K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! pénzügyi vetélkedő. REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐ FELADATAI felsős korosztály (5-6., 7-8.)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! pénzügyi vetélkedő. REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐ FELADATAI felsős korosztály (5-6., 7-8.) 2013-2014. 5-6."

Átírás

1 K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! pénzügyi vetélkedő REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐ FELADATAI felsős korosztály (5-6., 7-8.) osztály I. BEMELEGÍTŐ KVÍZ 1. Kinek több a vagyona, ha 1 euro körülbelül 300 Ft? A) akinek 17 eurója van B) akinek 5250 forintja van a zsebében C) akinek forintja van a bankkártyáján 2. Mennyi nemesfém van napjainkban a pénzérmékben? A) semennyi B) csak nemesfémből áll C) az ország gazdasági helyzetétől függ 3. Mit jelent az euró övezet kifejezés? A) azon országok együttese, amelyek tagjai az Európai Uniónak B) azon országok együttese az Európai Unión belül, ahol az euró a hivatalos pénznem C) az európai országokat nevezzük így összefoglaló néven 4. Kinek az arcképe szerepel az 1000 forintoson? A) Kossuth Lajosé B) Mátyás királyé C) Petőfi Sándor

2 5. Minek a rövidítése az áfa? A) Általános Forgalmi Adó, melyet a termékek, szolgáltatások árából az államnak kötelező befizetni B) Állami Forgalmi Adó, melyet az autósoknak kell befizetni C) Általános Forgalmi Adó, melyet a termékek, szolgáltatások árából be lehet fizetni az államnak 6. Melyik kakukktojás a felsorolt országok közül? Németország, Finnország, Franciaország, Dánia, Szlovákia A) Finnország, mert nem EU-s tagország. B) Dánia, mert nem euró a fizetőeszközük. C) Szlovákia, mert az EU-csatlakozási kérelmüket most fogják elbírálni. 7. Mi az infláció szó eredeti jelentése? A) eredetileg pont fordítva, a pénz javulására szolgáló kifejezésként használták B) az infláció szót mindig is a pénzromlásra, azaz az árak tartós emelkedésére használták C) latin eredetű szó, orvosi szakkifejezés, a beteg állapotának romlását jelenti 8. Minek nevezzük azt, amit a középkorban a padon a fém pénzérmék helyett állítottak ki elismervényként? A) kupon B) jegy C) váltó

3 II. BANKKÁRTYA-FELISMERŐ Írjátok le, hogy mi a hiba az alább látható bankkártyákon, és javítsátok is a hibát, ha tudjátok, hogy minek kellene a képen szerepelnie! HIBA:... JAVÍTÁS: HIBA:... JAVÍTÁS:

4 HIBA:... JAVÍTÁS: HIBA:... JAVÍTÁS:.

5 HIBA:... JAVÍTÁS:.

6 III. FOGALMAZZUNK! Az alábbiakban különböző pénzügyi fogalmak definícióit olvashatjátok. Írjátok le a vonalra, hogy melyik fogalmat jelöli az adott meghatározás. A virtuális pénz napjainkban leginkább használt formája. Ez egy viszonylag fiatal, alig 15 éves fizetőeszköz. Ez az egyetlen valuta a világon, amelyet nem egyetlen állam ellenőriz. Megkönnyíti az áruforgalmat és egységes értékmérőként működik ben ezen a napon omlott össze a New York-i értéktőzsde, ugyanis az árak úgy meglódultak, hogy a pénz gyakorlatilag teljesen elvesztette értékét. Innen indult az 1933-ig tartó gazdasági világválság. Úgy 500 évvel ezelőtt azokat a hajótulajdonosokat hívtuk így, akik a mai Hollandia területén kereskedelmi társaságokat hoztak létre, és távoli földrészekre induló hajókat szereltek fel, hogy bizonyos árukat messzi tájakra is eljuttathassanak. Azok a pénzügyi szakemberek, akiknek a hivatása, hogy azt figyeljék, mibe érdemes pénzt fektetni. Így hívjuk az egyes pénznemek, azaz valuták egymáshoz viszonyított értékét, sosem állandó, mindig változik.

7 Így hívjuk azt a pénzt, amit mindenütt elfogadnak. Ilyen például a dollár. Így nevezzük azokat, akik képesek különbséget tenni értékes és értéktelen között, és csak azt vásárolják meg, amire valóban szükségük van. Ha meg akarjuk tudni, hogy egy ország menyire gazdag, akkor ki kell számolnunk az egy főre jutó bruttó hazai (össz)termékét, más néven a Országok közössége, amit 1992-ben több, nemzeti identitását megőrző ország alapított.

