POLIMER KEVERÉKEK KÉSZÍTÉSÉNEK ELMÉLETE THEORETICAL APPROACH TO IMMISCIBLE POLYMER BLENDS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "POLIMER KEVERÉKEK KÉSZÍTÉSÉNEK ELMÉLETE THEORETICAL APPROACH TO IMMISCIBLE POLYMER BLENDS"

Átírás

1 Anyagmérnöki Tudományok, 37. kötet, 1. szám (2012), pp POLIMER KEVERÉKEK KÉSZÍTÉSÉNEK ELMÉLETE THEORETICAL APPROACH TO IMMISCIBLE POLYMER BLENDS KOLLÁR MARIANN Miskolci Egyetem, Polimermérnöki Tanszék 3515 Miskolc-Egyetemváros A polimerkeverékek tulajdonságai nagyban függenek az alappolimerek elegyíthetőségétől. Ha a kölcsönhatás az alappolimerek között nagy, akkor a kialakuló szerkezet megfelelő. Akkor beszélhetünk homogén rendszerről, ha a keveredés molekuláris szinten is végbemegy. Nem elegyedő polimerek heterogén rendszert alkotnak. Az összeférhetőség nagyon fontos szempont, az oldhatóság és a kölcsönhatás befolyásolják. Ezeket a jellemzőket számolással is meghatározhatjuk, amivel előrevetíthetjük a polimer blendben kialakuló szerkezetet. Kulcsszavak: entrópia, fázisszeparáció, polimer blend, üvegesedési hőmérséklet. The properties of polymer blends depend on the miscibility of basic polymers. If the interaction between the components is strong, the structure formed is accordant. The structure depending on the miscibility defines the properties of polymer mixtures. We could speak of miscibility when a perfectly homogenous system is formed and the blending comes off in molecular grade. Immiscible polymers form heterogeneous systems. The miscibility is a very important question of the polymer industry and polymer application. Keywords: enthropy, phase separation, polymer blends, glass transition temperature. Bevezetés Néha olyan polimerre van szükségünk, ami különleges tulajdonsággal rendelkezik, például jó ütésállósággal, de alacsony feldolgozási hőmérséklettel. Az új polimerek előállítása történhet szintetizálással, mely idő és pénzigényes vagy a fémekhez hasonlóan ötvözhetjük a megfelelő tulajdonsággal rendelkező polimereket és ezzel előnyös tulajdonságokra tehetünk szert. 1. A műanyag keverékek előállítása A műanyagok ötvözése nehéz és bonyolult folyamat. Nagyon ritka az a polimerpár, melyet elegyíthetünk, viszont elegyíthetetlen sok létezik. Vegyük például a polietilént és a polipropilént, melyek apoláros szénhidrogének, heteroatomot nem tartalmaznak. Mégsem elegyíthetőek. Mi ennek az oka? Az entrópia. Az entrópia az anyag rendezetlensége. A magára hagyott rendszer entrópiája nő. Például vegyünk egy kertet. Amíg műveljük és energiát fektetünk bele, a kert szép tiszta, rendezett. Ha magára hagyjuk, és nem gondozzuk, nő az entrópiája. Ahhoz, hogy rend legyen, energiát kell befektetni, ki kell takarítani. Ez a termodinamika II. törvénye. Rendetlenséget létrehozni könnyebb, mint rendet rakni, tehát két polimert összekeverni könnyebbnek kellene lennie, mint szétvá-

2 212 Kollár Mariann lasztani. Ez mégsem működik. Ugyanis életbe lép a termodinamika I. törvénye. Például ha lefékezünk egy kereket, az felmelegszik és csikorog. De ha ezt visszafelé szeretném és melegítjük és hangoskodunk, a kerék nem indul el. Vagyis vannak olyan energiaformák, melyek nem képesek egymásba átalakulni korlátlanul. Emiatt nem lehet csak úgy összekeverni két polimert, mert lehet, hogy összekevert állapotban nem lesznek stabilak, amint lehetőségük lesz rá, inkább szétválnak. Ha folyamatosan kevergetem, melegen tartom, energiát közlök vele ez az elegy fenntartható, de mihelyst az energiabefektetés megszűnik, a polimerpár szétválik. 2. Polimerkeverékek készítésének alapja Sokféle módszer létezik a polimerek összekeverésére. Az első pont a termodinamika I. törvényével függ össze. Lényege, hogy az összekevert állapotban lévő polimerek energiája kisebb, mint amikor különválnak. Ilyen a polisztirol (PS) és a poli-(fenilén-oxid) (PPO) keveréke. A PPO nehezen feldolgozható, de az olcsó PS segítségével ez javítható, és még az ára is csökken. 1. ábra. Az üvegesedési hőmérséklet lehetséges változásának szemléltetése A és B polimer, valamint A/B összeférhető keverék esetébe, DMA görbén A PPO üvegesedési hőmérséklete (Tg) 215 o C, a PS üvegesedési hőmérséklete (Tg) 95 o C. Ha elegyítjük őket, a keverék Tg-je a két üvegesedési hőmérséklet között lesz. Ennek eredménye, hogy alacsonyabb hőfokon fel lehet dolgozni.

3 Polimer keverékek készítésének elmélete ábra. Az üvegesedési hőmérséklet lehetséges változásának szemléltetése A és B polimer, valamint A/B nem összeférhető keverék esetében DMA görbén 2.1. A kopolimerek A kopolimerek tulajdonképpen polimer blendek. Vannak olyan polimerek, melyeket hiába szeretnénk elegyíteni, nem lehet. A PS-t széles körben alkalmazzuk, ám sok polimerrel nem képez keveréket. Viszont könnyű vele kopolimert képezni, vagyis kémiai kötéssel összekapcsolni több polimertípust. Ilyen tipikus példa az ABS (akril-nitril-)- butadién-sztirol kopolimer Polimerkeverékek készítésének módszerei Lehet blendet készíteni úgy, hogy feloldjuk a két polimert egy közös oldószerben. Utána elpárologtatjuk az oldószert és megmarad a polimerötvözet. Azonban olyan oldószer kell, amely mind a két polimert oldja és nem drága, nem mérgező. Ennél fogva ez a módszer csak laboratóriumi körülmények között működik. Ipari körülmények között úgy készítik a polimer keverékeket, hogy a polimereket ömledék állapotban dolgozzák össze. Ezt a folyamatot az extruderekben végzik el, ahol a hőmérséklet, nyomás és nyírás együttes hatása hozza létre a kívánt keveréket. Mikkor a keverék lehűl, akkor ez a blend stabil lesz feltételezve, hogy a két alappolimer összeférhető volt. Ha nem összeférhető, akkor heterogén rendszerről beszélünk. Ha két nem összeférhető polimert elegyítünk, a T g nem lesz közös. Vagyis mind a két üvegesedési hőmérséklet megjelenik. 3. A polimer keverékek tulajdonságai A két polimer tulajdonságai tényleg ötvöződnek a polimer blendben, ha az alappolimerek összeférhetők.

