Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download ""

Átírás

1 Ö s s z e f o g l a l ó Tamáné Dr. Nagy Erzsébet Kúriai tanácselnök Vitaindító anyag a Pp. újraszabályozásához című vitaanyag megtárgyalásáról a kollégiumi tagok és a meghívottak (Dr. Török Judit a Kúria polgári kollégiumvezetőhelyettese, Dr. Csiki Péter a Debreceni Ítélőtábla kollégiumvezetője, Cogoiné Dr. Boros Ágnes táblabíró ésdr. Pribula László egyetemi docens DE ÁJK polgári eljárásjogi tanszék tanszékvezetője) részvételével tartott, a Debreceni Törvényszék Gazdasági Kollégiuma április 29-i kollégiumi üléséről 1.) Koncepcionális kérdések A tanácskozás résztvevői egyetértettek, hogy a Pp. kialakult alapelvei és általános rendelkezései körében nagymértékű koncepcionális változás nem indokolt, a jelenlegi Pp. szemléletét meghatározó szabályok nagyobb mérvű módosítása sem szükséges. A teljes eljárási rend újragondolása helyett a részletszabályok finomítása szükséges. A jogcímhez kötöttség normaszintű előírása sem indokolt, e helyett olyan normaszöveg megalkotása szükséges, amely mindenki által egységesen értelmezhető. Például a Pp (1) bekezdés c) pontjában a keresetlevél kötelező tartalmi elemeként meghatározott az érvényesített jog fogalmát szükséges pontosítani, egyértelművé téve, hogy ez nem a jogcím megjelölését jelenti. E körben indokolt lehet megvizsgálni más, hasonló jogrendszerű országok eljárási szabályait is. (Az osztrák szabályozás szerint a kereseti kérelem jogalapjának megjelölését, azaz, hogy a felperes a kérelmét mely jogszabályi rendelkezésre alapozza, az özpo sem követeli meg, a bíróságnak a kereseti követelést valamennyi lehetséges jogi aspektusból meg kell vizsgálnia természetesen a felek rendelkezési joga és a kérelemhez kötöttség elvének keretén belül. A német szabályozás is ehhez hasonló, Németországban sem jelent kötöttséget és korlátot a bíró számára a felek kérelmében előadott jogi minősítés azonos és változatlan kereseti kérelem és tényállás mellett, a kereset kötelező tartalmi elemei között az érvényesíteni kívánt jog itt sem jelenik meg, a felperesnek a vita tárgyát, határozott kereseti kérelmet, azaz, hogy milyen döntést vár a bíróságtól és az ennek alapjául szolgáló tényállást kell megjelölnie). Azt is figyelembe kell venni, hogy ez csak úgy kerülhet szabályozásra, hogy ne járjon a fair eljárás sérelmével. Emiatt olyan jogi szabályozás kialakítása szükséges, amely a téves megjelölése esetén lehetőséget ad arra, hogy a bíró az eljárás folyamán a kontradiktórius eljárás elvének megfelelően megvitatott és olyan jogcímre alapítsa döntését, amely tekintetében az ellenérdekű fél is lehetőséget kapott arra, hogy észrevételét megtegye, bizonyítási indítványait előterjessze. Mivel nem lehet minden lényeges kérdést alapelvi szinten szabályozni, ezért a Pp. koncepcionális felülvizsgálata a konkrét eljárási és különleges eljárási szabályok körében indokolt.

2 - 2-2.) Az elektronikus kommunikáció és a korszerű elektronikus eszközök használata, a lezajlott technikai változások által nyújtott lehetőségek eljárásjogi igénybe vételére régóta jelentkezik igény, ezek bevezetésének előfeltétele a bíróságokon elvégzett nagyfokú informatikai fejlesztés és gyakorlati felkészítés a személyi állományra is kiterjedően. Átgondolást igényel az eljárások gyorsítása körében olyan elektronikus eszközök használata (például SKYPE), amely videokonferencia keretén belül is lehetőséget ad távollévő (akár külföldön levő) felek, vagy tanúk ilyen módon történő meghallgatására költségkímélő módon. 3.) A törvényszék elsőfokú hatáskörét megalapozó értékhatár összegszerűségének eldöntése a statisztikai adatok és a hatásvizsgálatok alapján állapítható meg, ugyanakkor újragondolást igényelnek a Pp. 23. (1) bekezdésében meghatározott egyes perkategóriák: például az orvosi műhiba perek esetén, ha személyhez fűződő jog megsértésének a megállapítását a felperes külön nem kéri, a 30 millió forint alatti kártérítési perek elbírálása jelenleg a járásbíróság hatáskörébe tartozik, ugyanakkor ezek olyan speciális szakismeretet is igénylő ügyek, amelyek törvényszéki elsőfokú hatáskörébe utalása lenne indokolt. Keresethalmazat esetén, ha az egyes kereseti kérelmek nem azonos szintű bíróságok hatáskörébe tartoznak, szükséges lenne normaszinten szabályozni, hogy a fél által előterjesztett valamennyi kereseti kérelem elbírálására a magasabb szintű bíróság rendelkezik hatáskörrel. 4.) A költségkedvezményekre vonatkozó szabályozás felülvizsgálata körében eldöntendő kérdés, hogy vagy a bíróság, vagy a hivatal (jogi segítségnyújtó szolgálat) legyen jogosult, illetve köteles minden kérdésben határozatot hozni a jelenleg működő párhuzamos eljárás megszüntetése mellett. Ha a hivatal hatáskörébe kerül minden költségkedvezmény elbírálása, és a per során olyan adat jut a bíróság tudomására, amely alapján megállapítható, hogy a hivatal által engedélyezett költségmentességre a fél nem jogosult, a bíró jogosult, egyben köteles is legyen felülvizsgáltatni a költségkedvezmény tárgyában hozott határozatot. Amennyiben kizárólag a hivatal lesz jogosult a költségkedvezmények elbírálására, a költségek előlegezésével kapcsolatos díjak (például szakértői díj) is e hivatal költségvetéséből, és ne a bíróság költségvetéséből történjen. A járásbíróságokon rendkívül sok problémát okoz, hogy olyan pártfogó ügyvédek kerülnek kijelölésre, akik szakmai ismeretei az adott ügyben nem megfelelőek. Az is gyakori, hogy a jogi segítségnyújtó szolgálattól a bírósági panasznapra küldik az ügyfeleket, indokolt lenne a bírósági panasznap megszüntetése.

3 - 3-5.) Az illetékekre vonatkozó szabályozás áttekintése tárgyában megalapozott vélemény csak akkor hozható, ha ezt a kérdést konkrét ügyek adatai és a másodfokú statisztikai adatok tükrében hatástanulmány keretén belül megvizsgálják. 6.) A Pp (6) bekezdésében foglalt szabály fenntartása indokolt, az eljárási szabályok betartása mellett a bírónak lehetőséget ad az eljárás elhúzódásának megakadályozására és a per ésszerű időn való befejezésének biztosítására. 7.) A vagyonjogi ügyekben a felülvizsgálati szabályok nem megfelelőek, az értékhatár alatti ügyekben sok esetben szükség lenne felülvizsgálati eljárásra. Vannak olyan jogterületek, például a végrehajtási ügyek, amelyek az értékhatár miatt felülvizsgálati eljárás keretén belül soha nem kerülhetnek elbírálásra, holott súlyukat, tárgyukat tekintve ez indokolt lenne. Az új Ptk. megalkotása miatt is szükséges a felülvizsgálati eljárás szabályainak az áttekintése, hiszen számos olyan új jogi probléma adódik, amely független az ügy pertárgy értékétől. A közigazgatási perekben is szükséges a felülvizsgálati eljárás szabályainak az áttekintése, ezen ügyek nagy része az egyfokú elbírálás miatt egyesbírói eljárássá alakult. Megfontolandó a Kúrián egy olyan különtanács működtetése, amely ezekben a perekben a kezdeményezéseket elbírálhatná. Az értékhatáros szűrő fenntartása azért is indokolatlan, mert elvi kérdések az 1-2 millió forintos pertárgy értékű ügyekben is vannak. 8-9.) Nem fenntartható az a megközelítés, hogy kizárólag az 1 millió forintos összeghatár miatt a peres eljárás során a kisértékű perekre kötelező eltérő eljárási szabályokat alkalmazni. Az mindenképpen fenntartandó szabály, hogy a jogalkotó által kisértékűnek minősített ügyekben (például 1 millió forint alatti pénzkövetelések esetén) a fizetési meghagyásos eljárás kötelező legyen. Az is megfontolandó, hogy bizonyos összeghatár alatt (például vagy Ft) kötelező legyen bírósági közvetítő által a közvetítői tevékenység igénybevétele, ha a közjegyző által kibocsátott fizetési meghagyással szemben a kötelezett ellentmondást terjeszt elő. Ezeket az ügyeket a közvetítő bírósági titkár nemperes eljárásban intézné, és csak abban az esetben kerülne peres számra iktatásra, ha a közvetítés nem hozta meg a várt eredményt. A közvetítői eljárásban a tényállás, a felek álláspontja már feltárásra kerülne, ezért külön eljárási szabályok nélkül is alkalmasak lennének arra, hogy a peres eljárási általános szabályai szerint gyorsan befejeződjenek.

