2. Folyamatirányítási módszerek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2. Folyamatirányítási módszerek"

Átírás

1 2. Folyamatirányítási módszerek Optimalizált termelési technológia OPT (Optimised Production Technology) módszer vagy más néven korlátok elmélete vagy korlátok menedzsmentje. Az OPT módszer néven az USA-ban 1980 körül kifejlesztett rendszer adatbázisa megfelel az MRP rendszerek adatbázisának, de a két rendszer tervezési módszere eltér. Felismerte, hogy a rendszereke működését különböző korlátok határozzák meg. Cél: ezeknek a korlátoknak a felismerés és hatékony kezelése. A korlátok lehetnek: külső erőforrások piaci lehetőségek belső erőforrások A rendszer segítségével meghatározhatók a gyártási folyamat szűk keresztmetszetei, segíti e keresztmetszetek optimális leterhelésének tervezését, a rendelési és átfutási idők, valamint a forgó készletek csökkentését. Az OPT rendszer alapjául szolgáló fontosabb (gyártásfilozófiai) szabályok a következők: a gyártási folyamatot és nem a kapacitást kell kiegyenlíteni; valamely kapacitás rendelkezésre bocsátása és kihasználása nem ugyanazt jelenti; a szűk keresztmetszet kapacitása vagy átfutási ideje során elvesztegetett egy óra az egész rendszer szempontjából egyórás veszteséget jelent; a nem szűk keresztmetszetekben megtakarított egy óra nem eredményez átfutási idő csökkenést (látszólagos megtakarítás); a nem szűk keresztmetszetek kihasználását a korlátok határozzák meg. A korláton felüli kihasználás pazarlásnak számít. a szállítási és a gyártási sorozatnak nem kell feltétlenül megegyeznie, a szállítási sorozatnagyságok rugalmasabban kezelhetők, hogy ne legyenek szállítási várakozási idők. a gyártási sorozatnagyság nem konstans,

2 a gyártási terv elkészítésekor valamennyi feltételt ellenőrizni kell, az átfutási idő ennek a tervnek lesz az eredménye, és előre nem lehet meghatározni; az egyedi optimumok összege nem azonos a teljes rendszer optimumával. Mi a szűk keresztmetszet? Olyan erőforrás, amelynek kapacitása egyenlő az iránta megnyilvánuló kapacitással, vagy annál kisebb. Nem szűk keresztmetszetű erőforrás: Kapacitásuk nagyobb, mint a velük szemben támasztott igény Lépései: 1) a szűk keresztmetszet megkeresése: ha meghatároztuk az összkeresletet és az előállításra rendelkezésre álló idő egy adott forrás esetében egyenlő a műveleti idővel, vagy kisebb, akkor az a szűk keresztmetszet. 2) a feladatok elvégzésének ütemezése: 3 összetevője van: a) dob (drum): arra utal, hogy a szűk keresztmetszet lesz a termelési rendszer ütemadója b) kötél (rope): feladata, hogy minimalizálja a készleteket. A szűk keresztmetszetről nyújt információt a többi elemnek. Az első elemet kapcsolja össze a szűk keresztmetszettel, meghatározza az anyagok munkába vonásának kezdetét, biztosítja, hogy a nem szűk keresztmetszetű elemek is a szűk keresztmetszetű elem ütemében haladjanak. c) Tartalék (puffer): a nem szűk keresztmetszetek által létrehozott puffer biztosítja a szűk keresztmetszet folyamatos működését. 3) A sorozatnagyság megválasztása: Szűk keresztmetszetnél az a jó, ha állandóan dolgozik, nagy sorozatokkal, kevés és rövid átállításokkal. Nem szűk keresztmetszetnél az a jó, ha kisebb a sorozatnagyság, mert kisebb lesz a készletszint.

3 A megrendelés megtervezésének főbb lépései: a gyártás és anyagáramlási rendszer gráfjának elkészítése: a munkatervek, a megmunkálási idők (technológiai idők), a felszerszámozási idők (gépbeállítás), a gyártóeszköz- és létszámadatok, valamint a darabjegyzékek (receptúrák, gyártmánylapok) felhasználásával; a szűk keresztmetszetek megkeresése és a kapacitások meghatározása előre történő határidő meghatározással, teljes gyártási folyamat kritikus és nem kritikus területekre való felosztása; a szűk keresztmetszetek optimalizálása változó kapacitások, sorozatnagyságok és rendelési sorrendek figyelembevételével; visszafelé történő határidő terezés, annak érdekében, hogy ellenőrizni lehessen az előző lépésben kapott kapacitáselosztás, a gyártási és szállítási sorozatnagyságok, illetve a rendelési sorrendek hatását az egyéb területekre. Amennyiben az utolsó lépésben újabb szűk keresztmetszetek adódnak, a rendszer paramétereinek és keretfeltételeinek módosításával az eljárás megismételhető mindaddig, amíg újabb szűk keresztmetszetek fedezhetők fel.

4 3. Just In Time A Just in Time termelés valójában egy filozófia. Nem készlet nélküli termelést jelent, annál sokkal több elemet tartalmaz. Jóllehet japán találmánynak szokás nevezni, pontosabban fogalmazva része a japán gyárak termelési rendszerének. A fogalom jelentése: éppen időben. A termelésre vonatkoztatva a JIT: termelni, beszállítani a megfelelő terméket a megfelelő mennyiségben, a megfelelő minőségben, a megfelelő időpontban. Működését tekintve a legfontosabb alapelvek: - veszteségek csökkentése - alkalmazottak bevonása a döntésekbe - folyamatos tökéletesítés - költségcsökkentés - kiszolgálás és minőség javítása Ha szűkebben értelmezzük, és figyelembe vesszük a fenti elveket a JIT szükségszerűen a készletek kiiktatását is jelentheti a termelésből, hiszen ha a szállítások, tevékenységek a megfelelő időben történnek, akkor nincs szükség pufferre, készletekre. A JIT termelésnek sok előnye van, bár a rendszer kialakítása, megvalósítása nem egyszerű feladat. JIT előnyök: - alacsony készletszint, alacsony készletezési költség - átfutási idő csökken - rugalmas a változó igényekre - minőségi hibák gyorsan kiderülnek Beszélhetünk különböző JIT fokról: percre pontos órára pontos napra pontos Az alábbiakban nézzük meg, hogy mely elemek alkotják a Just In Time termelési rendszert.

5 A JIT elemei: 1. Állandó termelési volumen A pontos ütemezés érdekében, az időbeli eltérések kiküszöbölésére nagyjából állandó termelési volument kell megvalósítani. Sőt az elfogadott termelési terven módosítani sem lehet, egyébként a JIT termelés meghiúsulna. 2. Alacsony készlet Az alacsony készletszint a JIT elvekből egyértelműen következik. Az ideális tételnagyság az egy egység. A készletszint minimalizálásának több előnye is van: - kisebb raktárakra van szükség - kevesebb a lekötött tőke - a problémák gyorsabban kiderülnek (a készlet késlelteti a problémák megoldását) - folyamatos tökéletesítésre kényszerít (nincs hibázási lehetőség) 3. Kis tételek A kis tételek alkalmazása összhangban van a készletminimalizálási elvvel, hiszen így a gyártásközi készletek csökkenthetőek. A kis tételek alkalmazásának legfontosabb előnyei: - gyártásközi készletek csökkennek - nagyobb rend a munkahelyen - minőségi probléma esetén kevesebb terméket kell átvizsgálni - nagyobb rugalmasság az ütemezésben De nemcsak a gyártásközi tételek, hanem a kiszállítási tételek is kisebbek. (Több, gyakoribb kiszállítás.) 4. Gyors, kevés költséggel járó átállás Magától értetődik, hogy ha kisebb tételekben gyártanak, akkor többször kell a berendezéseket átállítani. Ez akkor gazdaságos, ha az átállások viszonylag alacsony költséggel megvalósíthatóak.

