Ferbruár Március hírei

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ferbruár Március hírei"

Átírás

1 Jáki Nagy Márton Általános Iskola 9798 Ják, Szabadnép u. 29. Tel. / Fax: Ják, február Ferbruár Március hírei Tartalom Matekguru Hangverseny Jákon Bp. Torna Országos elődöntő Újra van röplabdacsapatunk Márc. 15. Balogunyomi szereplés Anyukám, a cukrászmester Napfogyatkozás Dóra, a dekoratőr Baranyai Bálint Indul a BOZSIK! 2. oldal 3. oldal 4-5. oldal 6. oldal 7. oldal 8-9. oldal 10. oldal 11. oldal 12. oldal 12. oldal Kicsi lányok nagy napja A Víz Világnapja Máléfesztivál Szent Márton Rajzpályázat Húsvét Ismét Budapesten jártunk Egy bőröndnyi jáki siker Határtalanul előkészületek Gyenesi tábor oldal 14. oldal 15. oldal 16. oldal 17. oldal oldal oldal oldal 24. oldal 1

2 JÁKI MATEKGURUK A Matekguru az egyik kedvenc matekversenyünk, így nagyon örültünk már annak is, hogy bejutottunk a megyei döntőbe, amit a felsős farsang időpontjára tettek. Február 13.-án Kiskanizsára utaztunk. A csapatunk igyekezett a maximumot kihozni magából. A verseny után átbeszéltünk pár feladatot. Mint kiderült, már az első feladatot félreolvastuk, és így azt hittük, hogy rossz lett. Majd Pista bácsi öt perc töprengés után mondta, hogy a megoldásunk jó, csak nem úgy kellett volna csinálni, ahogy mi csináltuk. Még szerencse, hogy csak a válaszokat nézik, és a feladatmegoldást nem. A feladatlap picit nehéz volt, így azt hittük rosszul sikerült. Aztán kiderült, hogy mégsem. Ugyanis a döntőbe 3. helyen jutottunk be, aminek hihetetlenül örültünk. Egyrészt, mert 8. osztályosok révén ez az utolsó lehetőségünk, hogy egy csapatként részt vehessünk a versenyben, másrészt pedig eddig minden évben bejutottunk Nyíregyházára, és szerettünk volna idén is ott lenni. Reméljük, hogy a döntőben, ami április 13-án és 14-én lesz, jól fogunk teljesíteni, hiszen nem szeretnénk csalódást okozni a felkészítő tanárunknak, Pista bácsinak. Megkérdeztük Pista bácsit is: Regi, Csani, Rami, Nóri, Erik Jáki Garabonciások A&G: Miért ez a nevük, hogy Garabonciások? És ki találta ki? H.I.: A Garabon szóból jött egy kis szójátékkal, hogy valami jáki vonatkozása legyen és már 4 éve ez a csapatnevük. Azt hogy ki találta ki, pedig már nem tudom. A&G: Hány csapat volt? H.I.: Több, mint 50 csapat versenyzett az ország különböző pontjain, és ebből lettek 3.-ak. A&G: És jövőre kivel megy versenyre? H.I.: Azzal, aki jelentkezik. A&G: Megkérdezhetjük: Minket elvisz-e? H.I.: Persze a mostani 7.B lesz a következő csapat. (Na akkor gatyát felkötni! D.M.K.) Pista bácsi még elmondta, hogy a mostani pontjaikat törölték, így Nyíregyházán nulláról indulnak. Aztán majd meglátják, hogy sikerül. Rövid matekhírek: Németh Angelika, Nagy Gabriella (7.B) A Varga Tamás matematika verseny II. fordulójába, a megyei döntőjébe 39 tanuló jutott be, közülük Radanovits Regina és Hende Csanád a 8. helyen végeztek holtversenyben. A Zrínyi Ilona matematika verseny megyei fordulójában (140 tanuló közül) Radanovics Regina 8., Hende Csanád 14. helyezést ért el.

3 HANGVERSENY JÁKON A MŰVHÁZBAN február 24-én 9 órakor KIRÁLYOK ZENÉI címmel a Savaria Szimfonikus Zenekar ifjúsági hangversenyén vehettek részt a Jáki Nagy Márton Általános Iskola tanulói és néhány szentpéterfai kisdiák. Mi a 7.B osztályosok és a nyolcadikosok egy-egy székkel a fejünkön érkeztünk a koncertre. Ez nem csak a csepergő eső ellen volt célszerű viselet, hanem szükségszerűnek bizonyult a művházban uralkodó székhiányra való tekintettel. (Az ÖNO-ból, az étkezésnél használ székeket kértük kölcsön erre a koncertre.) Részletek hangzottak fel a mellékelt lista szerinti művekből. Sándor János karmester pedig a gyerekek számára humoros, egyszerű, jól érthető nyelven vezette be a műveket. Kiszólított a zenekarból egy-egy hangszert. Szrencsére egy jóképű fiatal fiú jött előre (a lányok nagy-nagy örömére) a trombitájával. A karmester úr az élő illusztrációval megismertette velünk a trombitát. Sajnos a vadászkürtre most nem kerülhetett sor, pedig a kicsik igazán lelkesen kérték, hogy mutassa be azt is. Reméljük, majd a következő ifjúsági hangversenyen sor kerül erre is. A szülői munkaközösség támogatásával csak 500 Ft-ot kellett tanulónként fizetnünk a korcertért. Köszönjük!

4 BUDAPESTI ORSZÁGOS TORNA DIÁKOLIMPIAI TERÜLETI DÖNTŐ Február 28.án korán kellett kelni a jáki tornászlányoknak. Hajnali 4:30-kor meglehetősen álmosan indultunk az iskola parkolójából az Istvánmezei tornacsarnokba, a verseny helyszínére. Az elődöntőbe a 2. és a 3-4. korcsoportos jáki tornászlányok is bejutottak a megyei döntőből, így teljes volt a létszám. Pár óra utazás után fel is értünk. A Nemzeti Tornacsarnokot könnyen megtaláltuk. Esős borús időben szálltunk ki a buszból, és cipeltük be a dobbantót. Nevezés, öltöző és KSI Tornacsarnok megkeresése után bemelegítés következett a II. korcsoportosok számára (Németh Petra, Novák Tamara, Czene Boglárka, Timár Tirza, Tóth Dorka és Németh Enikő )versenyeztek. A sok gyakorlásnak meglett az eredménye, mert nagyon ügyesek voltak csapatban 3. helyezést értek el. Jó volt látni a sikerüket. Egyéni helyezésben Novák Tamara 3., Németh Petra 4. lett. A kicsik versenye délelőtt 10 órakor kezdődött. Náluk 13 csapat versenyzett. Ők a 2. körben léptek szerekhez. Név szerint Németh Petra, Novák Tamara, Czene Boglárka, Timár Tirza, Tóth Dorka és Németh Enikő versenyeztek. Nagyon ügyesen teljesítettek minden szeren. A talajon különösen.. A sok gyakorlásnak meglett az eredménye, mert nagyon ügyesek voltak. Csapatukból a legjobb egyéni eredményt Novák Tamara, és Népet Petra érte el. Az eredményhirdetésig nagyon izgultak, de óriási meglepetésünkre a harmadik helyen végeztek, így bejutottak az Országos elődöntőbe. Sőt egyéniben is díjaztak közülük két tornászlányt: 3. Novák Tamara és 4. Német Petra lett. A kicsik eredményhirdetése után ők egy sétára indulhattak Kati nénivel. Mi, a III-IV korcsoportban induló lányok azonban a KSI csarnokba vonultunk Vera nénivel, számunkra kezdődött a bemelegítés.

