A játék szerepe a csecsemő és kisgyermek mindennapi életében.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A játék szerepe a csecsemő és kisgyermek mindennapi életében."

Átírás

1 A játék szerepe a csecsemő és kisgyermek mindennapi életében. A játék belső késztetésből fakadó, örömet nyújtó tevékenység, lényegéhez hozzátartozik az önkéntesség, a szabadon választás. Játékelméletek: A felnőttközpontú gondolkodás eredményeként: felüdülés, erőfölösleg megnyilvánulása a játék, a felnőtt munkájával szemben egyfajta pihenés. Előgyakorlás: olyan képességek kifejlődéséhez járul, amelyek teljesen csak a gyermekkor végére alakulnak ki. A törzsfejlődés szakaszainak rövidített ismétlése, a játék tartalma olyan tevékenységnek felelnek meg, amelyek egymásutánja az emberiség történelme folyamán azonos volt. Energiafelesleg levezetése. A képzelet és a játék a vágyak kivetítése (pszichoanalitikusok). Piaget: az új helyzetek és élmények értelmi feldolgozása. tulajdonságai: o o o o o o Örömet szerző tevékenység, még akkor is ha nincs látható jele (mosolygás, nevetés, derűs jókedv). Nincs külső célja, a játék önmagáért való (maga a cselekvés, az elképzelés okoz örömet a gyermeknek). Spontán és önkéntes, a gyermek maga dönti el, hogy játszik-e vagy sem, és hogy mit. Hiányzik belőle a jó megoldásért, a teljesítésért, a megfelelésért való szorongás, nem feladat. Mindig valamilyen aktív részvételt tételez fel a gyermek részéről. Szoros kapcsolatban áll és fejlődik más funkciókkal, (kreativitás, problémamegoldás, beszédfejlődés, társkapcsolatok). A csecsemő és kisgyermek fő tevékenysége, kielégíti mozgás és cselekvésvágyát. A legkoraibb időszaktól kezdve gazdagítja ismereteit, tapasztalatait, a világ megismerésének egyik eszköze.

2 Megismeri a körülötte levő tárgyak tulajdonságait, és azt is, hogy mit tud velük csinálni. Eközben gyakorolja az újonnan elsajátított mozgásokat, tevékenységmódokat. Megtanul figyelni, érdeklődést követve egyre hosszabb ideig elmélyülten tevékenykedik. Megtanul tervet készíteni, előre elképzelni, megvalósítani. Megismeri a nehézségek, akadályok leküzdésének örömét Fejleszti a fantáziáját, segít megfigyelni, megismerni a felnőttek életét. Azért játszik, mert jólesik neki, mert örömét leli benne, mert saját játékával saját vágyait, törekvéseit valósítja meg. Általában az újonnan megszerzett készség vagy frissen átélt élmény jelenik meg játékként. Ebből következik, hogy az egyes gyermekek játéka teljesen különböző lehet, mivel fejlődésmenetük, tapasztalataik, tudásanyaguk is egyénileg különböző. Játékfejlődés csecsemőkorban. A manipuláció fejlődése. A játék és az értelmi-, érzelmi fejlődés összefüggései. Az újszülött csak ritkán és csak másodpercekig figyel, a 4-5 hetes azonban már a lassan mozgó tárgyakat követi tekintetével, rögzíti a fölé hajló arcot. 2-3 hónapos, amikor felfedezi a kezét, először véletlenül, később már keresi tekintetével. Észreveszi a kapcsolatot a saját kézmozgása és kezének a térben elfoglalt helye között. Felfedezi, hogy ő mozgatja a kezét, sok gyakorlás után ezt már irányítani is tudja. A szenzomotoros koordinációban az érzékelés összekapcsolódik a mozgással, egységes érzületté alakul. Kéznézés közben már utána fordul, felváltva figyeli hol, az egyik, hol a másik kezét, beszél hozzá, nevet rá, közelíti, távolítja, a kezébe akadt tárggyal együtt nézegeti. a manipuláció előtt a szem-kéz koordináción kívül meg kall még tanulnia a tárgyakért nyúlni és azt megfogni. Ez nem azonos az újszülött fogóreflexével. Kb. 4 hónapos, amikor a kiszemelt tárgyért nyúl, érintgeti, majd fokozatosan idomul a fogása a tárgy alakjához. A hüvelyujját csak 9 hónapos korban tudja opponálni. Elengedni is meg kell tanulnia, sokszor véletlenszerűen ejti csak el a tárgyat, az elengedés is hosszú gyakorlás eredménye. manipuláció minden olyan tevékenység, tárggyal való foglalatoskodás, amely közben figyeli azt, amit csinál. Kb.4 hónapos korban kezdődik, hónapos

3 korra teljesedik ki, és fokozatosan 1,5 éves korra megszűnik önálló jellege, beépül bonyolultabb műveletekbe. Egytárgyas: 2. negyedévben érintgeti, markolja, nyomkodja, szájába veszi. A 3. negyedévben forgatja, alapon mozgatja, egyik kezéből átveszi a másikba, alaphoz ütögeti, seprő-súroló mozgásokat végez vele, ellöki. Másik kezével ütögeti, állítgatja, felborítja, billegteti, két keze között forgatja. Ekkor gyakori, hogy már két tárgy van a kezében, de külön manipulál velük. Kéttárgyas: a negyedik negyedévben jelenik meg, összeérinti, összeütögeti őket, szereti, ha hangot is adnak. Kisebb tárgyat a nagyobba beletesz, vagy rátesz, az egyformákat egymásba rakja. Gyakori, hogy együtt rázza őket, kiborítja, újra összeszedegeti. Eleinte csak kettő, majd több tárgyat rak egymásba, egymás mellé, elkezd egyforma tárgyakat gyűjtögetni. Ezeket rendszerezi, sorbarendezi, innen észrevétlenül megy át építésbe ez a tevékenység. Játék közben tevékeny, kielégíti mozgás- és cselekvésvágyát, gazdagítja ismereteit, tapasztalatait, a világ megismerésének egyik eszköze a játék. Megismeri a körülötte levő tárgyak tulajdonságait, és azt is, hogy mit tud velük csinálni. Közben gyakorolja az újonnan elsajátított mozgásformákat, tevékenységmódokat. Érdeklődését követve egyre hosszabb ideig leköti a figyelmét, megtanul komolyan tevékenykedni. Előre elképzeli a tevékenységmódot, megtanul tervezni, ezt megvalósítani. Megismeri a nehézségek leküzdésének örömét is. a játék ad lehetőséget a feszültségek feloldására, fejleszti a fantáziáját, segít megfigyelni, megismerni a felnőttek életét. Azért játszik, mert jólesik neki, mert játékával saját vágyait, törekvéseit valósítja meg. A játék belső késztetésből fakadó, örömet nyújtó tevékenység, lényegéhez hozzátartozik az önkéntesség, a szabadonválasztás. Ezen a területen is nagyon fontos, hogy kompetensnek érezhesse magát, parancsra senki nem tud tevékenyen játszani. Csak a magát biztonságban érző gyermek, akinek az alapvető szükségleteit kielégítették, csak az tud önfeledten játszani. A manipuláció fejlődését elősegítő játékok, a megfelelő játékkészlet kiválasztása, és folyamatos változtatása a csoport tagjainak egyéni érdeklődését, fejlettségét figyelembe véve. A manipuláció során a gyakorlás öröme, valamint az "én csinálom öröme" jellemző az első évre. A csecsemő élvezi, hogy zajt tud kelteni, hogy az előidézett változás az ő cselekvésének az eredménye. Az érzékelés, arcmozgás, a figyelem az érdeklődés fejlődésének eredményeként az egy tárggyal való tevékenykedést követi a két tárggyal való manipuláció.

4 Manipulációs játékok: - játszókendők, frottír labdák, csörgők, rágókák, építőjátékok egyes elemei-montessuori korongok, hordó-kockasor elemek, homokozóformák, üreges játékok - vödrök,tálak kosarak Játékkészlet: a játékok kiválasztásánál, a játékkészlet összeállításánál a gondozó az alábbi szempontokat kell figyelembe vennie. A játék kiválasztásánál figyelembe vesszük a csecsemő érdeklődését, tapasztalhatjuk, hogy a hempergőben elhelyezett tárgy azonnal felkelti érdeklődését, de hosszú időn át szívesen foglalkozik ugyanazokkal a játékokkal. Fontos, hogy a gondozónő tudja, melyik játékkal szokott a leggyakrabban játszani. Attól nem kell tartania, hogy a csecsemő hamar megun egy játékeszközt, mindig felfedez rajta valami újat, a gyakori játék cserélgetésre nincs szükség. Új játékot akkor célszerű a közelébe tenni, ha a csecsemő játékában olyan manipulációs formák jelennek meg, amelynek gyakorlására az új játék különösen alkalmas. Pl.: ha a tárgyat a földhöz ütögeti, akkor helyes olyan eszközt adni, ami más hangot ad. Feladata a gondozónak az is, hogy azokat a játékokat, amelyekkel már hosszabb ideje nem játszanak kivonja. a csoportszoba (tipegő nagycsoport) berendezése olyan legyen, hogy a különböző játéktevékenységek jól elkülönüljenek egymástól. Elegendő hely álljon a gyermek rendelkezésére, egymást ne zavarják, a játékokat nyitott polcokon, a gyermek számára elérhető helyen, magasságban úgy kell elhelyezni, hogy figyelemfelkeltő legyen. Építőjátékokat fajtánként nagy méretű tárolókosarakban. A fokozott felnőtti felügyeletet igénylő játékokat a játékpolc felső részeiben helyezzük el. A fantáziajátékokhoz célszerű játéksarkot kialakítani. A gyermek érdeklődését figyelembe véve időnként cseréljük a játékokat. Egy olyan játékféleséget, mellyel már ritkán játszanak a gyermekek, átmenetileg el is tehetünk. A gyűjtögetési időszakban ( 1 éves kor), nagyon lényeges a játék mennyiségének figyelembe vétele. Csecsemőkorban elég, ha 3-4 játékot talál maga körül, elérhető távolságban. Fél éves kor körül már többféleképpen foglalkozik a tárgyakkal, gyermekenként 6-8 tárgy célszerű. A harmadik negyedévben változatosan játszanak, ennek ellenére gyermekenként 6-8 játéknál több még nem kell, a többtárgyas manipuláció kezdetéig. Majd egyre több rakodni való elemre lesz szükség a negyedik egyedévben. Játékfejlődés kisgyermekkorban. Az építő-, utánzó-, szimbolikus játékok, alkotó játékok. Az építő-konstruáló játék megalapozója a gyűjtögetés, egyforma játékok gyűjtése, rendezgetése, rendszerezése. Eleinte csak két tárgyat rak egymásra, egymás mellé. Ez már építési elemeket is tartalmaz, a gyűjtögetés észrevétlenül megy át építésbe. Felhasználja azokat a mozdulatokat, ismereteket, amelyeket a manipuláció során elsajátított.

