K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! pénzügyi vetélkedő. REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐ FELADATAI felsős korosztály (5-6., 7-8.)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! pénzügyi vetélkedő. REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐ FELADATAI felsős korosztály (5-6., 7-8.) 2013-2014. 5-6."

Átírás

1 K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! pénzügyi vetélkedő REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐ FELADATAI felsős korosztály (5-6., 7-8.) osztály I. BEMELEGÍTŐ KVÍZ 1. Kinek több a vagyona, ha 1 euro körülbelül 300 Ft? A) akinek 17 eurója van B) akinek 5250 forintja van a zsebében C) akinek forintja van a bankkártyáján 2. Mennyi nemesfém van napjainkban a pénzérmékben? A) semennyi B) csak nemesfémből áll C) az ország gazdasági helyzetétől függ 3. Mit jelent az euró övezet kifejezés? A) azon országok együttese, amelyek tagjai az Európai Uniónak B) azon országok együttese az Európai Unión belül, ahol az euró a hivatalos pénznem C) az európai országokat nevezzük így összefoglaló néven 4. Kinek az arcképe szerepel az 1000 forintoson? A) Kossuth Lajosé B) Mátyás királyé C) Petőfi Sándor

2 5. Minek a rövidítése az áfa? A) Általános Forgalmi Adó, melyet a termékek, szolgáltatások árából az államnak kötelező befizetni B) Állami Forgalmi Adó, melyet az autósoknak kell befizetni C) Általános Forgalmi Adó, melyet a termékek, szolgáltatások árából be lehet fizetni az államnak 6. Melyik kakukktojás a felsorolt országok közül? Németország, Finnország, Franciaország, Dánia, Szlovákia A) Finnország, mert nem EU-s tagország. B) Dánia, mert nem euró a fizetőeszközük. C) Szlovákia, mert az EU-csatlakozási kérelmüket most fogják elbírálni. 7. Mi az infláció szó eredeti jelentése? A) eredetileg pont fordítva, a pénz javulására szolgáló kifejezésként használták B) az infláció szót mindig is a pénzromlásra, azaz az árak tartós emelkedésére használták C) latin eredetű szó, orvosi szakkifejezés, a beteg állapotának romlását jelenti 8. Minek nevezzük azt, amit a középkorban a padon a fém pénzérmék helyett állítottak ki elismervényként? A) kupon B) jegy C) váltó

3 II. BANKKÁRTYA-FELISMERŐ Írjátok le, hogy mi a hiba az alább látható bankkártyákon, és javítsátok is a hibát, ha tudjátok, hogy minek kellene a képen szerepelnie! HIBA:... JAVÍTÁS: HIBA:... JAVÍTÁS:

4 HIBA:... JAVÍTÁS: HIBA:... JAVÍTÁS:.

5 HIBA:... JAVÍTÁS:.

6 III. FOGALMAZZUNK! Az alábbiakban különböző pénzügyi fogalmak definícióit olvashatjátok. Írjátok le a vonalra, hogy melyik fogalmat jelöli az adott meghatározás. A virtuális pénz napjainkban leginkább használt formája. Ez egy viszonylag fiatal, alig 15 éves fizetőeszköz. Ez az egyetlen valuta a világon, amelyet nem egyetlen állam ellenőriz. Megkönnyíti az áruforgalmat és egységes értékmérőként működik ben ezen a napon omlott össze a New York-i értéktőzsde, ugyanis az árak úgy meglódultak, hogy a pénz gyakorlatilag teljesen elvesztette értékét. Innen indult az 1933-ig tartó gazdasági világválság. Úgy 500 évvel ezelőtt azokat a hajótulajdonosokat hívtuk így, akik a mai Hollandia területén kereskedelmi társaságokat hoztak létre, és távoli földrészekre induló hajókat szereltek fel, hogy bizonyos árukat messzi tájakra is eljuttathassanak. Azok a pénzügyi szakemberek, akiknek a hivatása, hogy azt figyeljék, mibe érdemes pénzt fektetni. Így hívjuk az egyes pénznemek, azaz valuták egymáshoz viszonyított értékét, sosem állandó, mindig változik.

7 Így hívjuk azt a pénzt, amit mindenütt elfogadnak. Ilyen például a dollár. Így nevezzük azokat, akik képesek különbséget tenni értékes és értéktelen között, és csak azt vásárolják meg, amire valóban szükségük van. Ha meg akarjuk tudni, hogy egy ország menyire gazdag, akkor ki kell számolnunk az egy főre jutó bruttó hazai (össz)termékét, más néven a Országok közössége, amit 1992-ben több, nemzeti identitását megőrző ország alapított.

8 IV. VAGYONSZÁMÍTÁS A szöveges feladat alapján töltsétek ki a lentebbi táblázatot. A számításokat vezessétek le! Nagy-nagy szerencse ért, amikor néhány évvel ezelőtt egy nyereményjátékon összesen 8 millió forintot nyertem! Úgy döntöttem, hogy a nyeremény negyedét lekötöm a bankban, ahol az összeg kamatozott is, így a második év végére a betett pénzem összesen az ötödével növekedett. A nyereményem fennmaradó részével, azaz a háromnegyedével gazdálkodni kezdtem, és sajtüzemet alapítottam. Sajnos az üzem eddig nem volt sikeres, mert két év után a befektetett összegnek összesen a huszadát elveszítettem. Mennyi most a teljes vagyonom? Írjátok be a lentebbi táblázatba a kért részösszegeket és a végösszeget is! Számítás: Nyereményem összege: Ft Lekötött összeg: BANK Kamatozott összeg a 2. év végén: SAJTÜZEM Befektetett összeg: Befektetett összeg a 2. évi utáni veszteség levonásával: Teljes vagyonom most:

9 V. FOGALOM-SZEREPJÁTÉK Ez a feladat az activity és a szerepjátszás keveréke. Minden csapat kap egy fogalmat, ami az Ez kész! Pénz! rajzfilmből származik. Ezután 5 perc áll a rendelkezésetekre ahhoz, hogy a fogalom köré írjatok egy mini színdarabot, amit aztán elő is kell adnotok. Az előadás kapcsán csak annyi a kikötés, hogy minden csapattagnak szerepelnie kell benne és a cél, hogy a jelenetetekből kiderüljön, vajon milyen fogalomról lehet szó. Természetesen az előadásotokban a fogalom nevét nem ejthetitek ki, de ezen kívül más megkötés nincs. A felkészülési idő után minden csapat maximum 2 percben előadja a jelenetét, ami alapján a többi csapatnak ki kell találnia, hogy mi volt a fogalom, amit a jelenetetek rejt. Fogalmak: balesetbiztosítás cserekereskedelem láthatatlan pénz a pénzverés kiváltsága/joga tőzsde