5 A mi csapatunkat a következő hat lány alkotta: Papp Kamilla, Németh Patrícia, Varga Dorina, Kenyeri Dorottya, Balczár Hajnalka és Boda Angéla. Mi, a nagyok fél négykor léptünk szerekhez. Erre visszaértek a kicsik is szurkolni. Csapatunk az utolsó körben voltunk beosztva. Nálunk 14 csapat mérte össze tudását. Mi először ugráson kezdtünk, utána gerenda és a talajon végeztünk. Sajnos kicsit gyengébben teljesítettünk, mint szoktunk. Fáradtak voltunk, nagyon meleg volt a csarnokban, nem tudtunk igazán jól koncentrálni, mindenki gyakorlatában volt egy-egy kisebb hiba. Így pár tizeddel csúsztunk le a tovább jutást jelentő negyedik helyről. 14 csapatból ötödik helyen végeztünk. A továbbjutásról egy hajszálnyival csúsztunk le. Azért nem örültünk neki, mert szerettünk volna bejutni. De így sem búslakodhattunk, hisz. Egyénibe Papp Kamilla közel nyolcvan főből hatodik helyen végzett. Hat óra körül indultunk el hazafelé. Útközben megálltunk mekizni. Egy órát töltöttünk el ott. A kicsik és a nagyok egyaránt elmentek játszani a játszóházba. Nagyon jól éreztük magunkat. Hazafele a buszon a kicsik alig aludtak, de a nagyok annál inkább. A buszon hátul vicceket meséltünk, de mindenesetre a legjobb vicc a patkányos volt. Mikor hazaértünk mindenki el volt fáradva. Otthon senkit sem kellett ringatni, hogy elaludjon e hosszú nap után. A legközelebbi edzésen Vera nénivel megbeszéltük a verseny részleteit. Azt mondtuk, hogy majd legközelebb ügyesebbek leszünk! Kenyeri Dorottya, Balczár Hajnalka (5.o.) Varga Dorina (7.B)

6 Röplabda Andi néni bejelentette egyik röplabdaedzésünkön, hogy lehet indulni egy röplabda tornán. Két csapatot nevezett be; az egyik csapat a "mini" lány csapat volt. Csapattagok: Prím Evelin, Varga Cintia, Tóth Tímea, Bozi Vanessza, Liszt Vanessza, Mösenbacher Rebeka, Pál Mónika, Jurasits Hajni és a Takács Andrea. A másik a gyermek fiú, lány vegyes csapat, azaz mi voltunk. Csapattagok: Varga Inez, Kovács Réka, Nagy Anna, Horváth Viktória, Németh Natália, Plózer Emília, Bozi Péter, Márk Konczér és én, Boda Boglárka. Nagyon örültünk, hogy megyünk röplabda meccsre. Márc.14-én (szombaton) negyed tízkor indultunk autókkal. A Szent Györgyi Albert iskolában volt a megnyitó, oda kellett menni mindenkinek. Nagyon izgultunk előtte, mert úgy volt, hogy Andi néni nem tud velünk jönni, mert a mini és a mi csapatunk külön iskolában fog játszani, és a kisebbekére megy. De aztán megnyugtatott minket, hogy át tud jönni velünk. Megnyitó aztán átsétáltunk a másik suliba. A meccs előtt bemelegítettünk. A bíró megfújta a sípot, hogy vége a bemelegítésnek álljunk be. Én voltam a csapatkapitány. A csapatkapitánynak meccs elején oda kellett menni a bíróhoz kezet fogni és ott eldöntötték pénzfeldobással, hogy ki kezd. Először mi kezdtünk. Hát egy jó erős, fiúkból álló csapattal kerültünk össze. Az első meccsünkön kikaptunk. Szegény Réka rosszul ért bele a labdába, eltörte az ujját és nem tudott pályára lépni utána. Bizakodtunk a másik három meccsben. Következett a második meccs ahol egy vegyes csapattal játszottunk. Ellenünk szerencsére nyertünk. Nagyon örültünk. Utána volt időnk, mert a következő meccsünk csak később kezdődött. Aztán egy kis idő múlva megint mi jöttünk. Megint a fiúkkal játszottunk. Hát sajnos a fiúk ellen megint kikaptunk. Következett a negyedik meccsünk. Szerintem arra már elfáradt a csapat, mert sajnos kikaptunk a vegyes csapattól. Nem voltunk elkeseredve, mert örültünk, hogy legelső meccsünk volt ez és legalább egyet megnyertünk. Utána felöltöztünk és átsétáltunk a Szent Györgyi suliba, mert a hatodikosoknak hátra volt még egy meccsük. Ők is négy meccsből egyet megnyertek. Ők is ügyesek voltak, csak az ő korosztályukban több csapat volt. Kicsit várnunk kellett még, de aztán jött az eredményhirdetés. A 6.osztály 5.helyezést, mi 7.osztály pedig 2.helyézést értünk el. Nagyon örültünk. Kaptunk oklevelet és érmet is. Nagyon jó volt ez a nap. Legelső meccsünk volt, azt hiszem sohasem felejtjük el. Köszönjük Andi néninek aki felkészített minket.:) Boda Boglárka

7 MÁRCIUS 15-RE EMLÉKEZTÜNK A 4:20-as iskolabusszal, az összes szereplővel, kellékkel és Hédi nénivel Balogunyom felé vettük az irányt. A buszon mindenki arról beszélt, hogy hogyan fog sikerülni a szereplés. Mikor megérkeztünk a balogunyomi volt iskolába, rémülten vettük befelé az irányt. - Ez egy szellemkastély kastély! kiáltottuk meglepetten. Beléptünk. Megpillantottuk a színpadot, ami rettentően kicsi volt. Mindenki megérkezett. Hédi néni előkészítette a szerepléshez szükséges kellékeket. Elkezdődött a műsor. Először a picike balogunyomi óvodások műsoroztak, majd mi léptünk színpadra. A műsor végén vastapsot kaptunk. A polgármester fejenként egy egész tábla Boci csokit ajándékozott nekünk. Felszálltunk a buszra és hazafelé vettük az irányt. Élmény volt a szereplés. Liszta Liliána és Odler Janka (5. osztály)

