Alkoholtartalmú italok 1. rész: borok. Dr. Buzás Gizella Szakáruismeret könyve alapján készítette Friedrichné Irmai Tünde

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Alkoholtartalmú italok 1. rész: borok. Dr. Buzás Gizella Szakáruismeret könyve alapján készítette Friedrichné Irmai Tünde"

Átírás

1 Alkoholtartalmú italok 1. rész: borok Dr. Buzás Gizella Szakáruismeret könyve alapján készítette Friedrichné Irmai Tünde

2 Az alkoholtartalmú italok 1,2-80 % mennyiségben tartalmaznak etil-alkoholt (C 2 H 5 OH) Két nagy csoportba sorolhatók: Az egyik csoportot azok az italok alkotják, amelyekben az etil-alkohol természetes erjedés útján keletkezik, és mellette több száz természetes úton keletkezett alkohol, illóolaj, jól meghatározott íz- és aromaanyag emeli az ital élvezeti és biológiai értékét. Közülük számos termék védjegyzett, nemzeti unikum. A másik csoportba tiszta alkoholból, vízből, sajátos íz-, aroma- és színezőanyagból összeállított termékek tartoznak. Ezeknek a nevében mindig megjelenik a szeszes ital megnevezés.

3 Egyrészt serkenti az emésztést, hatásokra a tápanyagok jobban hasznosulnak. Ezért mértékletes és kulturált fogyasztásuknak gasztronómiai jelentősége van.

4 A túlzott alkoholfogyasztás viszont súlyos élettani hatásokkal jár. Az egyszeri alkoholfogyasztáskor a spicces állapottól egészen az alkoholmérgezésig lehet eljutni, amely öntudatvesztést, vagy halált is okozhat. Az alkoholtartalmú italok rendszeres és mértéktelen fogyasztása alkoholizmushoz vezet, amely súlyos ideg és elmebetegségeket, a máj-, a vese-, a gyomor-, és az ivarmirigyek kóros elváltozását idézheti elő

5

6 Szőlő A szőlő gyökérzete mélyen hatol a talajba, ezért a tartós szárazságot is jól tűri. A talajból kiemelkedő vaskos, fás szárrész a szőlőtőke. A szőlőtőkéből hajtanak ki a vesszők, amelyeken levél, kacs, virágzat, majd termés fejlődik. 6

7 Minden szőlőfürtön több szőlőszem van. Mindegyik szem egy-egy apró, zöld színű, illatos virág termőjéből fejlődik ki. A szőlő kacsokkal kapaszkodik. 7

8 A szőlőszem vékony, bőrszerű héján belül lédús gyümölcshús van. Ebben ülnek a magvak. Az ilyen termés a bogyótermés. A bogyók fürtöt, azok pedig összetett fürtöt alkotnak. 8

9 Csemegeszőlő A friss szőlőt gyümölcsként fogyasztjuk. Erre legalkalmasabbak a szép, nagy szemű, ropogós húsú csemegeszőlők. Fürtjei jól bírják a szállítást és tárolást. 9

10 Borszőlő A szőlő sokféleképpen hasznosítható, legnagyobb jelentőségét mégis a bortermesztés adja. A bort elsősorban a borszőlőkből érlelik. Ezek a fajták bőven teremnek, bogyói vékony héjúak, lédúsak és sok cukor van bennük.

11 Borban az igazság In vino veritas (latin közmondás)

12 A bor szavunk eredete A magyar nép különlegessége, hogy saját szava van a bor megjelölésére. A legtöbb európai nép a latin vinum szót vette át, és nyelvéhez igazította: vino, wine, win. A kínai krónikák szerint a hunok szent hegyét Bor Tengrinek nevezték. Ebből alakult ki lényegében a bor kifejezés.

13

14 A bor a szőlőből származó must alkoholos erjedésével keletkező, 8-22,5 % etilalkoholt tartalmazó ital.

15 Hazánk jelentős szőlőtermelő ország, bár a Föld legnagyobb bortermelőihez (Francia- Olasz-, Spanyolország) képest a termés mennyiségi szempontból nem számottevő, a minőség szempontjából viszont előkelő helyet foglalunk el.

16

17 Mi az a borvidék? A borvidék az a termőhely, amely több település közigazgatási területére kiterjedően hasonló éghajlati, domborzati, talajtani adottságokkal, jellemző fajtaösszetételű, művelésű ültetvényekkel, szőlő-és bortermelési hagyományokkal rendelkezik és sajátos jellegű borokat termel.

18 A évi CVIII. Szőlőtermesztésről és borgazdálkodásról szóló törvény a szőlőtermesztés és borkészítés területeit csoportokra osztja. A csoportosításon belül kiemelkedő jelentőséggel bír a borvidékek besorolása. Borkészítésre kizárólag a Vitis vinifera faj, valamint a Vitis nemzetséghez tartozó fajok keresztezéséből származó fajtákat lehet használni.

19

20

21

22

23 Szekszárdi Kékfranfos: Félszáraz, minőségi vörösbor, a klasszikus magyar bortermelés egyik örököse. A Kékfrankos szőlőből készült bor kellemesen finom illatú, gránátvörös színű, bársonyos, telt zamatú C hőmérsékleten fogyasztva jelentősen növeli a sültek és vadhúsok élvezhetőségét. Szekszárdi Bikavér: Minőségi, száraz vörösbor. A kellemes összhatású, tradicionális Bikavér négy szőlőfajta íz világát hordozza magában: Merlot, Kékfrankos, Zweigelt, Cabernet Franc. Optimális fogyasztási hőmérséklete C. Ajánlják kacsa, liba, marha sültekhez, pörköltekhez, vadételekhez, sajtokhoz. Szekszárdi Zweigelt: Félédes, minőségi vörösbor. A népszerű Zweigelt szőlőből készült vörösbor gránátvörös színű, kellemesen finom illatú, bársonyos, telt zamatú bor. Magában, vagy édes mártásokhoz, szárnyasból készült fogásokhoz C-ra hűtve ajánlják. Szekszárdi Kékoportó: Félédes, minőségi rozébor. A Kékoportó Rosé a Szekszárdi borvidék kékszőlőjének gyors feldolgozásával, speciális erjesztésével készült, jellegzetes színű, fűszeres zamatú, bársonyos, félédes bor. Szárnyas ételekhez ajánlják C-ra hűtve. Szekszárdi Merlot: Ez a bor a Szekszárdi borvidéken termesztett Merlot fajtából készül. Bíborszínű, gyümölcsillatú, és bársonyosan finom zamatú vörösbor. A Szent István Korona Borcsalád tagja. Fogyasztását 16 C-on vadételekhez, pörköltökhöz ajánlják.

24

25

26

27 A bor készítése A bor készítésénél három szakaszt különítenek el: a szüret a must erjesztése a bor kezelése A borkészítés egyetlen és kizárólagos alapanyaga a borszőlő. Hazánk a gazdaságos szőlőtermelés északi határán van.

28 Borkészítésre az európai származású szőlőfajták használhatók fel: fehérszőlő fajták, pl. leányka, olaszrizling, hárslevelű, ezerjó, furmint stb.

29 kék szőlők, pl. kékoportó, kadarka, medoc noir, kék frankos stb.

30 A szüret Az érett szőlőfürtöket puttonyokba hordják a gyűjtőkádakba. Onnan a darálóba, majd a présbe kerülnek a fürtök. A szőlőszemekből kipréselt édes lé a must. A hordókba töltött must az első napokban édes, kellemes ízű, ülepedés után szép átlátszó ital, mely csakhamar csípőssé, zavarossá válik. 30

31

32

33 1. Szüret: A szőlő borkészítésre a teljes érettség állapotában alkalmas. Ekkor a bogyók puhává és rugalmassá válnak, savtartalmuk csökken, cukortartalmuk nő. Szedhető a szőlő fürt formájában vagy bogyózva, ez utóbbit a vörösboroknál és egyes fehérboroknál használják. Válogatják érettség, egészségi állapot és fajta szerint. 2. Must készítése: a.) zúzás: A must körülbelül 70%-a, így nyerhető ki a szőlőből a maradék cefre. b.) sajtolás: A lédús cefréből még körülbelül 30%-nyi must nyerhető ki, a maradék törköly.

34 Élesztő gombák A levegőben, a talajon apró, szabad szemmel nem látható borélesztő gombák élnek. Ezek a levegőből és a szőlőszemek felületéből bekerülnek a mustba, és ott elszaporodnak. A borélesztő gombák a mustban lévő cukrot széndioxid képződése közben alkohollá alakítják.

35 3. A must erjesztése A szőlő cukortartalma etil-alkohollá és széndioxiddá alakul C 6 H 12 O 6 2C 2 H 5 -OH + 2CO 2 A folyamat különbözik az egyes borfajták esetében: fehérborok készítésénél a zúzással és sajtolással nyert mustot erjesztik, vörösborok készítésénél a zúzással nyert mustot visszaöntik a cefrére, és ott erjesztik: ez a szín kialakítás miatt történik, rosé borok készítésénél kisebb színező erejű szőlőket használnak és ezeket rövidebb ideig, erjesztik a héjon, így érik el a rózsaszín színt

36 A must erjesztése Először elszaporodnak a szőlőfürtön már tenyésző, így a mustok természetes alkotóinak tekinthető élesztőgombák. A zajos erjedés lényege, hogy a szőlőcukorból etil-alkohol keletkezik. Egyéb jellegzetes anyagok is képződnek. Fehérborokban eddig több mint 200, vörösborokban több mint 250-féle vegyületet határoztak meg. A zajos erjedés során a must 4-6 nap alatt a szén-dioxid fejlődése miatt erős mozgásban van, egyre zavarosabb lesz, bugyborékol, pezseg. Ezt a csípős, karcos ízű mustot nevezik murcinak. Az utóerjedés során befejeződnek az érzékelhető folyamatok, a must íze csípőssé, de kellemesebbé válik. Az utóerjedés során az addig karcos ízű ital selymessé alakul.

37 Az erjedési folyamatok különböző eljárásokkal mehetnek végbe Oxidációs eljárással, természetes úton (40 C körüli hőmérsékleten). Az így készített borok testesek, erősek, tüzesek, hangsúlyos ízűek. Redukciós eljárással, 8-22 C-ra hűtik a mustot, így lassabban megy végbe az erjesztés. A keletkezett borban aktívabban érzékelhető a szőlő minden íz- és zamatanyaga.