8 IV. VAGYONSZÁMÍTÁS A szöveges feladat alapján töltsétek ki a lentebbi táblázatot. A számításokat vezessétek le! Nagy-nagy szerencse ért, amikor néhány évvel ezelőtt egy nyereményjátékon összesen 8 millió forintot nyertem! Úgy döntöttem, hogy a nyeremény negyedét lekötöm a bankban, ahol az összeg kamatozott is, így a második év végére a betett pénzem összesen az ötödével növekedett. A nyereményem fennmaradó részével, azaz a háromnegyedével gazdálkodni kezdtem, és sajtüzemet alapítottam. Sajnos az üzem eddig nem volt sikeres, mert két év után a befektetett összegnek összesen a huszadát elveszítettem. Mennyi most a teljes vagyonom? Írjátok be a lentebbi táblázatba a kért részösszegeket és a végösszeget is! Számítás: Nyereményem összege: Ft Lekötött összeg: BANK Kamatozott összeg a 2. év végén: SAJTÜZEM Befektetett összeg: Befektetett összeg a 2. évi utáni veszteség levonásával: Teljes vagyonom most:

9 V. FOGALOM-SZEREPJÁTÉK Ez a feladat az activity és a szerepjátszás keveréke. Minden csapat kap egy fogalmat, ami az Ez kész! Pénz! rajzfilmből származik. Ezután 5 perc áll a rendelkezésetekre ahhoz, hogy a fogalom köré írjatok egy mini színdarabot, amit aztán elő is kell adnotok. Az előadás kapcsán csak annyi a kikötés, hogy minden csapattagnak szerepelnie kell benne és a cél, hogy a jelenetetekből kiderüljön, vajon milyen fogalomról lehet szó. Természetesen az előadásotokban a fogalom nevét nem ejthetitek ki, de ezen kívül más megkötés nincs. A felkészülési idő után minden csapat maximum 2 percben előadja a jelenetét, ami alapján a többi csapatnak ki kell találnia, hogy mi volt a fogalom, amit a jelenetetek rejt. Fogalmak: balesetbiztosítás cserekereskedelem láthatatlan pénz a pénzverés kiváltsága/joga tőzsde

10 7-8. osztály I. BEMELEGÍTŐ KVÍZ 1. Mi az árfolyam? A) az árak emelkedése B) az áram folyamatos ingadozása C) valamely ország pénznemének egy más ország pénznemében kifejezett ára (pl. 1 euro = 300 forint) 2. Melyik leírás illik a jegybankra? A) Egy adott ország legerősebb bankja az, amelyik a legtöbb tőkével rendelkezik. B) Más néven központi bank, legfőbb feladata a fizetőeszköz értékének megőrzése. C) Az olyan bankot nevezik jegybanknak, amely az állam tulajdonában van. 3. Gondolkodj összetett szavakban: áru, deviza, értékpapír Az alábbi szórészletek közül melyik a kakukktojás, amelyik nem illik a fenti előtagokhoz? A) piac B) bolt C) tőzsde 4. Mit jelent az euro övezet kifejezés? A) azon országok együttese, amelyek tagjai az Európai Uniónak B) azon országok együttese, ahol euróval lehet fizetni C) azon országok együttese az Európai Unión belül, ahol az euró a hivatalos pénznem 5. Hány számjegyből áll a bankkártya szám? A) 16, azaz négyszer négy számjegyből B) 8, azaz négyszer két számjegyből C) annyiból, mint a bankszámlaszám: 24, azaz háromszor nyolc számjegyből

11 6. Mit nevezünk adónak? A) az a pénzösszeg, amit az államtól kapunk, ha nincs munkánk B) a munkával megkeresett pénzünk egy részét, amit az államnak adunk C) a munka által megkeresett pénzt, amit a munkáltató fizet 7. Mit jelent az SZJA rövidítés? A) személyi jövedelemadó, amit mindenkinek a jövedelme után be kell fizetnie B) személyi jövedelemadó, a diák munkavállalókat kivéve mindenkinek a jövedelme után be kell fizetnie C) személyiségi jogi alapok, ez egy tantárgy a jogi egyetemeken 8. Ki látható az 5000 forintos bankjegyen? A) Széchenyi István B) Deák Ferenc C) I. István

