Körforgások a természetben 1. Az évszakok változásai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Körforgások a természetben 1. Az évszakok változásai"

Átírás

1 Körforgások a természetben 1. Az évszakok változásai Éghajlat és időjárás Mióta figyeli az ember az időjárás változásait? Az emberiség történetében onnantól kezdve, hogy felhagyott a vándorló, vadászó-gyűjtögető életmóddal és növénytermesztésbe, gazdálkodásba fogott, kulcsfontosságú az időjárás kiszámíthatósága. Már az első írásos emlékek közt is megtaláljuk az időjárási megfigyelések lejegyzését. A későbbi kiszámíthatóságot, a mezőgazdaság tervezhetőségét a népi megfigyelések segítették, amelyek közül számos a mai napig fennmaradt: Ha Katalin kopog, karácsony locsog. Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget, vagy pl. jégtörő Mátyás napja. A hosszú távú tapasztalatok átadása tette azt lehetővé, hogy egy-egy időszak időjárása akkor is megjósolható volt, amikor még nem álltak rendelkezésre a modern technika vívmányai, a műholdképek vagy az internet. Mi a különbség az éghajlat és az időjárás között? Az éghajlatot egy-egy földrajzi terület jellemző időjárási viszonyaiból kialakuló átlagértékek határozzák meg. Az időjárást mindig a rövid távú, pillanatnyi jelenségek befolyásolják és mindig egy-egy kisebb terület viszonyaira vonatkozik. Magyarország éghajlata például területének nagy részén kontinentális, azaz a nagy kiterjedésű Eurázsiai szárazföld által meghatározott, de néha érezhető az óceáni vagy a mediterrán éghajlati hatás is. Milyen időjárási elemeket figyelhetünk meg környezetünkben? A legtöbbet közvetlenül érzékszerveinkkel is megtapasztalhatjuk, de mérésükre speciális műszerek is rendelkezésre állnak: légmozgás, azaz a szél, a csapadék minősége és mennyisége, a hőmérséklet, melyek a legáltalánosabban vizsgáltak, de mérni tudjuk a légnyomást és a páratartalmat is. Milyen időjárás jellemzi Magyarországon az egyes évszakokat? Hazánkra eredetileg a jól elkülönülő négy évszak a jellemző. Nyarunk általában száraz és meleg, az ősz csapadékos, ködös, és a fagyok beálltáig tart. Télen jellemző csapadék a hó, de a szélsőséges hidegek kevésbé. A tavaszi felmelegedés végén, május-júniusban, Medárd napja körül újra gyakori a csapadék.

2 A növények élete tavasztól tavaszig Honnan tudják a növények, hogy itt a kikelet? A tavasszal ébredő természet első hírnökei a tél végén megjelenő virágok (hóvirág, téltemető) és a kibomló rügyek, csírázó magvak. A növények számára két nagyon fontos feltétel kell ahhoz, hogy kihajthassanak: az egyik a megfelelő hőmérséklet, a másik a kellő mennyiségű víz. Az elsődleges jelzést a melegedő nappalok jelentik a növények egy része, amely képes valamennyi vizet télire is tárolni ehhez szervezetében ki tudja várni a kései vagy elmaradó hóolvadás esetén a tavaszi esőket. Erdeink egy részénél a tavasz a legszínesebb évszak: ahol a fák lombkoronája nagyon zárt, csak a lombfakadás előtt képesek a virágos növények a talajon fényhez jutni. A fény egyébként egyszerre lehet előny és hátrány is: vannak növények, amelyeknek serkenti a csírázását, és vannak, amelyeknek gátolja. Hogyan csalogatják magukhoz a virágok látogatóikat? A túlnyomó többségben nyári időszakban nyíló virágos növények színükkel és illatukkal is csalogathatják beporzó rovarjaikat. A színek, mintázatok egy részét mi emberek nem is láthatjuk, mint például a fehér színű virágok szirmán az ultraibolya rajzolatokat. Az illatanyaggal csalogató növények közt nem egy akad, amely nem kifejezetten kellemes aromájú: a kontyvirág például vizeletszagot áraszt, ennek megfelelően beporzói sem a méhek, hanem legyek. Miért hullnak le ősszel a levelek? A levelek nagy része a mi éghajlatunkon csak a tavaszi-nyári időszakban képes működni és gyarapítani az anyanövényt. Mivel magas víztartalmuk van, nem fagyállóak, így a hideg időszakban elpusztulnának, valamint feleslegesen párologtatnák el az értékes vizet. A lombhullató növények így az idény végén megszabadulnak tőlük, egy kis szövetrészt növesztve a levélnyél és a szár közé. Ez elzárja a levél tápanyag és víz utánpótlását, és a levél elszíneződik, ledobódik. Tudnak-e aludni a növények? A lombhullató növényeknél egyértelmű, hogy téli nyugalmi időszakuk, amikor a fagyott talajból sem tápanyagokat, sem vizet nem tudnak felvenni, egyfajta téli álomnak minősül. De ugyanígy nyugalmi periódusba kerülnek az örökzöld fenyők is. A nyugalmi időszakot a fákon a különböző nyári és téli évgyűrűk is jelzik.