38 Borospince A must erjesztése borospincékben történik. Az alkoholos erjedés során keletkező szén-dioxid a levegőnél nehezebb gáz. Így ez a gáz mindig a pince alján gyűlik össze és az ember megfulladhat benne. Mivel ez az égést nem táplálja, ezért a gazdák maguk elé tartott, botra erősített égő gyertyával mennek le a pincébe. Ha a gyertya a sok szén-dioxid miatt elalszik, nem szabad tovább menni.

39

40

41

42

43

44 A bor kezelése, gondozása Az erjesztés befejezésekor keletkező újbor még fogyaszthatatlan, ezért el kell végezni a különböző borkezelési eljárásokat, más néven pinceműveleteket.

45

46

47

48

49 A bor palackozása és tárolása A bor csak akkor hozható kereskedelmi forgalomba, ha a szükséges borkezelési eljárásokon átesett, más szóval iskolázottakká vált és így megfelel az előírt minőségi követelményeknek. A forgalomba kerülés módja szerint palackozott és hordós borokat különböztetünk meg, kereskedelmi forgalomba hazánkban csak palackozott borok kerülhetnek. A borok palackozására csak akkor kerülhet sor, ha kellően érettekké, úgynevezett palackérettekké válnak. Ebben az esetben a bor hordóban történő továbbtárolása már minőségromlással járna. A palackozott (butéliás) bor minőségét tovább megőrzi.

50 A palackozást a nagy teljesítményű, korszerű gépsorokon végzik, amelyek a palack tisztításától a töltésen és a záráson át a címkézésig minden műveletet elvégeznek. A borok csomagolására meghatározott színű, jellegű, űrtartalmú üvegpalackokat használnak.

51 A borok tárolása mérsékelten hűvös, száraz helyiségben kell, hogy történjen. A parafa dugóval zárt borokat fektetve tároljuk, hogy a dugót egyenletesen érje nedvesség. A borokat a fénytől is védeni kell.

52 Borok ideális hőmérséklete A borok optimális tárolási hőmérsékleten tárolva tovább megőrzik a kívánt állagukat és zamatukat, valamint értékes tulajdonságaikat. A jó minőségű palackozott bor igen kényes az optimális tárolási hőmérsékletre. A tárolási hőmérsékletet minden esetben biztosítanunk kell a palackozott borok tárolása során, máskülönben a helytelen tárolás a minőség rovására mehet.

53 Az optimális és javasolt tárolási hőmérsékletek a következők: Az optimális és javasolt tárolási hőmérsékletek a következők: Nagy bordói vörös, Shiraz C Côtes du Rhône vörös/barolo C Nagy burgundi vörös/ bordói vörös C Fiatal burgundi vörös 14 C Fiatal, könnyű, gyümölcsös vörösborok C Portói bor 15 C Édes borok 6 C Rozé és korai borok C Száraz fehérborok C Fiatal Beaujolais/összes fehérbor kevés maradékédességgel C Régi fehérborok/nagy chardonnay 9-10 C Fiatal fehérborok későitől kezdve 7-8 C Fehérborok Lire/Entre-deux-Mers 7-8 C Pezsgő 7-8 C Sherry 8-9 C Jégbor 6 C

54

55 Fehérbor készítése Minőségi bor készítésénél a minőségi fehérborszőlőt bogyózzák, zúzzák, préselik, a keletkezett mustot hordókba fejtik, majd erjesztik. Asztali fehérborok készítésénél a bogyózás művelete elmarad. Muskotályos ízű fehérbor készítésénél a zúzás után a mustot órán át a tönkölyön hagyják. Ez idő alatt az aromaanyagok kioldódnak. Csekély festőképességű vörösborszőlőből is készíthetnek gyors eljárással fehérbort.

56 Fehérborok Neszmélyi Irsai Olivér (Szőllősi Pincészet) Somlói Juhfark (Tornai Pincészet) Mátraaljai Chardonnay (Szőke Mátyás) Mátraaljai Muscat Ottonel (félédes) Balatonszőlősi Sauvignon blanc (Figula Mihály) Balatonszőlősi Olaszrizling (Figula Mihály) Balatonszőlősi Chardonnay Barrique (Figula Mihály) Csopaki Olaszrizling (Jásdi Pince) Csopaki Chardonnay Barrique (Jásdi Pince) Neszmélyi Cserszegi Fűszeres (Hilltop Neszmély Rt.) Pannonhalmi Chardonnay (Szőllősi Pincészet) Siklósi Chardonnay (Bock József) Siklósi Hárslevelű (Bock József)

57 Fehérborok Villányi Rajnai Rizling (Vylyan Pincészet) Cserszegi Fűszeres (Frittman pincészet) Irsai Olivér ( Frittman pincészet) Etyeki Sauvignon Blanc (Etyek-Budai Borvidék) Etyeki Chardonnay (Etyeki-Budai Borvidék) Egri Chardonnay Barrique (Egri Borvidék) Egri Királyleányka (Thummerer Vilmos) Egri Muskotály Cuvee (Thummerer Vilmos) Debrői Hárslevelű (Varsányi Pincészet) Somlói Olaszrizling (Somló Hill Pincészet) Somlói Furmint (Somló Hill Pincészet) Tokaji Furmint (Gróf Degenfeld Pince) Tokaji Muscat Lunel (félszáraz, Gróf Degenfeld Pince)

58 Sillerbor készítése Közepes festőképességű, élénkpiros vörösborszőlőből készítik. A szőlőfürtöket zúzzák, majd a keletkezett mustot 2-3 napig a törkölyön erjesztik, sajtolják, hordóba szűrik, ahol tovább erjesztik. A keletkezett bor színe világos piros. Rozébor készítése Gyenge festőképességű vörösborszőlőből készítik. Színe a sillerbornál világosabb rózsaszín, 1-2 napot állt a törkölyön.

59 Rozé Siller borok Soproni Kékfrankos Rozé (Feind Pincészet) Villányi Rozé (Gere Attila) Egri Kékfrankos Rozé Paptag Rozé ( Juhász pincészet) Villányi Kékfrankos Rozé (Bock) Villányi Kadarka Siller (Gere Attila) Pinot Noir Rozé (Thummerer Pincészet) Villányi Merlot Rozé (Polgár Pincészet) Villányi Zweigelt Rozé (Polgár Pincészet) Villányi Kékoportó Rozé (Polgár Pincészet)

60 Vörösbor Vörösbor készítésénél a kékszőlő zúzott cefréjét állni hagyják, miközben elindul az alkoholos erjedés. Nem csupán az alkohol oldó hatására, hanem a cefre, törköly keverésével, mozgatásával is elősegítik a színanyagok kioldódását a szőlő héjából. A cefre erjesztése egy-két héttől akár 30 napig is tarthat és csak utána préselik ki.

61 Vörösborok Villányi Kékoportó (Bock József) Villányi Merlot (Bock József) Egri Kékmedoc (Egri Kutató) Egri Bikavér Barrique (Egri Kutató) Egri Bikavér (Egri Kutató) Soproni Cabernet Sauvignon (Vinex Kft.) Villányi Cabernet Sauvignon (Bock József) Tihanyi Merlot (Figula Mihály) Villány Kékfrankos (Bock József) Villányi Cabernet Franc (Bock József) Villányi Cabernet Sauvignon Barrique (Bock József) Villányi Bock Cuvee (Bock József) Villányi Kékoportó (Gere Attila)

62 Vörösborok Villányi Cabernet Sauvignon (Tiffán Ede és Zsolt) Villányi Cabernet Franc (Tiffán Ede és Zsolt) Szekszárdi Kadarka (Gaál Pincészet) Szekszárdi Merlot (Gaál Pincészet) Szekszárdi Bikavér (Gaál Pincészet) Szekszárdi Cabernet Franc (Gaál Pincészet) Tekenőháti Pinot Noir (Thummerer Vilmos)

63

64 A borok jellegét alapvetően a termőhely földrajzi elhelyezkedése határozza meg. Európában a kevesebb napfény és az alacsonyabb hőmérséklet hatására kevesebb a cukorképződés, magasabb a savtartalom. Az itt termelt borok friss, üde jellegű, vékony borok. A szőlőtermesztés őshazája a déli, meleg, napfényes földrész. Itt magas cukortartalommal érik be a szőlő. A borok testesek, tüzesek, magas alkoholtartalmúak. Magyarország az északi és a déli szélesség között, de inkább az északihoz közelebb fekszik. A borkészítési és kezelési, tárolási módszereit illetően közbülső helyet foglal el.

65 Asztali borok alkoholtartalmuk nem kisebb, mint 9 v/v%. Nem követelmény a táj- és fajtajelleg felismerhetősége.

66

67 Tájbor olyan földrajzi jelzéssel ellátott asztali bor, amely az adott földrajzi egység terméséből származik, és teljes egészében a meghatározott tájbor készítésére alkalmas szőlőfajták mustjából készül.

68

69

70 Minőségi borok alkoholtartalmuk legalább 9 v/v%. Követelmény, hogy az italon a táj- és fajtajelleg felismerhető legyen. Ezt megnevezésük is jelzi, nevükben megjelenik mind a szőlőfajta, mind a borvidék neve. Cukortartalom alapján alkotott csoportjaik a következők: Száraz: alacsony savtartalom esetén 0,0-4,0 g/l, magasabb savtartalomnál 0,0-9,0 g/l Félszáraz: alacsony savtartalom esetén 4,1-12,0 g/l, magasabb savtartalomnál 9,1-18,0 g/l Félédes: legfeljebb 45 g/l Édes: több mint 45 g/l

71 Különleges minőségű bor amely meghatározott borvidék vagy bortermőhely legfeljebb 10 t/ha termésű ültetvényeiből származik, a termőhelyre meghatározott szőlőfajta érett vagy tőkén túlérett, esetleg töppedt vagy aszúsodott termésének legalább 19 tömegszázaléknyi természetes eredetű cukrot tartalmazó mustjából készül, amely termőhelyre, fajtára, illetőleg meghatározott készítésmódra jellemző illat-, íz- és zamatanyagokat tartalmaz, származási helye és évjárata miatt különleges megkülönböztetésre érdemes. Különleges minőségű bornál a borvidék vagy bortermőhely, az évjárat és a fajta nevének feltüntetése 100 % azonossággal kötelező.

