Alkoholtartalmú italok 1. rész: borok. Dr. Buzás Gizella Szakáruismeret könyve alapján készítette Friedrichné Irmai Tünde

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Alkoholtartalmú italok 1. rész: borok. Dr. Buzás Gizella Szakáruismeret könyve alapján készítette Friedrichné Irmai Tünde"

Átírás

1 Alkoholtartalmú italok 1. rész: borok Dr. Buzás Gizella Szakáruismeret könyve alapján készítette Friedrichné Irmai Tünde

2 Az alkoholtartalmú italok 1,2-80 % mennyiségben tartalmaznak etil-alkoholt (C 2 H 5 OH) Két nagy csoportba sorolhatók: Az egyik csoportot azok az italok alkotják, amelyekben az etil-alkohol természetes erjedés útján keletkezik, és mellette több száz természetes úton keletkezett alkohol, illóolaj, jól meghatározott íz- és aromaanyag emeli az ital élvezeti és biológiai értékét. Közülük számos termék védjegyzett, nemzeti unikum. A másik csoportba tiszta alkoholból, vízből, sajátos íz-, aroma- és színezőanyagból összeállított termékek tartoznak. Ezeknek a nevében mindig megjelenik a szeszes ital megnevezés.

3 Egyrészt serkenti az emésztést, hatásokra a tápanyagok jobban hasznosulnak. Ezért mértékletes és kulturált fogyasztásuknak gasztronómiai jelentősége van.

4 A túlzott alkoholfogyasztás viszont súlyos élettani hatásokkal jár. Az egyszeri alkoholfogyasztáskor a spicces állapottól egészen az alkoholmérgezésig lehet eljutni, amely öntudatvesztést, vagy halált is okozhat. Az alkoholtartalmú italok rendszeres és mértéktelen fogyasztása alkoholizmushoz vezet, amely súlyos ideg és elmebetegségeket, a máj-, a vese-, a gyomor-, és az ivarmirigyek kóros elváltozását idézheti elő

5

6 Szőlő A szőlő gyökérzete mélyen hatol a talajba, ezért a tartós szárazságot is jól tűri. A talajból kiemelkedő vaskos, fás szárrész a szőlőtőke. A szőlőtőkéből hajtanak ki a vesszők, amelyeken levél, kacs, virágzat, majd termés fejlődik. 6

7 Minden szőlőfürtön több szőlőszem van. Mindegyik szem egy-egy apró, zöld színű, illatos virág termőjéből fejlődik ki. A szőlő kacsokkal kapaszkodik. 7

8 A szőlőszem vékony, bőrszerű héján belül lédús gyümölcshús van. Ebben ülnek a magvak. Az ilyen termés a bogyótermés. A bogyók fürtöt, azok pedig összetett fürtöt alkotnak. 8

9 Csemegeszőlő A friss szőlőt gyümölcsként fogyasztjuk. Erre legalkalmasabbak a szép, nagy szemű, ropogós húsú csemegeszőlők. Fürtjei jól bírják a szállítást és tárolást. 9

10 Borszőlő A szőlő sokféleképpen hasznosítható, legnagyobb jelentőségét mégis a bortermesztés adja. A bort elsősorban a borszőlőkből érlelik. Ezek a fajták bőven teremnek, bogyói vékony héjúak, lédúsak és sok cukor van bennük.

11 Borban az igazság In vino veritas (latin közmondás)

12 A bor szavunk eredete A magyar nép különlegessége, hogy saját szava van a bor megjelölésére. A legtöbb európai nép a latin vinum szót vette át, és nyelvéhez igazította: vino, wine, win. A kínai krónikák szerint a hunok szent hegyét Bor Tengrinek nevezték. Ebből alakult ki lényegében a bor kifejezés.

13

14 A bor a szőlőből származó must alkoholos erjedésével keletkező, 8-22,5 % etilalkoholt tartalmazó ital.

15 Hazánk jelentős szőlőtermelő ország, bár a Föld legnagyobb bortermelőihez (Francia- Olasz-, Spanyolország) képest a termés mennyiségi szempontból nem számottevő, a minőség szempontjából viszont előkelő helyet foglalunk el.

16

17 Mi az a borvidék? A borvidék az a termőhely, amely több település közigazgatási területére kiterjedően hasonló éghajlati, domborzati, talajtani adottságokkal, jellemző fajtaösszetételű, művelésű ültetvényekkel, szőlő-és bortermelési hagyományokkal rendelkezik és sajátos jellegű borokat termel.

18 A évi CVIII. Szőlőtermesztésről és borgazdálkodásról szóló törvény a szőlőtermesztés és borkészítés területeit csoportokra osztja. A csoportosításon belül kiemelkedő jelentőséggel bír a borvidékek besorolása. Borkészítésre kizárólag a Vitis vinifera faj, valamint a Vitis nemzetséghez tartozó fajok keresztezéséből származó fajtákat lehet használni.

19

20

21

22

23 Szekszárdi Kékfranfos: Félszáraz, minőségi vörösbor, a klasszikus magyar bortermelés egyik örököse. A Kékfrankos szőlőből készült bor kellemesen finom illatú, gránátvörös színű, bársonyos, telt zamatú C hőmérsékleten fogyasztva jelentősen növeli a sültek és vadhúsok élvezhetőségét. Szekszárdi Bikavér: Minőségi, száraz vörösbor. A kellemes összhatású, tradicionális Bikavér négy szőlőfajta íz világát hordozza magában: Merlot, Kékfrankos, Zweigelt, Cabernet Franc. Optimális fogyasztási hőmérséklete C. Ajánlják kacsa, liba, marha sültekhez, pörköltekhez, vadételekhez, sajtokhoz. Szekszárdi Zweigelt: Félédes, minőségi vörösbor. A népszerű Zweigelt szőlőből készült vörösbor gránátvörös színű, kellemesen finom illatú, bársonyos, telt zamatú bor. Magában, vagy édes mártásokhoz, szárnyasból készült fogásokhoz C-ra hűtve ajánlják. Szekszárdi Kékoportó: Félédes, minőségi rozébor. A Kékoportó Rosé a Szekszárdi borvidék kékszőlőjének gyors feldolgozásával, speciális erjesztésével készült, jellegzetes színű, fűszeres zamatú, bársonyos, félédes bor. Szárnyas ételekhez ajánlják C-ra hűtve. Szekszárdi Merlot: Ez a bor a Szekszárdi borvidéken termesztett Merlot fajtából készül. Bíborszínű, gyümölcsillatú, és bársonyosan finom zamatú vörösbor. A Szent István Korona Borcsalád tagja. Fogyasztását 16 C-on vadételekhez, pörköltökhöz ajánlják.