4 214 Kollár Mariann Vegyünk két alappolimert, A-t és B-t. A két polimer Tg-je különböző, és korlátlanul elegyednek. Ha az A polimerbe elkezdjük a B polimert adagolni, akkor a keverék Tg-je nő. De ez a Tg növekedés nem lineáris. Az első esetben az alappolimerek jobban kötődnek egymáshoz, mint saját magukhoz, nő a molekulalánc, csökken a mozgékonyság. Emiatt megnő a Tg. Ellenben a második esetben az alappolimerek jobban kötődnek magukhoz, mint egymáshoz, így a mozgékonyság nem csökken le, ugyanis a molekulahossz nem változik. A legtöbb polimer nem kötődik, illetve kevéssé kötődik egymáshoz, így a második esettel többször találkozunk. 3. ábra. A T g változása az A és B alappolimerek között fellépő kölcsönhatások alapján [1] Az üvegesedési hőmérséklet (Tg) tehát egy fontos paraméter a polimerek esetében. Sok mindenre következtetni lehet belőle. A mechanikai tulajdonságra, a szerkezetre. Ezért ha polimerkeveréket készítünk, a Tg vizsgálata nagyon fontos. Gondoljunk csak az előzőekben említett PPO/PS keverékre. Ez a Tg megfigyelés fontos a heterogén rendszerek esetében is. A legtöbb polimerkeverék heterogén, nem összeférhető rendszer. Az ütésálló polimerek mind heterogén, többkomponensű polimer-rendszerek. 4. Heterogén rendszerek Fentebb említésre került, hogy az ütésálló polimerek heterogének. Mit jelent ez? Azt, hogy nem összeférhetőek. Mikor elkészül egy nem összeférhető polimerekből előállított keverék, olvadási hőmérsékleten látszólagosan homogén, egyfázisú. Azonban mikor lehűl, a polimerek szételegyednek, ugyanis a keverék állapot fenntartása nagyobb energiát igényel. Ezt a magasabb energiájú állapotot hőközléssel tartottuk fenn. Mikor a keverék lehűlt, a két polimer szétválik. Gondoljunk az ütésálló PS-ra, a HIPS-re, vagy a PVC/CPE blendből készült ablakokra. Ebben az esetben a rideg fázisban egy rugalmas második fázist keverünk el, mely megnöveli az ütésállóságot. Ám ezek az anyagok valójában nem is polimer blendek.

5 Polimer keverékek készítésének elmélete Oldódás kiválás 4. ábra. 8% LDPE tartalmú heterogén keverékről készült SEM-felvétel 3500 nagyításban [2] Kevés polimer elegyíthető korlátlanul, a legtöbb nem. Vannak olyan polimerek, amelyek bizonyos összetételben elegyíthetőek. Vegyük újra A és B polimerünket. Tegyük fel, ha B-ből 30%-nál kevesebbet teszünk az A polimerbe, akkor elegyedik, és akkor is, ha 70% felett teszünk belőle az A polimerbe. Vagyis ha 30-70% B polimert teszünk A-ba, akkor szétválik két fázisra. Ennek oka, hogy 30%-ban és 70%-ban B-t tartalmazó polimer keverék belső energiája kisebb keverékállapotban, mint szételegyedve. Vagyis 30% alatti és 70% feletti B- tartalommal blendet készíthetünk, míg 30-70% közötti B-tartalommal szételegyedik a keverék. Az a tartomány azonban, amelyikben fázisszétválás jöhet létre, nem konstans. Függ a hőmérséklettől némelyik polimernél egyre kisebb lesz a hőmérséklet növelésével. Vagyis hogyha felmelegítjük a keveréket, megszűnik a fázisszétválás. Ezt a hőmérsékletet hívjuk felső kritikus (UCST) hőmérsékletnek. Ha az ellentéte igaz, vagyis a kiválás egyre csökken a hőmérséklet csökkenésével, akkor alsó kritikus hőmérsékletről (LCST) beszélünk.

6 216 Kollár Mariann 5. ábra. A és B polimer szételegyedési görbéje [3] Ha háromkomponensű rendszert szeretnénk A és B polimerből C polimerrel, el kell képzelni azt, hogy kialakul X és Y fázis. Ahhoz, hogy Z kiváljon, a Z-nek kell a legkisebb energiával rendelkeznie. 5. Homogén vagy heterogén rendszer alakul ki? [4] Termodinamikai értelemben vett elegyíthetőségről akkor beszélünk, ha egy keverékben homogén szerkezet alakul ki és a komponensek molekuláris szinten keverednek egymással ahol H M az elegyítési entalpia S M az elegyítési entrópia T a hőmérséklet G M = H M T S M Az elegyíthetőség elsődleges feltétele az elegyítési szabadentalpia ( G) negatív értéke. Vagyis kisebb Θ érték, így ebben az esetben az irányban megy végbe a folyamat. Ha a kölcsönhatás A és B polimer között erősebb, mint AA és BB között, akkor spontán elegyedés jön létre. H M értéke negatív lesz. A Flory Huggins-elmélet Az elmélet alapja, hogy egy olyan rácsot kell elképzelni, melynek minden pontjában a makromolekulák helyezkednek el. Ha ezeket a rácspontokat eltávolítjuk, meghatározható a makromolekulák közötti kölcsönhatás. Ezt a kölcsönhatást legegyszerűbben úgy határozhatjuk meg, hogy valamilyen kismolekulájú oldószerrel távolítjuk el egymástól a polimer molekulákat. Ez az oldhatósági paraméter meghatározása. Először Hildebrand [2] alkalmazta folyadékokra. Lényege, hogy térfogategységnyi anyag (V) elpárologtatásához szükséges energia ( E p ) négyzetgyökét kell venni, vagyis: δ = E p V 1/ 2