8 Anyukám, a cukrász Az iskola újság minden hónapban kíváncsi egy volt diák életének alakulásáról. Márciusban anyukám Timárné Zelles Mária (cukrász) iskolai éveire és munkájának alakulására voltunk kíváncsiak. Tirza: Mikor döntötted el, hogy cukrász leszel? T.Z.M: Már alsós koromban szívesen sürögtem-forogtam a konyhában. Sokat segítettem anyukámnak, majd egyre jobban megszerettem a sütés szépségét. 5. osztályos koromban már voltak olyan egyszerűbb sütik, melyeket már egyedül is meg tudtam csinálni. Tirza: Milyenek voltak az iskolás éveid? T.Z.M: 1991-ig jártam általános iskolába Jákra. Nagyon szerettem ezeket az éveket. Ma is szívesen gondolok vissza ezekre az évekre, a kirándulásokra, Hédi néni kémia óráira, Kati néni és Márta néni matek és rajzóráira, rajzszakköreire. 8. osztályban a pályaválasztásnál szóba sem jöhetett más, mint az Orlay. Felvételiznem kellett, mert 3-szoros volt a túljelentkezés. Írásbeli és szóbeli felvételi mellett gyakorlati feladat is volt, ahol a tanárok már felfigyeltek rám. Egy billegős asztalon kellett tésztát nyújtanom. Én a csípőmmel kitámasztottam az asztalt és végrehajtottam a feladatot. Sikerült. A felvételiztető tanárok elmosolyodtak és mondták, hogy belőlem biztosan jó cukrász lesz. A sikeres felvételi után 2 évig jártam a vendégipari iskolába elméletre, majd 1 év összefüggő gyakorlat következett egy szombathelyi cukrászdába. Sokszor beledobtak a mély vízbe, de becsületesen megoldottam a feladatot. Nagyon szerettek ott. A mai napig nagyon barátság van a volt főnökömmel és a volt kollégáimmal. Azt akarták, hogy munkatársuk legyek, de volt egy álmom a testvéremmel és azt akartuk megvalósítani. A vizsgáim után nyitottunk egy kicsi üzletet, 2 évig béreltük. Sikeres volt a munkánk. Ez idő alatt leérettségiztem a munka mellett esti tagozaton. Ebben az időszakban rájöttünk, hogy érdemes saját üzletet építeni. A falu központjában vettünk egy régi házat, lebontottuk és felépítettünk egy új üzletet. Nagyon sok fáradságos munkánk volt benne, de megérte. Minden időmet a munkámra szenteltem. Szabadnap nélkül dolgoztam, sokszor napi 20 órát. Kitartó munkámmal sikerült szép kis vendégkört kialakítani. Formatortáimért még a megyén kívül is eljönnek.

9 Tirza: Hogyan lehet összeegyeztetni a családot és a munkát? T.Z.M: Sajnos nagyon nehezen. A vendéglátás csodálatos szakma, de nagyon nehéz. Mikor más ünnepel, akkor a cukrászatban van a legtöbb munka. A pihenés a hétfői napra esik. Akkor a családdal a nyári szünetben mindig kirándulunk. Érdekes vagy pihentető kikapcsolódást választunk. Sajnos nyáron nem tudunk hosszabb ideig pihenni, így ezt mi az őszi szünetre tartogatjuk. Ekkor elutazunk a kedvenc országomba és ott kipihenjük az egész évi munkát. Feltöltődve, boldogan várjuk a vendégeket a pihenés után. Nagyon jó érzés, mikor mondják Mennyire hiányoztatok! Tirza: A munka mellett milyen feladataid vannak? T.Z.M: Jelenleg a munkával párhuzamosan képzem magam. Mesterképzésre járok. Az elméleti vizsgák 1. részén sikeresen túl jutottam. Nehéz feladat volt, hiszen jogot, pedagógiát, pszichológiát nem tanultam. A marketing és az adózás és a vállalkozási ismeret közelebb állt hozzám. A vizsgán nagyobb szigor volt, mint az érettségin, de sikerült. A következő lépés a szakmai ismeret és gyakorlat. Heti 2-3 alkalommal veszek részt tanfolyamon napi 8-10 órában, amit Celldömölkön van. Nagyon jó csapatunk van. Ha sikerül, talán már május végén befejezem a tanulmányaimat. Addig sok gyakorlásra van szükség és mellette a cukrászdai feladatok ellátására, hiszen mindjárt itt a fagylalt szezon Tirza: Vannak-e újabb terveid a jövőre nézve? T.Z.M: Igen, tervnek mindig kell lenni. Ennek megvalósítása az emberben egy doppingszer. Most is van valami a tarsolyomban, de a megvalósítása még kezdetleges. Ígérem, ha sikerül megosztom veletek! Tirza: Milyen gondolattal zárnád az interjúdat? T.Z.M: Büszkén mondhatom, hogy a munkám a hobbim, és a munka minden percét örömmel végzem, így a munka is kevésbé fárasztó. Sok energiát adnak a vevői visszajelzések is, de a legfőbb kritikusok a gyerekek. Csodálatos a gyermek arcán a csillogó szemeket látni, mikor meglátja a szülinapi tortát és tetszik neki, ez a legnagyobb elismerés. Minden kis diáknak olyan szakmát kívánok, ahol megtalálja számítását, kiélheti kreativitását. Ehhez elengedhetetlen a tanulás, a szorgalom és a szakma szeretete. A sikerhez vezető út hosszú és rögös, de becsülettel, kitartással minden elérhető. Timár Tirza (5. osztály)

10 2015-ös napfogyatkozás Jákon Teljes napfogyatkozás a Föld olyan pontjairól lett volna megfigyelhető március 20-án, mint a Feröer-szigetek vagy az Északi-sark. Voltak emberek, akik odautaznak csak ezért! Sajnos a szigetek felett éppen felhős volt az ég, így nem láthatták a teljes napfogyatkozást március 20-án, pénteken Magyarországról részleges napfogyatkozás volt megfigyelhető, vagyis innen nézve a Hold nem takarta teljesen el a Napot. A napfogyatkozás Szombathely környékén pénteken délelőtt 9.36-kor kezdődött és ig tartott. Csúcspontja kor volt, amikor a Hold majdnem 60 százalékban eltakarta a Napot. A napfogyatkozást közismerten speciális szemüvegen keresztül szabad csak nézni, mert különben megvakíthat. Az erős fény ugyanis kiégetheti a retinánkat március 20-án, péntek a második óra végétől kb. a negyedik óra elejéig nagy volt a forgalom az a jáki iskola udvarán. Ezen a napon volt részleges napfogyatkozás Magyarországon. Csütörtökön az osztályfőnökök kijelentették a diákoknak, hogy pénteken napfogyatkozás lesz Jákon. (Még szerencse, mert ha az osztályfőnökök nem jelentették volna ki, talán el is marad a nagy esemény. - D.M.K.) Délelőtt fél 10-től úgy délig tartott. Mindenkinek, vagyis aki tudott, annak hozni kellett hegesztőüveget, mert csak így nézhettük meg a napfogyatkozást. Aki nem hozott, az kölcsön kérte a másiktól. Sok tanár megengedte, hogy óra alatt is nézhessük. Az volt az érdekes, hogy a Napnak volt kifli alakja, nem pedig a holdnak. Nagyon izgalmas, de egyben ijesztő is volt. Nagy Eszter(5.o.) és Horváth Laura (7.b )