4 - 4 - A jelenlegi szabályozás azért is tarthatatlan, mert vannak az országban olyan régiók, ahol az 1 millió forint alatti követelés az ügyfelek egy részének akár több havi, vagy éves fizetését jelenti, vagy a vadkár, szavatosság, kártérítési perek összege sem minden esetben haladja meg az 1 millió forintos értékhatárt, ugyanakkor a jelenlegi eljárási szabályok betartásával ezek az ügyek tisztességesen nem tárgyalhatóak le. 10.) A kiemelt ügyek szabályozásának újragondolása feltétlenül indokolt. Ha ez a különleges pertípus fennmarad, finomítani szükséges a kiemelt ügyek körébe tartozó pertárgy kategóriát, mivel nem feltétlenül csak a pertárgy érték miatt minősülhet a társadalom szempontjából fontos érdeket képviselő eljárásnak egy ügy. A kiemelt ügyek szabályozása körében előírt határidők is nehezen tarthatók (Pp. 386/C. (1) bekezdés). Például ha a keresetlevél hiánypótlásra szorul és 8 napos határidő mellett hívja fel a bíróság a jogi képviselőt, rendszeresen határidő hosszabbítást kérnek, ugyanakkor a bírónak a keresetlevél beérkezésétől számított 60 napon belül már az első tárgyalást meg kell tartania. Az igen bonyolult, szakértői bizonyítást is igénylő kiemelt ügyekben is ésszerűtlen az előírt határidő, az akár több száz oldalas szakértői véleményre a peres felek 8-15 napos határidőn belül érdemi észrevételt nem tudnak tenni, a szakértő sem tudja 60 napon belül elkészíteni a szakvéleményt. Szükséges a Pp. 146/B. -ának a felülvizsgálata is, semmi sem indokolja a 200 millió forintos pertárgy érték szerinti különbségtételt a keresetváltoztatás tekintetében. 12.) A közigazgatási és munkaügyi bíróság elkülönítése a rendes bírósági rendszertől nem indokolt, a jelenlegi szabályozás koncepcionális szinten fenntartandó. A Pp. XX. fejezetébe a Kúria által kidolgozott elvek, vélemények beépítésre kerültek, az egyes részletszabályok finomítása szükséges. Amennyiben a munkaügyi perek az európai joggyakorlat alapján a köztisztviselők, közalkalmazottak jogviszonyával kapcsolatos ügyekre kerülnek majd fenntartásra, viszont már felveti a jelenlegi részletszabályok megváltoztatását.. A felülvizsgálati eljárás szűk köre miatt a rendes jogorvoslati szabályok (szűk körű) kiterjesztése indokoltnak látszik. A Pp (1) bekezdésében meghatározott 30 napos határidő fenntartása indokolatlan, ennyi időn belül soha nem kerül döntéshozatalra sor, célszerűbb lenne a jogerős határozat hozataláig rendelkezni a felfüggesztésről. 14.) A Pp. elnevezéséből is az következik, hogy nem indokolt kiegészíteni a nemperes

5 - 5 - eljárásokra vonatkozó elvi fejezettel. A jelenlegi szabályozás kielégítő, azokról az eljárásokról, amelyek nemperes eljárásoknak minősülnek, külön törvény rendelkezik, általában visszautalva a különleges eljárási szabályokat nem igénylő kérdésekben a Pp-re (például Cstv. 6. (3) bekezdése, Ctv. 32. (1) bekezdése, 72. (2) bekezdése, Vht. 9. (1) bekezdése). D e b r e c e n, április 29. napján A feljegyzést készítette: Dr. Dzsula Marianna gazdasági kollégiumvezető

Szigorlati kérdések polgári eljárásjogból

Szigorlati kérdések polgári eljárásjogból Szigorlati kérdések polgári eljárásjogból 1. A polgári eljárásjog alapfogalmai: peres- ill. nem peres eljárás, az eljárás alanyai, tárgya, célja, a bírósági út. 2. A polgári eljárásjog helye a jogrendszerben,

Részletesebben

A f ize tési i m egh g a h gy g ásos o e lj l á j rás DE-ÁJK J K P olg l á g r á i r i El E j l á j rá r sj s o j gi g Tans n z s ék

A f ize tési i m egh g a h gy g ásos o e lj l á j rás DE-ÁJK J K P olg l á g r á i r i El E j l á j rá r sj s o j gi g Tans n z s ék A fizetési meghagyásos eljárás Polgári eljárásjog elıadás DE-ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék Fogalma A közjegyzı hatáskörébe tartozó nemperes eljárás; melynek során a közjegyzı a jogosult egyoldalú kérelme

Részletesebben

A/3. POLGÁRI ELJÁRÁSJOG

A/3. POLGÁRI ELJÁRÁSJOG A/3. POLGÁRI ELJÁRÁSJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény, a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény I-XVIII. fejezetei, a 2005.évi

Részletesebben

Az EUIPO ELŐTT FELMERÜLT KÖLTSÉGEK ÉRVÉNYESÍTÉSE A MAGYAR BÍRÓSÁGOK ELŐTT?

Az EUIPO ELŐTT FELMERÜLT KÖLTSÉGEK ÉRVÉNYESÍTÉSE A MAGYAR BÍRÓSÁGOK ELŐTT? ILYEN MÉG NEM VOLT! Az EUIPO ELŐTT FELMERÜLT KÖLTSÉGEK ÉRVÉNYESÍTÉSE A MAGYAR BÍRÓSÁGOK ELŐTT? MIE Konferencia, Győr 2016. november 25. dr. Klauber Zsófia Amiről szó lesz EUIPO előtti iparjogvédelmi eljárás

Részletesebben

STATISZTIKAI ÖSSZEÁLLÍTÁS

STATISZTIKAI ÖSSZEÁLLÍTÁS FŐVÁROSI TÖRVÉNYSZÉK ELNÖKE 2015. El. V.A 20/3. STATISZTIKAI ÖSSZEÁLLÍTÁS A FŐVÁROSI TÖRVÉNYSZÉK ügyforgalmáról és tevékenységéről T A R T A L O M J E G Y Z É K cím oldalszám Ügyforgalmi statisztika a

Részletesebben

Bevezetés a p o p l o g l á g ri i elj l á j rásjo j g o b g a Dr. r P ri r b i ul u a l L ász s ló e y g e y t e e t m e i m i do d ce c n e s