24

25

26

27 A bor készítése A bor készítésénél három szakaszt különítenek el: a szüret a must erjesztése a bor kezelése A borkészítés egyetlen és kizárólagos alapanyaga a borszőlő. Hazánk a gazdaságos szőlőtermelés északi határán van.

28 Borkészítésre az európai származású szőlőfajták használhatók fel: fehérszőlő fajták, pl. leányka, olaszrizling, hárslevelű, ezerjó, furmint stb.

29 kék szőlők, pl. kékoportó, kadarka, medoc noir, kék frankos stb.

30 A szüret Az érett szőlőfürtöket puttonyokba hordják a gyűjtőkádakba. Onnan a darálóba, majd a présbe kerülnek a fürtök. A szőlőszemekből kipréselt édes lé a must. A hordókba töltött must az első napokban édes, kellemes ízű, ülepedés után szép átlátszó ital, mely csakhamar csípőssé, zavarossá válik. 30

31

32

33 1. Szüret: A szőlő borkészítésre a teljes érettség állapotában alkalmas. Ekkor a bogyók puhává és rugalmassá válnak, savtartalmuk csökken, cukortartalmuk nő. Szedhető a szőlő fürt formájában vagy bogyózva, ez utóbbit a vörösboroknál és egyes fehérboroknál használják. Válogatják érettség, egészségi állapot és fajta szerint. 2. Must készítése: a.) zúzás: A must körülbelül 70%-a, így nyerhető ki a szőlőből a maradék cefre. b.) sajtolás: A lédús cefréből még körülbelül 30%-nyi must nyerhető ki, a maradék törköly.

34 Élesztő gombák A levegőben, a talajon apró, szabad szemmel nem látható borélesztő gombák élnek. Ezek a levegőből és a szőlőszemek felületéből bekerülnek a mustba, és ott elszaporodnak. A borélesztő gombák a mustban lévő cukrot széndioxid képződése közben alkohollá alakítják.

35 3. A must erjesztése A szőlő cukortartalma etil-alkohollá és széndioxiddá alakul C 6 H 12 O 6 2C 2 H 5 -OH + 2CO 2 A folyamat különbözik az egyes borfajták esetében: fehérborok készítésénél a zúzással és sajtolással nyert mustot erjesztik, vörösborok készítésénél a zúzással nyert mustot visszaöntik a cefrére, és ott erjesztik: ez a szín kialakítás miatt történik, rosé borok készítésénél kisebb színező erejű szőlőket használnak és ezeket rövidebb ideig, erjesztik a héjon, így érik el a rózsaszín színt

36 A must erjesztése Először elszaporodnak a szőlőfürtön már tenyésző, így a mustok természetes alkotóinak tekinthető élesztőgombák. A zajos erjedés lényege, hogy a szőlőcukorból etil-alkohol keletkezik. Egyéb jellegzetes anyagok is képződnek. Fehérborokban eddig több mint 200, vörösborokban több mint 250-féle vegyületet határoztak meg. A zajos erjedés során a must 4-6 nap alatt a szén-dioxid fejlődése miatt erős mozgásban van, egyre zavarosabb lesz, bugyborékol, pezseg. Ezt a csípős, karcos ízű mustot nevezik murcinak. Az utóerjedés során befejeződnek az érzékelhető folyamatok, a must íze csípőssé, de kellemesebbé válik. Az utóerjedés során az addig karcos ízű ital selymessé alakul.

37 Az erjedési folyamatok különböző eljárásokkal mehetnek végbe Oxidációs eljárással, természetes úton (40 C körüli hőmérsékleten). Az így készített borok testesek, erősek, tüzesek, hangsúlyos ízűek. Redukciós eljárással, 8-22 C-ra hűtik a mustot, így lassabban megy végbe az erjesztés. A keletkezett borban aktívabban érzékelhető a szőlő minden íz- és zamatanyaga.

38 Borospince A must erjesztése borospincékben történik. Az alkoholos erjedés során keletkező szén-dioxid a levegőnél nehezebb gáz. Így ez a gáz mindig a pince alján gyűlik össze és az ember megfulladhat benne. Mivel ez az égést nem táplálja, ezért a gazdák maguk elé tartott, botra erősített égő gyertyával mennek le a pincébe. Ha a gyertya a sok szén-dioxid miatt elalszik, nem szabad tovább menni.

39

40

41

42

43

44 A bor kezelése, gondozása Az erjesztés befejezésekor keletkező újbor még fogyaszthatatlan, ezért el kell végezni a különböző borkezelési eljárásokat, más néven pinceműveleteket.

45

46

47

48

49 A bor palackozása és tárolása A bor csak akkor hozható kereskedelmi forgalomba, ha a szükséges borkezelési eljárásokon átesett, más szóval iskolázottakká vált és így megfelel az előírt minőségi követelményeknek. A forgalomba kerülés módja szerint palackozott és hordós borokat különböztetünk meg, kereskedelmi forgalomba hazánkban csak palackozott borok kerülhetnek. A borok palackozására csak akkor kerülhet sor, ha kellően érettekké, úgynevezett palackérettekké válnak. Ebben az esetben a bor hordóban történő továbbtárolása már minőségromlással járna. A palackozott (butéliás) bor minőségét tovább megőrzi.

50 A palackozást a nagy teljesítményű, korszerű gépsorokon végzik, amelyek a palack tisztításától a töltésen és a záráson át a címkézésig minden műveletet elvégeznek. A borok csomagolására meghatározott színű, jellegű, űrtartalmú üvegpalackokat használnak.

51 A borok tárolása mérsékelten hűvös, száraz helyiségben kell, hogy történjen. A parafa dugóval zárt borokat fektetve tároljuk, hogy a dugót egyenletesen érje nedvesség. A borokat a fénytől is védeni kell.

52 Borok ideális hőmérséklete A borok optimális tárolási hőmérsékleten tárolva tovább megőrzik a kívánt állagukat és zamatukat, valamint értékes tulajdonságaikat. A jó minőségű palackozott bor igen kényes az optimális tárolási hőmérsékletre. A tárolási hőmérsékletet minden esetben biztosítanunk kell a palackozott borok tárolása során, máskülönben a helytelen tárolás a minőség rovására mehet.

