Solid Edge ST6 újdonságok. Összefoglalás. Előnyök. Új piaci területek nyílnak meg azáltal, hogy még valósághűbb terveket készíthetünk

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Solid Edge ST6 újdonságok. Összefoglalás. Előnyök. Új piaci területek nyílnak meg azáltal, hogy még valósághűbb terveket készíthetünk"

Átírás

1 4. generációs VLC, Edison2 Előnyök Összefoglalás Új piaci területek nyílnak meg azáltal, hogy még valósághűbb terveket készíthetünk Alacsonyabb alkatrész költségek érhetők el anélkül, hogy fel kellene áldoznunk a termék minőségét Még gyorsabban piacra ju athatjuk a termékeket az innova v vizuális adatkezelésnek köszönhetően A más rendszerekből származó adatok egyszerűen és gyorsan átvehetők a szellemi tulajdon védelme melle Több mint 1300 felhasználói kérés került be a szo verbe Az iparág-vezető Solid Edge ST6 szo verbe több mint 1300 felhasználói fejlesztési igény került be, melyek révén a cégek jobb termékeket tervezhetnek, gyorsabban lezárhatják projektjeiket, a költségeik minimalizálása melle. Ebben a verzióban lehetőség nyílik még többféle termék megtervezésére, kezdve a formaterveze ergonomikus alkatrészektől egészen a sajtolt lemezalkatrészekig; az alkatrészek illesztésének és pozícionálásának op malizálására automa zált eszközökkel; valamint könnyebbé tehe az összete tervezési adatok és mérnöki változtatások menedzselését és vizuális megértését.

2 A tervezés új szintje Új tervezési és együ működési eszközök segí k a szerelések létrehozását és dokumentálását. Az innova v szinkronmodellezési technológiával a Solid Edge új szintre emeli a tervezést. A görbüle szerkesztéseket intui v módon, helyben végezhetjük el az új 3D-s folytonossági kontrol-fogókkal a görbék és felületek határán. Jobb felhasználói élményt biztosít a felüle vizualizációs eszközök, például az UV görbék és a 3D-s kontrol-fogók használata. A szinkron alakelemek például kivágások, forgáskivágások, furatok, lekerekítések és letörések valamint a gyártási információk (PMI) létrehozhatók és megadhatók a célalkatrészen, miala épp a szerelésen dolgozik. Ez leegyszerűsí az alkatrészek és a szerelés közö interakciót, felgyorsítva így a termékfejlesztés folyamatát. A szinkron minták továbbfejlesztésével még jobban használható a funkció, valamint lehetővé válik a középpon minták elhelyezésének lehetősége. A furat alakelemek szabályos csoportját a Solid Edge segítségével felismertethetjük mintaként, ami lehetővé teszi az importált adatok még jobb felhasználhatóságát. A Solid Edge ST6 számos fejlesztést tartalmaz, mely tovább javítja a szinkronmodellezés használhatóságát. Megváltoztatható a kormánykerék mérete, valamint könnyebb le a pozícionálása és irányultságának megadása. Az átmenetek, lekerekítések részben is törölhetők, egyszerűbbé téve az importált modellek meg sz tását. Felületmodellezés A Formafelület parancs olyan új vizualizációs fejlesztéseket tartalmaz, melyek azonnali visszajelzést adnak a felhasználónak a felületek alakjának finomítása során. A felület vizsgálat egyszerűebb le egy új eszköz bevezetésével, mely egy közös síkon jelení meg a görbüle vonalakat, felnagyítva az esetleges felüle szabálytalanságokat. A Felület újra megadása parancs segítségével a több kisebb felület lecserélhető egyetlen intelligensebb felületre, ami egy hatalmas lépés az importált felületek módosításában. A helye esítő felület alakját az erede felületek alapján létrehozo kulcspon görbék segítségével adhatjuk meg, és hozhatunk létre görbüle leg folytonos, ultra-lágy felületeket a meglévő felületeink közé. Az importált modellek esetében jól használható a görbüle vizsgálat eszköz. Felismertethetők a folytonossági hézagok a formaterveze alkatrészeknél az UV pozíciókhoz képest ve felüle kontúrok megjelenítésével. A modell szimmetrikus tükörképével megvizsgálható a forma, anélkül, hogy valójában le kéne tükröznie a modellt. A felületek módosítása gyorsabb le, és lehetőség van arra, hogy egyszerre több felület levágását és meghosszabbítását is elvégezze egy lépésben. Ez rövidebb modelltörténetet is eredményez.

3 Egyszerűbb le a 2D-s görbék szerkesztése, egyrészt a szerkesztő és fogópont megjelenítésének vizuális megkülönböztete sége, másrészt a szerkesztési fogók intui v viselkedése mia. A kulcspon görbék mostantól támogatják a görbüle leg folytonos végkialakításokat. A 3D-s szerkesztési fogók és a valós idejű előnézet megkönnyí a módosításokat. Lemezalkatrész modellezés Mostantól sajtolt lemezalkatrészek modellezésére is lehetőséget nyújt a Solid Edge. A legújabb verzió még jobban megerősí a Solid Edge-nek a hajlíto és hengerelt lemezalkatrészek tervezésében eddig megszerze iparági vezető szerepét, hiszem számos olyan innova v funkcióval egészült ki, mely különösen hasznos az összete ebb csomagolások, lemez sajtolások, műanyag megmunkálások és nehézgépek tervezésénél. A Solid Edge ST6-ban arra is lehetőség nyílik, hogy egy eszközként használt tes el sajtolást vagy mélynyomást hozzunk létre egy cél testen. Ezt mind alkatrész, mind lemezalkatrész környezetben elvégezhetjük. Sokkal gyorsabban hozhatók létre ezáltal a sajtolt alkatrészek, ami helyze előnyt jelent a szerszámtervezésnél. A terítékkészítés funkció is továbbfejlesztésre került, most már a hajlításokon keresztülmenő letörések, átmenetek és furatok is támogato ak. A deformált különösen a hajlításokon átmenő alakelemek gyakran fordulnak elő a sajtolt lemezalkatrészek tervezésénél. A Solid Edge ST6 megkönnyí a hajlításokon átmenő mélynyomo bordák, mélyhúzások, szemhúzások és kopoltyúk tervezését. A legújabb verzióban lemezalkatrész alakelemek helyezhetők rá az egységes anyagvastagságú hagyományos alkatrészre, anélkül, hogy a modellt lemezalkatrésszé kéne konvertálni. Ez egy rendkívül hatékony módszert nyújt a sajtolással készülő lemezalkatrészek tervezéséhez. Egy másik újdonság, hogy mostantól lehetőség van arra, hogy egy már meglévő kontúrhajlítás éleire készítsünk újabb kontúrhajlításokat. A mélyhúzás és a szemhúzás alakelemek mostantól a több zárt profil felhasználását is támogatják egyetlen alakelemen belül. A változótábla mostantól tartalmazza a lemezalkatrészek vágási méreteit. A változók becsatolhatók táblázatokba, és így felhasználhatók különböző számításokhoz.