Bevezetés a p o p l o g l á g ri i elj l á j rásjo j g o b g a Dr. r P ri r b i ul u a l L ász s ló e y g e y t e e t m e i m i do d ce c n e s Bevezetés a polgári eljárásjogba Polgári eljárásjog elıadás Dr. Pribula László egyetemi docens Bevezetés 1./ Alapfogalmak 2./ A polgári eljárásjog forrásai 3./ A polgári eljárásjogi szabályok hatálya 4./

Részletesebben

Tanácsi ügyek felgyorsításának lehetőségei

Tanácsi ügyek felgyorsításának lehetőségei Tanácsi ügyek felgyorsításának lehetőségei Dr. Mikló Katalin SZTNH Szabadalmi Fórum 2014. április 23. Jogszabályi háttér Megsemmisítési eljárás - feltételei (Szt. 42. ) - eljárási szabályok (Szt. 80.,

Részletesebben

Perfelvétel iratai. perkoncentráció: hiánytalan peranyag mihamarabb rendelkezésre álljon

Perfelvétel iratai. perkoncentráció: hiánytalan peranyag mihamarabb rendelkezésre álljon Perfelvétel iratai perkoncentráció: hiánytalan peranyag mihamarabb rendelkezésre álljon 1. felperesi KERESETLEVÉL 1.1. tartalom tartalmi szabályozásának célja: minél előbb rendelkezésre álljon valamennyi

Részletesebben

Szervezeti kisokos Keresetlevél

Szervezeti kisokos Keresetlevél Szervezeti kisokos Keresetlevél ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI HIVATAL 5 2018. január 1-től Hogyan indul a polgári per? z A polgári per keresetlevéllel indul, z melyet a felperes nyújt be az alperessel szemben. z A

Részletesebben

V É G Z É S T : Ezt meghaladó mértékben a felülvizsgálati kérelmet elutasítja. I N D O K O L Á S :

V É G Z É S T : Ezt meghaladó mértékben a felülvizsgálati kérelmet elutasítja. I N D O K O L Á S : BÁCS-KISKUN MEGYEI BÍRÓSÁG KECSKEMÉT A Bács-Kiskun Megyei Bíróság kérelmezőnek,- a Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Bizottság 47/2006. (VIII.28.) TVB határozata ellen benyújtott felülvizsgálati kérelme

Részletesebben

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3153/2015. (VII. 24.) AB VÉGZÉSE. Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő.

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3153/2015. (VII. 24.) AB VÉGZÉSE. Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő. 3153/2015. (VII. 24.) AB végzés 2397 AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3153/2015. (VII. 24.) AB VÉGZÉSE alkotmányjogi panasz visszautasításáról Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő

Részletesebben

A tárgyalást megelızı szakasz. elıadás

A tárgyalást megelızı szakasz. elıadás A tárgyalást megelızı szakasz Polgári eljárásjog elıadás Dr. Pribula László egyetemi docens Az elsıfokú eljárás szakaszai 1. A tárgyalást megelızı szakasz (a keresetlevél benyújtásától a perindítás hatályának

Részletesebben

Kiegészítések Juhászné Zvolenszki Anikó: Polgári eljárásjogi ismeretek 2010-es kiadású jegyzetéhez

Kiegészítések Juhászné Zvolenszki Anikó: Polgári eljárásjogi ismeretek 2010-es kiadású jegyzetéhez Kiegészítések Juhászné Zvolenszki Anikó: Polgári eljárásjogi ismeretek 2010-es kiadású jegyzetéhez I. számú kiegészítés Indoka: az egyes törvényeknek a bíróságok hatékony működését és a bírósági eljárások

Részletesebben

A Fővárosi Ítélőtábla 2.Kpkf /2006/3.

A Fővárosi Ítélőtábla 2.Kpkf /2006/3. A Fővárosi Ítélőtábla 2.Kpkf.50.422/2006/3. A Fővárosi Ítélőtábla a Magyar Autóklub (Budapest) felperesnek a Gazdasági Versenyhivatal (Budapest) alperes ellen versenyfelügyeleti ügyben hozott közigazgatási

Részletesebben

Bír í ós ó ági g i n e n mpe p res e lj l á j rások Dr. r P ri r b i ul u a l L ász s ló e y g e y t e e t m e i m i do d ce c n e s

Bír í ós ó ági g i n e n mpe p res e lj l á j rások Dr. r P ri r b i ul u a l L ász s ló e y g e y t e e t m e i m i do d ce c n e s Bírósági nemperes eljárások Polgári eljárásjog elıadás Dr. Pribula László egyetemi docens Nemperes eljárás fogalma 1. A magánjogi jogviszonyokat érintı, az igazságszolgáltatás megvalósítása vagy a tények,

Részletesebben

Szervezeti kisokos ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI HIVATAL január 1-től

Szervezeti kisokos ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI HIVATAL január 1-től Szervezeti kisokos ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI HIVATAL 1 2018. január 1-től TANÚKÉNT IDÉZTEK KERESETLEVÉL SZERVEZETI KISOKOS TÁRGYALÁSRA MEGYEK PANASZNAP Mit csinálnak a bíróságok? A bíróságok igazságszolgáltatási

Részletesebben

E M L É K E Z T E T Ő a Szegedi Ítélőtábla Polgári Kollégiumának november 24-i üléséről

E M L É K E Z T E T Ő a Szegedi Ítélőtábla Polgári Kollégiumának november 24-i üléséről 2016. El. II. C. 4/8/1. E M L É K E Z T E T Ő a Szegedi Ítélőtábla Polgári Kollégiumának 2016. november 24-i üléséről Jelen vannak A polgári kollégium tagjai: Dr. Kemenes István a Szegedi Ítélőtábla Polgári

Részletesebben

Rendhagyó Törvényházi Szeminárium Ismeretterjesztő sorozat az új Pp. főbb rendelkezéseiről

Rendhagyó Törvényházi Szeminárium Ismeretterjesztő sorozat az új Pp. főbb rendelkezéseiről SZÉKESFEHÉRVÁRI TÖRVÉNYSZÉK SAJTÓOSZTÁLY 8000 Székesfehérvár, Dózsa Gy. út 1. t. 06 22 330-577 f. 06 22 330-577 e. sajto@szekesfehervarit.birosag.hu http://szekesfehervaritorvenyszek.birosag.hu Rendhagyó

Részletesebben

A közigazgatási perrendtartásról szóló törvény tervezete Június 14.

A közigazgatási perrendtartásról szóló törvény tervezete Június 14. A közigazgatási perrendtartásról szóló törvény tervezete 2016. Június 14. Közigazgatási bírói út Közigazgatási jogviták Önkormányzati normakontroll-eljárások Egyéb közjogi jogviszonyon alapuló jogviták,

Részletesebben

A pártfogó ügyvédi díj viseléséről való rendelkezés problematikája Szerző: dr. Hajdu Emese

A pártfogó ügyvédi díj viseléséről való rendelkezés problematikája Szerző: dr. Hajdu Emese A pártfogó ügyvédi díj viseléséről való rendelkezés problematikája Szerző: dr. Hajdu Emese Budapest, 2015. augusztus 5. I. Előszó Arról, hogy a pártfogó ügyvédi díjat ki viseli, a bíróság dönt az elsőfokú,

Részletesebben

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3135/2015. (VII. 9.) AB VÉGZÉSE. Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő.