11 Dóra, a dekoratőr Én a jáki általános iskola után a Hefelébe jártam 9. évfolyamtól és ott is érettségiztem. Érettségi után is itt tanulok. A dekoratőr szak érettségi után kétéves OKJ-s szakma mely rengeteg kreativitást igényel. Több modulban megegyezik a lakberendező képzéssel. A képzés elején először az anyagokkal és azoknak a tulajdonságaival, a hagyományos és digitális világ eszközeivel kell megismerkedni. Az idő haladtával, a képzés végére bármely reklámfelület megtervezésére kivitelezésére képesek lehetünk. Cégek arculatát teljes mértékben ki kell tudni alakítani a megrendelő kérése alapján, és az ehhez tartozó költségkalkulációt is le kell tudni adni. Az iskola címe: 9700 Szombathely, Szent Márton utca 77. Honlapja: Hefele dekoratőr és lakberendező képzés facebook-os oldala : https://m.facebook.com/profile.php?id= Azért választottam a dekoratőr szakot, mivel eredetileg is arra jelentkeztem, és tetszett, amiket a felsőbb évesek készítettek. Ha valaki dekoratőr szeretne lenni, fontos, hogy kreatív legyen. A tanulmányi eredmény annyira nem fontos. Akik most jelentkeztek, nekik volt írásbeli felvételi, de az sem volt nehéz (rajzolni kellett). Rajzügyesség szerintem a legfontosabb. Az iskola októberben szokott nyílt napot tartani. De ha van rá igény, megoldható hogy a nyitott tanműhelyben bemutassuk miket is készítünk. A tanáromat megkérdeztem a nyitott tanműhelyről és mondta, hogy meg lehet szervezni, csak min. 2, héttel előtte értesítsék és legyen legalább 10 diák. Februárban jöttek az oladi iskolából és használhatták a habvágót (különböző mintákat vághattak vele pl.: hello kittyt és haza is vihették, amit készítettek) A kárpitosokkal telefontokot készítettek, a faiparisokkal pedig ceruzatartót és kiskocsit fából. (Tari Dóri) Pólókat is festettünk: A Hefelébe készült betlehemünk: A söptei polgármester kérésére készült betlehemünk:

12 BARANYAI BÁLINT Ez a sport, - mondja Bálint,- a karate egyik válfaja. A formagyakorlat annyit jelent, hogy vannak adott formációk és a bírók azt értékelik, hogy az adott formáció mennyire néz ki úgy, mint ahogy kellene. A bunyó un. Kumite szabályok szerint kézvédő fogvédő lábvédővel történik és pontozás szerint. A versenyen 140 induló volt,az egyesületből én voltam a legeredményesebb. A versenyt nagyon élveztem a képen 2 arany és 1 ezüst van a nyakamban. Igazából 3 aranyat nyertem. A formagyakorlatban a saját korcsoportomban és az eggyel fölöttem lévő korcsoportban lettem első. A bunyóban pedig csak a saját korcsoportomban lettem első. Gratulálunk! További sikereket kívánunk! Végre elkezdődött a Bozsik program tavaszi szezonja A világ egyik legnépszerűbb és legtöbbek által űzött sportág, a labdarúgás. A jáki fiatalok, a jáki iskola diákjai már több éve szerepelnek a magyar labdarúgás utánpótlását összefogó Bozsik programban. Március 21-én végre a srácok újra felhúzhatták a stoplis cipőjüket, s belebújhattak a jáki mezekbe, s újult erővel kipihenve a téli időszakot, kergethették a bőrlabdát. A Bozsik program idén egy kicsit átalakulva folytatódott. Több alközpontban vannak besorolva a települések Vas megyében. A mi kis falunk a szombathelyi alközpontban található, s a mi csoportunkban van még a Lurkó UFC, Haladás Kft, Illés Akadémia, Kőszeg SE, Kőszeg UFC, Vép és a Táplánszentkereszt. A tornákon már esélyesként számolnak velünk, s szinte minden alkalommal a dobogó valamelyik fokán végez kis csapatunk. A Bozsik programban U-7, U-9, U-11 és U-13-as csapattal képviseljük Ják színeit. Március 21-én csak az U-11-es csapatunk vett részt az 1. Alközponti tornán, kiváló eredménnyel. Két csoportban küzdöttek a csapatok, s minden ellenfelünket legyőzve, a csoportunk győzteseként végeztünk. Eredményhirdetéskor, külön kiemelték csapatunkat, hogy mennyire érett és tudatos játékkal bizonyítottak a fiúk, hogy ezen a napon nem volt náluk jobb csapat. S ami a legfontosabb, hogy örömmel, s alázattal űzik ezt a remek sportágat. A torna résztvevői: Baranyai Áron, Merőtei Gergely, Horváth Levente, Németh Levente Horváth Bálint, Németh Kristóf, Grabarics Levente és Takács Sándor, (Kiss Gábor-edző) A Bozsik program folytatódik, s a többi korosztályaink is remélhetőleg hasonló szép eredményeket fognak elérni az elkövetkezendő időszakban. Folyt. köv (Kiss Gábor edző

13 A NAGY NAP március 21-én 6 kicsi jáki lány ( osztályosok) és edzőjük Vera néni korán reggel a Torna Diákolimpia Országos Döntőjére indultak. Jáki tornacsapat immár 3. alkalommal vívta ki ezt a nagy eredményt. Először a fiúk, Sancié. Aztán nem is olyan rég a nagylányink Katáék jutottak el az osrzágos döntőig, és ha már ott voltak dobogóra is álltak. Most pedig a legkisebb jáki lányoknak sikerült beküzdeni magukat a döntőbe. 3 és fél óra alatt értünk Budapestre. A helyszínen átöltöztünk és indultunk a bemelegítő terembe. Itt találkoztunk híres tornászokkal is, pl. Szabó Nándival kor kellett volna kezdődni a versenyünknek, de sajnos nagy volt a csúszás. Mi először ugrásban, másodszor gerendán, harmadszor talajon léptünk szerekhez. Mindenki jól szerepelt, de sajnos a pontok elmaradtak az előző versenyen elért nagyságtól. Míg a többi csapat versenyzett Kati néni elvitt bennünket a Récsei Centerbe nézelődni. A legjobb része a Kölyök Vadon volt kor volt az eredményhirdetés. Az ország 16 legjobb csapatából 13.-ak lettünk. Utána vacsorázni mentünk. A leves sós, de a többi étel finom volt. 21 óra után értünk haza. Nagyon jó volt a nap. Reméljük, eljutunk még országos versenyre. A verseny izgalmai után vidáman telt a délután Németh Petra és Novák Tamara 5. osztály

14 VÍZ VILÁGNAPJA RAJZPÁLYÁZAT A Jáki iskolából is küldtünk be pályamunkát a Víz Világnapja alkalmából a Vasi Vízmű által meghirdetett rajzversenyre. A megye 35 iskolájából több mint 300 gyerek műve került az iskolai válogatások után a szakértő zsűri elé. Fotó, rajz és csoportos alkotás kategóriákban összesen 70 alkotást állítottak ki. (Horváth Eszter 5.o.) A márc. 24-i megnyitóra mi is meghívást kaptunk. Timár Tirza, 5. osztályos tanuló rajz kategóriában bekerült a legjobb 10 díjazott közé. Tirza egyéni alkotással vehetett át értékes díjakat A víz élteti a Földet című rajzáért. Csoportos alkotásban a 7.B mosógépe pedig a 3 díjazott alkotás között szerepelt. Németh Angelika, Varga Inez és Konczér Márk részesültek bőséges jutalomban. Végül Angelika még interjút is adott a szombathelyi tévé stábjának. Földmosógép 7.B Rajtuk kívül Jákról 2.B, 5. és 7.B osztályos tanulók több szép képét is kiállították. A 2. osztályos Vidóczi Júlia rajzát. Az ötödik osztályosok közül Tirzáén kívül további 4 szép alkotást láthatunk: Balczár Hajnalka, Hegedüs Milán, Dobos Balázs és Horváth Eszter grafikáit illetve festményeit. Kiállították még a Kelemen Nóra, Nagy Anna Andrea, Nagy Gabriella és Horváth Laura (7.B osztályosok) újrahasznosított anyagból készült csoportos munkáját. Tirza, Angelika, Inez Hegedüs Milán 5.o.

