Jogszabály- és szabványváltozások október

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Jogszabály- és szabványváltozások 2015. október"

Átírás

1 Jogszabály- és szabványváltozások október A jogszabályváltozások közül az alábbi emelhető ki: 292/2015. (X. 8.) Korm. rendelet a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet módosításáról. Megjelent: MK 2015/146. (X. 8.) - Hatályos: Átfogó módosítás, amely többek között érinti a hatásterület fogalmát, és számítási módját is. A hazai levegővédelmi szabályozás során első ízben, a diffúz forrásokra is kiterjesztették a hatásterület számításának módszereit. A változások az Értelmező rendelkezések, A levegő védelmének általános szabályai, A helyhez kötött légszennyező forrás létesítésének levegőminőségi követelményei, A levegőterheltségi szint vizsgálata, A légszennyező forrás működésének általános szabályai, A helyhez kötött légszennyező pontforrásra vonatkozó szabályok, A diffúz forrásra vonatkozó szabályok, a Jelentéstétel, a Jogkövetkezmények, továbbá az Átmeneti rendelkezések alcímekre vonatkoznak. Az utóbbi egy 38/A. -al egészül ki: (1) A rendelet hatálybalépését megelőzően engedélyezett, a bűz kibocsátással járó környezeti hatásvizsgálat köteles vagy egységes környezethasználati engedély köteles tevékenységek, illetve létesítmények esetében a bűzterhelőnek védelmi övezetet nem kell kialakítania. (2) Az (1) bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni, ha a bűzterhelő az (1) bekezdés szerinti tevékenységek, illetve létesítmények esetében az engedély időbeli hatályának lejártakor a tevékenységet továbbra is folytatni kívánja, és a bűzkibocsátással járó engedélyezett tevékenység tekintetében a bűzkibocsátás növekedését eredményező változás nem következik be. Változott az 1. melléklet (A levegőminőségi terv tartalmi követelményei), valamint az 5. melléklet (A légszennyező pontforrás és diffúz forrás engedélyezéséhez szükséges kérelem tartalmi követelményei) is. Figyelemfelhívások: A munkavédelmi hatóság hírei Az NGM Munkafelügyeleti Főosztályánal tájékoztatása a Munkavédelmi Bizottság szeptember 29-i plenáris üléséről. Megjelent: a Munkafelügyelet - Foglalkoztatás-Felügyelet honlapján én. Letöltés. Az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának tájékoztatója az építőgép-kezelő jogosítványok utáni érvényességéről. Megjelent: a Munkafelügyelet - Foglalkoztatás-Felügyelet honlapján én. A közelmúltban sok kérdés érkezett az építőgép-kezelői jogosítványok utáni érvényességével kapcsolatban, ezért elkészült az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának a tájékoztatója. A tájékoztató letöltése. Az építőgép-kezelő jogosultságokkal összefüggő korábbi tájékoztatók is megtalálhatók az új Emelőgép/építőgép-kezelők menüpontban.

2 2 Az Európai Munkavédelmi Ügynökség ingyenes hírlevele Október 2015 OSHmail 160 Megjelent: Az Ügynökségről a Facebookon is olvashatsz. Részletek a hírlevélből: K I E M E L T E S E M É N Y E K Az uniós érdekeltek megvitatják az idősebb munkavállalókat vizsgáló kísérleti projekt eredményeit Utolsó szakaszába lépett az idősebb munkavállalók munkahelyi biztonságával és egészségvédelmével foglalkozó európai parlamenti kísérleti projekt, amelyre az EU-OSHA az Európai Bizottságon keresztül még 2013-ban kapott megbízást. A projekt eredményeiről az EU-OSHA szeptember 22-én egy brüsszeli konferencia keretében számol be, Ole Cristensen európai parlamenti képviselő köszöntőjével. A Bizottság és az uniós szociális partnerek munkahelyi biztonsággal és egészségvédelemmel foglalkozó szakértőinek és képviselőinek lehetősége nyílik arra, hogy megvitassák és jóváhagyják az eredményeket, illetve hozzászóljanak a 2016 elején megjelenő végső elemzéshez. A vitaülések a projekt fő témakörei köré szerveződnek, ilyen például az Idősödés, munkahelyi biztonság és egészségvédelem és a nemek; Munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi szakpolitikák, stratégiák, programok és intézkedések; munkahelyi módszerek és a vállalkozások támogatása; és rehabilitációs és újbóli munkába állási rendszerek és programok. A projekt megállapításai és eredményei az online vizualizációs eszköznek köszönhetően könnyen hozzáférhetők lesznek, a különféle jelentések és összefoglalók pedig hozzásegítenek majd a re tervezett Egészséges munkahelyek minden korosztálynak kampány célkitűzéseinek és üzeneteinek közvetítéséhez. Bővebben itt olvashat a Biztonságosabb és egészségesebb munkahelyet minden korosztálynak Munkahelyi biztonság és egészségvédelem az idősödő munkaerő tükrében című kísérleti projektről Tudjon meg többet a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi irányításról az idősödő munkaerő tükrében

3 3 Az Egészséges Munkahelyek kampány évi csúcstalálkozója A munkahelyi stressz kezelése Az Egészséges Munkahelyek kampány évi csúcstalálkozóján vezető európai szakértők és döntéshozók vesznek részt. Ezúttal azért ülnek össze, hogy megvitassák a bevált módszereket, és a jövőre szóló stratégiákat keressenek az európai vállalkozásokat érintő stressz és pszichoszociális kockázatok kezelésére. A november 3 4-én, a spanyolországi Bilbaóban tartott esemény egyben a munkahelyi stressz és a pszichoszociális kockázatok kezeléséről szóló kétéves Egészséges Munkahelyek kampány zárórendezvénye lesz. Bővebben a csúcstalálkozóról évi Európai Hét Vegyen részt a munkával összefüggő stressz kezelésében A Munkahelyi Biztonság és Egészségvédelem 2015-ös Európai Hete minden résztvevő számára eseménydúsnak ígérkezik. Az október 19-től 23-ig tartó hét része az Egészséges Munkahelyek Kezeljük a stresszt! kampánynak. Vegyen részt Ön is, és tudjon meg többet arról, miért fontos a pszichoszociális kockázatok megelőzése és kezelése a munkavállalók és a vállalkozások számára. Tekintse meg a hazájában várható eseményeket Tudjon meg többet a munkahelyi stresszről JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK 292/2015. (X. 8.) Korm. rendelet a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet módosításáról. Megjelent: MK 2015/146. (X. 8.) - Hatályos: (Bővebben fent a kiemelt jogszabályoknál) 64/2015. (X. 16.) FM rendelet a mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítvány bevezetéséről és kiadásának szabályairól szóló 83/2003.(VII. 16.) FVM rendelet, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet módosításáról. Megjelent: MK 2015/153. (X. 16.)- Hatályos: , A mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítvány bevezetéséről és kiadásának szabályairól szóló 83/2003. (VII. 16.) FVM rendelet 1. számú mellékletében foglalt b) Erdészeti gépek táblázat 6. sor b oszlopának Aprítógépek szövegrésze helyébe az Aprítógépek, a behordó asztal nélküli, kézi adagolású aprítógépek kivételével szöveg lép.