7 Polimer keverékek készítésének elmélete 217 Ez folyadékok esetében alkalmazható, nagymolekulájú anyagoknál azonban nem. Small [2] javasolta, hogy a polimerek ismétlődő egységeihez rendeljenek csoportjárulékot, így mérés nélkül meghatározható a kölcsönhatás paraméter: ρ a sűrűség F i a csoportjárulék M a monomer tömege Ebből az oldhatósági paraméterből már meghatározható a Flory Huggins-kölcsönhatási paraméter, amit χ-vel jelölünk. χ = [V r (δ 1 -δ 2 ) 2 ]/RT Az elmélet szerint akkor jó a kölcsönhatás két komponens között, ha az oldhatósági paraméterek között a különbség kicsi (δ). Ha kiszámoljuk a kölcsönhatási paramétert, az nem lehet negatív szám. Akkor beszélhetünk tehát jó elegyíthetőségről, ha χ kis pozitív szám vagy nulla. Tehát ha vesszük a PS/PPO keveréket, amit már az előző fejezetekben említettem: δ PS oldhatósági paramétere 9,13 cal 1/2 cm 3/2 δ PPO oldhatósági paramétere 9,15 cal 1/2 cm 3/2 Ebből jól látható, hogy a két komponens oldhatósági paramétere között kicsi a különbség. A kölcsönhatási paraméter a PS és PPO esetében: vagyis [100(9,13-9,15) 2 ]/25.8,314 = 0,013 χ = [v r (δ 1 δ 2 ) 2 ]/RT v r = 100 cm 3 R = 8,314 J/mol K o T = 25 o C A két komponens elegyíthető. Egy nem elegyíthető polimerpár esetében kiszámolt értékek a következők. A PET palackok újrahasznosításakor a PE hulladék komoly fejtörést jelent, mert a PE és a PET nem összeférhető, közöttük a kölcsönhatás kicsi. δ PE oldhatósági paraméter 7,9 cal 1/2 cm 3/2 δ PET oldhatósági paraméter 10,1 cal 1/2 cm 3/2 Már az oldhatósági paraméteren is látható, hogy eltérnek egymástól, a különbség 2,2 cal 1/2 cm 3/2, míg a PS/PPO esetében 0,02 cal 1/2 cm 3/2. A kölcsönhatási paraméter PET és PE esetében: χ = [v r (δ 1 δ 2 ) 2 ]/RT v r = 100 cm 3 R = 8,314 J/mol K o T = 25 o C vagyis [100(7,9 10,1) 2 ]/25.8,314 = 2,32

8 218 Kollár Mariann Ez az érték nagyobb, mint 1, vagyis a keverék heterogén. Így a PE szennyeződés kis cseppekben kiválik a PET mátrixban, és rontja a mechanikai tulajdonságokat. Ha azonban az ütésállóságot szeretnénk növelni, akkor kimondottan erre a heterogén szerkezetre törekszünk. Ilyen a PVC/CPE rendszer. A rideg fázis a PVC, benne heterogén fázist alkot a rugalmas CPE, ami gátolja a repedés terjedését, elnyeli az ütés energiáját ütésállóvá teszi a PVC-t. Ezért nem törik apróra a műanyag ablakkeret, ha jég esik, míg az üvegszállal erősített poliészter gyanta előtető igen. Feldolgozáskor például az előnyös, ha egy polimerkeverék homogén. Ekkor alkalmazzuk a technológiailag összeférhető keverékeket. Ez azt jelenti, hogy a feldolgozás körülményei között összeférhető a polimerkeverék, egyébként nem. Összefoglalás Mikor polimer keveréket készítünk, nem tudhatjuk pontosan, hogy a kapott polimer ötvözet milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. A fenti számítások alapján azonban körvonalazhatjuk a keverék tulajdonságait. Mindezek azonban csak elméleti számítások, és csak akkor alkalmazhatjuk őket, ha a keverék alapanyagai ismertek. Arra viszont alkalmas, hogy előre eltervezhessünk egy homogén vagy egy heterogén keveréket. Azonban a valóság nem mindig egyezik az elméletben kiszámoltakkal, ezért nagyon fontos a keverék elkészítése, melynek receptúrája viszont összeállítható a számolt adatok alapján. Köszönetnyilvánítás A kutatást a TÁMOP B-10/2/KONV projekt támogatásával folytatjuk. Irodalom [1] L. A. Utracki: Polymer blends handbook, Publisher Springer Netherlands (2003) [2] M. M. Coleman, J. F. Graf, P. C.: Painter:Specific interactions and the miscibility of polymer blends, Technomic Publishing Company (1991) [3] Kollár Mariann: PVC-alapú polimer keverékek előállítása és vizsgálata, doktori értekezés (2010) [4] Tóth Judit Eszter: A PVC, a CPVC és a CPE összeférhetősége, valamint keverékeik szerkezete és tulajdonságai közötti összefüggések vizsgálata, Diplomamunka (2004)

Heterogén polimerrendszerek elméleti jellemzése és összeférhetőségének vizsgálata termoanalitikai módszerekkel

Heterogén polimerrendszerek elméleti jellemzése és összeférhetőségének vizsgálata termoanalitikai módszerekkel FIATALOK FÓRUMA Heterogén polimerrendszerek elméleti jellemzése és összeférhetőségének vizsgálata termoanalitikai módszerekkel Kollár Mariann 1, Zsoldos Gabriella 1, Kállai Imre 1 1 -Miskolci Egyetem,