10 7-8. osztály I. BEMELEGÍTŐ KVÍZ 1. Mi az árfolyam? A) az árak emelkedése B) az áram folyamatos ingadozása C) valamely ország pénznemének egy más ország pénznemében kifejezett ára (pl. 1 euro = 300 forint) 2. Melyik leírás illik a jegybankra? A) Egy adott ország legerősebb bankja az, amelyik a legtöbb tőkével rendelkezik. B) Más néven központi bank, legfőbb feladata a fizetőeszköz értékének megőrzése. C) Az olyan bankot nevezik jegybanknak, amely az állam tulajdonában van. 3. Gondolkodj összetett szavakban: áru, deviza, értékpapír Az alábbi szórészletek közül melyik a kakukktojás, amelyik nem illik a fenti előtagokhoz? A) piac B) bolt C) tőzsde 4. Mit jelent az euro övezet kifejezés? A) azon országok együttese, amelyek tagjai az Európai Uniónak B) azon országok együttese, ahol euróval lehet fizetni C) azon országok együttese az Európai Unión belül, ahol az euró a hivatalos pénznem 5. Hány számjegyből áll a bankkártya szám? A) 16, azaz négyszer négy számjegyből B) 8, azaz négyszer két számjegyből C) annyiból, mint a bankszámlaszám: 24, azaz háromszor nyolc számjegyből

11 6. Mit nevezünk adónak? A) az a pénzösszeg, amit az államtól kapunk, ha nincs munkánk B) a munkával megkeresett pénzünk egy részét, amit az államnak adunk C) a munka által megkeresett pénzt, amit a munkáltató fizet 7. Mit jelent az SZJA rövidítés? A) személyi jövedelemadó, amit mindenkinek a jövedelme után be kell fizetnie B) személyi jövedelemadó, a diák munkavállalókat kivéve mindenkinek a jövedelme után be kell fizetnie C) személyiségi jogi alapok, ez egy tantárgy a jogi egyetemeken 8. Ki látható az 5000 forintos bankjegyen? A) Széchenyi István B) Deák Ferenc C) I. István

12 II. BANKKÁRTYA-FELISMERŐ Írjátok le, hogy mi a hiba az alább látható bankkártyákon, és javítsátok is a hibát, ha tudjátok, hogy minek kellene a képen szerepelnie! Ha hibátlan bankkártyát találtok, csak annyit írjatok alá, hogy HIBÁTLAN! HIBA:... JAVÍTÁS: HIBA:... JAVÍTÁS:

13 HIBA:... JAVÍTÁS: HIBA:... JAVÍTÁS:.

14 HIBA:... JAVÍTÁS:.

15 III. FOGALMAZZUNK! Az alábbiakban különböző pénzügyi fogalmak definícióit olvashatjátok. Írjátok le a vonalra, hogy melyik fogalmat jelöli az adott meghatározás. A virtuális pénz napjainkban leginkább használt formája. Ez egy viszonylag fiatal, alig 15 éves fizetőeszköz. Ez az egyetlen valuta a világon, amelyet nem egyetlen állam ellenőriz. Megkönnyíti az áruforgalmat és egységes értékmérőként működik ben ezen a napon omlott össze a New York-i értéktőzsde, ugyanis az árak úgy meglódultak, hogy a pénz gyakorlatilag teljesen elvesztette értékét. Innen indult az 1933-ig tartó gazdasági világválság. Úgy 500 évvel ezelőtt azokat a hajótulajdonosokat hívtuk így, akik a mai Hollandia területén kereskedelmi társaságokat hoztak létre, és távoli földrészekre induló hajókat szereltek fel, hogy bizonyos árukat messzi tájakra is eljuttathassanak. Azok a pénzügyi szakemberek, akiknek a hivatása, hogy azt figyeljék, mibe érdemes pénzt fektetni. Így hívjuk az egyes pénznemek, azaz valuták egymáshoz viszonyított értékét, sosem állandó, mindig változik.

16 Így hívjuk azt a pénzt, amit mindenütt elfogadnak. Ilyen például a dollár. Így nevezzük azokat, akik képesek különbséget tenni értékes és értéktelen között, és csak azt vásárolják meg, amire valóban szükségük van. Ha meg akarjuk tudni, hogy egy ország menyire gazdag, akkor ki kell számolnunk az egy főre jutó bruttó hazai (össz)termékét, más néven a Országok közössége, amit 1992-ben több, nemzeti identitását megőrző ország alapított.

17 IV. VAGYONSZÁMÍTÁS A szöveges feladat alapján töltsétek ki a lentebbi táblázatot. A számításokat vezessétek le! Nagy szerencse ért, amikor néhány évvel ezelőtt egy nyereményjátékon összesen 8 millió forintot nyertem! Úgy határoztam, hogy a negyedét 2 évre lekötöm a bankban, ahol az összeg kamatozott is: minden évben az előző év végi érték huszadával nőtt a pénzem. A nyereményem fennmaradó részével, azaz a háromnegyedével gazdálkodni kezdtem és sajtüzemet alapítottam. A vállalkozásom olyan sikeresnek bizonyult, hogy két év után a pénzem összesen a tizedével lett több. Mennyi most a teljes vagyonom? Írjátok be a lentebbi táblázatba a kért részösszegeket és a végösszeget is! Számítás: Nyereményem összege: Ft Lekötött összeg: BANK Befektetett összeg: SAJTÜZEM Kamatozott összeg a 2. év végén: Befektetett összeg a 2. évi nyereséggel együtt: Teljes vagyonom most:

18 V. FOGALOM-SZEREPJÁTÉK Ez a feladat az activity és a szerepjátszás keveréke. Minden csapat kap egy fogalmat, ami az Ez kész! Pénz! rajzfilmből származik. Ezután 5 perc áll a rendelkezésetekre ahhoz, hogy a fogalom köré írjatok egy mini színdarabot, amit aztán elő is kell adnotok. Az előadás kapcsán csak annyi a kikötés, hogy minden csapattagnak szerepelnie kell benne és a cél, hogy a jelenetetekből kiderüljön, vajon milyen fogalomról lehet szó. Természetesen az előadásotokban a fogalom nevét nem ejthetitek ki, de ezen kívül más megkötés nincs. A felkészülési idő után minden csapat maximum 2 percben előadja a jelenetét, ami alapján a többi csapatnak ki kell találnia, hogy mi volt a fogalom, amit a jelenetetek rejt. Fogalmak: balesetbiztosítás cserekereskedelem láthatatlan pénz a pénzverés kiváltsága/joga tőzsde

es tanév 3-4. osztályos kategória 1. forduló

es tanév 3-4. osztályos kategória 1. forduló ISKOLA NEVE:. CSAPAT NEVE: TELEPÜLÉS:. 1. feladat kvíz 2018-2019-es tanév 3-4. osztályos kategória 1. forduló Ha megnéztétek a vigyázz#kápé vlog részeit, akkor könnyedén válaszolni tudtok az alábbi kvízsorra.