3 Hogyan alkalmazkodnak az állatok az évszakokhoz? Miért vonulnak ősszel délre a vándormadarak? Az, hogy a madarak esetében, amelyek melegvérű állatok, nem közvetlenül a hideg az oka délre vonulásuknak, jól bizonyítható azokkal a példányokkal, amelyeket mesterségesen etetve itt marasztalnak. Ilyenek például a Szegedi Vadaspark madárkórházában a már röpképes, de az etetések miatt itt telelő gólyák. Az élelemhiány viszont sok madarat költözésre késztet. Elsősorban azok távoznak, amelyek tápláléka a hideg megjelenésével eltűnik: a rovarevők és a zöld növényi részekkel táplálkozók. Akik itt maradnak, azok a hó alatt, vagy a maradék növényzetben is megtalálják táplálékukat: a magevők és a ragadozók. Persze kivételek mindig akadnak. Fel szabad-e ébreszteni a téli álmát alvó medvét? A mi éghajlatunkon a medvék bár téli álmot alszanak, de időnként megszakítják azt, enyhébb időben fel-felkelnek egy kis téli táplálékpótlásra. A közhiedelem szerint február 2-án is előbújnak téli vackukról, és ha meglátják az árnyékukat, azaz túl korán jelentkezik a tavasz, akkor megijednek tőle és visszafekszenek még aludni. Egyébként a nőstények a téli időszakban, a vackukon hozzák világra kölykeiket, a téli álmát alvó medvét már csak ezért sem érdemes zargatni A kisebb testű, téli álmot alvó állatok arányaiban még a medvéknél is nagyobb plusz zsírréteget szednek össze. A leghosszabb ideig alvó pelék a testtömegük közel kétszeresét. A mókusok felkészülnek a téli felébredésekre is: több ponton táplálékkészleteket halmoznak fel, amikre kijárnak alvás közben nassolni. Ha van téli álom, van nyári álom is? Az állatok egy része ugyanazért alszik téli álmot, mint amiért a madarak elvonulnak: az élelemhiány miatt. Azon fajoknál tehát, amelyeknél nem áll rendelkezésre elegendő táplálék, nyáron is kialakulhat nyugalmi periódus. A csigák egy része például a nyár közepén, a száraz időszakban nyári álmot alszik visszavonul a házába, amit egy vékony mészréteggel befalaz. Hogyan hat az ember jelenléte az állatok évszakokhoz való viszonyára? Sajnos az állatok normális ritmusát az ember hajlamos tevékenységeivel felborítani. Azon fajok, amelyek az ember közelében állandó táplálékforráshoz jutnak, hajlamosak elfelejteni a vonulást vagy a nyugalmi időszakot. Háziállataink pedig még inkább függetlenedtek tőle.

