, valamint a vizsgálatnak e határérték feletti és alatti teljesítőképességére A mennyiségi meghatározás módszerei A mennyiségi meghatározások validálása folyamán a következő teljesítményjellemzőket kell megállapítani: torzításmentesség, pontosság, specifikusság, a mennyiségi meghatározás alsó határa, linearitás, mérési tartomány és robusztusság A reagensek minőségének ellenőrzése Minden olyan reagenst, amely az eljárás szempontjából döntő fontosságú, ellenőrizni kell, mielőtt a rutinszerű alkalmazás során felhasználásra kerülne. Elfogadásukat/visszavonásukat előre megállapított minőségi követelményekre kell alapozni. A primerek a PCR-meghatározás döntő fontosságú alkotóelemei, ezért tervezésük, tisztaságuk és a PCR-meghatározás során való felhasználásuk validálása különös gondosságot igényel. Az amplikon specifikus kimutatása érdekében a primerek átalakíthatók (pl. konjugálás fluorofórral vagy antigénnel), amennyiben az átalakítás nem gátolja a célszekvencia amplifikációjának pontosságát és hatékonyságát A futtatások ellenőrzése Külső kontrollok Annak érdekében, hogy a szennyeződés lehetőségét a legkisebbre csökkentsük, és a megfelelő érzékenységet biztosítsuk, minden egyes PCR-vizsgálathoz a következő külső kontrollokra van szükség: 1 Validation of Analytical Method: Methodology.

5 Nukleinsav-amplifikációs módszerek Ph.Hg.VIII. Ph.Eur pozitív kontroll: a pozitív kontroll meghatározott számú célszekvencia-másolatot tartalmaz; ennek a számnak közel kell lennie a pozitív határértékhez, megállapítása minden PCRmeghatározási rendszerre egyedileg történik, és a rendszer pozitív cut-off pontjának többszöröseként adják meg, negatív kontroll: megfelelő a célszekvenciákat bizonyítottan nem tartalmazó mátrixból vett minta Belső kontrollok A belső kontrollok olyan meghatározott nukleinsav-szekvenciák, amelyek, hacsak nincs más előírás, a primer-kötőhelyeket tartalmazzák. A belső kontrollokat meghatározott hatékonysággal kell amplifikálni, és az amplikonoknak egyértelműen felismerhetőknek kell lenniük. A belső kontrolloknak ugyanolyan nukleinsavtípust (DNS-t vagy RNS-t) kell tartalmazniuk, mint a vizsgálandó anyagnak. A belső kontrollt célszerű a vizsgálandó anyaghoz a nukleinsav izolálása előtt hozzáadni; ebben az esetben a vizsgálat egészének (kivonás, reverz transzkripció, amplifikáció, kimutatás) kontrolljaként működik Határérték-kontroll A mennyiségi meghatározásokra vonatkozó határérték-kontroll olyan vizsgálati minta, amelyben a vizsgálandó alkotórész koncentrációja azt a határértéket jelenti, amelyet nem lehet meghaladni. Az ilyen vizsgálati mintát amelyben a vizsgálandó alkotórész a megfelelő módon Nemzetközi Egységre kalibrált mennyiségben van jelen a mennyiségi meghatározások minden egyes futtatása során a mintával párhuzamosan kell vizsgálni Külső minőségellenőrzés A külső minőségellenőrzési programokban való részvétel minden egyes laboratórium és minden egyes vizsgáló személy részére fontos PCR-minőségbiztosítási eljárás. A következő rész tájékoztató jellegű. A hepatitisz-c-vírus (HCV)-ribonukleinsav plazmakeverékekben történő kimutatására szolgáló nukleinsav-amplifikációs módszerek (NAT) 2 validálása; útmutató 1. ALKALMAZÁSI TERÜLET A nukleinsav-amplifikációs analitikai eljárások többsége nukleinsav kimutatására alkalmas kvalitatív (kvantális) vizsgálat. Ezeket kiegészítheti néhány házon belül kifejlesztett vagy kereskedelemből beszerzett készlettel végzett kvantitatív vizsgálat. A plazmakeverékek HCV- RNS-szennyezésének kimutatására a kvalitatív vizsgálatok alkalmasak. Ezek a Pharmeuropa Szakmai Útmutató a cikkelyek kidolgozásához c. kiadványa (1999, december, III. fejezet Analitikai eljárások validálása ) által definiált szennyezéshatárérték-vizsgálatnak tekinthetők. 2 Nucleic Acid Amplification Techniques (NAT).

6 Nukleinsav-amplifikációs módszerek Ph.Hg.VIII. Ph.Eur Az útmutató a plazmakeverékek HCV-RNS-szennyezésének méréséhez csak a kvalitatív nukleinsav-amplifikációs analitikai eljárásokra ír elő validálási módszereket. Ezért az ilyen analitikai eljárások validálása esetében a két legfontosabbnak tekintett jellemző a specifikusság és a kimutatási határ. Ezen túlmenően az analitikai eljárás robusztusságát is értékelni kell. Az útmutató emellett általánosságban véve is a nukleinsav-amplifikáció validálásának alapját képezheti. Jelen szövegben analitikai eljáráson a nukleinsav extrakciójától az amplifikált termékek kimutatásáig terjedő teljes folyamatot értjük. Ha az analitikai eljárás egy részéhez vagy egészéhez kereskedelmi forgalomban kapható készletet (kitet) használunk, a készlet gyártója által már elvégzett, dokumentált validációs vizsgálatokat nem kell elvégezni. Mindazonáltal, a készletnek az adott célra vonatkozó teljesítőképességét (pl. kimutatási határ, robusztusság, keresztszennyeződés) a felhasználónak bizonyítania kell. 2. SPECIFIKUSSÁG A specifikusság a módszernek azt a képességét jelenti, hogy alkalmas a várhatóan jelen levő összetevők jelenlétében a nukleinsav egyértelmű meghatározására. A nukleinsav-amplifikációs analitikai eljárás specifikussága függ a primerek és a próbafragmens megválasztásától (a végtermék analízise esetében), valamint a vizsgálati körülmények szigorúságától (mind az amplifikációs, mind a kimutatási szakaszt illetően). A primerek és a próbafragmensek megtervezésekor a primerek és próbafragmensek kimutatásának specifikussága (ti. hogy a vizsgálattal csak a HCV-RNS-t mutatjuk ki) úgy igazolható, hogy a kiválasztott szekvenciákat adatbankokban közzétett szekvenciákkal hasonlítjuk össze. A HCV esetében a primereket (és a próbafragmenseket) a HCV-genomnak rendszerint az összes genotípusra nézve rendkívül állandó, 5 nem-kódoló részének szakaszaiból választjuk. Az amplifikált terméket a számos módszer egyikével pl. beillesztett primerekkel végzett amplifikációval, restrikciós-enzim-analízissel, szekvenciaanalízissel vagy adott specifikus próbafragmenssel történő hibridizációval egyértelműen azonosítani kell. Az analitikai eljárás specifikusságának validálása érdekében legalább 100 HCV-RNS-negatív plazmakeveréket kell megvizsgálni, és inaktivitásukat kivétel nélkül igazolni kell. Inaktív plazmakeverékekből származó, megfelelő minták az Európai Gyógyszerminőségi Igazgatóságtól 3 szerezhetők be. Szintén a primerek, a próbafragmensek és a módszer paramétereinek megválasztásától függ, hogy az analitikai eljárás alkalmas-e az összes HCV-genotípus kimutatására. Az alkalmasságot jól jellemzett referenciakészítményekkel kell bizonyítani. Mindazonáltal, néhány genotípus (pl. a 6-os genotípus) mintájának beszerzési nehézségei miatt, a leggyakoribb genotípusokat (Európában pl. az 1-es és a 3-as genotípust) kell megfelelő érzékenységgel kimutatni. 3 European Directorate for Quality of Medicines & HealthCare.