6 Az átállásokat mindezek mellett rövid idő alatt kell végrehajtani, így csökkenthető az átfutási idő. 5. Célnak megfelelő üzemelrendezés JIT termelés esetében gyakran anyagfolyam szerinti üzemelrendezést alkalmaznak. Ez a tevékenységek jobb összehangolását teszi lehetővé, így nem halmozódnak fel készletek, az átfutási idő is rövidebb. További előny még, hogy kisebb gyárakat kell építeni, üzemeltetni, amely költség szempontjából sem elhanyagolható. 6. Hatékony megelőző karbantartás A JIT termelés egyik legnagyobb ellensége a meghibásodás. Egy gép, berendezés leállása nagy károkat, veszteségeket okoz, hiszen nincs készlet, amely a folytonosságot biztosítaná. Ezért nem elegendő, sőt rossz megoldás, ha a hibákat akarjuk kijavítani. A hibák előfordulási valószínűségét kell minimálisra csökkenteni, lehetőség szerint kiküszöbölni a bekövetkezésüket. Ezt megelőző karbantartással lehet elérni. 7. Többszakmás munkások A gyártás folyamatosságának egyik feltétele, hogy olyan munkásokat alkalmazzanak, akik képesek problémák, hibák esetén segíteni, de ne csak egy szűk területen. Olyan alkalmazottakat kell találni, akik több szakmában, többféle gép, berendezés működésében jártasak. Így akár egymás helyettesítése is sokkal gördülékenyebbé válhat. Ezek a dolgozók nagyobb felelősséggel dolgoznak, és jobbító ötleteikkel is hatékonyan segítik a vállalat működését. 8. Magas minőség JIT esetén cél a nulla hiba elérése. Nem lehet hibás előállított termék, félkésztermék, hiszen ez a hibás darab a következő műveleti helyre már nem tud átmenni, és ez az egész sor leállását okozhatja. Viszont, ha mégis bekövetkezik, minél előbb azonosítani kell a hiba forrását. A magas minőségi szint nem csak a gyártásra vonatkozik, hanem többek között a szállítókra is, hasonló megfontolások miatt.

7 9. Együttműködés a problémák megoldásában A fentiek alapján következik, hogy JIT akkor működhet hatékonyan, ha az emberek együttműködnek, ha probléma felmerülésekor egymást segítve igyekeznek megszüntetni a hibát. Az együttműködési kézség növelésének, fejlesztésének eszközei a tréningek, képzések. 10. Megbízható szállítók A megbízhatóság kérdése felmerül az anyagok beszállításakor. Hagyományos esetben a beszállított alapanyagokat a vevő minőség-ellenőrzés alá vonja, vagy tételesen, vagy statisztikai mintavétellel. Erre a tevékenységre a JIT termelésben egyrészt idő sincs, másrészt, pedig nem ad értéket a termék előállításához, tehát veszteségként értelmezhető. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy magas minőségre van szükség, ami a beszállított anyagokra is vonatkozik. Hogyan érhető az el, hogy magas minőséget kapjunk és azt még ellenőriznünk se kelljen. A megoldás olyan szállítói kapcsolatokat kiépíteni, amelyek garantálják a magas minőségű, megbízható szállítást. Azaz JIT-ben a szállító nem ellenfél, hanem stratégiai partner. 11. Húzó rendszer Húzó rendszerekről már esett szó egy korábbi fejezetben. Húzó rendszer esetében az igény a felhasználónál jelentkezik. Ilyenkor a nyomó rendszerrel ellentétben nem halmozódhat fel magas gyártásközi készlet. Ez pedig összhangban van a készletcsökkentési elvvel. Tulajdonképpen a szállító-vevő kapcsolat is lehet egyfajta húzó rendszer JIT esetében.

8 12. Folyamatos tökéletesítés A JIT során azt a célt tűzi ki a vállalat, hogy a termeléssel, beszállítással kapcsolatban a megfelelő termék a megfelelő mennyiségben, a megfelelő minőségben, a megfelelő időpontban álljon rendelkezésre. Ezt a célt nem lehet azonnal elérni, mindig akadnak olyan problémák, melyek nehezítik a megvalósulást. Ezért van szükség arra, hogy a vállalat folyamatosan jobbító megoldásokra törekedjen a készletcsökkentés, a minőség, és számos egyéb területen. 13. Erős informatikai kapcsolat, vevő és szállító között A szállító stratégiai partner. Az anyagoknak a megfelelő időben rendelkezésre kell állni a vállalatnál. Ezért szállítónak és vevőnek szoros együttműködésben kell állnia ahhoz, hogy ezek a célok teljesüljenek. A két partner irányítási rendszerei között kapcsolatnak kell lennie. Ez akár azt is jelentheti, hogy várható rendelést nem a vevő kérésére teljesítenek, hanem a szállító érzékeli a szükséglet felmerülését, és szállít a vevőnek. 14. Gyártósejtek, csoporttechnológia A csoporttechnológia lényege, hogy hasonlóság alapján csoportokat képeznek, és a hasonlóságból származó előnyöket kihasználják (egyszerűsítés, kevesebb változat, stb.). Ezeket az előnyöket a tervezéstől kezdve a gyártáson át, egészen a raktározásig ki lehet használni. A változatok számának csökkenése összhangban van a JIT filozófiával. 15. Összpontosított gyárak Ez a megoldás hasonló a csoporttechnológiához, hiszen itt is az a cél, hogy minél kevesebb változat forduljon elő. Így többek között a készletszint is csökken és a szállító számára is egyszerűbb a feladat. 16. Szabványosított munka Szabványokat nem csak termékekre, alkatrészekre lehet létrehozni, hanem a munkavégzésre, folyamatokra, műveletekre is egyaránt. Ez az elv segíti a folyamatok egyszerűbb dokumentálását, és ezáltal, ezek a folyamatok ugyanúgy megismételhetőek, reprodukálhatóak. Ez, pedig az állandó minőséget is szolgálja.

9 17. Vonal egyensúly Korábban megemlítettük az állandó tételnagyságot. Állandó szintű termelést úgy lehet hatékonyan megvalósítani, ha a folyamatban lévő kapacitások lehetőség szerint közel azonosak. Ellenkező esetben készlet halmozódhat fel, illetve jelentős várakozási idők is felmerülhetnek a szűk keresztmetszet miatt. A vonal egyensúly a húzó rendszer elvvel is szoros kapcsolatban áll. 18. Bolondbiztos szerkezetek Hibák, leállások nem képzelhetőek el JIT termelés során. Olyan berendezések alkalmazását követeli meg ez a gyártási rendszer, amely szinte nulla valószínűséggel romlik el. Nyilván ezek a nagy megbízhatóságú berendezések drágák, viszont a hiba költségei adott esetben ezt jóval meghaladhatják. 19. Vonal megállítás Bármely hiba észlelése azonnali beavatkozást von maga után. Nincs idő arra, hogy a hiba kijavításával késlekedjünk. Ezért a gyártási folyamatot ilyen esetben bármely dolgozónak lehetősége, sőt kötelessége megállítani. Fontos követelmény még, hogy a hiba elhárítása után gyorsan és alacsony költséggel újra lehessen indítani a folyamatot. 20. Adatrögzítés és problémamegoldás A hatékony irányítás feltétele, hogy a különböző adatok, információkat a termelő rendszerből rövid idő alatt és nagy pontossággal lehessen megszerezni. Ennek érdekében a JIT termelésben automatikus adatgyűjtő rendszereket alkalmaznak. 21. Csapatmunka Egymás segítése, együttműködés a termelésben, a hibák elhárításában a JIT fontos eleme. Nem kizárólag egyéni munkára van szükség, hanem jól szervezett csapatmunkára.

10 22. Látható irányítás Az irányításhoz döntéseket kell hozni. A gyors döntéshozatalt, a helyzetek felismerését különböző vizuális eszközökkel lehet segíteni. Néhány példa: - fényjelek - szerszámok körvonala a munkaasztalon - SPC kártyák - eredmények kifüggesztése 23. SPC (statisztikai folyamatszabályozás) Jó eszköz az SPC kártya arra, hogy az adatgyűjtést, adatfeldolgozást, a vizuális szemléltetést és a döntések meghozatalát segítse. Így ezek a tevékenységek gyorsabban elvégezhetőek, csökkenti az átfutási időket.

11 SPC-kártyák 24. Tervezés gyárthatóságra A termékek tervezésénél figyelembe kell venni a megvalósítási, gyártási lehetőségeinket. A lehetőségek pontos megvalósítására van szükség a JIT termelésben. 25. Kevés és zárt szállítói kapcsolat A szoros szállító-vevő kapcsolat következménye, hogy nem lehet olyan sok szállítója a vállalatnak. Kevés szállítói kapcsolattal rendelkezik, melyekkel stratégiai partneri viszonyt tart fenn. 26. Gyakori átadás Mivel a JIT kis tételekkel dolgozik, ez azt is jelenti, hogy a kisebb tételeket gyakrabban kell kiszállítani.