4 Nagy szerelések egyszerűbb kezelhetősége A teljesen megújult egyszerűsíte szerelés környezetben a tervezők tovább finomíthatják a nagy szerelések megjelenítését. Minden hagyományos alkatrész modellezési parancs elérhető, valamint ezeken kívül néhány új eszköz is. Ez a funkcionalitás különösen hasznos lehet az OEM-ek számára és az olyan beszállítóknak, akik szeretnék a véde adataikat eltávolítani a szerelésekből, a termék gyártásra küldése elő. Szereléstervezés A tartószerkeze útvonalak a szerelésben lévő alkatrész komponensek élei segítségével vezethetők. Az egyenrangú elemek, mint pl. az élek és a középpontok kiválaszthatók a vázlat geometria rajzolásakor egy szerelésen belül. A kivonás Boole-művele el a szerelésből módosítható az alkatrész geometria. Még egyszerűbb le a rajzkészítés Mivel a tervezés végeredménye még manapság is a legtöbb esetben a rajz, a Solid Edge ST6 Műhelyrajz környezetének fejlesztése is nagy hangsúlyt kapo ; lehetővé téve, hogy a tervezési dokumentációk még könnyebben elkészíthetők legyenek. A nagyszámú 2D-s elemet tartalmazó állományok kezelése még gyorsabb le, továbbfejlesztésre került a sraffozás, valamint a nagyítás és vonszolás hatékonysága is. Több mint 500 művelet visszavonása vált támogato á. Lehetőség van a kiválaszto komponensek lecserélésére egyszerű geometriai alakzatokkal. Az eredményül kapo téglatest vagy henger asszocia v a kiválaszto komponensekkel, illetve bármikor módosítható hagyományos alakelemekkel, hogy csak a fontos külső részletek látszódjanak. A Test duplikálással lehetőség van az egyszerűsíte testek lemásolására vagy kiosztására. A Solid Edge ST6 új megjelenítési technikájának köszönhetően a szerelések megjelenítési teljesítménye forgatás, vonszolás és nagyítás során kétszer jobb le, a nézet minőségének romlása nélkül. Az elektromos és csőtervezési anyagok dokumentálása még hatékonyabbá vált, valamint a sema kus blokkok helyben szerkeszthetősége is megoldo : az összes környező geometria látható referenciaként, és hozzáadható vagy törölhető a blokkból. A Solid Edge lehetővé teszi a sema kus blokk táblázatok automa kus létrehozását a rajzon. A blokkok kiválasztása történhet egyesével manuálisan, téglalap kijelöléssel vagy az ado rajznézeten lévő összes blokk kiválasztásával. A blokk információk (nevek, tulajdonságok és címkék) megjeleníthetők, és automa kusan elláthatók tételszámokkal. A táblázatok testreszabása is továbbfejlesztésre került, lehetővé téve a betű pus és a szöveg igazításának helyben történő direkt módosítását. Ez a rugalmasság elősegí a céges szabványoknak megfelelő darabjegyzékek elkészítését.

5 Az ST6-os verzióban a továbbfejleszte rajznézet igazításnak köszönhetően bármelyik két nézet közö készíthető igazítás, asszocia v kulcspontokkal vagy rajznézet középpontokkal. Egy másik jelentős fejlesztés a rajzok kirészletezésénél a méretek automa kus igazítása. Ez történhet egyesével vagy téglalap kijelöléssel, illetve lehetőség van az ado rajznézeten lévő összes méret igazítására. Megtekintés és együ működés A Solid Edge ST6 számos izgalmas módszert kínál a kollégákkal történő vizuális együ működésre. A Solid Edge új YouTube paneljén keresztül magyarázó videókat hozhatunk létre és oszthatunk meg. A mérnökök felvehe k videóra a modellezés menetét, feltölthe k azt a YouTube-ra, illetve más Solid Edge-es videókra is kereshetnek a YouTube-on. A Solid Edge Mobil Nézegető támogatása mostantól a különböző felbontású Androidos tableteken, valamint az ipad Mini eszközökön is megoldo. A több lapból álló rajzok is megtekinthetők az összes támogato tableten (ez az MP1-től érhető el.) Automa kus középvonalak, középpon jelek és szöveges mutatóvonalak készíthetők a hornyokhoz, értékes időt spórolva ezáltal a tervezők számára. Az osztóköröket az új verzióban könnyebb felismerni, definiálni és módosítani. Mostantól két átmérő pon al is létrehozhatóak, és a kör helye körívvel is használhatók, részosztókört létrehozva. A tételszámozás pozícionálása is nagy fejlesztésen ese át. A mérnökök határozhatják meg a tételszámok elhelyezési módját, valamint a tételszámozás automa kus sorrendjét, az óramutató járásával megegyező vagy ellentétes irányban. Op malizálás Az anyagköltségek minimalizálása fontos kérdés a termékfejlesztés során. A mérnököknek olyan biztonságos és megbízható termékeket kell tervezniük, amelyek kielégí k a vevői igényeket a legkevesebb anyag felhasználása melle. A tételszámokat, valamint a méretezési és tűrési szimbólumokat egyenes vonal, téglalap vagy egyedi alakzat formába lehet rendezni. A jelöléseket vonszolással vagy az igazítási alakzat módosításával lehet újrapozícionálni. Az op mális kialakítás megtervezését sokszor iterációs folyamat előzi meg: egy független változó változtatásával a cél egy előredefiniált fizikai jellemző (pl. tömeg, térfogat vagy felszín) célértékének elérése. A Célérték keresés funkció mostantól 3D-ben is használható a változótáblában szereplő fizikai jellemzők megfelelő értékének meghatározására mind szinkron, mind hagyományos módban. A rajznézet készítés varázsló használata soha nem volt ilyen egyszerű: az intui v parancsokkal, a dinamikus rajznéze előnézetekkel, valamint a beállítások elmentésének lehetőségével. A továbbfejleszte helyi menüvel még gyorsabban lehet létrehozni és módosítani a rajzlapokat és a rajzlap füleket. Egyedi színek adhatók meg a különböző rajzlap pusokhoz. Beágyazo dokumentumok, például Excel táblák, prezentációk vagy Word dokumentumok szerkeszthetők a na v felhasználói felületükön anélkül, hogy ki kéne lépni a rajzból.