4 Népszokások és hagyományok Hogyan alkalmazkodott a hagyományos életmód az évszakokhoz? Az iparosodás korát megelőzően az emberek többsége az évszakok váltakozásának megfelelően élt és gazdálkodott, így intézte mindennapi ügyeit. Azt ették, amit épp az idénynek megfelelően a mezőgazdaságból vagy a természetből be tudtak szerezni, olyan munkákat végeztek el, amire abban az időszakban igény volt. Egy-egy évnek, akárcsak a mindennapoknak megvolt a maga ritmusa, a tevékenységeknek az évszakhoz kötött egymásutánisága. A legfontosabb szempont kimondatlanul is a saját energiákkal való takarékosság volt, felesleges dolgokra nem is volt lehetőségük költeni vagy időt fordítani rájuk. Hogyan éltek elődeink hűtőszekrény nélkül? Mivel a mezőgazdaság által előállított élelmiszereknek és alapanyagoknak az eltarthatósága meglehetősen korlátozott, a legfontosabb volt az idénygyümölcs vagy az idényzöldség fogalma de külön idénye volt pl. a disznóvágásoknak is. Eleink igyekeztek olyan tartósítási eljárásokat kitalálni, amivel ezt a korlátozott fogyaszthatósági időszakot kibővíthették. Elsődleges ilyen technika volt a szárítás és a sózás, valamint hústermékeknél, sajtoknál a füstölés. Zsírban, olajban is tartósítottak élelmiszereket. A legrégebbi hűtőszekrények a jégvermek voltak, ahol vagy a föld állandó, 11 C körüli hűvösét használták ki, vagy szalma közé - télen a befagyott tavakról, folyókról táblákat vágva - jeget fektettek. Milyen népszokások kötődnek az egyes évszakokhoz? A legnevesebb ilyen napok a Szent György nap és a Szent Mihály nap, amelyek a háziállatok legelőre hajtását és az őszi behajtást keretezték. De a legtöbb, élelmiszer-tárolási gyakorlat is megszülte a maga praktikus népszokását, melyekre később az egyházi ünnepek is ráépültek. Ilyenek a farsangolás, az aratóünnep, az újborhoz kapcsolódó és szüreti népszokások. Hogyan befolyásolják jelenlegi életünket az évszakok? Sajnos a modern ember technikai civilizációjának köszönhetően elvesztette élő kapcsolatát az élet természetes ritmusával. Képesek vagyunk a legszélsőségesebb körülmények közt is állandó tevékenységeket folytatni, nagyvárosaink éjjel-nappal ébren vannak, fényárban úsznak. Mindez a függetlenedés persze rendkívül sok energiát igényel, és az ember, mint biológiai lény is számos civilizációs betegségét ennek köszönheti.

5 1. Csoportosítsd a természeti jelenségeket! Egy-egy betűjel több helyre is kerülhet! A levélhullás, B az aratás kezdete, C fagy, D szüret, E hóolvadás, F eperérés, G köd, H barackvirágzás, I varjak érkezése, J zöld növények, K szarvasbőgés tavasz nyár ősz tél 2. Jegyezd fel naponta környezetedben az időjárás változásait! Megfigyeléseidből készíts táblázatot! Használd az alábbi szempontokat: 1. hőmérséklet, 2. csapadék, 3. felhőzet, 4. szélerősség, 5. a természetben megfigyelhető jelenségek

6 3. Tanulmányi sétád során figyeld meg a fák és a bokrok leveleit! Rajzolj le nagyon pontosan annyiféle alakút és színűt közülük, amennyit csak tudsz! A Növényhatározó, vagy tanárod segítségével állapítsd meg, melyik fajokkal találkoztál! 4. Ébressz fel egy alvó növényt! A hüvelyesek magjait (babot, lencsét) viszonylag gyorsan csírázásra lehet bírni. Egy kis tálkában, két réteg nedvesen tartott papír zsebkendő között a kis csíranövénykék hamar hajtani kezdenek. Rajzold le fejlődésüket, készíts naplót megfigyeléseidből!