12 27. Pontos időre történő gyártás és kiszállítás (On Time Delivery) A készletcsökkentés és átfutási idő csökkentés következménye az OTD. Ha pontosan gyártunk és szállítunk, akkor nem lesz szükség készterméket raktározni, valamint a termék gyorsabban elhagyja a vállalatot, mint hagyományos esetben. 28. Integratív szemlélet Nemcsak JIT, hanem termelésmenedzsment és logisztika elv is az összrendszer optimalizálás. Ennek eredményeképpen csökkenni fognak a készletek, hatékonyabbá válik a működés és a költségkonfliktusok is csökkenthetőek. 29. FIFO A First In First Out elv azt jelenti, hogy az elsőként gyártásba (raktárba) került termék kerül ki onnan először. Vagyis a termékek nem előzik meg egymást a folyamatban. Így a hibás darabok sem maradnak tetszőlegesen hosszú ideig a termelésben, ezzel a módszerrel biztosítható a hibák leggyorsabb azonosítása. A Just In Time termelés elemei után érdemes összefoglalni, miben is különbözik a JIT a hagyományos termeléstől. Az alábbi táblázatban a legfontosabb szempontok alapján összehasonlítjuk a kétféle termelési filozófiát:

13 Szempont Hagyományos termelés JIT termelés Készlet Veszteségforrás. Lekötött, Értéke van. A termelés nem működő tőke. Elrejti a folytonosságának záloga. problémákat. Cél a minél Biztonságot nyújt. alacsonyabb készletszint. Tételnagyság Optimalizálás eredménye. Lehetőleg minél kisebb (készletezési, átállási legyen. költségek) Átállások Minél gyorsabban és Szükséges termelési tényező, alacsony költséggel legyenek veszteségként értelmezhető. megvalósíthatók. A legkedvezőbb ajánlat A szállító stratégiai partner. Szállító elfogadása. Fontosak az Kevés van belőle, szoros alkupozíciók. A szállító kapcsolat szállító-vevő ellenfél. között. Minőség Elfogadott a selejt, a hiba. Nulla hibára való törekvés. Karbantartás Szükség szerint. Megelőző karbantartás. Alkalmazottak Végrehajtók. Dolgozók bevonása a folyamatokba, a folyamatos tökéletesítésbe.

14 4. JIS rendszer Az autógyárak és a beszállítók közötti zavartalan együttműködés jelszava idáig JIT volt, amely mára átalakult. Az éppen időben elvet a nagy autógyáraknál felváltotta a szerelési sorrendnek megfelelő JIS (just in sequence) elv. Lényege: az alkatrészeknek a beépítés időpontjában kell a szerelés helyén rendelkezésre állniuk minimális költségek mellett. Követelmény: a beszállító minél közelebb legyen az autógyárhoz, például annak telephelyén, vagy vele egy ipari parkban. A JIS célja: a termelés időben folyamatosan jó minőségben felesleges lépések kiiktatásával a termelési költségek minimalizálásával az alkatrészek készletezése nélkül valósuljon meg. Az új együttműködés alapja a kibővített vállalat (extended enterprise), például a Daimler- Chrysler autógyár esetében 10 beszállító vesz részt.

15 A JIT és a JIS koncepció közötti különbségek: Szempont JIT JIS Alkatrészek gyártása a beszállító üzemi területén az autógyár üzemi területén Szállítás a beszállító vállalat telephelyéről az autógyárba Alkatrészek tárolása az autógyárban A komplex gyártási folyamat összehangolása van szükséges szükséges nincs nem szükséges nem szükséges Vállalatközi teamek alakítása részben szükséges szükséges Kommunikációs utak (különösen rendkívüli esetekben) Környezetvédelem Szállítási és tárolási költségek hosszabbak a közúti szállítás terheli a környezetet nagyobbak rövidebbek a közúti szállítás nem terheli a környezetet kisebbek 5. Kanban-rendszer, mint termelésirányítási és ütemezési eljárás A kanban-rendszer alkalmazásával nagyon rugalmasan lehet követni a megrendelői igények változását. Elve, hogy a termékkészletek fogyását kell folyamatosan pótolni azaz Termeld azt, amit tegnap felhasználtál. (pull-rendszer) A rendszert a Toyota Motor Corporation-nél dolgozták ki ( 50-es évek elején). Japánul a kanban szó jelentése (kan= kártya, ban=jel) általában: kártya, (illetve látható jelzés) ugyanis klasszikus esetben a rendszer kártyavezérléssel működik. A kanban utasítást tartalmaz valamely művelet elvégzésére! A termelő és a felhasználó között a Kanban-rendszer önszabályozó köröket hoz létre. A kanban-körök úgy működnek, hogy minden felhasználó azonnal jelzi a nála felmerülő hiányt (pl. alkatrész) a termelési láncban előtte állónak. Az igényekkel kapcsolatos információkat az un. Kanban-kártya tartalmazza. Ez a kártya egy olyan nyilvántartó lap, melynek segítségével ütemezik a termelést, feleslegessé téve az ellenőrzést és a diszpécser személyzetet.

16 Háromféle kártyát különböztetünk meg, attól függően milyen utasítás kiadását jelentik: a. Az anyagigénylési kártya (szállítási kártya): felhatalmazást jelent, hogy vételezhetők az anyagok az egyik munkaállomás (vagy üzemrész) output tárolójából és eljuttathatók egy másik munkaállomás (vagy üzemrész) input tárolójába. Tartalma: Termék név Azonosító Mennyiség Célállomás Származási hely b. A termelési kártya: felhatalmazást ad arra, hogy egy terméket legyártsanak és ezzel pótolják az output tárolóból elszállított mennyiséget (vagy segítségével pótolhatók a raktárból kivételezett anyagok). Tartalma: Termék azonosítója Munkafolyamat leírása Felhasználandó anyagok c. Beszállítói kártya: a beszállítónak szolgál jelzésül, hasonló a szállítási kártyához, csak egy külső szállítóhoz juttat információt. A kártyákat gyakran konténernyi mennyiséghez kötik (szabványos, standard méretűek, általában egy sorozat mennyiségét tartalmazzák). A Kanban-kártya felépítése Raktárhely Sori előtároló Kanban Cikkszám Belső csomagolás neve és Alkatrész neve Nyomtatás dátuma, ideje Zónakód Megjegyzés

17 A sori címke elhelyezése Beszélhetünk: o Egykártyás rendszerről: csak szállítási kártyát használ o Kétkártyás rendszerről: szállítási és termelési kártya is van (széles termékskála esetén) A kanban-rendszer előnyei: jelentősen csökkenti a készletszinteket rugalmas (gyorsan reagál a változásokra) csökkenti az átfutási időket megelőzi a túltermelést minimalizálja a hulladékot átláthatóvá teszi az anyagáramlást csökken az anyagféleségek keveredésének lehetősége felelősséget ruház a dolgozóra egyszerűsödik az anyagáramlással kapcsolatos adminisztrációs tevékenység. A kanban-rendszer hátrányai: szigorú munkafegyelmet igényel szabványosított csomagolást tesz szükségessé (raklapok, ládák, stb.) lokális optimumokat ad.

18 A kanban-rendszer szabályai: csak standard konténert lehet alkalmazni, meghatározott mennyiséggel a konténert nem szabad a szállítási kártya nélkül elmozdítani soha nem szabad gyártást kezdeni a termelési kártya nélkül törekedni kell a kártyák számának minimalizálására (készletek csökkentése) Kanban-rendszer feltételei: Alkatrészekre vonatkozó belső adatok (Raktár, sori lokáció, belső csomagolás) KCS: - Összes Kanban kártya beolvasása - Kinyomtatott lista összehasonlítása a Kanban kártyákkal - Hibás Kanban kártyák kicserélése Alkatrész mennyiség a körfolyamatban Alkatrészek fõ adatai MGO Raktár: - Üres Kanban ládák lerakása TERMELÉS KANBAN KÁRTYA BEOLVASÁS (KCS) Raktár: - Kanban ládák gyűjtése Szerelősor: - Kanban-kártyák gyűjtése Üres Kanban ládák szállítása a raktárba START VËGE Kanban ládák szállítása a sorhoz Fontos megjegyezni, hogy a Kanban-rendszer nem azonos a JIT rendszerrel, bár a nagy rugalmasság miatt itt is elérhető azonnali szállítás, azonban mindig szükség van, un. pufferrekre, ami a JIT elv szerint felesleges készlettartást jelent.