5 Rúdra felfűz, eleinte színre, nagyságra tekintet nélkül, később valamilyen rendszer szerint. Szívesen fűz fagyöngyöt, a gyűjtögetett fakockából épít. A gyermekek a kockákkal először nem felfelé, hanem síkban kezdenek el építeni, ezért az építéshez sok hely kell. Az építő-alkotó játék fő indítéka, hogy aktívan befolyásolja a tevékenysége tárgyát, azt alakítva újat hozzon létre. Cselekvéseiben egyszerre inkább a tárgy lesz lényeges, ez vezérli a tevékenységét. Felfedez elemi összefüggéseket, okokozati viszonyokat, lehetővé válik a tárgyakkal való cselekvés mélyebb összefüggéseinek feltárása. Az alkotó játék során a gyermek elsajátítja a tárgyakkal való anyagszerű és az anyagnak megfelelő bánásmódot. Ehhez nagyon jó eszközök a só-lisztgyurma, az agyag, a festék, a ceruza, zsírkréta. Nagyon fontos azoknak az anyagoknak a megismerése és tapasztalása, amelyek fokozott odafigyelést igényelnek a felnőtt részéről, ilyenek a különböző termések (bab, kukorica), de alkotásra ad lehetőséget a falevél ragasztása, gyűjtögetése, válogatása is. 1,5-2 éves kor körül jelenik meg a szimbolikus játék, amelyet az utánzás és a képzetek megjelenése a gondolkodásban tesz lehetővé. Érzékszervi mozgásos sémát megismétel először anélkül, hogy az ingert keltő tárgy jelen lenne (nincs párnája, mégis lefekszik és úgy csinál mintha aludna). Azt, hogy mi a játék tartalma a gyermek dönti el, először a saját cselekvéseit képes tárgy nélkül lejátszani, később a saját cselekvéseit mással, tárggyal végezteti el (babát, felnőttet etet). Magasabb fokozat, amikor más személynél látott viselkedést utánoz (úgy csinál, mintha újságot olvasna), majd ezt a cselekvést mással is el tudja végeztetni (a baba olvas újságot). A fejlődés során különböző kombinációkat is találunk: Egyszerű kombináció: a teljes műveletet kimunkálja, lejátssza. Fantáziajátékában szimbolikus képzetekkel ismétli meg minden élményét. A kiegyenlítő-kompenzációs kombináció: a valóság javítására szolgál. A vízzel nem engedik játszani, üres tállal csinálja. A feszültségeket felszámoló kombináció: kínos, kellemetlen jeleneteket, helyzeteket a szimbolikus áttétek útján átéli, feldolgozza. A szerepjáték tehát 1,5-2 éves kor körül kezdődik az utánzó-szimbolikus játékkal, óvodás korra teljesedik ki. Eleinte kevés elemből áll, a tárgyakat aszerint használja, hogy mit jelent számára (úgy tesz, mintha vezetné az autót, saját maga személyesíti meg a tárgyakat, majd személyeket, babát altat). Szívesen utánozza, ami érzelmileg közel áll hozzá, olyan szeretne lenni, mint a nagyok. Egy alkalmasnak vélt helyzet vagy tárgy indítja meg, majd a későbbiekben már előre kigondolt helyzethez keres tárgyat. A gyermekek eleinte csak egymás mellett játszanak, később ez közös tevékenységbe megy át. A szerepek ebben a korcsoportban nincsenek elhatárolva, szerepet cserélhetnek, sűrűn cserélik is.

6 A gondozónő feladatai a gyermek játéktevékenységének kibontakozásában és a játékkedv fenntartásában. A gyermek játékkészlete összeállításának szempontjai. Az elmélyült játéktevékenység feltétele, hogy a gondozónő minden esetben olyan körülményeket teremtsen, amely lehetőséget ad az aktív, tartalmas, tevékeny játékra. Biztosítja a gyermek jó testi közérzetét, a jó érzelmi állapotát, időben észreveszi a fáradtságát, kényelmes ruházatot ad a gyermekre, kialakítja a jó személyes kapcsolatot, védettséget, nyugalmat biztosít, a helyes szociális szabályokat kialakítja, kornak és fejlettségnek megfelelő játékeszközöket kínálja, bőséges időt biztosít a játéktevékenységre, elegendő helyet biztosít a tevékenységhez. Nagyon fontos, hogy a gyermekeket hozzásegítse ahhoz, hogy önállóan, elmélyülten és tartalmasan tudjanak tevékenykedni, a belső indítékaiknak eleget tudjanak tenni. a gyermekek nem találják fel magukat, ha nem találnak játékeszközöket. A gondozónő a gyermekeket ismerve olyan játékeszközöket készít össze, ami felkelti a gyermekek érdeklődését, kíváncsiságát, a tevékenységre ösztönzi őket. Pedagógiai és egészségügyi szempontok a játékeszközökkel kapcsolatban. Komolyan veszi a játékát a gyermeknek, területét tiszteletben tartja. Ha épít kikerüli, elfogadja a szimbólumait, biztató tekintettel nyugtázza a játékot. Probléma, nehézség esetén javaslatot, ötletet ad, nem hagyja magára a gyermeket, megkíméli a felesleges kudarcoktól. A tevékenység elismerése, az odafigyelés ösztönzőleg hat a gyermek játékára. Nem utasítja vissza a gyermek kezdeményezését, de nem is veszi át a vezető szerepet. Ez az együttjátszás ne a gondozónőt szórakoztassa. Az ötletadása ne legyen bonyolult, olyant tanácsoljon, amit a gyermek már ismer, vagy már csinálta. a fogás, elengedés gyakorlásához célszerű olyan tárgyakat adni, amelyek különböző, nem nehéz anyagból készültek, az egytárgyas manipulációhoz tollaslabda, csörgőkeret, csörgők, műanyag tojástartó, láncoscsörgő, babaépítő elemek, lábrács, frotirlabda. (Lóczy módszertani levél!) 2.évben hasonló formájú, nagyságú, színű tárgyakat válogatunk össze, mégpedig sokat. Legyenek középmértűek is benne, legyenek üreges tárgyak, amibe gyűjtögethet.

7 Elhelyezésnél soha ne legyen benne a megoldás, ez vezet majd a konstruáláshoz. Mozgásos játékok dominálnak még, főleg a nagy alakú, tologatós játékszerek. Szerepjáték kezdeti formájához babák, játszókendők, takargatós ruhák, edényzet (nem miniatűr méretű!). 3.évben építő játékok összerakható, szétszedhető, kirakható. Egyre vezetőbb lesz a szerepjáték, öltöztetéshez kötött, könnyen feladható-levehető ruhadarabok, edényzet, sarkok (fodrász, bolt,stb...) A gyermek játékának kibontakozására leghelyesebb a demokratikus nevelési stílus, melynek lényege: hogy a felnőtt elfogadóan, pozitívan viszonyul a gyerekhez, érzelmi biztonságot nyújt számára, partnerként kezeli őt. Tekintettel van a gyermek egyéniségére, fejlettségére, pillanatnyi fizikai, érzelmi állapotára, igényeire. Igyekszik minden helyzethez önállóságot biztosítani. A gyermek minden helyzetben érezze a felnőtt támogató odafigyelését, tudja, hogy bármikor számíthat segítségre. A felnőtt szerepe a gyermek játéktevékenységében kettős: A feltételek megteremtése Nyugodt légkör, elegendő idő és hely, megfelelő játékkészlet biztosítása. Jó a játékkészlet, ha megfelel a gyerek életkorának, fejlettségének és érdeklődésének, többféle tevékenységre ad lehetőséget, vannak alkotó konstruáló tevékenységhez, szerepjátékhoz, nagymozgázos játékeszközök, aktivitásra, szabad választásra módot nyújtva rendszerezetten tárolva. Részvétele a játékban Pozitív jelenlét (támogató-megerősítő-odafigyelő), kezdeményezés, együttjátszás, megerősítés, segítségnyújtás a tevékenységhez, segítségnyújtás a konfliktusok megoldásához, ötletadás - új tevékenység lehetőségének felkínálása, ésszerű és életszerű viselkedési szabályok kialakítása. A felnőtt hátrányosan befolyásolja a gyermek játékát, ha: gyermek akarata ellenére kíván részt venni a játékban, olyan játékot erőltet, amihez a gyermeknek nincs kedve, közös tevékenység során saját elképzeléseit erőlteti a gyerekre, az együttjátszást direkt tanítási lehetőségnek tekinti, a játékot direkt nevelési helyzetnek tekinti, kioktatóan viselkedik, immel-ámmal vesz részt a játékban,

8 kivételez, a játokot mint feladatteljesítést minősíti, a viselkedésével azt közvetíti a gyereknek, hogy a tevékenység folyamata lényegtelen, csak annak eredménye fontos igazán. Lényeges a játék befejezettsége, a későbbi iskolai életre is kihat, a feladatok megoldását illetően. A bölcsődei játék alapelvei: A játékfejlődés és más funkciók fejlődése között szoros kapcsolat van. A megfelelő napirend a lehető legtöbb és leghosszabb játékidőt biztosítja a szobában és az udvaron. A jól kiválasztott játékok lehetővé teszik az események eljátszását. Az a gyerek játszik nyugodtan, aki biztonságban érzi magát. - Az elmélyült, nyugodt játék feltételei: nyugodt légkör- megfelelő, max. 12 fős csoport létszám- gondozó állandósága- szoba megfelelő berendezése- játéknak megfelelő elhelyezése- a gyerek korának megfelelő fajtájú és mennyiségű játékaz öntevékenység és a szabad választás lehetősége- a gyermek fejlődésének és kreativitásnak támogatása- a felnőtt odafigyelése, elismerése, ötletadás, együttjátszás, a közös tevékenység során nyújtott, viselkedési és helyzetmegoldási minták. A bölcsődében gyakori az együttjátszás a társakkal, fontos, hogy minden gyerek a saját érdeklődésének, egyéniségének, fejlettségének, igényeinek megfelelően vehessen részt ezekben a tevékenységekben, csupán a viselkedési szabályok vonatkozásában legyenek azonosak az elvárások. Így a gyerek tevékenysége okozta öröme kiegészül az együttesség élményével. Fontos az egymás iránti érdeklődés, figyelem és tapintat felkeltése és fejlesztése, más játékának tiszteletben tartása. A gondozó ne székből irányítson, a gyerek szintjének megfelelően, mellé ülve a szőnyegre. Játékkészlet: a játékok kiválasztásánál, a játékkészlet összeállításánál a gondozó az alábbi szempontokat kell figyelembe vennie. Egészségügyi szempontok: könnyen tisztítható, fertőtleníthető legyen balesetet ne okozzon, ne legyen törött, ne essen szét darabjaira, éles sarkai ne legyenek, ne lógjon hosszú zsinóron, ne legyen túl nehéz.