6 Solid Edge SP Az ST5-ben erede leg Solid Edge Insight XT-nek neveze alkalmazás az ST6 verzióban Solid Edge SP néven megy tovább, utalva arra, hogy a szo ver Microso SharePoint alapokon működik, és nyújt kimagasló együ működési lehetőségeket a tervezői osztályokon belül, az egyes osztályok közö és a külső beszállítókkal és vevőkkel. A Solid Edge Simula on op malizálás funkciójával több különböző mi történne, ha forgatókönyv játszható le, előre jelezve, hogy hogyan reagálna egy alkatrész egy bizonyos terhelési feltételre, ha közben egy vagy több független változó egy ado tartományban lévő értékeket venne fel. A háló megjeleníthető a Hálózás parancson kívül is, ami segí a szerelésben lévő vizsgált alkatrészek vizualizációját. Az Újra hálóz parancs lehetővé teszi, hogy csak egyes alkatrészeket hálózzon, anélkül, hogy az egész szerelés be kéne hálóznia. Jelentős fejlesztések történtek az egyes alkatrészek kapcsolatának vizuális á ekintésében, egy külön előnéze ablak jelení meg a kiválaszto alkatrészhez kapcsolódó összes dokumentumot, revíziót és tulajdonság adatot. A fájlok miniatűrjei használhatók a szokásos ikonok helye, így láthatóak a Solid Edge alkatrész és szerelés modellek képei a termék struktúra megjelenítésekben. A mérnöki változás kezelések továbbfejlesztésének köszönhetően a menedzserek azonnal láthatják a kri kus mérnöki feladatok állapotát, még korai szakaszban azonosíthatják a lehetséges csúszásokat. A változás kezelést támogató kész munkafolyamatok is továbbfejlesztésen estek át, még hatékonyabb le az integráció a Microso Outlookkal, tovább gyorsítva a mindennapos mérnöki feladatok ellátását.

7 A Solid Edge bevezetésének felgyorsítása A tervezőcégek gyakran mérlegelik a CAD rendszerük lecserélését. Számtalan okból kifolyólag lehet szükségük egy új megoldásra: vezetőségi átszervezés, új beszerzési követelmények, elavult eszközök fejlesztési igénye, a jelenlegi CAD forgalmazóval kapcsolatos bizonytalanságok. Azonban a konkurens CAD rendszerek közö adatá érés folyamata fájdalmas lehet. Az adatá érés gyakran késéseket eredményez a tervezésben, az erede modell intelligencia hiányából kifolyólag. A termékfejlesztési munkafolyamatokat hátráltatják az ismeretlen felhasználói felületek, parancsnevek és modellezési módszerek. A Solid Edge nagyban segí a más CAD rendszerekből történő á érést. A Solid Edge-ben évek óta elérhetők adatá érési megoldások Autodesk Inventor, Pro/E és Siemens NX I-deas szo verekhez. A Solid Edge legújabb verziójával lehetőség van a SolidWorks szerelések, alkatrészek és rajzok migrálására is. Ez a felhasználóbarát, egyszerűsíte eszköz megőrzi a modellekben lévő fontos intelligenciákat, például a szerelési kényszereket, furat alakelemeket, felismeri a mintákat, az anyagválasztást, az alterna v pozíciókat, stb. A testreszabható témák lehetővé teszik, hogy a Solid Edge felületét (a szalagsor helyzetét, a dokkolható panelek helyét, a Modelltörténet beállításait, stb.) a mérnökök a megszoko kinéze el használják. Összefoglalás Több mint 1300 felhasználói fejlesztési igény került be a Solid Edge ST6 verzióba, megerősítve ezzel a szo ver pozícióját az ipar vezető tervezőrendszereként. Az új verzió kiterjeszte funkcionalitású felületmodellező eszközöket, még hatékonyabb szerelés modellezést, sajtolt lemezalkatrészek tervezését, modell op malizálást és magas színvonalú műhelyrajz készítést kínál a felhasználóknak. A Solid Edge SP fejle vizuális eszközökkel segí a mérnököket a komplex tervezési adatok megértésében és kezelésében. Egyre több mérnök fedezi fel a Solid Edge által nyújto értéket. A más CAD rendszerekből származó adatok konverziója a modellben lévő intelligens adatok nagy részének megtartásával történik. A Solid Edge ST6-tal csökkenthe költségeit, hatékonyabbá tehe a gyártást, és magasabb szintre emelhe a termékfejlesztést. PET palackozó gépsor, Krones AG

8 Kapcsolat Enterprise communications magyarország Kft. - PLM üzletág H-1138 Budapest, Váci út T: / 2-es mellék F: plm@enterprisegroup.hu Forrás: Siemens PLM Software

Design and dra ing. Classic. Főbb funkciók. Founda on. 2D Dra ing. Premium

Design and dra ing. Classic. Főbb funkciók. Founda on. 2D Dra ing. Premium Solid Edge A Solid Edge egy olyan 2D/3D CAD rendszer, mely a szinkronmodellezési technológia révén gyorsabb tervezést és revíziókezelést tesz lehetővé, valamint az importált adatok könnyebb kezelhetőségével

Részletesebben

Solid Edge ST8 újdonságok. Tervezés határok nélkül

Solid Edge ST8 újdonságok. Tervezés határok nélkül Tervezés határok nélkül Előnyök Tervezzen még intui vabban és hatékonyabban: koncentráljon inkább a tervezésre, mint a szo ver használatára Tervezzen bárhol a mobil eszközök segítségével Válasszon a számos

Részletesebben

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: Modellezõ rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Lemezalkatrész modellezés SZIE-A5 alap közepes - haladó SolidEdge CAD 3D

Részletesebben

Solid Edge ST7 újdonságok. újragondolva, ami lehetséges

Solid Edge ST7 újdonságok. újragondolva, ami lehetséges újragondolva, ami lehetséges Előnyök Több száz felhasználók által kért fejlesztés Még gyorsabb és rugalmasabb 3D-s modellezés Marke ng tevékenység segítése látványos fotorealisz kus képek készítésével

Részletesebben

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: Modellezõ rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Lemezalkatrész modellezés SZIE-A2 alap közepes - haladó SolidEdge CAD 3D

Részletesebben

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: Modellezõ rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Lemezalkatrész modellezés SZIE-A4 alap közepes - haladó SolidEdge CAD 3D

Részletesebben

3D-S TERVEZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEM REJTŐ SÁNDOR KARÁN

3D-S TERVEZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEM REJTŐ SÁNDOR KARÁN 3D-S TERVEZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEM REJTŐ SÁNDOR KARÁN AMBRUSNÉ SOMOGYI Kornélia, GYÖNGYNÉ MAROS Judit Óbudai Egyetem, Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari

Részletesebben

A Siemens bejelentette az NX9-es verzióját

A Siemens bejelentette az NX9-es verzióját A Siemens bejelentette az NX9-es verzióját Akár 5X gyorsabb termékfejlesztés az ipar minden területére Az október közepén Berlinben megrendezésre került PLM Europe konferencián jelentette be a Siemens

Részletesebben

EPLM Add-On Center. A Bronz csomag főleg a Solid Edge műhelyrajzzal kapcsolatos mérnöki tevékenységeket segíti és gyorsítja fel.

EPLM Add-On Center. A Bronz csomag főleg a Solid Edge műhelyrajzzal kapcsolatos mérnöki tevékenységeket segíti és gyorsítja fel. Csomag A Bronz csomag főleg a Solid Edge műhelyrajzzal kapcsolatos mérnöki tevékenységeket segíti és gyorsítja fel. Solid Edge Gépház Egy különálló program, amely a Windows Start menüjéből indítható. A

Részletesebben

Az igény szerinti betöltés mindig aktív az egyszerűsített megjelenítéseknél. Memória megtakarítás 40%.