7 5. Döntsd el az alábbi állításokról, hogy igazak (I) vagy hamisak (H)! 1. A füsti fecskék szúnyogokkal táplálkoznak, ezért ősszel elvonulnak délre A gólyák a fiatalokkal júliusban gyülekeznek és délre vonulnak A leghosszabb téli álmot hazánkban a pelék alusszák A nyulak télire föld alatti üregeikbe húzódnak vissza téli álmot aludni Minden hal téli álmot alszik a folyók, tavak iszapjába ágyazódva A hüllők nevüket onnan kapták, hogy télen teljesen átfagynak A néphit szerint a medve február 2-án előbújva keresi az árnyékát A valóságban a medvék nem alszanak téli álmot A mókus ősszel raktárakba gyűjti a táplálékot tavasszal születő kölykeinek Keress a természetben az állatok ottlétére utaló nyomokat! Mit találtál, ami az állatok lakására, búvóhelyére utal? Milyen fajhoz tartozik? A megtalált fajok alszanak-e téli álmot? Megfigyeléseidből készíts térképet!

8 7. Készíts menüt egy téli napra! Írd össze a reggeli, ebéd, vacsora hozzávalóit a menüben csak olyan alapanyagok szerepelhetnek, amelyek tárolásához nincs szükség hűtőszekrényre! 8. Készíts négy évszakos listát! Gyűjtsd össze, hogy otthon a lakásban milyen használati tárgyak és eszközök szolgálják az évszakok váltakozásához való alkalmazkodást!

1. A gázok tulajdonságai

1. A gázok tulajdonságai 1. A gázok tulajdonságai Korábban már tanultunk arról, hogy az anyagok különböző halmazállapotokban lehetnek. Ezek közül az időjárást és az éghajlatot tanulmányozva számunkra a gáz halmazállapot a legfontosabb.

Részletesebben

Környezeti nevelés. Környezeti. nevelés KÓCSAGVÁRI FÜZETEK. Neusiedler See - Seewinkel Fertő - Hanság

Környezeti nevelés. Környezeti. nevelés KÓCSAGVÁRI FÜZETEK. Neusiedler See - Seewinkel Fertő - Hanság N AT I O N A L PA R K Neusiedler See - Seewinkel Fertő - Hanság NEMZETI PARK Környezeti nevelés aaa KÓCSAGVÁRI FÜZETEK 1 Környezetinevelés Tartalomjegyzék Kedves Olvasó! 3 A Fertő-táj 5 I. A szikes puszta

Részletesebben

Dr. Héjjas István ESÉLYEINK A TÚLÉLÉSRE 3

Dr. Héjjas István ESÉLYEINK A TÚLÉLÉSRE 3 2 Dr. Héjjas István ESÉLYEINK A TÚLÉLÉSRE 3 ESÉLYEINK A TÚLÉLÉSRE Dr. Héjjas István, 2008 ISBN 978 963 375 582 2 ANNO Kiadó, MMVIII 4 TARTALOM Előszó 7 Az emberiség kockázatai 8 Amit a Földről tudni érdemes

Részletesebben

Kedves Pedagógus! Kívánunk minden nevelőnek hatékony játszva tanítást, ötletelést, gondolkodást az oktatócsomag forgatása

Kedves Pedagógus! Kívánunk minden nevelőnek hatékony játszva tanítást, ötletelést, gondolkodást az oktatócsomag forgatása Kedves Pedagógus! A kiadvány, melyet kezében tart, a nyíregyházi E-misszió Természet-és Környezetvédelmi Egyesület és a szatmárnémeti Erdélyi Kárpát Egyesület által elnyert, a Magyarország-Románia Határon

Részletesebben

Bevezetés légkör hőmérsékletét napsugárzás csapadék szél DEFINÍCIÓ időjárásnak időjárási elemek

Bevezetés légkör hőmérsékletét napsugárzás csapadék szél DEFINÍCIÓ időjárásnak időjárási elemek Bevezetés Ebben a fejezetben a földfelszínt körülölelő levegőburok, a légkör jelenségeivel ismerkedünk meg. Választ kapunk arra, hogyan keletkeznek a felhők, mikor hullik eső és mikor hó, milyen pusztításokat

Részletesebben

MUNKAANYAG. Hartman Mátyás. Mérjük csak meg? Agrometeorológiai és talajtani mérések. A követelménymodul megnevezése: Növénytermesztés