9 Pedagógiai szempontok: minden tevékenységformához legyen megfelelő játékszer (konstruáló, manipuláló, mozgásfejlesztő) játék színe, nagysága, formája keltse fel és tartsa ébren a gyerek érdeklődését. több fajta tevékenységhez lehessen felhasználni. legyen más nemzetek szokásait tükröző játék a nemek közötti egyenlőség elvének betartása (lányoknak is legyen autó, fiúknak is baba). A gondozónő közvetlen feladatai az építő játékokkal kapcsolatban. A játékkészlet kiválasztásának szempontjai. A gyermek játékába való felesleges beavatkozás kedvezőtlen hatása a gyermek spontán aktivitására, s ezen keresztül a felnőtthöz fűződő dependens (függő) viszony kialakulására. Az építés, konstruálás a harmadik évben rohamos fejlődésnek indul. Ehhez az összerakható, szétsztedhető, kirakható, építésre alkalmas játékok gazdag választékából lehet meríteni. Több építőanyagra és választékos elemre van szükség, ebben az életkorban már nagyobbak az építmények és bonyolultabbak. itt is nagyon fontos a játékeszközök pedagógiai és egészségügyi követelményei. Az építéshez a szoros összeillesztésű eszköz nem jó, a gyermek nem tudja szétszedni, a felnőtt segítségére utalt. Minden csoportban fontos, hogy legyen egy törzs játékkészlet, amire mindig számíthat a kisgyermek. Ezt lehet kiegészíteni a speciális felügyeletet igénylő tevékenységekkel. A kisgyermek szinte minden játékot fel tud használni építésre (vödrök, poharak). A kockákat először nem felfelé, hanem síkba kezdi el építeni. Az 1-2 évesnek 8-10 darabnál nem kell több, ehhez a tevékenységhez. A gabi-lego-korongépítő előnye, hogy összeillesztés után viszonylag stabilan egyben maradnak a gyorsan gyarapodó tornyok. Az építéshez sok hely kell. Ügyelnünk kell arra, hogy minden gyermeknek elegendő helye és játékszere legyen.

10 A játékba belemerült, nagyot és szépet építő gyermek rendszerint a társa figyelmét is magára vonja. Ügyelnünk kell arra is, hogy ezt az elmélyült tevékenységét senki ne zavarja, egymás építményeit ne rombolják szét. Gyakran adnak értelmet annak, amit építettek, de az is előfordul, hogy csak a szerteágazó, szép formának örülnek. Ne kívánjuk mindig az értelmezést. A gondosan előkészített, önállóan levehető, elvehető játékszerek fokozzák a gyermekek játékvágyát. Az építő elemek ne egybeömlesztve, összekeveredve legyenek tálalva. Játék közben is többször össze kell rendezzük az elemeket. A játék segítése, a felnőtt szerepe sokat változott az idők során. Volt olyan időszak, amikor a napirendbe kétszeri foglalkozás volt beiktatva, óvodai mintára (kötelező foglalkozások: színek bemutatása, az alma ismertetése). Kötelező volt, tematikája és anyaga adott volt. A gondozónő ütemtervet készített, figyelme erre koncentrálódott, a gyermekek passzívak voltak. Később a foglalkozások kötelező jellegét megszüntették, de a minősítésnél még nagyon fontos volt a gondozónő nevelő tevékenysége, amit a játék során alkalmazott, ezért általában mindenki t rávezetett arra, hogy a foglalkozáson részt vegyen. Előnye, hogy enyhébb volt, hagyott időt a bekapcsolódásra. A gyermek itt is passzív befogadó. A gondozónő akkor érezte magát hitelesnek, ha a gyermekek azt játszották, amit ő kitalált, az irányítása rejtettebbé vált, elvette a fantáziáját a gyermekeknek, leszegényítette a játékát, a játéktevékenységet kisajátította az oktatás számára. Az, hogy a gyermek játéka sokkal gazdagabb, hogy önmagától is tud játszani óriási ellenállást váltott ki a gondozónőkből (átestek a ló túloldalára nagyon sokan). A gyermekek egy része valóban nem tud önállóan játszani, mert már elvették tőle a játék örömét, másik részük pedig még nem illeszkedett be a bölcsődébe. Ezért nem hagyható a gyermek teljesen magára a játéktevékenység során sem. Segíteni kell abban, hogy magára találjon, hogy mozgásigényét, tudnivágyását kielégíthesse. Fokozatosan el kell érnünk, hogy megtanulják a játékkal kapcsolatos viselkedési szabályokat, a játékok helyét, és azt is, hogy az egyes játékokkal mit tehet. Az együttjátszásban az egyezkedésben (ki módosítja a feltételeket, tevékenységet) a gyermek játssza a főszerepet. Ne váljon csak szemlélőjévé a tevékenységnek, ne legyen a felnőtt tevékenységére utalva a játék során. Ha valamit mutatunk neki, csak azokat a mozdulatokat, amelyeket a felnőtt nélkül ő maga is meg tud ismételni, sikerhez juthat általa. Az egészséges, jó állapotban levő gyerek ébrenléti idejének nagy részét aktív játéktevékenységgel tölti el. Tevékenysége a játék különböző formáiban nyilvánul meg: ismerkedik önmagával, mozgásával, cselekedeteinek hatásával, a körülötte levő játékkal, tárgyak-játékok összehasonlítását, alkotást. A konstruálás már nem önmagáért való, hanem valamilyen céllal kezd építeni a gyerek, pl.: kerítést, parkolót. Ebben az időszakban a gyermek sokat beszél, sok kérdést tesz fel a gondozónőnek, így fontos a gondozónő biztonságot nyújtó támasza, odafigyelése, a kért segítségre való bekapcsolódása. A gondozónő ötletet adhat, információt nyújthat, megerősítést adhat (verbális-nonverbális formában), együttjátszhat a gyerekkel. A játékszerekkel kapcsolatban számos teendője van a gondozónőnek. A csecsemőknél ügyelni kell, hogy a játékot egyenletesen elosztva legyenek a játszóterületen. A játékot mérete, súlya, alakja olyan legyen,

11 hogy ha a csecsemő rájuk fekszik, v. ha magára ejti, ne legyen számára fájdalmas, semmi kép sem lehet olyan, amit lenyelhet, nem adhatók szőrmeállatok, hajas babák. Az alapjátékokból minden gyereknek jusson: kendő, baba, mesekönyv, labdák, mozgásfejlesztők. Csecsemőnek adható: csörgő fa-műanyag, rágókák, montessuori korongok, hordó-kocka sor, homokozóformák, textilfigurák, üreges játékok: vödrök, tálak, kosarak. Mozgásfejlesztő: labda, mászópárna, úszógumi. Könyvek: keménylapú, egy ábrás, műanyag, textil. Tipegőkorúak játékai: a nagyméretű játékokon kívül minden gyermek jusson azonos típusú (baba, mackó, autó, labda) a gyűjtögetésre alkalmas játékféleségből a csoportlétszám 3-4-szerese szükséges. - konstruáló: dubló legó, Gabi építő, montessuori korong, babi logi, pohár-hordó sor, formakirakók, fűzhető fa gyöngy.- húzogatható, tologatható eszközök: vonatok, autók.- üreges: kosarak, tálak, talicska, vödör- utánzó játékok: csészék, tányérok, kanalak, babák, macik, takarók, szatyrok, szerszámok, közlekedési eszközök. - homokozó: vödrök, lapátok, homokozóformák, sziták- alkotójáték: zsírkréta, ceruza, gyurmakönyvek: keménylapú, leporelló Nagycsoportos gyerek játékai: építő játék: változatos építő játékok, kisebb méretű pl.: legó- szerepjáték kellékei: használati eszközök, felnőtt tárgyainak kisméretű másai: lábasak, tányérok, poharak, sziták, szűrők, szerszámok, seprűk, egyes foglalkozások jellegzetes eszközei: orvosi táska, fodrászkellék, babaruhák, takarók, babakocsi, gyümölcsök, zöldségek, flakonok, dobozok.- nagymozgásos játék: autók, dömperek, motorok, tricikli, mászóka, csúszda, libikóka, labdák. alkotó játék: zsírkréta, ceruza, festék, kréta, iskolatábla, gyurma, olló, papírok, természetes anyagok, mágnestábla. logikai játékok: képkirakó, képes lottó, kártyák- bábok: kesztyű- és ujjbábok- hangszerek: dob, xilophon, cintányér- könyvek: puha képeskönyvek A szobában szabadon játszó gyermekek számára a legjobb megoldás, ha a játékokat könnyen elérhető (számára) helyen, nyitott polcon tároljuk, így az önálló választás lehetőségét biztosítjuk számára. Az építőjátékokat fajtánként, nagyméretű tárlókosarakban, az apró, fokozott gondozói felügyeletet igénylő játékokat magasabb polcokra helyezzük. Fontos a játéksarok kialakítása. A gondozónő közvetlenül is segítségére lehet a játszó vagy a játékban megtorpant gyereknek. Ha a gondozónő észreveszi, tekintetével, biztató szavaival nyugtázza a gyerek tevékenységét, ezzel is támogatja, segíti a játékát. Amikor műanyag pohárból tornyot építő gyerek mellé újabb "adag" poharat helyez