72

73

74

75 Az egri borvidék specialitása Az Egri bikavér több különböző vörös bort adó szőlőfajta meghatározott arányú keveréke mustjának erjesztése eredményeként nyert sötét vörös, testes, lágy, mérsékelten, és kellően fanyar, jellegzetes illatú és zamatú tökéletesen összhangzatos borfajta. A vörösbor a törökök elől északra menekülő szerbeknek volt köszönhető, akik Egerbe is magukkal hozták híres szőlőjüket, a kadarkát. A 17.százdban olyannyira elterjedt Egerben a vörösbor, hogy szinte a várost ezzel azonosították.

76 Az Egri bikavér nevének eredete Az egri legenda szerint a bikavér elnevezés a török időkből származik: Az egri várat az ellenséges túlerő ellen védő vitézek megerősítésére a vár kapitánya, Dobó István vörösbort hozatott fel a pincékből. A törökök látták, hogy az italtól a vitézek új erőre kaptak és babonásak lévén a lecsurgó vörös folyadékról azt hitték, a bikák vérét issza az ellenfél. Nem is mertek akkor tovább harcolni ellenük. A legenda aligha igaz: a történelmi hagyatékok csak a 19. század második felében kezdik említeni ezt a nevet, viszont a bor legendás lett.

77 A Cserszegi fűszeres A fajtát 1960-ban a Keszthely melletti Cserszegtomajon Bakonyi Károly keresztezte két másik szőlőfajtából. A kísérletnek az volt a célja, hogy egy olyan szőlőfajtát nyerjenek, amely amellett, hogy finom bort ad, két másik kikötésnek is megfelel: jól bírja a téli hideget, és hamar érik. A fajtának nem volt rögtön átütő sikere, csak elszórtan telepítették le.

78 A védett eredetű bor olyan minőségi bor, amely termelői kezdeményezésű, egyedi szabályozású termék. A földrajzi eredet jól körülhatárolt, a szőlőfajta, a borkészítés technológiája és palackozása egyedi, védett és szigorú.

79

80 Tokaji borkülönlegességek a Tokaji borvidéken készített, készítésmódjuk miatt önálló névhasználatra jogosul borok. A borok királya - a királyok bora

81 Tokaji borkülönlegességek Tokaji aszú Az évjárattól és dűlőtől függő íz-, zamat-, illattulajdonságokkal rendelkező aszúbort a tőkén aszúsodott szőlőből készítik. Teljes kifejlődéséhez +2 év szükséges.

82 A tokaji borvidék specialitása A Tokaji aszú aszúsodott és normál szőlő felhasználásával készített fehér desszertbor, borkülönlegesség. Ez a tokaji borok közül a leghíresebb. Évszázados technológia alkalmazásával készül, amelynek alapja az aszúsodott szőlőszemek késői szüretelése és az ezt követő különleges borkészítési eljárás. Az aszút nemespenésszel borított falú, sokszor több száz méteres pincelabirintusokban elhelyezett fahordókban érlelik éves korában éri el palackképességét. A legjobb minőségű tokaji aszút Tokaj, Tarcal, Tolcsva, Mád és Tállya községek környékén készítik.

83 Az aszú elkészítésének alapelvei 1. A szőlő művelése és metszése. 2. Négyévenkénti trágyázás - a műtrágyát mellőzik. 3. Fürtválogatás. 4. Az alapborok elkészítése. 5. Aszúszemek gyűjtése saját termésből, valamint termelőktől történő felvásárlás útján. 6. Aszúbor készítése kizárólag a jónak és a kitűnőnek tekintett évjáratokban. 7. Az aszúszemeket kizárólag kierjedt újborban áztatják. 8. Több éves tölgyfahordós érlelés. 9. Kizárólag saját palackozás.

84 Tokaji borkülönlegességek Tokaji aszúesszencia Az aszúszemek egy része saját tömege alatt felreped, az így kifolyt szirupsűrű, mézédes must. Kifejlődéséhez legalább 15 év szükséges.

85 Tokaji borkülönlegességek Tokaji szamorodni A kevés aszúszemet tartalmazó fürtökből állítják elő. A tokaji jelleg kibontakozásához a száraz szamorodninak 2-3 év, az édesnek 3-4 év szükséges.

86 Tokaji borkülönlegességek Tokaji máslás Az aszú vagy szamorodni lefejtése után az értékes anyagokat tartalmazó seprőből borral vagy musttal oldják ki a zamatanyagokat, majd borkezelési eljárásokkal kész borrá fejlesztik.

87 Tokaji borkülönlegességek Tokaji fordítás vagy másodaszú Az aszútésztából (a visszamaradt aszúbogyókat zsákokba teszik, tapossák) vagy a szamorodni törkölyéből musttal vagy borral oldják ki az értékes íz- és beltartalmi értékeket, majd elvégzik a borkezelési eljárásokat.

88 Hogyan készül? Megmutatjuk! A tokaji bor és a hordó vw-s A tokaji aszú k2q

89 Alkoholtartalmú italok árurendszere (régi)

90 A borok csoportosítása 1. Természetes borok 1.1 Asztali borok: Síkvidéki szőlőkből készített, különösebb táj-és fajtajelleg nélküli, harmonikus ízű, illatú borok. Követelmény velük szemben a tisztaság, viszont nem követelmény a palackérettség. Alkohol tartalmuk a legalacsonyabb 7-10% pl. Kadarka, Kövidinka stb. Általában 1 literes kiszerelésűek. Speciális csoportjuk a tájborok: olyan földrajzi jelzéssel ellátott borok, amely az adott földrajzi egység termeléséből származik pl.: alföldi,balatoni. Alkoholtartalmú italok árurendszere (régi)

91

92

93 A borok csoportosítása Alkoholtartalmú italok árurendszere (régi) 1. Természetes borok 1.2 Minőségi borok Idetartozik hazánk minden jelentős bora. Híres történelmi borvidékekről, a legnemesebb szőlőfajtákból, gondos pinceműveletekkel készülnek. Fontos a táj-és fajtajellegnek megfelelő harmonikus íz és illat, a hibátlan szín és a tükrös tisztaság. Alkoholtartalmuk 10-13V/V% pl. Egri bikavér (kadarka, oportó, kékfrankos, medoc noir), Egri leányka, Villányi oportó, Boglári muskotály, Soproni kékfrankos, Debrői hárslevelű, Badacsonyi szürkebarát stb.

94

95

96

97

98

99

100

101 A borok csoportosítása 1. Természetes borok 1.3 Különleges minőségi borok a.) Tokaji aszú: Töppedt, a tőkén túlérett szemekből készítik, a következőképpen: o o o o o o a szemekből aszútésztát hoznak létre erre hegyaljai mustot vagy újbort öntenek majd áztatják órán át, állandó kevergetés közben. E művelet célja az aszútészta íz-és zamatanyagainak kioldása. Alkoholtartalmú italok árurendszere (régi) Sajtolás az így nyert aszúmust erjesztése hónapokon át majd érlelése minimum 3 évig.

102 Az aszú jellemzése A pincék falát vastagon borító nemes feketepenész befolyásolja az aszúbor sajátos, kissé a friss kenyérre jellemző ízét, illatát. Színe sötét aranysárga, íze édes. Minőségét a puttonyszámmal fejezik ki. A puttonyszám megadja, hogy hány puttonynyi aszútésztára öntenek fel egy hordónyi újbort vagy mustot. Minőség megőrzési ideje legalább 3 év Gyógyhatást is tulajdonítanak a terméknek, pl. legyengült szervezetű betegeknek néhány kanálnyi fogyasztását ajánlják naponta a szervezet felerősítése céljából. Forgalomba csak az un. állami ellenőrző jeggyel kerülhet. (papírszalag címerrel és sorszámmal). Fontos exportcikkünk, kiérdemelte a királyok bora, a borok királya elnevezést.

103 A borok csoportosítása 1. Természetes borok 1.3 Különleges minőségi borok a.) Tokaji szamorodni: Válogatás nélkül szedett,érett és túlérett szemekből készül. Ennek megfelelően lehet édes, vagy száraz, aranysárgaszínű, harmonikus ízű, a tokaji borokra jellemző zamatú ital. Az aszúhoz hasonlóan legalább 13 v/v% alkoholt tartalmazó borfajta Alkoholtartalmú italok árurendszere (régi) C.) Tokaji aszú esszencia: A szőlő leve a saját súlyánál fogva csöpög ki a bogyókból, ennek a lének az erjesztésével nyerik az italt. E termék értéke a puttonyszámmal már nem is fejezhető ki. Ma már a minőségi boroknak is lehetséges különleges minőségű változatuk.

104 A borok minőségét meghatározó tényezők 1.: 1. Kémiai összetétel: körülbelül 200 féle összetevőt tartalmaz. Ezek közül a legfontosabbak: víztartalom: V/V% Alkoholtartalma: etil-alkohol tartalmuk átlagosan 9-13 V/V% Ez a minőségi osztályba sorolás alapja. (pl. egy 11V/V%-os borban 11 cm 3 alkohol és 89 cm 3 víz van 100 cm 3 ként) cukrok: szőlő-és gyümölcscukor, ami az erjedés után található meg a borban. Ez literenként g közötti lehet. Ennek alapján ismerünk száraz, félszáraz, félédes és édes borokat. szerves savak illatanyagok: illóolajak, aldehidek, észterek

105 egyéb anyagok: nitrogén tartalmú vegyületek. Pl. fehérjék, aminosavak ásványi sók, magnézium, vas, réz enzimek színanyagok: antocián, karotin vitaminok: B vitamin és C vitamin A bor minőségét a kémiai összetételen belül a vonadékanyag vagy más néven extrakt tartalom is meghatározza, ami a bor bepárlása után maradó, nem illékony komponensek összessége. Ezek, pl. a gricerin, cukrok, nem illó szerves savak, ásványi sók. Szokták vizsgálni a cukormentes extrakt tartalmat is.

106 A borok minőségét meghatározó tényezők 2.: Érzékszervi tulajdonságok szín: ismerünk fehér és színes borokat, a színek nagyon széles skálán mozognak.