12 II. BANKKÁRTYA-FELISMERŐ Írjátok le, hogy mi a hiba az alább látható bankkártyákon, és javítsátok is a hibát, ha tudjátok, hogy minek kellene a képen szerepelnie! Ha hibátlan bankkártyát találtok, csak annyit írjatok alá, hogy HIBÁTLAN! HIBA:... JAVÍTÁS: HIBA:... JAVÍTÁS:

13 HIBA:... JAVÍTÁS: HIBA:... JAVÍTÁS:.

14 HIBA:... JAVÍTÁS:.

15 III. FOGALMAZZUNK! Az alábbiakban különböző pénzügyi fogalmak definícióit olvashatjátok. Írjátok le a vonalra, hogy melyik fogalmat jelöli az adott meghatározás. A virtuális pénz napjainkban leginkább használt formája. Ez egy viszonylag fiatal, alig 15 éves fizetőeszköz. Ez az egyetlen valuta a világon, amelyet nem egyetlen állam ellenőriz. Megkönnyíti az áruforgalmat és egységes értékmérőként működik ben ezen a napon omlott össze a New York-i értéktőzsde, ugyanis az árak úgy meglódultak, hogy a pénz gyakorlatilag teljesen elvesztette értékét. Innen indult az 1933-ig tartó gazdasági világválság. Úgy 500 évvel ezelőtt azokat a hajótulajdonosokat hívtuk így, akik a mai Hollandia területén kereskedelmi társaságokat hoztak létre, és távoli földrészekre induló hajókat szereltek fel, hogy bizonyos árukat messzi tájakra is eljuttathassanak. Azok a pénzügyi szakemberek, akiknek a hivatása, hogy azt figyeljék, mibe érdemes pénzt fektetni. Így hívjuk az egyes pénznemek, azaz valuták egymáshoz viszonyított értékét, sosem állandó, mindig változik.

16 Így hívjuk azt a pénzt, amit mindenütt elfogadnak. Ilyen például a dollár. Így nevezzük azokat, akik képesek különbséget tenni értékes és értéktelen között, és csak azt vásárolják meg, amire valóban szükségük van. Ha meg akarjuk tudni, hogy egy ország menyire gazdag, akkor ki kell számolnunk az egy főre jutó bruttó hazai (össz)termékét, más néven a Országok közössége, amit 1992-ben több, nemzeti identitását megőrző ország alapított.

17 IV. VAGYONSZÁMÍTÁS A szöveges feladat alapján töltsétek ki a lentebbi táblázatot. A számításokat vezessétek le! Nagy szerencse ért, amikor néhány évvel ezelőtt egy nyereményjátékon összesen 8 millió forintot nyertem! Úgy határoztam, hogy a negyedét 2 évre lekötöm a bankban, ahol az összeg kamatozott is: minden évben az előző év végi érték huszadával nőtt a pénzem. A nyereményem fennmaradó részével, azaz a háromnegyedével gazdálkodni kezdtem és sajtüzemet alapítottam. A vállalkozásom olyan sikeresnek bizonyult, hogy két év után a pénzem összesen a tizedével lett több. Mennyi most a teljes vagyonom? Írjátok be a lentebbi táblázatba a kért részösszegeket és a végösszeget is! Számítás: Nyereményem összege: Ft Lekötött összeg: BANK Befektetett összeg: SAJTÜZEM Kamatozott összeg a 2. év végén: Befektetett összeg a 2. évi nyereséggel együtt: Teljes vagyonom most:

18 V. FOGALOM-SZEREPJÁTÉK Ez a feladat az activity és a szerepjátszás keveréke. Minden csapat kap egy fogalmat, ami az Ez kész! Pénz! rajzfilmből származik. Ezután 5 perc áll a rendelkezésetekre ahhoz, hogy a fogalom köré írjatok egy mini színdarabot, amit aztán elő is kell adnotok. Az előadás kapcsán csak annyi a kikötés, hogy minden csapattagnak szerepelnie kell benne és a cél, hogy a jelenetetekből kiderüljön, vajon milyen fogalomról lehet szó. Természetesen az előadásotokban a fogalom nevét nem ejthetitek ki, de ezen kívül más megkötés nincs. A felkészülési idő után minden csapat maximum 2 percben előadja a jelenetét, ami alapján a többi csapatnak ki kell találnia, hogy mi volt a fogalom, amit a jelenetetek rejt. Fogalmak: balesetbiztosítás cserekereskedelem láthatatlan pénz a pénzverés kiváltsága/joga tőzsde

oktatási segédanyag az Ez kész! Pénz rajzfilm feldolgozásához

oktatási segédanyag az Ez kész! Pénz rajzfilm feldolgozásához K&H Bank Zrt. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. telefon: (06 1) 328 9000 fax: (06 1) 328 9696 Budapest 1851 www.kh.hu bank@kh.hu oktatási segédanyag az Ez kész! Pénz rajzfilm feldolgozásához Az Ez kész!