53 Az optimális és javasolt tárolási hőmérsékletek a következők: Az optimális és javasolt tárolási hőmérsékletek a következők: Nagy bordói vörös, Shiraz C Côtes du Rhône vörös/barolo C Nagy burgundi vörös/ bordói vörös C Fiatal burgundi vörös 14 C Fiatal, könnyű, gyümölcsös vörösborok C Portói bor 15 C Édes borok 6 C Rozé és korai borok C Száraz fehérborok C Fiatal Beaujolais/összes fehérbor kevés maradékédességgel C Régi fehérborok/nagy chardonnay 9-10 C Fiatal fehérborok későitől kezdve 7-8 C Fehérborok Lire/Entre-deux-Mers 7-8 C Pezsgő 7-8 C Sherry 8-9 C Jégbor 6 C

54

55 Fehérbor készítése Minőségi bor készítésénél a minőségi fehérborszőlőt bogyózzák, zúzzák, préselik, a keletkezett mustot hordókba fejtik, majd erjesztik. Asztali fehérborok készítésénél a bogyózás művelete elmarad. Muskotályos ízű fehérbor készítésénél a zúzás után a mustot órán át a tönkölyön hagyják. Ez idő alatt az aromaanyagok kioldódnak. Csekély festőképességű vörösborszőlőből is készíthetnek gyors eljárással fehérbort.

56 Fehérborok Neszmélyi Irsai Olivér (Szőllősi Pincészet) Somlói Juhfark (Tornai Pincészet) Mátraaljai Chardonnay (Szőke Mátyás) Mátraaljai Muscat Ottonel (félédes) Balatonszőlősi Sauvignon blanc (Figula Mihály) Balatonszőlősi Olaszrizling (Figula Mihály) Balatonszőlősi Chardonnay Barrique (Figula Mihály) Csopaki Olaszrizling (Jásdi Pince) Csopaki Chardonnay Barrique (Jásdi Pince) Neszmélyi Cserszegi Fűszeres (Hilltop Neszmély Rt.) Pannonhalmi Chardonnay (Szőllősi Pincészet) Siklósi Chardonnay (Bock József) Siklósi Hárslevelű (Bock József)

57 Fehérborok Villányi Rajnai Rizling (Vylyan Pincészet) Cserszegi Fűszeres (Frittman pincészet) Irsai Olivér ( Frittman pincészet) Etyeki Sauvignon Blanc (Etyek-Budai Borvidék) Etyeki Chardonnay (Etyeki-Budai Borvidék) Egri Chardonnay Barrique (Egri Borvidék) Egri Királyleányka (Thummerer Vilmos) Egri Muskotály Cuvee (Thummerer Vilmos) Debrői Hárslevelű (Varsányi Pincészet) Somlói Olaszrizling (Somló Hill Pincészet) Somlói Furmint (Somló Hill Pincészet) Tokaji Furmint (Gróf Degenfeld Pince) Tokaji Muscat Lunel (félszáraz, Gróf Degenfeld Pince)

58 Sillerbor készítése Közepes festőképességű, élénkpiros vörösborszőlőből készítik. A szőlőfürtöket zúzzák, majd a keletkezett mustot 2-3 napig a törkölyön erjesztik, sajtolják, hordóba szűrik, ahol tovább erjesztik. A keletkezett bor színe világos piros. Rozébor készítése Gyenge festőképességű vörösborszőlőből készítik. Színe a sillerbornál világosabb rózsaszín, 1-2 napot állt a törkölyön.

59 Rozé Siller borok Soproni Kékfrankos Rozé (Feind Pincészet) Villányi Rozé (Gere Attila) Egri Kékfrankos Rozé Paptag Rozé ( Juhász pincészet) Villányi Kékfrankos Rozé (Bock) Villányi Kadarka Siller (Gere Attila) Pinot Noir Rozé (Thummerer Pincészet) Villányi Merlot Rozé (Polgár Pincészet) Villányi Zweigelt Rozé (Polgár Pincészet) Villányi Kékoportó Rozé (Polgár Pincészet)

60 Vörösbor Vörösbor készítésénél a kékszőlő zúzott cefréjét állni hagyják, miközben elindul az alkoholos erjedés. Nem csupán az alkohol oldó hatására, hanem a cefre, törköly keverésével, mozgatásával is elősegítik a színanyagok kioldódását a szőlő héjából. A cefre erjesztése egy-két héttől akár 30 napig is tarthat és csak utána préselik ki.

61 Vörösborok Villányi Kékoportó (Bock József) Villányi Merlot (Bock József) Egri Kékmedoc (Egri Kutató) Egri Bikavér Barrique (Egri Kutató) Egri Bikavér (Egri Kutató) Soproni Cabernet Sauvignon (Vinex Kft.) Villányi Cabernet Sauvignon (Bock József) Tihanyi Merlot (Figula Mihály) Villány Kékfrankos (Bock József) Villányi Cabernet Franc (Bock József) Villányi Cabernet Sauvignon Barrique (Bock József) Villányi Bock Cuvee (Bock József) Villányi Kékoportó (Gere Attila)

62 Vörösborok Villányi Cabernet Sauvignon (Tiffán Ede és Zsolt) Villányi Cabernet Franc (Tiffán Ede és Zsolt) Szekszárdi Kadarka (Gaál Pincészet) Szekszárdi Merlot (Gaál Pincészet) Szekszárdi Bikavér (Gaál Pincészet) Szekszárdi Cabernet Franc (Gaál Pincészet) Tekenőháti Pinot Noir (Thummerer Vilmos)

63

64 A borok jellegét alapvetően a termőhely földrajzi elhelyezkedése határozza meg. Európában a kevesebb napfény és az alacsonyabb hőmérséklet hatására kevesebb a cukorképződés, magasabb a savtartalom. Az itt termelt borok friss, üde jellegű, vékony borok. A szőlőtermesztés őshazája a déli, meleg, napfényes földrész. Itt magas cukortartalommal érik be a szőlő. A borok testesek, tüzesek, magas alkoholtartalmúak. Magyarország az északi és a déli szélesség között, de inkább az északihoz közelebb fekszik. A borkészítési és kezelési, tárolási módszereit illetően közbülső helyet foglal el.