Az igény szerinti betöltés mindig aktív az egyszerűsített megjelenítéseknél. Memória megtakarítás 40%. Négy új diagnosztikai eszköz. Továbbfejlesztett hibajavítás a gyakori vázlat problémákhoz. Helyi szerelési gyorsmenü. A szerelési referencia kezelő megmutatja a kapcsolódó referenciát. Továbbfejlesztett

Részletesebben

SpinFire Professional

SpinFire Professional SpinFire SpinFire Professional Az Ac fy szo vermegoldásait úgy tervezték, hogy gyorsan bevezethetőek legyenek, és prak kus megoldást nyújtsanak a gyártási problémákra, valós megoldásokkal. A SpinFire alkalmazások

Részletesebben

CAD/CAM/CAE megoldások és termékéletciklus menedzsment (PLM) a tervezéstől a megvalósításig

CAD/CAM/CAE megoldások és termékéletciklus menedzsment (PLM) a tervezéstől a megvalósításig PLM üzletág Enterprise Group Az Enterprise Group az innova v informa kai és infokommunikációs szolgáltatások és megoldások egyik vezető hazai rendszerintegrátora. Üzletágaink komplex megoldásokat kínálnak

Részletesebben

Lemezalkatrész modellezés SolidWorks-szel

Lemezalkatrész modellezés SolidWorks-szel Lemezalkatrész modellezés SolidWorks-szel Hozzunk létre egy új alkatrész file-t (Part). Válasszuk a Sheet Metal környezetet (1. ábra). (Amennyiben ez nem látható a program elindulása után, a Features fülön

Részletesebben

Autodesk Inventor Suite

Autodesk Inventor Suite 1 / 5 Autodesk Inventor Suite 2 / 5 Autodesk Inventor Suite Az Autodesk Inventor Suite egy olyan parametrikus tervező - modellező szoftver, melynek segítségével hatékonyan hozhatjuk létre alkatrészeink

Részletesebben

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35.

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. Tel./fax: (36 1) 361-3540 email : cad-art@cad-art.hu http://www.cad-art.hu PEPS CNC Programozó Rendszer Oktatási Segédlet Laser megmunkálás PEPS 4 laser megmunkálási

Részletesebben

Alphacam Router. Faipari megoldások

Alphacam Router. Faipari megoldások Alphacam Alphacam Router Az Alphacam Router egy teljes funkcionalitású, könnyen kezelhető CAM megoldás faipari cégek számára, akiknek gyors, hatékony szerszámpályákra és megbízható, hibátlan CNC programokra

Részletesebben

Rajz 01 gyakorló feladat

Rajz 01 gyakorló feladat Rajz 01 gyakorló feladat Alkatrészrajz készítése Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható kézi működtetésű szelepház alkatrészrajzát! A feladat megoldásához szükséges fájlok: Rjz01k.ipt A feladat célja:

Részletesebben

New Default Standard.ipt

New Default Standard.ipt Adaptív modellezési technika használata Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható fejes szeg parametrikus modelljét! A kidolgozáshoz használja az MSZ EN 22341-es szabványban megadott értékeket! 1 1.

Részletesebben

Üdvözöljük. Solid Edge kezdő lépések 2

Üdvözöljük. Solid Edge kezdő lépések 2 Üdvözöljük A Solid Edge 19-es verziója az innovatív megoldásokra és a vállalaton belüli kommunikációra fókuszál, ezzel célozva meg a közepes méretű vállalatok igényeit. Több száz újdonsággal a Solid Edge

Részletesebben

Alkatrész modellezés SolidWorks-szel - ismétlés

Alkatrész modellezés SolidWorks-szel - ismétlés Alkatrész modellezés SolidWorks-szel - ismétlés Feladat: Készítse el az ábrán látható szenzorház geometriai modelljét a megadott lépések segítségével! (1. ábra) 1. ábra 1. Feladat 1. Vázlat készítés Készítsen

Részletesebben

Revit alapozó tanfolyam

Revit alapozó tanfolyam Revit alapozó tanfolyam Tematika Tanfolyam hossza: 3 nap 1. nap 1. Felhasználói felület 1.1 A Felhasználói felület elemei 1.2 Beállítási lehetőségek 2. Revit alapok 2.1 BIM alapok 2.2 Mi a különbség a

Részletesebben

A PowerMill egy hatékony alámarásmentes CAM rendszer, amellyel 3D-s szerszámpályákat tudunk generálni, importált CAD modellek alapján.

A PowerMill egy hatékony alámarásmentes CAM rendszer, amellyel 3D-s szerszámpályákat tudunk generálni, importált CAD modellek alapján. PowerMill 1. Bevezetés 1. BEVEZETÉS A PowerMill egy hatékony alámarásmentes CAM rendszer, amellyel 3D-s szerszámpályákat tudunk generálni, importált CAD modellek alapján. Bementeti fájlformátumok DELCAM

Részletesebben

Revit alaptanfolyam szerkezettervezőknek

Revit alaptanfolyam szerkezettervezőknek Revit alaptanfolyam szerkezettervezőknek Tematika Tanfolyam hossza: 3 nap 1. nap 1. Felhasználói felület 1.1 A Felhasználói felület elemei 1.2 Beállítási lehetőségek 2. Revit alapok 2.1 BIM alapok 2.2

Részletesebben

CAD-CAM-CAE Példatár

CAD-CAM-CAE Példatár CAD-CAM-CAE Példatár A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: CAD rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag: A feladat rövid leírása: Szíjtárcsa mőhelyrajzának elkészítése ÓE-A14 alap közepes haladó

Részletesebben

Autodesk Inventor Professional New Default Standard.ipt

Autodesk Inventor Professional New Default Standard.ipt Adaptív modellezési technika használata Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható munkahenger összeállítási modelljét adaptív technikával! 1. Indítson egy új feladatot! New Default Standard.ipt 2. A

Részletesebben

Projektmenedzsment tréning

Projektmenedzsment tréning Projektmenedzsment tréning Komplex szervezetfejlesztési projekt megvalósítása Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál ÁROP-1.A.2/B-2008-0020 2010.10.20. Tematika Projektek Projektcsapat összeállítása

Részletesebben

(Solid modeling, Geometric modeling) Testmodell: egy létező vagy elképzelt objektum digitális reprezentációja.

