A magyar borvidékek komplex stratégiai programjainak megalapozása. Balatonfelvidéki Borvidék

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A magyar borvidékek komplex stratégiai programjainak megalapozása. Balatonfelvidéki Borvidék"

Átírás

1 A magyar borvidékek komplex stratégiai programjainak megalapozása Balatonfelvidéki Borvidék Badacsony, 2004

2 2 Bevezetés A magyar szőlő-bor ágazat csak akkor tud sikeresen megfelelni az alapvetően megváltozott piaci, társadalmi környezet kihívásainak, ha a szektor és azon belül az egyes borvidékek külön külön elemzik helyzetüket, megrajzolják jövőképüket, elkészítik stratégiai programjaikat. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának kezdeményezésére, az FVM SzBKI Kecskemét szakmai irányításával év végén elkészült a Nemzeti Borstratégia (NBS) téziseinek anyaga. Ez a program hosszútávra, 20 évre fogalmazza meg az ágazat legfontosabb fejlődési elemeit. A Nemzeti Borstratégia azonban csak akkor tudja sikerrel szolgálni az ágazat megújulási törekvéseit, ha a borvidékek is elkészítik saját stratégiájukat. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium ezért az Agrár K+F feladatok megvalósítása pályázati jogcímen támogatást nyújtott a kecskeméti, pécsi és badacsonyi Szőlészetei és Borászati Kutatóintézeteknek, a magyar borvidékek komplex stratégiai programjainak megalapozását célzó projekt megvalósítására. A programot a konzorciumvezető FVM SzBKI Kecskemét irányítja. Intézetünk feladata a Balaton térségében elhelyezkedő borvidékek, így a Balatonfelvidéki borvidék saját stratégiaalkotó munkájának megalapozása. Ehhez a munkához nyújt segítséget ez az anyag, ami egyrészt bemutatja a borvidék helyzetét, erőforrásait, termelési és piaci hátterét, amelynek elemzése alapján általános stratégiai célokat és elemeket fogalmaz meg a jövőre nézve. A KSH, a HNT, az FVM SzBKI és a rendelkezésre álló hegyközségi információk mellett, elsősorban a borvidék termelői körében végzett felmérések (kérdőíves megkérdezés, mélyinterjúk) nyújtottak támpontot a stratégiai javaslat elkészítéséhez. A munkát az FVM SzBKI munkatársai és felkért szakértők végezték el. Utóbbiak közül Németh László, a Balatonfelvidéki borvidék titkára koordinálta a borvidéki szakemberekkel e témában a kapcsolattartást. A helyzetelemzéshez és a stratégiai feladatok megalapozásához rendelkezésünkre álló legfontosabb forrásanyagokat a csatolt mellékletekben közöljük. Reméljük, hogy munkánkkal hozzájárulhatunk a Balatonfelvidéki borvidék megújulásához, jövőképének megfogalmazásához, versenyképességének növekedéséhez. Badacsony, szeptember 26. Dr. Májer János témavezetők Lakatos Anita

3 3 1. A Balatonfelvidéki borvidék helyzetelemzése 1.1. A borvidék általános jellemzői, ökológiai háttere A borvidék a Keszthelyi-hegység és a Dél-Bakony lábánál, a hegyek közötti medencék oldalain, köztük a Káli-medence lejtőin terül el. Az eltérő földrajzi, ökológiai és egyéb adottságok miatt a borvidék három körzetre tagolódik, melyek a következők: Káli körzet 6 településsel, Balatonedericsi - Lesencei körzet 7 településsel és a Cserszegi körzet 10 településsel. A borvidék hegyközség szerinti területe: ha A ik évi KSH összeírás szerinti területe: ha A borvidékbe tartozó községek száma: 23 db A borvidék termőhelybe sorolt területei: ha Az átlagos birtokméret a borvidéken: 0,2458 ha A borvidék legfontosabb fajtái: Fehér borszőlő fajták: Olasz rizling, Chardonnay, Szürkebarát, Zöld veltelíni, Rizlingszilváni, Sauvignon blanc, Tramini, Zenit, Cserszegi fűszeres Vörös borszőlő fajták: Pinot noir, Zweigelt, Cabernet sauvignon, Kékfrankos A borvidék ökológiai jellemzése: A vidék Balatonra néző szőlőterületeinek klíma-adottságai kiegyenlítettek, más területei védett lankákon helyezkednek el, ezért szélsőséges időjárási hatásokkal nem kell számolni. A domborzatilag gazdagon tagolt tájban kedvező mikroklimatikus viszonyok alakultak ki. A Balaton-parthoz hol lenyúló, hol attól néhány kilométerrel hátrébbhúzódó, meredek profilú dombsorok védett tájékain különleges, a szőlőknek nagyon kedvező mikroklímák alakultak ki. Egyedülálló éghajlati adottságokat teremt a borok termeléséhez az is, hogy a borvidék minden fontos szőlőhegye hatalmas erdőrengeteg környezetébe ágyazott. Ezért a nyári napok mediterrán ízű melegét estétől- a Balaton felé lengedező éjszakai szellő hatására- hűvös erdei

4 4 levegő váltja fel a szőlősorok között. A nappalok melege tüzessé, testessé, az éjszakai hűvösség különlegesen gyümölcsössé, szépsavúvá, harmonikussá varázsolják a vidék érett szőlőből született, minőségi borait. Az egész borvidék a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, ezért is csak környezetbarát módon termelhető a szőlő és a bor. A táj mítosza rabul-ejtő. A borvidék klimatikus mutatói: napfénytartalom: óra évi középhőmérséklet: C 0 csapadékmennyiség a tenyészidőszak alatt: 420 mm éves csapadék: 650 mm Geológiai és talajtani viszonyok: A Balatonfelvidéki borvidék változatos földtani szerkezetű. Rétegsorait túlnyomóan triász tengeri karbonátos kőzetek építik fel. Uralkodó a felső triász mészkő és dolomit a Keszthelyihegységben (Rezi, Balatonederics, Balatongyörök). Ezeken az idős kőzeteken pannon agyag és homok települ. A Káli-medence peremén a pliocén bazalt láva és tufakőzetei is megjelennek. Talajai is változatosak: a dolomiton, mészkövön, márgán rendzinatalaj alakult ki, a pannon agyag és homokkő máladékán, valamint a pleisztocén löszön agyagbemosódásos barna erdőtalajok, csernozjomos, barna erdőtalajok, kőzet-lejtőtörmelékes vályogtalajok találhatók. A bazaltláva-bazalttufa felületén köves és földes kopárok, fekete nyirok (erubáz) képződött (pl. Fekete-hegy). Ami a természeti környezetet illeti, a borvidék keletibb fele mállékony, ezért a talajt ásványi anyagokban különösen gazdaggá tevő vulkáni kőzetekre, a nyugatibb fele dolomitra alapozott barna erdőtalajokkal borított. A borvidék három jól körülhatárolható körzetre tagolt: 1. Káli körzet, amely teljes területén vulkáni kőzet a fontos talajalakító elem: Monostorapáti, Hegyesd, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Köveskál, Balatonhenye. 2. Balatonederics Lesencei Körzet, amelyet a Keszthelyi hegység keleti felének dolomit alapú kőzetei jellemeznek: Balatonederics, Lesenceistvánd, Lesencefalu, Lesencetomaj, Nemesvita. Geológiai szempontból azonban Sáska és Zalahaláp már vulkáni jellegű. 3. Cserszeg Rezi körzet, a Keszthelyi dolomit hegység déli és nyugati fele: Balatongyörök, Cserszegtomaj, Gyenesdiás, Hévíz Egregy, Rezi, Várvölgy, Vonyarcvashegy, Sümeg, Csabrendek.

5 A borvidék története A Balatonfelvidéki borvidéket nem egyedül a megkülönböztetésre érdemes, ellenőrzött eredetű borainak sajátosságai, hanem a bennük is megtestesülő természeti környezetének, történelmének, kulturális hagyományainak egyedisége együtt teszik különösen figyelemre méltóvá, Európa kellős közepén. Mint Eötvös Károly írja: A Balaton és Bakony ez a két fönséges természeti tünemény egymást öleli át, egymásra árasztja fényét és sugarát, hagyományait, költészetét. A Balatonfelvidéki borvidék szőlőhegyei pedig értékes gyöngyfüzérként mindenhol ott sorakoznak, ahol e két csodálatos tájegység ölelkezik. Apárólfiúra szálló ősi intelem: A hegyek büszke magasán hagyjátok meg a magyar szőlőt! Szűrjetek a magasban olyan bort, amilyen isteneknek, királyoknak, igaz embereknek való, ünnepet nyújtó italként! A borvidéken csillog Európa legnagyobb melegvizű tava, Hévíz. A másik végén egy olyan bővizű ásványvízforrás tör fel a föld mélyéből, melyet már Pannónia római lakói is kedveltek. Tehát a természet a mértékletesen fogyasztott Balatonfelvidéki bor egészséget erősítő kedvező hatását további több, egészséget őrző, természetes értékkel is kiegészíti. A régészeket és a történészeket is meglepte- a föld mélyéből kiásott leletek és a történelmi feljegyzések által tanúsítottan- a kultúrák egymásba növő folyamatossága, a békés uralomváltások sorozata 3000 éven át. A földművelés eredete itt is régebbi, 6 évezredes és ebben 2200 éve megszakítatlan, fontos helyet foglal el a szőlőművelés, a borkultúra. A hagyományok tehát rendkívül milyen gyökereznek. Ez az a magyar borvidék, ahol régészeti leletek és a Balaton-fenék pollen üledékei dokumentálják a kelta szőlőtermesztést, annak folyamatosságát a római uralom idején, sőt a népvándorlás teljes időszakában. Ez azért is fontos adat, mert ha a borvidék kelta-, római- és középkori lelő- és lakóhelyeit összevetjük a mával, az a figyelemreméltó bizonyosság derül ki, hogy valamennyi megegyezik valamelyik mostani településsel vagy majorsággal. Az is kiderül, hogy több mint két évezreden át ugyanott voltak a kulturális és hatalmi központok, ahol most. A vidéken a honfoglaló magyarok egyik török eredetű törzse telepedett le. Érdekesen cseng ezzel össze az, hogy az ősi magyar szőlészeti és borászati szakszavak jelentős része ó-török eredetű. Ezt a törzset a honfoglalók papi és jogi fejedelme, a horka vezette. Ő celebrálta a két törzset egy nemzetté egyesítő vérszerződést is, ami egy boráldás volt. A székhelyét is a borvidék területén választotta meg, a Káli-medencében. Itt tehát a hozott magyar, az örökölt római és a térítők által tanított nyugati technológia közvetlenül ötvöződött.