107 Befolyásolja a minőséget a tisztaság: ennek alapján lehet bor: tükrös: a palack érett borok jellemzője tiszta fátyolos poros Zavaros A borok kiemelkedő értéke a harmónia, amely az alkohol, a testesség, a cukor, a sav, az illatés zamatanyagok összhangját jelenti.

108 A borok minősítése Alkoholtartalom szerint minősítés alkoholtartalom térfogat % [V/V] gyenge könnyű mérsékelt (nagylelkű) tüzes erős szeszes (száraz bor: égető)

109 Cukortartalom szerint minôsítés cukortartalom g/l bor cukortartalom szerinti osztálya nagyonszáraz száraz félszáraz nyalós száraz félszáraz édeskés félédes félédes édes nagyonédes (kövér) likôrédes, mézédes édes eszencia (250)

110 Testesség minősítés cukormentes extrakt [g/l] üres (híg) vékony tartalmas telt testes igen testes (sűrű)

111

112

113 1. borhibák A bor rendellenességei Enyhébb elváltozások, amelyeket többnyire emberi gondatlanság okoz. Adódhatnak a rossz alapanyagokból, a hibás gyártástechnológiából vagy a bor gondatlan kezeléséből. Többnyire visszafordítható folyamatok, ilyenek, pl. íz, illathibák illetve a fémes törések (fekete, fehértörés)

114 2. Borbetegségek A bor rendellenességei Mindig mikroorganizmusok okozzák. Ezek a szervezetek a bor különböző anyagait használják életműködésükhöz, bomlástermékeikkel pedig akár fogyaszthatatlanná tehetik a borokat. Ilyenek, pl. tejsavas erjedés, ecetesedés, virágosodás, nyúlósodás,barna törés, egér íz stb. Ezen változások kiküszöbölése nem mindig sikerül, ezért van szükség a megelőzésre, fertőtlenítéssel, a személyi higiénia betartásával sokat tehetünk azért, hogy a bor hibátlan, egészséges legyen.

115 A borok palackozásához leggyakrabban füredi-, rajnai-, bordói-, tokaji palackokat használnak. Az egyes borfajták jellegüknek megfelelően eltérő méretű és formájú palackban kerülnek forgalomba.

116 Jellegzetes a bordói palack fenékkiképzése. Alja magasan boltozott, így a nehéz vörösborokból természeténél fogva kiváló extraktanyag itt összegyűlhet. A 13 %-nál kevesebb alkoholt tartalmazó borokat sötét zöld vagy barna palackokba töltik, így megvédik az ecetesedést katalizáló káros fényhatásoktól.

117

118 SZÉNSAVAS BOROK Alapvető közös tulajdonságuk, hogy szénsavat tartalmaznak, amelyet az erjedésből származó széndioxid megőrzésével, esetleg visszajuttatásával, vagy élelmiszer előállítás céljára alkalmas ásványi eredetű szén-dioxid felhasználásával biztosítanak. Eltérő mennyiségben tartalmaznak szén-dioxidot. Csoportjaik: Természetes szén-dioxidot tartalmazók: ezek a pezsgők. Mesterségesen bejuttatott szén-dioxidot tartalmazó: habzó-, gyöngyöző-és üdítő jellegű borok. Jelentőségük ma csekély

119 Üdítő jellegű bor Szénsavas bor, amelynek szénsavtartalmát mesterségesen dúsították, szesz- és cukortartalmát cukorszirup felhasználásával alakították ki, és legalább 70 % természetes bort tartalmaz. Alkohol-tartalmuk az 5-7 v/v%-ot nem haladhatja meg.

120 Gyöngyöző bor A általában fajtajellegű borokból készülnek szén-dioxidos frissítéssel. Megnevezésükben szerepel a szőlőfajta neve, alkoholtartalmuk legalább 8 v/v%. Karamell, frutti cukorka illat, könnyed habzás. Virágos, barackos, vibráló korty, az aromás fajták ízével. Királyleányka és sauvignon blanc házasítása. Lendületes, játékos, kedves, üdítő. A száraz habzóbor ízében az édességét tökéletesen ellensúlyozza a frissítő szénsavasság

121 Habzóbor Szén-dioxiddal mesterségesen telített szénsavas bor, amely borban oldott cukorból, borpárlatból készült és amelyet élelmiszer-előállításra felhasználható ízesítővagy zamatosító adalékanyagból előállított likőrrel ízesítettek. 3-4 hétig érlelik. Alkoholtartalmuk legalább 8 v/v%.

122 A pezsgő olyan szénsavas bor, amely a természetes alapborhoz adott cukorból zárt palackban vagy tartályban végbemenő erjedés útján keletkezett szénsavat tartalmaz.

123 A pezsgőgyártás elsőszámú alapanyaga tehát a bor. (A pezsgők alapja lehet must is, ezek íz világa a szőlő elsődleges zamatanyagaira épül. Ilyenek a pl. Spumante típusú pezsgők).

124 A legenda szerint a pezsgőt a XVII. század végén egy világtalan francia pap fedezte fel. Épp egy hordóból akart mintát venni, amikor a bor kifröccsent a lopóból. Ajkához emelte, megízlelte és izgatottan kiabálni kezdett: "Siessetek, testvéreim, csillagokat iszom!" A csillagok szén-dioxid buborékok voltak, a borász pedig: Dom Perignon.

125

126

127 A pezsgőgyártás módjai: A champagne-i eljárásnál a 0,75 l-es palackba töltött alapborhoz tirage likőrt, fajélesztőt és derítő anyagot adnak, a palackot lezárják, erjesztik, rázzák, seprőtlenítik, pezsgőlikőrrel feltöltik, lezárják, majd érlelik. A klasszikus eljárással előállított pezsgőket másfél literes palackban erjesztik, majd szűréssel távolítják el a seprőt. Ezután töltik 0,75 literes palackba, amelyben érlelik.

128 A pezsgőgyártás módjai: A palackos érlelésű pezsgőt az átfejtésig tartályerjesztéssel készítik, a szűrést követően palackozzák, és a palackban érlelik a forgalomba hozatalt megelőzően legalább egy hónapig. Gyorseljárással 3 nap leforgása alatt előállítható a nyers pezsgő. Az eljárás lényege, hogy az alapborhoz alginátból + kalcium-kloridból + élesztőből előállított golyókat adnak. Az erjedés gyorsan lejátszódik, elmarad a rázás művelete, a golyókra rátelepedett seprő a palackból könnyen eltávolítható.

129 A pezsgőgyártás módjai: A tartályerjesztéses vagy gyorserjesztéses eljárásnál a tankokba töltik az alapbort, ehhez adagolják a tirage likőrt, a fajélesztőt és a derítőanyagokat, majd C hőmérsékleten erjesztik. Ennek végén a tartály tartalmát 0 C-ra hűtik, átszűrik egy másik tankba, ahol hozzáadagolják a pezsgőlikőrt. Ezzel pihentetik 4-5 napig. Ezután következik a palackozás. Az eljárással egy hónap alatt előállítható a pezsgő.

Fogyasztásuk nem feltétlenül szükséges a szervezet számára

Fogyasztásuk nem feltétlenül szükséges a szervezet számára 6. Élvezeti szerek Fogyasztásuk nem feltétlenül szükséges a szervezet számára 6.1 Italok Folyékony élelmiszerek, amelyeknek íz-és zamat anyagai kedvezően hatnak az érzékszerveinkre, és a központi idegrendszerünkre.

Részletesebben

Alkoholtartalmú italok 1. rész: borok. Dr. Buzás Gizella Szakáruismeret könyve alapján készítette Friedrichné Irmai Tünde

Alkoholtartalmú italok 1. rész: borok. Dr. Buzás Gizella Szakáruismeret könyve alapján készítette Friedrichné Irmai Tünde Alkoholtartalmú italok 1. rész: borok Dr. Buzás Gizella Szakáruismeret könyve alapján készítette Friedrichné Irmai Tünde Az alkoholtartalmú italok 1,2-80 % mennyiségben tartalmaznak etil-alkoholt (C 2

Részletesebben

Borászati alapismeretek

Borászati alapismeretek Borászati alapismeretek A szőlő fejlődésének és érésének menete Fürttisztulás Gyors bogyónövekedés Zsendülés Teljes (fiziológiai) érettség Túlérés Technológiai érettség Fogyasztási érettség A szőlőbogyó

Részletesebben

Alkoholtartalmú italok 1. rész: borok

Alkoholtartalmú italok 1. rész: borok Alkoholtartalmú italok 1. rész: borok Dr. Buzás Gizella Szakáruismeret könyve és Bodor Éva jegyzete alapján készítette: Irmai Tünde Módosítva: 2017.09.24. Az alkoholtartalmú italok 1,2-80 % mennyiségben

Részletesebben

Alkoholtartalmú italok 1. rész: borok. Dr. Buzás Gizella Szakáruismeret könyve és Bodor Éva jegyzete alapján készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Alkoholtartalmú italok 1. rész: borok. Dr. Buzás Gizella Szakáruismeret könyve és Bodor Éva jegyzete alapján készítette: Friedrichné Irmai Tünde Alkoholtartalmú italok 1. rész: borok Dr. Buzás Gizella Szakáruismeret könyve és Bodor Éva jegyzete alapján készítette: Friedrichné Irmai Tünde Az alkoholtartalmú italok 1,2-80 % mennyiségben tartalmaznak

Részletesebben

Ft / palack. Eberhardt Pincészet Minőségi Száraz Fehérbor Könnyű és zamatos, intenzív illattal. Sültekhez, pörköltekhez ajánljuk. Eberhardt Pincészet

Ft / palack. Eberhardt Pincészet Minőségi Száraz Fehérbor Könnyű és zamatos, intenzív illattal. Sültekhez, pörköltekhez ajánljuk. Eberhardt Pincészet Fehérborok Ft / palack Mohácsi Sauvignon Blanc 0,75 2006. 1500,- Könnyű és zamatos, intenzív illattal. Sültekhez, pörköltekhez ajánljuk. Mohácsi Olaszrizling 0,75 2005. 1500,- Finom gyümölcsös, viszont

Részletesebben

borszőlők vörös fajták:

borszőlők vörös fajták: Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. borszőlők fehér fajták: Bianca Chardonnay Cserszegi fűszeres Irsai Olivér Leányka Nemes olasz rizling Olasz rizling Ottonel muskotály Rizlingszilváni

Részletesebben

Bort hordok árlista - érvényes 2014. dec. 10. Csomagolás Kiszerelés Bolti ár

Bort hordok árlista - érvényes 2014. dec. 10. Csomagolás Kiszerelés Bolti ár 10 Laczkó György 1000 Mátrai Olaszrizling száraz fehér OEM bor Palack 0,75 liter 760,00 10 Laczkó György 1001 Mátrai Muskotály félédes fehér OEM bor Palack 0,75 liter 760,00 10 Laczkó György 1002 Mátrai

Részletesebben

Duna Borrégió eredetvédelmi rendszere. Keresztes József titkár, Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa Lakitelek, 2012. február 23.