12 el, amikor a macit lefektető és takarót kereső gyereknek tanácsot ad, ezzel is segíti a gyerek játékát, kifejezi helyeslését, támogatását. Lényeges: ha a gyerek kezdeményezésére bekapcsolódik a játékba a gondozónő, ha elfogadja a felkínált szimbolikus "kávét", ha a felkínált "kincset" megőrzésre elfogadja, mindezzel kifejezésre juttatja a gyerek számára, hogy ő is örül a játékának, érti, támogatja. Amikor a gondozónő bekapcsolódik a gyerek játékába, természetesen mindig ügyelnie kell arra, hogy ne ő legyen a játék főszereplője, papucsként viselkedjen. Fontos az időbeli visszalépés. Dependens (függő): amikor a gyerek nem tud játéktevékenységet kezdeményezni a szülő irányítása nélkül. A gondozónő feladatai az alkotó- és szimbolikus játékkal kapcsolatban, a megfelelő játékszerek és egyéb eszközök kiválasztásának szempontjai, a játékba avatkozás kritikája, a gyermekkel való együttjátszás lehetőségei. Az egészséges, jó állapotban lévő gyermek ébrenléti ideje nagy részét játékkal tölti. Játékra készteti általában aktivitása és mozgásvágya, kíváncsiság, érdeklődése önmaga és környezete iránt, az alkotás öröm a kellemes élmények újraélésének vágya, a kielégítetlen vágyak megvalósítása, félelmek, indulatok levezetésére szolgál. A harmadik évre jellemző az alkotó játék, mely során a gyermekek sokféle anyaggal ismerkedhetnek meg kreativitásuk kibontakozhat. Felfedezik az anyagok sajátosságai mellett az ábrázolás lehetőségét, örömét. Megjelennek az emberrajzok, a gyurmából való formázások. A gondozónő feladata: a megfelelő játékeszközök kiválasztása, illetve az eszközök helyes használatának megmutatása ( nem azt mutatja meg, hogy milyen alakzatot rajzoljon, hanem hogy hogyan fogja meg a ceruzát, hogy még szebbre sikerüljön). Alkotó eszközei: zsírkréta, ceruza, festék, iskolatábla, kréta, gyurma, olló, papírok, természetes anyagok (falevél, gesztenye, toboz) mozaik, mágnestábla. Szimbolikus játék kialakulása a második évre jellemző. A szimbolikus játék eszközei: Andi- öcsi építő, utánzó játékok - csészék, kanalak, poharak. A gondozónő szerepe a gyermek játékában: a demokratikus nevelési stílust célszerű alkalmazni, melynek lényege, hogy a felnőtt elfogadóan, pozitívan viszonyul a gyermekhez, érzelmi biztonságot nyújt számára, partnerként kezeli őt. Tekintettel van a gyermek egyéniségére, fejlettségére, pillanatnyi fizikai és érzelmi állapotára, igényeire. Minden helyzetben igyekszik a gyermek kompetenciájának, és ezen belül igényeinek megfelelő mértékű önállóságot biztosítani. A gyermek minden helyzetben érzi a felnőtt támogató odafigyelését, tudja, hogy bármikor számíthat a segítségére. A felnőtt szerepe: nyugodt légkör, elegendő idő-hely, megfelelő játékkészlet biztosítása.

13 Együttjátszás: - örömet okoz a felnőttnek, gyermeknek egyaránt, - mélyíti a kapcsolatot,- lehetőséget nyújt egymás jobb megismerésére, - biztonságot nyújt a gyermeknek, - tapasztalatszerzési, tanulási lehetősége bővülését jelenti. A bölcsődei nevelésben szerepet kell játszania a felnőttnek a gyermekek játékában, hiszen odafigyelése, elismerése, esetenként ötletadása, az együttjátszás öröme, a közös tevékenység során nyújtott viselkedési és helyzetmegoldási minták a fejlődés fontos segítői. A felnőtt támogató odafigyelése, a gyermek pillanatnyi érzelmi állapotához, igényéhez és tevékenységéhez igazodó részvétele a játékban közvetíti a gyermek számára azt, hogy a felnőtt érzelmileg elfogadja a játék fontosságát. A gyermek személyiségfejlődését pozitívan befolyásolja. Fontos a szabad tevékenységválasztás lehetőségének biztosítása a gyermek öntevékenységének és kreativitásának támogatása. Az együttjátszás során ügyelnie kell a gondozónak arra, hogy ne ő legyen a játék főszereplője. A felnőtt könnyen vezetővé válik, lényeges a partneri kapcsolat fenntartása és az időbeli visszalépés. A játéktartalom, mint feszültségredukció az alkotó-, szimbolikus játék során. A gyermek igen komolyan veszi a játékát, de bizonyos kettősége van az átélésének. Teljesen beleéli magát a játékába, nagy gonddal eteti babáját, ijedten kiabál rá arra aki bele akar lépni a "szőnyeg-balatonba", ugyanakkor pontosan tudja, hogy amit csinál az játék. Valószínű ő lepődne meg a legjobban, ha a baba lenyelné az ételt. Játéka a tudatos tapasztalatait és érzelemvilágát tükrözi, emellett azonban a tudattalan vagy féltudatos érzelmeit, konfliktusait is. Így annak a kisgyermeknek, aki semmi jelét nem adja a nemrég született kistestvér iránti féltékenységének, megjelenhet a játékában negatív érzelme. Játékában gyakran utánozza a családtagjait, az egész felnőtt világot. A papa dolgozni megy, a mama bevásárol, elkíséri a gyerekeket, elutaznak, sőt a családtagok néha veszekednek is. Az ilyen folyamatos, gyakran visszatérő játékoknak az örömét az adja meg, hogy a gyermekek beleélik magukat a szülők mindennapjaiba, játékukban naggyá, felnőtté válnak. a játéksor lejátszásának másik lehetősége, hogy levezetheti a konfliktushordozó kínos élményeket. A szülők veszekedése beépül a gyermek játékába, ezáltal újra és újra lejátssza, közben megszelídíti a hozzá tapadó indulatokat. Általános jelenség, hogy a sok orvosi vizsgálatot és injekciót elszenvedett gyermek nagyon szeret orvosost játszani, félelmeiért, kiszolgáltatottságáért, szenvedéseiért kárpótolja a játék, amiben természetesen az orvos aktív szerepében ő van, ő ad injekciót a babának, még vigasztalja is.

14 Érzelmi színezettel átszőtt emlékképek sűrűsödését, viselkedési mintát és játéktartalmat kínál a szülők egymás iránti szeretetének, gyengédségének eljátszása is. Ennek is van bizonyos feszültségtartalma a gyermekben. Némi irigység, féltékenység lép fel és kínos számára. Ezt lejátszva a jó érzésbe beleszövődött negatív érzésekkel keltett feszültségét vezeti le. A félreértett magyarázat, a meg nem értett rejtély is okozhat indulati feszültséget a gyermekben. A születésről, a gólyameséről alkotott képzeletét játékhelyzetben konstruálja. Tárgyivá, megfoghatóvá teszi a fantáziáját. (békató-mérei) A játék öröme csökkenti az ismeretlentől való szorongását. A játék során nagy mennyiségű sikerélményhez is juthat. Épít, rajzol, fest, formáz - amit kigondol azt meg tudja valósítani. Rajzában szintén tárgyivá teszi azt, ami számára érthetetlen, nehezen felfogható. Közben beszélgetve kimondhat sok bizonytalan kérdést, gondolatot. Ezeket a felnőttnek nagyon komolyan kell vennie, és a lehető legegyszerűbb, legérthetőbb válaszokat kell adnia. Mindez nagymértékben segíti, hogy feszültségeit feldolgozza, kijátssza. Csoportban játék során tapasztalhatja, hogy ezekkel a kérdésekkel nem egyedül van gondja. Társai játékába bekapcsolódva, szerepcserékkel jobban oldódnak a felgyülemlett feszültségei. Mindkét szerepet kipróbálhatja, a reakciókat gyakorolhatja. Ezzel a környező világot is sokkal jobban megismeri, segíti alkalmazkodását. A nyugtalan, az elmélyült játékra képtelen kisgyermekkel való helyes törődés. A kiváltó ok lehet:: az új környezet, az elválás az anyától, a csoporttársak jelenléte. A játék örömének hiánya: nem tanult meg, nem tanulhatott meg játszani. erősen korlátozó, szabályozó szülő, stb. Egyéni odafigyelés, tapintatosan lehet csak rávezetni arra, hogy játszani jó. Ne a gondozónő játszon helyette, mindig hagyja meg a befejező mozdulatot. A minimált cerebrált díszfunkciós gyermekek nem tudnak elmélyülten játszani. Figyelmük szétszórt, ismételni nem tudnak, a kudarcok hatására agresszívvá válhatnak.