Részletesebben

PVC-alapú polimer keverékek előállítása és vizsgálata. Kollár Mariann okleveles anyagmérnök

PVC-alapú polimer keverékek előállítása és vizsgálata. Kollár Mariann okleveles anyagmérnök PhD értekezés tézisei PVC-alapú polimer keverékek előállítása és vizsgálata (Poláris-apoláris polimer keverékek előállítása és vizsgálata) Kollár Mariann okleveles anyagmérnök Tudományos vezető: Dr. Marossy

Részletesebben

Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai

Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ANYAGISMERETI ÉS JÁRMŰGYÁRTÁSI TANSZÉK POLIMERTECHNIKA NGB_AJ050_1 Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai DR Hargitai Hajnalka 2011.10.05. BURGERS FÉLE NÉGYPARAMÉTERES

Részletesebben

Makroszkópos tulajdonságok, jelenségek, közvetlenül mérhető mennyiségek leírásával foglalkozik (például: P, V, T, összetétel).

Makroszkópos tulajdonságok, jelenségek, közvetlenül mérhető mennyiségek leírásával foglalkozik (például: P, V, T, összetétel). Mire kell? A mindennapi gyakorlatban előforduló jelenségek (például fázisátalakulások, olvadás, dermedés, párolgás) értelmezéséhez, kvantitatív leírásához. Szerkezeti anyagok tulajdonságainak változása

Részletesebben

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz!

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz! Összefoglalás Víz Természetes víz. Melyik anyagcsoportba tartozik? Sorolj fel természetes vizeket. Mitől kemény, mitől lágy a víz? Milyen okokból kell a vizet tisztítani? Kémiailag tiszta víz a... Sorold

Részletesebben

Társított és összetett rendszerek

Társított és összetett rendszerek Társított és összetett rendszerek Bevezetés Töltőanyagot tartalmazó polimerek tulajdonságok kölcsönhatások szerkezet Polimer keverékek elegyíthetőség összeférhetőség Többkomponensű rendszerek Mikromechanikai

Részletesebben

Szerkezet és tulajdonságok

Szerkezet és tulajdonságok Szerkezet és tulajdonságok Bevezetés Molekulaszerkezet és tulajdonságok Kristályos polimerek a kristályosodás feltétele, szabályos lánc kristályos szerkezet kristályosodás, gócképződés kristályosodás,

Részletesebben

Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei

Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell) Az ideális gáz apró pontszerű részecskékből áll, amelyek állandó, rendezetlen mozgásban vannak.

Részletesebben

1 Műszaki hőtan Termodinamika. Ellenőrző kérdések-02 1

1 Műszaki hőtan Termodinamika. Ellenőrző kérdések-02 1 1 Műszaki hőtan Termodinamika. Ellenőrző kérdések-02 1 Kérdések. 1. Mit mond ki a termodinamika nulladik főtétele? Azt mondja ki, hogy mindenegyes termodinamikai kölcsönhatáshoz tartozik a TDR-nek egyegy

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 006 674 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 006 674 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000006674T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 006 674 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 03 7326 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

PVC/CPE ÉS PVC/PMMA BLENDER MECHANIKAI TULAJDONSÁGAINAK ÖSSZEHASONLÍTÁSA

PVC/CPE ÉS PVC/PMMA BLENDER MECHANIKAI TULAJDONSÁGAINAK ÖSSZEHASONLÍTÁSA Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok, (2017) XII. évfolyam, 4. szám, pp. 87-111. PVC/CPE ÉS PVC/PMMA BLENDER MECHANIKAI TULAJDONSÁGAINAK ÖSSZEHASONLÍTÁSA Román Krisztina - Zsoldos Gabriella Absztrakt:

Részletesebben

Hőtan I. főtétele tesztek

Hőtan I. főtétele tesztek Hőtan I. főtétele tesztek. álassza ki a hamis állítást! a) A termodinamika I. főtétele a belső energia változása, a hőmennyiség és a munka között állaít meg összefüggést. b) A termodinamika I. főtétele

Részletesebben

Mivel foglalkozik a hőtan?

Mivel foglalkozik a hőtan? Hőtan Gáztörvények Mivel foglalkozik a hőtan? A hőtan a rendszerek hőmérsékletével, munkavégzésével, és energiájával foglalkozik. A rendszerek stabilitása áll a fókuszpontjában. Képes megválaszolni a kérdést:

Részletesebben

Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai

Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ANYAGISMERETI ÉS JÁRMŰGYÁRTÁSI TANSZÉK POLIMERTECHNIKA NGB_AJ050_1 Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai DR Hargitai Hajnalka Polimerek / Műanyagok monomer egységekből,

Részletesebben

Polimer nanokompozit blendek mechanikai és termikus tulajdonságai

Polimer nanokompozit blendek mechanikai és termikus tulajdonságai SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Anyagtudományi és Technológiai Tanszék Polimer nanokompozit blendek mechanikai és termikus tulajdonságai Dr. Hargitai Hajnalka, Ibriksz Tamás Mojzes Imre Nano Törzsasztal 2013.

Részletesebben

Polimer kompozitok alapanyagai, tulajdonságai, kompozitmechanikai alapok

Polimer kompozitok alapanyagai, tulajdonságai, kompozitmechanikai alapok SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ANYAGISMERETI ÉS JÁRMŰGYÁRTÁSI TANSZÉK POLIMERTECHNIKA NGB_AJ050_1 Polimer kompozitok alapanyagai, tulajdonságai, kompozitmechanikai alapok DR Hargitai Hajnalka 2011.10.19. Polimerek

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA A polipropilén és az ütésálló polisztirol préslég-formázhatóságát befolyásoló tényezők Speciális nukleáló adalékok bekeverésével drasztikusan megnövelhető a polipropilén béta kristálymódosulatának

Részletesebben

Nem elegyedő polimer keverékek szerkezete és mechanikai tulajdonságai Morphology and mechanical properties of immiscible polymer blends

Nem elegyedő polimer keverékek szerkezete és mechanikai tulajdonságai Morphology and mechanical properties of immiscible polymer blends ANYAGSZERKEZET-VIZSGÁLAT INVESTIGATION OF STRUCTURE Nem elegyedő polimer keverékek szerkezete és mechanikai tulajdonságai Morphology and mechanical properties of immiscible polymer blends Jánoki Gábor