7 Nukleinsav-amplifikációs módszerek Ph.Hg.VIII. Ph.Eur KIMUTATÁSI HATÁR Adott egyedi analitikai eljárás kimutatási határának nevezzük valamely mintában a nukleinsav azon legkisebb mennyiségét, amely kimutatható, de mennyisége nem feltétlenül határozható meg pontosan. A HCV-RNS plazmakeverékekben történő kimutatására alkalmazott nukleinsav-amplifikációs analitikai eljárással általában kvalitatív eredményeket kapunk. Csak kétféle eredmény lehetséges: pozitív vagy negatív. Bár a nukleinsav-amplifikációs analitikai eljárás kimutatási határának megállapítása ajánlott, gyakorlati célra inkább a pozitív cut-off pontnak nevezett határértéket kell meghatározni. Ez a határérték, mint azt a általános fejezetben definiáltuk, a minta térfogategységére vonatkoztatott célszekvenciák legkisebb száma, amely a futtatások 95%-ában kimutatható. Ezt a határértéket befolyásolja a vizsgált egyedi mintákban lévő vírusgenomok megoszlása, továbbá az olyan tényezők is, mint pl. az enzimhatékonyság. Így az egyedi analitikai futtatásokra különböző 95%-os cut-off értékek adódhatnak. A pozitív cut-off pont meghatározása céljából munkastandardból vagy WHO HCV 96/790 Nemzetközi Standardra beállított BRP hepatitisz-c vírusból készült hígítási sorozatokat vizsgálunk különböző napokon, hogy megállapíthassuk az egyes futtatások közti ingadozást. Legalább három, egymástól független hígítási sorozatot vizsgálunk, elegendő számú párhuzamossal, úgy, hogy minden hígításra összesen 24 vizsgálati eredményt kapjunk, amelyeket azután statisztikai módszerrel értékelhetünk. Például egy laboratóriumban vagy 3 hígítási sorozatot vizsgálhatunk különböző napokon, hígításonként 8 párhuzamossal, vagy 4 hígítási sorozatot különböző napokon, hígításonként 6 párhuzamossal, vagy 6 hígítási sorozatot különböző napokon, hígításonként 4 párhuzamossal. Annak érdekében, hogy a hígítások számát ésszerű értéken tartsuk, egy előzetes vizsgálattal (pl. a plazmakeverék-minta logaritmikus hígításaival) meg kell határozni egy előzetes pozitív cutoff értéket (vagyis azt a legnagyobb hígítást, amely még pozitív jelet ad). Ezek után a hígítási tartományt az elővizsgálattal meghatározott cut-off pont köré választhatjuk (pl. a logaritmikus skálán 0,5 vagy ennél kisebb hígítási faktort és mátrixként egy negatív plazmakeveréket választva). Ezután megfelelő statisztikai módszerrel kiszámíthatjuk azt a HCV-RNSkoncentrációt, amelyet a futtatások 95%-ában ki tudunk mutatni. Ezek az eredmények az analitikai eljárás meghatározáson belüli és napok közötti ingadozását is bizonyíthatják. 4. ROBUSZTUSSÁG Valamely analitikai eljárás robusztussága annak a mértéke, hogy a módszer paramétereinek kicsi, de szándékos változtatásai mennyire hatástalanok az eljárásra; a robusztusság egyben jelzi a módszernek a normális alkalmazás során várható megbízhatóságát is. A robusztusságot a kifejlesztés szakaszában kell vizsgálni. A robusztusságvizsgálatnak igazolnia kell az analitikai eljárás megbízhatóságát a módszer paramétereinek szándékos változtatásaival szemben. A NAT esetében a módszer paramétereinek kismértékű ingadozása is döntő lehet. Mindazonáltal, a módszer robusztussága igazolható a kifejlesztés folyamán, ha a reagensek (pl. MgCl 2, primerek vagy dntp) koncentrációit kis mértékben változtatjuk. A robusztusság bizonyítására legalább 20, véletlenszerűen választott HCV-RNS-negatív

8 Nukleinsav-amplifikációs módszerek Ph.Hg.VIII. Ph.Eur plazmakeveréket kell vizsgálni, amelyeket az előzetesen meghatározott 95%-os cut-off érték háromszorosáig terjedő koncentrációban HCV-RNS-sel szennyeztünk, és a vizsgálat során pozitív eredményt kell kapni. A robusztussággal kapcsolatban olyan módszerek esetében is problémák adódhatnak, amikor még a vírus-rns kivonása előtt kezdeti ultracentrifugálásra van szükség. Az ilyen módszerek robusztusságának vizsgálatára legalább 20 olyan plazmakeveréket kell megvizsgálni, amelyek különböző mennyiségű HCV-RNS-t tartalmaznak, de a HCV-specifikus antitestek hiányoznak belőlük. A vizsgálatok során valamennyi plazmekeveréknek pozitív eredményt kell adnia. A keresztszennyeződések megelőzését olyan, 20 mintából álló sorozat pontos detektálásával kell igazolni, amely váltakozva tartalmaz negatív plazmakeverék-mintákat és olyan mintákat, amelyek HCV-vel erősen szennyezett (a 95 %-os cut-off értéknek legalább százszorosát vagy legalább 10 4 NE/ml-t tartalmazó) negatív plazmakeverékekből állnak. 5. MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS Az olyan biológiai vizsgálatok esetében, mint a NAT, speciális problémák merülhetnek fel, amelyek mind a validálást, mind az eredmények értelmezését befolyásolhatják. A vizsgálati eljárásokat Szabványos műveleti eljárások (SOPs) 4 formájában részletesen le kell írni. Ezeknek tartalmazniuk kell: a mintavétel módját (a tartály típusa, stb.), a mini-plazmakeverékek készítését (adott esetben), az eltartás körülményeit, az analízist megelőzően, a vizsgálati körülmények (beleértve a vírus-rns keresztszennyeződésének vagy lebomlásának megakadályozására tett elővigyázatossági intézkedéseket), a reagensek és az alkalmazott referenciakészítmények pontos leírását, az alkalmazott készülék pontos leírását, az eredmények kiszámítására alkalmazott összefüggéseket, részletezve, a statisztikai értékeléssel együtt. A megfelelő futtatás-ellenőrzés (pl. megfelelő hígítású BRP hepatitisz-c vírus vagy WHO HCV 96/790 Nemzetközi Standardra beállított HCV-mintával mesterségesen szennyezett plazma alkalmazásával) kielégítő rendszeralkalmassági ellenőrzésnek tekinthető, és minden körülmények között biztosítja az analitikai eljárás megbízhatóságát. A technikai felszerelés kvalifikálása: a felhasznált berendezés minden lényeges részét megfelelő beüzemelési és működési kvalifikációs program szerint kell ellenőrizni. Lényeges eszköz (pl. termociklizáló) cseréje után ismét dokumentálni kell az analitikai eljárás teljesítőképességét, mégpedig az előzetesen meghatározott 95%-os cut-off érték háromszorosáig terjedő koncentrációban HCV-RNS-sel mesterségesen szennyezett plazmakeverékből vett 8 párhuzamos minta vizsgálatával. Valamennyi eredménynek pozitívnak kell lennie. A vizsgálatot végző személy kvalifikálása: a vizsgálat munkálataiba bevont valamennyi személynek megfelelő kvalifikációs programot kell teljesítenie. A sikeres képzés igazolására az 4 standard operating procedures

9 Nukleinsav-amplifikációs módszerek Ph.Hg.VIII. Ph.Eur előzetesen meghatározott 95%-os cut-off érték háromszorosáig terjedő koncentrációban HCV-RNS-sel mesterségesen szennyezett plazmakeverékből vett legalább 8 párhuzamos minta vizsgálatát kell végrehajtani. Ezt a vizsgálatot (a 8 párhuzamos mintáét) kétszer meg kell ismételni, két különböző napon, vagyis összesen 24 vizsgálatot kell végezni, három különböző napon. Valamennyi eredménynek pozitívnak kell lennie. A B19 vírus (B19V) DNS plazmakeverékekben történő mennyiségi meghatározására szolgáló nukleinsav-amplifikációs módszerek (NAT) validálása; útmutató 1. ALKALMAZÁSI TERÜLET Az Európai Gyógyszerkönyv megköveteli, hogy azokat a plazmakeverékeket, amelyeket bizonyos termékek gyártásához használnak fel, vizsgálni kell B19 vírus (B19V) DNS jelenlétére. A koncentráció a megfelelő határértéket nem lépheti túl. A követelménynek való megfelelést kvantitatív NAT alkalmazásával célszerű megállapítani. A kvantitatív NAT eljárás validálásának legfontosabb jellemzői a torzítatlanság, a pontosság, a specifikusság, a mennyiségi meghatározás alsó határa, a linearitás és a mérési tartomány. Ezen felül értékelni kell az analitikai eljárás robusztusságát is. Ez az útmutató a plazmakeverékek B19V-DNS-szennyezésének értékelésére szolgáló NAT analitikai eljárás validálási módszereit tartalmazza. A módszerek az ICH irányelvein alapulnak. Mindemellett az útmutató általánosságban véve is a kvantitatív NAT validálásának alapját képezheti. Jelen szövegben analitikai eljáráson a nukleinsav extrakciójától az amplifikált termékek kimutatásáig terjedő teljes folyamatot értjük. Ha az analitikai eljárás egy részéhez vagy egészéhez kereskedelmi forgalomban kapható készletet (kitet) használunk, a készlet gyártója által már elvégzett, dokumentált validációs vizsgálatokat nem kell elvégezni. Mindazonáltal, a készletnek az adott célra vonatkozó teljesítőképességét (pl. pontosság, torzítatlanság, mérési tartomány, robusztusság) a felhasználónak bizonyítania kell. 2. TORZÍTATLANSÁG A torzítatlanság azt fejezi ki, hogy a konvencionális alapon valódinak tekintett érték (vagy egy elfogadott referenciaérték) és a mért érték mennyire esik közel egymáshoz. Egy meghatározás torzítatlansága a kalibrációtól és a meghatározás egyes lépéseinek varianciájától függ. Bár a torzítatlanságot ajánlott az analitikai eljárás teljes mérési tartományra kiterjedően megállapítani, a legfontosabb a határérték-koncentráció körüli szűkebb tartomány torzítatlanságának értékelése. A plazmakeverékek B19V NAT vizsgálatának esetében ajánlatos a kalibrált meghatározás torzítatlanságát BRP NAT vizsgálatra szánt B19 vírus DNS vagy más, az aktuális WHO B19 DNS Nemzetközi Standardra beállított, Nemzetközi Egységekben kalibrált anyag legalább 5 különböző hígításának (hígítási faktor: 0,5 log) mérése alapján értékelni. A hígításoknak olyan tartományba kell esniük, amely a B19V-DNS-re jelenleg javasolt 10,0 NE/µl határértéket magában foglalja (pl. 10 5, 10 4,5, 10 4, 10 3,5 és 10 3 NE/ml). Valamennyi hígítás