Részletesebben

K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! országos tudásverseny. A REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐK FELADATAI alsós korosztály (1-2., 3-4.) 2011-2012.

K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! országos tudásverseny. A REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐK FELADATAI alsós korosztály (1-2., 3-4.) 2011-2012. K&H Bank Zrt. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. telefon: (06 1) 328 9000 fax: (06 1) 328 9696 Budapest 1851 www.kh.hu bank@kh.hu 1 K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! országos tudásverseny A REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐK

Részletesebben

FAKT CSR Projekt Tananyaga

FAKT CSR Projekt Tananyaga FAKT CSR Projekt Tananyaga 1. A pénz Alapvető fogalmak Mi a pénz? (Tipikus kinek van ötlete? kérdés) Bevezetés, pénztörténet: Őskor: önellátó emberek, közösségek, megtermelik maguknak, amire szükségük

Részletesebben

Az én pénzem Pénzügyi Oktatási Program. Törzsanyag

Az én pénzem Pénzügyi Oktatási Program. Törzsanyag Az én pénzem Pénzügyi Oktatási Program Törzsanyag 1 Második, átdolgozott kiadás Készült az Öngondoskodás A Pénzügyi Kultúra Fejlesztéséért Alapítvány és a Tudatos Pénzügyekért Alapítvány támogatásával

Részletesebben

Az én pénzem Pénzügyi Oktatási Program. Törzsanyag

Az én pénzem Pénzügyi Oktatási Program. Törzsanyag Az én pénzem Pénzügyi Oktatási Program Törzsanyag 1 Második, átdolgozott kiadás Készült az Öngondoskodás A Pénzügyi Kultúra Fejlesztéséért Alapítvány és a Tudatos Pénzügyekért Alapítvány támogatásával

Részletesebben

Befektetési Akadémia PHH

Befektetési Akadémia PHH Befektetési Akadémia PHH 1. Alapfogalmak 1.1. Makrogazdasági fogalmak GDP: A GDP az egy területen, adott idõ alatt elõállított végsõ felhasználásra szánt javak (termékek és szolgáltatások) összességének

Részletesebben

Pénzügy tantárgyi kalauz

Pénzügy tantárgyi kalauz Dr. Túróczi Imre Pénzügy tantárgyi kalauz Szolnoki Főiskola Szolnok 2005. Pénzügy tantárgyi kalauz Ez a tantárgyi kalauz a két tankönyvhöz készült: Magyar Gábor: Pénzügyi navigátor, Invent Kiadó, Budapest

Részletesebben

A Hungarograin Tőzsdeügynöki Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Termékkatalógusa

A Hungarograin Tőzsdeügynöki Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Termékkatalógusa A Hungarograin Tőzsdeügynöki Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság Termékkatalógusa A Hungarograin Tőzsdeügynöki Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.. év hónap.. napján elfogadta. 1 Jelen Termékkatalógus

Részletesebben

Szakmai háttéranyag. Budapest, 2014. október 27.

Szakmai háttéranyag. Budapest, 2014. október 27. Szakmai háttéranyag 1 Budapest, 2014. október 27. A szakmai háttéranyag elkészítésére a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ támogatásával került sor, amely a pénzügyi fogyasztók védelmének

Részletesebben

A válság hatása Németország gazdaságára Válságkezelő intézkedések

A válság hatása Németország gazdaságára Válságkezelő intézkedések Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Kar Nemzetközi gazdálkodás szak Nappali tagozat Külgazdasági Vállalkozás Szakirány A válság hatása Németország gazdaságára Válságkezelő intézkedések Készítette:

Részletesebben

Jelentés a turizmus 2011. évi teljesítményéről

Jelentés a turizmus 2011. évi teljesítményéről Jelentés a turizmus 2011. évi teljesítményéről Központi Statisztikai Hivatal 2012. szeptember Tartalom Bevezetés... 2 1. A turizmus főbb gazdasági mutatói... 2 A turizmus gazdasági környezete... 2 A turizmusban