Részletesebben

as tanév 7-8. osztályos kategória

as tanév 7-8. osztályos kategória ISKOLA NEVE:. CSAPAT NEVE: TELEPÜLÉS:. 1. feladat csak tudatosan! 2017-2018-as tanév 7-8. osztályos kategória A Szabó család nemigen foglalkozik pénzügyi tervezéssel: így van, amikor kijönnek a szülők

Részletesebben

es tanév 5-6. osztályos kategória 1.forduló

es tanév 5-6. osztályos kategória 1.forduló ISKOLA NEVE:. CSAPAT NEVE: TELEPÜLÉS:. 1. feladat kvíz 2018-2019-es tanév 5-6. osztályos kategória 1.forduló Ha megnéztétek a vigyázz#kápé vlog részeit, akkor könnyedén válaszolni tudtok az alábbi kvízsorra.

Részletesebben

K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! pénzügyi vetélkedő. REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐK FELADATAI alsós korosztály (1-2., 3-4.) 2012-2013. 1-2.

K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! pénzügyi vetélkedő. REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐK FELADATAI alsós korosztály (1-2., 3-4.) 2012-2013. 1-2. K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! pénzügyi vetélkedő REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐK FELADATAI alsós korosztály (1-2., 3-4.) 2012-2013. 1-2. osztály I. BEMELEGÍTŐ KVÍZ Kaptok egy 3 kérdésből álló kvízt. Karikázzátok be

Részletesebben

Erős vs. gyenge forint

Erős vs. gyenge forint 2010 február 15. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Give 1/5 Give 2/5 Mérték Give 3/5 Give 4/5 Give 5/5 Naponta halljuk a hírekben, hogy most épp gyengült vagy erősödött a forint, hogyan

Részletesebben

Monetáris Unió.

Monetáris Unió. Monetáris Unió Ajánlott irodalom: Horváth Zoltán (2007): Kézikönyv az Európai Unióról 303-324. oldal Felhasznált irodalom: Györgyi Gábor: Magyarország: az eurokritériumok romlása a konvergencia programokban

Részletesebben

es tanév 1-2. osztályos kategória

es tanév 1-2. osztályos kategória ISKOLA NEVE:. CSAPAT NEVE: TELEPÜLÉS:. 2016-2017-es tanév 1-2. osztályos kategória 1. feladat Anna új távcsöve Anna kedvenc mesekönyvében szerepel egy jó tündér, aki egy távcső segítségével igazítja útba

Részletesebben

Kamat Hozam - Árfolyam

Kamat Hozam - Árfolyam Pénzügyi számítások kamat, hozam Váltó és értékelése 7. hét 2010.10.19. 1 Kamat Hozam - Árfolyam Kamat nem egyenlő a hozammal!! Kamat-Hozam-Árfolyam összefüggés A jelenlegi gyakorlat alatt a pénz időértékének

Részletesebben

Árfolyamok. Miskolci Egyetem mesterképzés

Árfolyamok. Miskolci Egyetem mesterképzés Árfolyamok Miskolci Egyetem mesterképzés 24 órás devizapiac (Forex) Dollár/euró árfolyam alakulása (1999-2014 hónapvégi,ecb) 1,6 1,5 1,4 1,3 1,2 1,1 1 0,9 0,8 jan..99 jún..99 nov..99 ápr..00 szept..00

Részletesebben

A valós szükségleteknek megfelelő fogyasztói magatartás fejlesztése

A valós szükségleteknek megfelelő fogyasztói magatartás fejlesztése A valós szükségleteknek megfelelő fogyasztói magatartás fejlesztése diákmelléklet ÉN ÉS A VILÁG 5. évfolyam 77 D1 Magyar pénzek Ki vagy mi látható az egyes magyar pénzérméken, bankjegyeken? Írd a pontozott

Részletesebben

Az évezred pénze. Fiatal Vállalkozók Hete Pénzügyi Intelligencia nap - 2010.11.16. Riczkó István SwissFinance Zrt.

Az évezred pénze. Fiatal Vállalkozók Hete Pénzügyi Intelligencia nap - 2010.11.16. Riczkó István SwissFinance Zrt. Az évezred pénze Fiatal Vállalkozók Hete Pénzügyi Intelligencia nap - 2010.11.16. Riczkó István SwissFinance Zrt. Arany Az arany a természetben elemi állapotban előforduló, a történelem kezdetei óta ismert,

Részletesebben

K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ!

K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! pénzügyi vetélkedő REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐ FELADATAI alsós korosztály (1-2., 3-4.) 2013-2014. 1-2. osztály I. BEMELEGÍTŐ KVÍZ 1. Lehet-e egyvalakinek több bankszámlája is? A) igen,

Részletesebben

100 éves a Közgaz! 1. forduló. Te lehetsz a jövő közgazdásza! (Vetélkedő kaposvári általános iskolák 7. és 8. osztályos tanulói számára) (1911-2011)

100 éves a Közgaz! 1. forduló. Te lehetsz a jövő közgazdásza! (Vetélkedő kaposvári általános iskolák 7. és 8. osztályos tanulói számára) (1911-2011) 100 éves a Közgaz! (1911-2011) Te lehetsz a jövő közgazdásza! (Vetélkedő kaposvári általános iskolák 7. és 8. osztályos tanulói számára) 1. forduló Válaszd ki a helyes választ, majd vezesd fel a mellékelt

Részletesebben

es tanév 3-4. osztályos kategória

es tanév 3-4. osztályos kategória ISKOLA NEVE:. CSAPAT NEVE: TELEPÜLÉS:. 2016-2017-es tanév 3-4. osztályos kategória 1. feladat a természet közelről Barbi nagyon szereti a természetet, az állatokat, növényeket. Rengeteg időt tud eltölteni

Részletesebben

Szöveges feladatok és Egyenletek

Szöveges feladatok és Egyenletek Szöveges feladatok és Egyenletek Sok feladatot meg tudunk oldani következtetéssel, rajz segítségével és egyenlettel is. Vajon mikor érdemes egyenletet felírni? Van-e olyan eset, amikor nem tanácsos, vagy

Részletesebben

Eszközgazdálkodás II.

Eszközgazdálkodás II. Kis- és középvállalkozások Ügyvezetés I. és II. 1 Eszközgazdálkodás II. 2 Vállalkozás eszközei (ismétlés) Befektetett eszközök (> 1 év) Egy évnél hosszabb ideig Értékük folyamatosan térül meg (elhasználódás)

Részletesebben

K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő regionális középdöntők feladatsora osztály

K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő regionális középdöntők feladatsora osztály K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő regionális középdöntők feladatsora 2017-2018 7-8. osztály 1. feladat szókereső A szavakban összekeveredtek a betűk. Vajon milyen pénzügyi kifejezéseket rejtenek?