10 Nukleinsav-amplifikációs módszerek Ph.Hg.VIII. Ph.Eur esetében 3 párhuzamos meghatározást végzünk. A torzítatlanságot az egyes koncentrációkban a mért érték és az elméleti B19V-DNS-mennyiség százalékos arányaként adjuk meg. A torzítatlanságnak összhangban kell lennie az adott meghatározásra alkalmazott módszer szintjével, amelyet (pl. több laboratóriumra kiterjedő vizsgálat esetén) szintén rögzíteni kell. 3. PONTOSSÁG A pontosság azt mutatja meg, hogy az ugyanazon homogén mintából származó többszörös mintavételen végzett méréssorozat eredményei mennyire esnek közel egymáshoz. A pontosságot három szinten értelmezzük: az ismételhetőség (meghatározáson belüli pontosság) az azonos működési körülmények mellett, rövid időtartamon belül végzett mérések pontosságát jelenti; megállapítása egy meghatározáson belül történik, úgy, hogy egy Nemzetközi Egységekben megfelelő módon kalibrált B19V-DNS-pozitív minta megfelelő, a vizsgálat teljes kvantitatív mérési tartományára kiterjedő hígításait 3-3 párhuzamos mintában mérjük; kiszámoljuk az egyedi mintákra vonatkozó variációs együtthatót (meghatározáson belüli variabilitás); a köztes pontosság (intermediate precision) a laboratóriumon belüli ingadozásra vonatkozik (meghatározások közötti pontosság); meghatározását úgy végezzük, hogy egy Nemzetközi Egységekben megfelelő módon kalibrált B19V-DNS-pozitív minta megfelelő, a vizsgálat teljes kvantitatív mérési tartományára kiterjedő hígításait több párhuzamos mérésben (amelyeket a meghatározásban rutinszerűen használunk), különböző körülmények között (például különböző napon, más analitikus, más eszközök, más reagensek) mérjük; kiszámoljuk az egyedi mintákra vonatkozó variációs együtthatót; a reprodukálhatóság (laboratóriumok közötti pontosság) a különböző laboratóriumok közötti pontosságot fejezi ki; meghatározása adott esetben a több laboratórium részvételével végzett kvantitatív B19V-DNS NAT körvizsgálatok során kapott eredmények összehasonlító elemzése segítségével történhet, pl. a Jártassági Vizsgálati Rendszer (PTS) keretein belül. 4. SPECIFIKUSSÁG A specifikusság a módszernek azt a képességét jelenti, hogy alkalmas a várhatóan jelen levő összetevők jelenlétében a nukleinsav egyértelmű meghatározására. A nukleinsav-amplifikációs analitikai eljárás specifikussága függ a primerek és a próbafragmens megválasztásától (a végtermék analízise esetében), valamint a vizsgálati körülmények szigorúságától (mind az amplifikációs, mind a kimutatási szakaszt illetően). A primerek és a próbafragmensek megtervezésekor a primerek és próbafragmensek kimutatásának specifikussága (ti. hogy a vizsgálattal csak a humán B19V-DNS-t mutatjuk ki) úgy igazolható, hogy a kiválasztott szekvenciákat adatbankokban közzétett szekvenciákkal hasonlítjuk össze. A B19V-vel nem rokon szekvenciákkal jelentős homológia ne legyen kimutatható. Az amplifikált terméket a számos módszer egyikével pl. beillesztett primerekkel végzett amplifikációval, restrikciós-enzim-analízissel, szekvenciaanalízissel vagy adott specifikus próbafragmenssel történő hibridizációval egyértelműen azonosítani kell.

11 Nukleinsav-amplifikációs módszerek Ph.Hg.VIII. Ph.Eur Az analitikai eljárás specifikusságának validálása érdekében legalább 20 B19V-DNS-negatív plazmakeveréket kell megvizsgálni, és inaktivitásukat kivétel nélkül igazolni kell. Parvovírus B19 genotípusok. A Nemzetközi Vírustaxonómiai Bizottság (ICTV) a humán B19 parvovírustörzs 3 genotípusának képviselőit osztályokba sorolta. Az 1-es genotípus a B19V prototípust jelenti, a 2-es genotípus az A6-hoz hasonló vírusszekvenciákat tartalmazza, míg a 3- as genotípusba a V9-szerű szekvenciák tartoznak. A primereket és a próbafragmenseket a nukleinsavszekvencia-adatbázisokon keresztül elérhető megfelelő B19V genotípus szekvenciájára történő illesztéssel úgy kell megtervezni, hogy biztosítsák a különböző humán parvovírus B19 genotípusok detektálásának és mennyiségi meghatározásának állandóságát. A választott megközelítés referenciaanyagok alkalmazásával ellenőrizhető. Mivel egyes genotípusok esetében nehezen szerezhető be biológiai referenciakészítmény, jellemzett célszekvencia-forrásként megfelelő plazmidkészítmények vagy szintetikus nukleinsavak is használhatók. Ezek az anyagok ugyanakkor nem használhatók az extrakciós folyamat validálására. 5. A MENNYISÉGI MEGHATÁROZÁS ALSÓ HATÁRA A mennyiségi meghatározás alsó határa azt a legkisebb nukleinsav-mennyiséget jelenti, amelynek kvantitatív meghatározása megfelelő pontossággal és torzítatlansággal megvalósítható. A B19V NAT mennyiségi meghatározás alsó határának megállapítása az ismételhetőség és a köztes pontosság vizsgálata során, határhígításos módszerrel történik. Rögzítjük a célnukleinsavnak azt a legkisebb koncentrációját, amely még kellő pontossággal és torzítatlansággal meghatározható. 6. LINEARITÁS A linearitás a módszernek azt a képességét jelenti, hogy a nukleinsav-koncentrációval egyenesen arányos vizsgálati eredmények nyerhetők vele. A B19V NAT meghatározás linearitását az ismételhetőség és a köztes pontosság vizsgálata során értékeljük, úgy, hogy a mintának olyan hígításait vizsgáljuk több párhuzamos mérésben, amelyek a teljes mérési tartományra kiterjednek. Meghatározzuk a célnukleinsavnak azt a koncentrációtartományát, amelyen belül a mérési eredmények egyenesen arányosak az elméleti koncentrációval. 7. MÉRÉSI TARTOMÁNY Egy meghatározás mérési tartományán a mintának azt a nukleinsav-koncentráció intervallumát értjük, amelyen belül a módszer pontossága, torzítatlansága és linearitása bizonyítottan megfelelő. A B19V NAT meghatározás mérési tartományát az ismételhetőség és a köztes pontosság vizsgálata során, a minta hígításainak ismételt mérésével állapítjuk meg. Meghatározzuk azt a felső és alsó koncentrációhatár közé eső tartományt, amelyen belül a mérési eredmények torzítatlansága és pontossága elfogadható.

12 Nukleinsav-amplifikációs módszerek Ph.Hg.VIII. Ph.Eur ROBUSZTUSSÁG Egy analitikai eljárás robusztussága annak a mértéke, hogy a módszer paramétereinek kicsi, de szándékos változtatásai mennyire hatástalanok az eljárásra; a robusztusság egyben jelzi a módszernek a normális alkalmazás során várható megbízhatóságát is. A robusztusságot a kifejlesztés szakaszában kell vizsgálni. A robusztusságvizsgálatnak igazolnia kell az analitikai eljárás megbízhatóságát, a módszer paramétereinek szándékos változtatásaival szemben. A NAT esetében a módszer paramétereinek kismértékű ingadozása is döntő lehet. Mindazonáltal, a NAT robusztussága igazolható a kifejlesztés folyamán, ha a reagensek (pl. MgCl 2, primerek vagy dntp) koncentrációit kis mértékben változtatjuk. A robusztusság bizonyítására legalább 20 B19V-DNS-negatív plazmakeveréket, amelyekhez a határérték-koncentrációnak megfelelő mennyiségű B19V-DNS-t adtunk, kell vizsgálni és ezekben elfogadható mennyiségi értéket kell kapni. A keresztszennyeződések megelőzését olyan, legalább 20 mintából álló sorozat pontos detektálásával kell igazolni, amely váltakozva tartalmaz negatív (vagy B19V-DNS-t a határérték-koncentrációnál kisebb mennyiségben tartalmazó) plazmakeverék-mintákat (10 minta) és olyan plazmakeverékeket, amelyek nagy (a határérték százszorosának megfelelő) mennyiségben tartalmaznak B19V-DNS-t (10 minta). 9. MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS Az olyan biológiai vizsgálatok esetében, mint a NAT, speciális problémák merülhetnek fel, amelyek mind a validálást, mind az eredmények értelmezését befolyásolhatják. A vizsgálati eljárásokat Szabványos műveleti eljárások (SOPs) formájában részletesen le kell írni. Ezeknek tartalmazniuk kell: a mintavétel módját (a tartály típusa, stb.), a mini-plazmakeverékek készítését (adott esetben), az eltartás körülményeit, az analízist megelőzően, a vizsgálati körülmények (beleértve a vírusnukleinsav keresztszennyeződésének vagy lebomlásának megakadályozására tett elővigyázatossági intézkedéseket), a reagensek és az alkalmazott referenciakészítmények pontos leírását, az alkalmazott készülék pontos leírását, az eredmények kiszámítására alkalmazott összefüggéseket, részletezve, a statisztikai értékeléssel együtt. Egy megfelelő határérték-ellenőrző vizsgálat beiktatása (például Nemzetközi Egységekben kalibrált B19V-DNS-t mint amilyen a BRP NAT vizsgálatra szánt B19 vírus DNS tartalmazó plazma) kielégítő rendszeralkalmassági ellenőrzésnek tekinthető, és bármilyen felhasználási körülmények között biztosítja az analitikai eljárás megbízhatóságát. A technikai felszerelés kvalifikálása. A felhasznált berendezés minden lényeges részét megfelelő beüzemelési és működési kvalifikációs program szerint kell ellenőrizni. Lényeges eszköz (például termociklizáló) cseréje után ismét dokumentálni kell az analitikai eljárás teljesítőképességét, 8 olyan párhuzamos plazmakeverék minta vizsgálatával, amelyek a B19V-