4 4 58/2015. (X. 27.) BM rendelet a belügyminiszter irányítása alá tartozó rendvédelmi szervek által üzemben tartott szolgálati járművekre, azok forgalomba helyezésére, időszakos vizsgálatára vonatkozó különös szabályokról. Megjelent: MK 2015/160. (X. 27.) - Hatályos: A módosítás érinti a tűzoltási, műszaki mentési tevékenységhez kapcsolódó tűzvédelmi technika alkalmazhatóságáról szóló 15/2010. (V. 12.) ÖM rendeletet is, amihez olyan kiegészítéseket ad, amelyek előírják - a habképző anyagok felülvizsgálata során a minőségigazolás módját és mintavételét, - a tűzoltás és műszaki mentés során használt járművek járóképes alvázrészét érintő felülvizsgálatának és javításának módszerét. Ez utóbbiakat a közúti közlekedésről szóló törvény, és a gépjárműfenntartó tevékenység személyi és dologi feltételeiről szóló jogszabály előírásainak megfelelően kell elvégezni. 313/2015. (X. 28.) Korm. rendelet az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet jogharmonizációs célú módosításáról. Megjelent: MK 2015/161. (X. 28.) - Hatályos: A módosítás elsősorban a lakosság egészségének az emberi fogyasztásra szánt vízben található radioaktív anyagokkal szembeni védelmére vonatkozó követelmények meghatározásáról szóló, október 22-i 2013/51/Euratom tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja. Érdemes kiemelni még, hogy az érintett üzemeltetőknek az ivóvízbiztonsági tervet a kis és egyedi ( főt ellátó) vízellátó rendszerek esetén július 1-jéig kell benyújtani jóváhagyásra az illetékes népegészségügyi szervhez, a korábbi július 1-jei terminus helyett. 322/2015. (X. 30.) Korm. rendelet az építési beruházások, valamint az építési beruházásokhoz kapcsolódó tervezői és mérnöki szolgáltatások közbeszerzésének részletes szabályairól. Megjelent: MK 2015/163. (X. 30.) - Hatályos: A jogszabály II. fejezetét képező tervezési és mérnöki szolgáltatások megrendelésére vonatkozó speciális szabályokban a környezetvédelem is a közbeszerzési szempontrendszerhez tartozik. Az 1. sz mellékletben (Az építési beruházás közbeszerzési dokumentumainak tartalma) - az általános követelmények példaképpen utalnak a közegészségügyi, biztonsági megállapítások és követelmények figyelembevételére, - a közbeszerzési műszaki leírás része a minőségbiztosítási, munkavédelmi és biztonsági követelmények ismertetése. - Hatályon kívül helyezi az építési beruházások közbeszerzésének részletes szabályairól szóló 306/2011. (XII. 23.) Korm. rendeletet. SZABVÁNYVÁLTOZÁSOK Munkavédelem Villamos munkák, berendezések, eszközök MSZ EN 60529:2015 Villamos gyártmányok burkolatai által nyújtott védettségi fokozatok (IP-kód) (Az MSZ EN 60529:2001 Villamos gyártmányok burkolatai által nyújtott védettségi fokozatok c. szabvány helyett)

5 5 Tájékoztatás a novemberi szabványváltozásokról MSZ EN :2011+A1:2015 Hulladékgyűjtő járművek. Általános és biztonsági követelmények. 1. rész: Hátulsó töltésű hulladékgyűjtő járművek (angol nyelvű, az MSZ EN :2012 Hulladékgyűjtő járművek. Általános és biztonsági követelmények. 1. rész: Hátulsó töltésű hulladékgyűjtő járművek c. szabvány helyett) MSZ EN 1908:2015 Személyszállításra tervezett kötélpálya-berendezések biztonsági követelményei. Feszítőberendezések MSZ EN 12845:2015 Beépített tűzoltó berendezések. Sprinklerberendezések. Tervezés, kivitelezés és karbantartás MSZ EN 12882:2015 Szállítóhevederek általános célú felhasználásra. Elektromos és tűzveszélyességi biztonsági követelmények MSZ EN 13611:2015 Gáznemű és/vagy folyékony tüzelőanyaggal működő égők és készülékek biztonsági, szabályozó- és vezérlőberendezései. Általános követelmények MSZ EN 14071:2015 LPG-berendezések és -tartozékok. Cseppfolyósított szénhidrogéngázt (LPG-t) tároló nyomástartó edények nyomáshatároló biztonsági szelepei. Segédberendezések MSZ EN 16631:2015 LPG-berendezések és -tartozékok. Cseppfolyósított szénhidrogéngázt (LPG-t) tároló nyomástartó edények nyomáshatároló biztonsági szelepei. Újrabeállítási követelmények MSZ EN :2012+A1:2015 Gáztüzelésű kazánok. 1. rész: Általános követelmények és vizsgálatok MSZ EN :2013+A1:2015 Ipari targoncák. Biztonsági követelmények és igazolásuk. 1. rész: Önjáró ipari targoncák, egyéb vezető nélküli targoncák, változtatható gémkinyúlású targoncák és teherszállító targoncák kiegészítő követelményei MSZ EN 16664:2015 Játéktéri eszközök. Könnyűszerkezetű kapuk. Funkcionális, biztonsági követelmények és vizsgálati módszerek MSZ EN ISO 7010:2012/A5:2015 Grafikus szimbólumok. Biztonsági színek és biztonsági jelzések. Regisztrált biztonsági jelzések 5. módosítás (angol nyelvű, az ugyancsak angol nyelvű MSZ EN ISO 7010:2013 Grafikus szimbólumok. Biztonsági színek és biztonsági jelzések. Regisztrált biztonsági jelzések c. szabvány módosítása) MSZ EN ISO 9001:2015 Minőségirányítási rendszerek. Követelmények (az MSZ EN ISO 9001:2009 Minőségirányítási rendszerek. Követelmények c. szabvány helyett) MSZ EN ISO 9698:2015 Vízminőség. A trícium aktivitáskoncentrációjának meghatározása. Folyadékszcintillációs számlálási módszer MSZ EN ISO 13702:2015 Kőolaj- és földgázipar. Tengeri termelőberendezések esetén a tűz és a robbanás ellenőrzése és mérséklése. Követelmények és útmutatók