65 Asztali borok alkoholtartalmuk nem kisebb, mint 9 v/v%. Nem követelmény a táj- és fajtajelleg felismerhetősége.

66

67 Tájbor olyan földrajzi jelzéssel ellátott asztali bor, amely az adott földrajzi egység terméséből származik, és teljes egészében a meghatározott tájbor készítésére alkalmas szőlőfajták mustjából készül.

68

69

70 Minőségi borok alkoholtartalmuk legalább 9 v/v%. Követelmény, hogy az italon a táj- és fajtajelleg felismerhető legyen. Ezt megnevezésük is jelzi, nevükben megjelenik mind a szőlőfajta, mind a borvidék neve. Cukortartalom alapján alkotott csoportjaik a következők: Száraz: alacsony savtartalom esetén 0,0-4,0 g/l, magasabb savtartalomnál 0,0-9,0 g/l Félszáraz: alacsony savtartalom esetén 4,1-12,0 g/l, magasabb savtartalomnál 9,1-18,0 g/l Félédes: legfeljebb 45 g/l Édes: több mint 45 g/l

71 Különleges minőségű bor amely meghatározott borvidék vagy bortermőhely legfeljebb 10 t/ha termésű ültetvényeiből származik, a termőhelyre meghatározott szőlőfajta érett vagy tőkén túlérett, esetleg töppedt vagy aszúsodott termésének legalább 19 tömegszázaléknyi természetes eredetű cukrot tartalmazó mustjából készül, amely termőhelyre, fajtára, illetőleg meghatározott készítésmódra jellemző illat-, íz- és zamatanyagokat tartalmaz, származási helye és évjárata miatt különleges megkülönböztetésre érdemes. Különleges minőségű bornál a borvidék vagy bortermőhely, az évjárat és a fajta nevének feltüntetése 100 % azonossággal kötelező.

72

73

74

75 Az egri borvidék specialitása Az Egri bikavér több különböző vörös bort adó szőlőfajta meghatározott arányú keveréke mustjának erjesztése eredményeként nyert sötét vörös, testes, lágy, mérsékelten, és kellően fanyar, jellegzetes illatú és zamatú tökéletesen összhangzatos borfajta. A vörösbor a törökök elől északra menekülő szerbeknek volt köszönhető, akik Egerbe is magukkal hozták híres szőlőjüket, a kadarkát. A 17.százdban olyannyira elterjedt Egerben a vörösbor, hogy szinte a várost ezzel azonosították.

76 Az Egri bikavér nevének eredete Az egri legenda szerint a bikavér elnevezés a török időkből származik: Az egri várat az ellenséges túlerő ellen védő vitézek megerősítésére a vár kapitánya, Dobó István vörösbort hozatott fel a pincékből. A törökök látták, hogy az italtól a vitézek új erőre kaptak és babonásak lévén a lecsurgó vörös folyadékról azt hitték, a bikák vérét issza az ellenfél. Nem is mertek akkor tovább harcolni ellenük. A legenda aligha igaz: a történelmi hagyatékok csak a 19. század második felében kezdik említeni ezt a nevet, viszont a bor legendás lett.

77 A Cserszegi fűszeres A fajtát 1960-ban a Keszthely melletti Cserszegtomajon Bakonyi Károly keresztezte két másik szőlőfajtából. A kísérletnek az volt a célja, hogy egy olyan szőlőfajtát nyerjenek, amely amellett, hogy finom bort ad, két másik kikötésnek is megfelel: jól bírja a téli hideget, és hamar érik. A fajtának nem volt rögtön átütő sikere, csak elszórtan telepítették le.

78 A védett eredetű bor olyan minőségi bor, amely termelői kezdeményezésű, egyedi szabályozású termék. A földrajzi eredet jól körülhatárolt, a szőlőfajta, a borkészítés technológiája és palackozása egyedi, védett és szigorú.

79

80 Tokaji borkülönlegességek a Tokaji borvidéken készített, készítésmódjuk miatt önálló névhasználatra jogosul borok. A borok királya - a királyok bora

81 Tokaji borkülönlegességek Tokaji aszú Az évjárattól és dűlőtől függő íz-, zamat-, illattulajdonságokkal rendelkező aszúbort a tőkén aszúsodott szőlőből készítik. Teljes kifejlődéséhez +2 év szükséges.

82 A tokaji borvidék specialitása A Tokaji aszú aszúsodott és normál szőlő felhasználásával készített fehér desszertbor, borkülönlegesség. Ez a tokaji borok közül a leghíresebb. Évszázados technológia alkalmazásával készül, amelynek alapja az aszúsodott szőlőszemek késői szüretelése és az ezt követő különleges borkészítési eljárás. Az aszút nemespenésszel borított falú, sokszor több száz méteres pincelabirintusokban elhelyezett fahordókban érlelik éves korában éri el palackképességét. A legjobb minőségű tokaji aszút Tokaj, Tarcal, Tolcsva, Mád és Tállya községek környékén készítik.

83 Az aszú elkészítésének alapelvei 1. A szőlő művelése és metszése. 2. Négyévenkénti trágyázás - a műtrágyát mellőzik. 3. Fürtválogatás. 4. Az alapborok elkészítése. 5. Aszúszemek gyűjtése saját termésből, valamint termelőktől történő felvásárlás útján. 6. Aszúbor készítése kizárólag a jónak és a kitűnőnek tekintett évjáratokban. 7. Az aszúszemeket kizárólag kierjedt újborban áztatják. 8. Több éves tölgyfahordós érlelés. 9. Kizárólag saját palackozás.

84 Tokaji borkülönlegességek Tokaji aszúesszencia Az aszúszemek egy része saját tömege alatt felreped, az így kifolyt szirupsűrű, mézédes must. Kifejlődéséhez legalább 15 év szükséges.

85 Tokaji borkülönlegességek Tokaji szamorodni A kevés aszúszemet tartalmazó fürtökből állítják elő. A tokaji jelleg kibontakozásához a száraz szamorodninak 2-3 év, az édesnek 3-4 év szükséges.

86 Tokaji borkülönlegességek Tokaji máslás Az aszú vagy szamorodni lefejtése után az értékes anyagokat tartalmazó seprőből borral vagy musttal oldják ki a zamatanyagokat, majd borkezelési eljárásokkal kész borrá fejlesztik.