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3135/2015. (VII. 9.) AB VÉGZÉSE. Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő. 2230 AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3135/2015. (VII. 9.) AB VÉGZÉSE alkotmányjogi panasz visszautasításáról Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő végzést: Az Alkotmánybíróság

Részletesebben

Az ügyelosztás szempontjai

Az ügyelosztás szempontjai ELNÖKE 4025 Debrecen, Széchenyi utca 24. 4001 Debrecen, Pf. 661 tel.: 52/527-971 email: ballal@dit.birosag.hu debreceniitelotabla.birosag.hu 2016.El.III.A.2/13. A DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA POLGÁRI KOLLÉGIUMÁNAK

Részletesebben

A f ize tési i m egh g a h gy g ásos o e lj l á j rás

A f ize tési i m egh g a h gy g ásos o e lj l á j rás A fizetési meghagyásos eljárás Polgári eljárásjog elıadás Fogalma A közjegyzı hatáskörébe tartozó nemperes eljárás; amely során a jogosult által elıterjesztett kérelemre a közjegyzı feltételesen marasztalja

Részletesebben

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 6/ (IV. 30.) OBH utasítása a bíróságok perbeli képviseletéről szóló szabályzatról

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 6/ (IV. 30.) OBH utasítása a bíróságok perbeli képviseletéről szóló szabályzatról Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 6/ 2014. (IV. 30.) OBH utasítása a bíróságok perbeli képviseletéről szóló szabályzatról A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény 76.

Részletesebben

A/2. POLGÁRI ELJÁRÁSJOG TÉTELSOR TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG. Hatályos: január 1.

A/2. POLGÁRI ELJÁRÁSJOG TÉTELSOR TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG. Hatályos: január 1. A/2. POLGÁRI ELJÁRÁSJOG TÉTELSOR TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG Hatályos: 2018. január 1. Az alábbi jogszabályok átfogó ismerete szükséges: - a polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény

Részletesebben

BIZONYÍTÁS A KÖZIGAZGATÁSI PERBEN. dr. Koltai György

BIZONYÍTÁS A KÖZIGAZGATÁSI PERBEN. dr. Koltai György BIZONYÍTÁS A KÖZIGAZGATÁSI PERBEN dr. Koltai György A KÖZIGAZGATÁSI PER CÉLJA Pp. 2. (1) A bíróságnak az a feladata, hogy - összhangban az 1. -ban foglaltakkal - a feleknek a jogviták elbírálásához, a

Részletesebben

Az új Pp. jogértelmezési kérdéseivel foglalkozó konzultációs testület március 1-én tartott ülésén elfogadott állásfoglalások

Az új Pp. jogértelmezési kérdéseivel foglalkozó konzultációs testület március 1-én tartott ülésén elfogadott állásfoglalások Az új Pp. jogértelmezési kérdéseivel foglalkozó konzultációs testület 2019. március 1-én tartott ülésén elfogadott állásfoglalások 65. Ha a bíróságnak az állítási szükséghelyzettel érintett tényállítás

Részletesebben

Helyszínen való személyes megjelenés Sürgősségi felár (félfogadási időn kívül) Munkaszüneti vagy ünnepnapon végzett tevékenység felára

Helyszínen való személyes megjelenés Sürgősségi felár (félfogadási időn kívül) Munkaszüneti vagy ünnepnapon végzett tevékenység felára I. Díjjegyzék Helyszínen való személyes megjelenés Sürgősségi felár (félfogadási időn kívül) Munkaszüneti vagy ünnepnapon végzett tevékenység felára 2 II. Képviselet Tanácsadás szóbeli előadás alapján

Részletesebben

Do já é dr. Hajzsel Kriszti a

Do já é dr. Hajzsel Kriszti a Az illetékekről szóló törvény bírósági eljárásokat érintő 2011. év végi kiegészítésének a bírói gyakorlatban felmerült kérdései Szerző: Do já é dr. Hajzsel Kriszti a 2013. augusztus Ebben a cikkben az

Részletesebben

Dr. Tarczay Áron: A végrehajtási jog elévülésének néhány eljárási vonatkozása

Dr. Tarczay Áron: A végrehajtási jog elévülésének néhány eljárási vonatkozása Dr. Tarczay Áron: A végrehajtási jog elévülésének néhány eljárási vonatkozása A végrehajtási jog a végrehajtandó követelés elévülésével együtt elévül. 1 A követelés elévülését s így a végrehajtási jog

Részletesebben

Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő

Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő Az Alkotmánybíróság döntésének tájékoztató jelleggel közzétett, nem hivatalos szövege. A hivatalos közzétételre a Magyar Közlönyben, illetve az Alkotmánybíróság Határozatai című hivatalos lapban kerül

Részletesebben

2016/2017. tanév II. félév mesterképzési szak TANMENET a KÖZIGAZGATÁSI BÍRÁSKODÁS. tantárgyhoz. Budapest, február

2016/2017. tanév II. félév mesterképzési szak TANMENET a KÖZIGAZGATÁSI BÍRÁSKODÁS. tantárgyhoz. Budapest, február 2016/2017. tanév II. félév mesterképzési szak TANMENET a KÖZIGAZGATÁSI BÍRÁSKODÁS tantárgyhoz Budapest, 2017. február I. A TANTÁRGY HELYE ÉS SZEREPE AZ EGYETEMI OKTATÁSBAN A tantárgy oktatásának célja,

Részletesebben

Törvényházi szeminárium az önálló közigazgatási perrendtartásról

Törvényházi szeminárium az önálló közigazgatási perrendtartásról Miskolci Törvényszék SAJTÓOSZTÁLY Törvényházi szeminárium az önálló közigazgatási perrendtartásról A Miskolci Törvényszék az ügyfelek jogérvényesítésének elősegítése érdekében ismeretterjesztő sorozatot

Részletesebben

Dr. Szecskó József bíró Fővárosi Törvényszék Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium

Dr. Szecskó József bíró Fővárosi Törvényszék Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium SZERZŐDÉSEK ÉRVÉNYTELENSÉGÉRE IRÁNYULÓ EGYSÉGES PEREK TAPASZTALATAI, AZ ÉRVÉNYTELENSÉG ÚJ SZABÁLYAI Dr. Szecskó József bíró Fővárosi Törvényszék Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium JOGSZABÁLYI

Részletesebben

Tájékoztató. az önkormányzat peres ügyeinek állásáról

Tájékoztató. az önkormányzat peres ügyeinek állásáról Szentmiklósi és Társa Ügyvédi Iroda Budapest Szám: 1-38 / 2012. Tájékoztató az önkormányzat peres ügyeinek állásáról Készült: A Képviselő-testület 2012. márciusi ülésére Előterjesztő: Szentmiklósi és Társa

Részletesebben

A SZEKSZÁRDI TÖRVÉNYSZÉK POLGÁRI GAZDASÁGI KÖZIGAZGATÁSI-MUNKAÜGYI ÜGYSZAK ÉVI ÜGYELOSZTÁSI RENDJÉNEK M Ó D O S Í T Á S A

A SZEKSZÁRDI TÖRVÉNYSZÉK POLGÁRI GAZDASÁGI KÖZIGAZGATÁSI-MUNKAÜGYI ÜGYSZAK ÉVI ÜGYELOSZTÁSI RENDJÉNEK M Ó D O S Í T Á S A ELNÖK 7100 Szekszárd, Dózsa György u. 2. 7101 Pf. 92 t. 06 74 505-800 f. 06 74 505-801 e. birosag@szekszardit.birosag.hu www.tolnabir.hu Ügyiratszám: 2012. El. III. A. 2/3/9. A SZEKSZÁRDI TÖRVÉNYSZÉK POLGÁRI

Részletesebben

Előadó: Kiss Andor. okl. építőmérnök, építőmester szakmérnök, vezető főtanácsos kormánytisztviselő

Előadó: Kiss Andor. okl. építőmérnök, építőmester szakmérnök, vezető főtanácsos kormánytisztviselő Előadó: Kiss Andor okl. építőmérnök, építőmester szakmérnök, vezető főtanácsos kormánytisztviselő Bevezetés A hatósági eljárásjog hazai fejlődése Általános eljárási törvény Magyarországon 1957. évi IV.

Részletesebben

Keresetet tartalmazó irat nyomtatvány KERESETET TARTALMAZÓ IRAT 1,2 1. BEVEZETŐ RÉSZ

Keresetet tartalmazó irat nyomtatvány KERESETET TARTALMAZÓ IRAT 1,2 1. BEVEZETŐ RÉSZ Keresetet tartalmazó irat nyomtatvány KERESETET TARTALMAZÓ IRAT 1,2 1. BEVEZETŐ RÉSZ 1.1. Eljáró bíróság megnevezése: 1.2 A per fizetési meghagyásos előzménye a közjegyzői ügyszám megjelölésével: 3 1.3.