13 Nukleinsav-amplifikációs módszerek Ph.Hg.VIII. Ph.Eur DNS-t a határérték-koncentráció körüli mennyiségben tartalmazzák. Valamennyi eredménynek elfogadhatónak kell lennie, és a meghatározásnak a validálás során tapasztalt jellemzőit kell tükröznie. A vizsgálatot végző személy kvalifikálása. A vizsgálat munkálataiba bevont minden egyes személynek megfelelő kvalifikációs programot kell teljesítenie. A sikeres képzés igazolására, a vizsgálatot végző személyeknek 8 olyan párhuzamos plazmakeverék minta vizsgálatát kell elvégezniük 3 különböző napon (ez összesen 24 mintát jelent), amelyek a B19V-DNS-t a határérték-koncentráció körüli mennyiségben tartalmazzák. Valamennyi eredménynek elfogadhatónak kell lennie, és a meghatározásnak a validálás során tapasztalt jellemzőit kell tükröznie.

2.6.21. NUKLEINSAV-AMPLIFIKÁCIÓS MÓDSZEREK

2.6.21. NUKLEINSAV-AMPLIFIKÁCIÓS MÓDSZEREK Nukleinsav-amplifikációs módszerek Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.5.5. - 1 07/2006:20621 2.6.21. NUKLEINSAV-AMPLIFIKÁCIÓS MÓDSZEREK 1. BEVEZETÉS A nukleinsav-amplifikációs módszerek két különböző elven alapulnak:

Részletesebben

5.2.5. ÁLLATGYÓGYÁSZATI IMMUNOLÓGIAI GYÓGYSZEREK ELŐÁLLÍTÁSÁRA SZÁNT ÁLLATI EREDETŰ ANYAGOK

5.2.5. ÁLLATGYÓGYÁSZATI IMMUNOLÓGIAI GYÓGYSZEREK ELŐÁLLÍTÁSÁRA SZÁNT ÁLLATI EREDETŰ ANYAGOK 1 5.2.5. ÁLLATGYÓGYÁSZATI IMMUNOLÓGIAI GYÓGYSZEREK ELŐÁLLÍTÁSÁRA SZÁNT ÁLLATI EREDETŰ ANYAGOK 07/2009:50205 javított 6.5 1. ALKALMAZÁSI TERÜLET Az állatgyógyászati célra szánt immunológiai gyógyszerek

Részletesebben

Kontrol kártyák használata a laboratóriumi gyakorlatban

Kontrol kártyák használata a laboratóriumi gyakorlatban Kontrol kártyák használata a laboratóriumi gyakorlatban Rikker Tamás tudományos igazgató WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft. 2013. január 17. Kis történelem 1920-as években, a Bell Laboratórium telefonjainak

Részletesebben

Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén

Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén Dr. Dallmann Klára A molekuláris biológia célja az élőlények és sejtek működésének molekuláris szintű

Részletesebben

A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói. Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság. mérés. mérési elv

A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói. Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság. mérés. mérési elv Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói mérés Műveletek összessége, amelyek célja egy mennyiség értékének meghatározása. mérési

Részletesebben

A kvantitatív PCR alkalmazhatósága a fertőző bronchitis vakcinák hatékonysági vizsgálatában. Derzsy Napok, Sárvár, 2011 Június 2-3.

A kvantitatív PCR alkalmazhatósága a fertőző bronchitis vakcinák hatékonysági vizsgálatában. Derzsy Napok, Sárvár, 2011 Június 2-3. A kvantitatív PCR alkalmazhatósága a fertőző bronchitis vakcinák hatékonysági vizsgálatában Pénzes Zoltán PhD, Soós Pál PhD, Nógrády Noémi PhD, Varga Mária, Jorge Chacón PhD, Zolnai Anna PhD, Nagy Zoltán

Részletesebben

5.10. GYÓGYSZERANYAGOK SZENNYEZÉSVIZSGÁLATA

5.10. GYÓGYSZERANYAGOK SZENNYEZÉSVIZSGÁLATA 5.10. Gyógyszeranyagok szennyezésvizsgálata Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.5-1 Bevezetés 5.10. GYÓGYSZERANYAGOK SZENNYEZÉSVIZSGÁLATA 01/2008:51000 javított 6.5 Az Európai Gyógyszerkönyv gyógyszeranyag-cikkelyeit

Részletesebben

3. gyakorlat: nukleinsav-tisztítás, polimeráz láncreakció

3. gyakorlat: nukleinsav-tisztítás, polimeráz láncreakció 3. gyakorlat: nukleinsav-tisztítás, polimeráz láncreakció A vírus genetikai anyagának vizsgálata (direkt víruskimutatási módszer) biztosítja a legrészletesebb és legspecifikusabb információkat a kimutatott

Részletesebben

ÁLLATI EREDETŰ, EMBERGYÓGYÁSZATI IMMUNSZÉRUMOK. Immunosera ex animale ad usum humanum

ÁLLATI EREDETŰ, EMBERGYÓGYÁSZATI IMMUNSZÉRUMOK. Immunosera ex animale ad usum humanum Immunosera ex animale ad usum humanum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.5.8-1 ÁLLATI EREDETŰ, EMBERGYÓGYÁSZATI IMMUNSZÉRUMOK Immunosera ex animale ad usum humanum 07/2007:0084 DEFINÍCIÓ Az állati eredetű, embergyógyászati

Részletesebben

Dr. JUVANCZ ZOLTÁN Óbudai Egyetem Dr. FENYVESI ÉVA CycloLab Kft

Dr. JUVANCZ ZOLTÁN Óbudai Egyetem Dr. FENYVESI ÉVA CycloLab Kft Dr. JUVANCZ ZOLTÁN Óbudai Egyetem Dr. FENYVESI ÉVA CycloLab Kft Környezetvédelmi mérések követelményei A mérések megbízhatóságát megbízhatóan igazolni kell. Az elvégzett méréseknek máshol is elvégezhetőnek

Részletesebben

2.4.27. VIZSGÁLAT NEHÉZFÉMEKRE NÖVÉNYI DROGOKBAN ÉS NÖVÉNYI DROGKÉSZÍTMÉNYEKBEN

2.4.27. VIZSGÁLAT NEHÉZFÉMEKRE NÖVÉNYI DROGOKBAN ÉS NÖVÉNYI DROGKÉSZÍTMÉNYEKBEN Ph.Hg.VIII. - Ph.Eur.8.2.-1 07/2014:20427 2.4.27. VIZSGÁLAT NEHÉZFÉMEKRE NÖVÉNYI DROGOKBAN ÉS NÖVÉNYI DROGKÉSZÍTMÉNYEKBEN Figyelmeztetés: a zárt, nagynyomású roncsolóedények és a mikrohullámú laboratóriumi

Részletesebben

PLASMA HUMANUM COAGMENTATUM CONDITUMQUE AD EXSTIGUENDUM VIRUM. Humán plazma, kevert, vírus-inaktiválás céljából kezelt

PLASMA HUMANUM COAGMENTATUM CONDITUMQUE AD EXSTIGUENDUM VIRUM. Humán plazma, kevert, vírus-inaktiválás céljából kezelt conditumque ad exstinguendum virum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 01/2009:1646 PLASMA HUMANUM COAGMENTATUM CONDITUMQUE AD EXSTIGUENDUM VIRUM Humán plazma, kevert, vírus-inaktiválás céljából kezelt DEFINÍCIÓ

Részletesebben

(HL L 384., , 75. o.)

(HL L 384., , 75. o.) 2006R2023 HU 17.04.2008 001.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A BIZOTTSÁG 2023/2006/EK RENDELETE (2006. december 22.)

Részletesebben

Mérési hibák 2006.10.04. 1

Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérés jel- és rendszerelméleti modellje Mérési hibák_labor/2 Mérési hibák mérési hiba: a meghatározandó értékre a mérés során kapott eredmény és ideális értéke közötti különbség

Részletesebben

Mangalica specifikus DNS alapú módszer kifejlesztés és validálása a MANGFOOD projekt keretében

Mangalica specifikus DNS alapú módszer kifejlesztés és validálása a MANGFOOD projekt keretében Mangalica specifikus DNS alapú módszer kifejlesztés és validálása a MANGFOOD projekt keretében Szántó-Egész Réka 1, Mohr Anita 1, Sipos Rita 1, Dallmann Klára 1, Ujhelyi Gabriella 2, Koppányné Szabó Erika

Részletesebben

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. A környezeti minták vételével foglalkozó szervezetek NAR-19-IV. 1. kiadás. 2001.