MUNKAANYAG. Hartman Mátyás. Mérjük csak meg? Agrometeorológiai és talajtani mérések. A követelménymodul megnevezése: Növénytermesztés Hartman Mátyás Mérjük csak meg? Agrometeorológiai és talajtani mérések A követelménymodul megnevezése: Növénytermesztés A követelménymodul száma: 2203-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

III. AZ ÕSKÕKOR ÉS AZ ÁTMENETI KÕKOR

III. AZ ÕSKÕKOR ÉS AZ ÁTMENETI KÕKOR III. AZ ÕSKÕKOR ÉS AZ ÁTMENETI KÕKOR Az ember megjelenése Magyarországon 77 AZ EMBER MEGJELENÉSE MAGYARORSZÁGON T. Biró Katalin Az õskõkor (görög eredetû idegen szóval, paleolitikum) az emberiség történetének

Részletesebben

Csak a lábnyomainkat hagyhatjuk a környezeti ártalmak

Csak a lábnyomainkat hagyhatjuk a környezeti ártalmak Csak a lábnyomainkat hagyhatjuk a környezeti ártalmak Lakóhelyünk a tanyáktól a nagyvárosokig Milyen lakóhelyeket választhatnak maguknak az emberek? A hagyományos településszerkezetben egyszerre voltak

Részletesebben

Kertművelés, pénz nélkül Permakultúrás gazdálkodás Tanyagazdaság Házi erdőgazdaság Oltó-szemző ember Gombászás, és gombatermesztés Erdő-mező

Kertművelés, pénz nélkül Permakultúrás gazdálkodás Tanyagazdaság Házi erdőgazdaság Oltó-szemző ember Gombászás, és gombatermesztés Erdő-mező 1 2 Kertművelés, pénz nélkül Permakultúrás gazdálkodás Tanyagazdaság Házi erdőgazdaság Oltó-szemző ember Gombászás, és gombatermesztés Erdő-mező gyümölcsei Erdő-mező zöldségei Baromfiudvar és félvad állatok

Részletesebben

ODÚLAKÓ MADARAK VÉDELME AZ MME BÖRZSÖNYI HELYI CSOPORT TERÜLETÉN

ODÚLAKÓ MADARAK VÉDELME AZ MME BÖRZSÖNYI HELYI CSOPORT TERÜLETÉN ODÚLAKÓ MADARAK VÉDELME AZ MME BÖRZSÖNYI HELYI CSOPORT TERÜLETÉN Dr. Havasi András egyetemi tanár emlékének Előszó MME Börzsönyi Helyi Csoport Szakmailag lektorálta: Schmidt András Szerkesztette: Nagy

Részletesebben

Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület jelentése*

Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület jelentése* Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület jelentése* BEVEZETÔ Az IPCC 13. ülésén (Maldív-szigetek, 1997. szeptember 22. és 25 28.) elfogadott, illetve késôbbi határozatainak megfelelôen az alábbi döntéseket

Részletesebben

Érdekes biológiai jelenségek

Érdekes biológiai jelenségek Tartalom Különféle biológiai jelenségek, például a különböző bőrszínek eredete az embernél, a látás jellemzői, az agyféltekék sajátosságai. Megjegyzés Érthető és viszonylag rövid téma. Semmi világrengető,

Részletesebben

Minden, amit a komposztálásról tudni kell!

Minden, amit a komposztálásról tudni kell! Minden, amit a komposztálásról tudni kell! Szerkesztette: Berkecz Szilvia Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 1.1 Mit nevezünk komposztálásnak?... 3 1.2 Mi is az a komposzt?... 3 1.3 Miért komposztáljunk?...