Részletesebben

Lépcsős polimerizáció, térhálósodás; anyagismeret

Lépcsős polimerizáció, térhálósodás; anyagismeret Lépcsős polimerizáció, térhálósodás; anyagismeret Bevezetés Lineáris polimerek jellemzők reakciók kinetika sztöchiometria és x n Térhálósodás Anyagismeret hőre lágyuló műanyagok térhálós gyanták elasztomerek

Részletesebben

Műanyagok tulajdonságai. Horák György 2011-03-17

Műanyagok tulajdonságai. Horák György 2011-03-17 Műanyagok tulajdonságai Horák György 2011-03-17 Hőre lágyuló műanyagok: Lineáris vagy elágazott molekulákból álló anyagok. Üvegesedési (kristályosodási) hőmérséklet szobahőmérséklet felett Hőmérséklet

Részletesebben

Anyagok az energetikában

Anyagok az energetikában Anyagok az energetikában BMEGEMTBEA1, 6 krp (3+0+2) Környezeti tényezők hatása, időfüggő mechanikai tulajdonságok Dr. Tamás-Bényei Péter 2018. szeptember 19. Ütemterv 2 / 20 Dátum 2018.09.05 2018.09.19

Részletesebben

Anyagtudomány BMEGEMTMK02, 4 krp (2+0+1/v)

Anyagtudomány BMEGEMTMK02, 4 krp (2+0+1/v) Anyagtudomány BMEGEMTMK02, 4 krp (2+0+1/v) XI. előadás: Határfázisok a polimertechnikában, többkomponensű polimer rendszerek Előadó: Dr. Mészáros László Egyetemi docens Elérhetőség: T. ép.: 307. meszaros@pt.bme.hu

Részletesebben

Egy részecske mozgási energiája: v 2 3 = k T, ahol T a gáz hőmérséklete Kelvinben 2 2 (k = 1, J/K Boltzmann-állandó) Tehát a gáz hőmérséklete

Egy részecske mozgási energiája: v 2 3 = k T, ahol T a gáz hőmérséklete Kelvinben 2 2 (k = 1, J/K Boltzmann-állandó) Tehát a gáz hőmérséklete Hőtan III. Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell) Az ideális gáz apró pontszerű részecskékből áll, amelyek állandó, rendezetlen mozgásban vannak. Rugalmasan ütköznek egymással és a tartály

Részletesebben

PVC-alapú polimer keverékek előállítása és vizsgálata. Kollár Mariann okleveles anyagmérnök

PVC-alapú polimer keverékek előállítása és vizsgálata. Kollár Mariann okleveles anyagmérnök Doktori (Ph.D) értekezés PVC-alapú polimer keverékek előállítása és vizsgálata (Poláris-apoláris polimer keverékek előállítása és vizsgálata) Kollár Mariann okleveles anyagmérnök Tudományos vezető: Dr.

Részletesebben

Bevezetés a lézeres anyagmegmunkálásba

Bevezetés a lézeres anyagmegmunkálásba Bevezetés a lézeres anyagmegmunkálásba FBN332E-1 Dr. Geretovszky Zsolt 2010. október 13. A lézeres l anyagmegmunkálás szempontjából l fontos anyagi tulajdonságok Optikai tulajdonságok Mechanikai tulajdonságok

Részletesebben

Szigetelőanyagok. Műanyagok; fajták és megmunkálás

Szigetelőanyagok. Műanyagok; fajták és megmunkálás Szigetelőanyagok Műanyagok; fajták és megmunkálás Mi a műanyag? Minden rövidebb láncolatú (kis)molekulából mesterségesen előállított óriásmolekulájú anyagot így nevezünk. természetben nem fordul elő eleve

Részletesebben

Energia. Energia: munkavégző, vagy hőközlő képesség. Kinetikus energia: a mozgási energia

Energia. Energia: munkavégző, vagy hőközlő képesség. Kinetikus energia: a mozgási energia Kémiai változások Energia Energia: munkavégző, vagy hőközlő képesség. Kinetikus energia: a mozgási energia Potenciális (helyzeti) energia: a részecskék kölcsönhatásából származó energia. Energiamegmaradás

Részletesebben

Anyagok az energetikában

Anyagok az energetikában Anyagok az energetikában BMEGEMTBEA1, 6 krp (3+0+2) Bevezetés, alapfogalmak Dr. Tamás-Bényei Péter 2018. szeptember 5. Oktatók 2 / 36 Dr. habil. Orbulov Imre Norbert (fémes rész) egyetemi docens, tárgyfelelős

Részletesebben

Légköri termodinamika

Légköri termodinamika Légköri termodinamika Termodinamika: a hőegyensúllyal, valamint a hőnek, és más energiafajtáknak kölcsönös átalakulásával foglalkozó tudományág. Meteorológiai vonatkozása ( a légkör termodinamikája): a

Részletesebben

Anyagtudomány BMEGEMTMK02, 4 krp (2+0+1/v)

Anyagtudomány BMEGEMTMK02, 4 krp (2+0+1/v) Anyagtudomány BMEGEMTMK02, 4 krp (2+0+1/v) VIII. előadás: Polimerek anyagtudománya, alapfogalmak Előadó: Dr. Mészáros László Egyetemi docens Elérhetőség: T. ép.: 307. meszaros@pt.bme.hu 2019. április 03.