15 MÁLÉFESZTIVÁL március 27-én, péntek délután kezdetét vette az Egyházasrádóci Kossuth Lajos Általános Iskolában, a Feketerigó Ökotanoda Egyesület szervezésében a húsvétváró Máléfesztivál. A vásár bővelkedett iskolai előadásokban, vásári pórtékákban. A tornateremben és az ebédlőben kézműves foglalkozások, kézművesek, fazekasok, ékszerészek, kürtöskalácsosok, bőrdíszművesek árulták termékeiket. Az árusok között megtalálható volt Vera néni szalvétatechnikás portékái, Eszti néni foltvarrós nyuszis termékei és Alexa néni kosárkái is. A vásárt az egyházasrádóci és a jáki iskolások műsorai tették színesebbé. A jáki néptáncosok népviseletbe öltözve mutatták be táncaikat Erika néni és Magdi néni vezetésével. A vásári forgatagban délután a táncosok, szüleik és a jáki iskola tanárai is nézelődtek, vásárolgattak a sok kézműves portékából. (Süle Alexa) Foto: vaol és Sz.F.E.

16 Szent Márton rajzpályázat A Szent Márton jubileumi év előkészületeként kiírt rajzpályázaton is sikeresen szerepeltek iskolánk tanulói. Március 27-én, pénteken a Martineumban volt a kiállítás megnyitója: Két tanulónkat Odler Jankát (5. osztály) és Varga Borbálát (2.A) kiemelten díjazták. Rajtuk kívül tíz jáki gyerek kapott oklevelet és ajándékot kiállított rajzáért: Kovács Eliza, Kecskés Alexa, Timár Tirza, Liszta Lili, Balczár Hajnalka, Szemes Boldizsár és Németh Levente, és a képről hiányzó Horváth Eszter, Horváth Ádám, Nagy Eszter, akik ugyan ekkor más rendezvényeken képviselték iskolánkat.

17 NAGY LÁSZLÓ: PIROSODIK HÚSVÉT Tél veszíti ingét, pirosodik Húsvét, hamarosan hazamegyek, boldog leszek ismét. Kötél meg nem köthet, szél vissza nem lökhet, aki velem összeveszik: porba höntöröghet. Nagycsütörtök: átok, szeget kalapáltok, Isten ellen készülődtök ácsok és kovácsok. Nagypéntek: habos vér, működik a hóhér, Jézus meghal bűnösökért, jószagú ringyókért. Feketednek felhők, bőjtölnek a bendők, harangnyelvek megbénulnak, szólnak fakereplők. Nagyszombat sugároz a feltámadáshoz, selyem-zászlók akadoznak bimbózó faághoz. Alkonyatkor festek piros tojást, kéket, borozgatva megköszönünk égi üdvösséget. Tél veszíti ingét, pirosodik Húsvét, hamarosan hazamegyek, boldog leszek ismét.

18 Ismét Budapesten jártunk Március 31-én kedden (szünet előtti utolsó tanítási napon ) ismét Budapestre utaztunk (7/b és az 5. rajzos és újságíró része). Kora reggel a ös gyorsvonattal mentünk, ami kb. fél tízkor ért oda Kelenföldre. Itt leszálltunk és Kati néni megvette az egész napra szóló tömegközlekedési jegyet és már mentünk is tovább, nehogy lekéssük a buszunkat. Hát azzal még nem volt gond,hogy időbe oda érjünk a megállóba, de azzal már igen, hogy hová álljunk. Mivel tudtuk,hogy a 150-es busszal kell mennünk beálltunk oda ahol azt láttuk, igen ám, de volt még egy olyan megálló is. Egyszer csak láttuk, hogy jön a 150-es, de elment mellettünk akkor jöttünk rá,hogy van egy másik megálló is. Ezt lekéstük, a következő busz pedig 20 perc múlva indult, szóval vártunk. Mikor végre megérkezett azzal kimentünk a Camponába (ez egy hatalmas pláza) ami egyszerűen rohadt nagy. A Camponában volt a Tropicarium is, ami mondhatni az első úti cél volt. Szerintem mindenki nevében állíthatom: fantasztikus! Színes, érdekes halak, cápák, ráják Az egyik rész esőerdőnek volt kialakítva. Pont akkor értünk oda, amikor beindult az eső szimulátor! A plafonról víz csobogott és egy hangszóróból dörgés hallatszott. Mikor ennek vége lett még ki is világosodott a terem. Szupi volt! De ezeken kívül sok más érdekesség volt még ott. Színes halak, apró medúzák, békák, aligátorok, gyíkok, egy-két rovar Az alagút résznél mindenki lestoppolt és csak bámulta a feje fölött úszkáló ráják és cápák hasát Ez a legszebb része a Tropicáriumnak. Fotóztuk is bőszen valamennyien És végül a rája simogató! Nekem ez tetszett a legjobban! Utána kaptunk másfél órát, hogy kajáljunk és körbenézzünk a plázában. Szerintem azt nem is kell mondanom, hogy 1. mindenkinek az evés volt, 2. meg mindenkinek más: Csodák Palotája, könyvesbolt, ruhaboltok stb. Minket, -Nóri és Anna- Gabó alig tudott kihúzni a Libriből mert aznap jelent meg Leiner Laura legújabb könyve a Hullócsillag (a Késtélnek a folytatása Azért kicsit reklámozzuk már! A Campona után bementünk a belvárosba, újra 150-es busz és 4-es metró. A következő úti cél a Magyar Nemzeti Múzeum volt. Mert múzeum az kell, ha ingyen akarunk utazni. Az 5. és a 7. osztály, különböző részlegeket nézett meg. Mi Mátyás király és erdélyi fejedelmek termeit jártuk végig. De benéztük az eredeti koronázási palást termébe is. Az ötödikesek a 48-as szabadságharc tárlóit nézték végig, mert ők idén szerepeltek márc. 15-én egy nagyszerű műsorral. Két éve a szereplésünk után mi már megnéztük ezt a részt. Végül az alagsorban, a múzeum büféjében találkoztunk.