(Solid modeling, Geometric modeling) Testmodell: egy létező vagy elképzelt objektum digitális reprezentációja. Testmodellezés Testmodellezés (Solid modeling, Geometric modeling) Testmodell: egy létező vagy elképzelt objektum digitális reprezentációja. A tervezés (modellezés) során megadjuk a objektum geometria

Részletesebben

Számítógéppel segített tervezés oktatása BME Gép- és Terméktervezés Tanszékén. Dr. Körtélyesi Gábor Farkas Zsolt BME Gép és Terméktervezés Tanszék

Számítógéppel segített tervezés oktatása BME Gép- és Terméktervezés Tanszékén. Dr. Körtélyesi Gábor Farkas Zsolt BME Gép és Terméktervezés Tanszék Számítógéppel segített tervezés oktatása BME Gép- és Terméktervezés Tanszékén Dr. Körtélyesi Gábor Farkas Zsolt BME Gép és Terméktervezés Tanszék Gödöllő. 2009. 01.22. Tervezési lépések Háttér: eszközök,

Részletesebben

EPLM ADD-ON CENTER Gyorsabb és hatékonyabb munka a Solid Edge tervezőszoftverrel

EPLM ADD-ON CENTER Gyorsabb és hatékonyabb munka a Solid Edge tervezőszoftverrel EPLM Add-On Center EPLM ADD-ON CENTER Gyorsabb és hatékonyabb munka a Solid Edge tervezőszoftverrel Az Enterprise Communications Magyarország Kft. PLM üzletága az általuk forgalmazott termékekhez Solid

Részletesebben

Parametrikus tervezés

Parametrikus tervezés 2012.03.31. Statikus modell Dinamikus modell Parametrikus tervezés Módosítások a tervezés folyamán Konstrukciós variánsok (termékcsaládok) Parametrikus Modell Parametrikus tervezés Paraméterek (változók

Részletesebben

BŐVÍTMÉNYEK TELEPÍTÉSE ÉS SZERKESZTÉSE WORDPRESS-BEN

BŐVÍTMÉNYEK TELEPÍTÉSE ÉS SZERKESZTÉSE WORDPRESS-BEN Mgr. Námesztovszki Zsolt BŐVÍTMÉNYEK TELEPÍTÉSE ÉS SZERKESZTÉSE WORDPRESS-BEN Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pedagógiai és Pszichológiai Kar Oktatásinformatikai rendszerek - szöveggyűjtemény Budapest,

Részletesebben

Teamcenter, a Siemens PLM megoldása tervezési folyamatok kezelésére. Sallay Péter. Kasuba-Tóth Endre

Teamcenter, a Siemens PLM megoldása tervezési folyamatok kezelésére. Sallay Péter. Kasuba-Tóth Endre Teamcenter, a Siemens PLM megoldása tervezési folyamatok kezelésére Sallay Péter ügyvezető igazgató peter.sallay@graphit.hu Kasuba-Tóth Endre PLM tanácsadó endre.kasuba-toth@graphit.hu www..hu Tartalom

Részletesebben

A 10 legfontosabb érv, amiért érdemes kipróbálni a Visio 2010 programot

A 10 legfontosabb érv, amiért érdemes kipróbálni a Visio 2010 programot A 10 legfontosabb érv, amiért érdemes kipróbálni a Visio 2010 programot A Microsoft Visio 2010 tökéletesített diagramkészítő eszközei, a dinamikus, adatközpontú szemléltetőeszközök és a valós idejű internetes

Részletesebben

Az AutoCAD Architecture 2012 újdonságai

Az AutoCAD Architecture 2012 újdonságai Az AutoCAD Architecture 2012 újdonságai Hörcsik CAD Tanácsadó Kft. 2011. június AutoCAD Architecture 2012 újdonságok 1 Tartalomjegyzék 1. Alapvető újdonságok AutoCAD 2012... 3 1.1 AutoCAD WS Online AutoCAD

Részletesebben

Andó Mátyás Felületi érdesség matyi.misi.eu. Felületi érdesség. 1. ábra. Felületi érdességi jelek

Andó Mátyás Felületi érdesség matyi.misi.eu. Felületi érdesség. 1. ábra. Felületi érdességi jelek 1. Felületi érdesség használata Felületi érdesség A műszaki rajzokon a geometria méretek tűrése mellett a felületeket is jellemzik. A felületek jellemzésére leginkább a felületi érdességet használják.

Részletesebben

Az ÚJ Leica DISTO X-range

Az ÚJ Leica DISTO X-range Az ÚJ Leica DISTO X-range 2 Leica DISTO X3 és X4 Robusztus kialakítás a nehéz körülményekre Víz és por ellen védett ház IP 65 szabvány 2m ütésálló Tömör gumi ház Mit jelent ez a felhasználónak? Strapabíró

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Program megnyitása Indítsuk el valamelyik tanult módszerrel a 2007-es verziót. Figyeljük meg, hogy most más felületet kapunk, mint az eddigi megszokott Office

Részletesebben

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat Mechatronika segédlet 3. gyakorlat 2017. február 20. Tartalom Vadai Gergely, Faragó Dénes Feladatleírás... 2 Fogaskerék... 2 Nézetváltás 3D modellezéshez... 2 Könnyítés megvalósítása... 2 A fogaskerék

Részletesebben

Elektronikus adatbázis. CAD alapjai. Féléves projektfeladat Gördülőcsapágyazás modellezése

Elektronikus adatbázis. CAD alapjai. Féléves projektfeladat Gördülőcsapágyazás modellezése Elektronikus adatbázis CAD alapjai Féléves projektfeladat Gördülőcsapágyazás modellezése Készült: Készítette: a TÁMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029 sz. megbízása alapján a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

Rajz 02 gyakorló feladat

Rajz 02 gyakorló feladat Rajz 02 gyakorló feladat Alkatrészrajz készítése A feladat megoldásához szükséges fájlok: Rjz02k.ipt Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható tengely alkatrészrajzát! A feladat célja: Az alkatrész

Részletesebben

Acél és vázszerkezetek integrált tervezése és analízise Pro ENGINEER Expert Framework + Pro/MECHANICA

Acél és vázszerkezetek integrált tervezése és analízise Pro ENGINEER Expert Framework + Pro/MECHANICA Acél és vázszerkezetek integrált tervezése és analízise Pro ENGINEER Expert Framework + Pro/MECHANICA 2009. június 25. Ott István www.snt.hu/cad Mi az Expert Framework Extension (EFX)? A nagy összeállítások

Részletesebben

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel TANMENET- Táblázatkezelés Excel XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés az Excel XP használatába 4 tanóra (180 perc) 2. Munkafüzetek

Részletesebben

AutoCAD 2000H rajzszerkesztés

AutoCAD 2000H rajzszerkesztés Jakubek Lajos AutoCAD 2000H rajzszerkesztés Gyakorlati útmutató, mintapéldák 1. Előszó A számítógéppel segített rajzolás és tervezés egyik leghatékonyabb rendszere az AutoCAD. A CAD felhasználók kb. 70

Részletesebben

Word VI. Lábjegyzet. Ebben a részben megadhatjuk, hogy hol szerepeljen a lábjegyzet (oldal alján, szöveg alatt).