Részletesebben

Melléklet. 4. Telep fluidumok viselkedésének alapjai Olajtelepek

Melléklet. 4. Telep fluidumok viselkedésének alapjai Olajtelepek Melléklet 4. Telep fluidumok viselkedésének alapjai 4.1. Olajtelepek A nyersolaj fizikai tulajdonságok és kémiai összetétel alapján igen széles tartományt fednek le, ezért célszerű őket csoportosítani,

Részletesebben

Környezeti kémia: A termodinamika főtételei, a kémiai egyensúly

Környezeti kémia: A termodinamika főtételei, a kémiai egyensúly Környezeti kémia: A termodinamika főtételei, a kémiai egyensúly Bányai István DE TTK Kolloid- és Környezetkémiai Tanszék 2013.01.11. Környezeti fizikai kémia 1 A fizikai-kémia és környezeti kémia I. A

Részletesebben

Spontaneitás, entrópia

Spontaneitás, entrópia Spontaneitás, entrópia 6-1 Spontán folyamat 6-2 Entrópia 6-3 Az entrópia kiszámítása 6-4 Spontán folyamat: a termodinamika második főtétele 6-5 Standard szabadentalpia változás, ΔG 6-6 Szabadentalpia változás

Részletesebben

Spontaneitás, entrópia

Spontaneitás, entrópia Spontaneitás, entrópia 11-1 Spontán és nem spontán folyamat 11-2 Entrópia 11-3 Az entrópia kiszámítása 11-4 Spontán folyamat: a termodinamika második főtétele 11-5 Standard szabadentalpia változás, ΔG

Részletesebben

Általános és szervetlen kémia Laborelıkészítı elıadás I.

Általános és szervetlen kémia Laborelıkészítı elıadás I. Általános és szervetlen kémia Laborelıkészítı elıadás I. Halmazállapotok, fázisok Fizikai állapotváltozások (fázisátmenetek), a Gibbs-féle fázisszabály Fizikai módszerek anyagok tisztítására - Szublimáció

Részletesebben

Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása

Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011 1 1 A rendszer fogalma A körülöttünk levő anyagi világot atomok, ionok, molekulák építik

Részletesebben

Anyagtudomány BMEGEMTMK02, 4 krp (2+0+1/v) Bemutatkozás. Számonkérés

Anyagtudomány BMEGEMTMK02, 4 krp (2+0+1/v) Bemutatkozás. Számonkérés σ [MPa] Anyagtudomány BMEGEMTMK02, 4 krp (2+0+1/v) VIII. előadás: Polimerek anyagtudománya, alapfogalmak Előadó: Dr. Mészáros László Egyetemi docens Elérhetőség: T. ép.: 307. meszaros@pt.bme.hu 2019. április

Részletesebben

2.11. A kétkomponensű rendszerek fázisegyensúlyai

2.11. A kétkomponensű rendszerek fázisegyensúlyai Fejezetek a fizikai kémiából 2.11. kétkomonensű rendszerek fázisegyensúlyai kétkomonensű rendszerekben (C=2), amikor mind a nyomás, mint a hőmérséklet befolyásolja a rendszer állaotát (n=2), Gibbs törvénye

Részletesebben

Termodinamika (Hőtan)

Termodinamika (Hőtan) Termodinamika (Hőtan) Termodinamika A hőtan nagyszámú részecskéből (pl. gázmolekulából) álló makroszkópikus rendszerekkel foglalkozik. A nagy számok miatt érdemes a mólt bevezetni, ami egy Avogadro-számnyi

Részletesebben

Kompatibilizáló adalék összetételének jelentősége műanyag hulladék alapú blendek tulajdonságainak javításában

Kompatibilizáló adalék összetételének jelentősége műanyag hulladék alapú blendek tulajdonságainak javításában Dr. Varga Csilla*, Dr. Bartha László** Kompatibilizáló adalék összetételének jelentősége műanyag hulladék alapú blendek tulajdonságainak javításában Kísérleti munkánk során olefin-maleinsav-anhidrid kopolimer

Részletesebben

MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403. Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408

MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403. Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408 MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403 Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408 Az anyag Az anyagot az ember nyeri ki a természetből és

Részletesebben

Műanyaghulladékok szétválasztási lehetősége

Műanyaghulladékok szétválasztási lehetősége Műanyaghulladékok szétválasztási lehetősége Dobrovszky Károly dobrovszky@pt.bme.hu Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar, Polimertechnika Tanszék Műanyaghulladék menedzsment

Részletesebben

BME Department of Electric Power Engineering Group of High Voltage Engineering and Equipment

BME Department of Electric Power Engineering Group of High Voltage Engineering and Equipment Budapest University of Technology and Economics A MECHANIKAI JELLEMZŐK MÉRÉSE AZ ATOMERŐMŰVI KÁBELEK ÁLLAPOTVIZSGÁLATÁBAN Zoltán Ádám TAMUS e-mail: tamus.adam@vet.bme.hu A MECHANIKAI JELLEMZŐK MÉRÉSE AZ

Részletesebben

Határfelületi jelenségek. Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 3. Általános anyagszerkezeti ismeretek. N m J 2

Határfelületi jelenségek. Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 3. Általános anyagszerkezeti ismeretek. N m J 2 Határelületi jelenségek 1. Felületi eszültség Fogorvosi anyagtan izikai alapjai 3. Általános anyagszerkezeti ismeretek Határelületi jelenségek Kiemelt témák: elületi eszültség adhézió nedvesítés ázis ázisdiagramm

Részletesebben

Mőanyagok újrahasznosításának lehetıségei. Készítette: Szabó Anett A KÖRINFO tudásbázishoz

Mőanyagok újrahasznosításának lehetıségei. Készítette: Szabó Anett A KÖRINFO tudásbázishoz Mőanyagok újrahasznosításának lehetıségei Készítette: Szabó Anett A KÖRINFO tudásbázishoz A mőanyagok definíciója A mőanyagok olyan makromolekulájú anyagok, melyeket mesterségesen, mővi úton hoznak létre

Részletesebben

Műanyag-feldolgozó Műanyag-feldolgozó

Műanyag-feldolgozó Műanyag-feldolgozó A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Tárgyszavak: autógyártás; műszaki követelmények; permeáció; üzemanyag-emisszió; mérési módszer; áteresztés csökkentése.