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. A környezeti minták vételével foglalkozó szervezetek NAR-19-IV. 1. kiadás. 2001. NEMZETI AKKREDITÁLÓ TESTÜLET Nemzeti Akkreditálási Rendszer A környezeti minták vételével foglalkozó szervezetek akkreditálása NAR-19-IV 1. kiadás 2001. március 1. Bevezetés A környezeti minták vételével

Részletesebben

ORRÜREGBEN ALKALMAZOTT (NAZÁLIS) GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNYEK. Nasalia

ORRÜREGBEN ALKALMAZOTT (NAZÁLIS) GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNYEK. Nasalia Orrüregben alkalmazott (nazális) Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.5.4-1 ORRÜREGBEN ALKALMAZOTT (NAZÁLIS) GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNYEK Nasalia 04/2006:0676 Az orrüregben alkalmazott (nazális) szisztémás vagy helyi hatás elérésére

Részletesebben

2.6.16. VIZSGÁLATOK IDEGEN KÓROKOZÓKRA HUMÁN ÉLŐVÍRUS-VAKCINÁKBAN

2.6.16. VIZSGÁLATOK IDEGEN KÓROKOZÓKRA HUMÁN ÉLŐVÍRUS-VAKCINÁKBAN 2.6.16. Vizsgálatok idegen kórokozókra Ph.Hg.VIII. - Ph.Eur.7.0 1 2.6.16. VIZSGÁLATOK IDEGEN KÓROKOZÓKRA HUMÁN ÉLŐVÍRUS-VAKCINÁKBAN 01/2011:20616 Azokhoz a vizsgálatokhoz, amelyekhez a vírust előzőleg

Részletesebben

Minőségbiztosítás, validálás

Minőségbiztosítás, validálás Minőségbiztosítás, validálás Mi a minőség? A termék sajátos tulajdonságainak összessége Mérhető Imateriális (pl. szolgáltatás, garancia) Elégítse ki a vevő igényeit Feleljen meg az Elvárásoknak Előírásoknak

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) Hivatalos Élelmiszervizsgálati Módszergyűjtemény /16 számú előírás (1.

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) Hivatalos Élelmiszervizsgálati Módszergyűjtemény /16 számú előírás (1. MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) Hivatalos Élelmiszervizsgálati Módszergyűjtemény 3-1-2004/16 számú előírás (1. kiadás) Mintavételi és vizsgálati módszerek a konzervekben lévő ón

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Tervezet A BIZOTTSÁG /2011/EK RENDELETE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Tervezet A BIZOTTSÁG /2011/EK RENDELETE HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Tervezet Brüsszel, XXX C A BIZOTTSÁG /2011/EK RENDELETE a [ ] Bizottság 1702/2003/EK számú, a légijárművek és a hozzájuk kapcsolódó termékek, alkatrészek és berendezések

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /78 számú előírás

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /78 számú előírás MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 3-1-2003/78 számú előírás Mintavételi és vizsgálati módszerek az élelmiszerekben lévő patulin mennyiségének hatósági ellenőrzésére Sampling methods

Részletesebben

Az adatok értékelése és jelentéskészítés: Az (átfogó) vizsgálati összefoglalás benyújtása

Az adatok értékelése és jelentéskészítés: Az (átfogó) vizsgálati összefoglalás benyújtása Az adatok értékelése és jelentéskészítés: Az (átfogó) vizsgálati összefoglalás benyújtása Webszeminárium az információs követelményekről 2009. november 30. Valamennyi rendelkezésre álló információ értékelése

Részletesebben

A szabványos minőségi rendszer elemei. Termelési folyamatok

A szabványos minőségi rendszer elemei. Termelési folyamatok 10. A szabványos minőségi rendszer elemei. Termelési folyamatok 10.1 Beszerzés (ISO 9001, 4.6.) A termelési folyamatok közül a szabvány elsőként a beszerzést szabályozza. Az előírások a beszállító értékelésével,

Részletesebben

Laboratóriumok Vizsgálatainak Jártassági Rendszere MSZ EN ISO/IEC 17043:2010 szerint

Laboratóriumok Vizsgálatainak Jártassági Rendszere MSZ EN ISO/IEC 17043:2010 szerint ÚTLAB Közgyűlés Budapest 2012. május 14. Laboratóriumok Vizsgálatainak Jártassági Rendszere MSZ EN ISO/IEC 17043:2010 szerint BORS Tibor főmunkatárs Jártassági Vizsgálatokat Szervező Iroda Irodavezető

Részletesebben

AQAP követelmények és realitások

AQAP követelmények és realitások AQAP követelmények és realitások Kerekes László minőségügyi szakértő tel: 20/777-9139 email: info@saasco.hu AQAP ALLIED QUALITY ASSURANCE PUBLICATION (SZÖVETSÉGI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KIADVÁNY) AQAP-2070

Részletesebben

Záróvizsga szakdolgozat. Mérési bizonytalanság meghatározásának módszertana metallográfiai vizsgálatoknál. Kivonat

Záróvizsga szakdolgozat. Mérési bizonytalanság meghatározásának módszertana metallográfiai vizsgálatoknál. Kivonat Záróvizsga szakdolgozat Mérési bizonytalanság meghatározásának módszertana metallográfiai vizsgálatoknál Kivonat Csali-Kovács Krisztina Minőségirányítási szakirány 2006 1 1. Bevezetés 1.1. A dolgozat célja

Részletesebben

Dr. Kántor Béla

Dr. Kántor Béla Dr. Kántor Béla szükséges a könyvvizsgálói vélemény és jelentés alátámasztásához. jellegét tekintve kumulatív, és elsősorban a könyvvizsgálat során végrehajtott könyvvizsgálati eljárásokból származik.

Részletesebben

TIZANIDINI HYDROCHLORIDUM. Tizanidin-hidroklorid

TIZANIDINI HYDROCHLORIDUM. Tizanidin-hidroklorid Tizanidini hydrochloridum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.8.4-1 04/2015:2578 TIZANIDINI HYDROCHLORIDUM Tizanidin-hidroklorid C 9H 9Cl 2N 5S M r 290,2 [64461-82-1] DEFINÍCIÓ [5-Klór-N-(4,5-dihidro-1H-imidazol-2-il)2,1,3-benzotiadiazol-4-amin]

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2460-06 Humángenetikai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2460-06 Humángenetikai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ismertesse a gyakorlaton lévő szakasszisztens hallgatóknak a PCR termékek elválasztása céljából végzett analitikai agaróz gélelektroforézis során használt puffert! Az ismertetés során az alábbi

Részletesebben

In Situ Hibridizáció a pathologiai diagnosztikában és ami mögötte van.

In Situ Hibridizáció a pathologiai diagnosztikában és ami mögötte van. In Situ Hibridizáció a pathologiai diagnosztikában és ami mögötte van. Kneif Józsefné PTE KK Pathologiai Intézet Budapest 2017. 05. 26 Kromoszóma rendellenesség kimutatás PCR technika: izolált nukleinsavak

Részletesebben

Az ELISA módszerek kihívásai és azok kezelése az élelmiszerallergének vizsgálata során. Tanyi Ervin, Romer Labs

Az ELISA módszerek kihívásai és azok kezelése az élelmiszerallergének vizsgálata során. Tanyi Ervin, Romer Labs Az ELISA módszerek kihívásai és azok kezelése az élelmiszerallergének vizsgálata során Tanyi Ervin, Romer Labs Globális partner 2 kiemelt technológia Immunkromatográfiás teszt Tömegspektroszkópia 5 szakterület

Részletesebben

A műanyag csomagolóanyagok nem szándékosan hozzáadott összetevőinek kioldódásvizsgálata

A műanyag csomagolóanyagok nem szándékosan hozzáadott összetevőinek kioldódásvizsgálata Budapest, 2017.04.26. A műanyag csomagolóanyagok nem szándékosan hozzáadott összetevőinek kioldódásvizsgálata Kosdi Bence WESSLING Hungary Kft. Amiről szó lesz A vizsgálat áttekintése Analitikai módszer

Részletesebben

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011.