6 6 MSZ EN ISO 14001:2015 Környezetközpontú irányítási rendszerek. Követelmények alkalmazási útmutatóval (az MSZ EN ISO 14001:2005 Környezetközpontú irányítási rendszerek. Követelmények és alkalmazási irányelvek c. szabvány helyett) MSZ :2015 Emelőgépek időszakos vizsgálata. 1. rész: Általános előírások (az MSZ :2009 Emelőgépek időszakos vizsgálata. 1. rész: Általános előírások c. szabvány helyett) MSZ :1973 Sztatikus feltöltődések. Fogalmak MSZ :1973 Sztatikus feltöltődések. Veszélyességi szintek MSZ :1974 Sztatikus feltöltődések. A védelem módja MSZ :1975 Sztatikus feltöltődési mérések. A levezetési ellenállás vizsgálata MSZ :1976 Sztatikus feltöltődési mérések. Vezetőképes kesztyű és lábbeli vizsgálata MSZ :1978 Sztatikus feltöltődési mérések. A feltöltődés nagyságának mérése MSZ :1978 Bányabeli erősáramú villamos hálózatok, fogyasztók és áramforrások feszültségei, hálózati rendszerei és érintésvédelmi módjai MSZ :1986 Bányabeli munkahelyi berendezések. A villamos engergiaellátás és vezérlés általános biztonsági követelményei.

Jogszabály- és szabványváltozások - 2014. május

Jogszabály- és szabványváltozások - 2014. május Jogszabály- és szabványváltozások - 2014. május JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK, Figyelemfelhívások A jogszabályváltozások közül az alábbiak emelhetők ki: 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet a felvonókról, mozgólépcsőkről

Részletesebben

Jogszabály- és szabványváltozások - 2015. január

Jogszabály- és szabványváltozások - 2015. január Jogszabály- és szabványváltozások - 2015. január JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK, Figyelemfelhívások A jogszabályváltozások közül az alábbi emelhető ki: 2/2015. (I. 20.) NFM rendelet a Nemzeti Munkaügyi Hivatal megszűnésével

Részletesebben

Magyar Elektrotechnikai Egyesület. Elektrosztatikai. rendelet. Dr.Szedenik Norbert BME VET

Magyar Elektrotechnikai Egyesület. Elektrosztatikai. rendelet. Dr.Szedenik Norbert BME VET Magyar Elektrotechnikai Egyesület Elektrosztatikai szabvány és rendelet Dr.Szedenik Norbert BME VET 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet (OTSZ) Elektrosztatika 231. (1) Az A vagy B tűzveszélyességi osztályba

Részletesebben

Jogszabályváltozások 2014. szeptember

Jogszabályváltozások 2014. szeptember Jogszabályváltozások 2014. szeptember MUNKAVÉDELEM Módosított jogszabályok: 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről Módosítva:2014.09.05

Részletesebben

Jogszabály- és szabványváltozások: 2015. szeptember

Jogszabály- és szabványváltozások: 2015. szeptember Jogszabály- és szabványváltozások: 2015. szeptember JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK, Figyelemfelhívások A jogszabályváltozások közül az alábbiak emelhetők ki: 52/2015. (IX. 18.) NFM rendelet a Veszélyes Áruk Nemzetközi

Részletesebben

Jogszabály- és szabványváltozások: március

Jogszabály- és szabványváltozások: március Jogszabály- és szabványváltozások: 2016. március JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK, Figyelemfelhívások A jogszabályváltozások közül az alábbiak emelhetők ki: 69/2016. (III. 31.) Korm. rendelet az állami hulladékgazdálkodási

Részletesebben

Levegőtisztaság-védelmi mérések, aktuális és várható szabályok

Levegőtisztaság-védelmi mérések, aktuális és várható szabályok Levegőtisztaság-védelmi mérések, aktuális és várható szabályok KSZGYSZ konferencia 2012. május 22. Bibók Zsuzsanna Tartalom A 2011-ben hatályba lépett jogszabályok új előírásai; 306/2011.(XII.23.)kormányrendelet,

Részletesebben

Jogszabály- és szabványváltozások: január

Jogszabály- és szabványváltozások: január Jogszabály- és szabványváltozások: 2017. január JOGSZABÁLYOK 1/2017. (I. 3.) NFM rendelet a központi hivatalokat és minisztériumi háttérintézményeket érintő szervezeti átalakításokkal összefüggésben egyes

Részletesebben

Fichtinger Gyula, Horváth Kristóf

Fichtinger Gyula, Horváth Kristóf A sugárvédelmi hatósági feladatok átvételével kapcsolatos feladatok és kihívások Fichtinger Gyula, Horváth Kristóf Országos Atomenergia Hivatal 2015.04.21. Sugárvédelmi hatósági feladatok átvétele 1 Tartalom

Részletesebben

Jogszabály- és szabványváltozások: április

Jogszabály- és szabványváltozások: április Jogszabály- és szabványváltozások: 2017. április A változások közül az alábbi jogszabály emelhető ki: Változások: 88/2017. (IV. 10.) Korm. rendelet a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati

Részletesebben

218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet az egyes szabálysértésekről 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet a lakáscélú állami támogatásokról

218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet az egyes szabálysértésekről 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet a lakáscélú állami támogatásokról 1990. évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról 1991. évi XX. törvény a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről

Részletesebben

Hatályos jogszabályok. Levegőtisztaság-védelem. I. Fejezet. A Kormány 306/2010. (XII. 23.) Korm. Általános rendelkezések. Hatályos szabályozás

Hatályos jogszabályok. Levegőtisztaság-védelem. I. Fejezet. A Kormány 306/2010. (XII. 23.) Korm. Általános rendelkezések. Hatályos szabályozás Hatályos jogszabályok Levegőtisztaság-védelem Hatályos szabályozás 1. A Kormány 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelete a levegővédelméről 2. A vidékfejlesztési miniszter 4/2011. (I. 14.) VM rendelete a levegőterheltségi

Részletesebben

.Munka és közlekedésbiztonsági tevékenysége 2013. február 1.