6 6 Fontos tudni: A borvidék borait 40 éven át más borvidékek borainak javítására használták, így az egykori nagy hírnév elfelejtődött. 5-6 éve indult újra az önálló bortermelés, nagyrészt kis és közepes méretű szőlőbirtokra alapozottan. Az eredetiséget ma már a bortörvény is nagyon szigorúan védi. Ha a tájjal ismerkedő túrázó, az itt nyaraló vendég a bor és felszolgálójának igényes minőségét nem érzékeli, biztos lehet benne, hogy nem itt termett borral, nem itteni boreladóval találkozott. Hagyja ott a rossz bort, a méltatlan borárust és menjen tovább tőle! Érdemes megkeresni a borvidéken a valódit, könnyen lehet találni. Egyre többet. Az itteni emberek nyíltszívűek és a bortermelést becsületbeli ügynek tekintik. Még sajnos nincsenek általában szem előtt, de mindent elkövetnek a régi jó hírnév visszaszerzése érdekében..

7 A borvidék termelési-piaci háttere A szőlőtermesztés helyzetének jellemzése Területi potenciál és annak kihasználása A borvidék ökológiai potenciálját legjobban a szőlő termőhelyi katasztere mutatja meg. A Balatonfelvidéki borvidék termőhelyi kataszterbe sorolt összes területe: ha, amelyből ha (96,1%) a szőlőtermesztésre kiválóan alkalmas I. kataszteri osztályba., 207 ha (3,9%) II./1. kataszteri osztályba tartozik. A borvidék azonban ennek az ökológiai potenciálnak mindösszesen a 28%-át (1.505 ha) használja ki. Ültetvényszerkezet, az ültetvények állapotának jellemzése A KSH adatai alapján, a területek döntő többsége (98,6 %) termő ültevény, amelynek 86,8 %-a áruszőlő jellegű. Az országos átlagnál magasabb a nem művelt területek aránya 8,9%, amely valószínűsíthetően abból adódik, hogy a hegyek felső harmadában sok a nem művelt, felhagyott terület. Ültetvények életkora A borvidékre jellemző az elöregedő szőlők nagy aránya, mert a szőlőterületek 57%-a a 20 év feletti életkori kategóriába tartozik. 34,4% a teljes termelésben lévő szőlők aránya (10-19 év). A fiatal ültetvények területi aránya igen kicsi, mivel 8,7 %-a tartozik a 10 évnél fiatalabb csoportba. Mindezek következtében a szőlőterületek közel 60%-a már most, közel 35% pedig az elkövetkező évben újratelepítésre szorulna. Tőkehiány Az ültetvények tőkehiánya tekintetében, az országos állapotokhoz képest kedvezőbb a helyzet a borvidéken. Az ültetvények 47,8%-án, a 0-5%-os sávba esik a tőkehiány mértéke, míg országosan a területek 44%-a tartozik ebbe a kategóriába. Ennek a különbségnek az oka feltételezhetően a kedvező klimatikus adottságokban keresendő. Többek között a Balaton kiegyenlítő hatásának köszönhetően, minimális a téli fagykár gyakorisága a borvidéken, ami más vidékeken a tőkehiány kialakulásának egyik fontos tényezője.

8 8 Az ültetvények kezeltsége A borvidéken az ültetvények többsége jól (54,6%), vagy közepesen (29,4%) kezelt. A borvidéken belül azonban jelentős különbségeket tapasztalhatunk ebben a tekintetben. Az un. Balaton-parti sávban, ahol a kárpótlás és a privatizáció telekspekulációs jelleget öltött, ill. később a szőlőbirtokok egyre gyakrabban üdülő, pihenőhely funkciót kezdtek ellátni, az ültetvények kezeltsége helyenként hagy kívánnivalót maga után. Az ültetvények termőképessége A KSH felmérés szerint a Balatonfelvidéki borvidéken az ültetvények termőképessége elmarad az országos átlagtól, hiszen a borvidék szőlőterületeinek 59%-a tartozik a 70%-nál magasabb termőképességgel rendelkező kategóriába, míg országosan a szőlőterületek 66,6 % sorolható ebbe a termőképességi sávba. Ennek oka elsődlegesen az elöregedő szőlők magas aránya. A KSH felmérés óta telepített, ill. termőre fordult ültetvények ugyanakkor valamelyest javítják a helyzetet ezen a területen. Művelésmód A művelésmódok közül meghatározóak a borvidéken a kordon típusú tőkeművelések (77,4 %). Közülük a borvidéken meghatározó az egyes függönyök részaránya (46,3%), valamint a középmagas kordonművelés (32,1%). A Balatonfelvidéki borvidéken az országos átlaghoz viszonyítva magas a bakművelésű ültetvények aránya is (13%). Ez utóbbi elsősorban a szőlőhegyek felső régiójában elhelyezkedő, többnyire önellátási célú és egyre jobban elöregedő ültetvényeket jellemzi. Támberendezés Az ültetvények támberendezése jellemzően karbantartott (60,3%). A felújítást igénylő támberendezés aránya 15,1%, míg a nem karbantartott 7,1 %-os nagyságrendet mutat. A támberendezés anyaga jellemzően fa, csak a fiatalabb ültetvényekben jelenik meg a fémtámrendszer. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy ez utóbbi támberendezés típus jelenléte országosan is ezen a borvidéken a legmagasabb. Fajtaszerkezet A borvidék fajtaszerkezetében elsősorban a fehér borszőlő fajták dominálnak (87,6%). Meghatározó fajták: Olasz rizling, Chardonnay, Szürkebarát, Zöld veltelíni, Rizlingszilváni, Sauvignon blanc, Tramini, Zenit, Cserszegi fűszeres.

9 9 A fő fehérbor szőlőfajtának hagyományosan az Olasz rizling számít, amelyet a Chardonnay és a Szürkebarát követ. A hungarikumnak számító Kéknyelű fajtát az elmúlt évek telepítéseinek köszönhetően már e borvidéken is újra termesztik. A vörös borszőlőfajták aránya a Balatonfelvidéki borvidéken, a KSH adatok szerint 2,2 %. Az utóbbi évek telepítései folytán nagy felületű vörös borszőlő ültetvények létesültek, így ez az arány már nem tükrözi a valóságot. A vörös borszőlőfajták közül a Pinot noir, a Cabernet sauvignon, a Zweigelt mellett, a Kékfrankos is előfordul, sőt az újabban divatfajtának számító Syrah fajta is megjelent a telepítésekben. Az elmúlt 5 évre vonatkozó adatok szerint új telepítés 73 ha-on történt. A telepített fajtákat tekintve ennek nagyobbik része fehér borszőlőfajta, meghatározóan Szürkebarát (30 ha), Chardonnay (5 ha), Olasz rizling, Juhfark és Cserszegi fűszeres. Jelentős felületen telepítettek vörös borszőlőfajtákat is, közülük a Pinot noir (15 ha) és a Cabernet sauvignon (7 ha) a meghatározó Termelési és üzemi szerkezet Területi szerkezet A borvidéken az ha-t, db ültetvény fedi le. Így az átlagos ültetvényméret a borvidéken 0,2458 ha, ami nagyjából fele az országos átlagnak (0,61 ha). A belső területi szerkezet tehát erőteljes elaprózottságot mutat. Ez egyrészt köszönhető a borvidék sajátos domborzati viszonyainak, valamint annak, hogy pihenő-, üdülőövezet révén sok a kis területtel rendelkező birtokos. Ez utóbbi szőlőterületek a borvidék területének közel 20%-át is kiteszik. Az ezeken a területeken művelt szőlőknek ugyan nincs árutermelési jelentőségűk, de statisztikailag rendkívüli mértékben erősítik az elaprózottságot. Az árnyaltabb megközelítéshez hozzátartozik még, hogy az elmúlt években néhány borászati nagyvállalkozás (Varga Kft, ALTO INVEST), ill. néhány közepes méretű pincészet telepítéseinek köszönhetően megindult egy területi koncentrálódás. A meghatározó birtokméret azonban a 0,1-3 ha közötti, amelyeken többnyire őstermelők folytatják a szőlőtermelő tevékenységet.

10 10 Termelési szerkezet: A borvidéken nyilvántartott termelő van, ebből 10%-a főállásban, 90%-a kiegészítő tevékenységként végzi a termelést. A borvidéken a termelők: 25%-a szőlőt termel és kizárólag szőlőt ad el 55%-a szőlőt termel, bort készít és bort értékesít felvásárlónak, vagy közvetlen értékesítéssel a fogyasztónak 5%-a szőlőt termel, bort készít és a bort kizárólag közvetlenül értékesíti a fogyasztóknak 5%-a nem termel szőlőt, csak vásárol és bort készít ill. értékesít 10%-a kizárólag saját fogyasztásra termel A szőlőtermesztés 80%-a saját, 20%-a pedig bérelt területen történik. Az éves szőlőtermés a borvidéken átlagosan t körül alakul. A megtermelt szőlő több mint egyharmad részét, t-át felvásárlók felé értékesítik. Ennek döntő többsége, t/év a borvidéken kívülre kerül. Technológiai háttér A szőlőtermesztés technológiai színvonalát a termésátlagokkal, az alkalmazott szőlőtermesztés-technológiai irányokkal jellemezhetjük legjobban. A borvidék szőlőültetvényein a termésátlagot az elmúlt évek viszonylatában, 7,0 t/ha mérőszámmal jellemezhetjük. Ez a borvidék adottságait (ültetvények életkora, ökológiai adottságai) figyelembe véve elfogadható színvonalat feltételez. A termésátlag mellett azonban legalább olyan fontos, hogy a lehetséges szőlőtermesztés technológiai irányok közül a borvidék termelői milyen orientációt választottak. A borvidéken elmozdulás tapasztalható a környezetbarát, integrált termesztéstechnológiák alkalmazásának irányába. Az önköltség minimalizálási stratégiát követő néhány nagyüzem az új ültetvényein az elérhető legnagyobb gépesítésre törekszik, így már a gépi szüret is megjelent a borvidéken. A Balatonfelvidéki borvidéken a borászati technológiai háttér jónak mondható. A borvidéken hl bor készül éves átlagban, a közel hl feldolgozó és tároló kapacitáshoz képest. A borvidék 12 db palackozóval rendelkezik, tehát technológiai oldalról nincs korlátozva a magasabb értéket képviselő palackozott kiszerelésű termékek arányának növelése.