19 Tényezők Kanban termelési filozófia Nyugati termelési filozófia Anyagkészl etek léte és nagysága Hátrány: Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a készlettől megszabaduljunk. Előny: Védelmet nyújt a tervezési hibák, gépproblémák és szállítási késések ellen. A nagyobb készlet nagyobb biztonságot Tételnagysá g megállapítá sa Technológia i átállások kivitelezése Tartalék berendezése k Szállítók Célja: Csak a közvetlen szükségletek fedezése, azaz mind a gyártott, mind a vásárolt alkatrészeknél minimális készletfeltöltési mennyiségekre kell törekedni. Lényeges szempont: A gépek átállását rendkívül gyorsan lehessen végrehajtani, így a termelésre gyakorolt hatásuk minimális legyen. (Célszerű más beállítással több gépet felszerelni, hogy az átállításra ne legyen szükség.) A gyors átállás lehetővé teszi a kis tételek gazdaságos gyártását, valamint a legkülönbözőbb alkatrészek sűrű válogatását. Nincs rájuk szükség: Problémák esetén meg kell keresni, és kiküszöbölni az okokat. A korrekciós folyamatot segíti, ha a tartalékberendezések száma kicsi, így hamar felszínre kerül a probléma megoldásának szükségessége. Munkatársak: Beletartoznak a csapatba, teljesítik a vevő igényeket, a vevő pedig úgy tekinti a szállítókat, mintha saját gyárának kiterjesztései lennének. jelent. Lehetőség: Az optimális készletnagyságot megadó összefüggéseket mindig módosítják, megfelelő egyensúlyt keresve a készletezési költségek és az átállási költségek között (lásd számítási feladatok). Nem lényeges szempont: Rendszerint a maximális teljesítmény a cél. Ritkán helyeznek hangsúlyt a gyors átállás megvalósítására. Szükséges beruházás: A tartalékberendezések - az előző műveletnél felmerülő probléma esetén - lehetővé teszik a technológiai folyamatban kedvező műveletek folytatását, másrészt a tartalékberendezések különböző további - munkalehetőségeket kínálnak, így jobban össze lehet hozni a különböző szaktudású dolgozókat és a különböző teljesítményű gépeket, mindez hozzájárul a termelőtevékenység hatékonyságának javulásához. Ellenfelek: Több beszerzési forrás alkalmazása az általános, akiket versenyeztetnek többféle szempont alapján - egymással.

20 6. Disztribúciós erőforrás tervezés (DRP) Elosztási erőforrás tervezés (DRP: Distribution Resource Planning): az MRP módszereit használja elosztási funkciókban, azaz felosztja a termék útját a gyártástól a fogyasztóig különböző fázisokra (tárolási, szállítási módokra) annak érdekében, hogy minimalizálja az átfutási időt és a költségeket A DRP alapjaiban disztribúciós erőforrás tervezés, melynek célja a kereskedelmi elosztó tevékenység hatékonyságának fokozása, azaz: a késztermékek áramlásának, tárolásának, piacra juttatásának elősegítése. A DRP a vásárlói igényekből indul ki, azokat független igényként kezelve és visszafelé haladva számolja ki azt a megvalósítható és gazdaságos tervet, olyan mélységig eljutva az ellátási láncban, amennyire csak lehetséges, mellyel a termékek az adott helyekre eljuttathatók. Az előrejelzéseket időintervallumokban, összefoglalóan határozza meg, figyelembe véve a várható megrendeléseket, tervezett akciókat stb. A összefoglalt igényekre alapozva kidolgozza az időben ütemezett elosztási tervet, mely alapján a rendelkezésre álló termékkészletek - a gyárakból és raktárakból - megérkeznek a fogyasztókhoz. A DRP célja: előrejelzések készítése a jövőben várható igényekről, a múltbeli adatok felhasználása helyett, állandó nagyságú átfutási idők alkalmazása, amivel a biztonsági készletek szintje csökkenthető, a fő gyártási program és a beszállítók illetve vevők koordinálása az MRP / MRP II. segítségével. A DRP az MRP szolgáltatásain túlmenően fokozottabban képes a tényleges piaci igények felmérésére, és jobban biztosítja a termékek rendelkezésre állását és időzített kiszállítását. A legjelentősebb eltérés, hogy a DRP képes igazodni a rendelési szokásokhoz, azok változásához, a ténylegesen felmerülő vásárlói igényekhez. A DRP az egész rendszer készletszükségletét figyeli, nemcsak egy egy vállalati egység készletgazdálkodását segíti.

21 A DRP előnyei: az egész logisztikai csatornára nézve egységes információs rendszert alkalmaz, elősegítve az integrált tervezést, kompatibilis az MRP-vel, bemutatja a tervezett jövőbeli szállításokat, így segítve a raktárak és szállítási folyamatok tervezését és munkáját.

Hagyományos termelésirányítási módszerek:

Hagyományos termelésirányítási módszerek: Hagyományos termelésirányítási módszerek: - A termelésirányítás határozza meg, hogy az adott termék egyes technológiai műveletei - melyik gépeken vagy gépcsoportokon készüljenek el, - mikor kezdődjenek

Részletesebben

A technológiai berendezés (M) bemenő (BT) és kimenő (KT) munkahelyi tárolói

A technológiai berendezés (M) bemenő (BT) és kimenő (KT) munkahelyi tárolói 9., ELŐADÁS LOGISZTIKA A TERMELÉSIRÁNYÍTÁSBAN Hagyományos termelésirányítási módszerek A termelésirányítás feladata az egyes gyártási műveletek sorrendjének és eszközökhöz történő hozzárendelésének meghatározása.

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 2. Előadás A beszerzési logisztika alapjai Beszerzési logisztika feladata/1 a termeléshez szükséges: alapanyagok

Részletesebben

Készítette: Juhász Ildikó Gabriella

Készítette: Juhász Ildikó Gabriella 14. tétel Egy kft. logisztikai költséggazdálkodása a számviteli adatok szerint nem megfelelő, ezért a számviteli vezetővel együttműködve a logisztikai vezető számára meghatározták a szolgáltatási rendszer

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 5. Előadás Elosztási folyamat A klasszikus elosztási logisztikai rendszer Az elosztási logisztikai rendszer:

Részletesebben

Dr. Fodor Zita egyetemi docens

Dr. Fodor Zita egyetemi docens Záróvizsga tételek Dr. Fodor Zita egyetemi docens 18. tétel Ismertesse a logisztikai és a marketingfunkciók kölcsönhatásait, valamint az integrált logisztikai (teljes)költségkoncepciót! Területek beszerzés

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 7. Előadás Készáruraktár készletmenedzsmentje A készletmenedzsment feladata A készletmenedzsment feladata

Részletesebben

A vállalti gazdálkodás változásai

A vállalti gazdálkodás változásai LOGISZTIKA A logisztika területei Szakálosné Dr. Mátyás Katalin A vállalti gazdálkodás változásai A vállalati (mikro)logisztika fő területei Logisztika célrendszere Készletközpontú szemlélet: Anyagok mozgatásának

Részletesebben

Logisztikai rendszer. Kis- és középvállalkozások. Általános jellemzők Ügyvezetés I. és II.

Logisztikai rendszer. Kis- és középvállalkozások. Általános jellemzők Ügyvezetés I. és II. Kis- és középvállalkozások Ügyvezetés I. és II. 1 Logisztikai rendszer 2 Általános jellemzők Anyagi jellegű folyamatok Anyagáramlások (helyváltoztatás) (kereskedelem) Anyagátalakulások (fizikai, kémia)

Részletesebben

A logisztika feladata, célja, területei

A logisztika feladata, célja, területei A logisztika feladata, célja, területei A logisztika feladata: Anyagok és információk rendszereken belüli és rendszerek közötti áramlásának tervezése, irányítása és ellenőrzése, valamint a vizsgált rendszerben

Részletesebben

2651. 1. Tételsor 1. tétel

2651. 1. Tételsor 1. tétel 2651. 1. Tételsor 1. tétel Ön egy kft. logisztikai alkalmazottja. Ez a cég új logisztikai ügyviteli fogalmakat kíván bevezetni az operatív és stratégiai működésben. A munkafolyamat célja a hatékony készletgazdálkodás

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 3. Előadás A beszerzési logisztikai folyamat Design tervezés Szükséglet meghatározás Termelés tervezés Beszerzés

Részletesebben

Korszerű termelésszervezési eljárások

Korszerű termelésszervezési eljárások Korszerű termelésszervezési eljárások 2010.10.25. 1. Just In Time (Éppen időben) módszer Termeld ma azt, amire holnap szükség van. A JIT-elv négy alapeleme: nincs raktárkészlet rövid szállítási idők kis

Részletesebben

GLOBÁLIZÁLT BESZERZÉS ÉS ELOSZTÁS A LOGISZTIKÁBAN

GLOBÁLIZÁLT BESZERZÉS ÉS ELOSZTÁS A LOGISZTIKÁBAN 3. EŐADÁS GOÁIZÁT ESZZÉS ÉS EOSZTÁS A OGISZTIKÁAN A termelés globalizációjának, a késleltetett termelés következménye, hogy két kapcsolódó láncszem a beszerzés és elosztás is globalizálódik. A globalizált

Részletesebben

Termelési folyamat logisztikai elemei

Termelési folyamat logisztikai elemei BESZERZÉSI LOGISZTIKA Termelési logisztika Beszállítás a technológiai folyamat tárolójába Termelés ütemezés Kiszállítás a technológiai sorhoz vagy géphez Technológiai berendezés kiválasztása Technológiai

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 4. Előadás Beszerzési logisztikai stratégiák Beszerzési logisztikai stratégiák BESZÁLLÍTÓ Beszállítás, ütemezés

Részletesebben

1. fejezet: A logisztika-menedzsment alapjai. ELDÖNTENDŐ KÉRDÉSEK Válassza ki a helyes választ!