87 Tokaji borkülönlegességek Tokaji fordítás vagy másodaszú Az aszútésztából (a visszamaradt aszúbogyókat zsákokba teszik, tapossák) vagy a szamorodni törkölyéből musttal vagy borral oldják ki az értékes íz- és beltartalmi értékeket, majd elvégzik a borkezelési eljárásokat.

88 Hogyan készül? Megmutatjuk! A tokaji bor és a hordó vw-s A tokaji aszú k2q

89 Alkoholtartalmú italok árurendszere (régi)

90 A borok csoportosítása 1. Természetes borok 1.1 Asztali borok: Síkvidéki szőlőkből készített, különösebb táj-és fajtajelleg nélküli, harmonikus ízű, illatú borok. Követelmény velük szemben a tisztaság, viszont nem követelmény a palackérettség. Alkohol tartalmuk a legalacsonyabb 7-10% pl. Kadarka, Kövidinka stb. Általában 1 literes kiszerelésűek. Speciális csoportjuk a tájborok: olyan földrajzi jelzéssel ellátott borok, amely az adott földrajzi egység termeléséből származik pl.: alföldi,balatoni. Alkoholtartalmú italok árurendszere (régi)

91

92

93 A borok csoportosítása Alkoholtartalmú italok árurendszere (régi) 1. Természetes borok 1.2 Minőségi borok Idetartozik hazánk minden jelentős bora. Híres történelmi borvidékekről, a legnemesebb szőlőfajtákból, gondos pinceműveletekkel készülnek. Fontos a táj-és fajtajellegnek megfelelő harmonikus íz és illat, a hibátlan szín és a tükrös tisztaság. Alkoholtartalmuk 10-13V/V% pl. Egri bikavér (kadarka, oportó, kékfrankos, medoc noir), Egri leányka, Villányi oportó, Boglári muskotály, Soproni kékfrankos, Debrői hárslevelű, Badacsonyi szürkebarát stb.

94

95

96

97

98

99

100

101 A borok csoportosítása 1. Természetes borok 1.3 Különleges minőségi borok a.) Tokaji aszú: Töppedt, a tőkén túlérett szemekből készítik, a következőképpen: o o o o o o a szemekből aszútésztát hoznak létre erre hegyaljai mustot vagy újbort öntenek majd áztatják órán át, állandó kevergetés közben. E művelet célja az aszútészta íz-és zamatanyagainak kioldása. Alkoholtartalmú italok árurendszere (régi) Sajtolás az így nyert aszúmust erjesztése hónapokon át majd érlelése minimum 3 évig.

102 Az aszú jellemzése A pincék falát vastagon borító nemes feketepenész befolyásolja az aszúbor sajátos, kissé a friss kenyérre jellemző ízét, illatát. Színe sötét aranysárga, íze édes. Minőségét a puttonyszámmal fejezik ki. A puttonyszám megadja, hogy hány puttonynyi aszútésztára öntenek fel egy hordónyi újbort vagy mustot. Minőség megőrzési ideje legalább 3 év Gyógyhatást is tulajdonítanak a terméknek, pl. legyengült szervezetű betegeknek néhány kanálnyi fogyasztását ajánlják naponta a szervezet felerősítése céljából. Forgalomba csak az un. állami ellenőrző jeggyel kerülhet. (papírszalag címerrel és sorszámmal). Fontos exportcikkünk, kiérdemelte a királyok bora, a borok királya elnevezést.

103 A borok csoportosítása 1. Természetes borok 1.3 Különleges minőségi borok a.) Tokaji szamorodni: Válogatás nélkül szedett,érett és túlérett szemekből készül. Ennek megfelelően lehet édes, vagy száraz, aranysárgaszínű, harmonikus ízű, a tokaji borokra jellemző zamatú ital. Az aszúhoz hasonlóan legalább 13 v/v% alkoholt tartalmazó borfajta Alkoholtartalmú italok árurendszere (régi) C.) Tokaji aszú esszencia: A szőlő leve a saját súlyánál fogva csöpög ki a bogyókból, ennek a lének az erjesztésével nyerik az italt. E termék értéke a puttonyszámmal már nem is fejezhető ki. Ma már a minőségi boroknak is lehetséges különleges minőségű változatuk.

104 A borok minőségét meghatározó tényezők 1.: 1. Kémiai összetétel: körülbelül 200 féle összetevőt tartalmaz. Ezek közül a legfontosabbak: víztartalom: V/V% Alkoholtartalma: etil-alkohol tartalmuk átlagosan 9-13 V/V% Ez a minőségi osztályba sorolás alapja. (pl. egy 11V/V%-os borban 11 cm 3 alkohol és 89 cm 3 víz van 100 cm 3 ként) cukrok: szőlő-és gyümölcscukor, ami az erjedés után található meg a borban. Ez literenként g közötti lehet. Ennek alapján ismerünk száraz, félszáraz, félédes és édes borokat. szerves savak illatanyagok: illóolajak, aldehidek, észterek

105 egyéb anyagok: nitrogén tartalmú vegyületek. Pl. fehérjék, aminosavak ásványi sók, magnézium, vas, réz enzimek színanyagok: antocián, karotin vitaminok: B vitamin és C vitamin A bor minőségét a kémiai összetételen belül a vonadékanyag vagy más néven extrakt tartalom is meghatározza, ami a bor bepárlása után maradó, nem illékony komponensek összessége. Ezek, pl. a gricerin, cukrok, nem illó szerves savak, ásványi sók. Szokták vizsgálni a cukormentes extrakt tartalmat is.

106 A borok minőségét meghatározó tényezők 2.: Érzékszervi tulajdonságok szín: ismerünk fehér és színes borokat, a színek nagyon széles skálán mozognak.

107 Befolyásolja a minőséget a tisztaság: ennek alapján lehet bor: tükrös: a palack érett borok jellemzője tiszta fátyolos poros Zavaros A borok kiemelkedő értéke a harmónia, amely az alkohol, a testesség, a cukor, a sav, az illatés zamatanyagok összhangját jelenti.