15 Nagy türelmet igényel, fontos, hogy egy információval többet ne közöljünk, és az olyan játékok biztosítása amit kis lépésenként haladva lehet végrehajtani, rövid ideig tartson, fontos a dicséret, a pozitív megerősítés Tünethordozó lehet, otthoni problémák kiderítése akkor a mi feladatunk, ha ez az állapot tartós. A gyermeki szorongás az elmélyült játék akadálya, a gondozónő támogatását igényli, a társas játékban ne zavarjuk, támogassuk, ne utasítsuk. Fontos az ok megkeresése, hogy ez átmeneti vagy tartós állapot-e. Lehet, hogy a háttérben nevelési hiba van, ekkor lényeges a szülőktől való segítségkérés, indirekt módszer. A gyermeknél fontos a játék befejezésének érzetét kialakítani. Lényeges: a kevés játék, kis lépésekben való haladás. ne hasonlítgassuk csoporttársaihoz, nem jó, ha a társak sérelmeire, bánatára utalunk. Az ő tevékenységében kell - nagymozgásos, finommotorikus, zenei, alkotó, kreatív - a pozitívumot felfedeznünk, és ebben megerősíteni minél többször. Felhasznált irodalom: Pikler Emmi (szerk.) Az egészséges csecsemő és gyermek fejlődése és gondozása 2. kiad. 1-3 köt. Bp. Medicina. (E.ügyi szakiskolák tankönyve) Tardos Anna (szerk.) Szöveggyűjtemény a csecsemő és kisgyermek szakgondozónők részére Bp. Egészségügyi Szakdolgozók Központi továbbképző Intézete. Tardos Anna: Jegyzet a bölcsődei és csecsemőotthoni gondozónők számára. Egészségügyi Szakdolgozók Közp. Továbbképző Intézete, Bp Vajda Zsuzsanna: Nevelés, pszichológia, kultúra. Dinasztia, Bp Cole, M. - Cole, S.R.: Fejlődéslélektan. Osiris, Budapest, 1997 Piaget, Jean: Szimbólumképzés gyermekkorban. Utánzás, játék és álom; a kép és ábrázolása. Gondolat, Bp Pikler Emmi: A szabad játékról. Magyar Pszichológiai Szemle, Korintus Mihályné: Játékfejlődés az első 3 évben. In: Egészségnevelési feladatok a csecsemő- és gyermek-egészségügyi ellátásban. (szerk.: Várbíró Béla) OOK, Bp

16 Korintus Mihályné-Nyitrai Ágnes-Rózsa Judit: Játék a bölcsődében. Módszertani levél

54 761 02 0010 54 02 Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő

54 761 02 0010 54 02 Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

54 761 02 0010 54 01 Gyermekotthoni asszisztens Gyermekgondozó-nevelő

54 761 02 0010 54 01 Gyermekotthoni asszisztens Gyermekgondozó-nevelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR DÉKÁNHELYETTES

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR DÉKÁNHELYETTES vevő levelező tagozatos hallgatónk a 2013/2014 tanév őszi félévében, 1 napos intézménylátogatáson vehessen részt az Ön által vezetett kórházi Csecsemő- és gyermekosztályon. Az adatgyűjtés és a megfigyelés

Részletesebben

Biatorbágy Város Önkormányzat BÖLCSŐDE 2051 Biatorbágy, Szent István u.64. 60 férőhelyes bölcsőde eszköz listája

Biatorbágy Város Önkormányzat BÖLCSŐDE 2051 Biatorbágy, Szent István u.64. 60 férőhelyes bölcsőde eszköz listája Biatorbágy Város Önkormányzat BÖLCSŐDE 2051 Biatorbágy, Szent István u.64. 60 férőhelyes bölcsőde eszköz listája 2009 60 férőhelyes bölcsőde játékeszköz és tárgyi felszereltségének listája Eszközök db

Részletesebben

Reflexió- Hospitálás

Reflexió- Hospitálás Reflexió-Hospitálás Reflexió- Hospitálás A csoportszobában kialakított játszóhelyek, a fellelhető játékeszközök tükrözték a csoport életkori összetételét. Mindhárom korosztály megtalálta az életkorának

Részletesebben

Pszichológiai és pedagógiai ismeretek

Pszichológiai és pedagógiai ismeretek Szociális szakmacsoport Kisgyermek gondozó-nevelő Modulszám: 019/3.0/1868-06 Szőkéné Halász Éva Pszichológiai és pedagógiai ismeretek Munkafüzet A Humán TISZK rendszerének továbbfejlesztése a Humán szakmák

Részletesebben

JÁTÉK A BÖLCSŐDÉBEN. Módszertani levél. Írta: Korintus Mihályné Dr. Dr. Nyitrai Ágnes Rózsa Judit. Összeállításában és kipróbálásában közreműködött:

JÁTÉK A BÖLCSŐDÉBEN. Módszertani levél. Írta: Korintus Mihályné Dr. Dr. Nyitrai Ágnes Rózsa Judit. Összeállításában és kipróbálásában közreműködött: JÁTÉK A BÖLCSŐDÉBEN Módszertani levél Írta: Korintus Mihályné Dr. Dr. Nyitrai Ágnes Rózsa Judit Összeállításában és kipróbálásában közreműködött: Acsai Lajosné Balázs Ádámné Kiss Jánosné Kissné Fazekas

Részletesebben

Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő

Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő

Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

EGYESÍTETT ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAM

EGYESÍTETT ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAM EGYESÍTETT ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAM Készítette: Kautzky Lászlóné intézményvezető Molnár Miklósné általános vezető helyettes A tagintézmények vezetői és nevelőtestületei Tartalomjegyzék 1. HELYZETKÉP...

Részletesebben

54 761 02 0010 54 02 Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő

54 761 02 0010 54 02 Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Hallgató neve: EHA kódja: Szak: Évfolyam: Munkarend (nappali/levelező):

Hallgató neve: EHA kódja: Szak: Évfolyam: Munkarend (nappali/levelező): 1 Hallgató neve: EHA kódja: Szak: Évfolyam: Munkarend (nappali/levelező): 2 Kedves Hallgató! Kezében a Csecsemő- és kisgyermeknevelő-gondozó szak hospitálási naplóját tartja, amellyel könnyíteni és rendszerezni

Részletesebben

Balatonvilágosi Szivárvány Óvoda PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015. Akkor jó a világ, ha jó benne gyereknek lenni. /Véghelyi Balázs/

Balatonvilágosi Szivárvány Óvoda PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015. Akkor jó a világ, ha jó benne gyereknek lenni. /Véghelyi Balázs/ Balatonvilágosi Szivárvány Óvoda PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015. Akkor jó a világ, ha jó benne gyereknek lenni /Véghelyi Balázs/ 1 Az óvoda hivatalos elnevezése: BALATONVILÁGOSI SZIVÁRVÁNY ÓVODA Az óvoda pontos

Részletesebben

Bölcsődei gyakorlat szempontsora. Tematikus megfigyelési szempontok bölcsődei csoportban

Bölcsődei gyakorlat szempontsora. Tematikus megfigyelési szempontok bölcsődei csoportban Bölcsődei gyakorlat szempontsora. Kisgyermekgondozó, - nevelő (OKJ 54 761 02 0010 54 02) - emelt szintű képzéshez. Tematikus megfigyelési szempontok bölcsődei csoportban 1. Alkalom: Intézménylátogatás

Részletesebben

Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció

Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció. BEMUTATÁS Képességeinek legnagyobb részét az ember sohasem realizálja, s ezek mindaddig ki sem bontakozhatnak, amíg jobban meg nem értjük természetüket.

Részletesebben

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN Készítette: Adorjánné Tihanyi Rita Innováció fő célja: A magyar irodalom és nyelvtan tantárgyak oktatása

Részletesebben

SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENSEK I. ORSZÁGOS KONFERENCIÁJÁNAK RÉSZTVEVŐIT!

SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENSEK I. ORSZÁGOS KONFERENCIÁJÁNAK RÉSZTVEVŐIT! Engedj játszani! SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENSEK I. ORSZÁGOS KONFERENCIÁJÁNAK RÉSZTVEVŐIT! Ha csak lehet, játszik a gyermek. Mert végül a játék komolyodik munkává. Boldog ember, ki a munkájában

Részletesebben

Nyíregyházi Egyetem Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet Pszichológiai Intézeti Tanszék

Nyíregyházi Egyetem Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet Pszichológiai Intézeti Tanszék Csecsemő- és kisgyermeknevelő Alapszak Záróvizsga tételsor B tételsor 1. Ismertesse a gyermekek napközbeni ellátásának formáit 41. -44/D. (Hatályos: 2017.03.28-2017.12.31). (IV.30.) NM rendelet 34. -51.

Részletesebben

Egyéb Jó gyakorlat megnevezése: Óvoda család újszerű gyakorlata bevontság, együttműködés

Egyéb Jó gyakorlat megnevezése: Óvoda család újszerű gyakorlata bevontság, együttműködés Szolnok Városi Óvodák Egységes Pedagógiai Szakszolgálat és Pedagógiai Szakmai Szolgáltató Intézmény Százszorszép Óvoda referenciahely: A kompetencia alapú nevelési, oktatási programot átfogóan, mintaadóan

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 06. OKTÓBER PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 06. OKTÓBER. tétel Mutassa be a pedagógia fogalmát, célját, tárgyát, feladatát! (Témakör: Általános pedagógia)

Részletesebben

MEGISMERÉS ÁLLÓKÉPESSÉG VALÓSÁG PEDAGÓGIAI PROGRAM

MEGISMERÉS ÁLLÓKÉPESSÉG VALÓSÁG PEDAGÓGIAI PROGRAM MEGISMERÉS ÁLLÓKÉPESSÉG VALÓSÁG PEDAGÓGIAI PROGRAM KŐBÁNYAI MOCORGÓ ÓVODA 1101. Budapest, Kőbányai út 30. TARTALOMJEGYZÉK I. Bevezető 1 II. Gyermekkép, óvodakép 4 II. 1 Gyermekkép 4 II. 2 Óvodakép 5 II.2.1.

Részletesebben

GRASSROOTS A GYERMEKEK KOROSZTÁLYOS JELLEMZŐI. 5-7 éves korban

GRASSROOTS A GYERMEKEK KOROSZTÁLYOS JELLEMZŐI. 5-7 éves korban GRASSROOTS A GYERMEKEK KOROSZTÁLYOS JELLEMZŐI 5-7 éves korban ÁLTALÁNOS ÉSZREVÉTELEK: A gyermekek fejlődésük során különböző szinteken mennek át. Különböző szükségletek, attitűdök és növekedési periódusok.

Részletesebben

KIRÁLY-TÓ ÓVODA ÉS BÖLCSÖDE 9330.KAPUVÁR ARANY JÁNOS U. 10/A. Tel:96/241-088 Fax: 96/ 241-088 E-mail: postmaster@kiralytoovoda.t-online.