Tárgyszavak: autógyártás; műszaki követelmények; permeáció; üzemanyag-emisszió; mérési módszer; áteresztés csökkentése. A MÛANYAGOK TULAJDONSÁGAI Tömítések áteresztőképessége Tárgyszavak: autógyártás; műszaki követelmények; permeáció; üzemanyag-emisszió; mérési módszer; áteresztés csökkentése. Szigorodó előírások Áteresztésnek

Részletesebben

Kémiai átalakulások. A kémiai reakciók körülményei. A rendszer energiaviszonyai

Kémiai átalakulások. A kémiai reakciók körülményei. A rendszer energiaviszonyai Kémiai átalakulások 9. hét A kémiai reakció: kötések felbomlása, új kötések kialakulása - az atomok vegyértékelektronszerkezetében történik változás egyirányú (irreverzibilis) vagy megfordítható (reverzibilis)

Részletesebben

HIDROFIL HÉJ KIALAKÍTÁSA

HIDROFIL HÉJ KIALAKÍTÁSA HIDROFIL HÉJ KIALAKÍTÁSA POLI(N-IZOPROPIL-AKRILAMID) MIKROGÉL RÉSZECSKÉKEN Róth Csaba Témavezető: Dr. Varga Imre Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest Természettudományi Kar Kémiai Intézet 2015. december

Részletesebben

Fázisátalakulások, avagy az anyag ezer arca. Sasvári László ELTE Fizikai Intézet ELTE Bolyai Kollégium

Fázisátalakulások, avagy az anyag ezer arca. Sasvári László ELTE Fizikai Intézet ELTE Bolyai Kollégium Fázisátalakulások, avagy az anyag ezer arca Sasvári László ELTE Fizikai Intézet ELTE Bolyai Kollégium Atomoktól a csillagokig, Budapest, 2016. december 8. Fázisátalakulások Csak kondenzált anyag? A kondenzált

Részletesebben

NA61/SHINE: Az erősen kölcsönható anyag fázisdiagramja

NA61/SHINE: Az erősen kölcsönható anyag fázisdiagramja NA61/SHINE: Az erősen kölcsönható anyag fázisdiagramja László András Wigner Fizikai Kutatóintézet, Részecske- és Magfizikai Intézet 1 Kivonat Az erősen kölcsönható anyag és fázisai Megfigyelések a fázisszerkezettel

Részletesebben

Reakciókinetika. Általános Kémia, kinetika Dia: 1 /53

Reakciókinetika. Általános Kémia, kinetika Dia: 1 /53 Reakciókinetika 9-1 A reakciók sebessége 9-2 A reakciósebesség mérése 9-3 A koncentráció hatása: a sebességtörvény 9-4 Nulladrendű reakció 9-5 Elsőrendű reakció 9-6 Másodrendű reakció 9-7 A reakciókinetika

Részletesebben

Kötések kialakítása - oktett elmélet

Kötések kialakítása - oktett elmélet Kémiai kötések Az elemek és vegyületek halmazai az atomok kapcsolódásával - kémiai kötések kialakításával - jönnek létre szabad atomként csak a nemesgázatomok léteznek elsődleges kémiai kötések Kötések

Részletesebben

Műanyagok Pukánszky Béla - Tel.: Műanyag- és Gumiipari Tanszék, H ép. 1. em.

Műanyagok Pukánszky Béla - Tel.: Műanyag- és Gumiipari Tanszék, H ép. 1. em. Műanyagok Pukánszky Béla - Tel.: 20-15 Műanyag- és Gumiipari Tanszék, H ép. 1. em. Tudnivalók: előadás írott anyag kérdések, konzultáció vizsga Vizsgajegyek 2003/2004 őszi félév 50 Jegyek száma 40 30 20

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK

ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK HŐTÁGULÁS lineáris (hosszanti) hőtágulási együttható felületi hőtágulási együttható megmutatja, hogy mennyivel változik meg a test hossza az eredeti hosszához képest, ha

Részletesebben

Termodinamikai bevezető

Termodinamikai bevezető Termodinamikai bevezető Alapfogalmak Termodinamikai rendszer: Az univerzumnak az a részhalmaza, amit egy termodinamikai vizsgálat során vizsgálunk. Termodinamikai környezet: Az univerzumnak a rendszeren

Részletesebben

1 ábra a) Kompaundálás kétcsigás extruderben, előtermék: granulátum, b) extrudált lemez vákuumformázásának technológiai lépései, c) fröccsöntés

1 ábra a) Kompaundálás kétcsigás extruderben, előtermék: granulátum, b) extrudált lemez vákuumformázásának technológiai lépései, c) fröccsöntés 1. Hőre lágyuló kompozitok előállítása és feldolgozása Tevékenység: A lecke áttanulmányozása után, a követelményekben meghatározottak alapján rögzítse, majd foglalja össze a lecke tartalmát, készítsen

Részletesebben

Határfelületi jelenségek. Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 3. Általános anyagszerkezeti ismeretek E A J 2. N m

Határfelületi jelenségek. Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 3. Általános anyagszerkezeti ismeretek E A J 2. N m Határelületi jelenségek 1. Felületi eültség Fogorvosi anyagtan izikai alapjai 3. Általános anyagerkezeti ismeretek Határelületi jelenségek Kiemelt témák: elületi eültség adhézió nedvesítés ázis ázisdiagramm

Részletesebben

Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata 4. félév

Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata 4. félév Óbudai Egyetem Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata 4. félév Balla Andrea Témavezetők: Dr. Klébert Szilvia, Dr. Károly Zoltán MTA Természettudományi Kutatóközpont

Részletesebben

TANMENET FIZIKA. 10. osztály. Hőtan, elektromosságtan. Heti 2 óra

TANMENET FIZIKA. 10. osztály. Hőtan, elektromosságtan. Heti 2 óra TANMENET FIZIKA 10. osztály Hőtan, elektromosságtan Heti 2 óra 2012-2013 I. Hőtan 1. Bevezetés Hőtani alapjelenségek 1.1. Emlékeztető 2. 1.2. A szilárd testek hőtágulásának törvényszerűségei. A szilárd

Részletesebben

SZERVETLEN ALAPANYAGOK ISMERETE, OLDATKÉSZÍTÉS

SZERVETLEN ALAPANYAGOK ISMERETE, OLDATKÉSZÍTÉS SZERVETLEN ALAPANYAGOK ISMERETE, OLDATKÉSZÍTÉS ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET Az eredményes munka szempontjából szükség van arra, hogy a kozmetikus, a gyakorlatban használt alapanyagokat ismerje, felismerje