19 A múzeum után szerintem fél várost bejártuk metróval, villamossal és lábbusszal: először metró, aztán a Fővám térről átgyalogoltunk a Szabadság hídon Budára a Szent Gellért térre, aztán vissza a Duna alatt metróval. Eztán Európa egyik legszebb panorámájú villamosával, a 2-sel utaztunk a rakparton a Parlamentig. Útközben Duna partján a bronz cipőket is láthattuk, amit különösen Milka, Paca és Szebi figyelmébe ajánlottunk. Az időjárás nem igazán szeret minket, mert mikor Pesten vagyunk, mindig esik vagy fúj a szél. Ez alkalommal is ezt tette. Viszont nem áztunk bőrig, mint a tavalyi színházi utunk alkalmával. Végül a 4-es metróval a Keleti-pályaudvartól elmentünk Kelenföldig, ahol föl is szálltunk a vonatunkra. A hazafele úton mindenkin kijött a fáradtság, csak máshogyan voltak kulturált utasok, akik olvastak, voltak a kevésbé kulturáltak, akik hangoskodtak, egymás hegyén hátán ültek (szó szerint ). Mi az Annával olvastunk, a Gabó pedig fárasztó vicceket olvasott fel nekünk. A Johanna csak beszélt és beszélt. Az Inezék a Hajnika plüss baglyával cicáztak (a vonaton!) A hóbagolyból porbagoly lett, Hazafelé a vonaton, amikor a mi, vagyis az 5.-esek csapata betelt az utazás élményével, úgy döntöttünk elkezdünk játszani,,felelsz vagy mersz -et. A játék vidáman zajlott. Milánnak az volt a feladata, hogy odamenjen Dobos Kati nénihez és elmondja neki, hogy csinos a haja. A Johannának azt kellet mondania, hogy ő még óvodás. Az én feladatom az volt, hogy mondjam meg, hogy ő a legjobb matek tanár. A hetedikesek teljesen ki voltak akadva rajtunk, hogy miért ott, és miért olyan vihogva játszunk. Pedig Kati néni szerint ők is éppen ilyenek voltak két éve. Amikor befejeztük ezt a játékot és a 7.-esek idegesítését, jót pihentünk. 5 perc pihenés után, -ami nekünk bőven elég volt,- gyerek hegyet alkottunk. Mi alul ültünk Tirza, N. Eszter és én, rajtunk a Johanna, Janka, Milán. Aztán cicásat játszottunk a plüss hóbaglyommal, ami estére korombagollyá változott. Az út többi részét nyugiba töltöttük, de ebben nagy része volt a keksznek. Gabó ugyanis kitalálta, hogy felajánl egy-egy fini kekszet 10 perc csendért. Bejött a dolog! Innentől nyugi volt. Szóval nem csoda, ha a vagon végeibe rakott helyfoglaló cédulát, amin az iskola neve volt Kati néni tanácsára le is vettük körül értünk Szombathelyre. Onnan a szülők vittek minket haza Jákra/Balogunyomba. Fantasztikus egy nap volt! Köszönjük Kati néni! Remek nap volt ezt, még párszor meg kéne ismételni. Kelemen Nóra és Nagy Anna Andrea (7.B) Balczár Hajnalka (5. osztály)

20 RE-design- Gondold újra pályázat Iskolánk tanulói Hédi néni vezetésével a Re-disign pályázatra benyújtott alkotásaikkal nagy sikert arattak: A HuMuSz Szövetség vándor kiállítására meghívták bőröndjüket és lámpásaikat. 1 bőrönd 2 élete A pályázat kiírása között azonnal megakadt a szemünk a bőröndön. Ötlet-ötlet hátán érkezett, hogy mit lehetne belőle készíteni. Végül a babaház mellett döntöttünk. Találtunk hozzá egy igazi régi favázas papírkoffert, melynek belsejét nagyon szép, jó állapotú zöldkockás papír borította. Először a bútorokat készítettük el. Teásdobozok, gyufásdobozok, papírgurgulák, építőkocka elemek képezték az alapot. Asztalok, ágy, kanapé, fotelok vázát készítettük el belőlük, majd következett a kárpitozás. Farmerrel, bőrrel, textillel, dekor gumival vontuk be őket. Textil párnákat varrtunk a kanapéra. A gömbölyű díszpárnák dugóból készültek dekorgumi és textil bevonással. A bútorokkal párhuzamosan készült a ház belső szerkezete. A bőrönd alsó, szélesebb részét három szintre osztottuk. Fából ácsoltunk két födémet. Az oldalukat hozzászögeltük a bőrönd oldalához is, hogy stabilak legyenek. A szobák falát tapétával borítottuk be, majd ezek színvilágához alakítottuk a padló színét is. A bőrönd tetejére - a keskenyebb részre- ablakokat és ajtót vágtunk. Ezen az oldalon meghagytuk az eredeti papírborítást, belülről csak függönyöket akasztottunk az ablakok elé. Sok fejtörést okozott a külső falak lefestése. Végül a Hundertwasser stílus mellett döntöttünk. A gyerekek nagy élvezettel festettek, hisz ez a stílus nem követel olyan nagy precizitást. A homlokzat sem maradt csupaszon. Az ablakokat hullámpapír zsaluk szegélyezik, előttük virágládák, bennük pipaszurkálóból hajtogatott virágokkal.az ajtó felett az esőfogó tető ásványvizes palackból készült. A kerítés, a virágágyás, a száradó ruhák otthonosabbá teszik a házikót. Lakói örömmel foglalták el új birodalmukat! Pályázó csoport: Horváth Eszter, Horváth Johanna, Nagy Eszter,Timár Tirza, Glettler Ariane, Szalai Krisztián, Németh Lili, Varga Cintia, Lakics Szebasztián, a természet szakkör 5-6.osztályos tagjai. Lámpaernyők - avagy harisnyák tánca a fényben. Minden nő tudja, hogy a nylon harisnya nem hosszú életű. Gyorsan elszakad és csak gyűlik, csak gyűlik a fiókban. Kidobni sajnáljuk, mert hátha fel lehet szedetni még valahol, mint a régi időkben. Olvasva a pályázatot, gondoltunk egy merészet és lámpaburákat készítettünk belőle a lányokkal.

VOLUNTAS. 10 perc. az öltözőben 20. oldal. exkluzív. parlamenti ifjúsági nap 2. oldal. a szerencsés 13 3. oldal

VOLUNTAS. 10 perc. az öltözőben 20. oldal. exkluzív. parlamenti ifjúsági nap 2. oldal. a szerencsés 13 3. oldal exkluzív VOLUNTAS A KAPOsváRI TánCsICs mihály gimnázium lapja 7 Xl. ÉvfOlyAm, 2. szám 7 2009. november parlamenti ifjúsági nap 2. oldal a szerencsés 13 3. oldal 10 perc Kitüntették Dr. Miklós Endréné tanárnőt

Részletesebben

Meghívó Tisztelettel meghívjuk Önt az augusztus 16-i Hagyományőrző napra Helyszín: Kocsér, Szent István tér

Meghívó Tisztelettel meghívjuk Önt az augusztus 16-i Hagyományőrző napra Helyszín: Kocsér, Szent István tér A KOCSÉRI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA 25. évfolyam 3. szám 2014. MÁJUS JÚNIUS Ára: 120 Ft Meghívó Tisztelettel meghívjuk Önt az augusztus 16-i Hagyományőrző napra Helyszín: Kocsér, Szent István tér PROGRAMOK: 10

Részletesebben

beköszöntő Ébredj fel, aki alszol, támadj fel a halálból, és felragyog neked a Krisztus. (Efézus 5,14)

beköszöntő Ébredj fel, aki alszol, támadj fel a halálból, és felragyog neked a Krisztus. (Efézus 5,14) 2015. április. Életképek A Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium lapja. Aki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik, mert örök életre

Részletesebben

Az ősz csodái. Ősz Hull a levél a fáról, fecske már nem csicsereg. Kitekintek a házból, csendes eső csepereg.