Részletesebben

Klímaőrjárat Tanári kézikönyv

Klímaőrjárat Tanári kézikönyv Impresszum Kiadja: Magyar Természetvédők Szövetsége Cím: 1091 Budapest, Üllői út 91/b. Tel: +36 1 216 7297 Fax: +36 1 216 7295 Email: info@mtvsz.hu Web: www.mtvsz.hu 2009 Klímaőrjárat Tanári kézikönyv

Részletesebben

emlősvilága A nemzeti park Emlősvilág KÓCSAGVÁRI FÜZETEK aaa A Fertő-Hanság Nemzeti Park emlősei

emlősvilága A nemzeti park Emlősvilág KÓCSAGVÁRI FÜZETEK aaa A Fertő-Hanság Nemzeti Park emlősei NATIONALPARK Neusiedler See - Seewinkel Fertő - Hanság NEMZETI PARK A nemzeti park emlősvilága aaa KÓCSAGVÁRI FÜZETEK 1 A Fertő-Hanság Nemzeti Park emlősei Tartalomjegyzék Nemzeti park a határ két oldalán...

Részletesebben

ÉRTÉKTÁR II. A Duna kincsei az általános iskolákban a jövő generációiért 2013.

ÉRTÉKTÁR II. A Duna kincsei az általános iskolákban a jövő generációiért 2013. ÉRTÉKTÁR II. A Duna kincsei az általános iskolákban a jövő generációiért 2013. www.husk-cbc.eu Duna kincsei az általános iskolákban a jövő generációiért HUSK/1101/1.7.1/0014. Szerzők: Bárd Edit Fehér Györgyi

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ (Biológia) Fejlesztő feladatok FEJLESZTŐ FELADATOK TANÁRI KÉZIKÖNYV. 7.

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ (Biológia) Fejlesztő feladatok FEJLESZTŐ FELADATOK TANÁRI KÉZIKÖNYV. 7. FEJLESZTŐ FELADATOK TANÁRI KÉZIKÖNYV BIIOLÓGIIA 7. évfolyam Írták és lektorálták: Pintérné Mészáros Ildikó Fazakas Andrea Gadóné Kézdy Edit Kecskés Ferenc Kerényi Zoltán Lászlóné Pátkai Zsuzsa A program

Részletesebben

Köszöntjük a Telki - Öreg Tölgy Erdei Tanösvényen!

Köszöntjük a Telki - Öreg Tölgy Erdei Tanösvényen! Köszöntjük a Telki - Öreg Tölgy Erdei Tanösvényen! A Budai hegyek délnyugati lábánál, és a Zsámbéki-medence keleti szélén található tanösvény 2011-ben létesült. A kiinduló ponttól északi és keleti irányban

Részletesebben

TERMÉSZETBARÁT. Hírek az erdei iskolából. Téli madárvédelem. Téli sportok. Immunerősítés télen. Teák gyógynövényekből

TERMÉSZETBARÁT. Hírek az erdei iskolából. Téli madárvédelem. Téli sportok. Immunerősítés télen. Teák gyógynövényekből 2013. XI. évfolyam 1. szám december - január - február TERMÉSZETBARÁT Az Erdőpedagógia projekt negyedévente ingyenesen megjelenő folyóirata. Kiadja: Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar

Részletesebben

Állatökológia. autökológia - állatok egyedi szintű környezeti kapcsolata. demökológia vagy populációökológia - állatpopulációkon belüli kapcsolatok

Állatökológia. autökológia - állatok egyedi szintű környezeti kapcsolata. demökológia vagy populációökológia - állatpopulációkon belüli kapcsolatok Állatökológia Az ökológia a biológia egy sajátos részterülete, amely az élőlényekre ható környezeti tényezőkkel, környezeti kapcsolataikkal foglalkozik. E tényezők, illetve kapcsolatok igen sokfélék, különösen

Részletesebben

Hangyasuli Környezeti Nevelési Hálózat EZ A FÖLD A TIED IS!

Hangyasuli Környezeti Nevelési Hálózat EZ A FÖLD A TIED IS! Hangyasuli Környezeti Nevelési Hálózat EZ A FÖLD A TIED IS! Útmutató óvodáskorú gyermekek környezetvédelmi neveléséhez A rohanó 21. század elején segítsünk megmenteni az élő természetet, annak varázsát.