Duna Borrégió eredetvédelmi rendszere. Keresztes József titkár, Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa Lakitelek, 2012. február 23. Duna Borrégió eredetvédelmi rendszere Keresztes József titkár, Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa Lakitelek, 2012. február 23. Izsáki OEM Monori OEM Kunsági OEM Csongrádi OEM Duna OEM/OFJ Duna-Tisza

Részletesebben

Akciós borok 6os -kartonban

Akciós borok 6os -kartonban Akciós borok 6os -kartonban Az árak 6 db vásárlására vonatkoznak EGERVIN Maradék készlet kiárusítása pal. ár Egri Merlot száraz 0,75 500 Betét nélküli Egri Merlot félédes 0.75 500 Betét nélküli Egri Cabernet

Részletesebben

pár borpár Szakmai kóstolónapok 2015. szeptember 9-10. A résztvevő borászatok és kínált boraik katalógusa 6. stand Chateau Cloche Kft.

pár borpár Szakmai kóstolónapok 2015. szeptember 9-10. A résztvevő borászatok és kínált boraik katalógusa 6. stand Chateau Cloche Kft. pár borpár Szakmai kóstolónapok 2015. szeptember 9-10. A résztvevő borászatok és kínált boraik katalógusa 6. stand Chateau Cloche Kft. Tokaj Furmint 2009 Száraz Szamorodni 2008 Egészségesen szüretelt és

Részletesebben

Borháló. A BOR - ÉTEL PÁROSÍTÁS kis KÉZIKÖNYVE

Borháló. A BOR - ÉTEL PÁROSÍTÁS kis KÉZIKÖNYVE A BOR - ÉTEL PÁROSÍTÁS kis KÉZIKÖNYVE ÉTVÁGYGERJESZTŐNEK (APERITIFNEK): Bor jellege Leginkább száraz borok, 1. Nagy és Nagy Irsai Olivér borpárlatok. Könnyű, légies 2. Frittmann Cserszegi Fűszeres fehérborok:

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-107 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott gyümölcsbor Fruit wine with distinctive quality indication Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv

Részletesebben

2015. április 10. Egerszólát. 2015-ben X. alkalommal került megrendezésre az Aranytőke borszemle.

2015. április 10. Egerszólát. 2015-ben X. alkalommal került megrendezésre az Aranytőke borszemle. ARANYTŐKE BORSZEMLE 2015 2015. április 10. Egerszólát 2015-ben X. alkalommal került megrendezésre az Aranytőke borszemle. A borok értékelése a Nemzetközi Szőlészeti és Borászat Hivatal (OIV) által javasolt

Részletesebben

hozatal előtt legalább két évig, ebből legalább egy évig fahordóban érlelt tokaji borkülönlegesség, amely jellegzetes érlelési illattal és zamattal re

hozatal előtt legalább két évig, ebből legalább egy évig fahordóban érlelt tokaji borkülönlegesség, amely jellegzetes érlelési illattal és zamattal re T/6563/67. ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Módosító javaslat Dr. Szili Katalin Asszonynak, Az Országgyűlés elnökének Budapest Tisztelt Elnök Asszony! A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló T/6563. számú

Részletesebben

Borháló. A BOR - ÉTEL PÁROSÍTÁS kis KÉZIKÖNYVE

Borháló. A BOR - ÉTEL PÁROSÍTÁS kis KÉZIKÖNYVE Borháló A BOR - ÉTEL PÁROSÍTÁS kis KÉZIKÖNYVE Étel Bor jellege Ajánlott bor ÉTVÁGYGERJESZTŐNEK (APERITIFNEK): HIDEG ÉS MELEG ELŐÉTELEKHEZ Hideg előételek, vegyes ízelítők /szalámi, virsli, sült hús szeletek,

Részletesebben

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2013. május (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv az

Részletesebben

IV. Bayer Borverseny - 2007.

IV. Bayer Borverseny - 2007. IV. Bayer Borverseny - 2007. Kategória-győztes borok évjárat I. fehérborok Károly Róbert Kutató-Oktató Kht. Mátrai Chardonnay 2005 II. rosé borok Varsányi Pincészet Kékfrankos Merlot Rosé 2006 III. vörösborok

Részletesebben

A Felvidéki borrégió, mint lehetőség

A Felvidéki borrégió, mint lehetőség VI. SzőlészetiBorászati Téliegyetem, Eger 2005. január 2629. A Felvidéki borrégió, mint lehetőség Gál Lajos mb. igazgató FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Eger VI. SzőlészetiBorászati Téliegyetem,

Részletesebben

HABZÓBOROK. HABLEGÉNY Ft / Ft Ft Fölföldi Pince Badacsony. PLÁNE FRIZZANTE WHITE Ft Ft Etyeki Kúria Etyek-Buda

HABZÓBOROK. HABLEGÉNY Ft / Ft Ft Fölföldi Pince Badacsony. PLÁNE FRIZZANTE WHITE Ft Ft Etyeki Kúria Etyek-Buda BORLAP WINE LIST HABZÓBOROK HABLEGÉNY 2012 350 Ft / 2 300 Ft 1 950 Ft Fölföldi Pince Badacsony 1.3 / 8.5 7.2 PLÁNE FRIZZANTE WHITE 3 500 Ft 2 600 Ft Etyeki Kúria 13 9.6 FRICI ROSÉ 3 500 Ft 2 600 Ft Gere

Részletesebben

LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. T A R T A L O M. 1 1. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény

LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. T A R T A L O M. 1 1. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA T A R T A L O M 1 1. S z á m T á r g y O l d a l Közlemény Az Országos Főállatorvos 2/2015. számú határozata --------------------------------

Részletesebben

Keresésnél használhat szűrőket! (ha excel-t használod)

Keresésnél használhat szűrőket! (ha excel-t használod) Keresésnél használhat szűrőket! (ha excel-t használod) Borvidék Pincészet bor fajta színe típus ürtart./ lit Badacsony Borbély Bácsi dülő fehér száraz 0,75 Badacsony Borbély Cab. Sav. Rosé fehér félédes

Részletesebben

Irsai Olivér 0,75 l HUF 1,5 dl 850 HUF

Irsai Olivér 0,75 l HUF 1,5 dl 850 HUF Borlap Wines KÖNNYEDEBB FEHÉRBOROK Lightly white wine Irsai Olivér 0,75 l 3 400 HUF 1,5 dl 850 HUF mátrai, 2017 - száraz / dry Dubicz pincészet - Országos Cserszegi Fűszeres és VII. Irsai Olivér Borés

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2014. január 23.-i érzékszervi bírálat Bírálatról készült jegyzőkönyv 1./ Borok mintaszáma: BBBB 81/2014. Termékleírás szerinti

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /1 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /1 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703/1 számú irányelv Almabor Apple wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 2016. (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Gyümölcsbor Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 2016. (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv

Részletesebben

A rozé borkészítés alapjai

A rozé borkészítés alapjai Rozéborok készítése A rozé borkészítés alapjai Kevesebb szabályozás vonatkozik az EU-ban a rozéborok készítésére Pontos definíció nem létezik Összes kénessav tartalom: fehér- és rozéborok: 210 mg/l, vörösborok:

Részletesebben

Borászat Bor neve Borvidék Évjárat Szín Kategória Min sítés

Borászat Bor neve Borvidék Évjárat Szín Kategória Min sítés Borászat Bor neve Borvidék Évjárat Szín Kategória Min sítés Mátrahill Cabernet Sauvignonkékfrankos "Nagyrédei Sz k" Kft. rosé Mátra 2012 rosé száraz Ezüst "Nagyrédei Sz k" Kft. Mátrahill Irsai Olivér Mátra

Részletesebben

JÁSDI PINCE KÁLI KÖVEK. 1 / 5

JÁSDI PINCE KÁLI KÖVEK.  1 / 5 Ászár Neszmély BŐSZE CSABA Chardonnay 2016 1.530 Kövecses Cuvée 2014 / 2016 1.530 Fanni Rosé 2016 1.530 Zengő 2014 1.530 Zweigelt 2015 1.530 FÜLÖP PINCE 1000JÓ 2015 1.530 Olaszrizling 2016 1.530 Rosé 2016

Részletesebben

Prestige Reserve Grand Award SZEPSY BORÁSZAT TOKAJI ASZÚ 6 PUTTONYOS 2006 2008 2008 2008 BOLYKI PINCÉSZET ÉS SZŐLŐBIRTOK BOLYKI ÉS BOLYKI 2009

Prestige Reserve Grand Award SZEPSY BORÁSZAT TOKAJI ASZÚ 6 PUTTONYOS 2006 2008 2008 2008 BOLYKI PINCÉSZET ÉS SZŐLŐBIRTOK BOLYKI ÉS BOLYKI 2009 2012 TAVASZ Prestige Reserve Grand Award SZEPSY BORÁSZAT TOKAJI ASZÚ 6 PUTTONYOS 2006 Prestige Reserve Medaillon d'or BOCK BORÁSZAT BOCK MAGNIFICO BOCK CUVÉE BOCK CABERNET SAUVIGNON SELECTION BOLYKI PINCÉSZET

Részletesebben

1117 BUDAPEST, FACEBOOK: HEGYKOZSEG BUDAFOKI ÚT 111. TEL 06-1/

1117 BUDAPEST,   FACEBOOK: HEGYKOZSEG BUDAFOKI ÚT 111. TEL 06-1/ ELŐSZÓ A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) mint a szőlő-bor ágazat szakmaközi szervezete elkészítette a 2018. évi szüretre vonatkozó borszőlő átlagár előrejelzését. Az elmúlt évitől eltérően ez az előrejelzés

Részletesebben

Aranytőke Borszemle 2012. Április 20.-21.