Részletesebben

40 Országos sportági szakszövetség változásbejegyzése iránti kérelem PK-105V 41 Országos sportági szakszövetség nyilvántartásból való törlése iránti

40 Országos sportági szakszövetség változásbejegyzése iránti kérelem PK-105V 41 Országos sportági szakszövetség nyilvántartásból való törlése iránti Dokumentum neve Dokumentum kódja Polgári peres elektronikus formanyomtatványok 1 Személyi adat-, lakcímváltozás bejelentése KÍTMV-KPMG-12-12-01 2 Polgári keresetlevélhez tartozó formanyomtatvány T-P-12-02-01

Részletesebben

A/3. POLGÁRI ELJÁRÁSJOG

A/3. POLGÁRI ELJÁRÁSJOG A/3. POLGÁRI ELJÁRÁSJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény, a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény I-XVIII. fejezetei, a 2005.

Részletesebben

Szerbia Legfelsőbb Kasszációs Bíróságának hatásköre az új polgári eljárásjogi jogszabályok tükrében

Szerbia Legfelsőbb Kasszációs Bíróságának hatásköre az új polgári eljárásjogi jogszabályok tükrében Dr. Szalma Mária Szerbia Legfelsőbb Kasszációs Bíróságának hatásköre az új polgári eljárásjogi jogszabályok tükrében I. A Szerb Köztársaság Bíróságokról szóló törvénye 1 értelmében az ország legfelsőbb

Részletesebben

A fizetésképtelenség megállapításának problémái

A fizetésképtelenség megállapításának problémái A P É C S I Í T É L Ő T Á B L A P O L G Á R I K O L L É G I U M A A fizetésképtelenség megállapításának problémái (Vitaindító a Kúria és az ítélőtáblák csőd és felszámolási ügyeivel foglalkozó bíráinak

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK: I. RÉSZ : A JOGI KÉPVISELŐ IRATAI Keresetlevelek, rendelkezés a keresetről 16. old.

TARTALOMJEGYZÉK: I. RÉSZ : A JOGI KÉPVISELŐ IRATAI Keresetlevelek, rendelkezés a keresetről 16. old. y TARTALOMJEGYZÉK: I. RÉSZ : A JOGI KÉPVISELŐ IRATAI 1.1. Keresetlevelek, rendelkezés a keresetről 16. old. 1.1.1. Keresetlevél pénztartozás megfizetésére 1.1.2. Keresetlevél meghatározott cselekmény kikényszerítésére

Részletesebben

A kis értékű követelések európai eljárása. A Parlament és a Tanács 861/2007/EK Rendelete

A kis értékű követelések európai eljárása. A Parlament és a Tanács 861/2007/EK Rendelete A kis értékű követelések európai eljárása A Parlament és a Tanács 861/2007/EK Rendelete Célja: - a hozzáférés megkönnyítése - a jogviták rendezésének egyszerűsítése, gyorsítása - az ítéletek elismerésének

Részletesebben

Közigazgatási hatósági eljárásjog 8. Előzetes megjegyzések. A közigazgatás kontrollja

Közigazgatási hatósági eljárásjog 8. Előzetes megjegyzések. A közigazgatás kontrollja Közigazgatási hatósági eljárásjog 8. A jogorvoslati rendszer alapjai Előzetes megjegyzések Törvényesség követelménye megfeleljen a meghozatalra vonatkozó valamennyi anyagi és eljárási szabálynak Egy aktus

Részletesebben

Keresetlevél nyomtatvány a jegyző birtokvédelmi ügyben hozott határozatának megváltoztatása iránti perben

Keresetlevél nyomtatvány a jegyző birtokvédelmi ügyben hozott határozatának megváltoztatása iránti perben 1 Keresetlevél nyomtatvány a jegyző birtokvédelmi ügyben hozott határozatának megváltoztatása iránti perben KERESETLEVÉL A JEGYZŐ BIRTOKVÉDELMI ÜGYBEN HOZOTT HATÁROZATÁNAK MEGVÁLTOZTATÁSA IRÁNTI PERBEN

Részletesebben

[Pp. 78. (4) bek., 79. (1) bek., 276. (4) bek. b) pont, 307. (1) bek., 308. (4) bek.,

[Pp. 78. (4) bek., 79. (1) bek., 276. (4) bek. b) pont, 307. (1) bek., 308. (4) bek., Az új Pp. jogértelmezési kérdéseivel foglalkozó konzultációs testület 2018. június 25-én tartott ülésén elfogadott állásfoglalások 41. I. Ha a szakértői munkaterv ismeretében a fél kéri a szakértői munka

Részletesebben

AZ EURÓPAI FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁS GYAKORLATA. B u d a p e s t, s z e p t e m b e r 2 9.

AZ EURÓPAI FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁS GYAKORLATA. B u d a p e s t, s z e p t e m b e r 2 9. AZ EURÓPAI FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁS GYAKORLATA d r. R á k V i k t o r B u d a p e s t, 2 0 1 6. s z e p t e m b e r 2 9. végrehajtási jogcímhez jutás önálló, alternatív igényérvényesítési eljárás európai

Részletesebben

Kollokviumi kérdések büntetőeljárási jogból 2011/12-es tanévtől visszavonásig

Kollokviumi kérdések büntetőeljárási jogból 2011/12-es tanévtől visszavonásig Kollokviumi kérdések büntetőeljárási jogból 2011/12-es tanévtől visszavonásig A 1. A büntetőeljárás és a büntetőeljárási jog (alapfogalmak, feladatok) 2. A büntetőeljárási jog forrásai és hatálya 3. A

Részletesebben

http://www.lb.hu/joghat/jk0306.html

http://www.lb.hu/joghat/jk0306.html 1. oldal, összesen: 5 A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSBB BÍRÓSÁGA 3/2006. KJE szám A Magyar Köztársaság nevében! A Magyar Köztársaság Legfelsbb Bíróságának közigazgatási jogegységi tanácsa a 2006. március

Részletesebben

v é g z é s t : I n d o k o l á s

v é g z é s t : I n d o k o l á s A a Dr. Bencze Péter és Társa Ügyvédi Iroda (ügyintéző dr. Bencze Péter ügyvéd) által képviselt Magyar Szocialista Párt (kérelmező címe) kérelmezőnek a Megyei Területi Választási Bizottság 2014. október

Részletesebben

A közjegyzői nemperes eljárások

A közjegyzői nemperes eljárások A közjegyzői nemperes eljárások A nemperes eljárás olyan eljárás amely nem a peres eljárás szabályai szerint zajlik (Kengyel Miklós) Célja eltérő: -perelterelő, permegelőző, perelőkészítő -Jogok, tények

Részletesebben

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3071/2015. (IV. 10.) AB VÉGZÉSE. Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz eljárás tárgyában meghozta a következő.

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3071/2015. (IV. 10.) AB VÉGZÉSE. Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz eljárás tárgyában meghozta a következő. 3071/2015. (IV. 10.) AB végzés 1611 AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3071/2015. (IV. 10.) AB VÉGZÉSE alkotmányjogi panasz visszautasításáról Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz eljárás tárgyában meghozta

Részletesebben

Győri Ítélőtábla Fpkf.II /2018/3. szám

Győri Ítélőtábla Fpkf.II /2018/3. szám I. A felszámolás elrendelése iránt benyújtott kérelem tartalmára vonatkozóan maga a törvény tartalmaz kötelező és speciális előírásokat. Egyrészt emiatt, másrészt a felszámolási eljárás sajátosságaira

Részletesebben

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3064/2015. (IV. 10.) AB VÉGZÉSE. Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő.