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő, de szakmailag helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő, de szakmailag helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 341 02 Kereskedelmi képviselő Értékelési skála: 81 100 pont 5 (jeles) 71 80 pont

Részletesebben

Gazdasági ismeretek. Gazdasági ismeretek. 11. évfolyam - I. félév osztályozó vizsga témakörei

Gazdasági ismeretek. Gazdasági ismeretek. 11. évfolyam - I. félév osztályozó vizsga témakörei Gazdasági ismeretek Írásbeli vizsgarész: A tanuló feladatlapot kap, ami a félév témáinak tananyagát öleli fel. 60 perc áll rendelkezésére a feladatok megoldására. Az írásbeli munka értékelési szempontja:

Részletesebben

ZIRCI TAKARÉKSZÖVETKEZET DEVIZASZÁMLAVEZETÉS, DEVIZAÜGYLETEK H I R D E T M É N YE VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE

ZIRCI TAKARÉKSZÖVETKEZET DEVIZASZÁMLAVEZETÉS, DEVIZAÜGYLETEK H I R D E T M É N YE VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE ZIRCI TAKARÉKSZÖVETKEZET DEVIZASZÁMLAVEZETÉS, DEVIZAÜGYLETEK H I R D E T M É N YE VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE 1/2014. Közzététel: 2013. december 20. Hatályos: 2014. január 5-től I. BETÉTI KAMATOK 1. Devizaszámlák

Részletesebben

KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ

KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ Fejezeti jellemző adatok Fejezeti jellemző adatok Önkormányzati jellemző adatok Önkormányzati jellemző adatok 14 1700 fejezet cím/alcím megye megye pénzügyi pénzügyi körzet körzet településtípus település-

Részletesebben

A Tolna Megyei Önkormányzat 10/2002. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 1 a külföldi kiküldetésekről - a módosítással egységes szerkezetben - 2

A Tolna Megyei Önkormányzat 10/2002. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 1 a külföldi kiküldetésekről - a módosítással egységes szerkezetben - 2 1. oldal A Tolna Megyei Önkormányzat 10/2002. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 1 a külföldi kiküldetésekről - a módosítással egységes szerkezetben - 2 A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő regionális középdöntők feladatsora osztály

K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő regionális középdöntők feladatsora osztály K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő regionális középdöntők feladatsora 2017-2018 5-6. osztály 1. feladat szókereső A szavakban összekeveredtek a betűk. Vajon milyen pénzügyi kifejezéseket rejtenek?

Részletesebben

Miért jó az euro az uniónak? Megszűnik az árfolyamkockázat az eurozóna tagországain belül. 1999.01.01. VIRTUÁLIS VALUTA 2002.01.01 BANKJEGYEK, ÉRMÉK Az EURO jele: Tudod-e, hogy mi volt az euro előtti nemzeti

Részletesebben

Devizás ügyletek a. számvitelben

Devizás ügyletek a. számvitelben Devizás ügyletek a Devizás tételek számviteli kezelése számvitelben Devizás tételek számviteli kezelése Mérleghez kapcsolódó Eszközök Pénzeszközök Követelések Értékpapírok és részesedések Devizában adott

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 12.

Vezetői összefoglaló október 12. 2017. október 12. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben gyengült, míg a dollár ellenében erősödött. A BUX 14,5 milliárd forintos, átlag feletti

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat. Pénzügytan II.

Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat. Pénzügytan II. Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet Beadandó feladat Pénzügytan II. tárgyból Az Intézetbe történő beérkezés legkésőbbi határideje 2009. február 26.

Részletesebben

K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! országos tudásverseny

K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! országos tudásverseny K&H Bank Zrt. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. telefon: (06 1) 328 9000 fax: (06 1) 328 9696 Budapest 1851 www.kh.hu bank@kh.hu K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! országos tudásverseny A REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐK

Részletesebben

Féléves jelentés. Magyar Posta Rövid Kötvény Alap I. félév

Féléves jelentés. Magyar Posta Rövid Kötvény Alap I. félév Féléves jelentés Magyar Posta Rövid Kötvény Alap 2017. I. félév A jelen féléves jelentést az Allianz Alapkezelő Zrt., mint az Magyar Posta Rövid Kötvény Alap (továbbiakban: az Alap) alapkezelője - a befektetési

Részletesebben

Féléves jelentés. Magyar Posta Rövid Kötvény Alap I. félév

Féléves jelentés. Magyar Posta Rövid Kötvény Alap I. félév Féléves jelentés Magyar Posta Rövid Kötvény Alap 2015. I. félév A jelen féléves jelentést az Allianz Alapkezelő Zrt., mint az Magyar Posta Rövid Kötvény Alap (továbbiakban: az Alap) alapkezelője - a befektetési

Részletesebben

54 481 04 0010 54 01 Gazdasági informatikus Informatikus

54 481 04 0010 54 01 Gazdasági informatikus Informatikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

H I R D E T M É N Y. Vállalkozások, kisvállalkozók, egyéb szervezetek, önkormányzatok részére CHF EUR, GBP, és USD devizanemekben nyitható.

H I R D E T M É N Y. Vállalkozások, kisvállalkozók, egyéb szervezetek, önkormányzatok részére CHF EUR, GBP, és USD devizanemekben nyitható. H I R D E T M É N Y Vállalkozások, kisvállalkozók, egyéb szervezetek, önkormányzatok részére vezetett devizaszámlák kamat-, jutalék- és költség kondíciói Vállalkozások, kisvállalkozók, egyéb szervezetek,

Részletesebben

Euro-150TE Flexy ONLINE PÉNZTÁRGÉP BIZONYLATMINTÁK

Euro-150TE Flexy ONLINE PÉNZTÁRGÉP BIZONYLATMINTÁK Euro-150TE Flexy ONLINE PÉNZTÁRGÉP BIZONYLATMINTÁK Forgalmazó: ECR-Trade Kft. 1133 Budapest, Dráva 5/a. Tel./fax: 06 (1) 350-4006, www.ecr-penztargep.hu V 3.0 1 Forint üzemmódban 1. Napi nyitás 2. Pénz

Részletesebben

Valuta deviza - konvertibilitás

Valuta deviza - konvertibilitás Valuta deviza - konvertibilitás Nemzetközi elszámolások eszközei - arany - valuta - deviza - mesterséges nemzetközi pénzek Arany: a nemzetközi elszámolások hagyományos eszköze Valuta: valamely ország törvényes

Részletesebben

Vezetői összefoglaló június 19.