Aranytőke Borszemle 2012. Április 20.-21. Aranytőke Borszemle 2012. Április 20.-21. A borok értékelése a Nemzetközi Szőlészeti és Borászat Hivatal (OIV) által javasolt 100 pontos módszer szerint történt. Nyolc bíráló bizottság minősítette a borokat,

Részletesebben

2013. április 26. Egerszólát, Brezovay kastély

2013. április 26. Egerszólát, Brezovay kastély 2013. április 26. Egerszólát, Brezovay kastély A borok értékelése a Nemzetközi Szőlészeti és Borászat Hivatal (OIV) által javasolt módszer (ún. 100 pontos módszer) szerint történt öt, hét-tagú bíráló bizottság

Részletesebben

cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, pinot noir, syrah, kékfrankos

cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, pinot noir, syrah, kékfrankos 40% merlot, 20% cabernet franc, 30% Sauska Borászat Villányi Cuvée 7 Villány 2007 vörös száraz cabernet sauvignon, 10% syrah nagy 228 95,2 arany 430 Monyók Pincészet Tokaji 6 putt. Aszú Tokaj-Hegyalja

Részletesebben

Borászat Megnevezés Évjárat Érem. TAKARÉKSZÖVETKEZETEK Eszterbauer Borászat "Mesterünk" Szekszárdi Cabernet franc - Merlot cuvée 2011 BORA 2014

Borászat Megnevezés Évjárat Érem. TAKARÉKSZÖVETKEZETEK Eszterbauer Borászat Mesterünk Szekszárdi Cabernet franc - Merlot cuvée 2011 BORA 2014 Borászat Megnevezés Évjárat Érem ARANY TAKARÉKSZÖVETKEZETEK Eszterbauer Borászat "Mesterünk" Szekszárdi Cabernet franc - Merlot cuvée 2011 BORA 2014 Kökény és Fia Családi Borászat Chardonnay 2013 ARANY

Részletesebben

Borászat Megnevezés Évjárat Érem "Nagyrédei Szőlők" Borforgalmazó Kft. Nagyréde Chardonnay 1994 ARANY "Nagyrédei Szőlők" Borforgalmazó Kft.

Borászat Megnevezés Évjárat Érem Nagyrédei Szőlők Borforgalmazó Kft. Nagyréde Chardonnay 1994 ARANY Nagyrédei Szőlők Borforgalmazó Kft. Borászat Megnevezés Évjárat Érem "Nagyrédei Szőlők" Borforgalmazó Kft. Nagyréde Chardonnay 1994 ARANY "Nagyrédei Szőlők" Borforgalmazó Kft. Nagyréde Tramini 1993 ARANY "Nagyrédei Szőlők" Borforgalmazó

Részletesebben

MAGYAR BOROK. Bor megnevezése Űrtartalom / Pincészet Borvidék Cukor Szín Borbolt ár

MAGYAR BOROK. Bor megnevezése Űrtartalom / Pincészet Borvidék Cukor Szín Borbolt ár MAGYAR BOROK Bor megnevezése Űrtartalom / Pincészet Borvidék Cukor Szín Borbolt ár Badacsonyi Olaszrizling"Fröccsnek.."2012 0,75L Borbély Családi Pincészet Badacsony száraz fehér 1 500 Ft Badacsonyi Szürkebarát

Részletesebben

Badacsony Hegyközség és a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa évi XXVIII. Borverseny EREDMÉNYEK

Badacsony Hegyközség és a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa évi XXVIII. Borverseny EREDMÉNYEK SSZ Oklevélre termelő neve Bornév Évjárat Édesség Eredmény Érem 278 NAIK - SZBKI Szürkebarát késői szüretelésű 2015 édes 96,10 Nagy Arany 193 Váli Bor Édes négyes 2015 édes 96,00 Nagy Arany 244 Borbély

Részletesebben

Dr. Gazdag László Emlékverseny Bírált borok listája

Dr. Gazdag László Emlékverseny Bírált borok listája Dr. Gazdag László Emlékverseny Bírált borok listája EREDMÉNY LISTA Raktári 86 35 Cabernet franc 2009 2.1 - DiBonis Borászat 95 NAGY ARANY 158 158 Chardonnay 2009 1.1 x Polgár Zoltán 94,8 NAGY ARANY 162

Részletesebben

Pincészet/termelő Név Évjárat Borvidék. Bárdos és Fia Pincészet Pinot Noir- Cabernet Sauvignon Rosé 2018 Mátrai

Pincészet/termelő Név Évjárat Borvidék. Bárdos és Fia Pincészet Pinot Noir- Cabernet Sauvignon Rosé 2018 Mátrai SynVino-díj: Pincészet/termelő Név Évjárat Borvidék Bárdos és Fia Pincészet Pinot Noir- Cabernet Sauvignon Rosé 2018 Mátrai Béres Szőlőbirtok és Pincészet Kft. Béres Tokaji Aszú 6 puttonyos 2016 Tokaji

Részletesebben

Tisztelt Vendégeink!

Tisztelt Vendégeink! Tisztelt Vendégeink! A 150 éves hagyománnyal bíró Sóstó Csárda fontosnak tartja a környékbeli minőségi borok képviseletét, melyek a Dél-alföldi régió napsütötte szőlőtőkéiről kerültek a palackokba. Ezért

Részletesebben

XX. Kunsági Borvidéki Borverseny eredményei Kiskunhalas, március 9.

XX. Kunsági Borvidéki Borverseny eredményei Kiskunhalas, március 9. XX Kunsági Borvidéki Borverseny eredményei Kiskunhalas, 2018 március 9 Barcza Gábor Kékfrankos száraz vörösbor 2017 Ezüstérem Béla Borászati Kft Kékfrankos 2017 Ezüstérem Béla Borászati Kft Irsai Olivér

Részletesebben

Birkás István - Láng József A BORTURIZMUS ALAPJAI. Szombathely 2011

Birkás István - Láng József A BORTURIZMUS ALAPJAI. Szombathely 2011 1 Birkás István - Láng József A BORTURIZMUS ALAPJAI Szombathely 2011 2 1. TARTALOMJEGYZÉK 2. A TANKÖNYV CÉLJA... 6 3. ELŐSZÓ... 7 4. A BORKULTÚRA FOGALMA, ALKOTÓELEMEI ÉS MEGHATÁROZÁSA. 8 4.1. A bor kultúráját

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2014. július 24.-i érzékszervi bírálat Bírálatról készült jegyzőkönyv 1./ Borok mintaszáma: BBBB 1045/2014. Termékleírás szerinti

Részletesebben

Érvényes: 2014. október 10 22. között EGERVÁRY BIKAVÉR, CSILLAG, ROSÉ. 0,75 l, 999 Ft/l. 749 Ft

Érvényes: 2014. október 10 22. között EGERVÁRY BIKAVÉR, CSILLAG, ROSÉ. 0,75 l, 999 Ft/l. 749 Ft Érvényes: 2014. október 10 22. között EGERVÁRY BIKAVÉR, CSILLAG, ROSÉ 0,75 l, 999 Ft/l 749 Ft ÉSZAK DUNÁNTÚLI BOROK RÓKUSFALVI SAUVIGNON BLANC 0,75 l, 3 187 Ft/l 2 390 FT SZENT ISTVÁN CABERNET SAUVIGNON

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok. november 24.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 1135/. Termékleírás szerinti

Részletesebben

Borász neve Irsz Cím Bor neve Évjárat Kat. Pont Érem

Borász neve Irsz Cím Bor neve Évjárat Kat. Pont Érem Borok rangsora - Eger 2017.05.04. 1 / 5 Egri Korona Borház Kft. 3395 Hrsz.:0183/5 Egri Shiraz 2014 3 / 9 96 Nagy Aranyérem Gecse István 3352 Árpád u. 25. Debrői Hárslevelű 3. 2016 1 / 4 90,2 Aranyérem

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2016. június 23.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 873/2016. Termékleírás

Részletesebben

Borvidékek tájolása. Borkóstolás alaptételei:

Borvidékek tájolása. Borkóstolás alaptételei: Borvidékek tájolása 1. Ászár Neszményi borvidék 2. Badacsonyi borvidék 3. Balatonboglári borvidék 4. Balaton felvidéki borvidék 5. Balatonfüred Csopaki borvidék 6. Balaton mellék borvidék 7. Bükk aljai

Részletesebben

Kvassay Pincészet. Zöldveltelini: Királyleányka: Kékfrankos rosé:

Kvassay Pincészet. Zöldveltelini: Királyleányka: Kékfrankos rosé: Kvassay Pincészet Zöldveltelini: Friss arany szín, hűvös és üde. Bors, muskotály, mangó és körte, mögötte ásványok, zöld jegyek és élénk sav a korty elejétől a hosszú lecsengésig. Reduktív, friss, penge.