.Munka és közlekedésbiztonsági tevékenysége 2013. február 1. Vidékfejlesztési Minisztérium Mezőgazdasági Gépesítési Intézet 2100 Gödöllő Tessedik Sámuel u.4..munka és közlekedésbiztonsági tevékenysége 2013. február 1. 1 Mikor biztonságos egy gép, berendezés? Egy

Részletesebben

Tűzvédelmi Szakértők Továbbképzése:

Tűzvédelmi Szakértők Továbbképzése: A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség Tűzvédelmi Főosztálya az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat hatálybalépését megelőzően széleskörű szakmai konferenciákat,

Részletesebben

Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centrum Mezőgazdaságtudományi Kar. KE/32-01 Szabványok és környezetvédelmi jogszabályok felügyelete

Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centrum Mezőgazdaságtudományi Kar. KE/32-01 Szabványok és környezetvédelmi jogszabályok felügyelete Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centrum Mezőgazdaságtudományi Kar KE/32-01 (Jogi és egyéb követelmények. A megfelelőség kiértékelése) 1. kiadás Hatályba léptetve: 2015. március 12. Készítette:

Részletesebben

Jogszabály- és szabványváltozások: 2015. június

Jogszabály- és szabványváltozások: 2015. június Jogszabály- és szabványváltozások: 2015. június JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK, Figyelemfelhívások A jogszabályváltozások közül az alábbi emelhető ki: 2015. évi LXXXIII. törvény a Nemzetközi Vasúti Fuvarozási Egyezmény

Részletesebben

Környezetvédelmi jogszabályok listája JELENLEG HATÁLYOS KÖRNYEZETVÉDELMI JOGSZABÁLYOK LISTÁJA TÉMAKÖR: 1 / 30

Környezetvédelmi jogszabályok listája JELENLEG HATÁLYOS KÖRNYEZETVÉDELMI JOGSZABÁLYOK LISTÁJA TÉMAKÖR: 1 / 30 JELENLEG HATÁLYOS KÖRNYEZETVÉDELMI JOGSZABÁLYOK LISTÁJA 2011. TÉMAKÖR: 1 / 30 Hulladékgazdálkodás Levegővédelem Termékdíj Természetvédelem Vízvédelem, vízgazdálkodás Zaj- és rezgésvédelem 2 / 30 TÖRVÉNYEK

Részletesebben

Jogszabály- és szabványváltozások október

Jogszabály- és szabványváltozások október Jogszabály- és szabványváltozások - 2014. október JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK, Figyelemfelhívások A jogszabályváltozások közül az alábbiak emelhetők ki: 2014. évi XLI. törvény egyes közszolgáltatási tárgyú törvények

Részletesebben

Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei. Előadó: Ambrus István tűzoltó alezredes

Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei. Előadó: Ambrus István tűzoltó alezredes Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei Előadó: Ambrus István tűzoltó alezredes A szabályozás fejlődése Kötelező szabványok 2/2002 Bm rendelet 9/2008 ÖTM rendelet 28/2011 Bm rendelet Tervezés,

Részletesebben

tervezői tevékenység

tervezői tevékenység 1 A tervezői tevékenység jogszabályai és az MMK új szabályozásának helyzete LAKITELEK 2013. december 10. 2 Az építészeti-műszaki tervezési tevékenységgel kapcsolatos előírások 3 ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK Étv.

Részletesebben

Munkavédelmi változások -a technikai fejlődés felhasználása a munkavállalók védelmének érdekében

Munkavédelmi változások -a technikai fejlődés felhasználása a munkavállalók védelmének érdekében TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése Munkavédelmi változások -a technikai fejlődés felhasználása a munkavállalók védelmének érdekében

Részletesebben

Jogszabályok listája

Jogszabályok listája Kiadás száma 03 Kiadás dátuma: 2018.07.10. Oldal 1/8. KÖRNYEZETVÉDELEM 1995. évi LIII. törvény a környezet védelmének általános szabályairól 83/1997. (IX.26.) OGY határozat a Nemzeti Környezetvédelmi Programról

Részletesebben

Jogszabály- és szabványváltozások: 2015. augusztus

Jogszabály- és szabványváltozások: 2015. augusztus Jogszabály- és szabványváltozások: 2015. augusztus JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK, Figyelemfelhívások A jogszabályváltozások közül az alábbiak emelhetők ki: 225/2015. (VIII. 7.) Korm. rendelet a veszélyes hulladékkal

Részletesebben

A fajlagos tűzterhelési adatszolgáltatás

A fajlagos tűzterhelési adatszolgáltatás Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Kötelező szakmai továbbképzés 2015 II. Norma szerinti villámvédelem: a tervezés gyakorlati kérdései (részlet az előadásból) 2015. szeptember 8. 1 Köteles-e

Részletesebben

Gyüre Péter

Gyüre Péter Gyüre Péter 2018. 05. 09. 1 Tartalom Jogszabályi háttér Az ellenőrzési rendszer Személyi feltételek Felülvizsgálatok gyakorisága Felülvizsgálatra kötelezettek köre Felülvizsgálat jogszabályai 2018. 05.

Részletesebben

VT - MMK Elektrotechnikai tagozat 2015.02.02. Villámvédelem. #1. Szabvány és jogszabályi környezet változása, dokumentálás.

VT - MMK Elektrotechnikai tagozat 2015.02.02. Villámvédelem. #1. Szabvány és jogszabályi környezet változása, dokumentálás. Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Kötelező szakmai továbbképzés 2014 2015. február 2. #1. Szabvány és jogszabályi környezet változása, dokumentálás Tartalom, tervezői jogosultságok A tervezés

Részletesebben

Jogszabály- és szabványváltozások - 2015. május

Jogszabály- és szabványváltozások - 2015. május Jogszabály- és szabványváltozások - 2015. május JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK, Figyelemfelhívások A jogszabályváltozások közül az alábbi emelhető ki: 15/2015. (V. 22.) NGM rendelet a nyomástartó berendezések és

Részletesebben

EHS modul rendszer. Király Lajos, Zoltek, EHS vezető

EHS modul rendszer. Király Lajos, Zoltek, EHS vezető EHS modul rendszer Király Lajos, Zoltek, EHS vezető Munkavédelem Tűzvédelem Környezetvédelem Robbanásbiztonság-technika menetrendje Ex owner s engineer Robbanásbiztonságtechnika Általános ipari megfelelés