1. fejezet: A logisztika-menedzsment alapjai. ELDÖNTENDŐ KÉRDÉSEK Válassza ki a helyes választ! 1. fejezet: A logisztika-menedzsment alapjai ELDÖNTENDŐ KÉRDÉSEK Válassza ki a helyes választ! 1. A logisztika és az ellátásilánc-menedzsment különbsége abban áll, hogy a logisztika a szervezeten kívüli,

Részletesebben

Beszerzési logisztikai folyamat

Beszerzési logisztikai folyamat BESZÁLLÍTÓ Beszállítás, ütemezés Beszerzési logisztika Szállítási mód és eszköz megválasztása Beszállítás Beszerzési folyamat: - igények meghatározása, - ajánlatkérés és feldolgozás, - beszállítók kiválasztása,

Részletesebben

Ügyfelünk a Grundfos. Központi raktár, egy helyre összpontosított erőforrások

Ügyfelünk a Grundfos. Központi raktár, egy helyre összpontosított erőforrások Ügyfelünk a Grundfos Központi raktár, egy helyre összpontosított erőforrások Összefoglalás A Grundfos globális viszonylatban vezető szerepet tölt be a szivattyúágazatban. A dán vállalat jelenléte Magyarországon

Részletesebben

Ellátási Lánc Menedzsment

Ellátási Lánc Menedzsment Ellátási Lánc Menedzsment A 21. század első évtizedeire a nemzetközi verseny erősödése a termék-életciklusok rövidülése a magasabb minőségi szinten és alacsonyabb fogyasztói árakon történő fogyasztói igény

Részletesebben

GLOBÁLIZÁLT BESZERZÉS ÉS ELOSZTÁS A LOGISZTIKÁBAN

GLOBÁLIZÁLT BESZERZÉS ÉS ELOSZTÁS A LOGISZTIKÁBAN GOBÁIZÁT BESZERZÉS ÉS EOSZTÁS A OGISZTIKÁBAN A globalizációjának, a késleltetett következménye, hogy két kapcsolódó láncszem a beszerzés és elosztás is globalizálódik. A globalizált beszerzésnek és elosztásnak

Részletesebben

8., ELŐADÁS VIRTUÁLIS LOGISZTIKAI KÖZPONTOK ALKALMAZÁSAI. Klaszter, mint virtuális logisztikai központ

8., ELŐADÁS VIRTUÁLIS LOGISZTIKAI KÖZPONTOK ALKALMAZÁSAI. Klaszter, mint virtuális logisztikai központ 8., ELŐADÁS VIRTUÁLIS LOGISZTIKAI KÖZPONTOK ALKALMAZÁSAI Klaszter, mint virtuális logisztikai központ Feladatai: a beszállítói feladatok kis és középvállalatok versenyképességeinek fokozása érdekében,

Részletesebben

3. A logisztikai szemlélet jellemzői. Készítette: Juhász Ildikó Gabriella

3. A logisztikai szemlélet jellemzői. Készítette: Juhász Ildikó Gabriella 3. A logisztikai szemlélet jellemzői 1 A logisztika új menedzsment szemléletet jelent a gazdaságban. Kialakulásának oka: élesedő versenyhelyzet a piacon A termék minőség mellett a kapcsolódó szolgáltatás

Részletesebben

Karbantartási filozófiák. a karbantartás szervezetére és a folyamat teljes végrehajtására vonatkozó alapelvek rendszere.

Karbantartási filozófiák. a karbantartás szervezetére és a folyamat teljes végrehajtására vonatkozó alapelvek rendszere. Karbantartási filozófiák a karbantartás szervezetére és a folyamat teljes végrehajtására vonatkozó alapelvek rendszere. TPM Total Productive Maintanance Teljeskörű hatékony karbantartás, Termelésbe integrált

Részletesebben

Beszállítás AR Gyártási folyamat KR

Beszállítás AR Gyártási folyamat KR 3. ELŐADÁS TERMELÉSI FOLYAMATOK STRUKTURÁLÓDÁSA 1. Megszakítás nélküli folyamatos gyártás A folyamatos gyártás lényege, hogy a termelési folyamat az első művelettől az utolsóig közvetlenül összekapcsolt,

Részletesebben

A kontrolling a megoldások alappillére. Mátyásföldi Imre LogControl Kft.

A kontrolling a megoldások alappillére. Mátyásföldi Imre LogControl Kft. A kontrolling a megoldások alappillére Mátyásföldi Imre LogControl Kft. A Logisztikai szolgáltatás modellje B XD T1 T2 AR T KR XD Megrendelő Beszállító Beszállítás Alapanyag Raktár Termelés Készáru Raktár

Részletesebben

Vezetői információs rendszer

Vezetői információs rendszer Vezetői információs rendszer A stratégiai tervezés (általában a tervezés) elemzések, döntések, választások sorozata, melynek során a stratégiai menedzsmentnek elemeznie kell a környezetet, a szervezet

Részletesebben

ÁLTALÁNOS LOGISZTIKAI STRATÉGIÁK

ÁLTALÁNOS LOGISZTIKAI STRATÉGIÁK ÁLTALÁNOS LOGISZTIKAI STRATÉGIÁK A logisztikai stratégiákat egyrészt a teljes vállalati logisztikai rendszer egészének kialakításánál, működtetésénél kell figyelembe venni, másrészt az alrendszereknél.

Részletesebben

Vállalati modellek. Előadásvázlat. dr. Kovács László

Vállalati modellek. Előadásvázlat. dr. Kovács László Vállalati modellek Előadásvázlat dr. Kovács László Vállalati modell fogalom értelmezés Strukturált szervezet gazdasági tevékenység elvégzésére, nyereség optimalizálási céllal Jellemzői: gazdasági egység

Részletesebben

Beszerzési logisztikai folyamat tervezése

Beszerzési logisztikai folyamat tervezése 1 2 Beszerzési logisztikai folyamat tervezése 3 1. Igények meghatározása, előrejelzése. 2. Beszerzési piac feltárása. 3. Ajánlatkérés. 4. Ajánlatok értékelése, beszállítók kiválasztása. 5. Áruk megrendelése.

Részletesebben

I. Beszerzés (ellátás)

I. Beszerzés (ellátás) I. Beszerzés (ellátás) A beszerzési logisztika célja: A vállalat számára, a szükségleteknek megfelelően és költségtakarékosan beszerezni: az alap-, segéd-, üzemanyagokat, kereskedelmi és félkész árukat

Részletesebben

Miskolci Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék. 1. fólia

Miskolci Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék. 1. fólia Miskolci Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék 1. fólia Miskolci Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék 2. fólia 3. fólia Külső anyagmozgatás elemei Szállítás. közúti, vasúti, vízi, légi,

Részletesebben

Gyártási mélység változásának tendenciája

Gyártási mélység változásának tendenciája Gyártási mélység változásának tendenciája 1 Make-or-Buy döntés szükségessége 2 Make or Buy döntés lehet: egy konkrét megrendelés esetére, egy meghatározott időszakra, amíg a feltételek, adottságok nem

Részletesebben

Beszerzési logisztikai folyamat tervezése

Beszerzési logisztikai folyamat tervezése 1 2 Beszerzési logisztikai folyamat tervezése 3 1. Igények meghatározása, előrejelzése. 2. Beszerzési piac feltárása. 3. Ajánlatkérés. 4. Ajánlatok értékelése, beszállítók kiválasztása. 5. Áruk megrendelése.