Vezetői összefoglaló június 19. 2017. június 19. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben erősödött, a dollár ellenében stagnált. A BUX 33,6 milliárd forintos, jóval az átlag feletti

Részletesebben

A MAGYARORSZÁGI SZÁLLODAIPAR FEJLŐDÉSE KÖZÖTT

A MAGYARORSZÁGI SZÁLLODAIPAR FEJLŐDÉSE KÖZÖTT A MAGYARORSZÁGI SZÁLLODAIPAR FEJLŐDÉSE 2008 2018 KÖZÖTT I. SZÁLLODAI KERESLET-KÍNÁLAT VÁLTOZÁSA ORSZÁGOSAN 2008 2010 2012 2013 2017 2018 2018/2008 2018/2012 2018/2013 2018/2017 Szobaszám (db) 50 669 54

Részletesebben

Féléves jelentés I. félév. Allianz Indexkövető Részvény Befektetési Alap

Féléves jelentés I. félév. Allianz Indexkövető Részvény Befektetési Alap Féléves jelentés 2017 I. félév Allianz Indexkövető Részvény Befektetési Alap A jelen féléves jelentést az Allianz Alapkezelő Zrt., mint az Allianz Indexkövető Részvény Befektetési Alap (továbbiakban: az

Részletesebben

I. RÉSZ / 6. FEJEZET KÖTELEZETTSÉGEK

I. RÉSZ / 6. FEJEZET KÖTELEZETTSÉGEK I. RÉSZ / 6. FEJEZET KÖTELEZETTSÉGEK GYAKORLÓ FELADATOK 1. feladat megoldása 1.1 Árukészlet vásárlás 261. Áruk 454. Szállítók 2 000 000 2 000 000 1.2 Áfa elszámolása 454. Szállítók 540 000 540 000 Felár

Részletesebben

Útmutató. az SZJA- bevalláshoz

Útmutató. az SZJA- bevalláshoz Útmutató az SZJA- bevalláshoz Utmutató A magánszemély által értékpapír-kölcsönzés díjaként megszerzett összeg egésze jövedelemnek minõsül. Az értékpapír-kölcsönzésbõl származó jövedelem után az adó mértéke

Részletesebben

adóreform A knyvd-i adózás fajtái Értékelés

adóreform A knyvd-i adózás fajtái Értékelés Ökológiai adóreform A knyvd-i adózás fajtái alapképzés visszaforgatás a költségvetés finanszírozása ökológiai adóreform zöld áht reform (= ökol. adóref. + támogatási ref. + zöld közbeszerzés) Értékelés

Részletesebben

Az EU gazdasági és politikai unió

Az EU gazdasági és politikai unió Brüsszel 1 Az EU gazdasági és politikai unió Egységes piacot hozott létre egy egységesített jogrendszer révén, így biztosítva a személyek, áruk, szolgáltatások és a tőke szabad áramlását. Közös politikát

Részletesebben

K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő regionális középdöntők feladatai felsős korosztály (5-6., 7-8.) 2015/

K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő regionális középdöntők feladatai felsős korosztály (5-6., 7-8.) 2015/ 1. feladat trükkös kvíz K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő regionális középdöntők feladatai felsős korosztály (5-6., 7-8.) 2015/2016 5-6. osztály Karikázzátok be a helyes válaszok betűjelét! A

Részletesebben

Díjjegyzék Számlavezető neve: OTP Bank Nyrt. Számla megnevezése: Bázis számla HUF Dátum:

Díjjegyzék Számlavezető neve: OTP Bank Nyrt. Számla megnevezése: Bázis számla HUF Dátum: Díjjegyzék Számlavezető neve: Számla megnevezése: OTP Bank Nyrt. Bázis számla HUF Dátum: 2019.08.02 Ez a dokumentum a fizetési számlához kapcsolódó fő szolgáltatások igénybevételének díjairól nyújt tájékoztatást.

Részletesebben

péntek, augusztus 14. Vezetői összefoglaló

péntek, augusztus 14. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. augusztus 14. Vezetői összefoglaló Csütörtökön vegyesen zártak a vezető nemzetközi részvényindexek. Mindhárom vezető devizával szemben erősödött a forint árfolyama. A BUX 1,3 százalékos emelkedéssel

Részletesebben

54 481 04 0010 54 01 Gazdasági informatikus Informatikus

54 481 04 0010 54 01 Gazdasági informatikus Informatikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Díjjegyzék Számlavezető neve: OTP Bank Nyrt. Számla megnevezése: Junior számla (7-14 év között) HUF Dátum: / 7

Díjjegyzék Számlavezető neve: OTP Bank Nyrt. Számla megnevezése: Junior számla (7-14 év között) HUF Dátum: / 7 Díjjegyzék Számlavezető neve: Számla megnevezése: OTP Bank Nyrt. Dátum: 2019.07.31 Junior számla (7-14 év között) HUF Ez a dokumentum a fizetési számlához kapcsolódó fő szolgáltatások igénybevételének

Részletesebben

Vezetői összefoglaló július 24.

Vezetői összefoglaló július 24. 2017. július 24. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróhoz, a svájci frankhoz és a dollárhoz képest egyaránt gyengült. A BUX 9,6 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett

Részletesebben

Díjjegyzék. Bázis számla HUF Junior Számla ajánlat (18 év felettieknek)

Díjjegyzék. Bázis számla HUF Junior Számla ajánlat (18 év felettieknek) Díjjegyzék Számlavezető neve: Számla megnevezése: OTP Bank Nyrt. Dátum: 2019.07.31 Bázis számla HUF Junior Számla ajánlat (18 év felettieknek) Ez a dokumentum a fizetési számlához kapcsolódó fő szolgáltatások

Részletesebben

Budapest Értékpapír Alapok és a Devizapiac

Budapest Értékpapír Alapok és a Devizapiac Budapest Értékpapír Alapok és a Devizapiac Amikor befektetésekben gondolkozunk, akkor mindenki ismeri azt az általános szabályt, hogy osszuk meg megtakarításunkat különbözı befektetési lehetıségek között:

Részletesebben

as tanév 5-6. osztályos kategória 1. forduló

as tanév 5-6. osztályos kategória 1. forduló ISKOLA NEVE:. CSAPAT NEVE: TELEPÜLÉS:. 1. feladat szókereső 2019-2020-as tanév 5-6. osztályos kategória 1. forduló A szókeresőben 10 db, pénzügyekhez kapcsolódó szót rejtettünk el, keressétek meg őket!