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3064/2015. (IV. 10.) AB VÉGZÉSE. Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő. 1572 AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3064/2015. (IV. 10.) AB VÉGZÉSE alkotmányjogi panasz visszautasításáról Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő végzést: Az Alkotmánybíróság

Részletesebben

A beszámítást tartalmazó irat nyomtatvány BESZÁMÍTÁST TARTALMAZÓ IRAT 1,2 1. BEVEZETŐ RÉSZ

A beszámítást tartalmazó irat nyomtatvány BESZÁMÍTÁST TARTALMAZÓ IRAT 1,2 1. BEVEZETŐ RÉSZ 1 A beszámítást tartalmazó irat nyomtatvány BESZÁMÍTÁST TARTALMAZÓ IRAT 1,2 1. BEVEZETŐ RÉSZ 1.1. Eljáró bíróság megnevezése: 1.2. Bírósági ügyszám: 1.3. A beszámítást tartalmazó iratot előterjesztő fél

Részletesebben

Kérem a túloldali fizetési meghagyás kibocsátását.

Kérem a túloldali fizetési meghagyás kibocsátását. Kérem a túloldali fizetési meghagyás kibocsátását. 1. A kötelezett a követelt. forint / euró (más pénznem:..), azaz (betűvel kiírva) összeggel, vagy a következő ingósággal(-okkal):... (illetve az ingóság(ok)

Részletesebben

Az új Pp. jogértelmezési kérdéseivel foglalkozó konzultációs testület február 16-én tartott ülésén elfogadott állásfoglalások 1

Az új Pp. jogértelmezési kérdéseivel foglalkozó konzultációs testület február 16-én tartott ülésén elfogadott állásfoglalások 1 Az új Pp. jogértelmezési kérdéseivel foglalkozó konzultációs testület 2018. február 16-én tartott ülésén elfogadott állásfoglalások 1 24. I. Ha a társult perlési szerződés a társult perlés engedélyezése

Részletesebben

v é g z é s t : A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság végzését helybenhagyja.

v é g z é s t : A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság végzését helybenhagyja. Fővárosi Ítélőtábla 6.Pkf.26.585/2014/3. A Fővárosi Ítélőtábla a Fekete Ügyvédi Iroda (felperesi jogi képviselő iroda címe; ügyintéző: dr. Fekete Csaba ügyvéd) által képviselt... (felperes címe) felperesnek,

Részletesebben

A keresetlevél nyomtatvány KERESETLEVÉL 1,2 1. BEVEZETŐ RÉSZ

A keresetlevél nyomtatvány KERESETLEVÉL 1,2 1. BEVEZETŐ RÉSZ 1 A keresetlevél nyomtatvány KERESETLEVÉL 1,2 1. BEVEZETŐ RÉSZ 1.1. Eljáró bíróság megnevezése: 1.2. Felperes 3 adatai természetes személy esetén 4 1.2.1. Név (teljes név): Születési név: Születési hely

Részletesebben

Tájékoztató a bírósági szervezetet érintő, 2014.január 1. napján hatályba lépő törvénymódosításokról

Tájékoztató a bírósági szervezetet érintő, 2014.január 1. napján hatályba lépő törvénymódosításokról Tájékoztató a bírósági szervezetet érintő, 2014.január 1. napján hatályba lépő törvénymódosításokról I. A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény (Bszi.) módosítása Meghatározásra

Részletesebben

Az EUB jogalkalmazási feladatai Eljárási típusok az EUB előtt

Az EUB jogalkalmazási feladatai Eljárási típusok az EUB előtt Az EUB jogalkalmazási feladatai Eljárási típusok az EUB előtt Az EUB feladatai túlmutatnak a hagyományos jogalkalmazási feladatokon 1. Alkotmánybírósági jellegű funkciók (pl. kötelezettségszegési eljárás,

Részletesebben

A fizetési meghagyásos eljárásban felmerülő gyakorlati problémákra adott válaszok a. bírói gyakorlat tükrében

A fizetési meghagyásos eljárásban felmerülő gyakorlati problémákra adott válaszok a. bírói gyakorlat tükrében A fizetési meghagyásos eljárásban felmerülő gyakorlati problémákra adott válaszok a bírói gyakorlat tükrében Szerző: Hoszné dr. Nagy Tímea Eger, 2016. március 28. Jelen tanulmány célja, hogy áttekintse

Részletesebben

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3003/2015. (I. 12.) AB VÉGZÉSE. Az Alkotmány bíróság tanácsa alkotmány jogi panasz tárgyában meghozta a következő.

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3003/2015. (I. 12.) AB VÉGZÉSE. Az Alkotmány bíróság tanácsa alkotmány jogi panasz tárgyában meghozta a következő. 1036 AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3003/2015. (I. 12.) AB VÉGZÉSE alkotmány jogi panasz visszautasításáról Az Alkotmány bíróság tanácsa alkotmány jogi panasz tárgyában meghozta a következő végzést: Az Alkotmány

Részletesebben

2017. évi CLI. törvény tartalma

2017. évi CLI. törvény tartalma 2017. évi CLI. törvény tartalma I. FEJEZET: ALAPELVEK ÉS A TÖRVÉNY HATÁLYA 1. Alapelvek 1. [Törvényesség (legalitás) elve] 2. [Szakszerű és hatékony eljárás elve] 3. [A megkülönböztetés és részrehajlás

Részletesebben

Változások a fizetési meghagyásos eljárásban 2010. június 01-tıl

Változások a fizetési meghagyásos eljárásban 2010. június 01-tıl Változások a fizetési meghagyásos eljárásban 2010. június 01-tıl A nemfizetés megoldásának lehetıségei Eszköz Fizetési felszólítás Szolgáltatás korlátozása Követelés értékesítése Fizetési meghagyás és

Részletesebben

SZABÁLYZATOT. A szabályzat célja

SZABÁLYZATOT. A szabályzat célja Miskolci Törvényszék Elnöke 2016.El.I.D.17. A Miskolci Törvényszék Elnöke a bírósági ügyvitel szabályairól szóló 14/2002. (VIII.1.) IM rendelet (továbbiakban: Büsz.) 7. -ában rögzített, a tárgyaláson kívül

Részletesebben

Magyar joganyagok - 21/2017. (XII. 22.) IM rendelet - a polgári perben és a közigazg 2. oldal 2. Ha a nyomtatványon szereplő sorok, szövegablakok nem

Magyar joganyagok - 21/2017. (XII. 22.) IM rendelet - a polgári perben és a közigazg 2. oldal 2. Ha a nyomtatványon szereplő sorok, szövegablakok nem Magyar joganyagok - 21/2017. (XII. 22.) IM rendelet - a polgári perben és a közigazg 1. oldal 21/2017. (XII. 22.) IM rendelet a polgári perben és a közigazgatási bírósági eljárásban alkalmazandó nyomtatványokról

Részletesebben

Polgári Perjog 2. Tantárgyi tematika tavaszi félév, nappali tagozat

Polgári Perjog 2. Tantárgyi tematika tavaszi félév, nappali tagozat Polgári Perjog 2. Tantárgyi tematika 2018-2019. tavaszi félév, nappali tagozat Tantárgy neve Polgári perjog 2. Neptun-kód J3:PP(2) Képzés-tagozat jogász nappali Tantárgy kreditszáma 6 Tantárgyfelelős Prof.