Részletesebben

1. ábra A hagyományos és a JIT-elvű beszállítás összehasonlítása

1. ábra A hagyományos és a JIT-elvű beszállítás összehasonlítása hagyományos beszállítás JIT-elvû beszállítás az utolsó technikai mûvelet a beszállítás minõségellenõrzés F E L H A S Z N Á L Ó B E S Z Á L L Í T Ó K csomagolás raktározás szállítás árubeérkezés minõségellenõrzés

Részletesebben

LOGISZTIKA FOGALMA, ALAP KÉRDÉSEI

LOGISZTIKA FOGALMA, ALAP KÉRDÉSEI LOGISZTIKA FOGALMA, ALAP KÉRDÉSEI Történelmi áttekintés Római Birodalom: Marcus Terentius Varro: Logisticon c. mőve A római hadseregben a logistas-ok biztosították a hadtápellátást. Középkor: Baron de

Részletesebben

Információtartalom vázlata

Információtartalom vázlata 1. Ön azt a feladatot kapta munkahelyén, hogy mutassa be tanuló társainak, hogyan épül fel a korszerű logisztikai rendszer, és melyek a feladatai. Miről fog beszélni? Információtartalom vázlata - logisztika

Részletesebben

Anyagmozgatás és gépei. 1. témakör. Egyetemi szintű gépészmérnöki szak. MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék.

Anyagmozgatás és gépei. 1. témakör. Egyetemi szintű gépészmérnöki szak. MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék. Anyagmozgatás és gépei tantárgy 1. témakör Egyetemi szintű gépészmérnöki szak 2006-07. II. félév MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék Miskolci Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék

Részletesebben

Pályázattal támogatott Egészségesen karcsú Lean menedzsment rendszerek

Pályázattal támogatott Egészségesen karcsú Lean menedzsment rendszerek VII. Országos Tanácsadói Konferencia Innováció növekedés - fenntarthatóság Pályázattal támogatott Egészségesen karcsú Lean menedzsment rendszerek Toldi Sándor ügyvezető igazgató, Pannon-Quality Menedzsment

Részletesebben

Make or Buy döntés filozófiája

Make or Buy döntés filozófiája Make or Buy döntés filozófiája Make or Buy döntés lehet: - egy konkét megrendelés esetére, - egy meghatározott időszakra, amíg a feltételek, adottságok nem változnak. A vásárlást kizáró esetek - A kívánt

Részletesebben

Termeléstervezés, termelésirányítás. Logisztikai szempontok

Termeléstervezés, termelésirányítás. Logisztikai szempontok Termeléstervezés, termelésirányítás Logisztikai szempontok A termeléstervezésről általában A folyamatokat mindig újra kell tervezni, valahányszor: bevezetünk egy új terméket, megváltoztatjuk a régi terméket,

Részletesebben

BME MVT. Dr. Topár József 1. Minőségmenedzsment MSc_ /2013 II felév

BME MVT. Dr. Topár József 1. Minőségmenedzsment MSc_ /2013 II felév 1 Bevezettük az ISO-t, aztán foglalkoztunk a TQM-mel, belevágtunk a SixSigmába, most pedig Leanezünk..?????? Módszer? Divat???? Vezetési eszköz? Gondolkodás mód?????? 2 3 Dr. Topár József 1 1. generáció

Részletesebben

1. ábra Termelő vállalat logisztikai rendszerének kapcsolatai

1. ábra Termelő vállalat logisztikai rendszerének kapcsolatai Elosztó raktár Bank Logisztikai vállalat VÁM Adó, Tbj Felhasználók Vállalat Vállalati m enedzsm ent (Logisztikai menedzsment Tulajdonosok Pénzügyszámvitel Termelési rendszer (Term elés tervezés és irányítás)

Részletesebben

Vállalatgazdaságtan. Minden, amit a Vállalatról tudni kell

Vállalatgazdaságtan. Minden, amit a Vállalatról tudni kell Vállalatgazdaságtan Minden, amit a Vállalatról tudni kell 1 Termelési rendszer vizsgálata 2 képzeljük el az alábbi helyzetet örököltünk egy gyárat mit csináljunk vele? működtessük de hogyan? Hogyan működik

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék. Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék. Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Megoldásjavító szabályzókör A Kybernos egyszerűsített modellje Klasszikus termelésirányítási

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék 2016/17 1. félév 4. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens A termelésinformatika alapjai

Részletesebben

ANYAGÁRAMLÁS ÉS MŰSZAKI LOGISZTIKA

ANYAGÁRAMLÁS ÉS MŰSZAKI LOGISZTIKA ANYAGÁRAMLÁS ÉS MŰSZAKI LOGISZTIKA Raktár készletek, raktározási folyamato ELŐADÁS I. é. Szabó László tanársegéd BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék

Részletesebben

TERMELÉSIRÁNYÍTÁS A HERBÁRIUM2000 KFT.-BEN

TERMELÉSIRÁNYÍTÁS A HERBÁRIUM2000 KFT.-BEN TERMELÉSIRÁNYÍTÁS A HERBÁRIUM2000 KFT.-BEN Miben különbözik egy KKV és egy Multi optimalizálása? Tartalom Herbárium 2000. Kft bemutatása A készlet és a termelésirányítás kezelése a projekt előtt, problémák

Részletesebben

Logisztika A. 2. témakör

Logisztika A. 2. témakör Logisztika A tantárgy 2. témakör Beszerzési-, termelési-, elosztási-, újrahasznosítási logisztika feladata MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék Beszerzési logisztika Beszállító Vevõ Áruátvétel

Részletesebben

Anyagmozgatás és gépei. 1. témakör. Egyetemi szintű gépészmérnöki szak. MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék.

Anyagmozgatás és gépei. 1. témakör. Egyetemi szintű gépészmérnöki szak. MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék. Anyagmozgatás és gépei tantárgy 1. témakör Egyetemi szintű gépészmérnöki szak 2004-05. II. félév MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék Miskolci Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék

Részletesebben

5. előadás: Magasraktárak, raktári folyamatok irányítása, készletezés

5. előadás: Magasraktárak, raktári folyamatok irányítása, készletezés 5. előadás: Magasraktárak, raktári folyamatok irányítása, készletezés Magasraktározási rendszerek Elterjedésének okai: korszerű elosztási rendszerek fejlődése termelési folyamatok automatizálása raktártechnika

Részletesebben

A Lean alapelvének megvalósulása: Információ áramlás VSM

A Lean alapelvének megvalósulása: Információ áramlás VSM A Lean alapelvének megvalósulása: Információ áramlás VSM Péczely György A.A. Stádium Kft. gyorgy.peczely@aastadium.hu 20/330 5545 Tartalom Mi a Lean? Hatékonyság A vállalatról Előzmények A felmérés Az

Részletesebben

FMEA tréning OKTATÁSI SEGÉDLET

FMEA tréning OKTATÁSI SEGÉDLET FMEA tréning OKTATÁSI SEGÉDLET 1. Hibamód és hatás elemzés : FMEA (Failure Mode and Effects Analysis) A fejlett nyugati piacokon csak azok a vállalatok képesek hosszabbtávon megmaradni, melyek gazdaságosan

Részletesebben

CÉGISMERTETŐ AUTÓIPARI BESZÁLLÍTÓK RÉSZÉRE BI-KA LOGISZTIKA KFT. Szállítmányozás, Raktározás Komplex logisztikai szolgáltatások

CÉGISMERTETŐ AUTÓIPARI BESZÁLLÍTÓK RÉSZÉRE BI-KA LOGISZTIKA KFT. Szállítmányozás, Raktározás Komplex logisztikai szolgáltatások CÉGISMERTETŐ AUTÓIPARI BESZÁLLÍTÓK RÉSZÉRE BI-KA LOGISZTIKA KFT. Szállítmányozás, Raktározás Komplex logisztikai szolgáltatások RÖVID CÉGISMERTETŐ SZÁMOKBAN - 20 éve vagyunk jelen szállítmányozás, raktározás,

Részletesebben

Rugalmas gyártócellák kialakítása

Rugalmas gyártócellák kialakítása Rugalmas gyártócellák kialakítása Miért van szükség gyártócellák kialakítására? Hagyományosan a termelő vállalatok felépítése nem folyamat-, hanem technológia szemléletű. Ez azt jelenti, hogy korábban

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM. LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01. Szolnok

KÉPZÉSI PROGRAM. LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01. Szolnok KÉPZÉSI PROGRAM LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01 Szolnok 2014 Megnevezése A képzési program Logisztikai ügyintéző OKJ azonosító 54 345 01 A képzés során megszerezhető kompetenciák rendelések,

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM és a 12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM és a 12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM és a 12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 345 01 Logisztikai ügyintéző Tájékoztató A vizsgázó

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM és a 12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM és a 12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM és a 12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 345 01 Logisztikai ügyintéző Tájékoztató A vizsgázó

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 6. Előadás JIT elvű elosztási folyamat A JIT elvű elosztás jellemzői napjainkban kerültek kialakításra. alkalmazása