KIRÁLY-TÓ ÓVODA ÉS BÖLCSÖDE 9330.KAPUVÁR ARANY JÁNOS U. 10/A. Tel:96/241-088 Fax: 96/ 241-088 E-mail: postmaster@kiralytoovoda.t-online. KIRÁLY-TÓ ÓVODA ÉS BÖLCSÖDE 9330.KAPUVÁR ARANY JÁNOS U. 10/A. Tel:96/241-088 Fax: 96/ 241-088 E-mail: postmaster@kiralytoovoda.t-online.hu SZAKMAI PROGRAM BÖLCSŐDE 2012-2017 Intézményvezető: Bölcsőde szakmai

Részletesebben

1. CICA CSOPORT. óvónők. Németh Zoltánné. Tóth Ildikó. dajka. Vilhelmné Vágó Katalin

1. CICA CSOPORT. óvónők. Németh Zoltánné. Tóth Ildikó. dajka. Vilhelmné Vágó Katalin 1. CICA CSOPORT Németh Zoltánné Tóth Ildikó Vilhelmné Vágó Katalin A környezet megismerésére nevelés témáihoz kapcsoljuk a tervezett beszélgetés - és játéktémákat, valamint az ének-zene, vizuális, irodalmi,

Részletesebben

JÁTÉK A BÖLCSŐDÉBEN. Módszertani levél. Írta: Korintus Mihályné Dr. Dr. Nyitrai Ágnes Rózsa Judit. Összeállításában és kipróbálásában közreműködött:

JÁTÉK A BÖLCSŐDÉBEN. Módszertani levél. Írta: Korintus Mihályné Dr. Dr. Nyitrai Ágnes Rózsa Judit. Összeállításában és kipróbálásában közreműködött: JÁTÉK A BÖLCSŐDÉBEN Módszertani levél Írta: Korintus Mihályné Dr. Dr. Nyitrai Ágnes Rózsa Judit Összeállításában és kipróbálásában közreműködött: Acsai Lajosné Balázs Ádámné Kiss Jánosné Kissné Fazekas

Részletesebben

ÉLETMŰHELY. Mi a program célja?

ÉLETMŰHELY. Mi a program célja? ÉLETMŰHELY Mi a program célja? A kreatív gondolkodás és a kreatív cselekvés fejlesztése, a személyes hatékonyság növelése a fiatalok és fiatal felnőttek körében, hogy megtalálják helyüket a világban, életük

Részletesebben

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33 A vizsgafeladat megnevezése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján

Részletesebben

MESE-VÁR ÓVODA ÉS BÖLCSŐDE (4130 Derecske, Városház u. 3) OM AZONOSÍTÓ: 030-796 BÖLCSŐDEI NEVELÉS-GONDOZÁS SZAKMAI PROGRAM

MESE-VÁR ÓVODA ÉS BÖLCSŐDE (4130 Derecske, Városház u. 3) OM AZONOSÍTÓ: 030-796 BÖLCSŐDEI NEVELÉS-GONDOZÁS SZAKMAI PROGRAM MESE-VÁR ÓVODA ÉS BÖLCSŐDE (4130 Derecske, Városház u. 3) OM AZONOSÍTÓ: 030-796 BÖLCSŐDEI NEVELÉS-GONDOZÁS SZAKMAI PROGRAM 2015 1. BEVEZETÉS... 5 1.1. A bölcsőde alapfeladata... 5 1.2. A bölcsőde helyi

Részletesebben

NAGYSZÉNÁS NAGYKÖZSÉG GONDOZÁSI KÖZPONT BÖLCSŐDE MŰKÖDÉSÉRE VONATKOZÓ SZAKMAI PROGRAM

NAGYSZÉNÁS NAGYKÖZSÉG GONDOZÁSI KÖZPONT BÖLCSŐDE MŰKÖDÉSÉRE VONATKOZÓ SZAKMAI PROGRAM Gondozási Központ Bölcsőde 5931 Nagyszénás, Dózsa György u. 12. Tel.: 06-68-443-132 E-mail: gkbolcsi@freemail.hu NAGYSZÉNÁS NAGYKÖZSÉG GONDOZÁSI KÖZPONT BÖLCSŐDE MŰKÖDÉSÉRE VONATKOZÓ SZAKMAI PROGRAM 1

Részletesebben

BABY KOCKÁK. Minden Baby kockák játékunkhoz tartozik egy szülőknek szóló, játékötleteket tartalmazó inspirációs füzet.

BABY KOCKÁK. Minden Baby kockák játékunkhoz tartozik egy szülőknek szóló, játékötleteket tartalmazó inspirációs füzet. BABY KOCKÁK Fejlődjünk a Baby kockákkal! A Baby kockákat a kisgyerekek motorikus képességeinek fejlesztésére tervezték. A kockák egymásra helyezésével fejlődik a kézügyesség, a kezek koordinációja és egyben

Részletesebben

A környezet a VILÁG, ami bennünket, embereket körbe vesz, hatalmas és mi mégis úgy- ahogy eligazodunk benne.

A környezet a VILÁG, ami bennünket, embereket körbe vesz, hatalmas és mi mégis úgy- ahogy eligazodunk benne. TEVÉKENY GÉZENGÚZOK! Vázlat: I. Bevezető gondolatok. II. Kultúra átadás. 1.Programunkban a szocializáció és a kultúra összefüggése. 2.Honnan szereznek tapasztalatot gyermekeink? III. Záró gondolatok. I.

Részletesebben

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Az előadás vázlata A közoktatás egyik legnehezebb, megoldásra váró problémája A differenciálás Az egyének differenciált

Részletesebben

Audi Hungaria Iskola. Audi Hungaria Óvoda

Audi Hungaria Iskola. Audi Hungaria Óvoda Küldetésünk: A gyermek személyiségének fejlesztése családias környezetben Alapítás: 2012-ben az Audi Hungaria Iskola Intézményegységeként Két, 25-25 fős vegyes korosztályú csoport Egész napos felügyelet

Részletesebben

JÁTÉK A BÖLCSŐDÉBEN. Módszertani levél. Írta: Korintus Mihályné Dr. Dr. Nyitrai Ágnes Rózsa Judit. Összeállításában és kipróbálásában közreműködött:

JÁTÉK A BÖLCSŐDÉBEN. Módszertani levél. Írta: Korintus Mihályné Dr. Dr. Nyitrai Ágnes Rózsa Judit. Összeállításában és kipróbálásában közreműködött: JÁTÉK A BÖLCSŐDÉBEN Módszertani levél Írta: Korintus Mihályné Dr. Dr. Nyitrai Ágnes Rózsa Judit Összeállításában és kipróbálásában közreműködött: Acsai Lajosné Balázs Ádámné Kiss Jánosné Kissné Fazekas

Részletesebben

Kiskunmajsa Városi Óvoda és Bölcsőde CIRÓKA BÖLCSŐDÉJE SZAKMAI PROGRAM

Kiskunmajsa Városi Óvoda és Bölcsőde CIRÓKA BÖLCSŐDÉJE SZAKMAI PROGRAM Kiskunmajsa Városi Óvoda és Bölcsőde CIRÓKA BÖLCSŐDÉJE SZAKMAI PROGRAM Érvényes a DAOP-4.1.3/B-09-2009-0009 című pályázat indikátortáblázatban meghatározott időtartamra 2011.08.31-től 2016.08.31-ig Nevelési-gondozási

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam A tanulási folyamat születésünktől kezdve egész életünket végigkíséri, melynek környezete és körülményei életünk során gyakran változnak. A tanuláson a mindennapi életben

Részletesebben

Kedves Szülők, Gyerekek!

Kedves Szülők, Gyerekek! Az intézmény neve: Nefelejcs Napköziotthonos Óvoda Az intézmény székhelye: 9062 Kisbajcs Kossuth út 19. Elérhetőség: 96/358-945 vagy 20/5987842 E-mail cím: nefelejcs58@freemail.hu Óvodavezető: Kónyiné

Részletesebben

AZ AGRESSZÍV ÉS A SEGÍTŐ VISELKEDÉS ALAKULÁSA ÓVODÁS KORBAN. Zsolnai Anikó SZTE BTK Neveléstudományi Intézet zsolnai@edpsy.u-szeged.

AZ AGRESSZÍV ÉS A SEGÍTŐ VISELKEDÉS ALAKULÁSA ÓVODÁS KORBAN. Zsolnai Anikó SZTE BTK Neveléstudományi Intézet zsolnai@edpsy.u-szeged. AZ AGRESSZÍV ÉS A SEGÍTŐ VISELKEDÉS ALAKULÁSA ÓVODÁS KORBAN Zsolnai Anikó SZTE BTK Neveléstudományi Intézet zsolnai@edpsy.u-szeged.hu Szociális kompetencia társas viselkedés Nagy József (2000): A szociális

Részletesebben

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN Nagy Tamásné óvodavezető Nagykállói Brunszvik Teréz Óvoda Nagykálló Kisgyermekkori nevelés támogatása EFOP-3.1.1-14-2015-00001

Részletesebben

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer/2018/ félév

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer/2018/ félév Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer/2018/19. 1. félév Tantárgy: Csoportos gyakorlat I., BCG 1104L Oktató: Szána Zsuzsanna Féléves óraszám: 9 Kredit: 5 Féléves tematika 1. konzultáció: A gyermekjóléti

Részletesebben

1. Határozza meg az egészség fogalmát! Sorolja fel az egészséget meghatározó tényezőket!

1. Határozza meg az egészség fogalmát! Sorolja fel az egészséget meghatározó tényezőket! Egészséges csecsemő és kisgyermek fejlődése és gondozása 1. Határozza meg az egészség fogalmát! Sorolja fel az egészséget meghatározó tényezőket! 2. Ismertesse a szomatikus és pszichés fejlődés összefüggéseit!