Részletesebben

Gazdasági Információs Rendszerek

Gazdasági Információs Rendszerek Gazdasági Információs Rendszerek 1. előadás Bánhelyi Balázs Alkalmazott Informatika Tanszék, Szegedi Tudományegyetem 2009 A pénz időértéke Mit jelent a pénz időértéke? Egy forint (dollár, euró, stb.) ma

Részletesebben

I. RÉSZ / 4. FEJEZET PÉNZESZKÖZÖK

I. RÉSZ / 4. FEJEZET PÉNZESZKÖZÖK I. RÉSZ / 4. FEJEZET PÉNZESZKÖZÖK GYAKORLÓ FELADATOK 1. feladat megoldása Ssz 1. Készpénz felvétel pénztárbizonylat 381. Pénztár 2 400 2 400 2.1 Törlesztő részlet 445. Egyéb HL hitelek 1 600 1 600 2.2

Részletesebben

K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő regionális középdöntők feladatsora osztály

K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő regionális középdöntők feladatsora osztály K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő regionális középdöntők feladatsora 2017-2018 3-4. osztály 1. feladat pénzügyi kirakós Egy 24 darabos puzzle képet kell kirakni időre. A puzzle kirakására 3 perc

Részletesebben

5-6. osztályos kategória

5-6. osztályos kategória ISKOLA NEVE:. CSAPAT NEVE: TELEPÜLÉS:. 5-6. osztályos kategória 1. feladat bolti vásárlás A) Anikó, Anna, Ági, és Dóra vásárolni mennek. Mindegyiküknek van egy bevásárló listája, ami alapján a boltban

Részletesebben

csütörtök, október 16. Vezetői összefoglaló

csütörtök, október 16. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2014. október 16. Vezetői összefoglaló A szerdai kereskedési napon rendkívül rossz hangulat uralkodott a nemzetközi tőzsdéken. Szerdán a 307-es szint fölé emelkedett az euró/forint kurzus; a

Részletesebben

HIRDETMÉNY. Érvényes: 2015. május 20. napjától. Közzététel napja: 2015. május 19.

HIRDETMÉNY. Érvényes: 2015. május 20. napjától. Közzététel napja: 2015. május 19. HIRDETMÉNY Az FHB Bank Zrt. hivatalos tájékoztatója az Egyedi Árfolyamos Azonnali Deviza Adásvételi és Befektetési Szolgáltatási Ügyletek Keretszerződés alapján kötött Ügyletek Óvadéki Követelményeiről

Részletesebben

hétfő, február 3. Vezetői összefoglaló

hétfő, február 3. Vezetői összefoglaló hétfő, 2014. február 3. Vezetői összefoglaló A csütörtöki pozitív nap után pénteken folytatódott az eladási hullám a nemzetközi tőzsdéken. Péntek délután a forint elrugaszkodott a délelőtti mélypontokról;

Részletesebben

Féléves jelentés. 2015 I. félév. Allianz Indexkövető Részvény Befektetési Alap

Féléves jelentés. 2015 I. félév. Allianz Indexkövető Részvény Befektetési Alap Féléves jelentés 2015 I. félév Allianz Indexkövető Részvény Befektetési Alap A jelen féléves jelentést az Allianz Alapkezelő Zrt., mint az Allianz Indexkövető Részvény Befektetési Alap (továbbiakban: az

Részletesebben

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására. 2014/2015. II. félév ADÓZÁS I.

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására. 2014/2015. II. félév ADÓZÁS I. Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására 2014/2015. II. félév Hol tartunk? Természetbeni juttatások Adók és közterhek Ingóság értékesítése Árfolyamnyereség Kamat Osztalék Miről lesz szó? Példák a bér

Részletesebben

Féléves jelentés I. félév. Allianz Indexkövető Részvény Befektetési Alap

Féléves jelentés I. félév. Allianz Indexkövető Részvény Befektetési Alap Féléves jelentés 2016 I. félév Allianz Indexkövető Részvény Befektetési Alap A jelen féléves jelentést az Allianz Alapkezelő Zrt., mint az Allianz Indexkövető Részvény Befektetési Alap (továbbiakban: az

Részletesebben

Mit mutatnak meg a makrogazdasági mutatók? A magyarok pénzügyi kultúrája számokban Dr. Huzdik Katalin

Mit mutatnak meg a makrogazdasági mutatók? A magyarok pénzügyi kultúrája számokban Dr. Huzdik Katalin Mit mutatnak meg a makrogazdasági mutatók? A magyarok pénzügyi kultúrája számokban Dr. Huzdik Katalin "Ha én gazdag lennék... A pénzügyi műveltség helyzete Magyarországon és hatása a fiatalok vásárlási

Részletesebben

Féléves jelentés. Magyar Posta Rövid Kötvény Alap I. félév

Féléves jelentés. Magyar Posta Rövid Kötvény Alap I. félév Féléves jelentés Magyar Posta Rövid Kötvény Alap 2018. I. félév A jelen féléves jelentést az Allianz Alapkezelő Zrt., mint az Magyar Posta Rövid Kötvény Alap (továbbiakban: az Alap) alapkezelője - a befektetési

Részletesebben

2011 MÉRLEG - I. negyedév

2011 MÉRLEG - I. negyedév A megye megnevezése, székhelye: Irányító szerv: Számjel 365028 1251 07 0200 889900 PIR-törzsszám Szektor Megye PÜK Szakágazat A költségvetési szerv megnevezése, székhelye: 2400 Dunaújváros Bartók Béla

Részletesebben

SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS FELADATOK

SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS FELADATOK SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS FELADATOK 1. Határozza meg 700-nak a 13%-át! 91 2. Határozza meg 700-nak a 221%-át! 1547 3. B Határozza meg 8 000 Ft 72%-ának a 23%-át! 1325 Ft 4. B Mennyi a bruttó éves fizetése annak

Részletesebben

Díjjegyzék Számlavezető neve: OTP Bank Nyrt. Számla megnevezése: Lakossági devizaszámla USD Dátum:

Díjjegyzék Számlavezető neve: OTP Bank Nyrt. Számla megnevezése: Lakossági devizaszámla USD Dátum: Díjjegyzék Számlavezető neve: Számla megnevezése: OTP Bank Nyrt. Dátum: 2019.07.31 Lakossági devizaszámla USD Ez a dokumentum a fizetési számlához kapcsolódó fő szolgáltatások igénybevételének díjairól

Részletesebben

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására 191-192 Hol tartunk? Természetbeni juttatások Adók és közterhek Ingóság értékesítése Árfolyamnyereség Kamat Osztalék 2012/2013. II. félév 72-83 Miről lesz szó?

Részletesebben

3-4. osztályos kategória

3-4. osztályos kategória ISKOLA NEVE:. CSAPAT NEVE: TELEPÜLÉS:.. 3-4. osztályos kategória 1. feladat iskolai farsang Az iskolai farsangon négy osztály nyitott büfét. Össze akarják hasonlítani az áraikat, de nem árulják el egymásnak

Részletesebben

Miért jó az euro az uniónak? Megszűnik az árfolyamkockázat az eurozóna tagországain belül. 1999.01.01. VIRTUÁLIS VALUTA 2002.01.01 BANKJEGYEK, ÉRMÉK Az EURO jele: Tudod-e, hogy mi volt az euro előtti nemzeti

Részletesebben

K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! pénzügyi vetélkedő REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐ FELADATAI. felsős korosztály (5-6., 7-8.) 2014/2015. 5-6.