Részletesebben

Jogszabály- és szabványváltozások: 2015. november

Jogszabály- és szabványváltozások: 2015. november Jogszabály- és szabványváltozások: 2015. november JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK, Figyelemfelhívások A jogszabályváltozások közül az alábbiak emelhetők ki: 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelet a Legionella által okozott

Részletesebben

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok Járművekbe épített tűzjelző- és tűzoltó berendezések Karbantartási, üzemeltetési tapasztalatok Előadó: Garai Tamás Tűzvédelmi mérnök Tűzjelző berendezés tervező

Részletesebben

Villamos és villámvédelmi berendezések

Villamos és villámvédelmi berendezések Villamos és villámvédelmi berendezések az 54/2014. (XII.5.) BM rendeletben (OTSZ) és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (TvMI 7.1: 2015.03.05.)-ben Villamos tűzvédelmi követelmények építmények tervezése és

Részletesebben

A SZABVÁNYÜGYI KÖZLÖNYBEN 2008. III. NEGYEDÉVBEN KÖZZÉTETT FONTOSABB KATASZTRÓFAVÉDELMET, ILLETVE TŰZVÉDELMET ÉRINTŐ SZABVÁNYOK

A SZABVÁNYÜGYI KÖZLÖNYBEN 2008. III. NEGYEDÉVBEN KÖZZÉTETT FONTOSABB KATASZTRÓFAVÉDELMET, ILLETVE TŰZVÉDELMET ÉRINTŐ SZABVÁNYOK TŰZVÉDELMET ÉRINTŐ SZABVÁNYOK *MSZ EN 443:2008 *MSZ EN 1439:2008 *MSZ EN 1440:2008 Védősisakok épületekben és más szerkezetekben végzett tűzoltáshoz (MSZ EN 443:2003 helyett, SzK: 8) LPG-berendezések és

Részletesebben

Mezőgazdas légszennyezés. Bibók Zsuzsanna NAIK konferencia április 26.

Mezőgazdas légszennyezés. Bibók Zsuzsanna NAIK konferencia április 26. Mezőgazdas gazdaság és légszennyezés Bibók Zsuzsanna NAIK konferencia 2016. április 26. Tartalom A mezőgazdaságból származó légszennyezőanyag és bűz kibocsátás; A levegő védelmi jogi szabályozás mezőgazdaságot

Részletesebben

A Projekt Igazgatóságon alkalmazott rendeletek és jogszabályok

A Projekt Igazgatóságon alkalmazott rendeletek és jogszabályok A Projekt Igazgatóságon alkalmazott ek és jogszabályok SOR- SZÁM 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. NYILV. SZÁM MEGNEVEZÉS FELLELHETŐSÉG 1959. évi IV. törvény 1988. évi I. törvény 1992. évi XXXVIII.

Részletesebben

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! között

A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! között 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! 2016.01.01-2016.02.14. között 2016.02.15-től Tűzvédelmi szabálytalanság Tűzvédelmi

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 582 01 Emelőgép-ügyintéző

Részletesebben

Hatósági ellenőrzés. Tűzvédelmi szabálytalanság

Hatósági ellenőrzés. Tűzvédelmi szabálytalanság Hatósági ellenőrzés szabálytalanság legkisebb legnagyobb 1. előírás megszegése, ha az tüzet idézett elő 100 000 1 000 000 2. szabály megszegése, ha az tüzet idézett elő és az oltási 200 000 3 000 000 tevékenységben

Részletesebben

Jogszabály- és szabványváltozások: augusztus

Jogszabály- és szabványváltozások: augusztus Jogszabály- és szabványváltozások: 2017. augusztus JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK, Figyelemfelhívások A változások közül az alábbi jogszabályok emelhetők ki: 16/2017. (VIII. 7.) EMMI rendelet az egészségügyi kártevőirtószerekkel,

Részletesebben

Jogszabály- és szabványváltozások: 2015. július

Jogszabály- és szabványváltozások: 2015. július Jogszabály- és szabványváltozások: 2015. július A jogszabályváltozások közül az alábbi emelhető ki: 41/2015. (VII. 3.) NFM rendelet az üvegházhatású gázokkal kapcsolatos tevékenységeket végző természetes

Részletesebben

Erősáramú berendezések felülvizsgálói tanfolyam Gyüre Péter (villamos üzemmérnök és műszaki tanár) / 1

Erősáramú berendezések felülvizsgálói tanfolyam Gyüre Péter (villamos üzemmérnök és műszaki tanár) / 1 Erősáramú berendezések felülvizsgálói tanfolyam Gyüre Péter (villamos üzemmérnök és műszaki tanár) 1 A szabványosítás fogalma Magyarországi villamosipari szabványosítás Szabványok alkalmazása 2002-től

Részletesebben

BEMUTATKOZÁS CÉGISMERTETŐ

BEMUTATKOZÁS CÉGISMERTETŐ BEMUTATKOZÁS CÉGISMERTETŐ CÉGISMERTETŐ Fő célul tűztük ki, hogy segítsünk a cégeknek, vállalkozásoknak eligazodni a környezetvédelmi, munkavédelmi, tűzvédelmi, ADR és energetikai szabályozás bonyolult

Részletesebben

Aktuális és jövőbeni jogszabályi változások a bejelentés köteles tűzvédelmi szolgáltatások terén

Aktuális és jövőbeni jogszabályi változások a bejelentés köteles tűzvédelmi szolgáltatások terén Aktuális és jövőbeni jogszabályi változások a bejelentés köteles tűzvédelmi szolgáltatások terén Barta-Vámos László tű. százados 2013.06.05-06. Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Részletesebben

Tűzjelző rendszerek, a tűzvédelmi hatóság tapasztalatai

Tűzjelző rendszerek, a tűzvédelmi hatóság tapasztalatai Tűzjelző rendszerek, a tűzvédelmi hatóság tapasztalatai Tűzjelző Tervezők Szakmai Napja Lakitelek, 2013. december 10. Gyapjas János tű. őrnagy Bács-Kiskun MKI igazgató-helyettes Közös cél az építményben,

Részletesebben

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak.