Word VI. Lábjegyzet. Ebben a részben megadhatjuk, hogy hol szerepeljen a lábjegyzet (oldal alján, szöveg alatt). Word VI. Lábjegyzet A számozást minden oldalon vagy minden szakaszban újrakezdhetjük. Mutassunk a Beszúrás menü Hivatkozás pontjára, majd kattintsunk a Lábjegyzet parancsra. Ebben a részben megadhatjuk,

Részletesebben

18. Szövegszerkesztők

18. Szövegszerkesztők 18. Szövegszerkesztők A szövegszerkesztés olyan számítógépes művelet, amelynek során később nyomtatásban megjelenő szövegegységeket, dokumentumokat hozunk létre, majd azokat papírra kinyomtatjuk. A különböző

Részletesebben

CabMap hálózat-dokumentáló rendszer

CabMap hálózat-dokumentáló rendszer CabMap hálózat-dokumentáló rendszer A CabMap hálózat-dokumentáló rendszer elsősorban passzív optikai hálózatok elektronikus dokumentálására szolgál. A rendszer hatékony és rugalmas hozzáférést biztosít

Részletesebben

Design and drafting. Premium. Főbb funkciók. 2D Drafting. Classic. Foundation. 2D-s fordítók 3D-s fordítók

Design and drafting. Premium. Főbb funkciók. 2D Drafting. Classic. Foundation. 2D-s fordítók 3D-s fordítók Solid Edge A Solid Edge egy olyan 2D/3D CAD rendszer, mely a szinkronmodellezési technológia révén gyorsabb tervezést és revíziókezelést tesz lehetővé, valamint az importált adatok könnyebb kezelhetőségével

Részletesebben

CAD Rendszerek I. Sajátosság alapú tervezés - Szinkron modellezés

CAD Rendszerek I. Sajátosság alapú tervezés - Szinkron modellezés CAD Rendszerek I. Sajátosság alapú tervezés - Szinkron modellezés Farkas Zsolt Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék 1/ 14 Tartalom -Sajátosság alapú tervezés:

Részletesebben

SOFiCAD 16.4 újdonságai

SOFiCAD 16.4 újdonságai SOFiCAD 16.4 újdonságai Megjelenés Szemkímélő ikonok Valamennyi eszköztár átdolgozásra került: az eszköztárak új, szemkímélőbb kontrasztú ikonokkal lettek felruházva. Eszközpaletták Az először az AutoCAD

Részletesebben

Molnár Mátyás. Bevezetés a PowerPoint 2013 használatába magyar nyelvű programváltozat. Csak a lényeg érthetően! www.csakalenyeg.hu

Molnár Mátyás. Bevezetés a PowerPoint 2013 használatába magyar nyelvű programváltozat. Csak a lényeg érthetően! www.csakalenyeg.hu Molnár Mátyás Bevezetés a PowerPoint 2013 használatába magyar nyelvű programváltozat Csak a lényeg érthetően! www.csakalenyeg.hu TÉMÁK HASZNÁLTA A téma meghatározza bemutató színeit, a betűtípusokat, a

Részletesebben

Termék modell. Definíció:

Termék modell. Definíció: Definíció: Termék modell Összetett, többfunkciós, integrált modell (számítógépes reprezentáció) amely leír egy műszaki objektumot annak különböző életfázis szakaszaiban: tervezés, gyártás, szerelés, szervízelés,

Részletesebben

FANUC Robotics Roboguide

FANUC Robotics Roboguide FANUC Robotics Roboguide 2010. február 9. Mi Mi az az a ROBOGUIDE Robot rendszer animációs eszköz ROBOGUIDE is an off-line eszköz a robot rendszer beállításához és karbantartásához ROBOGUIDE is an on-line

Részletesebben

Ismerkedés az új felülettel

Ismerkedés az új felülettel Ismerkedés az új felülettel A 2003-as verzióhoz képes változott a menüszerkezet. Az ablak tetején menüszalag található, amely előtérbe helyezi a legfontosabb parancsokat, így nem kell a program legkülönbözőbb

Részletesebben

EPLM ADD-ON CENTER EPLM ADD-ON CENTER. A Bronz csomag főleg a Solid Edge műhelyrajzzal kapcsolatos mérnöki tevékenységeket segíti és gyorsítja fel.

EPLM ADD-ON CENTER EPLM ADD-ON CENTER. A Bronz csomag főleg a Solid Edge műhelyrajzzal kapcsolatos mérnöki tevékenységeket segíti és gyorsítja fel. Csomag A Bronz csomag főleg a Solid Edge műhelyrajzzal kapcsolatos mérnöki tevékenységeket segíti és gyorsítja fel. Solid Edge Gépház Egy különálló program, amely a Windows Start menüjéből indítható. A

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer

Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer Két évtized tapasztalatát sűrítettük ErdaGIS térinformatikai keretrendszerünkbe, mely moduláris felépítésével széleskörű felhasználói réteget céloz, és felépítését

Részletesebben

Felhasználói útmutató CVR mobil kliens, ios rendszerhez.

Felhasználói útmutató CVR mobil kliens, ios rendszerhez. Felhasználói útmutató CVR mobil kliens, ios rendszerhez. Működési feltételek A felhasználói útmutató ios V7.0.4 verziószámú operációs rendszer felhasználásával készült. Az applikáció telepítése 1. Az App

Részletesebben

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Képek beszúrása A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Az eszköztárról is beszúrhatunk ClipArt képeket, ha kihúzzuk a ClipArt ikont,

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

TECNOMATIX Megalapozo döntések, megnövelt gyártási hatékonyság

TECNOMATIX Megalapozo döntések, megnövelt gyártási hatékonyság Plant Simulation TECNOMATIX Megalapozo döntések, megnövelt gyártási hatékonyság Széleskörű digitális gyártási megoldások a termelékenység növeléséhez, a költségek csökkentéséhez, valamint a minőségi célok

Részletesebben

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet Lakóház tervezés ADT 3.3-al Segédlet A lakóház tervezési gyakorlathoz főleg a Tervezés és a Dokumentáció menüket fogjuk használni az AutoDesk Architectural Desktop programból. A program centiméterben dolgozik!!!

Részletesebben

Lemez 05 gyakorló feladat

Lemez 05 gyakorló feladat Lemez 05 gyakorló feladat Kivágó (mélyhúzó) szerszám készítése, alkalmazása Feladat: Készítse el az ábrán látható doboz modelljét a mélyhúzással és kivágásokkal! A feladat megoldásához a mélyhúzó szerszámot

Részletesebben

Csatlakozás a végeselem modulhoz SolidWorks-ben

Csatlakozás a végeselem modulhoz SolidWorks-ben Csatlakozás a végeselem modulhoz SolidWorks-ben Meglévő alkatrész vagy összeállítás modellt ellenőrizhetünk különböző terhelési esetekben a CAD rendszer végeselem moduljával ( SolidWorks Simulation ).

Részletesebben

Új funkciók ZW3D 2017 SP.