11 11 Az elmúlt évek borászati technológiai fejlesztésének köszönhetően, a nagy- és közepes méretű borászatoknál rendkívül korszerű borászati technológiák kerültek beépítésre, ami megalapozhatja ezek sikeres piaci szereplését. A borvidékre hagyományosan jellemző, hogy a szőlőhegyeken elhelyezkedő présházakban, pincékben, saját szőlőtermésükből bor készítő kistermelőknél azonban nincs meg a korszerű szőlőfeldolgozás és erjesztés technológiai háttere (kíméletes feldolgozás, irányított erjesztés). A borkezelési technológiák tekintetében ugyan a derítési és egyszerű szűrési folyamatok alkalmazásáig eljutottak, de ezen továbblépni csak néhány termelő tudott Piac- és marketingelemzés A borvidékről piacra kerülő borok helyzetét nagyban befolyásolja a borvidéki méret, a fajtaszerkezet, valamint a technológiai háttér. A borvidéken a bortermelés éves szinten átlagosan hl. A piacon megjelenő borok a borvidéki fajtaszerkezetet tükrözik. A borvidék termékszerkezetében 90% a fehérborok, 10% a vörös borok aránya. A borválasztékban így megjelennek a fehér-, vörös- és rosé borok is, valamint a védett eredetű termékek. Ez utóbbira egyre nagyobb hangsúly tevődik, mivel ezekkel a magas minőséget képviselő tételekkel, egy magasabb árat lehet realizálni a piacon. A belföldi piacon a termékkibocsátás szerkezetét vizsgálva megállapíthatjuk, hogy a borok 15%-a palackos, 50%-a kannás, 25%-a hordós formában kerül eladásra. Az értékesítés területén elég magas a helyi (borvidéken belüli) eladás aránya (25%), amely köszönhető annak, hogy a borvidéki területek nagy része üdülő és pihenőövezet. Export tekintetében a borok 15%-át palackozott, 85%-át hordós ként értékesítik. Az eladott borok 35%-a közvetlenül a pincékből vagy saját üzletből, 35%-a felvásárlókon, viszonteladókon, 25%-a kiskereskedelmi üzleteken keresztül jut el a fogyasztókhoz. A borvidéki borok 85%-a a belföldi piacon realizálódik, 15%-a külföldi piacon kerül értékesítésre. A meghatározó piac Olaszország. A vállalkozási formák közül meghatározó az őstermelői tevékenység és egyéni vállalkozás. A vállalkozás formáját tekintve a hegyközségi nyilvántartási adatok nem tükrözik megfelelően a borvidéki állapotokat, ugyanis a borvidékre belépő felvásárlóknak is be kell jelentkezniük tagként a hegyközségi rendszerbe.

12 12 A termelők az árképzésnél elsősorban a borvidéki versenytársakat veszik figyelembe. Piaci szempontból a borvidék termelői egyaránt figyelik a belső és külső versenytársakat. Az import borok árainak figyelése nem jellemző (csekély piaci jelenlét miatt). A borvidék borainak pozícionálása árképzés szempontjából, átlagos minőség közepes árfekvésben. A reklámeszközök igénybevételénél főként a szóróanyagokat, a vásárokon és fesztiválokon való megjelenést preferálják. Egyedi arculat megjelenítésében elsősorban a saját, egyedi címkét veszik igénybe, valamint a rendezvények adta lehetőségeket használják ki. Mivel a borvidék önmagában kicsinek számít, ezért sikeres, átütő erejű közösségi marketingmunkát, a részsikerek ellenére eddig nem sikerült megvalósítaniuk Intézményi háttér, kulturális és ágazati kapcsolatok Intézményrendszer A borvidéken a köztestületi jelleggel működő hegyközségek tekinthetők a legfontosabb ágazati intézményeknek. Szerencsés helyzetben van a borvidék a szakoktatás tekintetében, hiszen a régióban lévő Balatonfüredi Széchenyi Ferenc Kertészeti Szakképző Iskola a középfokú, a borvidéken lévő VE Georgikon kara a felsőfokú szakemberképzés bázisát jelenti. A szőlészeti-borászati szaktanácsadás iránt felmerülő igények kielégítésére a borvidéki Hegyközségi Tanács együttműködési megállapodást kötött a badacsonyi SzBKI-val. Ezen kívül a falugazdász hálózat- és az agrárkamara szakembereihez fordulhatnak a termelők. Közösségi bormarketing szervezete nincs a borvidéknek, de borút egyesületből hármat is magáénak mondhat. A régió civil szerveződései közül feltétlenül meg kell még említeni a Borbarát Hölgyek Egyesületét. A borminősítést, minőségellenőrzést jelenleg kizárólag állami intézmények (OBI, Fogyasztóvédelmi Felügyelőség) végzik, de az egyedi szabályzatok elkészítésével, az eredetvédett termékek tekintetében, szeretnék azt borvidéki szinten is kialakítani.

13 13 Kulturális és ágazati kapcsolatok A borvidéken a szőlő-bortermelés több mint 2000 éves múltra tekint vissza, ezért jelentős az ágazat kultúra hordozó szerepe a térségben. Kulturális örökségünkben jelentős értéket képviselnek azok a borvidéken megtalálható építészeti emlékek, amelyek ezer szállal kötődtek a borhoz, a borkultúrához. Ezek közül kiemelkedő értéket képvisel Monostorapáti határában a Scheller szőlőbirtok (Birkás kúria) épülete, a barokk építészet remekének számító sümegi Püspöki Palota pincerendszere, az utóbbi időben jelentős idegenforgalmat is vonzó cserszegtomaji Festetics Pince és a keszthelyi Georgikon Múzeum pincéje. Hagyományosan a borvidék szellemi, közigazgatási és kulturális központjának Tapolca városa számított. A II. világháború előtt virágzó borkereskedelmi központ volt, Szőlészeti-borászati Felügyelőség és vincellérképző is működött itt. A második világháború után fokozatosan háttérbe szorult a borászati szerepvállalása a városnak, de napjainkban kezdi újra betölteni ezt a szerepet, amit borhoz kapcsolódó rendezvények, a Sándor Napi Bormustra, a Pelion Hotelben szervezett szakmai konferenciák is jól fémjeleznek. Újabban Sümeg városa is igyekszik betölteni a borvidék szellemi központjának szerepét, így külön borlovagrendet is létrehoztak sümegi székhellyel. A szőlő-, borkultúrához kapcsolódó rendezvényekre is igen nagy hangsúlyt fektetnek. Ezek közül az évente hagyományosan megrendezett Lesencétől a Balatonig Szüreti Felvonulás, a Káli-napok, a Cserszegi fűszeres borverseny és szakmai konferencia, a borvidéki településeken szervezett szüreti és bornapok mind - mind a borkultúra népszerűsítését szolgálják. Örömteli, hogy a térség egyik legnagyobb kulturális eseményén, a Művészetek Völgye rendezvénysorozaton az utóbbi években a borkultúra népszerűsítése is helyet kapott. Jól tükrözik ezek a rendezvények azt a szándékot, hogy a Balaton, a Káli-medence, és a többi idegenforgalmi célterülete a borvidéknek, mint turisztikai termék a bor nélkül nem lehet sikeres és mindez fordítva is igaz.

14 14 2. Stratégiai célok A borvidék fejlődési irányainak lefektetése -a termelés értékbeli növekedése -a meglévő ültetvényfelület megtartása és rekonstrukciója -hatékonyabb területi szerkezet kialakítása -helyi erőforrások koncentrálása -a termelés egyes elemeinek megváltoztatása -szemléletmód átformálása -korábbi sikeres stratégiák eredményeinek figyelembe vétele A borvidék ismertségének, elismertségének növelése A bortermelés jövedelmezőségének javítása Termékpozícionálás fejlesztés Értékesítési csatornák fejlesztése Termelési és fogyasztási kultúra összhangjának megteremtése A borvidéki borok fogyasztásának ösztönzése, a fogyasztói kapcsolatok javítása Szaktanácsadási rendszer kialakítása Együttműködési formák fejlesztése borvidéken belül és kívül Önszabályozó borvidéki rendszer kialakítása A fenntartható fejlődés lehetőségeinek megteremtése (belső és külső erőforrások megadása) A borvidék jövőképének megadása