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. 1 Mérési hibák súlya és szerepe a mérési eredményben A mérési hibák csoportosítása A hiba rendűsége Mérési bizonytalanság Standard és kiterjesztett

Részletesebben

Változások folyamata

Változások folyamata ISO 9001:2008 Változások az új szabványban Változások folyamata A változtatások nem csak a rendszer dokumentumait előállítókra vonatkozik, hanem: az ellenőrzéseket végzőkre, a belső auditot végzőkre, és

Részletesebben

Minőségbiztosítás gyógyszer és növényvédő szer vizsgáló laboratóriumokban

Minőségbiztosítás gyógyszer és növényvédő szer vizsgáló laboratóriumokban GLP Minőségbiztosítás gyógyszer és növényvédő szer vizsgáló laboratóriumokban 31/1999. (VIII.6.) EÜM-FVM együttes rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerekre és a növényvédő szerekre vonatkozó

Részletesebben

Víz - és környezetanalitikai gyorstesztek

Víz - és környezetanalitikai gyorstesztek Víz - és környezetanalitikai gyorstesztek Chemetrics Inc. már több, mint 35 éve jelen van a picaon, számos Európai Uniós országban terjedtek már el termékei. Kifejezetten vízminta elemző készleteket és

Részletesebben

Patogén mikroorganizmusok vizsgálata molekuláris biológiai módszerekkel

Patogén mikroorganizmusok vizsgálata molekuláris biológiai módszerekkel Patogén mikroorganizmusok vizsgálata molekuláris biológiai módszerekkel Rohonczy Kata, Zoller Linda, Fodor Andrea, Tabajdiné, dr. Pintér Vera FoodMicro Kft. Célkitűzés Élelmiszerekben és takarmányokban

Részletesebben

FENOFIBRATUM. Fenofibrát

FENOFIBRATUM. Fenofibrát Fenofibratum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.0-1 01/2008:1322 FENOFIBRATUM Fenofibrát C 20 H 21 ClO 4 M r 360,8 [49562-28-9] DEFINÍCIÓ 1-metiletil-[2-[4-(4-klórbenzoil)fenoxi]-2-metilpropanoát]. Tartalom: 98,0102,0%

Részletesebben

Élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata

Élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata Élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata Mintavétel Az a művelet, melynek során valamilyen nagyobb egységből, azzal azonos összetételű, tulajdonságú és állapotú, de kisebb mennyiségű, a vizsgálat céljának

Részletesebben

HU-Budapest: Diagnosztikumok 2012/S 149-248140

HU-Budapest: Diagnosztikumok 2012/S 149-248140 1/7 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:248140-2012:text:hu:html HU-Budapest: Diagnosztikumok 2012/S 149-248140 Országos Vérellátó Szolgálat, Karolina út 19-21., attn:

Részletesebben

MICONAZOLI NITRAS. Mikonazol-nitrát

MICONAZOLI NITRAS. Mikonazol-nitrát Miconazoli nitras Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.7.3-1 01/2012:0513 MICONAZOLI NITRAS Mikonazol-nitrát, HNO 3 C 18 H 15 Cl 4 N 3 O 4 M r 479,1 [22832-87-7] DEFINÍCIÓ [1-[(2RS)-2-[(2,4-Diklórbenzil)oxi]-2-(2,4-diklórfenil)etil]-1H-imidazol-3-ium]-nitrát.

Részletesebben

Gyártástechnológia alapjai Méréstechnika rész 2011.

Gyártástechnológia alapjai Méréstechnika rész 2011. Gyártástechnológia alapjai Méréstechnika rész 2011. 1 Kalibrálás 2 Kalibrálás A visszavezethetőség alapvető eszköze. Azoknak a műveleteknek az összessége, amelyekkel meghatározott feltételek mellett megállapítható

Részletesebben

& Egy VRK módszer stabilitásjelz képességének igazolása

& Egy VRK módszer stabilitásjelz képességének igazolása & Egy VRK módszer stabilitásjelz képességének igazolása Árki Anita, Mártáné Kánya Renáta Richter Gedeon Nyrt., Szintetikus I. Üzem Analitikai Laboratóriuma, Dorog E-mail: ArkiA@richter.hu Összefoglalás

Részletesebben

GLUCAGONUM HUMANUM. Humán glükagon

GLUCAGONUM HUMANUM. Humán glükagon 01/2008:1635 GLUCAGONUM HUMANUM Humán glükagon C 153 H 225 N 43 O 49 S M r 3483 DEFINÍCIÓ A humán glükagon 29 aminosavból álló polipeptid; szerkezete megegyezik az emberi hasnyálmirígy α-sejtjei által

Részletesebben

Akkreditáció. Avagy nem minden arany, ami fénylik Tallósy Judit

Akkreditáció. Avagy nem minden arany, ami fénylik Tallósy Judit Akkreditáció Avagy nem minden arany, ami fénylik Tallósy Judit 2018.01.18. A nagy pecsét és ami mögötte van PCDA ciklus PDCA-ciklus egy ismétlődő, négylépéses menedzsment módszer, amelyet a termékek és

Részletesebben

Indikátorok alkalmazása a labordiagnosztikai eljárások minőségbiztosításában

Indikátorok alkalmazása a labordiagnosztikai eljárások minőségbiztosításában Indikátorok alkalmazása a labordiagnosztikai eljárások minőségbiztosításában Minőségi indikátorok az analitikai szakaszban Dr. Kocsis Ibolya Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet Központi Laboratórium

Részletesebben

S atisztika 2. előadás

S atisztika 2. előadás Statisztika 2. előadás 4. lépés Terepmunka vagy adatgyűjtés Kutatási módszerek osztályozása Kutatási módszer Feltáró kutatás Következtető kutatás Leíró kutatás Ok-okozati kutatás Keresztmetszeti kutatás

Részletesebben

Magyarország-Budapest: Vérvizsgálati reagensek 2013/S Tájékoztató az eljárás eredményéről. Árubeszerzés

Magyarország-Budapest: Vérvizsgálati reagensek 2013/S Tájékoztató az eljárás eredményéről. Árubeszerzés 1/5 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:341991-2013:text:hu:html Magyarország-Budapest: Vérvizsgálati reagensek 2013/S 198-341991 Tájékoztató az eljárás eredményéről

Részletesebben

5.12. REFERENCIASTANDARDOK

5.12. REFERENCIASTANDARDOK 5.12. Referenciastandardok Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.8.4-1 04/2015:51200 5.12. REFERENCIASTANDARDOK E fejezet csak tájékoztató, útmutató jellegű. 1. BEVEZETÉS. Ebben a fejezetben a referenciastandard -ot általános

Részletesebben

VACCINUM PAPILLOMAVIRI HUMANI (ADNr) Humán papillómavírus vakcina (rdns)

VACCINUM PAPILLOMAVIRI HUMANI (ADNr) Humán papillómavírus vakcina (rdns) Vaccinum papillomaviri humani (ADNr) Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.7.2-1 VACCINUM PAPILLOMAVIRI HUMANI (ADNr) Humán papillómavírus vakcina (rdns) 07/2011:2441 DEFINICIÓ A humán papillómavírus vakcina (rdns) egy vagy

Részletesebben

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011.

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. 1 Mérési adatok feldolgozása A mérési eredmény megadása A mérés dokumentálása A vállalati mérőeszközök nyilvántartása 2 A mérés célja: egy

Részletesebben

AMPHOTERICINUM B. Amfotericin B

AMPHOTERICINUM B. Amfotericin B Amphotericinum B Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.6. - 1 AMPHOTERICINUM B Amfotericin B 01/2009:1292 javított 6.6 C 47 H 73 NO 17 M r 924 [1397-89-3] DEFINÍCIÓ Streptomyces nodosus meghatározott törzseinek tenyészeteiből

Részletesebben

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László A kockázat alapú felülvizsgálati és karbantartási stratégia alkalmazása a MOL Rt.-nél megvalósuló Statikus Készülékek Állapot-felügyeleti Rendszerének kialakításában II. rész: a rendszer felülvizsgálati

Részletesebben

GYÓGYSZERANYAGOK. Corpora ad usum pharmaceuticum

GYÓGYSZERANYAGOK. Corpora ad usum pharmaceuticum Corpora ad usum pharmaceuticum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 DEFINÍCIÓ GYÓGYSZERANYAGOK Corpora ad usum pharmaceuticum 01/2009:2034 Gyógyszeranyagnak nevezünk minden olyan szerves és szervetlen anyagot, amelyet

Részletesebben

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE 2.9.1 Tabletták és kapszulák szétesése Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 01/2009:20901 2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE A szétesésvizsgálattal azt határozzuk meg, hogy az alábbiakban leírt kísérleti körülmények

Részletesebben

Önállóan gazdálkodó közszolgáltató költségvetési szerv Ajánlatkérő fő tevényeségi köre:

Önállóan gazdálkodó közszolgáltató költségvetési szerv Ajánlatkérő fő tevényeségi köre: 11/OVSz/2013. Donorvérminták vizsgálatához LightCycler 480 II automatára validált HIV-1, HCV, HBV nukleinsav amplifikációs (NAT) rendszerű megerősítő vizsgálatok végzésére alkalmas tesztkészletek beszerzése

Részletesebben

QualcoDuna jártassági vizsgálatok - A 2014. évi program rövid ismertetése

QualcoDuna jártassági vizsgálatok - A 2014. évi program rövid ismertetése QualcoDuna jártassági vizsgálatok - A 2014. évi program rövid ismertetése Szegény Zsigmond WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft., Jártassági Vizsgálati Osztály szegeny.zsigmond@qualcoduna.hu 2014.01.21. 2013.

Részletesebben

Hivatalos Élelmiszervizsgálati Módszergyűjtemény /500 számú előírás (2. kiadás)

Hivatalos Élelmiszervizsgálati Módszergyűjtemény /500 számú előírás (2. kiadás) MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) Hivatalos Élelmiszervizsgálati Módszergyűjtemény 1-2-84/500 számú előírás (2. kiadás) Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő kerámiatárgyak

Részletesebben

2.6.7. Mikoplazmák Ph. Hg. VIII. Ph. Eur. 6.1.-1 2.6.7. MIKOPLAZMÁK

2.6.7. Mikoplazmák Ph. Hg. VIII. Ph. Eur. 6.1.-1 2.6.7. MIKOPLAZMÁK 2.6.7. Mikoplazmák Ph. Hg. VIII. Ph. Eur. 6.1.-1 2.6.7. MIKOPLAZMÁK 01/2008:20607 javított 6.1 Ahol a mikoplazmák vizsgálatát törzs-sejtbank, szaporító sejtbank, vírus oltócsíratétel vagy kontrollsejtek

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D048897/03 számú dokumentumot.