K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! pénzügyi vetélkedő REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐ FELADATAI. felsős korosztály (5-6., 7-8.) 2014/2015. 5-6. K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! pénzügyi vetélkedő REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐ FELADATAI felsős korosztály (5-6., 7-8.) 2014/2015 1. feladat kvíz 5-6. osztály Hogy nevezzük azt, amikor szezonálisan sokkal olcsóbban

Részletesebben

Eszközhasználat: tábla, tankönyv, füzet, feladatlap, számítógép, internet

Eszközhasználat: tábla, tankönyv, füzet, feladatlap, számítógép, internet Tanár: Czupi Tilda Osztály: 10A Tantárgy: Üzleti tevékenység gyakorlata Témakör: Adók, járulékok és egyéb közterhek Az óra témája: Összefoglalás, gyakorlás Oktatási cél: A tanulók képesek legyenek önállóan

Részletesebben

2011 Mérleg - IV. negyedév

2011 Mérleg - IV. negyedév A fejezet megnevezése, székhelye: Irányító szerv: Számjel 722667 1051 14 07/00 229979 PIR-törzsszám Szektor Fejezet Címrend ÁHT A költségvetési szerv megnevezése, székhelye: 3526 Miskolc Szentpéteri kapu

Részletesebben

Hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok. Forgatási célú hitelviszonyt megtestesítő értékpapír

Hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok. Forgatási célú hitelviszonyt megtestesítő értékpapír 11.) Határozza meg az értékpapírok fogalmát, fajtáit, főkönyvi nyilvántartásának és értékelésének szabályait! Ismertesse az értékpapírok analitikus nyilvántartását! Mutassa be az értékpapírokhoz (váltó,

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Valuta, deviza, konvertibilitás 64. lecke Nemzetközi elszámolások

Részletesebben

Még van pénz a Jeremie Kockázati Tőkealapokban 60% közelében a Start Zrt. Jeremie Kockázati Tőkeindexe

Még van pénz a Jeremie Kockázati Tőkealapokban 60% közelében a Start Zrt. Jeremie Kockázati Tőkeindexe Még van pénz a Jeremie Kockázati Tőkealapokban % közelében a Start Zrt. Jeremie Kockázati Tőkeindexe A Start Zrt. negyedévente adja közre a Start Jeremie Kockázati Tőke Monitor című jelentését, amelyben

Részletesebben

Díjjegyzék Számlavezető neve: OTP Bank Nyrt. Számla megnevezése: Junior számla (14-18 éves korig) HUF Dátum:

Díjjegyzék Számlavezető neve: OTP Bank Nyrt. Számla megnevezése: Junior számla (14-18 éves korig) HUF Dátum: Díjjegyzék Számlavezető neve: Számla megnevezése: OTP Bank Nyrt. Dátum: 2019.07.31 Junior számla (14-18 éves korig) HUF Ez a dokumentum a fizetési számlához kapcsolódó fő szolgáltatások igénybevételének

Részletesebben

Üzleti jog XII. Értékpapír- és tőzsdejog Fizetésképtelenségi jog

Üzleti jog XII. Értékpapír- és tőzsdejog Fizetésképtelenségi jog Üzleti jog XII. Értékpapír- és tőzsdejog Fizetésképtelenségi jog Üzleti jog XII. BME GTK Üzleti Jog Tanszék 1 Gondolatmenet I. Értékpapír- és tőzsdejog I. Értékpapír Az értékpapír lényege Az értékpapírok

Részletesebben

ADÓVERSENY AZ EURÓPAI UNIÓ ORSZÁGAIBAN

ADÓVERSENY AZ EURÓPAI UNIÓ ORSZÁGAIBAN ADÓVERSENY AZ EURÓPAI UNIÓ ORSZÁGAIBAN Bozsik Sándor Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar pzbozsi@uni-miskolc.hu MIRŐL LESZ SZÓ? Jelenlegi helyzetkép Adóverseny lehetséges befolyásoló tényezői Az országklaszterek

Részletesebben

Egészségügyi ellátások. Alapellátás és Járóbeteg-ellátás: Az ellátásért 10 eurót kell fizetni a biztosítottnak évente.

Egészségügyi ellátások. Alapellátás és Járóbeteg-ellátás: Az ellátásért 10 eurót kell fizetni a biztosítottnak évente. Egészségügyi ellátások Ausztria: Alapellátás és Az ellátásért 10 eurót kell fizetni a biztosítottnak évente. Átlagban 8-10 eurót kell fizetni naponta, de ez tartományonként változik. 28 nap a felső korlát.

Részletesebben

Mennyi közpénzt költünk egészségre Magyarországon?

Mennyi közpénzt költünk egészségre Magyarországon? VI. Egészséginformációs Fórum Mennyi közpénzt költünk egészségre Magyarországon? KEREKASZTAL Bodrogi József Csaba Iván Sinkó Eszter Skultéty László Vitrai József CÉLKITŰZÉSEK Cél: a hallgatóság módszertani

Részletesebben

7-8. osztályos kategória

7-8. osztályos kategória ISKOLA NEVE:. CSAPAT NEVE: TELEPÜLÉS:. 7-8. osztályos kategória 1. feladat bolti vásárlás A) Gergıt, Jocót, Marcit és Tomit megbízta az Anyukájuk egy rövid bevásárlással. Mindegyiküknek van egy bevásárló

Részletesebben

Válasz B: A klasszikus portfolió. Válasz C: A növekedési portfólió. Válasz A: Az értékpapírok. Válasz B: Az ékszerek. Válasz C: Az ingatlanok.

Válasz B: A klasszikus portfolió. Válasz C: A növekedési portfólió. Válasz A: Az értékpapírok. Válasz B: Az ékszerek. Válasz C: Az ingatlanok. Kérdések Az alábbiak közül mely tényezők hatnak a kötvények árfolyamára? Válaszok Válasz A: A vállalat vezérigazgatójának utasítása. Válasz B: A piaci kamatláb változása. Válasz C: A kötvényben meghatározott

Részletesebben

Ajánlói Bónusz 4x% 1 0,2 0,15 0, ,5 0,25 0, , , < 1 0,5 1 1<

Ajánlói Bónusz 4x% 1 0,2 0,15 0, ,5 0,25 0, , , < 1 0,5 1 1< 1 A Shopping Center Network Central Ltd. A Shopping Center Network Central Ltd. (továbbiakban: SCC), egy olyan Nemzetközi Törzsvásárlói Közösség, ami azon az ötleten alapszik, hogy a Vásárlókat egy törzsvásárlói

Részletesebben

1. Az államadósság alakulása az Európai Unióban

1. Az államadósság alakulása az Európai Unióban Magyarország éllovas az államadósság csökkentésében Magyarország az utóbbi két évben a jelenleg nemzetközileg is egyik leginkább figyelt mutató, az államadósság tekintetében jelentős eredményeket ért el.