Részletesebben

I. A gépjárműtartás pénzügyi vonzatai

I. A gépjárműtartás pénzügyi vonzatai Pénzügyi Iránytű Program Háttéranyag a 2013.10. havi tartalmakhoz I. A gépjárműtartás pénzügyi vonzatai Üzenet 1. az esetleges hitel, az üzemanyag és javíttatás költségén kívül számoljunk a biztosítás

Részletesebben

Helmeczi István Nándor Kóczán Gergely: A helyi pénznek nevezett utalványokról*

Helmeczi István Nándor Kóczán Gergely: A helyi pénznek nevezett utalványokról* Helmeczi István Nándor Kóczán Gergely: A helyi pénznek nevezett utalványokról* Mostanában sokat hallani a helyi pénzekről : a soproni kékfrankos, a rábaközi tallér, a pécsi korona, a debreceni fantallér,

Részletesebben

Kereskedelmi és marketing alapismeretek típusfeladatok emelt szint megoldás

Kereskedelmi és marketing alapismeretek típusfeladatok emelt szint megoldás Megoldások a Kereskedelmi és marketing alapismeretek szakmai előkészítő érettségi tantárgy emelt szintű érettségi írásbeli vizsgájára történő felkészüléshez közzétett típusfeladatokhoz 1 I. Feleletválasztás

Részletesebben

3 Az alábbi befektetési lehetőségek közül melyek tartoznak az ún. pénzügyi eszközök közé? A az értékpapírok B az ékszerek C az ingatlanok

3 Az alábbi befektetési lehetőségek közül melyek tartoznak az ún. pénzügyi eszközök közé? A az értékpapírok B az ékszerek C az ingatlanok 1. VIZSGATÁRGY: PÉNZÜGYI ÉS BIZTOSÍTÁSI PIAC SZEREPLŐI 1) PÉNZÜGYI PIACOK SZEREPLŐI, TEVÉKENYSÉGÜK ÉS SZOLGÁLTATÁSAIK Pénzügyi piac fogalma 1 Az alábbiak közül mely tényezők hatnak a kötvények árfolyamára?

Részletesebben

Pénzügyek egyszerűen, mindenkinek Ferenczi Gábor

Pénzügyek egyszerűen, mindenkinek Ferenczi Gábor Pénzügyek egyszerűen, mindenkinek Ferenczi Gábor Tartalomjegyzék: A közgazdasági, pénzügyi törvényekről... 3 Megtakarítás, befektetés, biztosítás, hitel... 3 Megtakarítások3 Befektetések... 4 Biztosítás...

Részletesebben

MUNKAANYAG. Gábler Gergely. Befektetés kötvényekbe, részvényekbe. A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok

MUNKAANYAG. Gábler Gergely. Befektetés kötvényekbe, részvényekbe. A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok Gábler Gergely Befektetés kötvényekbe, részvényekbe A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok A követelménymodul száma: 969-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-006-50 BEFEKTETÉS

Részletesebben

A TÕKEJÖVEDELMEK ADÓSZABÁLYAINAK LEGFRISSEBB MÓDOSÍTÁSAI AZ UNIÓS CSATLAKOZÁS TÜKRÉBEN

A TÕKEJÖVEDELMEK ADÓSZABÁLYAINAK LEGFRISSEBB MÓDOSÍTÁSAI AZ UNIÓS CSATLAKOZÁS TÜKRÉBEN 2003. MÁSODIK ÉVFOLYAM 2. SZÁM 1 KOVÁCS TAMÁS A TÕKEJÖVEDELMEK ADÓSZABÁLYAINAK LEGFRISSEBB MÓDOSÍTÁSAI AZ UNIÓS CSATLAKOZÁS TÜKRÉBEN E cikk megírását kettõs cél mozgatta, amely azon túl, hogy a tartalmi-elemzõ

Részletesebben

Hírlevél 2009. január 1. START Tőkegarancia Zrt. Hírlevél 2009. április

Hírlevél 2009. január 1. START Tőkegarancia Zrt. Hírlevél 2009. április Hírlevél 2009. január 1 Hírlevél 2009. április Hírlevél 2009. április 2 MI IS AZ A KOCKÁZATI TŐKE ÉS HOGYAN MŰKÖDIK? Az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram keretében néhány hónapon belül legalább 50

Részletesebben

DIPLOMADOLGOZAT. Farkasházy Attila 2004.