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) A kompetencia - Szakértelem - Képesség - Rátermettség - Tenni akarás - Alkalmasság - Ügyesség stb. A kompetenciát (Nagy József nyomán) olyan ismereteket,

Részletesebben

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus Kommunikáció elmélete és gyakorlata Zombori Judit, pszichológus 1 Asszertivitás (Sam R. Lloyd alapján) Jelentése: Pozitívan gondolkodunk Önérvényesítő módon viselkedünk Önbizalmat érzünk 2 Önmagunk és

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Kisgyermekgondozó, -nevelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 61 02 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

A Mosolyország Családi Napközi Szakmai Programja

A Mosolyország Családi Napközi Szakmai Programja A Mosolyország Családi Napközi Szakmai Programja írta Ravaszné Bocskay Julianna A családi napközi minőségpolitikája - 259/2002. ( XII.18.) Korm. Rendelet, a gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatótevékenység

Részletesebben

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció november Lila kiscsoport. Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció november Lila kiscsoport. Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés 2017. november 6-10. Lila kiscsoport Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés Anyag: Testünk projekt 1. hét. Cél: Testséma fejlesztése, tájékozódás testen, testrészek ismerete, az emberi test

Részletesebben

Helyi tanterv. Osztályfőnöki

Helyi tanterv. Osztályfőnöki Helyi tanterv Osztályfőnöki A fejlesztési területek nevelési célok a teljes iskolai nevelési-oktatási folyamat közös értékeit jelenítik meg, így áthatják e pedagógiai folyamatok egészét. E területek összhangban

Részletesebben

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

JAVASOLT ESZKÖZÖK VEKOP-6.1.1-15, TOP-1.4.1-15 és TOP-6.2.1-15 PÁLYÁZATOKHOZ. Berendezési tárgyak

JAVASOLT ESZKÖZÖK VEKOP-6.1.1-15, TOP-1.4.1-15 és TOP-6.2.1-15 PÁLYÁZATOKHOZ. Berendezési tárgyak JAVASOLT ESZKÖZÖK VEKOP-6.1.1-15, TOP-1.4.1-15 és TOP-6.2.1-15 PÁLYÁZATOKHOZ www.ovibolt.hu Berendezési tárgyak e-mail: ovoda@stiefel.hu Csoportszoba berendezése Specifikáció DB Nettó egységár Bruttó egységár

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam A tanulás tanításának elsődleges célja, hogy az egyéni képességek, készségek figyelembe vételével és fejlesztésével képessé tegyük tanítványainkat a 21. században elvárható

Részletesebben

GRASSROOTS AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS

GRASSROOTS AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS GRASSROOTS AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS Azok az emberek, akik részt vesznek a Grassroots tevékenységekben. Edzők, tanárok, közösségi vezetők-szervezők, stb. AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS jellemzői Szenvedélyes

Részletesebben

FARAGÓ UTCAI ÓVODA HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAMJA. Faragó Utcai Óvoda 4029 Debrecen, Faragó u. 20-22.

FARAGÓ UTCAI ÓVODA HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAMJA. Faragó Utcai Óvoda 4029 Debrecen, Faragó u. 20-22. FARAGÓ UTCAI ÓVODA HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Faragó Utcai Óvoda 4029 Debrecen, Faragó u. 20-22. Intézmény OM - azonosítója: 030871 Készítette: a Faragó Utcai Óvoda nevelőtestülete Legitimációs eljárás

Részletesebben

Alkossunk, játsszunk együtt!

Alkossunk, játsszunk együtt! SZKB_101_03 Gombamese II. lkossunk, játsszunk együtt! Én és a MÁSIK modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYM 30 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák

Részletesebben

PMJV Kisgyermek Szociális Intézmények Csoda Bölcsőde. 1. melléklet

PMJV Kisgyermek Szociális Intézmények Csoda Bölcsőde. 1. melléklet PMJV Kisgyermek Szociális Intézmények Csoda Bölcsőde 1. melléklet 2016 A nevelésben a kisgyermekkor sokkal fontosabb a következő éveknél. Amit ez a kor elront, vagy elmulaszt később helyrehozni nem lehet.

Részletesebben

ADDIG IS MÍG NAGY LESZEK

ADDIG IS MÍG NAGY LESZEK ADDIG IS MÍG NAGY LESZEK Szolnok Városi Óvodák pedagógiai program Szivárvány Óvoda programrésze - 2013 - TARTALOMJEGYZÉK 1 Helyzetelemzés 3 1.1 Óvodánk bemutatása 3 1.2 Humán erőforrásaink 3 1.3 Óvodánk

Részletesebben

A viselkedészavarok kialakulásának okai az óvodában, iskolában

A viselkedészavarok kialakulásának okai az óvodában, iskolában Csak akkor biztosíthatunk minden egyes gyerek számára boldog gyermekkort és a képességek optimális fejlődését, ha figyelembe vesszük a gyerekek fejlődésének törvényszerűségeit, az egyes gyerekek különböző

Részletesebben

Inkluzív óvodai gyakorlat a nehezen integrálható viselkedési problémával küzdő SNI-s gyermekek ellátásában

Inkluzív óvodai gyakorlat a nehezen integrálható viselkedési problémával küzdő SNI-s gyermekek ellátásában Inkluzív óvodai gyakorlat a nehezen integrálható viselkedési problémával küzdő SNI-s gyermekek ellátásában. 2017.04.05. ha találkozol egy autista gyerekkel vagy emberrel,ne feledd ők egy kicsit másképp

Részletesebben

Edelényi Mátyás Óvoda és Bölcsőde. Bölcsődei Szakmai Program

Edelényi Mátyás Óvoda és Bölcsőde. Bölcsődei Szakmai Program Edelényi Mátyás Óvoda és Bölcsőde Bölcsődei Szakmai Program A gyökerek persze nem látszanak, de tudod azok tartják a fát. (görög költő) Edelény 2015. Tartalomjegyzék INTÉZMÉNY ADATAI... 3. BÖLCSŐDÉNK BEMUTATÁSA...

Részletesebben

ADATLAP. A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve:

ADATLAP. A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve: ADATLAP A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve: Születési év, hely, idő: Foglalkozás: Munkahely megnevezése: Cím: Mobil telefonszám: E-mail

Részletesebben

Beérkezett kérdőívek aránya csoportonként

Beérkezett kérdőívek aránya csoportonként A 2019-es szülői elégedettségmérés elemzése Óvodánk az Oktatási Hivatal által kiadott, a köznevelési intézmények tanfelügyeletéhez szerkesztett kérdőívét használja a szülői elégedettség kétévenkénti mérésére.

Részletesebben

A mai napig nagyon sok téves információ kering a babaúszással kapcsolatban. Ezeket a tévhiteket szeretném eloszlatni kérdések és válaszok formájában.

A mai napig nagyon sok téves információ kering a babaúszással kapcsolatban. Ezeket a tévhiteket szeretném eloszlatni kérdések és válaszok formájában. A mai napig nagyon sok téves információ kering a babaúszással kapcsolatban. Ezeket a tévhiteket szeretném eloszlatni kérdések és válaszok formájában. Miért jó a babaúszás? A babaúszás nem csupán egy nagyon

Részletesebben

Szivárvány Óvoda és Bölcsőde Bölcsődei egység SZAKMAI PROGRAM

Szivárvány Óvoda és Bölcsőde Bölcsődei egység SZAKMAI PROGRAM Szivárvány Óvoda és Bölcsőde Bölcsődei egység. SZAKMAI PROGRAM Tartalomjegyzék: I. Az intézmény adatai: 3.o. II. A bölcsőde szakmai programját meghatározó jogszabályok, irányelvek 4.o. III. Az intézmény

Részletesebben

JÁTSZÓHÁZ SZAKMAI PROGRAM

JÁTSZÓHÁZ SZAKMAI PROGRAM Tormási Margit CSANODA CSALÁDI NAPKÖZI ÉS JÁTSZÓHÁZ JÁTSZÓHÁZ SZAKMAI PROGRAM Csanoda-Gyermekszolgáltató Játszóház Nonprofit Bt. 2012. Csanoda Játszóház Szakmai program 2 A játszóház neve: Csanoda Játszóház

Részletesebben

Pedagógiai Program. Cinkotai Huncutka Óvoda. OM azonosító: 034612. Székhely: 1164. Budapest Ostoros u. 6-8. Telephely: 1164. Budapest Jövendő u. 2/b.

Pedagógiai Program. Cinkotai Huncutka Óvoda. OM azonosító: 034612. Székhely: 1164. Budapest Ostoros u. 6-8. Telephely: 1164. Budapest Jövendő u. 2/b. Pedagógiai Program Cinkotai Huncutka Óvoda OM azonosító: 034612 Székhely: 1164. Budapest Ostoros u. 6-8. Telephely: 1164. Budapest Jövendő u. 2/b. 2013. 1 BEVEZETÉS Óvodánk pedagógiai programjában kiemelt

Részletesebben

Családi nap című pályázati programról szóló beszámoló

Családi nap című pályázati programról szóló beszámoló Családi nap című pályázati programról szóló beszámoló Készült: Időpont: Csillagvár Waldorf Tagóvoda 8200 Veszprém Szent István út 12. 2013 november 25-december 05-ig A megvalósításban résztvevő óvodapedagógusok:

Részletesebben

A Rákosmenti Mákvirág Óvoda Pedagógiai Programja 2015

A Rákosmenti Mákvirág Óvoda Pedagógiai Programja 2015 A Rákosmenti Mákvirág Óvoda Pedagógiai Programja 2015 Személyiségfejlesztés, sajátos nevelési igényű gyermekek integrált nevelése a művészetek pedagógiai eszközeivel, az egészséges életmód alakításával

Részletesebben

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet!

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Ez a szép, színes feladatgyűjtemény segíti munkádat a matematika tanulásában. Érdekes, játékos feladatokon keresztül ismerkedhetsz meg a 20-as számkörrel.

Részletesebben

GONDOLATOK AZ ÖNÁLLÓSÁGRA NEVELÉSRŐL

GONDOLATOK AZ ÖNÁLLÓSÁGRA NEVELÉSRŐL Szolnok Városi Óvodák- Székhely (Szapáry utcai Óvoda) GONDOLATOK AZ ÖNÁLLÓSÁGRA NEVELÉSRŐL Készítette: Kindernay Dóra óvodapedagógus Szolnok 2018. 1 Az önállóságra nevelés nem arról szól, hogy megtanítod

Részletesebben

HERENDI HÉTSZÍNVILÁG BÖLCSŐDE SZAKMAI PROGRAMJA

HERENDI HÉTSZÍNVILÁG BÖLCSŐDE SZAKMAI PROGRAMJA HERENDI HÉTSZÍNVILÁG BÖLCSŐDE SZAKMAI PROGRAMJA Készítette: Vajai Lászlóné Bölcsődevezető Módosítva: 2016. március 20. 2012. március 29. 1 Tartalomjegyzék I. Alapadatok II. Általános rész 1. Bölcsőde definíciója,

Részletesebben

Baktalórántházai Zengő Erdő Óvoda, Bölcsőde és Egységes Óvoda- Bölcsőde Nyírjákói tagintézménye Pedagógiai Programjának melléklete

Baktalórántházai Zengő Erdő Óvoda, Bölcsőde és Egységes Óvoda- Bölcsőde Nyírjákói tagintézménye Pedagógiai Programjának melléklete Baktalórántházai Zengő Erdő Óvoda, Bölcsőde és Egységes Óvoda- Bölcsőde Nyírjákói tagintézménye Pedagógiai Programjának melléklete Egységes Óvoda- Bölcsődei csoport Szakmai program Tartalom 1.Az intézmény

Részletesebben

Javaslat

Javaslat CSIMPILIMPI CSALÁDI NAPKÖZIK 3100 Salgótarján, Május 1 út 72. -----------------------------------------------------------------------------------------------------Javaslat A Keresztény Advent Közösség

Részletesebben

Nagy Imre Általános Művelődési Központ Óvoda Pedagógiai Program

Nagy Imre Általános Művelődési Központ Óvoda Pedagógiai Program Nagy Imre Általános Művelődési Központ Óvoda Pedagógiai Program Tartalom Bevezető..3.old. 1. Gyermekkép...4.old. 2. Óvodakép 5.old. 3. Nevelési cél.7.old. 4. Az óvodai nevelés általános feladatai.8.old.