Részletesebben

A Z A N Y A G É S K É S Z L E T G A Z D Á L K O D Á S I R E N D S Z E R V I Z S G Á L A T A L O G I S Z T I K A I S Z E M P O N T O K A L A P J Á N

A Z A N Y A G É S K É S Z L E T G A Z D Á L K O D Á S I R E N D S Z E R V I Z S G Á L A T A L O G I S Z T I K A I S Z E M P O N T O K A L A P J Á N Controlling A Z A N Y A G É S K É S Z L E T G A Z D Á L K O D Á S I R E N D S Z E R V I Z S G Á L A T A L O G I S Z T I K A I S Z E M P O N T O K A L A P J Á N Az anyagok osztályozása és számbavétele Nyersanyagnak

Részletesebben

JIT = KARCSÚSÍTOTT TERMELÉS= ÉPPEN IDŐBEN ELVRE ÉPÜLŐ RENDSZER. Japánban kifejlesztve. A keresletet és kínálatot összekapcsolja

JIT = KARCSÚSÍTOTT TERMELÉS= ÉPPEN IDŐBEN ELVRE ÉPÜLŐ RENDSZER. Japánban kifejlesztve. A keresletet és kínálatot összekapcsolja JIT JUST IN TIME 1 JIT = KARCSÚSÍTOTT TERMELÉS= ÉPPEN IDŐBEN ELVRE ÉPÜLŐ RENDSZER Japánban kifejlesztve A keresletet és kínálatot összekapcsolja 2 A JIT legfontosabb 8 vezérelve: 1) A pazarlás elkerülése

Részletesebben

Logisztikai rendszerek. Termelési logisztika

Logisztikai rendszerek. Termelési logisztika Logisztikai rendszerek Termelési logisztika Termelési logisztika A termelési logisztika a mőködési területek jellegzetessége szerint a mikrologisztika, ezen belül a vállalati logisztika legmeghatározóbb

Részletesebben

Termelés- és szolgáltatásmenedzsment

Termelés- és szolgáltatásmenedzsment Termelés- és szolgáltatásmenedzsment egyetemi adjunktus Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Termelés- és szolgáltatásmenedzsment 13. Előrejelzési módszerek 14. Az előrejelzési modellek felépítése

Részletesebben

Értékáram elemzés szoftveres támogatással. Gergely Judit 2013. 03. 01. Lean-klub

Értékáram elemzés szoftveres támogatással. Gergely Judit 2013. 03. 01. Lean-klub Értékáram elemzés szoftveres támogatással Gergely Judit 2013. 03. 01. Lean-klub Tartalom Az Értékáram és elemzésének szerepe a Leanben Értékáram modellezés és elemzés Esetpélda: termelő folyamat Képzeletbeli

Részletesebben

1964 IBM 360 1965 DEC PDP-8

1964 IBM 360 1965 DEC PDP-8 VIIR Vállalatirányítási Integrált Információs rendszerek I. (Történeti áttekintés - TEI) Szent István Egyetem Információgazdálkodási Tanszék 2006. 1 Ki mikor kapcsolódott be az információs társadalomba?

Részletesebben

TPM egy kicsit másképp Szollár Lajos, TPM Koordinátor

TPM egy kicsit másképp Szollár Lajos, TPM Koordinátor TPM egy kicsit másképp Szollár Lajos, TPM Koordinátor 2013.06.18 A TPM A TPM a Total Productive Maintenance kifejezés rövidítése, azaz a teljes, a gyártásba integrált karbantartást jelenti. A TPM egy állandó

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Vállalati és termelési logisztika 102. lecke Vállalat célja: fogyasztói

Részletesebben

Készlet menedzsment. R i. R max R 4 R 2 R 3 R 1. R min. Készletfogyás: K észletmenedzselés: a. Periodikus után pótlás, elhanyagolható rendelési idő

Készlet menedzsment. R i. R max R 4 R 2 R 3 R 1. R min. Készletfogyás: K észletmenedzselés: a. Periodikus után pótlás, elhanyagolható rendelési idő Készlet menedzsment Készletfogyás: i t K észletmenedzselés: a. Periodikus után pótlás, elhanyagolható rendelési idő 1 2 3 4 max min T T T T t b. Azonos pótlási mennyiség, elhanyagolható pótlási idő max

Részletesebben

Gyártási termelési folyamat és a Microsoft Dynamics AX 2012 R2 logisztikai szolgáltatások

Gyártási termelési folyamat és a Microsoft Dynamics AX 2012 R2 logisztikai szolgáltatások Gyártási termelési folyamat és a Microsoft Dynamics AX 2012 R2 logisztikai szolgáltatások Ez a dokumentum gépi fordítással készült, emberi beavatkozás nélkül. A szöveget adott állapotában bocsátjuk rendelkezésre,

Részletesebben

VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Döntési Alapfogalmak

VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Döntési Alapfogalmak Vállalkozási VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Illés B. Csaba Előadó: Dr. Gyenge Balázs Az ökonómiai döntés fogalma Vállalat Környezet Döntések sorozata Jövő jövőre vonatkozik törekszik

Részletesebben

IV/5. sz. melléklet: Beszerzési, logisztikai funkcionális specifikáció

IV/5. sz. melléklet: Beszerzési, logisztikai funkcionális specifikáció IV/5. sz. melléklet: Beszerzési, logisztikai funkcionális specifikáció 1. A követelménylista céljáról Jelen követelménylista (mint a GOP 2.2. 1 / KMOP 1.2.5 pályázati útmutató melléklete) meghatározza

Részletesebben

Stratégiai döntések a húzó rendszer bevezetése során

Stratégiai döntések a húzó rendszer bevezetése során Stratégiai döntések a húzó rendszer bevezetése során dr. Veresegyházy Róbert Benchmarking Bt. a Produktivitás Csoport tagja 2005. március 1. Tartalom Visszatekintés: a korszerû módszerek elterjedtsége

Részletesebben

Kedves Partnerünk! BEVEZETÉS/ELŐSZÓ

Kedves Partnerünk! BEVEZETÉS/ELŐSZÓ Göngyölegkatalógus BEVEZETÉS/ELŐSZÓ Kedves Partnerünk! 2 Knorr-Bremse Csoport a technológia A piacvezetőjeként több mint egy évszázada folyamatos fejlődést mutat fel az ágazatban a gyártás, a fejlesztés

Részletesebben

Termelés- és szolgáltatásmenedzsment Részidős üzleti mesterszakok

Termelés- és szolgáltatásmenedzsment Részidős üzleti mesterszakok egyetemi docens Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék kallo@mvt.bme.hu Tudnivalók Segédanyagok Jegyzet, előadásvázlatok, munkafüzet Példatár, konzultáció, képletgyűjtemény Elméleti kérdések kidolgozása

Részletesebben

Üdvözölöm a Synchro Game termelési szimulációs tréning. résztvevőit a Festo nevében

Üdvözölöm a Synchro Game termelési szimulációs tréning. résztvevőit a Festo nevében Üdvözölöm a Synchro Game termelési szimulációs tréning résztvevőit a Festo nevében Hargitai Géza Festo Didactic Hargitai Géza Synchro Plan termelési szimuláció 12.11.2007 1 Milyen elvárásoknak kell megfelelni

Részletesebben

Lean menedzsment alapjai - tételek

Lean menedzsment alapjai - tételek Lean menedzsment alapjai - tételek Az alábbi tételek visszaköszönnek majd a vizsgán. A válaszok a főbb kiindulási gondolatokat közlik, természetesen mindegyikhez átfogóbb (kidolgozott) válaszokat kell

Részletesebben

Példa. Job shop ütemezés

Példa. Job shop ütemezés Példa Job shop ütemezés Egy üzemben négy gép működik, és ezeken 3 feladatot kell elvégezni. Az egyes feladatok sorra a következő gépeken haladnak végig (F jelöli a feladatokat, G a gépeket): Az ütemezési

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Termelésszervezés tárgyhoz MBA mesterszak

Gyakorló feladatok a Termelésszervezés tárgyhoz MBA mesterszak Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Gyakorló feladatok a Termelésszervezés tárgyhoz MBA mesterszak Készítette: dr. Koltai Tamás egyetemi tanár Budapest, 2012.

Részletesebben

Dr. Kalló Noémi. Termelés- és szolgáltatásmenedzsment. egyetemi adjunktus Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék. Dr.