Az ősz csodái. Ősz Hull a levél a fáról, fecske már nem csicsereg. Kitekintek a házból, csendes eső csepereg. A Farkasréti Általános Iskola diáklapja 2012. szeptember-október Őszi vers Hullanak az őszi levelek, Vörös-sárgába öltözött a táj, Hamarosan elpihen a természet, szívem megdermed, s már semmi sem fáj.

Részletesebben

Bevezető. Iskolánk az 50. évforduló alkalmából jubileumi évkönyvet adott ki.

Bevezető. Iskolánk az 50. évforduló alkalmából jubileumi évkönyvet adott ki. Iskolánk az 50. évforduló alkalmából jubileumi évkönyvet adott ki. Bevezető Fogadják szeretettel a 2009/2010-es iskolai évkönyvünket! Iskolánk ebben a tanévben ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját.

Részletesebben

KFG Hírlevél 4. szám - 2013. október

KFG Hírlevél 4. szám - 2013. október Köszöntő Kedves Olvasók! A KFG Hírlevél második évfolyamának első számát ajánljuk figyelmükbe, melyben hírt adunk a nyár és a tanévből eddig eltelt két hónap eseményeiről. Bemutatjuk szeptembertől itt

Részletesebben

VOLUNTAS. Nikolett egy magántanuló Párizsban 24-25. Matekos sikerek a határon innen és a határon túl. 3-5. oldal. 6. oldal. Vendéglátó franciások

VOLUNTAS. Nikolett egy magántanuló Párizsban 24-25. Matekos sikerek a határon innen és a határon túl. 3-5. oldal. 6. oldal. Vendéglátó franciások VOLUNTAS A KAPOSVÁRI TÁNCSICS MIHÁLY GIMNÁZIUM LAPJA 7 XLIII. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM 7 2011. március Nikolett egy magántanuló Párizsban 24-25. oldal Matekos sikerek a határon innen és a határon túl 3-5. oldal

Részletesebben

Fasori Hírmondó. Ádventi csendben téged várunk... Ádventi csend. Tudjuk egyáltalán, hogy mi az? Nem éppen ádvent

Fasori Hírmondó. Ádventi csendben téged várunk... Ádventi csend. Tudjuk egyáltalán, hogy mi az? Nem éppen ádvent Fasori Hírmondó A BUDAPEST - FASORI EVANGÉLIKUS GIMNÁZIUM LAPJA 2013/2. SZÁM TIMOR DOMINI PRINCIPIUM SCIENTIÆ ERÔS VÁR A MI ISTENÜNK! Ádventi csendben téged várunk... Ádventi csend. Tudjuk egyáltalán,

Részletesebben

A nagymarosiaké volt a főszerep a Kittenberger Kálmán Napon

A nagymarosiaké volt a főszerep a Kittenberger Kálmán Napon Közélet Kultúra Mindennapok 2014. július 10. 120 forint A nagymarosiaké volt a főszerep a Kittenberger Kálmán Napon Késelés volt a Fehér-hegyen Két család veszett össze június 16-án Nagymaroson a Fehér

Részletesebben

FARSANG TENGELICEN. Békés boldog ünnepeket kívánunk minden olvasónknak! Időpont: 2014 február 7-9.

FARSANG TENGELICEN. Békés boldog ünnepeket kívánunk minden olvasónknak! Időpont: 2014 február 7-9. FARSANG TENGELICEN Hagyományos farsangi találkozónkat, ismét a tengelici Hotel Orchideában tartjuk. http://www.hotelorchidea.hu/ Időpont: 2014 február 7-9. Minden szervre váró és szervátültetett gyerek,

Részletesebben

X. évfolyam 1. szám 2008. november

X. évfolyam 1. szám 2008. november A Kölcsey Ferenc Református Tanítóképzõ Fõiskola Gyakorló Általános Iskolájának lapja X. évfolyam 1. szám 2008. november "Szakaszokra osztva olvasták a Könyvet, Isten törvényét, és úgy magyarázták, hogy

Részletesebben

Nyolc és fél kérdés. ám győzedelmes Húsvét. Jeles napok. Kányádi Sándor: Viseltes szóval

Nyolc és fél kérdés. ám győzedelmes Húsvét. Jeles napok. Kányádi Sándor: Viseltes szóval Lellei ú ság XX. évfolyam, 4 szám. 2011. április Fájdalmas, ám győzedelmes Húsvét E sorokat még a tavaszi tél dermedt napjaiban írom, de közeleg április, a Nagyhét és a húsvéti ünnepkör. A drámai történésekre

Részletesebben

Ha nyitott szemmel járunk az utcán, számtalan

Ha nyitott szemmel járunk az utcán, számtalan Ha nyitott szemmel járunk az utcán, számtalan üzenet vár ránk. Hány szent szobra áll a munkahelyünk és az otthonunk között? Mind minket néz, mind ránk szeretne figyelni, mind felajánlkozik segítségül.

Részletesebben

Nagybajom város ingyenes lapja V. évfolyam 2. szám 2008. július. Református hittantábor

Nagybajom város ingyenes lapja V. évfolyam 2. szám 2008. július. Református hittantábor Bajomi Krónika Nagybajom város ingyenes lapja V. évfolyam 2. szám 2008. július Laki Dominika diákolimpiai bajnok! Erdélyi kirándulás Református hittantábor Majális Nemzetközi konferencia és fesztivál 2

Részletesebben

Aranyeső Afrikában. XIII. évfolyam 2. szám n SZERVUSZ

Aranyeső Afrikában. XIII. évfolyam 2. szám n SZERVUSZ XIII. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM 2013. Október Aranyeső Afrikában XIII. évfolyam 2. szám n SZERVUSZ 1 DURBAN 2013 2 SZERVUSZ n XIII. évfolyam 2. szám Nyitás L A P U N K T A R T A L M Á B Ó L : Edzőtábor... 4 Lelki

Részletesebben

KEDVES DESZKI LAKOSOK! KÉRJÜK ÖNÖKET, HOGY SZEMÉLYI JÖVEDELEM- ADÓJUK 1%-ÁNAK FELAJÁNLÁSÁVAL TÁMOGAS- SÁK A HELYI CIVIL SZERVEZETEKET!