Részletesebben

hétfő, március 2. Vezetői összefoglaló

hétfő, március 2. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. március 2. Vezetői összefoglaló Amerikában negatív tartományban zártak a vezető részvényindexek, Európában a lassuló amerikai GDP-adat segítette a kereskedést. A forint kilenchavi csúcsa közelében,

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET 2015. 01. 01. 2015. 12. 31. Budapest, 2016. április 30... A vállalkozás vezetője ( képviselője ) 1 1. Általános bemutatás A vállalkozás neve: STEMO MARKETING Kft. A vállalkozás rövidített

Részletesebben

Esedékesség napja Nettó eszközérték összege (EUR) Nettó eszközérték jegyenként (EUR/db)

Esedékesség napja Nettó eszközérték összege (EUR) Nettó eszközérték jegyenként (EUR/db) 1 K H Fix Plusz Alapok : Fix Plusz 5, Fix Plusz 6, Fix Plusz 7, Fix Plusz 8, Fix Plusz 11, Fix Plusz 12, Fix Plusz 13, Fix Plusz 14, Fix Plusz 15., Fix Plusz 16.,Fix Plusz 17., Euro Fix 6., Dollár Fix

Részletesebben

Hatályos: június 1. Közzététel napja: május 31.

Hatályos: június 1. Közzététel napja: május 31. Hatályos: 2017. június 1. Közzététel napja: 2017. május 31. HIRDETMÉNY Kivezetett termékek devizában és valutában végzett műveletek devizakülföldi/devizabelföldi természetes/nem természetes személy részére

Részletesebben

Az Európai Unió költségvetése. Dr. Teperics Károly egyetemi adjunktus Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék Debreceni Egyetem

Az Európai Unió költségvetése. Dr. Teperics Károly egyetemi adjunktus Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék Debreceni Egyetem Az Európai Unió költségvetése Dr. Teperics Károly egyetemi adjunktus Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék Debreceni Egyetem Az EU és a nagyvilág lakosság Lakosság millió főben, (2009) 1339

Részletesebben

KÉRELEM RENDSZERES GYERMEKVÉDELMI KEDVEZMÉNY MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ

KÉRELEM RENDSZERES GYERMEKVÉDELMI KEDVEZMÉNY MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ Makó Város Polgármesteri Hivatal Szociális és Gyermekvédelmi Csoport 6900 Makó, Széchenyi tér 22. KÉRELEM RENDSZERES GYERMEKVÉDELMI KEDVEZMÉNY MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre

Részletesebben

a 2012. évi A számviteli törvény szerinti egyéb szervezetek közhasznú egyszerűsített éves beszámolójához

a 2012. évi A számviteli törvény szerinti egyéb szervezetek közhasznú egyszerűsített éves beszámolójához a 2012. évi A számviteli törvény szerinti egyéb szervezetek közhasznú egyszerűsített éves beszámolójához Győr, 2013. április 25. ph. vállalkozás vezetője Jelen kiegészítő melléklet tartalmazza mindazon

Részletesebben

3A Takarékszövetkezet

3A Takarékszövetkezet Hirdetmény SEPA szolgáltatás díjairól a már nem nyitható lakossági és vállalkozói számlákra/számlacsomagokra vonatkozó devizakülföldi/devizabelföldi természetes- és nem természetes személyek részére 3A

Részletesebben

Ellenőrző kérdések és feladatok... 53

Ellenőrző kérdések és feladatok... 53 Tartalomjegyzék 6. A kötelezettségekkel kapcsolatos elszámolások............................. 9 6.1 A kötelezettségek fogalma............................................ 9 6.1.1 Hosszú lejáratú kötelezettségek.................................

Részletesebben

Vezetői összefoglaló április 10.

Vezetői összefoglaló április 10. 2018. április 10. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euró és a svájci frank ellenében erősödött, míg a dollárral szemben gyengült. A BUX 13 milliárd forintos, átlag feletti forgalom

Részletesebben

Díjjegyzék Számlavezető neve: OTP Bank Nyrt. Számla megnevezése: Privát Banki számla HUF Dátum:

Díjjegyzék Számlavezető neve: OTP Bank Nyrt. Számla megnevezése: Privát Banki számla HUF Dátum: Díjjegyzék Számlavezető neve: Számla megnevezése: OTP Bank Nyrt. Dátum: 2019.08.02 Privát Banki számla HUF Ez a dokumentum a fizetési számlához kapcsolódó fő szolgáltatások igénybevételének díjairól nyújt

Részletesebben

Díjjegyzék Számlavezető neve: OTP Bank Nyrt. Számla megnevezése: Grátisz számla HUF Dátum:

Díjjegyzék Számlavezető neve: OTP Bank Nyrt. Számla megnevezése: Grátisz számla HUF Dátum: Díjjegyzék Számlavezető neve: Számla megnevezése: OTP Bank Nyrt. Grátisz számla HUF Dátum: 2019.08.02 Ez a dokumentum a fizetési számlához kapcsolódó fő szolgáltatások igénybevételének díjairól nyújt tájékoztatást.

Részletesebben

2013.12.04. Miért hullámzik a forint árfolyama? A halmozott infláció és az EUR árfolyam 1994-2013. Magyar államadósság 1994-2005

2013.12.04. Miért hullámzik a forint árfolyama? A halmozott infláció és az EUR árfolyam 1994-2013. Magyar államadósság 1994-2005 Miért hullámzik a forint árfolyama? Közgazdasági alapismeretek 10. előadás EKF Csorba László egyszerű gazdasági szereplők tranzakciói Különleges szereplők tranzakciói A halmozott infláció és az EUR árfolyam

Részletesebben

Vezetői összefoglaló augusztus 11.

Vezetői összefoglaló augusztus 11. 2017. augusztus 11. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróhoz, a svájci frankhoz és a dollárhoz képest egyaránt gyengült. A BUX 7,8 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett

Részletesebben

Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány befektetési szabályzata

Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány befektetési szabályzata Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány befektetési szabályzata A SZABÁLYZAT CÉLJA 1 A szabályzat célja a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (a továbbiakban: Alapítvány) pénzügyi befektetéseivel, illetve

Részletesebben

Certifikátok a Budapesti Értéktızsdén

Certifikátok a Budapesti Értéktızsdén Certifikátok a Budapesti Értéktızsdén Elméleti Alapok Végh Richárd Budapesti Értéktızsde Zrt. Budapest, 2009.05.26-28. Mirıl lesz szó? Certifikát fogalma és hozzá kapcsolódó alapfogalmak Certifikátok fajtái

Részletesebben