15 15 3. Stratégiai alapelemek, javaslatok 3.1. Szerkezeti és termelési elemek A borvidék szerkezeti sajátosságai A borvidéki szőlőtermelési potenciál mérete Bár a Balatonfelvidéki borvidéken a kiváló ökológiai potenciálnak mintegy 1/3 használják ki, a jelenlegi és a várható piaci, gazdasági és borjogi viszonyok között reálisan nem tűzhető ki stratégiai célként a borvidék ültetvénypotenciáljának területi növelése. A meglévő ültetvényfelület nagyságának megőrzése mellett, törekedni kell azonban egy területi átstrukturálódásra, ami a magasabb ökológiai értéket képviselő területek arányának növelésében testesülhet meg. Ehhez, a jelenleg nem művelt, de elsőrangú termőhelyi adottsággal rendelkező területek egy részének művelésbe vonása jelentheti a területi hátteret, bár a domborzati sajátosság és az üdülőövezeti jelleg erősen korlátozza ennek lehetőségét. Területi szerkezet A helyzetelemzésből láthattuk, hogy a birtokszerkezet elaprózottsága jellemzi e borvidéket, hiszen az átlagos birtoknagyság 0,24 ha. Ugyancsak láthattuk ebből az elemzésből, hogy ez a sajátosság részben az üdülőövezeti jellegből ered. Sajnálatos módon egyre több terület kerül ki így a termelésből. Világosan kell látnunk, hogy az üdülési-, pihenési célú, önellátásra termelő szőlőparcellák sorsának alakulására az ágazatnak minimális lesz a befolyásolási lehetősége. Az árutermelő gazdaságok esetén azonban stratégiai célként megfogalmazható a területi koncentráció növelése (ahol ezt a domborzati lehetőségek engedik). A következő 5 évben a jelenlegi átlagos méret megkétszerezése lenne ideális, hogy legalább az országos borvidéki átlagot elérje ez a mutató. Mivel a szőlőültetvény-állomány jelentős mértékben elöregedett, így a borvidék versenyképességének megőrzése szempontjából szükségszerű ültetvényrekonstrukció keretében, a birtokkoncentráció is könnyebben megvalósítható. Ez a folyamat elősegíthető az újratelepítési engedélyek megfelelő szabályozásával. A területi koncentrációnak azonban a domborzati viszonyok mellett korlátot szab az a sajátosság, hogy a borvidéki termelők többsége a 0,1-3 ha-os területi kategóriába esik és saját

16 16 jövőjét a helyi eladásra, a borturizmusra építi, ami megfelelő eredményesség mellett is felülről korlátozza a birtokméret növekedését Termelési háttér Ültetvényrekonstrukció Az ültetvények kor szerinti összetétele, egyik fontos jellemzője a szőlőtermelési potenciálnak. A helyzetelemzésből láthattuk, hogy a Balatonfelvidéki borvidéken az ültetvényállomány erőteljes elöregedése figyelhető meg. Az ültetvények jelenlegi korösszetétele alapján az elkövetkező években, a borvidéken az ültetvények közel 60%-a jelentős mértékű rekonstrukcióra szorul, hosszabb időszakot tekintve ez elérheti a 90%-ot is. Az ágazat jövőbeni fejlődésének alapvető feltétele ezért, hogy a jelenleginél intenzívebb mértékben létesüljenek korszerű, új szőlőültetvények. Mivel azonban ennek beruházásigénye a borvidéken 5-7 millió Ft/ha körül alakul, jelen költség és jövedelem viszonyok mellett nélkülözhetetlen lenne a szőlőtelepítések támogatása, külső források bevonása. Mivel EU tagként, a szőlőtelepítésekhez felhasználható szerkezetátalakítási és átállítási támogatás alatta marad a korábbi években beruházási támogatásként igénybe vehető telepítési támogatásoknak, az eredményes ültetvényrekonstrukcióhoz jelentős mértékű, egyéb külső forrás bevonására lenne szükség a borvidéken. Természetvédelmi, tájesztétikai és marketing értéke miatt fontos borvidéki érdek is fűződne a szőlőhegyek felső régiójában a szőlőkultúra megőrzéséhez, megújításához. Mivel ez nemcsak ágazati szempontból fontos, ezért természetvédelmi, vidékfejlesztési, esetleg turisztikai forrásokat is mobilizálni kellene a program megvalósításához. Fajtaszerkezet átalakítása A fajtaszerkezetet vizsgálva megállapítható, hogy a térség ökológiai adottságaival összhangban a fehér borszőlő fajták dominálnak a termesztésben. Bár a borvidéki statisztikákat elemezve, szembeötlően magas a termelésben lévő fajták száma (37), ezek közül az első nyolc (Olasz rizling, Chardonnay, Szürkebarát, Zöld veltelini, Rizlingszilváni, Sauvignon blanc, Tramini, Pinot noir) aránya 90%-ot tesz ki, de az első 5 területi részesedése is eléri a 87%-ot. Mindez azt jelenti, hogy a hatékony piaci szerepléshez szükséges fajta koncentráció, ezen a borvidéken már megvalósult, nagy vonalaiban kialakult a borvidéki arculat.

17 17 Stratégiai szempontból a jelenlegi arculat megtartása mellett, az alábbi átalakítási szempontokat javasoljuk figyelembe venni a fajtapolitika formálásánál. A fajtaszerkezet átalakításánál megítélésünk szerint figyelembe kellene venni a balatoni szintű régiós arculat erősítését (Olasz rizling, Szürkebarát), amelyhez javasoljuk a borvidék esetében, a világfajtákon belül a Szürkebarát fajta arányának további erősítését. Törekedni kellene azonban a borvidéki sajátosságok megőrzésére is (Chardonnay, Rizlingszilváni, Zöld veltelíni). Az utóbbi évek telepítéseinek köszönhetően a vörösbor szőlőfajták aránya jelentősen növekedett. Úgy gondoljuk azonban, hogy a vörösbor szőlőfajták termesztésére kedvező ökológiai feltételek ellenére sem szabad ezek arányát 20 % feletti szintre engedni. A borvidék fehérboros karakterét tehát feltétlenül meg kellene őrizni. A hungarikum jellegű fajták közül a Káli körzetben a Kéknyelű (esetleg a Furmint), a Cserszeg-Rezi körzetben a Cserszegi fűszeres exponálása látszik célszerűnek. Megfontolandónak tartjuk még a Rajnai rizling fajta arányának növelését is. Ez utóbbi javaslatunkat nem elsősorban a fajta jelenlegi újra divatba jöttével indokoljuk, hanem azzal, hogy e borvidék geológiai, talajtani adottságai okán (dolomit, ill. olovinben gazdag vulkáni kőzetek), a fajta termesztésénél feltehetően kevésbé okoz problémát a magnéziumtáplálkozási zavarokra visszavezethető kocsánybénulás jelensége. Szőlőtermesztés technológiai elemei A szőlőtermesztés technológiai szintje emelhető a nagyobb tőkeszámú ( tő/ha), közepes sortávolságú, intenzívebb ültetvények létesítésével. A tőke-művelésmódok közül a középmagas kordon és az ernyőművelés ajánlható. A Balaton közelsége, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park létrejötte és a természetvédelmi oltalom alatt álló szőlőterületek nagysága megköveteli a környezetközpontú szemléletű termesztéstechnológia alkalmazását. A szóba jöhető környezettudatos termesztéstechnológiai irányok közül, az un. Integrált (környezetbarát) szemléletű technológia elterjesztése lehet a borvidéken stratégiai cél. Ehhez nélkülözhetetlen az előrejelző rendszerek borvidéki kiépítése, és a hatékonyabb növényvédelem biztosítása precízebb permetezőgépek alkalmazásával. A borvidék környezeti állapota lehetőséget adna a bio irányzatú szőlőtermesztéstechnológiák eredményes alkalmazására is. Megítélésünk szerint azonban ennek a technológiának az elterjesztését stratégiai célként nem szabad megfogalmazni, mert a piaci és

18 18 termelési kockázatai 4-5 %-nál nagyobb részarányt, jelen és várható viszonyok között nem valószínűsítenek. A borvidéken lévő ültetvények nagy része fa támaszrendszerrel rendelkezik. A borvidéken stratégiai célként megjelölhető a fémtámrendszer építésének az elősegítése, mivel korszerű és hosszú élettartamú rendszerről van szó. A közepes sortávolságú, intenzív ültetvények mellett, jelentős borvidéki érdek fűződik a hegyek legfelső régiójában, a szőlőtermesztés rekonstrukciójához. Itt a régi, hagyományos és a korszerű, modern szőlőtermesztés-technológia ötvözetének legjobb megvalósítására lehet csak törekedni. Borászat technológiai elemei Külön kell választani a néhány nagy- és középüzem borászati technológia színvonalát és a szőlőterületek zömét birtokló, árubort előállító kis borászatok színvonalát. Előbbiekben a folyamatban lévő fejlesztések eredményeképpen, a legkorszerűbb technológia került beépítésre. Itt a folyamatos szinten tartás a feladat. A kis árutermelő borászatok esetében viszont a feldolgozás technológiájától, a pincetechnika megújításáig, technológiai váltásra van szükség. Piaci oldalról, a Balatonfelvidéki borvidék sajátosságai adják meg ezeknek a pincészeteknek a létjogosultságát, hiszen turisztikai szempontból kiemelt célterületről van szó. Ezekben a borászatokban törekedni kellene a szőlőben megtermelt magas minőség megőrzésére, felhasználva a hagyományos érlelési technológiákat. Mindehhez a korszerű szőlőfeldolgozási és erjesztési technológia megteremtése mellett, a klímatizált palackos és hordós tárolóterek kialakításával lehetne megteremteni a nagy értékű borok hosszabb érlelési lehetőségét. Az új borászati technológiák és eljárások bevezetése elkerülhetetlen a piaci igények kielégítése végett. A feldolgozás területén alkalmazható a korszerű fajélesztős és pektinbontásra alapozott irányított erjesztés. A szőlőtermesztési és borászati háttér fejlesztéséhez nélkülözhetetlen a külső források bevonása, amelyeket pályázatok útján lehetséges elérni. Termelői integrációs lehetőségek A borvidéken a vertikális integráció jeleit felfedezhetjük ugyan (Balatonedericsi Pinceszövetkezet), de ez messze nem elégséges mértékű és színvonalú. Korábban a szakcsoporti típusú integrációk jelentették a horizontális integráció meghatározó formáját. Ezeknek az újraélesztése sokat javíthatna a szőlőtermesztés eredményességén.