KEDVES DESZKI LAKOSOK! KÉRJÜK ÖNÖKET, HOGY SZEMÉLYI JÖVEDELEM- ADÓJUK 1%-ÁNAK FELAJÁNLÁSÁVAL TÁMOGAS- SÁK A HELYI CIVIL SZERVEZETEKET! A DESZKI FALUNKÉRT EGYESÜLET LAPJA www.falunkert.hu XXIV. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2014. FEBRUÁR babái Az év újszülött A hagyomány szerint januárban köszöntötte a képviselő-testület a 2013. évben született babákat

Részletesebben

Nyergesújfalui Hírmondó Nyergesújfalu Város Önkormányzatának lapja. Megjelenik havonta XXIII. évfolyam 2013. augusztus

Nyergesújfalui Hírmondó Nyergesújfalu Város Önkormányzatának lapja. Megjelenik havonta XXIII. évfolyam 2013. augusztus Nyergesújfalui Hírmondó Nyergesújfalu Város Önkormányzatának lapja Megjelenik havonta XXIII. évfolyam 2013. augusztus A fesztivál részletes programja lapunk 4. oldalán olvasható. MEGHÍVÓ Szent István király

Részletesebben

GALGA. Köszönti az olvasót a képviselõ-testület nevében is Vanó András polgármester. Anyák napja

GALGA. Köszönti az olvasót a képviselõ-testület nevében is Vanó András polgármester. Anyák napja Ára: 100 Ft Elõfizetés 1 évre: 1000 Ft GALGA Havonta megjelenô olvasnivaló 05. szám 2011. MÁJUS HÉVÍZ Köszönti az olvasót a képviselõ-testület nevében is Vanó András polgármester Anyák napja Devecsery

Részletesebben

Bölcsőde Bölcsődénk szerepel az Iránytű szakmai folyóiratban. Farsangi vigassággal búcsúztattuk a telet, pirosba öltöztünk a Dóri Ház lakóiért.

Bölcsőde Bölcsődénk szerepel az Iránytű szakmai folyóiratban. Farsangi vigassággal búcsúztattuk a telet, pirosba öltöztünk a Dóri Ház lakóiért. ANK H Í R L E V É L 2013/ 2. szám Tartalom: Intézményi egységek rövid hírei: Intézményvezetés Beszámolunk a II. SNI Szépíró verseny megyei döntőjéről. Megtartottuk a Szak alkalmazotti értekezletet. Mi

Részletesebben

A KOCSÉRI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA

A KOCSÉRI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA A KOCSÉRI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA 25. évfolyam 2. szám 2014. MÁRCIUS ÁPRILIS Ára: 120 Ft Dsida Jenő Pünkösdi várakozás Kész a világ, Feszült, ünnepi várás Tereng felette. Halotti csend. Csak néha néha Sóhajt

Részletesebben

MEZŐBERÉNYI HÍRMONDÓ

MEZŐBERÉNYI HÍRMONDÓ MEZŐBERÉNYI HÍRMONDÓ Közéleti információs lap XXI. évfolyam, 2011. július A Magyar Köztársaság Diákolimpia bajnokai a kosárlabdázó lányok Miskolc város volt a helyszíne a III. korcsoportos (1998 és azután

Részletesebben

Jánoshidai Híradó. XIII. évfolyam 2. szám 2010. június. Grafika: Varga Ádám

Jánoshidai Híradó. XIII. évfolyam 2. szám 2010. június. Grafika: Varga Ádám Jánoshidai Híradó POLGÁRMESTERI HIVATAL 5143 Jánoshida, Fő út 28. 57/558-060 www.janoshida.hu Önkormányzati lap 150 Ft XIII. évfolyam 2. szám 2010. június Arany János: A rab gólya Árva gólya áll magában

Részletesebben

Egészségház-avató. Elsősök beíratása. Tartalom. Változás a művelődési. közmeghallgatást. február 14. 2012. február

Egészségház-avató. Elsősök beíratása. Tartalom. Változás a művelődési. közmeghallgatást. február 14. 2012. február 2012. február Tartalom Építsünk együtt játszótereket! 3. oldal Erdélyi barátaink színjátszó estje 3. oldal EGY-HÁZra találtak a reformátusok 4. oldal Egy különleges nap 5. oldal Óvodai beíratás 5. oldal

Részletesebben

HÍRMONDÓ ENESEI SZÁMVETÉS A CIKLUS KÖZEPÉN

HÍRMONDÓ ENESEI SZÁMVETÉS A CIKLUS KÖZEPÉN 2013. JANUÁR 19. ÉVFOLYAM 1. SZÁM ENESEI HÍRMONDÓ ENESE KÖZSÉG NEGYEDÉVENTE MEGJELENÔ INFORMÁCIÓS KIADVÁNYA SZÁMVETÉS A CIKLUS KÖZEPÉN 2012. októberében elérkeztünk a négyéves önkormányzati ciklus félidejébe.

Részletesebben

Zelk Zoltán: Vakáció

Zelk Zoltán: Vakáció A Farkasréti Általános Iskola diáklapja 2011. május-június Zelk Zoltán: Vakáció Hova menjünk, milyen tájra? Hegyre talán vagy pusztára? Folyópartra vagy erdőre? Faluszéli zöld mezőre? Lepkét fogjunk vagy

Részletesebben

Rövid iskolatörténet

Rövid iskolatörténet 55. szám Jubileumi ünnepség December 17-én fél tizenkettőkor a zsúfolásig megtelt aulában Révay Lili köszöntötte a Bolyai János Gimnázium alapításának 20. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepség vendégeit,

Részletesebben

a szüreti napokról a mágiáról a savanyú káposzta felfedezéséről amerika felfedezéséről Ifjúsági találkozóról dorozslón kirándulásról

a szüreti napokról a mágiáról a savanyú káposzta felfedezéséről amerika felfedezéséről Ifjúsági találkozóról dorozslón kirándulásról Sulisajtó A Negyedéves számunkban olvashattok: verseket a szüreti napokról álhírekről egy idős hölgyről amerika felfedezéséről Ifjúsági találkozóról dorozslón a szülőföldről a gyermekhétről a mágiáról

Részletesebben

is biztos vagyok, hogy sokan nem tudják azt sem, hogy a karcagi kórház már nem városi,

is biztos vagyok, hogy sokan nem tudják azt sem, hogy a karcagi kórház már nem városi, XXVI. évf. 43-44. szám 2013. december 20. INGYENES ÖNKORMÁNYZATI HETILAP Egyszerűbb és átláthatóbb lett a költségvetésünk Interjú Dobos László polgármesterrel Önkormányzati szinten az idei év jelentős

Részletesebben

2014. április 30. - XXV. évf. 18. szám 20 oldal, 200 Ft. A társadalom egyetlen önvédelmi fegyvere a nyilvánosság

2014. április 30. - XXV. évf. 18. szám 20 oldal, 200 Ft. A társadalom egyetlen önvédelmi fegyvere a nyilvánosság A társadalom egyetlen önvédelmi fegyvere a nyilvánosság 2014. április 30. - XXV. évf. 18. szám 20 oldal, 200 Ft Megízleltük a tánc örömét.... 3 Németh László tanítása..... 4 Közösen a nagylóki gyerekekért..

Részletesebben