Új funkciók ZW3D 2017 SP. Új funkciók ZW3D 2017 SP http://upengineering.hu/termekek/ www.zwsoft.com/zw3d Kiemelt újdonságok ZW3D 2017 SP Új funkciók ü Frissített fordító ü Optimalizált egyenlet manager ü Sokkal barátságosabb interakciók

Részletesebben

CAD-CAM-CAE Példatár

CAD-CAM-CAE Példatár CAD-CAM-CAE Példatár A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: CAx rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Tengely jellegű alkatrész CAD modellezése ÓE-A06a alap közepes

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Nézetek

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Nézetek Microsoft Power Point 2003 program esetén Különböző nézetek közül választhatunk, melyeket többféleképpen érhetünk el: kattinthatunk a Nézet menüre, és onnan választjuk ki a használni kívánt nézetet; a

Részletesebben

Újdonságok 2013 Budapest

Újdonságok 2013 Budapest Újdonságok 2013 Budapest Tartalom 1. Általános 3 2. Szerkesztés 7 3. Elemek 9 4. Terhek 10 5. Számítás 12 6. Eredmények 13 7. Méretezés 14 8. Dokumentáció 15 2. oldal 1. Általános A 64 bites változat lehetőséget

Részletesebben

Ismerkedés az Office 2007 felhasználói felületével

Ismerkedés az Office 2007 felhasználói felületével Ismerkedés az Office 2007 felhasználói felületével A szalag kezelése Az új Fájl File menü A Gyorselérési eszköztár Az új nézetvezérlő elemek Összefoglalás Tudnivalók a Windows XP-t használó olvasók számára

Részletesebben

Tartalom Képernyő részei... 2

Tartalom Képernyő részei... 2 Tartalom Képernyő részei... 2 Sötétszürke menü részei... 2 1. Menü kibontása... 2 2. Eszközök... 3 3. Műveletek... 3 Világosszürke menü részei... 4 Kijelölés... 4 Okos kijelölés... 5 Körülvágás... 6 Vegyes

Részletesebben

Solid Edge alaptanfolyam

Solid Edge alaptanfolyam graphit Kft. www.graphit.hu www.graphit.hu/plmsupport Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 6 1.1. Solid Edge alaptanfolyam... 6 1.2. A Solid Edge nyitóképernyője... 8 Tanuló üzemmód használata... 8 1.3. Dokumentumkezelés...

Részletesebben

ELINDULT AZ EPLM BLOG!

ELINDULT AZ EPLM BLOG! ELINDULT AZ EPLM BLOG! 20X GYORSABB MODELLBETÖLTÉS AZ EDGECAM 2016 R2-BEN A SIEMENS BEJELENTETTE NÉPSZERŰ TERVEZŐSZOFTVERÉNEK ÚJ VERZIÓJÁT: SOLID EDGE ST9 FEDEZZE FEL A TOVÁBBI LEHETŐSÉGEIT SOLID EDGE/

Részletesebben

Tartalom C O N S T E E L 1 2 Ú J D O N S Á G O K

Tartalom C O N S T E E L 1 2 Ú J D O N S Á G O K Tartalom 1. Rendszerfejlesztések... 3 1.1 Többszálú futtatások... 3 2. BIM kapcsolat... 3 2.1 Tekla model import/export... 3 3. Szerkezet modellezés... 4 3.1 Hevederezett acél elem... 4 3.2 Vasalás szerkesztő...

Részletesebben

Mercedes XENTRY Portal Pro interfész

Mercedes XENTRY Portal Pro interfész Mercedes XENTRY Portal Pro interfész 1149 Budapest, Egressy út 17-21. Telefon: +36 1 469 4021; fax: +36 1 469 4029 1/20 Tartalomjegyzék 1. funkcionalitás...3 1.1. Szervizzel kapcsolatos funkcionalitás...3

Részletesebben

CONSTEEL 7 ÚJDONSÁGOK

CONSTEEL 7 ÚJDONSÁGOK CONSTEEL 7 ÚJDONSÁGOK Verzió 7.0 2012.11.19 www.consteelsoftware.com Tartalomjegyzék 1. Szerkezet modellezés... 2 1.1 Új makró keresztmetszeti típusok... 2 1.2 Támaszok terhek egyszerű külpontos pozícionálása...

Részletesebben

Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge

Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge Tartalomjegyzék Bevezetés 2 Szükséges hardver és szoftver konfiguráció 3 Testreszabások lementése előző Solid Edge verzióból 4 Előző Solid

Részletesebben

A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását.

A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását. 11. Geometriai elemek 883 11.3. Vonallánc A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását. A vonallánc egy olyan alapelem, amely szakaszok láncolatából áll. A sokszög

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis címe: http://www.scopus.com Az adatbázis csak regisztrált, jogosultsággal rendelkező intézmények,

Részletesebben

Zimbra levelező rendszer

Zimbra levelező rendszer Zimbra levelező rendszer Budapest, 2011. január 11. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Dokumentum információ... 3 Változások... 3 Bevezetés... 4 Funkciók... 5 Email... 5 Társalgás, nézetek, és keresés...

Részletesebben

A MIMIO interaktív tábla használata. Dr. Boda István DRHE,

A MIMIO interaktív tábla használata. Dr. Boda István DRHE, A MIMIO interaktív tábla használata Dr. Boda István DRHE, 2017-04-21 Mimio Classroom termékcsalád Mimio Interactive oktatási technológiák (http://www.mimio.hu/) MimioTeach, MimioInteractive Xi; MimioProjector

Részletesebben

SZIMULÁCIÓ ÉS MODELLEZÉS AZ ANSYS ALKALMAZÁSÁVAL

SZIMULÁCIÓ ÉS MODELLEZÉS AZ ANSYS ALKALMAZÁSÁVAL SZIMULÁCIÓ ÉS MODELLEZÉS AZ ANSYS ALKALMAZÁSÁVAL MAGYAR TUDOMÁNY NAPJA KONFERENCIA 2010 GÁBOR DÉNES FŐISKOLA CSUKA ANTAL TARTALOM A KÍSÉRLET ÉS MÉRÉS JELENTŐSÉGE A MÉRNÖKI GYAKORLATBAN, MECHANIKAI FESZÜLTSÉG

Részletesebben

1. feladat. CAD alapjai c. tárgyból nappali tagozatú ipari formatervező szakos mérnök hallgatóknak

1. feladat. CAD alapjai c. tárgyból nappali tagozatú ipari formatervező szakos mérnök hallgatóknak 1. feladat CAD alapjai c. tárgyból nappali tagozatú ipari formatervező szakos mérnök hallgatóknak Vetületek képzése, alkatrészrajz készítése (formátum: A4) Készítse el a gyakorlatvezető által kiadott,

Részletesebben

Bevezető. Mi is az a GeoGebra? Tények

Bevezető. Mi is az a GeoGebra? Tények Bevezető Mi is az a GeoGebra? dinamikus matematikai szoftver könnyen használható csomagolásban az oktatás minden szintjén alkalmazható tanításhoz és tanuláshoz egyaránt egyesíti az interaktív geometriát,

Részletesebben

Office 2007 teszt. Question 1 Válassza ki, milyen típusú SmartArt objektumok NEM készíthetők az alábbiak közül!