Részletesebben

Jog o h g a h tós ó ág, g, h a h táskör ö,, i l i l l e l tékesség

Jog o h g a h tós ó ág, g, h a h táskör ö,, i l i l l e l tékesség Joghatóság, hatáskör, illetékesség Polgári eljárásjog elıadás A három fogalom 1./ Joghatóság az államok közötti ügymegosztás a nemzetközi elemet tartalmazó ügyekben melyik ország bírósága jár el 2./ Hatáskör

Részletesebben

Birtokvédelmi eljárás

Birtokvédelmi eljárás Birtokvédelmi eljárás 2015. március 1-ével hatályba lépett a jegyző hatáskörébe tartozó birtokvédelmi eljárásról szóló 17/2015. (II.16.) Korm. rendelet, amely a korábbi 228/2009. (X.16.) Korm. rendeletet

Részletesebben

KÉSZÜLJÖN FEL AZ ÚJ KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁSOKRA

KÉSZÜLJÖN FEL AZ ÚJ KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁSOKRA KÉSZÜLJÖN FEL AZ ÚJ KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁSOKRA AZ ELTE JOGI KARÁN! Immár az új szabályokat kell alkalmazni a közigazgatási eljárásokban és a közigazgatási perekben. Az új szabályok elmélyült megismerését

Részletesebben

A/2. POLGÁRI ELJÁRÁSJOG TÉTELSOR TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG

A/2. POLGÁRI ELJÁRÁSJOG TÉTELSOR TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A/2. POLGÁRI ELJÁRÁSJOG TÉTELSOR TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG Az alábbi jogszabályok átfogó ismerete szükséges: - a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény (a továbbiakban: Pp.),

Részletesebben

STATISZTIKAI ÖSSZEÁLLÍTÁS

STATISZTIKAI ÖSSZEÁLLÍTÁS FİVÁROSI TÖRVÉNYSZÉK ELNÖKE STATISZTIKAI ÖSSZEÁLLÍTÁS A FİVÁROSI TÖRVÉNYSZÉK ügyforgalmáról év 1. oldal Ügyforgalmi statisztika a Fıvárosi Törvényszék területéhez tartozó kerületi bíróságokon összesen

Részletesebben

Alkalmazott jogszabályok: Cstv. 10. (2) bekezdés, 20. (3) bekezdés, Pp (1) bekezdés f.) pont, 157. a.) pont.

Alkalmazott jogszabályok: Cstv. 10. (2) bekezdés, 20. (3) bekezdés, Pp (1) bekezdés f.) pont, 157. a.) pont. A hitelező a csődeljárás kezdő időpontjában már fennálló, vagy az alatt keletkezett a moratórium hatálya alá eső határidőben be nem jelentett követelése tekintetében a nem érvényesíthetőség mint joghatás

Részletesebben

Keresetlevél nyomtatvány KERESETLEVÉL 1,2 1. BEVEZETŐ RÉSZ

Keresetlevél nyomtatvány KERESETLEVÉL 1,2 1. BEVEZETŐ RÉSZ Keresetlevél nyomtatvány KERESETLEVÉL 1,2 1. BEVEZETŐ RÉSZ 1.1. Eljáró bíróság megnevezése: 1.2. Felperes 3 adatai 4 1.2.1. Természetes személy felperes Név (teljes név): Születési hely és idő:, év hó

Részletesebben

A Szolnoki Törvényszék Polgári-Gazdasági-Közigazgatási Kollégiumának

A Szolnoki Törvényszék Polgári-Gazdasági-Közigazgatási Kollégiumának SZOLNOKI TÖRVÉNYSZÉK Polgári-Gazdasági-Közigazgatási Kollégium V e z e t ő j e 5000 Szolnok, Kossuth Lajos út 1. t. 06 56 501 410 f. 06 56 410 906 e. birosag@szolnokit.birosag.hu http://www.szolnokitorvenyszek.birosag.hu

Részletesebben

A PÉCSI KÖZIGAZGATÁSI ÉS MUNKAÜGYI BÍRÓSÁG ÉVI ÜGYELOSZTÁSI RENDJE

A PÉCSI KÖZIGAZGATÁSI ÉS MUNKAÜGYI BÍRÓSÁG ÉVI ÜGYELOSZTÁSI RENDJE A PÉCSI KÖZIGAZGATÁSI ÉS MUNKAÜGYI BÍRÓSÁG 2014. ÉVI ÜGYELOSZTÁSI RENDJE vezető és az ügyek kiosztásának rendje A helyi bíróságon az ügyek kiosztását a bíróság elnöke, akadályoztatása esetén az általa

Részletesebben

A Siklósi Járásbíróság évi ügyelosztási rendje Az ügyek elosztására jogosult bírósági vezető és az ügyek kiosztásának rendje.

A Siklósi Járásbíróság évi ügyelosztási rendje Az ügyek elosztására jogosult bírósági vezető és az ügyek kiosztásának rendje. A Siklósi Járásbíróság 2015. évi ügyelosztási rendje Az ügyek elosztására jogosult bírósági vezető és az ügyek kiosztásának rendje. A Siklósi Járásbíróságon az ügyek kiosztását a bíróság elnöke, akadályoztatása

Részletesebben

Fellebbezéssel megtámadható határozatok. az elsőfokú polgári peres eljárásban

Fellebbezéssel megtámadható határozatok. az elsőfokú polgári peres eljárásban Fellebbezéssel megtámadható határozatok az elsőfokú polgári peres eljárásban Szerző: dr. Kész Lívia Pécs, 2014. szeptember Bevezetés Tanulmányomban az elsőfokú bírói (bírósági) határozatokat (ítélet/végzés)

Részletesebben

EU jogrendszere október 11.

EU jogrendszere október 11. EU jogrendszere 2017. október 11. együttműködés a tagállami bíróságok és az Európai Bíróság között a tagállami bíróság az előtte folyamatban levő ügyben előzetes döntést kér az Európai Bíróságtól uniós

Részletesebben

I. Jogszabályok. II. A bíróság szerepe a fizetési meghagyásos eljárásban

I. Jogszabályok. II. A bíróság szerepe a fizetési meghagyásos eljárásban Hatékony kintlévőség kezelés Fizetési meghagyás, végrehajtás 2015. március 17. Előadó: 13 00-15 00 dr. Kerepesy Krisztián, bíró, Pesti Központi Kerületi Bíróság I. Jogszabályok A polgári perrendtartásról

Részletesebben

Rendhagyó törvényházi szeminárium a közigazgatási perrendtartásról

Rendhagyó törvényházi szeminárium a közigazgatási perrendtartásról Rendhagyó törvényházi szeminárium a közigazgatási perrendtartásról - a sorozat ötödik része az új eljárási kódex alapján közigazgatási pernek minősülő közszolgálati jogvitákról szól - 1. Bevezetés A Polgári

Részletesebben

Építményengedélyezés 2016

Építményengedélyezés 2016 Építményengedélyezés 2016 Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Szakcsoport Szakcsoport nap 2016. február 5. A 2015. évi CLXXXVI. törvény 2015. évi CLXXXVI. törvény a közigazgatási

Részletesebben

3. 2. 2. Első fokú polgári peres ügyek a törvényszékeknél a per tárgya szerint

3. 2. 2. Első fokú polgári peres ügyek a törvényszékeknél a per tárgya szerint 3. 2. 2. Első fokú polgári peres ügyek a törvényszékeknél Fővárosi Törvényszék Vagyonjogi per 1 276 2 021 2 129 23 29 51 Közigazgatási jogkörben okozott károk 144 100 114 megtérítése Bíróságok elleni kártérítési

Részletesebben

A PÉCSI ÍTÉLŐTÁBLA POLGÁRI KOLLÉGIUMÁNAK ELSŐ FÉLÉVI ÜGYELOSZTÁSI RENDJE

A PÉCSI ÍTÉLŐTÁBLA POLGÁRI KOLLÉGIUMÁNAK ELSŐ FÉLÉVI ÜGYELOSZTÁSI RENDJE A PÉCSI ÍTÉLŐTÁBLA POLGÁRI KOLLÉGIUMÁNAK 2012. ELSŐ FÉLÉVI ÜGYELOSZTÁSI RENDJE A PÉCSI ÍTÉLŐTÁBLA POLGÁRI KOLLÉGIUMÁNAK 2012. ELSŐ FÉLÉVI ÜGYELOSZTÁSI RENDJE ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK A Pécsi Ítélőtábla Polgári