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D048897/03 számú dokumentumot. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. február 14. (OR. en) 6294/17 AGRILEG 42 VETER 16 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2017. február 13. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok.

Részletesebben

MIÉRT MÉRJÜK MEG AZ ELŐKELTETŐGÉP HŐMÉRSÉKLET-EGYENLŐTLENSÉGÉT?

MIÉRT MÉRJÜK MEG AZ ELŐKELTETŐGÉP HŐMÉRSÉKLET-EGYENLŐTLENSÉGÉT? Az előkeltetőgépek hőmérséklet-egyenlőtlenségének Az előkeltetőgépek hőmérsékletegyenlőtlenségének MIÉRT MÉRJÜK MEG AZ HŐMÉRSÉKLET-EGYENLŐTLENSÉGÉT? Az előkeltetőgépeken belüli és azok közötti hőmérséklet-egyenlőtlenségek

Részletesebben

I. BESZÁLLÍTÓI TELJESÍTMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

I. BESZÁLLÍTÓI TELJESÍTMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE I. BESZÁLLÍTÓI TELJESÍTMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE Komplex termékek gyártására jellemző, hogy egy-egy termékbe akár több ezer alkatrész is beépül. Ilyenkor az alkatrészek általában sok különböző beszállítótól érkeznek,

Részletesebben

A PCR TECHNIKA ÉS ALKALMAZÁSI TERÜLETEI

A PCR TECHNIKA ÉS ALKALMAZÁSI TERÜLETEI Polimeráz láncreakció A PCR TECHNIKA ÉS ALKALMAZÁSI TERÜLETEI Tetszõleges DNS-szakaszról (templát) rövid idõ alatt korlátlan számú másolatot készíthetünk két iniciáló oligonukleotid (primer) és a DNS-polimeráz

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. BŐVÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1668/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. BŐVÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1668/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület BŐVÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1668/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az Országos Epidemiológiai Központ Virológiai főosztály (1097 Budapest, Albert

Részletesebben

y ij = µ + α i + e ij

y ij = µ + α i + e ij Elmélet STATISZTIKA 3. Előadás Variancia-analízis Lineáris modellek A magyarázat a függő változó teljes heterogenitásának két részre bontását jelenti. A teljes heterogenitás egyik része az, amelynek okai

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2017/161. Eljárás fajtája: Közzététel dátuma: Iktatószám: 12757/2017 CPV Kód:

Közbeszerzési Értesítő száma: 2017/161. Eljárás fajtája: Közzététel dátuma: Iktatószám: 12757/2017 CPV Kód: Ajánlati felhívás 6. módosítása (DEK-435_Adásvételi szerz. a Minősített élelmiszerlánc KFI infrastruktúra fejlesztése c. GINOP-2.3.3-15-2016-00002 sz. projekt keretében labor-, ill. méréstech. eszk. beszerzésére

Részletesebben

A HADFELSZERELÉSEK GYÁRTÁS UTÁNI VÉGELLENŐRZÉSÉNEK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI

A HADFELSZERELÉSEK GYÁRTÁS UTÁNI VÉGELLENŐRZÉSÉNEK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI (1.kiadás) A HADFELSZERELÉSEK GYÁRTÁS UTÁNI VÉGELLENŐRZÉSÉNEK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI (2003. június) NATO/PFP NYILT ÉSZAKATLANTI SZERZŐDÉS SZERVEZETE, NATO SZABVÁNYOSÍTÁSI HIVATAL (NSA) NATO

Részletesebben

Érzékeink csábításában

Érzékeink csábításában Workshop az innovációról Érzékeink csábításában (organoleptikus vizsgálatok napjainkban) Horváthné Dr.Almássy Katalin főiskolai tanár SZTE TIK, 2012. február 16. 1 Az élelmiszerminőség elemei 1. EGÉSZSÉGÜGYI

Részletesebben

2.2.17. CSEPPENÉSPONT

2.2.17. CSEPPENÉSPONT 2.2.17. Cseppenéspont Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.0 1 2.2.17. CSEPPENÉSPONT A cseppenéspont az a hőmérséklet, amelyen a megolvadó vizsgálandó anyag első cseppje az alábbi körülmények között lecseppen a vizsgáló

Részletesebben

SALMONELLA SSP. GYORS, MOLEKULÁRIS BIOLÓGIAI MÓDSZEREKKEL TÖRTÉNŐ DETEKTÁLÁSA

SALMONELLA SSP. GYORS, MOLEKULÁRIS BIOLÓGIAI MÓDSZEREKKEL TÖRTÉNŐ DETEKTÁLÁSA SALMONELLA SSP. GYORS, MOLEKULÁRIS BIOLÓGIAI MÓDSZEREKKEL TÖRTÉNŐ DETEKTÁLÁSA Nyirő-Fekete B., Tabajdi-Bajza N., Kovácsné Kis É., Pocklán E., Zoller L., Micsinai A., Gasparikné Reichardt J. Hungalimentaria

Részletesebben

A kockázat alapú felügyelés módszertana Mérő Katalin ügyvezető igazgató PSZÁF november 13

A kockázat alapú felügyelés módszertana Mérő Katalin ügyvezető igazgató PSZÁF november 13 A kockázat alapú felügyelés módszertana Mérő Katalin ügyvezető igazgató PSZÁF 2006. november 13 A felügyelés közeljövője a kockázat alapú felügyelés Miért? Mert a Felügyelet sok,különböző típusú és nagyságú

Részletesebben

CLOXACILLINUM NATRICUM. Kloxacillin-nátrium

CLOXACILLINUM NATRICUM. Kloxacillin-nátrium Cloxacillinum natricum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.5.7-1 04/2007:0661 CLOXACILLINUM NATRICUM Kloxacillin-nátrium C 19 H 17 ClN 3 NaO 5 S.H 2 O M r 475,9 DEFINÍCIÓ Nátrium-[(2S,5R,6R)-6-[[[3-(2-klórfenil)-5-metilizoxazol-4-il]karbonil]amino]-

Részletesebben

A kereszthivatkozás és a kategóriák használata a REACH keretében. Webszeminárium a tájékoztatási követelményekről december 10.

A kereszthivatkozás és a kategóriák használata a REACH keretében. Webszeminárium a tájékoztatási követelményekről december 10. A kereszthivatkozás és a kategóriák használata a REACH keretében Webszeminárium a tájékoztatási követelményekről 2009. december 10. Vázlat A kategóriák felépítésének és a kereszthivatkozásnak az alapelvei

Részletesebben

CLAZURILUM AD USUM VETERINARIUM. Klazuril, állatgyógyászati célra

CLAZURILUM AD USUM VETERINARIUM. Klazuril, állatgyógyászati célra Clazurilum ad usum veterinarium Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.8-1 07/2010:1714 CLAZURILUM AD USUM VETERINARIUM Klazuril, állatgyógyászati célra C 17 H 10 Cl 2 N 4 O 2 M r 373,2 [101831-36-1] DEFINÍCIÓ (2RS)-[2-Klór-4-(3,5-dioxo-4,5-dihidro-1,2,4-triazin-2(3H)-il)fenil](4-

Részletesebben

Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak

Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak Horányi Tamás Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülte Étrend-kiegészítők, gyógyhatású

Részletesebben

DNS-szekvencia meghatározás

DNS-szekvencia meghatározás DNS-szekvencia meghatározás Gilbert 1980 (1958) Sanger 3-1 A DNS-polimerázok jellemzői 5'-3' polimeráz aktivitás 5'-3' exonukleáz 3'-5' exonukleáz aktivitás Az új szál szintéziséhez kell: templát DNS primer

Részletesebben

6. Előadás. Vereb György, DE OEC BSI, október 12.

6. Előadás. Vereb György, DE OEC BSI, október 12. 6. Előadás Visszatekintés: a normális eloszlás Becslés, mintavételezés Reprezentatív minta A statisztika, mint változó Paraméter és Statisztika Torzítatlan becslés A mintaközép eloszlása - centrális határeloszlás

Részletesebben

Állami minőségbiztosítás a védelmi beszerzésekben

Állami minőségbiztosítás a védelmi beszerzésekben Ellenőrzött beszállítás = Jó minőségű termék! Textilruházati Beszerzési és Gyártói Szakmai Fórum Állami minőségbiztosítás a védelmi beszerzésekben Gyöngyösi Ferenc mk. alezredes HM FHH Haditechnikai Intézet

Részletesebben

Élelmiszer- és takarmányvizsgálatok

Élelmiszer- és takarmányvizsgálatok Élelmiszer- és takarmányvizsgálatok ELEMZÉS TANÁCSADÁS TERVEZÉS WWW.WESSLING.HU Célunk, hogy széleskörű szolgáltatási kínálatukkal az élelmiszervállalkozók számára közvetlen és hosszú távú támogatást biztosítsunk

Részletesebben

SZÁJ- ÉS KÖRÖMFÁJÁS VAKCINA (KÉRŐDZŐK RÉSZÉRE, INAKTIVÁLT) Vaccinum aphtharum epizooticarum inactivatum ad ruminantes