108 A borok minősítése Alkoholtartalom szerint minősítés alkoholtartalom térfogat % [V/V] gyenge könnyű mérsékelt (nagylelkű) tüzes erős szeszes (száraz bor: égető)

109 Cukortartalom szerint minôsítés cukortartalom g/l bor cukortartalom szerinti osztálya nagyonszáraz száraz félszáraz nyalós száraz félszáraz édeskés félédes félédes édes nagyonédes (kövér) likôrédes, mézédes édes eszencia (250)

110 Testesség minősítés cukormentes extrakt [g/l] üres (híg) vékony tartalmas telt testes igen testes (sűrű)

111

112

113 1. borhibák A bor rendellenességei Enyhébb elváltozások, amelyeket többnyire emberi gondatlanság okoz. Adódhatnak a rossz alapanyagokból, a hibás gyártástechnológiából vagy a bor gondatlan kezeléséből. Többnyire visszafordítható folyamatok, ilyenek, pl. íz, illathibák illetve a fémes törések (fekete, fehértörés)

114 2. Borbetegségek A bor rendellenességei Mindig mikroorganizmusok okozzák. Ezek a szervezetek a bor különböző anyagait használják életműködésükhöz, bomlástermékeikkel pedig akár fogyaszthatatlanná tehetik a borokat. Ilyenek, pl. tejsavas erjedés, ecetesedés, virágosodás, nyúlósodás,barna törés, egér íz stb. Ezen változások kiküszöbölése nem mindig sikerül, ezért van szükség a megelőzésre, fertőtlenítéssel, a személyi higiénia betartásával sokat tehetünk azért, hogy a bor hibátlan, egészséges legyen.

115 A borok palackozásához leggyakrabban füredi-, rajnai-, bordói-, tokaji palackokat használnak. Az egyes borfajták jellegüknek megfelelően eltérő méretű és formájú palackban kerülnek forgalomba.

116 Jellegzetes a bordói palack fenékkiképzése. Alja magasan boltozott, így a nehéz vörösborokból természeténél fogva kiváló extraktanyag itt összegyűlhet. A 13 %-nál kevesebb alkoholt tartalmazó borokat sötét zöld vagy barna palackokba töltik, így megvédik az ecetesedést katalizáló káros fényhatásoktól.

117

118 SZÉNSAVAS BOROK Alapvető közös tulajdonságuk, hogy szénsavat tartalmaznak, amelyet az erjedésből származó széndioxid megőrzésével, esetleg visszajuttatásával, vagy élelmiszer előállítás céljára alkalmas ásványi eredetű szén-dioxid felhasználásával biztosítanak. Eltérő mennyiségben tartalmaznak szén-dioxidot. Csoportjaik: Természetes szén-dioxidot tartalmazók: ezek a pezsgők. Mesterségesen bejuttatott szén-dioxidot tartalmazó: habzó-, gyöngyöző-és üdítő jellegű borok. Jelentőségük ma csekély

119 Üdítő jellegű bor Szénsavas bor, amelynek szénsavtartalmát mesterségesen dúsították, szesz- és cukortartalmát cukorszirup felhasználásával alakították ki, és legalább 70 % természetes bort tartalmaz. Alkohol-tartalmuk az 5-7 v/v%-ot nem haladhatja meg.

120 Gyöngyöző bor A általában fajtajellegű borokból készülnek szén-dioxidos frissítéssel. Megnevezésükben szerepel a szőlőfajta neve, alkoholtartalmuk legalább 8 v/v%. Karamell, frutti cukorka illat, könnyed habzás. Virágos, barackos, vibráló korty, az aromás fajták ízével. Királyleányka és sauvignon blanc házasítása. Lendületes, játékos, kedves, üdítő. A száraz habzóbor ízében az édességét tökéletesen ellensúlyozza a frissítő szénsavasság

121 Habzóbor Szén-dioxiddal mesterségesen telített szénsavas bor, amely borban oldott cukorból, borpárlatból készült és amelyet élelmiszer-előállításra felhasználható ízesítővagy zamatosító adalékanyagból előállított likőrrel ízesítettek. 3-4 hétig érlelik. Alkoholtartalmuk legalább 8 v/v%.

122 A pezsgő olyan szénsavas bor, amely a természetes alapborhoz adott cukorból zárt palackban vagy tartályban végbemenő erjedés útján keletkezett szénsavat tartalmaz.

123 A pezsgőgyártás elsőszámú alapanyaga tehát a bor. (A pezsgők alapja lehet must is, ezek íz világa a szőlő elsődleges zamatanyagaira épül. Ilyenek a pl. Spumante típusú pezsgők).

124 A legenda szerint a pezsgőt a XVII. század végén egy világtalan francia pap fedezte fel. Épp egy hordóból akart mintát venni, amikor a bor kifröccsent a lopóból. Ajkához emelte, megízlelte és izgatottan kiabálni kezdett: "Siessetek, testvéreim, csillagokat iszom!" A csillagok szén-dioxid buborékok voltak, a borász pedig: Dom Perignon.

125

126

127 A pezsgőgyártás módjai: A champagne-i eljárásnál a 0,75 l-es palackba töltött alapborhoz tirage likőrt, fajélesztőt és derítő anyagot adnak, a palackot lezárják, erjesztik, rázzák, seprőtlenítik, pezsgőlikőrrel feltöltik, lezárják, majd érlelik. A klasszikus eljárással előállított pezsgőket másfél literes palackban erjesztik, majd szűréssel távolítják el a seprőt. Ezután töltik 0,75 literes palackba, amelyben érlelik.

128 A pezsgőgyártás módjai: A palackos érlelésű pezsgőt az átfejtésig tartályerjesztéssel készítik, a szűrést követően palackozzák, és a palackban érlelik a forgalomba hozatalt megelőzően legalább egy hónapig. Gyorseljárással 3 nap leforgása alatt előállítható a nyers pezsgő. Az eljárás lényege, hogy az alapborhoz alginátból + kalcium-kloridból + élesztőből előállított golyókat adnak. Az erjedés gyorsan lejátszódik, elmarad a rázás művelete, a golyókra rátelepedett seprő a palackból könnyen eltávolítható.

129 A pezsgőgyártás módjai: A tartályerjesztéses vagy gyorserjesztéses eljárásnál a tankokba töltik az alapbort, ehhez adagolják a tirage likőrt, a fajélesztőt és a derítőanyagokat, majd C hőmérsékleten erjesztik. Ennek végén a tartály tartalmát 0 C-ra hűtik, átszűrik egy másik tankba, ahol hozzáadagolják a pezsgőlikőrt. Ezzel pihentetik 4-5 napig. Ezután következik a palackozás. Az eljárással egy hónap alatt előállítható a pezsgő.