DIPLOMADOLGOZAT. Farkasházy Attila 2004. DIPLOMADOLGOZAT 2004. Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Közgazdász-gazdálkodási szak kiegészítő képzés Számviteli és Pénzügyi Tanszék A HITELKÁRTYÁK ÉS BANKKÁRTYÁK PIACA MAGYARORSZÁGON

Részletesebben

ELSŐ LÉPÉSEK A FOREX VILÁGÁBAN

ELSŐ LÉPÉSEK A FOREX VILÁGÁBAN ELSŐ LÉPÉSEK A FOREX VILÁGÁBAN Tartalomjegyzék.. Mi az a Forex és miért kereskedjen? 1.. Miért kereskedjen a devizapiacon?... Valósítsa meg elképzeléseit valós ügyletekben. A Bika és a Medve.. Olvasson

Részletesebben

Értékpapír Befektetési Lehetőségek Az Erste NetBroker Rendszerével

Értékpapír Befektetési Lehetőségek Az Erste NetBroker Rendszerével Miskolci Egyetem Gazdaságtudomány Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Pénzügy Tanszék Értékpapír Befektetési Lehetőségek Az Erste NetBroker Rendszerével Szakmai belső konzulens : Dr.

Részletesebben

Somogyiné Kiss Andrea. Családi pénzügyek

Somogyiné Kiss Andrea. Családi pénzügyek Somogyiné Kiss Andrea Családi pénzügyek Lektorok: Bihari Sándorné Dragon Kft. A megvalósításhoz pénzügyi támogatást a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete nyújtott a hatályos jogszabályok szerint kiírt

Részletesebben

Devizahitelek. Tényleg értem? A PSZÁF fogyasztóvédelmi tájékoztatója

Devizahitelek. Tényleg értem? A PSZÁF fogyasztóvédelmi tájékoztatója Devizahitelek Tényleg értem? A PSZÁF fogyasztóvédelmi tájékoztatója A devizahitelekrõl további információkat talál fogyasztóvédelmi honlapunkon www.pszaf.hu PÉNZÜGYI SZERVEZETEK ÁLLAMI FELÜGYELETE PSZÁF

Részletesebben

Tegye fel a kezét, aki szereti a bankokat

Tegye fel a kezét, aki szereti a bankokat . FEJEZET Joó András, Pintér Zoltán A pénzügyekrôl és a bankokról tudatosan Bevezetés: Ki szereti a bankokat? Tegye fel a kezét, aki szereti a bankokat A bankokat ugyanis nem szeretjük. Mert alapvetôen

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Szöveges feladatok

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Szöveges feladatok MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Szöveges feladatok A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett

Részletesebben

Utazási irodák valutaváltási tevékenységének szabályai

Utazási irodák valutaváltási tevékenységének szabályai Palencsárné Kasza Marianna Utazási irodák valutaváltási tevékenységének szabályai A követelménymodul megnevezése: Internetes alkalmazásfejlesztés A követelménymodul száma: 1447-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

Vállalati pénzügyek és adózási alapok tantárgyi kalauz

Vállalati pénzügyek és adózási alapok tantárgyi kalauz Dr. Túróczi Imre Vállalati pénzügyek és adózási alapok tantárgyi kalauz Szolnoki Főiskola Szolnok 2006. Vállalati pénzügyek és adózási alapok Tantárgyi kalauz Ez a kalauz az alábbi tankönyvekhez készült:

Részletesebben

eredménytartalék növekedéseként kell kimutatni lekötött tartalékot adott napi utolsó jegyzett árfolyamot fizetős

eredménytartalék növekedéseként kell kimutatni lekötött tartalékot adott napi utolsó jegyzett árfolyamot fizetős Hírlevél 2010. /02. w w w. sinkatax.hu Változik a munkába járással kapcsolatos költségtérítés 2010. május 1-én lép hatályba a 39/2010.(II.26.) Kormányrendelet, amely a munkába járással kapcsolatos utazási

Részletesebben

Egy új adózási lehetõség: az Egyszerûsített Vállalkozási Adó (EVA)

Egy új adózási lehetõség: az Egyszerûsített Vállalkozási Adó (EVA) MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GAZDASÁG- ÉS VÁLLALKOZÁSELEMZÉSI INTÉZET Egy új adózási lehetõség: az Egyszerûsített Vállalkozási Adó (EVA) 2002. szeptember MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemzési Intézet

Részletesebben