Részletesebben

GÓLYAHÍR bölcsőde Szakmai Programja

GÓLYAHÍR bölcsőde Szakmai Programja DÉVAVÁNYAI ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT GÓLYAHÍR bölcsőde Szakmai Programja Készült: 2015.09.01. 1 TARTALOM 1.Intézmény feladata, tevékenysége o 1.1Intézmény alapfeladata o 1.2.Az alapellátás mellett működő

Részletesebben

Cecei Óvoda és Vajtai Tagóvodája Pedagógiai Programja OM azonosító: 202733

Cecei Óvoda és Vajtai Tagóvodája Pedagógiai Programja OM azonosító: 202733 1 TARTALOM Bevezetés 4. Törvényi szabályozás 1.Bemutatkozás 5. 1.1. Cecei Óvoda 6. 1.2. Vajtai Óvoda 6. 2. Pedagógiai alapelveink 7. 2.1.Küldetésnyilatkozat 7. 2.2.Gyermekkép 7. 2.3.Óvodakép 9. 2.4.Jövőkép

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Törcsvár Utcai Óvoda

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Törcsvár Utcai Óvoda PEDAGÓGIAI PROGRAM Törcsvár Utcai Óvoda 1112 Budapest Törcsvár utca 19-21. Az intézmény OM azonosítója: 034463 Intézményvezető: Steixnerné Strausz Ildikó Legitimációs eljárás Az érvényességet igazoló aláírások

Részletesebben

A bemeneti mérés eredménye az 1. évfolyamon

A bemeneti mérés eredménye az 1. évfolyamon ÚJBUDAI PEDAGÓGIAI INTÉZET 1117 Budapest, Erőmű u. 4. sz. Tel/fax: 381-0664 e-mail: pszk@pszk.hu A bemeneti mérés eredménye az 1. évfolyamon Tartalom: Általános és speciális részkészségek mérésének összefoglaló

Részletesebben

BÁNTALMAZÁS PROTOKOLL

BÁNTALMAZÁS PROTOKOLL BÁNTALMAZÁS PROTOKOLL A protokollt az SOS-Gyermakfalu Magyarországi Alapítványa készítette a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával. Az Ökotárs Alapítvány az Autonómia Alapítvánnyal, a Demokratikus

Részletesebben

Tanulási kisokos szülőknek

Tanulási kisokos szülőknek Tanulási kisokos szülőknek Hogyan oldd meg gyermeked tanulási nehézségeit? Nagy Erika, 2015 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény alapján

Részletesebben

Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő

Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

SZOCIALIZÁCIÓ - IDENTITÁS

SZOCIALIZÁCIÓ - IDENTITÁS SZOCIALIZÁCIÓ - IDENTITÁS Szocializáció Az újszülött gyermekből a társas interakciók révén identitással rendelkező személy, egy adott társadalom tagja lesz Ebben fontos a család, a kortárscsoportok, az

Részletesebben

A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI. - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek. Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet

A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI. - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek. Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet A kommunikáció Osgood-Schramm körkörös kommunikációs modell Gondolatot megfogalmaz

Részletesebben

UEFA B. Az edző, sportoló, szülő kapcsolat

UEFA B. Az edző, sportoló, szülő kapcsolat Az edző, sportoló, szülő kapcsolat A család (szülő)- sportoló kapcsolat A család fogalma: különnemű, legalább két generációhoz tartozó személyek csoportja, amely reprodukálja önmagát. A tagok egymáshoz

Részletesebben

Kompetencia alapú óvodai programcsomag. Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21.

Kompetencia alapú óvodai programcsomag. Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21. Kompetencia alapú óvodai programcsomag Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21. Kompetencia alapú képzés fogalma Kompetencia alapú képzésen az ismereteken alapuló, de a készségek,

Részletesebben

Központi írásbeli vizsgatevékenység Kisgyermekgondozó,- nevelő

Központi írásbeli vizsgatevékenység Kisgyermekgondozó,- nevelő T Központi írásbeli vizsgatevékenység 54 761 02 Kisgyermekgondozó, nevelő Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Kormányrendelet

Részletesebben

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD.

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. LELLEI ÓVODA Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. (Környezeti Munkanapló) A LELLEI ÓVODÁBAN: Nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos

Részletesebben

BÖLCSŐDE AZ ÓVODÁBAN Többcélú intézmények I. Országos Konferenciája a MÓD-SZER-TÁR-ban. Budapest,

BÖLCSŐDE AZ ÓVODÁBAN Többcélú intézmények I. Országos Konferenciája a MÓD-SZER-TÁR-ban. Budapest, BÖLCSŐDE AZ ÓVODÁBAN Többcélú intézmények I. Országos Konferenciája a MÓD-SZER-TÁR-ban Budapest, 2018.11.19. Jogszabályi háttér 6/2016. (III. 24.) EMMI rendelet a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti,

Részletesebben

A nyelvelsajátítás tipikus menete

A nyelvelsajátítás tipikus menete A nyelvelsajátítás tipikus menete Az emberek közötti alapvető kommunikációs csatorna a beszéd, azonban senki sem születik ennek kialakult változatával. Életünk folyamán fokozatosan alakul ki genetikai

Részletesebben

FEJLŐDÉSEM LÉPÉSEI MUNKAKÖZÖSSÉG ÉVES TERVE

FEJLŐDÉSEM LÉPÉSEI MUNKAKÖZÖSSÉG ÉVES TERVE FEJLŐDÉSEM LÉPÉSEI MUNKAKÖZÖSSÉG ÉVES TERVE 2013/2014 Bevezetés Munkánk során hangsúlyozottan jelenik meg az egyéni haladási ütemet segítő differenciált egyéni fejlesztés. Óvodába lépéskor az első, legfontosabb

Részletesebben

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY KÉSZÍTETTE: Molnárné Kiss Éva MISKOLC 2015 Összesített óraterv A, Évfolyam 5. 6. 7. 8. Heti 1 0,5 óraszám Összóraszám

Részletesebben

A ZALACSÁNYI CSÁNY LÁSZLÓ ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013.

A ZALACSÁNYI CSÁNY LÁSZLÓ ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013. A ZALACSÁNYI CSÁNY LÁSZLÓ ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013. Tartalom I. Bevezető Helyzetkép II. Gyermekkép, Óvodakép Gyermekkép Óvodakép III. Az óvodai nevelés feladatai Az egészséges életmód alakítása

Részletesebben

Bölcsődei Szakmai Program 2016-2019

Bölcsődei Szakmai Program 2016-2019 Fekete István Óvoda és Bölcsőde Bölcsődei Szakmai Program 2016-2019 Az intézmény neve: Fekete István Óvoda és Bölcsőde Intézmény címe: 3571 Alsózsolca, Fekete István u. 7. Elérhetőségek: Tel./Fax.: 06/46-406-605

Részletesebben

Zalaegerszegi Egyesített Bölcsődék Napsugár Bölcsőde Szakmai Programja Szeresd egészségedet, mert ez a jelen Védd a kisgyermeked, mert ez a jövő Őrizd szüleid egészségét, mert a múlton épül fel a jelen

Részletesebben

Érzelmeink fogságában Dr. József István okl. szakpszichológus egyetemi docens Érzelmi intelligencia Emotional Intelligence Az érzelmi intelligencia az érzelmekkel való bánás képessége, az a képesség, amivel

Részletesebben

Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság. Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház

Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság. Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Milyen tényezők játszanak szerepet a család agresszív légkörének kialakulásában / Strauss-

Részletesebben

A BŐSÁRKÁNYI TÜNDÉRFÁTYOL ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A BŐSÁRKÁNYI TÜNDÉRFÁTYOL ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A BŐSÁRKÁNYI TÜNDÉRFÁTYOL ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Készítette: a Bősárkányi Tündérfátyol Óvoda nevelőtestülete Hatályos: 2013.szeptember 1. TARTALOM Tartalomjegyzék 2. 1.Bevezető 5. 1.2.Az óvodánk adatai

Részletesebben

SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK

SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK Rózsa úti tagóvoda Helyi pedagógiai program Szolnok 2010 Módosítás időpontja:2013.03.31. Érvénybe lépés ideje:2013.09. 1 Tartalom 1. HELYZETELEMZÉS 4 2. A SAJÁTOS PEDAGÓGIAI ARCULAT:

Részletesebben

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN Ferenczné Teleky Éva Igazgató, vezető szaktanácsadó Szolnok Városi Óvodák Kisgyermekkori nevelés támogatása EFOP-3.1.1-14-2015-00001

Részletesebben

A BÖLCSŐDE SZAKMAI PROGRAMJA

A BÖLCSŐDE SZAKMAI PROGRAMJA A BÖLCSŐDE SZAKMAI PROGRAMJA KÉSZÜLT: CEGLÉDBERCEL 2009. 1 Tartalomjegyzék Bevezetés 3 1. Bemutatkozás 1.1. Funkció, ellátási kötelezettség...4 1.2. Kapcsolatrendszer..4 2. Tartalmi összetevők 2.1. A bölcsődei

Részletesebben

Elviseli a monotóniát. Hosszú ideig tud egy helyben ülni. Betartja a szabályokat.

Elviseli a monotóniát. Hosszú ideig tud egy helyben ülni. Betartja a szabályokat. Iskolanyitogató Szociális érettség Érdeklődik az iskola iránt. Igyekszik a közösségbe beilleszkedni. Elfogadja a feladathelyzetet, egyedül elvégzi azokat, figyelme nem kalandozik el. Feladattudat, feladattartás

Részletesebben