Részletesebben

F E H É R B O R O K / W H I T E W I N E S

F E H É R B O R O K / W H I T E W I N E S F E H É R B O R O K / W H I T E W I N E S 1/16 1/8 1/1 TAKE ME HOME Angyal Furmint Birtok (2009) 490 890 4490 2990 Árvay Sauvignon Blanc (2010-11) 590 1090 5490 3590 Bakó Ambrus Olaszrizling (2011) 790

Részletesebben

103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11 -

103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11 - 103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11-103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet a Káli védett eredetű borról A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. (1)

Részletesebben

DUNA BORRÉGIÓ BORVERSENYE EREDMÉNYEK. Cabernet franc V ,67 A F ,86 A. Irsai Olivér F ,79 A

DUNA BORRÉGIÓ BORVERSENYE EREDMÉNYEK. Cabernet franc V ,67 A F ,86 A. Irsai Olivér F ,79 A DUN BORRÉGIÓ BORVRSNY - 2017 RDMÉNYK név fajta évjárat besorolási szám Pontszám Érem Béla Borászat Nektár / kései szüretelésű édes F 2013 628 95,00 N Sümegi Dragan Cabernet Sauvignon Barrique Kékfrankos

Részletesebben

607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet. Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja

607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet. Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja Beérkezés dátuma (NN/HH/ÉÉÉÉ) [a Bizottság tölti ki!] Lapok száma (beleértve ezt a lapot) 18 A kérelem nyelve Magyar Az akta száma: [a Bizottság tölti ki!] 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet

Részletesebben

VILLÁNY termékleírás. 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja

VILLÁNY termékleírás. 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja Beérkezés dátuma (NN/HH/ÉÉÉÉ) [a Bizottság tölti ki!] Lapok száma (beleértve ezt a lapot) 32 A kérelem nyelve Magyar Az akta száma: [a Bizottság tölti ki!] A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve

Részletesebben

Az italok élettani funkciója

Az italok élettani funkciója Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 28-29. Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna Tanár EKF-GTK Turizmus Tanszék Italismeret Az italok élettani funkciója Szénhidrátok, zsiradékok

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2015. április 16.-i érzékszervi bírálat Bírálatról készült jegyzőkönyv 1./ Borok mintaszáma: BBBB 371/2015. Termékleírás szerinti

Részletesebben

Bes_zBes_bBor féle sz Ev Minoseg Jelleg Termelo_neve atlag erem 6 29 Kékfrankos Kékfrankos 2015 vörös száraz Antal Jenő 83,71 Ezüstérem

Bes_zBes_bBor féle sz Ev Minoseg Jelleg Termelo_neve atlag erem 6 29 Kékfrankos Kékfrankos 2015 vörös száraz Antal Jenő 83,71 Ezüstérem Bes_zBes_bBor féle sz Ev Minoseg Jelleg Termelo_neve atlag erem 6 29 Kékfrankos Kékfrankos 2015 vörös száraz Antal Jenő 83,71 Ezüstérem 5 7 Néró Néró 2015 vörös száraz Antal Jenő 81,86 Ezüstérem 5 10 Kékfrankos-rubintos

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2013. április 18.-i érzékszervi bírálat Bírálatról készült jegyzőkönyv 1./ Borok mintaszáma: BBBB 379/2013. Termékleírás szerinti

Részletesebben

Szent György-hegy Hegyközségi Borverseny, 2014.04.23.

Szent György-hegy Hegyközségi Borverseny, 2014.04.23. Szent György-hegy Hegyközségi Borverseny, 2014.04.23. Sorszám Termelő Évjárat Bor neve Termőhely Pontszám Minősítés 1. Horváth Pince 2013 Olasz rizling késői szüret Hegymagas 19,56 Nagy arany 2. Horváth

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2017.május 26.-iérzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 741/2017. Termékleírás

Részletesebben

XIV. KUNSÁGI BORVERSENY VÉGEREDMÉNY TERMELŐNKÉNTI LISTA Jánoshalma, április 20.

XIV. KUNSÁGI BORVERSENY VÉGEREDMÉNY TERMELŐNKÉNTI LISTA Jánoshalma, április 20. termelő termőhely fajta évjárat érem Aranyhegyi Szövetkezet Ceglédberceli Cserszegi fűszeres 2011 ezüst BCE Szőlészeti és Borászati Intézet Kecskeméti Kutató Állomás Kecskemét- Katonatelep Olasz rizling

Részletesebben

V. Gazdag László Emlékverseny 2015.05.15.

V. Gazdag László Emlékverseny 2015.05.15. Álomautó - Álom Borok Ilona Kedvence - Merlot 2008 N. ARANY Haraszthy Vallejo Pincészet Sauvignon Blanc 2014 N. ARANY Takács Pincészet Tokaji Cuvée késői szüretelésű 2011 N. ARANY Álomautó - Álom Borok

Részletesebben

Érmes fehérborok (64 db)

Érmes fehérborok (64 db) Érmes fehérborok (64 db) Nevező Minta Eredetmegjelölé s Borvidék Évjárat pontszám érem Gál Szőlőbirtok és Pincészet Gál Szürkebarát OEM Kunság 2015 88,6 arany Borbély Családi Pincészet Bács hegy Badacsonyi

Részletesebben

A Badacsonyi borvidék adottságai, jelene és jövője. Vulkánok völgye Óriások völgye Tapolcai medence

A Badacsonyi borvidék adottságai, jelene és jövője. Vulkánok völgye Óriások völgye Tapolcai medence A Badacsonyi borvidék adottságai, jelene és jövője Vulkánok völgye Óriások völgye Tapolcai medence A szőlőtermesztés a tanúhegyek lankáin folyik Szent György-hegy Csobánc (Keszi-hegy) Jellegzetes kalap

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-701 számú irányelv Gyümölcsbor alapú alkoholos italok Fruit wine based alcoholic beverages I. Általános előírások 1. Ezen irányelv a gyümölcsbor alapú

Részletesebben

SORSZÁM TERMELŐ BORFAJTA ÉVJÁRAT ÁTLAG ÉREM 1 2x3-as Pincészet Rajnai rizling 2017 F/SZ 72,80 BRONZ 2 2x3-as Pincészet Karát 2018 F/SZ 69,00 BRONZ 3

SORSZÁM TERMELŐ BORFAJTA ÉVJÁRAT ÁTLAG ÉREM 1 2x3-as Pincészet Rajnai rizling 2017 F/SZ 72,80 BRONZ 2 2x3-as Pincészet Karát 2018 F/SZ 69,00 BRONZ 3 SORSZÁM TERMELŐ BORFAJTA ÉVJÁRAT ÁTLAG ÉREM 1 2x3-as Pincészet Rajnai rizling 2017 F/SZ 72,80 BRONZ 2 2x3-as Pincészet Karát 2018 F/SZ 69,00 BRONZ 3 Árpád-hegy Pince Szamorodni 2013 F/É 88,40 ARANY 4 Árpád-hegy

Részletesebben

A Duna Borrégió hungarikumai

A Duna Borrégió hungarikumai A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok szerepe a területi fejlődésben és fejlesztésben című konferencia A Duna Borrégió hungarikumai Készítette: Féja Fruzsina GTK-GVAM II.évfolyam 2014 Főbb pontok: Hungarikum

Részletesebben

pont Érem Név Lakhely Származ.h. Fajta Évjárat Megjegyzés 95,00 Nagy aranyérem Szöllősi Pincészet Neszmély Hárslevelű 2006 Késői szüret

pont Érem Név Lakhely Származ.h. Fajta Évjárat Megjegyzés 95,00 Nagy aranyérem Szöllősi Pincészet Neszmély Hárslevelű 2006 Késői szüret pont Érem Név Lakhely Származ.h. Fajta Évjárat Megjegyzés 95,00 Nagy aranyérem Szöllősi Pincészet Neszmély Hárslevelű 2006 Késői szüret 91,60 Aranyérem Hilltop Neszmély Zrt. Neszmély Neszmélyi Szürkebarát

Részletesebben

A törvényjavaslat 33. -a az alábbiak szeríni változik : 33. Közfogyasztás céljából forgalomba hozott bort és borpárlatot egyszerűsített kísérőokmármya

A törvényjavaslat 33. -a az alábbiak szeríni változik : 33. Közfogyasztás céljából forgalomba hozott bort és borpárlatot egyszerűsített kísérőokmármya T/6563/66. ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Módosító javaslat Dr. Szili Katalin Asszonynak, Az Országgyűlés elnökének Budapest Tisztelt Elnök Asszony! A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló T/6563. számú

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2013.március 8.-iérzékszervi bírálat Bírálatról készült jegyzőkönyv 1./ Borok mintaszáma: BBBB 227/2013. Termékleírás szerinti megnevezése:balatonfüred-csopaki

Részletesebben

BALATONI BORRÉGIÓ NYERTES BORAI

BALATONI BORRÉGIÓ NYERTES BORAI BÍRÁLÓ BIZOTTSÁG Oláhné Horváth Borbála Fodor Gyula Várszegi Viktor Andrónyi László Dobosi Bálint Németh Géza Koczor Kálmán Simon Zoltán Letenyei Balázs Viniczai Sándor Gádor Dénes Varga György Horváth

Részletesebben

<Duna-Tisza közi OFJ> termékleírás <OFJ> TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV

<Duna-Tisza közi OFJ> termékleírás <OFJ> TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV Duna-Tisza közi Oltalom alatt álló földrajzi jelzés TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV 1/16 II. A BOROK LEÍRÁSA II/1. Szőlőből készült termékek kategóriái: bor. Típusai: fehér fajta és küvé borok, rozé fajta és

Részletesebben

Edelény Bükki Borvidék Borversenye 2014.03.29.

Edelény Bükki Borvidék Borversenye 2014.03.29. Vallus József Olaszrizling édes Nagy Arany Legjobb Bükkvidéki Fehérbor Prokai László Olaszrizling száraz Nagy Arany Prokai László Cuvée félédes Nagy Arany CHAMOPION Rabcsánszki Laura - Revolution Wine

Részletesebben

Gazdag László Borverseny 2013. 04. 19.