Részletesebben

A Felsővárosi Általános Iskola diáklapja 2011. április 6. évfolyam 1. szám Ökológiai különszám

A Felsővárosi Általános Iskola diáklapja 2011. április 6. évfolyam 1. szám Ökológiai különszám A Felsővárosi Általános Iskola diáklapja 2011. április 6. évfolyam 1. szám Ökológiai különszám Ezt az újságot környezetbarát papírra nyomtattuk. Védjük a természetet! Szerkesztői levél Kedves Olvasók!

Részletesebben

Magyarország éghajlati erőforrásainak agroklimatológiai elemzése

Magyarország éghajlati erőforrásainak agroklimatológiai elemzése Varga-Haszonits Zoltán - Varga Zoltán - Lantos Zsuzsanna - Vámos Ottília - Schmidt Rezső Magyarország éghajlati erőforrásainak agroklimatológiai elemzése Mosonmagyaróvár 2000 Lektorálta: Dr. Anda Angéla

Részletesebben

TermészetBúvár. Nyusztok. Sósság a természetben Vírusok a biológia szolgálatában Chambal India szentélye Szalakóta madarat tolláról

TermészetBúvár. Nyusztok. Sósság a természetben Vírusok a biológia szolgálatában Chambal India szentélye Szalakóta madarat tolláról 69. évfolyam 2014/5. szám Ára: 420 Ft. Előfizetőknek: 350 Ft TermészetBúvár Alapítva: 1935 téli készülődés az erdőben Nyusztok Sósság a természetben Vírusok a biológia szolgálatában Chambal India szentélye

Részletesebben

1. óra Az erdő a fák birodalma

1. óra Az erdő a fák birodalma 1. óra Az erdő a fák birodalma Az erdő legjellemzőbb élőlényei a fák, de sok más élőlénynek is védelmet, biztonságot és élelmet nyújtanak. Az erdő életközösség. Az erdő növényei táplálékul szolgálnak az

Részletesebben

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület Tematikus Jelentése a szélsőséges éghajlati események kockázatáról és kezeléséről Döntéshozói Összefoglaló

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület Tematikus Jelentése a szélsőséges éghajlati események kockázatáról és kezeléséről Döntéshozói Összefoglaló Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület Tematikus Jelentése a szélsőséges éghajlati események kockázatáról és kezeléséről Döntéshozói Összefoglaló Budapest, 2011. december - 2 - Az Éghajlatváltozási

Részletesebben

Az ember hatása a természetes életközösségekre

Az ember hatása a természetes életközösségekre Az ember hatása a természetes életközösségekre Átalakuló élőhelyek Hogyan festett a Kárpát-medence a honfoglalás korában? A középkorig a Kárpát-medence területének csupán töredéke került megművelésre.

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ

SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ AZ EGÉSZSÉGTUDATOSSÁG SAJÁTOS VONÁSAI A 14-18 ÉVES KOROSZTÁLYBAN, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ÉLELMISZERFOGYASZTÁSRA DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS Készítette: Lajos Attila Gödöllő 2005

Részletesebben

TÁMOP-5.1.3-09/2-2010-0018 KÖZ-TÉR-HÁLÓ a családokért című projekt MAGONC TANODA programja

TÁMOP-5.1.3-09/2-2010-0018 KÖZ-TÉR-HÁLÓ a családokért című projekt MAGONC TANODA programja 1 TÁMOP-5.1.3-09/2-2010-0018 KÖZ-TÉR-HÁLÓ a családokért című projekt MAGONC TANODA programja Módszertani fejlesztés Iskolai programba illeszthető Komplex szemléletformáló, képzési program 10-14 éves általános

Részletesebben

Fényprojekt az óvodában. Készítette: Bothné Zsolnay Anikó Óvodai környezeti nevelő óvodapedagógus Ki akarok nyílni Óvoda Erdőkertes

Fényprojekt az óvodában. Készítette: Bothné Zsolnay Anikó Óvodai környezeti nevelő óvodapedagógus Ki akarok nyílni Óvoda Erdőkertes Fényprojekt az óvodában Készítette: Bothné Zsolnay Anikó Óvodai környezeti nevelő óvodapedagógus Ki akarok nyílni Óvoda Erdőkertes 1 Mert a világ siet, s most kerül dűlőre: Érdemesek vagyunk e Életre,

Részletesebben