19 19 Nagy gondot jelent a borvidéken a szőlőhegyek középső, felső régióját művelésben tartó, így a Balaton idegenforgalmi értékében óriási szerepet betöltő kistermelői réteg integrálásának megoldatlansága. Korábban az un. hegyközségi, szakcsoporti pincészetek, pinceszövetkezeti jelleggel működő szervezetek többé-kevésbé ellátták ezeket a feladatokat. Megszűnésükkel óriási űr keletkezett ezen a területen. Ezeknek a termelőknek a vertikális és horizontális integrálása egyik legfontosabb stratégiai cél kellene, hogy legyen. A horizontális integrációval a szőlőültetvények átgondolt megújítását (fajta, művelésmód stb.), és szakszerű művelését (növényvédelem, tápanyag-gazdálkodás) lehetne megvalósítani. A vertikális integrációnak pedig az lenne a feladata, hogy ezeknek a termelőknek a termékéből a piacokon sikerrel versenyezni képes árut állítson elő. Bár vannak jelei a borvidéken kívüli integrációnak is (Varga Kft.), úgy ítéljük meg, hogy a borvidéken belüli integráció fejlesztését tekinthetjük elsődleges stratégiai célnak. Ennek jegyében kívánatos lenne a Lesence Rt. borvidéken belüli integrációs tevékenységének az erősítése is. Fontos stratégiai cél persze a közvetlen értékesítés, a borturizmus fejlesztése, de világosan látni kell, hogy ezeknek a termelőknek csak egy része tudja ezt az utat eredményesen végigjárni Termékstratégia A borvidéken alapvetően fehérbort (90%-ban) állítanak elő. A vörösborok aránya a termékszerkezeten belül általában 10%. Az elmúlt évek telepítései miatt elképzelhető, hogy ez az arány még tovább nő. A borvidéken a fehérbor jelleg megőrzése a célszerű, de a választékbővítés és a kiváló ökológiai alkalmasság miatt helye van a termékszerkezetben a vörösboroknak is. Ennek a mértékét azonban megítélésünk szerint nem szabad 20 % fölé engedni. A borvidéken célként javasolható viszont, hogy a meglévő fehérbor előállításra alapozott technológiával, a kék szőlőből a rosé típusú borok előállítását növeljék. Mivel a borvidéken elsősorban a fehérbor technológiának vannak meg hagyományosan a feltételei, így a termelők a kékszőlő feldolgozás során eredményesebben választhatják ezt a termék előállítási irányt. Ez utóbbi irányt erősíti, hogy a borvidéken a kék szőlőfajták közül a Pinot noir vált a meghatározóvá, amely fajtáról közismert, hogy vörös-, rosé-, és még fehérborok előállítására is alkalmas.

20 20 Terméktípus tekintetében, az un. normál kategóriába tartozik a borok 90 %-a. Kitörési pont lehet helyi hagyományokon alapuló specialitások termesztése, a késői szüretelésű tételek előállítása. Ezek közül a spätlese típusú borokat és az aszú technológiával készített termékeket tartjuk perspektivikusnak. A minőségi kategória szempontjából, a borvidéken előállított borok nagy része asztali és tájbor kategóriában kerül piacra, annak ellenére, hogy érzékszervi és analitikai minőség szempontjából magasabb kategóriára is predesztinálva lehetnének ezek a termékek. Stratégiai célként megfogalmazhatjuk a m. t. minőségi borok arányának növelését, s ezen belül a magasabb értéket jelentő típusok előtérbe helyezését (főbor, kései szüretelés stb.). A minőségi borok mellett ugyanakkor, egy jól felépített termékpiramisból kiindulva a tájborok határozott arányának is meg kellene maradni. A kérdés borvidéki szintű tisztázása azonban előbb feltételezné a minőségis kategóriák hierachiájának (borpiramis) országos és régiós szinten történő felépítését is. Fontos ezen kívül, hogy a már meglévő eredetvédett térmékelőállítási lehetőségek (Áldozódűlő, Táltos-hegy eredetvédett termőhelyek) mellett, újabb védett eredetű termékeket tudjon a borvidék felmutatni. Ehhez helyi eredetvédelmi szabályzatokat kell megalkotni. Ezek kidolgozása alapvetően a helyi termelő szervezetek feladata. A kiszerelés tekintetében a palackozott kiszerelési forma növelése fogalmazható meg célként. A jelenleg viszonylag magas arányt képviselő kannás és Pet palackos kiszerelés helyett, a 2 literes üvegballonokban vagy KEG kiszerelésben történő értékesítés elterjesztése javasolható. Termőhely stratégia szempontjából, kívánatos lenne egy területi átstrukturálódás. A kataszteri besorolásban magasabb pontszámmal rendelkező területek bevonását a kevesebb pontszámmal rendelkező területek helyett. Cél a jó fekvésű, kedvező kitettségű hegyoldalak szőlőkultúrájának a megőrzése. A termékek elnevezésében a termőhely fajta - márka hármasból a Káli körzet estén a termőhelyre célszerű a hangsúlyt fektetni, a másik két körzet esetén lehetséges, hogy a fajta középpontba állítása szerencsésebb lenne.

Borvidéki terv. Balatonfelvidéki Borvidék

Borvidéki terv. Balatonfelvidéki Borvidék Borvidéki terv Balatonfelvidéki Borvidék A 2007/2008 borpiaci évtől érvényes borvidéki követelményrendszer a szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatásához A Borvidéki terv a Hegyközségekről

Részletesebben

A Felvidéki borrégió, mint lehetőség

A Felvidéki borrégió, mint lehetőség VI. SzőlészetiBorászati Téliegyetem, Eger 2005. január 2629. A Felvidéki borrégió, mint lehetőség Gál Lajos mb. igazgató FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Eger VI. SzőlészetiBorászati Téliegyetem,

Részletesebben

Borvidéki terv. Szekszárd Borvidék

Borvidéki terv. Szekszárd Borvidék Borvidéki terv Szekszárd Borvidék A 2007/2008 borpiaci évtől érvényes borvidéki követelményrendszer a szőlő szerkezetátalakítási és átállítási támogatásához A Borvidéki terv a Hegyközségekről szóló 1994.

Részletesebben

A Badacsonyi borvidék adottságai, jelene és jövője. Vulkánok völgye Óriások völgye Tapolcai medence

A Badacsonyi borvidék adottságai, jelene és jövője. Vulkánok völgye Óriások völgye Tapolcai medence A Badacsonyi borvidék adottságai, jelene és jövője Vulkánok völgye Óriások völgye Tapolcai medence A szőlőtermesztés a tanúhegyek lankáin folyik Szent György-hegy Csobánc (Keszi-hegy) Jellegzetes kalap

Részletesebben

A fajta szerepe a borvidéki stratégia és arculat kialakításában

A fajta szerepe a borvidéki stratégia és arculat kialakításában Szabó Attila Keresztes József A fajta szerepe a borvidéki stratégia és arculat kialakításában III. Generosa Szakmai Nap Kecskemét, 2016. május 10. A fajta helye a szőlő- és bortermelésben fajtafogalom

Részletesebben

A magyar borvidékek komplex stratégiai programjainak megalapozása. Balatonfüred- Csopaki Borvidék

A magyar borvidékek komplex stratégiai programjainak megalapozása. Balatonfüred- Csopaki Borvidék A magyar borvidékek komplex stratégiai programjainak megalapozása Balatonfüred- Csopaki Borvidék Badacsony, 2004 2 Bevezetés A magyar szőlő-bor ágazat csak akkor tud sikeresen megfelelni az alapvetően

Részletesebben

Duna Borrégió eredetvédelmi rendszere. Keresztes József titkár, Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa Lakitelek, 2012. február 23.

Duna Borrégió eredetvédelmi rendszere. Keresztes József titkár, Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa Lakitelek, 2012. február 23. Duna Borrégió eredetvédelmi rendszere Keresztes József titkár, Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa Lakitelek, 2012. február 23. Izsáki OEM Monori OEM Kunsági OEM Csongrádi OEM Duna OEM/OFJ Duna-Tisza

Részletesebben

A Duna Borrégió hungarikumai

A Duna Borrégió hungarikumai A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok szerepe a területi fejlődésben és fejlesztésben című konferencia A Duna Borrégió hungarikumai Készítette: Féja Fruzsina GTK-GVAM II.évfolyam 2014 Főbb pontok: Hungarikum

Részletesebben

1117 BUDAPEST, FACEBOOK: HEGYKOZSEG BUDAFOKI ÚT 111. TEL 06-1/

1117 BUDAPEST,   FACEBOOK: HEGYKOZSEG BUDAFOKI ÚT 111. TEL 06-1/ ELŐSZÓ A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) mint a szőlő-bor ágazat szakmaközi szervezete elkészítette a 2018. évi szüretre vonatkozó borszőlő átlagár előrejelzését. Az elmúlt évitől eltérően ez az előrejelzés

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2014. január 23.-i érzékszervi bírálat Bírálatról készült jegyzőkönyv 1./ Borok mintaszáma: BBBB 81/2014. Termékleírás szerinti

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2016. április 1.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 427/2016. Termékleírás

Részletesebben

HELYZETKÉP A KUNSÁGI BORVIDÉK SZŐLŐTERMESZTÉSÉRŐL

HELYZETKÉP A KUNSÁGI BORVIDÉK SZŐLŐTERMESZTÉSÉRŐL HELYZETKÉP A KUNSÁGI BORVIDÉK SZŐLŐTERMESZTÉSÉRŐL A Kunsági borvidék szőlőterületének alakulása (ha) a - közötti időszakban Változások a hegyközségi adatok tükrében ( ) Gácsi Anikó Zanathy Gábor Lőrincz

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2015. június 11.-i érzékszervi bírálat Bírálati jegyzőkönyv az OEM-es borokról 1./ Borok mintaszáma: BBBB 506/2015. Termékleírás

Részletesebben

Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv Mátrai Borvidék

Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv Mátrai Borvidék Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv Mátrai Borvidék A 2009/2010. borpiaci évtıl érvényes borvidéki követelményrendszer a szılıültetvények szerkezetátalakítási és - átállítási támogatásához

Részletesebben

A Balatonfelvidéki borvidék szerkezet-átalakítási és átállási terve a 2008-200. 2009 borpiaci évre

A Balatonfelvidéki borvidék szerkezet-átalakítási és átállási terve a 2008-200. 2009 borpiaci évre Balatonfelvidéki Hegyközségi Tanács Badacsony, Római u. 2. A Balatonfelvidéki borvidék szerkezet-átalakítási és átállási terve a 2008-200 2009 borpiaci évre A borvidék hosszú távú céljainak megvalósítása

Részletesebben

A turizmus, borturizmus az alapköve a borvidék stratégiájának is, melynek szellemében készült el a borvidéki honlap:

A turizmus, borturizmus az alapköve a borvidék stratégiájának is, melynek szellemében készült el a borvidéki honlap: A Balaton-felvidék a Balaton-környéki borvidékek közül eddig eléggé ismeretlen volt a borkedvelő közönség körében. Néhány bor, néhány pincészet ugyan fel-felbukkan a fővárosi borszaküzletekben, éttermekben

Részletesebben

Lakatos Anita 1 Mörk András 2

Lakatos Anita 1 Mörk András 2 Lakatos Anita 1 Mörk András 2 A Balatoni Borrégió termékleírásait összehasonlító vizsgálat a helyi borbírálaton minősített borászati termékek megoszlásának vizsgálata alapján 3 borpiaci év viszonylatában

Részletesebben

Világfajták a Balatoni Borrégióban International grapevine varieties in the Balaton Wine Region

Világfajták a Balatoni Borrégióban International grapevine varieties in the Balaton Wine Region Májer János 1 Knolmajerné Szigeti Gyöngyi 2 Világfajták a Balatoni Borrégióban International grapevine varieties in the Balaton Wine Region majerj@mail.iif.hu 1 NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet,

Részletesebben

LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. T A R T A L O M. 1 1. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény

LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. T A R T A L O M. 1 1. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA T A R T A L O M 1 1. S z á m T á r g y O l d a l Közlemény Az Országos Főállatorvos 2/2015. számú határozata --------------------------------

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2013. április 18.-i érzékszervi bírálat Bírálatról készült jegyzőkönyv 1./ Borok mintaszáma: BBBB 379/2013. Termékleírás szerinti

Részletesebben

Az ökológiai szőlőtermesztés lehetőségei Magyarországon

Az ökológiai szőlőtermesztés lehetőségei Magyarországon Az ökológiai szőlőtermesztés lehetőségei Magyarországon Dr. Németh Krisztina Tudományos főmunkatárs NAIK Szőlészeti és Borászati Kutató Állomás Kecskemét- Katonatelep Budapest 2016. december 02. Ökológiai

Részletesebben

A Közösségi Bormarketing Program kidolgozásának szakmai háttere, avagy egy összefogás eredménye

A Közösségi Bormarketing Program kidolgozásának szakmai háttere, avagy egy összefogás eredménye A Közösségi Bormarketing Program kidolgozásának szakmai háttere, avagy egy összefogás eredménye Reich László (CMC jelölt) Budapest, 2008. március 18. Tartalom Előzmények A közösségi bormarketing program

Részletesebben

Lakitelek, 2012. február r 21. A Duna Borrégi. gió fajtaszerkezetének alakulása az EU csatlakozás s után. Hajdu Edit BCE SZBI Kecskeméti Kutatóá

Lakitelek, 2012. február r 21. A Duna Borrégi. gió fajtaszerkezetének alakulása az EU csatlakozás s után. Hajdu Edit BCE SZBI Kecskeméti Kutatóá Lakitelek, 2012. február r 21. A Duna Borrégi gió fajtaszerkezetének alakulása az EU csatlakozás s után Hajdu Edit BCE SZBI Kecskeméti Kutatóá óállomás Európai unió tagállamai Kárpát-medence A világ Magyarország

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2016. április 29.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 568/2016. Termékleírás

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok. november 24.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 1135/. Termékleírás szerinti

Részletesebben

Szent György-hegy Hegyközségi Borverseny, 2014.04.23.

Szent György-hegy Hegyközségi Borverseny, 2014.04.23. Szent György-hegy Hegyközségi Borverseny, 2014.04.23. Sorszám Termelő Évjárat Bor neve Termőhely Pontszám Minősítés 1. Horváth Pince 2013 Olasz rizling késői szüret Hegymagas 19,56 Nagy arany 2. Horváth

Részletesebben

borszőlők vörös fajták:

borszőlők vörös fajták: Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. borszőlők fehér fajták: Bianca Chardonnay Cserszegi fűszeres Irsai Olivér Leányka Nemes olasz rizling Olasz rizling Ottonel muskotály Rizlingszilváni

Részletesebben

2015. április 10. Egerszólát. 2015-ben X. alkalommal került megrendezésre az Aranytőke borszemle.

2015. április 10. Egerszólát. 2015-ben X. alkalommal került megrendezésre az Aranytőke borszemle. ARANYTŐKE BORSZEMLE 2015 2015. április 10. Egerszólát 2015-ben X. alkalommal került megrendezésre az Aranytőke borszemle. A borok értékelése a Nemzetközi Szőlészeti és Borászat Hivatal (OIV) által javasolt

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2015. február 19.-i érzékszervi bírálat Jegyzőkönyv a bírálatról 1./ Borok mintaszáma: BBBB 146/2015. Termékleírás szerinti megnevezése:

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Az OEM borok bírálatáról készült jegyzőkönyv 2015. január 22.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 46/2015. Termékleírás

Részletesebben

Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv Kunsági Borvidék

Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv Kunsági Borvidék Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv Kunsági Borvidék A 2010/2011. borpiaci évtıl érvényes borvidéki követelményrendszer a szılıültetvények szerkezetátalakítási és -átállítási támogatásához

Részletesebben

Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv. Zalai Borvidék

Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv. Zalai Borvidék Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv Zalai Borvidék A 2010/2011. borpiaci évtıl érvényes borvidéki követelményrendszer a szılıültetvények szerkezetátalakítási és -átállítási támogatásához

Részletesebben

BADACSONYI OLASZRIZLING JÉGBOR

BADACSONYI OLASZRIZLING JÉGBOR TERMELŐ BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE TERMŐHELY ÉVJÁRAT EREDMÉNY ÉREM NAIK SZBKI BADACSONY SZÜRKEBARÁT SZÜRKEBARÁT BADACSONY 2015 96,6 NAGY ARANY VARGA PINCÉSZET KFT. SZÜRKEBARÁT ARANYMETSZÉS SZÜRKEBARÁT

Részletesebben

Balatoni borrégió. XVII. Balatoni Borok Versenye eredménykatalógus 2019.

Balatoni borrégió. XVII. Balatoni Borok Versenye eredménykatalógus 2019. Balatoni borrégió XVII. Balatoni Borok Versenye eredménykatalógus 2019. Balatoni Borok Versenye A Balatoni Borok Versenye a Balatoni Borrégió egészét lefedő megmérettetése a helyi boroknak és termelőknek.

Részletesebben

lakatosanita@mail.iif.hu

lakatosanita@mail.iif.hu Lakatos Anita 1 Kulka Gábor 2 - Májer János 3 A Balatoni Borrégió termékleírásának összehasonlítása az OEM minősítési kategóriába tartozó borok megoszlásának vizsgálata alapján Comprasion of the Product

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2013.március 8.-iérzékszervi bírálat Bírálatról készült jegyzőkönyv 1./ Borok mintaszáma: BBBB 227/2013. Termékleírás szerinti megnevezése:balatonfüred-csopaki

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2015. április 16.-i érzékszervi bírálat Bírálatról készült jegyzőkönyv 1./ Borok mintaszáma: BBBB 371/2015. Termékleírás szerinti

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2015. június 25.-i érzékszervi bírálat Bírálatról jegyzőkönyv OEM-es borok 1./ Borok mintaszáma: BBBB 565/2015. Termékleírás szerinti

Részletesebben

Új szőlőfajták a Balatoni Borrégióban New grapevine varieties at Balaton Wine Region

Új szőlőfajták a Balatoni Borrégióban New grapevine varieties at Balaton Wine Region Májer János 1 Györffyné Jahnke Gizella 2 Knolmajerné Szigeti Gyöngyi 3 Új szőlőfajták a Balatoni Borrégióban New grapevine varieties at Balaton Wine Region majerj@mail.iif.hu gjahne@mail.iif.hu knol@mail.iif.hu

Részletesebben

A TOLNAI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA

A TOLNAI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA A TOLNAI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA A Tolnai Borvidék Hegyközségi Tanácsa a borvidéken működő hegyközségek tevékenységének harmonizálása, valamint az eljárási szabályok közzététele céljából

Részletesebben

Aranytőke Borszemle 2012. Április 20.-21.

Aranytőke Borszemle 2012. Április 20.-21. Aranytőke Borszemle 2012. Április 20.-21. A borok értékelése a Nemzetközi Szőlészeti és Borászat Hivatal (OIV) által javasolt 100 pontos módszer szerint történt. Nyolc bíráló bizottság minősítette a borokat,

Részletesebben

A SZEKSZÁRDI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA től

A SZEKSZÁRDI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA től A SZEKSZÁRDI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA 2013.01.07-től A Szekszárdi Borvidék Hegyközségi Tanácsa a borvidéken működő hegyközségek tevékenységének harmonizálása, valamint az eljárási szabályok

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2016. június 23.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 873/2016. Termékleírás

Részletesebben

BALATONI BORRÉGIÓ NYERTES BORAI

BALATONI BORRÉGIÓ NYERTES BORAI BÍRÁLÓ BIZOTTSÁG Oláhné Horváth Borbála Fodor Gyula Várszegi Viktor Andrónyi László Dobosi Bálint Németh Géza Koczor Kálmán Simon Zoltán Letenyei Balázs Viniczai Sándor Gádor Dénes Varga György Horváth

Részletesebben

OKLEVÉLEN SZEREPLŐ NÉV BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE ÉVJÁRAT

OKLEVÉLEN SZEREPLŐ NÉV BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE ÉVJÁRAT EN SZEREPLŐ NÉV BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE ÉVJÁRAT ERED MÉNY PÁPA LAJOS JUHFARK NAGYSOMLÓI JUHFARK 2013 95,00 BORBÉLY CSALÁDI PINCÉSZET OLASZRIZLING BADACSONYI JÉGBOR 2012 90,20 FEIND BORHÁZ CABERNET

Részletesebben

Tájékoztató a Bortörvényről és a Hegyközségi törvényről. 2015. január 17. Előadó: Szabó Miklós Fotók: Keszler Viktor és Szabó Miklós