Dr. Kalló Noémi. Termelés- és szolgáltatásmenedzsment. egyetemi adjunktus Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék. Dr. Termelés- és szolgáltatásmenedzsment egyetemi adjunktus Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Termelés- és szolgáltatásmenedzsment 13. Ismertesse a legfontosabb előrejelzési módszereket és azok gyakorlati

Részletesebben

Termelési logisztika tervezése

Termelési logisztika tervezése Termelési logisztika tervezése Anyagáramlás tervezése: Raktárak, üzemek elhelyezésének tervezése. Az anyagáramlási utak minimálisra adódjanak. A kapcsolódás az anyagmozgató rendszerekhez a legkedvezőbb

Részletesebben

A DREHER hazai ellátási hálózatának optimalizálása

A DREHER hazai ellátási hálózatának optimalizálása Partner in Change A DREHER hazai ellátási hálózatának optimalizálása www.integratedconsulting.hu 1 Supply Chain Management Purchase Production Distribution Service Strategic Planning Supply Chain Optimization

Részletesebben

A KÉSZLETNAGYSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK 6. TÉTEL

A KÉSZLETNAGYSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK 6. TÉTEL A KÉSZLETNAGYSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK SZEREPE ÉS MÓDJAI 6. TÉTEL Készletezés I. Az árukészlet az az árumennyiség, mely a forgalom lebonyolításához nélkülözhetetlen. A készletgazdálkodásra azért van szükség,

Részletesebben

Termelés- és szolgáltatásmenedzsment Részidős üzleti mesterszakok

Termelés- és szolgáltatásmenedzsment Részidős üzleti mesterszakok egyetemi adjunktus Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék kallo@mvt.bme.hu Tematika Bevezetés A termelési, szolgáltatási igény előrejelzése Alapfogalmak, az előrejelzési módszerek osztályozása Előrejelzési

Részletesebben

LOGISZTIKA ÉS GLOBALIZÁCIÓ

LOGISZTIKA ÉS GLOBALIZÁCIÓ LOGISZTIA ÉS GLOBALIZÁCIÓ A piacok globalizálódásának következménye: - nemzeti piacok szükségletét lényegesen meghaladó termelési volumenek valósíthatók meg, - termékek és termékjellemzők változatának

Részletesebben

LEAN 4.0 azaz hogyan tudja a Lean menedzsment az Ipar 4.0-át támogatni és lehetőségeit kiaknázni.

LEAN 4.0 azaz hogyan tudja a Lean menedzsment az Ipar 4.0-át támogatni és lehetőségeit kiaknázni. XXV. NEMZETI MINŐSÉGÜGYI KONFERENCIA LEAN 4.0 azaz hogyan tudja a Lean menedzsment az Ipar 4.0-át támogatni és lehetőségeit kiaknázni. Dr. Németh Balázs Kvalikon Kft. 2018. Szeptember 14. Termelő vállalat

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM. LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01. Szolnok

KÉPZÉSI PROGRAM. LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01. Szolnok KÉPZÉSI PROGRAM LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01 Szolnok 2014 Megnevezése A képzési program Logisztikai ügyintéző OKJ azonosító 54 345 01 ztk rendelések, beszerzések, értékesítés (termék,

Részletesebben

Logisztikai hibák tragikus hatása a cég költségeire. ügyvezető

Logisztikai hibák tragikus hatása a cég költségeire. ügyvezető Logisztikai hibák tragikus hatása a cég költségeire Budapest, 2005. október 27. ügyvezető Szabó Zoltán Az előadás felépítése Ghibli Kft rövid bemutatása Felmérés eredményei és következtetések Néhány logisztikai

Részletesebben

TERMÉKFEJLESZTÉS (BMEGEGE MNTF)

TERMÉKFEJLESZTÉS (BMEGEGE MNTF) TERVEZÉS ELMÉLET ÉS MÓDSZERTAN (BMEGEGE MGTM) TERMÉKFEJLESZTÉS (BMEGEGE MNTF) 10. Előadás Költségszempontú tervezés 2010/2011 II. félév 1 / 17 Ütemterv 2011. tavaszi félév Hét Előadás 1. Tervezési iskolák,

Részletesebben

SONIMA. Az Ön partnere a moduláris üzleti szolgáltatások terén

SONIMA. Az Ön partnere a moduláris üzleti szolgáltatások terén SONIMA Az Ön partnere a moduláris üzleti szolgáltatások terén 1 Moduláris megoldások Manufacturing Gyártás Assembly Szerelés Industrial Ipari Cleaning tisztítás Warehousing Raktározás Logisztika Logistics

Részletesebben

BÁN JÓZSEF FERTİSZÉPLAK SZÉKESFEHÉRVÁR - BUDAPEST. Termelésirányítási és Kereskedelmi Rendszer. VISZK Bt. Székesfehérvár

BÁN JÓZSEF FERTİSZÉPLAK SZÉKESFEHÉRVÁR - BUDAPEST. Termelésirányítási és Kereskedelmi Rendszer. VISZK Bt. Székesfehérvár BÁN JÓZSEF FERTİSZÉPLAK SZÉKESFEHÉRVÁR - BUDAPEST TKR Termelésirányítási és Kereskedelmi Rendszer VISZK Bt Székesfehérvár TKR - Jelentısebb referenciák ( 1997 ) Bán József Kiadva : 2003 október BÁN JÓZSEF

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA 2020 IDEGENNYELVŰ ÜGYVITELI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA 2020 IDEGENNYELVŰ ÜGYVITELI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK IDEGENNYELVŰ ÜGYVITELI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 1. MINTATÉTEL A) Határozza meg a gazdálkodás körébe tartozó fogalmakat: gazdálkodás, termelés és technológia, vállalati

Részletesebben

Készletezés. A készletezés hosszú távú döntései (a készletek nagysága és összetétele)

Készletezés. A készletezés hosszú távú döntései (a készletek nagysága és összetétele) Készletezés Árukészlet: a forgalom lebonyolítását biztosító áruállomány, árumennyiség. Készletezés: a készletekkel kapcsolatos döntések és gyakorlati teendők összessége. A készletezés hosszú távú döntései

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék 2016/17 1. félév 5. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens A termelésinformatika alapjai

Részletesebben

Logisztikai Csapatbajnokság esettanulmány leírás

Logisztikai Csapatbajnokság esettanulmány leírás Logisztikai Csapatbajnokság esettanulmány leírás Háttérinformáció: A gyártó az autóipar egyik vezető Tier 1 es beszállítója, mely globálisan végzi tevékenységét és a világ összes jelentős autógyártó cégének

Részletesebben

Milyen kihívásokat kell a logisztikának kezelni, magas szinten megoldani a globalizált világban?

Milyen kihívásokat kell a logisztikának kezelni, magas szinten megoldani a globalizált világban? 1 fólia Milyen kihívásokat kell a logisztikának kezelni, magas szinten megoldani a globalizált világban? A termelés globalizációja következtében teljesen átalakul a termelő vállalatok struktúrálódása.

Részletesebben

A Lean menedzsment és bevezetése

A Lean menedzsment és bevezetése A Lean menedzsment és bevezetése A mai üzleti környezetben és kiélezett versenyben felértékelődik a vevői igények minnél magasabb szintű kielégítésének képessége. Ami tegnap elég volt, az mára már kevés

Részletesebben

A tételekhez segédeszköz nem használható!

A tételekhez segédeszköz nem használható! A vizsgafeladat ismertetése: A Központi vizsga az alábbi témaköröket foglalja magába: A logisztikai rendszer felépítése Lean elvek érvényesítése A logisztikai információs rendszer elemei és eszközei A

Részletesebben

Az Audi Hungaria Motor Kft. logisztikai rendszere Motorszállító paletta a jelenlegi és a jövőbeni koncepció összehasonlítása

Az Audi Hungaria Motor Kft. logisztikai rendszere Motorszállító paletta a jelenlegi és a jövőbeni koncepció összehasonlítása Motorszállító paletta a jelenlegi és a jövőbeni koncepció összehasonlítása Jelenlegi koncepció Tervezett / jövőbeni koncepció Alapkeret Standard Betét 2x Motorspecifikus Motorspecifikus Tartalma: 1 db

Részletesebben

Anyagmozgatás fejlődésének története

Anyagmozgatás fejlődésének története Anyagmozgatás fejlődésének története 1. fólia súlyerő legyőzése, teher felemelése (emelőgépek); nagy mennyiségű anyagok szállítása (szállítóberendezések); nehéz fizikai munka megkönnyítése (gépesített

Részletesebben

Logisztikai megoldások kis- és középvállalatok részére

Logisztikai megoldások kis- és középvállalatok részére Az előadás címe Logisztikai megoldások kis- és középvállalatok részére 2007.05.07. 2 A vállalatunk Tevékenységi kör: Spedíció Fuvarozás Disztribúció Szerződéses logisztika Komplex logisztikai szolgáltató:

Részletesebben