Borászati termékek jelölési útmutatója Tájékoztató anyag a borászati termékek jelölésére vonatkozó szabályokról

Borászati termékek jelölési útmutatója Tájékoztató anyag a borászati termékek jelölésére vonatkozó szabályokról Borászati termékek jelölési útmutatója Tájékoztató anyag a borászati termékek jelölésére vonatkozó szabályokról E dokumentum a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal Borászati

Részletesebben

Hedvig Petróczki Sales manager

Hedvig Petróczki Sales manager BEMUTATKOZÁS A Hungary s Aurum Wine Trading company a magas minőségű magyar vörös és fehér borok kereskedelmével foglalkozó üzleti vállalkozás. Tulajdonosai, egy magyar-szlovák származású nemzetközi tapasztalatokkal

Részletesebben

EGER. Az észak-magyarországi borrégió bemutatása: Magyarország borvidékei:

EGER. Az észak-magyarországi borrégió bemutatása: Magyarország borvidékei: EGER Az észak-magyarországi borrégió bemutatása: Magyarország borvidékei: 16. ábra: Hazánk borvidékei Forrás: http://borkurzus.szentignac.hu/wp-content/borok-as-borvidakek.ppt 1. Csongrádi 11. Somlói 2.

Részletesebben

1./ A lepárlás alapanyagai

1./ A lepárlás alapanyagai (házi) Pálinkafőzési Aki pálinkát iszik kiskáté a temetőbe kiviszik zanzásítva (szerintem) azt is oda temetik ki pálinkát nem iszik 1./ A lepárlás alapanyagai Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor-

Részletesebben

Kiadja az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. 1146 Budapest, Hungária krt. 179-187. www.okopannon.hu. Felelôs kiadó: Viszkei György

Kiadja az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. 1146 Budapest, Hungária krt. 179-187. www.okopannon.hu. Felelôs kiadó: Viszkei György 1 2 Kiadja az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. 1146 Budapest, Hungária krt. 179-187. www.okopannon.hu Felelôs kiadó: Viszkei György Felelôs szerkesztô: Katona Gergely, Noguchi Porter Novelli Szakmai lektor: Czellecz

Részletesebben

Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja

Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja Lapok száma (beleértve ezt a lapot) 22 Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja A kérelem nyelve Magyar A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége

Részletesebben

A szőlőtermesztés és borkészítés számviteli sajátosságai

A szőlőtermesztés és borkészítés számviteli sajátosságai A szőlőtermesztés és borkészítés számviteli sajátosságai Dr. Kántor Béla - Tóth Zsuzsanna Miskolci Egyetem kantorbp@gmail.com, toth.zsuzsanna12@gmail.com A borkészítésnek Magyarországon sokszázéves múltra

Részletesebben

AZ ÉV PINCÉSZETE. Pályázat

AZ ÉV PINCÉSZETE. Pályázat AZ ÉV PINCÉSZETE Pályázat 2014 Tartalomjegyzék Gyökereink... 4 A susogó szőlő szerelme... 4 A terroir... 4 Alapok... 5 Helyünk a borvidéken... 6 A csapat... 8 Technológia... 9 A borotai pincészet... 10

Részletesebben

Tisztelt Vendégeink! Borkínálatunk nagy részével csatlakoztunk ahhoz az új POLITIKAMENTES összefogáshoz, amit Magyarországon a Terra Hungarica

Tisztelt Vendégeink! Borkínálatunk nagy részével csatlakoztunk ahhoz az új POLITIKAMENTES összefogáshoz, amit Magyarországon a Terra Hungarica Tisztelt Vendégeink! Borkínálatunk nagy részével csatlakoztunk ahhoz az új POLITIKAMENTES összefogáshoz, amit Magyarországon a Terra Hungarica közösség zászlaja alatt összegyűlt Borászok képviselnek. A

Részletesebben

Magyarország borvidékei:

Magyarország borvidékei: Magyarország borvidékei: Badacsony Balaton-felvidék Balaton-melléke Balatonfüred-Csopak Bükkalja Csongrád Balatonboglár Eger Etyek-Buda Hajós-Baja Kunság Mecsekalja Mátraalja Mór Pannonhalma-Sokoróalja

Részletesebben

MINŐSÉGI BORTURIZMUS A PÉCSI BORVIDÉKEN

MINŐSÉGI BORTURIZMUS A PÉCSI BORVIDÉKEN MINŐSÉGI BORTURIZMUS A PÉCSI BORVIDÉKEN A KEDVES OLVASÓ! A Pécs-Mecseki Borút kiadványát tartja a kezében. A prospektusunk célja borútunk minősített szolgáltatóinak a bemutatása és annak elérése, hogy

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK Levelező tagozat Marketingkommunikáció szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK Levelező tagozat Marketingkommunikáció szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK Levelező tagozat Marketingkommunikáció szakirány PÁLINKA ÚJRATÖLTVE A PANYOLAI SZILVÓRIUM KFT. MARKETINGTEVÉKENYSÉGÉNEK

Részletesebben

A borfogyasztás élettani hatásai, elemzései

A borfogyasztás élettani hatásai, elemzései A borfogyasztás élettani hatásai, elemzései Készítette: Kampits László Evangélikus Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Informatikai Szakközépiskola Kőszeg 1 1. Bevezetés 1.1 Bor és egészség Az évszázadok során

Részletesebben

pálinkafőzés A alapjai

pálinkafőzés A alapjai pálinkafőzés A alapjai Kiadja a Piktor-Depo Kft. Győr, 2010 9023 Győr, Mészáros L. u. 1. Felelős kiadó: Kovács József ügyvezető Arculat és tördelés: Infoart Kft. Nyomdai munkálatok: Direct Média Kft. E-mail:

Részletesebben

A bor. "Királyok itala - italok királya!" Várnai Blanka. Győrfi Ágnes

A bor. Királyok itala - italok királya! Várnai Blanka. Győrfi Ágnes A bor "Királyok itala - italok királya!" Várnai Blanka Győrfi Ágnes Szűd teljék meg az öröm borával A bor szőlőből, vagy gyümölcsből, készült ital. Jellegzetességéhez tartozik, hogy alkoholtartalmú. Mezopotámiából

Részletesebben

Magyarország és az Európai Unió közötti borkereskedelem elemzése, különös tekintettel a versenyképességre

Magyarország és az Európai Unió közötti borkereskedelem elemzése, különös tekintettel a versenyképességre SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS Magyarország és az Európai Unió közötti borkereskedelem elemzése, különös tekintettel a versenyképességre Készítette: Bozsik Norbert Témavezető: Dr.