Tájékoztató a Bortörvényről és a Hegyközségi törvényről. 2015. január 17. Előadó: Szabó Miklós Fotók: Keszler Viktor és Szabó Miklós Tájékoztató a Bortörvényről és a Hegyközségi törvényről 2015. január 17. Előadó: Szabó Miklós Fotók: Keszler Viktor és Szabó Miklós A 2004. évi XVIII. Törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2015. április 30.-i érzékszervi bírálat Bírálati lista 1./ Borok mintaszáma: BBBB 421/2015. Termékleírás szerinti megnevezése: Zalai

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2016. május 26.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 700/2016. Termékleírás

Részletesebben

BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE ÉVJÁRAT EREDMÉNYÉREM PÁPA LAJOS JUHFARK 2013 95,00 NAGY ARANY BORBÉLY CSALÁDI PINCÉSZET OLASZRIZLING BADACSONYI JÉGBOR

BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE ÉVJÁRAT EREDMÉNYÉREM PÁPA LAJOS JUHFARK 2013 95,00 NAGY ARANY BORBÉLY CSALÁDI PINCÉSZET OLASZRIZLING BADACSONYI JÉGBOR BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE ÉVJÁRAT EREDMÉNYÉREM PÁPA LAJOS JUHFARK 2013 95,00 NAGY ARANY BORBÉLY CSALÁDI PINCÉSZET OLASZRIZLING BADACSONYI JÉGBOR 2012 90,20 ARANY CABERNET FRANC CABERNET FRANC PR. 2012

Részletesebben

103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11 -

103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11 - 103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11-103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet a Káli védett eredetű borról A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. (1)

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2014. július 24.-i érzékszervi bírálat Bírálatról készült jegyzőkönyv 1./ Borok mintaszáma: BBBB 1045/2014. Termékleírás szerinti

Részletesebben

12/2006. (II. 3.) FVM rendelet. a Nagy-Somlói borvidék védett eredetű borairól. A védett eredetű borok. A szőlő származási helye. Szőlőfajta-használat

12/2006. (II. 3.) FVM rendelet. a Nagy-Somlói borvidék védett eredetű borairól. A védett eredetű borok. A szőlő származási helye. Szőlőfajta-használat 12/2006. (II. 3.) FVM rendelet a Nagy-Somlói borvidék védett eredetű borairól A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. -a (1) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2016.április 14.-iérzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 509/2016. Termékleírás

Részletesebben

TERMELŐ BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE TERMŐHELY ÉVJÁRAT EREDMÉNY ÉREM NAIK SZŐLÉSZETI ÉS BORÁSZATI

TERMELŐ BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE TERMŐHELY ÉVJÁRAT EREDMÉNY ÉREM NAIK SZŐLÉSZETI ÉS BORÁSZATI TERMELŐ BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE TERMŐHELY ÉVJÁRAT EREDMÉNY ÉREM NAIK SZŐLÉSZETI ÉS BORÁSZATI KUTATÓINTÉZET BADACSONY BADACSONY 2016 95,3 NAGY ARANY MÉSZÁROS JÓZSEF GILIGO PÉCSELY 2015 94,2 NAGY ARANY

Részletesebben

Balatoni Borok Versenye

Balatoni Borok Versenye Balatoni borrégió XVI. Balatoni Borok Versenye eredménykatalógus 2018. Balatoni Borok Versenye A Balatoni Borok Versenye a Balatoni Borrégió egészét lefedő megmérettetése a helyi boroknak és termelőknek.

Részletesebben

Badacsony Hegyközség és a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa évi XXVIII. Borverseny EREDMÉNYEK

Badacsony Hegyközség és a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa évi XXVIII. Borverseny EREDMÉNYEK SSZ Oklevélre termelő neve Bornév Évjárat Édesség Eredmény Érem 278 NAIK - SZBKI Szürkebarát késői szüretelésű 2015 édes 96,10 Nagy Arany 193 Váli Bor Édes négyes 2015 édes 96,00 Nagy Arany 244 Borbély

Részletesebben

Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv Nagy-Somlói Borvidék

Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv Nagy-Somlói Borvidék Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv Nagy-Somlói Borvidék A 2010/2011. borpiaci évtıl érvényes borvidéki követelményrendszer a szılıültetvények szerkezetátalakítási és -átállítási támogatásához

Részletesebben

XIV. KUNSÁGI BORVERSENY VÉGEREDMÉNY TERMELŐNKÉNTI LISTA Jánoshalma, április 20.

XIV. KUNSÁGI BORVERSENY VÉGEREDMÉNY TERMELŐNKÉNTI LISTA Jánoshalma, április 20. termelő termőhely fajta évjárat érem Aranyhegyi Szövetkezet Ceglédberceli Cserszegi fűszeres 2011 ezüst BCE Szőlészeti és Borászati Intézet Kecskeméti Kutató Állomás Kecskemét- Katonatelep Olasz rizling

Részletesebben

A termesztett szılıfajták besorolása a Kunsági borvidék körzeteiben

A termesztett szılıfajták besorolása a Kunsági borvidék körzeteiben 1 5. sz. melléklet a Kunsági Borvidék rendtartásához A termesztett szılıfajták besorolása a Kunsági borvidék eiben Fehér fajták Bácskai Ceglédi al Monori al Jászsági al Duna menti Izsáki Kecskemét- Kiskunfélegyházi

Részletesebben

LEADER vállalkozási alapú

LEADER vállalkozási alapú HPME-hez rendelt forrás HPME HVS célkitűzéshez Helyi termékre épülő bemutató helyek, látványműhelyek kialakítása Versenyképesség (411) LEDER vállalkozási alapú 55 000 000 Ft Míves Térség térség gazdasági

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2016. február 4.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 123/2016. Termékleírás

Részletesebben

Fenntartható Kertészet és Versenyképes Zöldségágazati Nemzeti Technológiai Platform Szakmai Fórum

Fenntartható Kertészet és Versenyképes Zöldségágazati Nemzeti Technológiai Platform Szakmai Fórum Fenntartható Kertészet és Versenyképes Zöldségágazati Nemzeti Technológiai Platform Szakmai Fórum Budapest, 2011. június 7. Dr. Bujáki Gábor ügyvezető igazgató Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2017.május 26.-iérzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 741/2017. Termékleírás

Részletesebben

Borászati technológia I.

Borászati technológia I. Borászati technológia I. A borszőlő minőségét befolyásoló tényezők Az alapanyag minősége alapvetően meghatározza a termék minőségét! A szőlész és a borász együttműködése nélkülözhetetlen. A minőségi alapanyag

Részletesebben

Bort hordok árlista - érvényes 2014. dec. 10. Csomagolás Kiszerelés Bolti ár

Bort hordok árlista - érvényes 2014. dec. 10. Csomagolás Kiszerelés Bolti ár 10 Laczkó György 1000 Mátrai Olaszrizling száraz fehér OEM bor Palack 0,75 liter 760,00 10 Laczkó György 1001 Mátrai Muskotály félédes fehér OEM bor Palack 0,75 liter 760,00 10 Laczkó György 1002 Mátrai

Részletesebben

Tájékozató anyag ig

Tájékozató anyag ig Tájékozató anyag 2018.06.28.-ig Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság (BBBB) működéséről 8261 Badacsonytomaj, Római út 181. A NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága 02.6/10920-1/2012. iktatószámon

Részletesebben

SOLTVADKERTI HEGYKÖZSÉG

SOLTVADKERTI HEGYKÖZSÉG SOLTVADKERTI HEGYKÖZSÉG CÍM: 6230 SOLTVADKERT, SZENTHÁROMSÁG U. 11. TEL.: 78/482-560 Email: soltvadkerthegykozseg@mail.com 2016.08.16. Hegyközségek szerepe A hegyközség a magyar szőlő és bortermelés szerveződésének

Részletesebben

VILLÁNY termékleírás. 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja

VILLÁNY termékleírás. 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja Beérkezés dátuma (NN/HH/ÉÉÉÉ) [a Bizottság tölti ki!] Lapok száma (beleértve ezt a lapot) 32 A kérelem nyelve Magyar Az akta száma: [a Bizottság tölti ki!] A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020 ÉLELMISZER-FELDOLGOZÁS NÉLKÜL NINCS ÉLETKÉPES MEZŐGAZDASÁG; MEZŐGAZDASÁG NÉLKÜL NINCS ÉLHETŐ VIDÉK Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020 Dr. Bognár Lajos helyettes

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2016. június 10.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 808/2016. Termékleírás

Részletesebben

XX. Kunsági Borvidéki Borverseny eredményei Kiskunhalas, március 9.

XX. Kunsági Borvidéki Borverseny eredményei Kiskunhalas, március 9. XX Kunsági Borvidéki Borverseny eredményei Kiskunhalas, 2018 március 9 Barcza Gábor Kékfrankos száraz vörösbor 2017 Ezüstérem Béla Borászati Kft Kékfrankos 2017 Ezüstérem Béla Borászati Kft Irsai Olivér

Részletesebben

Akciós borok 6os -kartonban

Akciós borok 6os -kartonban Akciós borok 6os -kartonban Az árak 6 db vásárlására vonatkoznak EGERVIN Maradék készlet kiárusítása pal. ár Egri Merlot száraz 0,75 500 Betét nélküli Egri Merlot félédes 0.75 500 Betét nélküli Egri Cabernet

Részletesebben

Kótai Lajos Emlékverseny 2017/2018 Komplex természettudományos csapatverseny 7-8.

Kótai Lajos Emlékverseny 2017/2018 Komplex természettudományos csapatverseny 7-8. Kótai Lajos Emlékverseny 2017/2018 Komplex természettudományos csapatverseny 7-8. 2. forduló Csapat neve: Iskola: Beküldési határidő: 2018. január 12. Postázási cím: Kótai Lajos Általános Iskola 7551 Lábod,

Részletesebben

Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja

Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja Lapok száma (beleértve ezt a lapot) 18 Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja A kérelem nyelve Magyar A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve 1. Bükki Borvidék Hegyközségi

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok. december 10.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 868/. Termékleírás szerinti

Részletesebben

Pannon Helyi Termék Klaszter:

Pannon Helyi Termék Klaszter: Pannon Helyi Termék Klaszter: örökségvédelem és vidéki gazdaságfejlesztés a Nyugat-Dunántúlon Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Magyar Vidékakadémia: Konferencia a helyi termékekről Hévíz, 2011. február 10.