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Egészséges munkahelyek Kezeljük a stresszt! A munkahelyi stressz és a pszichoszociális kockázatok kezelése Balogh Katalin Nemzeti Fókuszpont vezető 2014. április 23. A munkahelyi biztonság és egészségvédelem

Részletesebben

ELEMZŐ KAPACITÁS FEJLESZTÉSE, MÓDSZERTANI FEJLESZTÉS MEGVALÓSÍTÁSA

ELEMZŐ KAPACITÁS FEJLESZTÉSE, MÓDSZERTANI FEJLESZTÉS MEGVALÓSÍTÁSA TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése ELEMZŐ KAPACITÁS FEJLESZTÉSE, MÓDSZERTANI FEJLESZTÉS MEGVALÓSÍTÁSA Előadó: Szentesi Fekete

Részletesebben

Villamos és villámvédelmi berendezések

Villamos és villámvédelmi berendezések Villamos és villámvédelmi berendezések az 54/2014. (XII.5.) BM rendeletben (OTSZ) és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (TvMI)-ben Villamos tűzvédelmi követelmények építmények tervezése és építése esetén 2

Részletesebben

Tűzmegelőzési szakterület

Tűzmegelőzési szakterület Tűzmegelőzési szakterület Érces Ferenc tű. ezredes főosztályvezető Budapest, 2017. március 21. Tűzvédelmi hatósági tevékenység 2012-től a tűzvédelmi hatósági tevékenység átstrukturálódott: -65 katasztrófav

Részletesebben

Nemzeti Munkaügyi Hivatal

Nemzeti Munkaügyi Hivatal Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelem helyzete hazánkban. Az NMH MMI tevékenysége a szabályozásban és a célellenőrzések megszervezésében, figyelembe véve az e területen bekövetkezendő változásokra. MUNKAVÉDELMI

Részletesebben

A Népegészségügyi Szakigazgatási Szervek és a Járási Népegészségügyi Intézetek feladatai az ivóvízbiztonság-felügyelet területén

A Népegészségügyi Szakigazgatási Szervek és a Járási Népegészségügyi Intézetek feladatai az ivóvízbiztonság-felügyelet területén Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat A Népegészségügyi Szakigazgatási Szervek és a Járási Népegészségügyi Intézetek feladatai az ivóvízbiztonság-felügyelet területén Horváth Kinga, Németh Dávid

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Összefogás sétány 3. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2017. február 03. Ellenőrzés célja:

Részletesebben

A Magyar Közlönyben megjelent joganyag tartalomjegyzéke

A Magyar Közlönyben megjelent joganyag tartalomjegyzéke A Magyar Közlönyben megjelent joganyag tartalomjegyzéke 2016. januári csökkentett joganyag (Alaptörvény módosításai, törvények, kormányrendeletek, PSZÁF, MNB, NMHH MEKH és miniszteri, rendeletek). *jelöltek

Részletesebben

375/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet. a tűzvédelmi tervezői tevékenység folytatásának szabályairól

375/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet. a tűzvédelmi tervezői tevékenység folytatásának szabályairól Hatályos: 2015.03.05-2015.08.31 375/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet a tűzvédelmi tervezői tevékenység folytatásának szabályairól A Kormány a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról

Részletesebben

A BELÜGYMINISZTÉRIUM II. FÉLÉVI JOGALKOTÁSI MUNKATERVE

A BELÜGYMINISZTÉRIUM II. FÉLÉVI JOGALKOTÁSI MUNKATERVE A BELÜGYMINISZTÉRIUM 2017. II. FÉLÉVI JOGALKOTÁSI MUNKATERVE Jogszabály/ közjogi szervezetszabályozó eszköz/ jelentés megjelölése 1. törvény Cím Egyes migrációs tárgyú törvények módosításáról A jogszabálytervezet

Részletesebben

1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására?

1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására? 2 1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására? 2/ Ismertesse a vállalkozói igazolvány kérelmére vonatkozó előírásokat, eljárásokat,

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK Műszaki Biztonsági Szabályzat 11/2013.(III.21.) NGM

TARTALOMJEGYZÉK Műszaki Biztonsági Szabályzat 11/2013.(III.21.) NGM TARTALOMJEGYZÉK Műszaki Biztonsági Szabályzat 11/2013.(III.21.) NGM 1. A Műszaki Biztonsági Szabályzat alkalmazási területe 6226 2. Fogalom meghatározások 6226 2.1. Általános fogalom meghatározások 6226

Részletesebben

Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv

Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv Tűzvédelmi Műszaki Irányelv Nagy Katalin TMKE elnöke Visegrád, 2014. 10. 02. TSZVSZ - Országos Tűzvédelmi Konferencia Szabályozási célok TMMK a jogszabály követelményeit

Részletesebben

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA I. KATONAI HATÓSÁGI KONFERENCIA Balatonkenese, 2012. május 8 9. BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA Készítette: Fóti Zoltán vezető tanácsos HM Hatósági Hivatal Veszélyes Katonai Objektum

Részletesebben

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv

Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv Fenyvesi Zsolt Tűzvédelmi mérnök Tűzvédelmi tervező szakmérnök Előzmények-problémák Mi indokolta az új követelményt? Információ hiány az üzemeltetésnél - a megvalósult

Részletesebben

Aktualitások a minőségirányításban

Aktualitások a minőségirányításban 1 Aktualitások a minőségirányításban Önálló területek kockázatai Előadó: Solymosi Ildikó TQM Consulting Kft. ügyvezető TQM szakértő, munkavédelmi szakmérnök, vezető auditor A) A munkahelyi egészségvédelemmel

Részletesebben

A műszaki vizsgálatról

A műszaki vizsgálatról A műszaki vizsgálatról A Nemzeti Közlekedési Hatóság a kormány kijelölése alapján felelős többek között a közúti járművek műszaki megvizsgálásáért is. A járművek műszaki megvizsgálásáról rendelkező jogszabályok

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Futórózsa u. 90. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2016. október 14. Ellenőrzés célja: Bejárás

Részletesebben

Írta: MTbiztonsag szeptember 28. szombat, 18:45 - Módosítás: április 05. szombat, 21:24

Írta: MTbiztonsag szeptember 28. szombat, 18:45 - Módosítás: április 05. szombat, 21:24 Amikor a tűzvédelem fontosságáról beszélünk, akkor mindenki úgy gondolja, hogy a leégő hatalmas épületek rémképe és a várható pusztulás eléggé visszatartja a cégeket és a dolgozókat a hanyagságtól. Mivel

Részletesebben

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és TSZVSZ Országos Tűzvédelmi Konferencia

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és TSZVSZ Országos Tűzvédelmi Konferencia BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és TSZVSZ Országos Tűzvédelmi Konferencia Hotel Marina-Port Balatonkenese 2018. április 26 27. Oltóberendezések tervezése, kivitelezése és dokumentálása a gyakorlatban,