Részletesebben

ŰRLAP KERESETLEVÉL BETERJESZTÉSÉHEZ JEGYZŐ BIRTOKVÉDELMI HATÁROZATÁNAK MEGVÁLTOZTATÁSA IRÁNTI PERBEN P26 nyomtatvány

ŰRLAP KERESETLEVÉL BETERJESZTÉSÉHEZ JEGYZŐ BIRTOKVÉDELMI HATÁROZATÁNAK MEGVÁLTOZTATÁSA IRÁNTI PERBEN P26 nyomtatvány ŰRLAP KERESETLEVÉL BETERJESZTÉSÉHEZ JEGYZŐ BIRTOKVÉDELMI HATÁROZATÁNAK MEGVÁLTOZTATÁSA IRÁNTI PERBEN P26 nyomtatvány 1.... OLDAL - ÁLTALÁNOS ADATOK... 1 2.... OLDAL - KERESETLEVÉL SZÖVEGE... 8 2 ŰRLAP

Részletesebben

Tájékoztató a devizahiteles ügyekkel kapcsolatos intézkedésekről

Tájékoztató a devizahiteles ügyekkel kapcsolatos intézkedésekről Tájékoztató a devizahiteles ügyekkel kapcsolatos intézkedésekről Azonnali intézkedés 12.000 ügyben Az Országos Bírói Tanács 2014. július 22-i ülésén soron kívüli intézkedést rendelt el a folyamatban lévő

Részletesebben

STATISZTIKAI ÖSSZEÁLLÍTÁS

STATISZTIKAI ÖSSZEÁLLÍTÁS FŐVÁROSI BÍRÓSÁG ELNÖKE El. IX. A.9/. STATISZTIKAI ÖSSZEÁLLÍTÁS A FŐVÁROSI BÍRÓSÁG ügyforgalmáról és tevékenységéről év. 1. oldal Ügyforgalmi statisztika a Fővárosi területéhez tartozó kerületi bíróságokon

Részletesebben

^DANY:...^,.,,.. v:.. 'MKLLÉKLET:...a^. ^, KÖ.7TŰK:.

^DANY:...^,.,,.. v:.. 'MKLLÉKLET:...a^. ^, KÖ.7TŰK:. ')/. FO!;,;, iosi KÖZIGAZGATÍSI ÉS NUHIuÖGyi GiBOSÁG MUNKAUG>1 UGYSü. ff 4. FOUUSTROMSZÁM KFZnŰIRATON:. Pcstán / Cyüjtöi^-;7á / Sz&máfyárón /Jfc-m.iilen/ Faxon Érteett 2017 ^DF-2 7. ^DANY:...^,.,,.. v:..

Részletesebben

Birtokvédelmi eljárás megindítása iránti kérelem

Birtokvédelmi eljárás megindítása iránti kérelem Birtokvédelmi eljárás megindítása iránti kérelem 3000 Ft eljárási illeték Birtokvédelmet kérő neve, lakcíme (székhelye): Név:... Cím:... Akivel szemben a birtokvédelmet kérik, annak a félnek a neve, lakcíme

Részletesebben

Alkalmazott jogszabályok: Pp , (1) bekezdés. Győri Ítélőtábla Pf.IV /2012/3.szám

Alkalmazott jogszabályok: Pp , (1) bekezdés. Győri Ítélőtábla Pf.IV /2012/3.szám Ha az elsőfokú bíróság alakszerű határozat meghozatala nélkül dönt a tárgyalás érdemi folytatása (a perújítás megengedhetősége) mellett, ezen döntésével szemben a perújítás tárgyában hozott érdemi határozat

Részletesebben

Keresetlevél nyomtatvány gondnoksági perben KERESETLEVÉL GONDNOKSÁGI PERBEN 1,2 1. BEVEZETŐ RÉSZ

Keresetlevél nyomtatvány gondnoksági perben KERESETLEVÉL GONDNOKSÁGI PERBEN 1,2 1. BEVEZETŐ RÉSZ 1 Keresetlevél nyomtatvány gondnoksági perben KERESETLEVÉL GONDNOKSÁGI PERBEN 1,2 1. BEVEZETŐ RÉSZ 1.1. Eljáró bíróság megnevezése: 1.2. Felperes 3 adatai természetes személy esetén 4 1.2.1. Név (teljes

Részletesebben

Dologi - és kötelmi jogi rendelkezések

Dologi - és kötelmi jogi rendelkezések 3. sz. melléklet Dologi - és kötelmi jogi rendelkezések I. A Ptké-hez kapcsolódó javaslatok és észrevételek: 1) A Ptké. 53. -hoz: 1.1. Javaslat: A Ptké. 53. -a az alábbiak szerint módosul: 53. A Ptk. hatálybalépése

Részletesebben

DR. VARGA TIBOR ÜGYVÉDI IRODA. TÁJÉKOZTATÓ AZ ÜGYVÉDI MUNKADÍJAKRÓL (a végleges ár az ügy ismeretében kerül megállapításra)

DR. VARGA TIBOR ÜGYVÉDI IRODA. TÁJÉKOZTATÓ AZ ÜGYVÉDI MUNKADÍJAKRÓL (a végleges ár az ügy ismeretében kerül megállapításra) 1 DR. VARGA TIBOR ÜGYVÉDI IRODA TÁJÉKOZTATÓ AZ ÜGYVÉDI MUNKADÍJAKRÓL (a végleges ár az ügy ismeretében kerül megállapításra) Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya. A munkadíj függ az ügy bonyolultságától,

Részletesebben

Keresetlevél nyomtatvány a jegyző birtokvédelmi ügyben hozott határozatának megváltoztatása iránti perben

Keresetlevél nyomtatvány a jegyző birtokvédelmi ügyben hozott határozatának megváltoztatása iránti perben Keresetlevél nyomtatvány a jegyző birtokvédelmi ügyben hozott határozatának megváltoztatása iránti perben KERESETLEVÉL A JEGYZŐ BIRTOKVÉDELMI ÜGYBEN HOZOTT HATÁROZATÁNAK MEGVÁLTOZTATÁSA IRÁNTI PERBEN 1,2,3

Részletesebben

Kapcsolódó költség: igazgatási szolgáltatási díj az ingatlannyilvántartási

Kapcsolódó költség: igazgatási szolgáltatási díj az ingatlannyilvántartási Árjegyzék 2018. A jogszabály változáskora figyelemmel az iroda árai jelentősen megváltoznak, több időt kell a pert előkészítő eljárásra fordítani a peres eljárások vitele önálló szakmai felkészültséget

Részletesebben

Í t é l e t e t. Ez ellen az ítélet ellen felülvizsgálatnak nincs helye. I n d o k o l á s

Í t é l e t e t. Ez ellen az ítélet ellen felülvizsgálatnak nincs helye. I n d o k o l á s A KÚRIA mint felülvizsgálati bíróság Pfv.V.21.950/2014/3. szám A Kúria a Hámori és Soltész Ügyvédi Iroda, ügyintéző: dr. Hámori Péter által képviselt felperesnek Dr. Kovács Kornélia ügyvéd által képviselt

Részletesebben

V É G Z É S. a közigazgatási hatósági eljárást megszüntetem.

V É G Z É S. a közigazgatási hatósági eljárást megszüntetem. ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG Szám: 29000-105/44197/ /2016. ált. Tárgy: alapvető jogot érintő rendőri intézkedés elleni panaszban hozott döntés V É G Z É S A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény

Részletesebben

Győri Törvényszék 2.Kf /2015/4. számú ítélete

Győri Törvényszék 2.Kf /2015/4. számú ítélete Győri Törvényszék 2.Kf.20.098/2015/4. számú ítélete Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/38 Beszerzés tárgya: Hirdetmény típusa: Fővárosi Bíróság ítélete KÉ Eljárás fajtája: Közzététel dátuma: 2015.04.01.

Részletesebben