Részletesebben

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájában megfogalmazott célkitűzések megvalósítása

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2015. március 5.-i érzékszervi bírálat Jegyzőkönyv 1./ Borok mintaszáma: BBBB 206/2015. Termékleírás szerinti megnevezése: Balatonfüred-Csopaki

Részletesebben

Területnagyság [ha] Terület [%]

Területnagyság [ha] Terület [%] Borvidék Kiállított betétlap (db) Területnagyság [ha] Terület [%] Kieső elméleti terméshozam [q] Kieső terméshozam [%] Kunsági borvidék 2 565 2 918 51,9% 407 374 62,3% Mátrai borvidék 1 249 781 13,9% 68

Részletesebben

a szőlő fajtahasználat alakulása magyarországon, 1973-2008. között

a szőlő fajtahasználat alakulása magyarországon, 1973-2008. között SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT ROVA TVEZETŐ: Dr. Zanathy Gábor egyetemi docens a szőlő fajtahasználat alakulása magyarországon, 1973-2008. között A szőlő-bor ágazat általános helyzete Aktuális újragondolni a szőlő-bor

Részletesebben

27.. Sárisápi Egyesületi Borverseny díjátadó ünnepsége

27.. Sárisápi Egyesületi Borverseny díjátadó ünnepsége 27.. Sárisápi Egyesületi Borverseny díjátadó ünnepsége 2012. 03. 03. Idén 27. alkalommal rendeztek Sárisápon borversenyt a Bányász Művelődési Házban. Hagyomány, hogy a borverseny megrendezésére mindig

Részletesebben

Badacsony Hegyközség és a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa 2015. évi borversenye XII. Kéknyelű borverseny nev bornev evjarat erem NAIK Kutató

Badacsony Hegyközség és a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa 2015. évi borversenye XII. Kéknyelű borverseny nev bornev evjarat erem NAIK Kutató Badacsony Hegyközség és a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa 2015. évi borversenye XII. Kéknyelű borverseny nev bornev evjarat erem NAIK Kutató Intézet Olasz rizling 2012 Champion Borbély Családi

Részletesebben

2013. április 26. Egerszólát, Brezovay kastély

2013. április 26. Egerszólát, Brezovay kastély 2013. április 26. Egerszólát, Brezovay kastély A borok értékelése a Nemzetközi Szőlészeti és Borászat Hivatal (OIV) által javasolt módszer (ún. 100 pontos módszer) szerint történt öt, hét-tagú bíráló bizottság

Részletesebben

ARANYMETSZÉS SZÜRKEBARÁT TÖPPEDT SZÜRETELÉDES 2015 BALATONI 2015 ARANY. szüretelésű BADACSONY 2015 ARANY

ARANYMETSZÉS SZÜRKEBARÁT TÖPPEDT SZÜRETELÉDES 2015 BALATONI 2015 ARANY. szüretelésű BADACSONY 2015 ARANY TERMELŐ BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE TERMŐHELY ÉVJÁRAT ÉREM HUDÁK SZŐLŐBIRTOK ÉS BORÁSZAT OLASZ RIZLING PALOZNAK 2016 NAGY ARANY TORNAI PINCÉSZET KFT. ZEUS JÉGBOR TORNAI SOLMLÓI JÉGBOR 2015 NAGY-SOMLÓ

Részletesebben

TERMELŐ BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE TERMŐHELY ÉVJÁRAT EREDMÉNYÉREM ARANYMETSZÉS SZÜRKEBARÁT TÖPPEDT SZÜRETELÉDES 2015 BALATONI ,63 ARANY

TERMELŐ BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE TERMŐHELY ÉVJÁRAT EREDMÉNYÉREM ARANYMETSZÉS SZÜRKEBARÁT TÖPPEDT SZÜRETELÉDES 2015 BALATONI ,63 ARANY TERMELŐ BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE TERMŐHELY ÉVJÁRAT EREDMÉNYÉREM HUDÁK SZŐLŐBIRTOK ÉS BORÁSZAT OLASZ RIZLING CSOPAKI PALOZNAK 2016 95,00 NAGY ARANY TORNAI PINCÉSZET KFT. ZEUS JÉGBOR TORNAI SOLMLÓI

Részletesebben

RÜGYVIZSGÁLAT EGERBEN (KŐLYUKTETŐ)

RÜGYVIZSGÁLAT EGERBEN (KŐLYUKTETŐ) RÜGYVIZSGÁLAT EGERBEN (KŐLYUKTETŐ) 2017.02.08 2017.02.17. A 2016/2017 telének tartós és kemény fagyokat hozó időjárása a korábbi enyhe évekhez képest próbára tette a szőlőtőkék állóképességét. Ebben az

Részletesebben

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 5. előadás A termelés környezeti feltételei A környezeti feltételek hatása Közvetlen Termék-előállítás

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája (ÉFS)

Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája (ÉFS) Előzmények 2010: Az élelmiszeripar fejlesztésére vonatkozó Tézisek kidolgozása 2011: Nemzeti Vidékstratégia Élelmiszer-feldolgozási részstratégia 2011: Kormányzati kezdeményezésre Élelmiszeripar-fejlesztési

Részletesebben

Kadarka klónszelekció a Pannon borrégióban

Kadarka klónszelekció a Pannon borrégióban Országos Szőlészeti, Borászati Konferencia Eger - 2015. január 21-23. Kadarka klónszelekció a Pannon borrégióban Kozma Pál - Werner János PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Pécs PTE TTK Szőlészeti

Részletesebben

BORVIDÉKI RENDTARTÁS

BORVIDÉKI RENDTARTÁS Móri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 8060 Mór, Zrínyi Miklós utca 36. BORVIDÉKI RENDTARTÁS - A mindenkori szőlőtermesztésről- és borgazdálkodásról szóló érvényes európai uniós és magyar törvények alapján

Részletesebben

Tájékozató anyag ig

Tájékozató anyag ig Tájékozató anyag 2017.12.07.-ig Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság (BBBB) működéséről 8261 Badacsonytomaj, Római út 181. A NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága 02.6/10920-1/2012. iktatószámon

Részletesebben

91/2005. (X. 18.) FVM rendelet. a Villányi borvidék védett eredetű borairól

91/2005. (X. 18.) FVM rendelet. a Villányi borvidék védett eredetű borairól 91/2005. (X. 18.) FVM rendelet a Villányi borvidék védett eredetű borairól A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. -a (1) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

Borvidéki terv. 2. 1. Fajtaváltás Fajtaváltást csak az I. és II/1, II/2 termőhelyi kataszteri besorolású ültetvényen lehet végrehajtani.

Borvidéki terv. 2. 1. Fajtaváltás Fajtaváltást csak az I. és II/1, II/2 termőhelyi kataszteri besorolású ültetvényen lehet végrehajtani. Csongrádi Borvidék Hegyközségi Tanácsa Mórahalom, Röszkei út 47. Tel. Fax.: 62/280-524 Borvidéki terv CSONGRÁDI BORVIDÉK A 2007-2008 BORPIACI ÉVTŐL SZÓLÓ BORVIDÉKI KÖVETELMÉNYRENDSZER A SZŐLŐÜLTETVÉNYEK

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2015. április 3.-i érzékszervi bírálat OEM borok bírálatáról készült jegyzőkönyv 1./ Borok mintaszáma: BBBB 320/2015. Termékleírás

Részletesebben

XIV. KUNSÁGI BORVERSENY VÉGEREDMÉNY

XIV. KUNSÁGI BORVERSENY VÉGEREDMÉNY Tápió-Vin Borgazdálkodási Kft Gomba Cabernet sauvignon barrique 2009 19,00 arany Frittmann Testvérek Kft. Soltvadkerti Ezerjó 2011 18,90 arany Közép-Magyarországi Pinegazdaság KFT. Keceli Rizlingszilváni

Részletesebben

Szent György-hegy Hegyközségi Borverseny Minősítés 2016. 04.19. Sorszám Termelő Évjárat Bor neve Termőhely Pontszám Minősítés 1.

Szent György-hegy Hegyközségi Borverseny Minősítés 2016. 04.19. Sorszám Termelő Évjárat Bor neve Termőhely Pontszám Minősítés 1. Szent György-hegy Hegyközségi Borverseny Minősítés 2016. 04.19. Sorszám Termelő Évjárat Bor neve Termőhely Pontszám Minősítés 1. Szászi Endre 2015 Olasz rizling késői sz. 19,42 Nagy Arany 2. Borbély Családi

Részletesebben

Helyi Fejlesztési Stratégia (MUNKAANYAG) 1. INTÉZKEDÉS

Helyi Fejlesztési Stratégia (MUNKAANYAG) 1. INTÉZKEDÉS Helyi Fejlesztési Stratégia 2014-2020 (MUNKAANYAG) INTÉZKEDÉSEK 1. INTÉZKEDÉS 1. Intézkedés megnevezése A településeken működő, az ott élők helyben maradását elősegítő szolgáltatások körének bővítése,

Részletesebben

245 Pinot noir, Cabernet sauvignon, 2014Portugieser száraz rosé Mezei cuvée Pincészet Tibolddaróc 3423 86,30 Nagy arany IV/27 102 Kései Szüret édes

245 Pinot noir, Cabernet sauvignon, 2014Portugieser száraz rosé Mezei cuvée Pincészet Tibolddaróc 3423 86,30 Nagy arany IV/27 102 Kései Szüret édes Bes.szám Érk.szám Fajta Évjárat Jelleg Termelő neve Termelő címe IrányítószámÁtlag Minősítés IV/02 26 Rizling 2014 félszáraz Virág Tamás Edelény Antal Gy.u.17 3780 Nem értékelt! KIZÁRVA IV/18 15 Furmint

Részletesebben

Tájékozató anyag ig

Tájékozató anyag ig Tájékozató anyag 2017.06.22.-ig Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság (BBBB) működéséről 8261 Badacsonytomaj, Római út 181. A NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága 02.6/10920-1/2012. iktatószámon

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020.

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020. Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020. Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Hatásvizsgálatok és stratégiák kidolgozása a Vidékfejlesztési Minisztériumban

Részletesebben