Gazdag László Borverseny 2013. 04. 19. V. 155 Tokaji Classic Kft Tokaji 5 Puttonyos Aszú 2007 96,00 NAGY ARANY I. 31 DiBonis Winery DiShiraz 2008 94,80 NAGY ARANY VI. 198 DiBonis Winery DiFrank (Cabernet Franc) 2009 94,60 NAGY ARANY VI. 201

Részletesebben

IX. Bayer Borverseny - Kiskőrös, 2012.08.22. Kategória győztes borok évjarat Nagyarany érmes borok évjarat pontszám

IX. Bayer Borverseny - Kiskőrös, 2012.08.22. Kategória győztes borok évjarat Nagyarany érmes borok évjarat pontszám IX. Bayer Borverseny - Kiskőrös, 2012.08.22. Kategória győztes borok évjarat Csubák József Tokaji 5 Puttonyos Aszú 2008 Nagyarany érem Borpalota Mátrai Hárslevelű 2008 Nagyarany érem Mészáros Borház Merlot

Részletesebben

BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE ÉVJÁRAT EREDMÉNYÉREM PÁPA LAJOS JUHFARK 2013 95,00 NAGY ARANY BORBÉLY CSALÁDI PINCÉSZET OLASZRIZLING BADACSONYI JÉGBOR

BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE ÉVJÁRAT EREDMÉNYÉREM PÁPA LAJOS JUHFARK 2013 95,00 NAGY ARANY BORBÉLY CSALÁDI PINCÉSZET OLASZRIZLING BADACSONYI JÉGBOR BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE ÉVJÁRAT EREDMÉNYÉREM PÁPA LAJOS JUHFARK 2013 95,00 NAGY ARANY BORBÉLY CSALÁDI PINCÉSZET OLASZRIZLING BADACSONYI JÉGBOR 2012 90,20 ARANY CABERNET FRANC CABERNET FRANC PR. 2012

Részletesebben

OKLEVÉLEN SZEREPLŐ NÉV BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE ÉVJÁRAT

OKLEVÉLEN SZEREPLŐ NÉV BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE ÉVJÁRAT EN SZEREPLŐ NÉV BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE ÉVJÁRAT ERED MÉNY PÁPA LAJOS JUHFARK NAGYSOMLÓI JUHFARK 2013 95,00 BORBÉLY CSALÁDI PINCÉSZET OLASZRIZLING BADACSONYI JÉGBOR 2012 90,20 FEIND BORHÁZ CABERNET

Részletesebben

IV. Egyházi és Világi Borok Versenye 2009. Mogyoród Bornév Borászat, borász Évjarat különd, Pontszám Érem Különdíjak

IV. Egyházi és Világi Borok Versenye 2009. Mogyoród Bornév Borászat, borász Évjarat különd, Pontszám Érem Különdíjak Bornév Borászat, borász Évjarat különd, Pontszám Érem Különdíjak Du Pont különdíj, Csömör 1972. évi 6 puttonyos aszú Terjék Lajos Családi Gazdaság 1972 Mád - Virginás 94,2 Nagy Aranyérem Önkormányzat különdíja

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2016. április 1.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 427/2016. Termékleírás

Részletesebben

Bor neve Borászat neve Bor típusa Chardonnay Laposa Pincészet száraz Sauvignon Blanc Laposa Pincészet száraz Pinot Gris Friss Laposa Pincészet száraz

Bor neve Borászat neve Bor típusa Chardonnay Laposa Pincészet száraz Sauvignon Blanc Laposa Pincészet száraz Pinot Gris Friss Laposa Pincészet száraz Bor neve Borászat neve Bor típusa Chardonnay Laposa Pincészet száraz Sauvignon Blanc Laposa Pincészet száraz Pinot Gris Friss Laposa Pincészet száraz Illatos Friss Laposa Pincészet száraz Kéknyelű Laposa

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok. december 10.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 868/. Termékleírás szerinti

Részletesebben

Borvidéki terv. Balatonfelvidéki Borvidék

Borvidéki terv. Balatonfelvidéki Borvidék Borvidéki terv Balatonfelvidéki Borvidék A 2007/2008 borpiaci évtől érvényes borvidéki követelményrendszer a szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatásához A Borvidéki terv a Hegyközségekről

Részletesebben

Áts Családi pinészet Andante cuvée (Tokaj) Barnabás Pince Furmint (Somló)

Áts Családi pinészet Andante cuvée (Tokaj) Barnabás Pince Furmint (Somló) WINES WHITE WINES Áts Családi pinészet Andante cuvée (Tokaj) 2018 1340. 5580. 4465. Áts Családi pinészet Birtok furmint (Tokaj) 2017/20 18 1585. 6600. 5280. Balla Géza Pincészet Sauvignon Blanc (Ménes)

Részletesebben

Badacsony Hegyközség és a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa 2015. évi borversenye XII. Kéknyelű borverseny nev bornev evjarat erem NAIK Kutató

Badacsony Hegyközség és a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa 2015. évi borversenye XII. Kéknyelű borverseny nev bornev evjarat erem NAIK Kutató Badacsony Hegyközség és a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa 2015. évi borversenye XII. Kéknyelű borverseny nev bornev evjarat erem NAIK Kutató Intézet Olasz rizling 2012 Champion Borbély Családi

Részletesebben

Termelő bornév évjárat pont Érem Németh Pince Olasz rizling töppedt Finálé ,2 Champion Borbély Családi Pincészet Kéknyelű Nagy

Termelő bornév évjárat pont Érem Németh Pince Olasz rizling töppedt Finálé ,2 Champion Borbély Családi Pincészet Kéknyelű Nagy Németh Pince Olasz rizling töppedt Finálé 2015 95,2 Champion Borbély Családi Pincészet Kéknyelű 2012 95 Nagy Aranyérem Merényi Zsolt Zeus késői 2015 94,8 Nagy Aranyérem EMB-Szeremley Birtok Kft Olasz rizling

Részletesebben

XVII. Országos Takarékszövetkezeti Borverseny 2015 Eredménylista - ÉRMEK szerint és a NEVEZŐK ABC sorrendjében

XVII. Országos Takarékszövetkezeti Borverseny 2015 Eredménylista - ÉRMEK szerint és a NEVEZŐK ABC sorrendjében XVII. Országos i Borverseny 2015 Borász(at) megnevezése Bor neve Borvidék Évjárat Partner ÉREM Szöllősi Pincészet Kft. Barrique Chardonnay Neszmély 2011 Pannon Takarék Bank Zrt. ek Bora 2015 Koch Borászat

Részletesebben

XVII. Országos Takarékszövetkezeti Borverseny 2015 Eredménylista - NEVEZŐK szerínti ABC sorrendben

XVII. Országos Takarékszövetkezeti Borverseny 2015 Eredménylista - NEVEZŐK szerínti ABC sorrendben XVII. Országos i Borverseny 2015 Borász(at) megnevezése Bor neve Borvidék Évjárat Partner ÉREM "Nagyrédei Szőlők" Borforgalmazó Kft. Mátra Cabernet-Kékfrankos Rosé Mátra 2014 "Nagyrédei Szőlők" Borforgalmazó

Részletesebben

XIV. KUNSÁGI BORVERSENY VÉGEREDMÉNY

XIV. KUNSÁGI BORVERSENY VÉGEREDMÉNY Tápió-Vin Borgazdálkodási Kft Gomba Cabernet sauvignon barrique 2009 19,00 arany Frittmann Testvérek Kft. Soltvadkerti Ezerjó 2011 18,90 arany Közép-Magyarországi Pinegazdaság KFT. Keceli Rizlingszilváni

Részletesebben

1. oldal, összesen: 12. 2004. évi XVIII. törvény. a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK.

1. oldal, összesen: 12. 2004. évi XVIII. törvény. a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. 1. oldal, összesen: 12 A jogszabály mai napon hatályos állapota 2004. évi XVIII. törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról Az Országgyűlés a szőlőtermesztésnek és a borgazdálkodásnak az Európai

Részletesebben

Budapest-Agro Hotel, 2009. április 2-3. EREDMÉNYLISTA és STATISZTIKA

Budapest-Agro Hotel, 2009. április 2-3. EREDMÉNYLISTA és STATISZTIKA XI. Országos Takarékszövetkezeti z Borverseny Budapest-Agro Hotel, 2009. április 2-3. EREDMÉNYLISTA és STATISZTIKA ÉREMSTATISZTIKA: Ponthatár Borok száma Arány Nagy Arany 94-100 0 0 % Arany 86,00-93,99

Részletesebben

BOR ÁRJEGYZÉK. 2015. Tavasz-Nyár

BOR ÁRJEGYZÉK. 2015. Tavasz-Nyár BOR ÁRJEGYZÉK 2015. Tavasz-Nyár 1 2 Baromfiudvar 2002 Kft. www.baromfiudvar.hu 16. old. VILLÁNY Gere Attila Gere & Weninger Kúcs Gyula Tiffán s Pincészet Kiss Gábor Csillagvögy Pincészet 03 06. old. BALATON

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2016. május 26.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 700/2016. Termékleírás

Részletesebben

BORKATALÓGUS // ősz

BORKATALÓGUS // ősz BORKATALÓGUS 2017 // ősz 09.07. csütörtöktől ALDI. Mindig. Jobban. Okosabban. BALATONBOGLÁR/ MÁTRA Irsai Olivér reduktív technológiával készült friss bor, lágy savait finom muskotályos illat jellemzi,

Részletesebben

Árjegyzék NYITVATARTÁS. Cuk. NOVEMBER MÁRCIUS 31. Péntek, szombat, vasárnap

Árjegyzék NYITVATARTÁS. Cuk. NOVEMBER MÁRCIUS 31. Péntek, szombat, vasárnap Árjegyzék NYITVATARTÁS Cuk ÁPRILIS 01. - OKTÓBER 31. Péntek, szombat, vasárnap 13.00-21.00 Hétköznap egyeztetés alapján! NOVEMBER 01. - MÁRCIUS 31. Péntek, szombat, vasárnap 13.00-19.00 Hétköznap egyeztetés

Részletesebben

Borszemle és Olaszrizling Borverseny

Borszemle és Olaszrizling Borverseny Borszemle és Olaszrizling Borverseny Ar anytőke Borszemle Olaszrizling Borverseny 2017. április 21. egerszólát 2017-ben XII. alkalommal került megrendezésre az Aranytőke. Az idei megmérettetésen 143 nevezés

Részletesebben

TERMÉKLEÍRÁS. a ZEMPLÉNI. oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borászati termékekhez

TERMÉKLEÍRÁS. a ZEMPLÉNI. oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borászati termékekhez A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa az alábbiakat a 2010. május 17.-én megtartott ülésén fogadta el: TERMÉKLEÍRÁS a ZEMPLÉNI oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borászati termékekhez 1. A

Részletesebben

BORkultúra szabadegyetem H Í R L E V É L 2 0 1 1 / 2.

BORkultúra szabadegyetem H Í R L E V É L 2 0 1 1 / 2. 2011. november 16-ai rendezvény: Újborok kóstolója A új tanév második BORkultúra szabadegyetem estéjén a szekszárdi újborok kóstolója volt a téma. Az estét Módos Ernő, a PTE IGYK címzetes docense nyitotta

Részletesebben

Szent Tamás. Szent Tamás 2011

Szent Tamás. Szent Tamás 2011 Szent Tamás Dűlőszelekcióink abból a célból készülnek, hogy a történelmileg kiemelt dűlők egyedi karaktere kifejezésre kerüljön. A talaj ízben és illatban mindent felülír, a borkészítési mód nem eredményezhet

Részletesebben