SZÁJ- ÉS KÖRÖMFÁJÁS VAKCINA (KÉRŐDZŐK RÉSZÉRE, INAKTIVÁLT) Vaccinum aphtharum epizooticarum inactivatum ad ruminantes inactivatum ad ruminantes Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.8.3-1 01/2015:0063 SZÁJ- ÉS KÖRÖMFÁJÁS VAKCINA (KÉRŐDZŐK RÉSZÉRE, INAKTIVÁLT) 1. DEFINÍCIÓ Vaccinum aphtharum epizooticarum inactivatum ad ruminantes A száj-

Részletesebben

etalon etalon (folytatás) Az etalonok és a kalibrálás általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói

etalon etalon (folytatás) Az etalonok és a kalibrálás általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói Etalonok, kalibrálás, rekalibrálás, visszavezethetőség, referencia eljárások Az etalonok és a kalibrálás általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói etalon Mérték, mérőeszköz, anyagminta vagy

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg) Első közzététel a HL-ben Ez az első közzététel. Ez az első közzététel

(EGT-vonatkozású szöveg) Első közzététel a HL-ben Ez az első közzététel. Ez az első közzététel 2009.12.2. Az Unió Hivatalos Lapja C 293/69 A Bizottság közleménye az in vitro diagnosztikai orvostechnikai eszközökről szóló, 1998. október 27-i 98/79/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv végrehajtása

Részletesebben

TAGÁLLAMOKTÓL SZÁRMAZÓ TÁJÉKOZTATÁSOK

TAGÁLLAMOKTÓL SZÁRMAZÓ TÁJÉKOZTATÁSOK C 95/8 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2009.4.24. TAGÁLLAMOKTÓL SZÁRMAZÓ TÁJÉKOZTATÁSOK A Bizottság közleménye az in vitro diagnosztikai orvostechnikai eszközökről szóló, 1998. október 27-i 98/79/EK európai

Részletesebben

1. Adatok kiértékelése. 2. A feltételek megvizsgálása. 3. A hipotézis megfogalmazása

1. Adatok kiértékelése. 2. A feltételek megvizsgálása. 3. A hipotézis megfogalmazása HIPOTÉZIS VIZSGÁLAT A hipotézis feltételezés egy vagy több populációról. (pl. egy gyógyszer az esetek 90%-ában hatásos; egy kezelés jelentősen megnöveli a rákos betegek túlélését). A hipotézis vizsgálat

Részletesebben

SERTRALINI HYDROCHLORIDUM. Szertralin-hidroklorid

SERTRALINI HYDROCHLORIDUM. Szertralin-hidroklorid Sertralini hydrochloridum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.7.1-1 SERTRALINI HYDROCHLORIDUM Szertralin-hidroklorid 01/2011:1705 javított 7.1 C 17 H 18 Cl 3 N M r 342,7 [79559-97-0] DEFINÍCIÓ [(1S,4S)-4-(3,4-Diklórfenil)-N-metil-1,2,3,4-tetrahidronaftalin-1-amin]

Részletesebben

Vizsgálati jegyzőkönyvek általános felépítése

Vizsgálati jegyzőkönyvek általános felépítése Vizsgálati jegyzőkönyvek általános felépítése 1. Intézményi és személyi adatok 1. Megbízó intézmény neve és címe 2. Megbízó képviselőjének neve és beosztása 3. A vizsgáló intézmény illetve laboratórium

Részletesebben

TARTALOM. Bekezdések Bevezetés A jelen Nemzetközi Könyvvizsgálati Standard hatóköre 1 Hatálybalépés időpontja 2 Cél 3 Fogalmak 4 Követelmények

TARTALOM. Bekezdések Bevezetés A jelen Nemzetközi Könyvvizsgálati Standard hatóköre 1 Hatálybalépés időpontja 2 Cél 3 Fogalmak 4 Követelmények TARTALOM Bekezdések Bevezetés A jelen Nemzetközi Könyvvizsgálati Standard hatóköre 1 Hatálybalépés időpontja 2 Cél 3 Fogalmak 4 Követelmények Átfogó válaszok 5 Az állítások szintjén felmerülő lényeges

Részletesebben

ATP alapú és molekuláris technikák az élelmiszerbiztonság szolgálatában

ATP alapú és molekuláris technikák az élelmiszerbiztonság szolgálatában ATP alapú és molekuláris technikák az élelmiszerbiztonság szolgálatában Mráz Balázs Bentley Magyarország Kft. XII. Hungalimentaria konferencia, 2019.április 24 25. Gyorstesztek és az önellenőrzés Elvárások

Részletesebben

Kontrollok a szerológiában. Dr. Toldi József OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ

Kontrollok a szerológiában. Dr. Toldi József OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ Kontrollok a szerológiában Dr. Toldi József OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ A kontrollok szerepe A kontrollok szerepe, hogy a szerológiai vizsgálatok eredményeit helyesen értékeljük és meggyőződjünk,

Részletesebben

GYORSTESZTEK ALKALMAZÁSA A

GYORSTESZTEK ALKALMAZÁSA A GYORSTESZTEK ALKALMAZÁSA A GYÓGYSZERTÁRAKBAN DR. MISETA ILDIKÓ GÖLLE, SZENT ISTVÁN GYÓGYSZERTÁR Rozsnyay Mátyás emlékverseny Debrecen, 2012. május 10-12. BEVEZETÉS - CÉLKITŰZÉS Miért kell a gyorstesztekkel

Részletesebben

Ívhegesztő áramforrások felülvizsgálata. Kristóf Csaba Tápiószele, 2018

Ívhegesztő áramforrások felülvizsgálata. Kristóf Csaba Tápiószele, 2018 Ívhegesztő áramforrások felülvizsgálata Kristóf Csaba Tápiószele, 2018 Tartalom Időszakos biztonsági felülvizsgálat Validálás, érvényesítő ellenőrzés (MSZ EN 50504 szerint) Verifikálás, igazoló ellenőrzés

Részletesebben

Méréselmélet és mérőrendszerek

Méréselmélet és mérőrendszerek Méréselmélet és mérőrendszerek 6. ELŐADÁS KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR 2016. 10. Mai témáink o A hiba fogalma o Méréshatár és mérési tartomány M é r é s i h i b a o A hiba megadása o A hiba eredete o

Részletesebben

A BIZOTTSÁG HATÁROZATA ( )

A BIZOTTSÁG HATÁROZATA ( ) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2012.9.5. C(2012) 6050 final A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2012.9.5.) a nitrogén-dioxid koncentrációjára vonatkozó határérték betartására kitűzött határidőnek az 1. és a 2. levegőminőségi

Részletesebben

Biológiai egyenértékűség és vizsgálata. Dr. Lakner Géza. members.iif.hu/lakner

Biológiai egyenértékűség és vizsgálata. Dr. Lakner Géza. members.iif.hu/lakner Biológiai egyenértékűség és vizsgálata Dr. Lakner Géza members.iif.hu/lakner Originalitás, generikum Originalitás, innovatív gyógyszerkészítmény = első ízben kifejlesztett, új hatóanyagból előállított

Részletesebben

1000 = 2000 (?), azaz a NexION 1000 ICP-MS is lehet tökéletes választás

1000 = 2000 (?), azaz a NexION 1000 ICP-MS is lehet tökéletes választás 1000 = 2000 (?), azaz a NexION 1000 ICP-MS is lehet tökéletes választás Dr. Béres István 2019. június 13. HUMAN HEALTH ENVIRO NMENTAL HEALTH 1 PerkinElmer atomspektroszkópiai megoldások - közös szoftveres

Részletesebben

mintasepcifikus mikrokapilláris elektroforézis Lab-on-Chip elektroforézis / elektrokinetikus elven DNS, RNS, mirns 12, fehérje 10, sejtes minta 6

mintasepcifikus mikrokapilláris elektroforézis Lab-on-Chip elektroforézis / elektrokinetikus elven DNS, RNS, mirns 12, fehérje 10, sejtes minta 6 Agilent 2100 Bioanalyzer mikrokapilláris gélelektroforézis rendszer G2943CA 2100 Bioanalyzer system forgalmazó: Kromat Kft. 1112 Budapest Péterhegyi u. 98. t:36 (1) 248-2110 www.kromat.hu bio@kromat.hu

Részletesebben

RAMIPRILUM. Ramipril

RAMIPRILUM. Ramipril Ramiprilum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.2-1 07/2008:1368 RAMIPRILUM Ramipril C 23 H 32 N 2 O 5 M r 416,5 [87333-19-5] DEFINÍCIÓ (2S,3aS,6aS)-1-[(S)-2-[[(S)-1-(etoxikarbonil)-3-. Tartalom: 98,0101,0% (szárított

Részletesebben

ANOVA összefoglaló. Min múlik?

ANOVA összefoglaló. Min múlik? ANOVA összefoglaló Min múlik? Kereszt vagy beágyazott? Rögzített vagy véletlen? BIOMETRIA_ANOVA5 1 I. Kereszt vagy beágyazott Két faktor viszonyát mondja meg. Ha több, mint két faktor van, akkor bármely

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA ( )

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA ( ) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.10.11. C(2018) 6560 final A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA (2018.10.11.) a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről

Részletesebben