Részletesebben

SZÁLLODAIPARI TECHNIKUS

SZÁLLODAIPARI TECHNIKUS SZÁLLODAIPARI TECHNIKUS Barista ismeretek Tanári kézikönyv Szerkesztette: Az SCIH Partnerség ISBN 978-963-9672-15-4 Tartalomjegyzék 1. A barista hivatás....................................................

Részletesebben

FOGYASZTÓI TÁJÉKOZTATÓ FÜZETEK 3. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem 2010.

FOGYASZTÓI TÁJÉKOZTATÓ FÜZETEK 3. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem 2010. FOGYASZTÓI TÁJÉKOZTATÓ FÜZETEK 3. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem 2010. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem Írta: dr. Dömölki Ferencné Roszáné,

Részletesebben

Hírlap. Bor, pálinka, gasztronómia, utazás, wellness, elit sportok

Hírlap. Bor, pálinka, gasztronómia, utazás, wellness, elit sportok Bor 2015. nyár Hírlap VIII. /82. szám www.borhirlap.hu Bor, pálinka, gasztronómia, utazás, wellness, elit sportok Bor és Életmód A főváros új gasztrokülönlegessége, a Panificio Il Basilico kézműves olasz-magyar

Részletesebben

a részletekre! Figyeljünk Újdonságok Caroline Gilby MW

a részletekre! Figyeljünk Újdonságok Caroline Gilby MW Caroline Gilby MW az Egyesült Királyságból közel két évtizede foglalkozik a közép-európai térség boraival, kezdetben borvásárlóként, majd borszakíróként. Rendszeresen bírál a Decanter World Wine Díjon,

Részletesebben

Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról

Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról Bevezetés A pálinka a nemzeti kultúra és a magyar gasztronómia szerves részét képezi. A Kárpát-medence kedvező természeti és éghajlati adottságainak köszönhetően

Részletesebben

Tartalomjegyzék: 7. Zárásul... 41. Írta: Trepinszki József, vezető mézkedvelő, mezbarlang.hu. 1.oldal

Tartalomjegyzék: 7. Zárásul... 41. Írta: Trepinszki József, vezető mézkedvelő, mezbarlang.hu. 1.oldal Tartalomjegyzék: 1. Bevezetőnek... 2 2. Mi is a méz... 2 3. Okulásul egy kis történelem... 3 4. Miért egyek mézet?... 5 5. Különböző mézfajták jellemzői és hatásai... 7 Akácméz... 7 Aranyvessző (szolidágó)

Részletesebben

A fiatalság forrása bennünk van. Éljen egészségesen! Egy csepp figyelem Interjú Erős Antóniával ANTI-AGING. grillezzünk? eddzünk a vízben?

A fiatalság forrása bennünk van. Éljen egészségesen! Egy csepp figyelem Interjú Erős Antóniával ANTI-AGING. grillezzünk? eddzünk a vízben? 2009. május Ingyenes szám www.spar.hu Éljen egészségesen! Hogyan grillezzünk? eddzünk a vízben? test-őr Éljen könnyebben! terítéken A joghurt és a kefir Egy csepp figyelem Interjú Erős Antóniával ANTI-AGING

Részletesebben

ENNI JÓT ÉS JÓL. Gasztrozófia: a táplálkozás bölcselete. Éljen egészségesen! HOGYAN. SZERETEK KÍSÉRLETEZNI... Interjú Hegyi Barbarával

ENNI JÓT ÉS JÓL. Gasztrozófia: a táplálkozás bölcselete. Éljen egészségesen! HOGYAN. SZERETEK KÍSÉRLETEZNI... Interjú Hegyi Barbarával 2010. augusztus Ingyenes szám www.spar.hu Éljen egészségesen! SZERETEK KÍSÉRLETEZNI... Interjú Hegyi Barbarával HOGYAN sportoljunk labdával, változatosan? óvjuk bőrünket nyáron is? HŰSÍTŐ GYÜMÖLCSVARÁZS

Részletesebben

XV. Szőlészeti és Borászati Konferencia. Eger

XV. Szőlészeti és Borászati Konferencia. Eger XV. Szőlészeti és Borászati Konferencia Eger XV. Szőlészeti és Borászati Konferencia Szerkesztők ZSÓFI ZSOLT VÁCZY KÁLMÁN ZOLTÁN ISBN 978-963-9941-74-8 Felelős kiadó: Károly Róbert Főiskola Eger 2014.

Részletesebben

A magyar mezôgazdaságról röviden

A magyar mezôgazdaságról röviden T E L L U S A magyar mezôgazdaságról röviden A kiadványt a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége AGRYA készítette az Európai Unió Phare Access Programjának támogatásával. A kiadványt a Fiatal Gazdák Magyarországi

Részletesebben

Balatonvin Borlovagrend 30 éve a Balatonfüred-Csopak borvidéken 1984 2014

Balatonvin Borlovagrend 30 éve a Balatonfüred-Csopak borvidéken 1984 2014 Balatonvin Borlovagrend 30 éve a Balatonfüred-Csopak borvidéken 1984 2014 Balatonfüred, 2014. 1 Megjelent: 1000 példányban a Balatonvin Borlovagrend kiadásában Felelős kiadó: Koczor Kálmán elnök-nagymester

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szabóné Koncz Zsuzsanna. Az élelmiszerek fő csoportjai. A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli tevékenységek végzése

MUNKAANYAG. Szabóné Koncz Zsuzsanna. Az élelmiszerek fő csoportjai. A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli tevékenységek végzése Szabóné Koncz Zsuzsanna Az élelmiszerek fő csoportjai A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli tevékenységek végzése A követelménymodul száma: 1429-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-001-30

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szabó Sándorné. Hogyan végezzem az alkoholos erjesztést? A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Szabó Sándorné. Hogyan végezzem az alkoholos erjesztést? A követelménymodul megnevezése: Szabó Sándorné Hogyan végezzem az alkoholos erjesztést? A követelménymodul megnevezése: Erjedés- és tartósítóipari nyersanyag-feldolgozás A követelménymodul száma: 0518-06 A tartalomelem azonosító száma

Részletesebben

Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesülete

Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesülete Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesülete Tartalom Szerkesztette: Szlanyinka Edina Mária Köszöntő 5 Tejtermékek a Magyar Élelmiszerkönyvben 6 Gondolatok a sajtok jelöléséről 7 A mezőgazdasági

Részletesebben