Office 2007 teszt. Question 1 Válassza ki, milyen típusú SmartArt objektumok NEM készíthetők az alábbiak közül! Office 2007 teszt Question 1 Válassza ki, milyen típusú SmartArt objektumok NEM készíthetők az alábbiak közül! a. Hierarchia b. Kapcsolatok c. Mátrix d. Folyamatok e. Gantt-chart Question 2 Az Access 2007-ben

Részletesebben

ELŐADÁSOK ANYAGA. 8. Alaksajátosságok transzformációja, kiosztások, tükrözések

ELŐADÁSOK ANYAGA. 8. Alaksajátosságok transzformációja, kiosztások, tükrözések FÉLÉVES TEMATIKA CAD RENDSZEREK GESGT110B c. tárgyból Oktatási hét 1. 2. ELŐADÁSOK ANYAGA Integrált tervezőrendszerek jelentősége, helye a géptervezésben, ilyen rendszerek jellemzői, felépítése. Vázlatkészítés

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a gyakorlati vizsga alapját képezi. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

A CAD rendszerek felépítése,szolgáltatások szintje Integrált gépészeti tervező rendszerek Analízis, technológiai modul Programozási lehetőségek

A CAD rendszerek felépítése,szolgáltatások szintje Integrált gépészeti tervező rendszerek Analízis, technológiai modul Programozási lehetőségek A CAD rendszerek felépítése,szolgáltatások szintje Integrált gépészeti tervező rendszerek Analízis, technológiai modul Programozási lehetőségek II. előadás 2010. április 7. 1/14 A CAD rendszerek felépítése

Részletesebben

FIR WEBMODUL ALKALMAZÁS DIÁKIGAZOLVÁNY IGÉNYLÉS

FIR WEBMODUL ALKALMAZÁS DIÁKIGAZOLVÁNY IGÉNYLÉS Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit kft. FIR WEBMODUL ALKALMAZÁS DIÁKIGAZOLVÁNY IGÉNYLÉS Felhasználói kézikönyv Dokumentum állapota: Tervezet Verzió: 0.1.0 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Bejelentkezés...

Részletesebben

Dr. Klein Lajos Richter Gedeon Nyrt.

Dr. Klein Lajos Richter Gedeon Nyrt. Dr. Klein Lajos Richter Gedeon Nyrt. Tartalom 1. Injekció gyártó üzem átvilágítás 2. Termelés Követő Rendszer Előzmények 2014-ben 5 kiemelt hatékonyságjavítási program indult vállalati szinten az IFUA

Részletesebben

VisualNastran4D. kinematikai vizsgálata, szimuláció

VisualNastran4D. kinematikai vizsgálata, szimuláció A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: Modellezõ rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Kardáncsukló mûködésének modellezése SZIE-K1 alap közepes - haladó VisualNastran4D

Részletesebben

Legnagyobb anyagterjedelem feltétele

Legnagyobb anyagterjedelem feltétele Legnagyobb anyagterjedelem feltétele 1. Legnagyobb anyagterjedelem feltétele A legnagyobb anyagterjedelem feltétele (szabványban ilyen néven szerepel) vagy más néven a legnagyobb anyagterjedelem elve illesztett

Részletesebben

SOLID EDGE SEGÍTSÉGÉVEL

SOLID EDGE SEGÍTSÉGÉVEL Automatizált gyártástámogatás SOLID EDGE SEGÍTSÉGÉVEL MITTER ÉS TÁRSA KFT.: HATÉKONY TERVEZÉS ÉS MEGMUNKÁLÁS SOLID EDGE ÉS EDGECAM SZOFTVEREKKEL EDGECAM 2017 R1: ÁTFOGÓ FEJLESZTÉSEK A CAM PROGRAMOZÁSBAN

Részletesebben

ELO kliens funkciók összehasonlítása

ELO kliens funkciók összehasonlítása funkciók összehasonlítása összehasonlítás Java Web mobil Platform független Kliens telepítés szükséges (és Webstart) Unicode képes Vonalkód támogatása Dokumentumok egyenkénti vagy összefűzött szkennelése

Részletesebben

Tisztelt Felhasználó!

Tisztelt Felhasználó! Tisztelt Felhasználó! Az alábbiakban az NB termékek 3D modelljeinek generálása, használata kerül bemutatásra. A webes felület használatához regisztráció nem szükséges! Tartalomjegyzék Belépés... 2 Szükséges

Részletesebben

Adatintegritás ellenőrzés Felhasználói dokumentáció verzió 2.0 Budapest, 2008.

Adatintegritás ellenőrzés Felhasználói dokumentáció verzió 2.0 Budapest, 2008. Adatintegritás ellenőrzés Felhasználói dokumentáció verzió 2.0 Budapest, 2008. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2008.10.30. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 11 Tartalomjegyzék 1.

Részletesebben

Ropogós - Oracle BI EE 12C

Ropogós - Oracle BI EE 12C Ropogós - Oracle EE 12C Felsővezetői, komplex dashboard bevezetés Havas Levente Lajtos Alex Budapest, 2018. november 13. Az IFUA Horváth & Partners ajánlása szerint egy Managed Enterprise rendszernek az

Részletesebben

Tartalom C O N S T E E L 1 3 Ú J D O N S Á G O K

Tartalom C O N S T E E L 1 3 Ú J D O N S Á G O K Tartalom 1. Lemez CAD funkciók fejlesztése... 2 2. cspi fejlesztések... 3 3. Hidegen alakított vékonyfalú makro szelvények... 4 4. Keresztmetszet rajzoló... 5 5. Hidegen alakított keresztmetszetek ellenőrzése...

Részletesebben

Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható térbeli vázszerkezet 3D-s modelljét az Inventor beépíte vázszerkezet tervező moduljának használatával!

Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható térbeli vázszerkezet 3D-s modelljét az Inventor beépíte vázszerkezet tervező moduljának használatával! Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható térbeli vázszerkezet 3D-s modelljét az Inventor beépíte vázszerkezet tervező moduljának használatával! 1 1. Hozza létre az alábbi térbeli vázlatot. A vázlatkészítés

Részletesebben

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 14. Digitális Alakzatrekonstrukció - Bevezetés http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiima01 Dr. Várady Tamás, Dr.

Részletesebben

TARTALOM PRIMON APP KEZELÔFELÜLET. PRIMON App 6.0 újdonságok. PRIMON App. PRIMON 6.0 és PRIMON App kompatibilis KonicaMinolta eszközök

TARTALOM PRIMON APP KEZELÔFELÜLET. PRIMON App 6.0 újdonságok. PRIMON App. PRIMON 6.0 és PRIMON App kompatibilis KonicaMinolta eszközök TARTALOM 2 3 7 7 8 8 8 9 9 9 10 10 PRIMON APP KEZELÔFELÜLET PRIMON App 6.0 újdonságok PRIMON App PRIMON 6.0 és PRIMON App kompatibilis KonicaMinolta eszközök További újdonságok PRIMON App felület már A4-es

Részletesebben