Részletesebben

Ellenőrzés eszköze helyszíni ellenőrzés helyszíni ellenőrzés. Ellenőrzés ütemezése. helyszíni ellenőrzés. helyszíni ellenőrzés. helyszíni ellenőrzés

Ellenőrzés eszköze helyszíni ellenőrzés helyszíni ellenőrzés. Ellenőrzés ütemezése. helyszíni ellenőrzés. helyszíni ellenőrzés. helyszíni ellenőrzés Ssz. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Ellenőrzés tárgya Piacfelügyeleti COérzékelő termék forgalmazóinál Piacfelügyeleti pontszerű füstérzékelő termék forgalmazóinál, Piacfelügyeleti tűzgátló tömítőanyagok forgalmazóinál,

Részletesebben

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján Nédó Ferenc munkafelügyeleti referens NGM Munkavédelmi Főosztály

Részletesebben

tartás1 (2. függelék) Az eredetileg zárt (törőszeges) porral oltó tűzoltó készülékeket újratöltésre - vissza kell juttatni a gyártóhoz

tartás1 (2. függelék) Az eredetileg zárt (törőszeges) porral oltó tűzoltó készülékeket újratöltésre - vissza kell juttatni a gyártóhoz Az új OTSZ: 9/2008(II.22) ÖTM rendelet Tűzoltó készülékekről: 6 Élettartam és selejtezés. 6.1. A tűzoltó készülékek, és alkatrészek élettartama a következők kivételével nem haladhatja meg a 20 évet: a)

Részletesebben

Európai Helyes Gyakorlat Díjak

Európai Helyes Gyakorlat Díjak A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Egészséges munkahelyek Együtt a kockázatok megelőzéséért www.healthy-workplaces.eu NEVEZÉSI FELHÍVÁS Európai

Részletesebben

Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége alaptevékenysége, feladat- és hatásköre

Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége alaptevékenysége, feladat- és hatásköre Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége alaptevékenysége, feladat- és hatásköre A Fejér Megyei Kormányhivatal, így a Közlekedési Felügyelőség SZMSZ-ének hatályos szövegét a 3/2013. (I.8.)

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2012.6.4. COM(2012) 263 final 2012/0141 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az Európai Unió által az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának megfelelő bizottságaiban az ENSZ Európai

Részletesebben

/ó alatt Ft.) A felülvizsgálatot a felhasználó kérheti (nem a tervező!). Tovább a Magyar Közlöny 202. számához!

/ó alatt Ft.) A felülvizsgálatot a felhasználó kérheti (nem a tervező!). Tovább a Magyar Közlöny 202. számához! A nemzetgazdasági miniszter 20/2010. (XII. 31.) NGM rendelete szabályozza a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal műszaki biztonsági, valamint hatáskörébe utalt építésügyi hatósági eljárásokért fizetendő

Részletesebben

Akkreditációk / Kijelölések

Akkreditációk / Kijelölések Kijelölő Szervezet (és a jogosult) Rendszertanúsítások Minőség DIN EN ISO 9001: 2000 ISO/TS 16949 (QS 9000 / VDA 6,1) MSZ EN ISO 9001: 2001 MSZ EN 729 szerint 119/2004. (IX.30.) GKM rendelettel módosított

Részletesebben

SPRINKLER TERVEZÉS, SZABVÁNYOK, BEÉPÍTÉS, KARBANTARTÁS, HATÓSÁGI FELADATOK

SPRINKLER TERVEZÉS, SZABVÁNYOK, BEÉPÍTÉS, KARBANTARTÁS, HATÓSÁGI FELADATOK MINIMAX Hungária Kft Előadó: Csízi Béla Minimax 2014 1. Tervezés és kivitelezés harmonizált szabvány alapján 2. Tervezés és kivitelezés nem harmonizált szabvány alapján 3. Beépíthető anyagok minősítése

Részletesebben

Tűzvédelem. A biztonságtudomány integrált és komplex összetevői

Tűzvédelem. A biztonságtudomány integrált és komplex összetevői Tűzvédelem A biztonságtudomány (safety culture) az angolszász országokban már elterjedt fogalom és követelmény, amely szerint minden érintett személy figyelemmel kíséri, elemzi, feltárja a veszélyeztető

Részletesebben

2013. október 25. okl. építészmérnök Tel.:(1) okl. épületszigetelő szakmérnök irodavezető

2013. október 25. okl. építészmérnök Tel.:(1) okl. épületszigetelő szakmérnök irodavezető A 305/2011/EU rendelet hatályba lépésének és a 3/2003 (I.25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet visszavonásának hatása az építési termékek forgalmazására, betervezésére és beépítésére 2013. október 25. Budavári

Részletesebben

Az üzemeltetéshez kapcsolódó jogszabályi környezet bemutatása

Az üzemeltetéshez kapcsolódó jogszabályi környezet bemutatása Az üzemeltetéshez kapcsolódó jogszabályi környezet bemutatása Katasztrófavédelem Tűzvédelem Polgári védelem Iparbiztonság Katasztrófavédelem szervezeti felépítése Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Részletesebben

Tervezett üzemidő lejártát követő üzemeltetés a Paksi Atomerőmű 2. számú blokkján

Tervezett üzemidő lejártát követő üzemeltetés a Paksi Atomerőmű 2. számú blokkján 3. melléklet Az OAH-2013-01505-0012/2014 számú jegyzőkönyvhöz Tervezett üzemidő lejártát követő üzemeltetés a Paksi Atomerőmű 2. számú blokkján Az engedélyezési eljárás összefoglaló ismertetése Közmeghallgatás,

Részletesebben

Piacfelügyeleti program a 2014. évre. Az alkalmazandó EU jogforrás száma. 2006/42/EK irányelv

Piacfelügyeleti program a 2014. évre. Az alkalmazandó EU jogforrás száma. 2006/42/EK irányelv Piacfelügyeleti program a 2014. évre Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Piacfelügyeleti Osztály Az alkalmazandó hazai, A termékkategória Biomassza (közvetlen égetésre) előkészítés gépei (bálázó,

Részletesebben

A szociális és munkaügyi miniszter, valamint az egészségügyi miniszter. /2006. ( ) SZMM-EüM együttes rendelete

A szociális és munkaügyi miniszter, valamint az egészségügyi miniszter. /2006. ( ) SZMM-EüM együttes rendelete TERVEZET A szociális és munkaügyi miniszter, valamint az egészségügyi miniszter /2006. ( ) SZMM-EüM együttes rendelete egyes munkavédelmi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról A munkavédelemről szóló

Részletesebben

Ex Fórum 2010 Konferencia. 2010. június 8. robbanásbiztonság-technika haladóknak 1

Ex Fórum 2010 Konferencia. 2010. június 8. robbanásbiztonság-technika haladóknak 1 1 Zónabesorolást csak A Fokozottan tűz- és robbanásveszélyes és B Tűz- és robbanásveszélyes tűzveszélyességi osztályba sorolt területeken kell végezni? Az OTSZ 5. Melléklet II. Fejezet 2.8.-2.13. pontjai

Részletesebben

A tűzoltó készülékek elhelyezése az új OTSZ szerint

A tűzoltó készülékek elhelyezése az új OTSZ szerint A tűzoltó készülékek elhelyezése az új OTSZ szerint Országos Tűzvédelmi Konferencia, 2014. október 2. Szabados László tű. alezredes kiemelt főreferens Legalább egy darab tűzoltó készülék Hatályos előírások

Részletesebben

Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT

Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT Tűzvédelem Tűzmegelőzés Tűzoltás Tűzvizsgálat Az égés feltétele Oxigén Gyulladási hőmérséklet Éghető anyag Az oxigén szerepe az égésben A levegő oxigéntartalma 21 % 21-18

Részletesebben

Piacfelügyeleti program a 2013. évre. Az alkalmazandó EU jogforrás száma 2006/42/EK

Piacfelügyeleti program a 2013. évre. Az alkalmazandó EU jogforrás száma 2006/42/EK Piacfelügyeleti program a 2013. évre Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Piacfelügyeleti Osztály Az alkalmazandó hazai, A termékkategória nyomda- és papíripari gépek mezőgazdasági gépek faipari gépek

Részletesebben

Épületvillamos műszaki leírás

Épületvillamos műszaki leírás SZEGED, KÖZÉP FASOR 52. SZ.SZTE KIS BIOLÓGIA ÉPÜLETIV. EMELET T402 SZÁMÚ LABORHELYISÉG MEGOSZTÁSAKÖZPONTI FŰTÉS-HŰTÉS ÉS MESTERSÉGES SZELLŐZÉS KIVITELEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ Épületvillamos műszaki leírás

Részletesebben

Jogszabály és szabványváltozások június

Jogszabály és szabványváltozások június Jogszabály és szabványváltozások - 2014. június JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK, Figyelemfelhívások A jogszabályváltozások közül az alábbiak emelhetők ki: 155/2014. (VI. 30.) Korm. rendelet a radioaktív hulladékok

Részletesebben

Jogszabály- és szabványváltozások: október

Jogszabály- és szabványváltozások: október Jogszabály- és szabványváltozások: 2016. október JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK, Figyelemfelhívások A változások közül az alábbiak emelhetők ki: 2016. évi CIV. törvény a központi hivatalok felülvizsgálatával és

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 1. oldal 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet az egyéni védőeszközök megfelelőségét értékelő szervezetek kijelölésének és

Részletesebben

ÉPÍTŐIPARI FÓRUM. Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat OTSZ 5.0.

ÉPÍTŐIPARI FÓRUM. Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat OTSZ 5.0. ÉPÍTŐIPARI FÓRUM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat OTSZ 5.0. 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet Glöckl Antal tű. őrnagy Hatósági osztályvezető Veszprémi Katasztrófavédelmi Kirendeltség 2016. október 05.

Részletesebben

INFORMÁCIÓS ADATLAP. összeállította az Ön tartályvizsgálója. H 2030 ÉRD Rákóczi Ferenc u. 83-85.

INFORMÁCIÓS ADATLAP. összeállította az Ön tartályvizsgálója. H 2030 ÉRD Rákóczi Ferenc u. 83-85. INFORMÁCIÓS ADATLAP a fogyasztóknál elhelyezett cseppfolyósított szénhidrogéngázt ( PB / LPG ) tároló tartályok felülvizsgálatainak jogi szabályozásáról összeállította az Ön tartályvizsgálója M T D L Magyar

Részletesebben

Villanyszerelő Érintésvédelmi, erősáramú berendezés szabványossági felülvizsgáló

Villanyszerelő Érintésvédelmi, erősáramú berendezés szabványossági felülvizsgáló A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Kruppa Attila MEE Tűzvédelmi Munkabizottság. A Villamos Tűzvédelmi Műszaki Irányelv

Kruppa Attila MEE Tűzvédelmi Munkabizottság. A Villamos Tűzvédelmi Műszaki Irányelv Kruppa Attila MEE Tűzvédelmi Munkabizottság A Villamos Tűzvédelmi Műszaki Irányelv Előzmények A tűzvédelem szabályrendszerének általános problémái: 2 - Tűzveszélyességi osztályba sorolás problematikája

Részletesebben

Mészáros János. A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során

Mészáros János. A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során Mészáros János A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során Álom és valóság Nulladik mese Megcsörrent a telefonom (1) első mese: Tűzgátló ablak(ok)ra van szükség.

Részletesebben

Munkavédelem helyzete Magyarországon a hatósági munka tükrében

Munkavédelem helyzete Magyarországon a hatósági munka tükrében Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelem helyzete Magyarországon a hatósági munka tükrében Dr. H. Nagy Judit főosztályvezető NMH MMI Munkavédelmi Főosztály A bekövetkezett balesetek időpontja 25000 20000

Részletesebben

D:\munkák\város\egys\a talajterhelési díj helyi szabályairól.doc

D:\munkák\város\egys\a talajterhelési díj helyi szabályairól.doc /5 KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 36/2004. (VI.25.) önkormányzati rendelete a talajterhelési díj helyi szabályairól az 5/2005. (I.28.). a 63/2005. (XII.6.) 2 és a 20/2009. (IX.30.) 3 egységes szerkezetben

Részletesebben

2008. évi LXXVI. Törvény a vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény módosításáról1

2008. évi LXXVI. Törvény a vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény módosításáról1 1 2008. évi LXXVI. Törvény a vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény módosításáról1 1. (1) A vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény (a továbbiakban: Vtv.) 2. -ának (3) bekezdése

Részletesebben

Villanyszerelő 4. 33 522 04 0001 33 02 Érintésvédelmi,erősáramú berendezés szabványossági felülvizsgáló

Villanyszerelő 4. 33 522 04 0001 33 02 Érintésvédelmi,erősáramú berendezés szabványossági felülvizsgáló A 10/2007 (. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból A vizsga formája: Írásbeli vizsga. A vizsga időtartama: 60 perc A vizsga leírása: A vizsgázó feladatlapot

Részletesebben