Részletesebben

Poli(etilén-tereftalát) (PET) újrafeldolgozása a tulajdonságok javításával

Poli(etilén-tereftalát) (PET) újrafeldolgozása a tulajdonságok javításával MÛANYAGOK ÉS A KÖRNYEZET Poli(etilén-tereftalát) (PET) újrafeldolgozása a tulajdonságok javításával Tárgyszavak: PET; újrafeldolgozás; kémiai bontás; molekulatömeg; lánchosszabbítás; reaktív extrúzió;

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 5. Általános anyagszerkezeti ismeretek Fémek, ötvözetek

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 5. Általános anyagszerkezeti ismeretek Fémek, ötvözetek Fémek törékeny/képlékeny nemesémek magas/alacsony o.p. Fogorvosi anyagtan izikai alapjai 5. Általános anyagszerkezeti ismeretek Fémek, ötvözetek ρ < 5 g cm 3 könnyűémek 5 g cm3 < ρ nehézémek 2 Fémek tulajdonságai

Részletesebben

5. előadás 12-09-16 1

5. előadás 12-09-16 1 5. előadás 12-09-16 1 H = U + PV; U=Q-PV H = U + (PV); P= áll H = U + P V; U=Q-P V; U=Q-P V H = Q U= Q V= áll P= áll H = G + T S Munkává nem alakítható Hátalakulás = G + T S 2 3 4 5 6 7 Szilárd halmazállapot

Részletesebben

8. Fröccsöntés szerszám, termék, tulajdonságok

8. Fröccsöntés szerszám, termék, tulajdonságok 8. Fröccsöntés szerszám, termék, tulajdonságok Bevezetés Fröccsszerszámok szerszámkonstrukció, típusok folyási út kidobás szerszámhőmérséklet záróerő munkavédelem Szerkezet és tulajdonságok héj-mag szerkezet

Részletesebben

Kábeldiagnosztikai vizsgálatok a BME-n

Kábeldiagnosztikai vizsgálatok a BME-n Budapesti i Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kábeldiagnosztikai vizsgálatok a BME-n Tamus Zoltán Ádám tamus.adam@vet.bme.hu TARTALOM Szigetelőanyagok öregedése Kábelek öregedése Szigetelésdiagnosztika

Részletesebben

AZ ANYAGI HALMAZOK ÉS A MÁSODLAGOS KÖTÉSEK. Rausch Péter kémia-környezettan

AZ ANYAGI HALMAZOK ÉS A MÁSODLAGOS KÖTÉSEK. Rausch Péter kémia-környezettan AZ ANYAGI HALMAZOK ÉS A MÁSODLAGOS KÖTÉSEK Rausch Péter kémia-környezettan Hogy viselkedik az ember egyedül? A kémiában ritkán tudunk egyetlen részecskét vizsgálni! - az anyagi részecske tudja hogy kell

Részletesebben

Anyagtudomány. Ötvözetek egyensúlyi diagramjai (állapotábrák)

Anyagtudomány. Ötvözetek egyensúlyi diagramjai (állapotábrák) Anyagtudomány Ötvözetek egyensúlyi diagramjai (állapotábrák) Kétkomponensű fémtani rendszerek fázisai és szövetelemei Folyékony, olvadék fázis Színfém (A, B) Szilárd oldat (α, β) (szubsztitúciós, interstíciós)

Részletesebben

T r e vez ve z z ü z n ü k aut u ó t t ó!

T r e vez ve z z ü z n ü k aut u ó t t ó! Környezetbarát tervezés Design for Environment, DfE, Ecodesign Tervezzünk autót! 1 2 Tisztelt Uram! A honlapukon fent lévő megrongált plakátunk kapcsán írok. Sajnos nem derül ki, hogy Önök csinálták, vagy

Részletesebben

Katalízis. Tungler Antal Emeritus professzor 2017

Katalízis. Tungler Antal Emeritus professzor 2017 Katalízis Tungler Antal Emeritus professzor 2017 Fontosabb időpontok: sósav oxidáció, Deacon process 1860 kéndioxid oxidáció 1875 ammónia oxidáció 1902 ammónia szintézis 1905-1912 metanol szintézis 1923

Részletesebben

MŰSZAKI TERMODINAMIKA 1. ÖSSZEGZŐ TANULMÁNYI TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS

MŰSZAKI TERMODINAMIKA 1. ÖSSZEGZŐ TANULMÁNYI TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS MŰSZAKI TERMODINAMIKA. ÖSSZEGZŐ TANULMÁNYI TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS 207/8/2 MT0A Munkaidő: 90 perc NÉV:... NEPTUN KÓD: TEREM HELYSZÁM:... DÁTUM:... KÉPZÉS Energetikai mérnök BSc Gépészmérnök BSc JELÖLJE MEG

Részletesebben

Számítógépek és modellezés a kémiai kutatásokban

Számítógépek és modellezés a kémiai kutatásokban Számítógépek és modellezés a kémiai kutatásokban Jedlovszky Pál Határfelületek és nanorendszerek laboratóriuma Alkímia ma 214 április 3. VALÓDI RENDSZEREK MODELL- ALKOTÁS MODELL- RENDSZEREK KÍSÉRLETEK

Részletesebben

Termokémia, termodinamika

Termokémia, termodinamika Termokémia, termodinamika Szalai István ELTE Kémiai Intézet 1/46 Termodinamika A termodinamika a természetben végbemenő folyamatok energetikai leírásával foglalkozik.,,van egy tény ha úgy tetszik törvény,

Részletesebben

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA A jövő csomagolóanyagai a műanyagok A csomagolóiparral szemben egyre nagyobb igényeket támasztanak, egyúttal azt is elvárják, hogy csökkentse a felhasznált anyagok és a hulladék mennyiségét.

Részletesebben

Analitikusok a makromolekulák nyomában Bozi János MTA TTK AKI

Analitikusok a makromolekulák nyomában Bozi János MTA TTK AKI Analitikusok a makromolekulák nyomában Bozi János MTA TTK AKI 2016. január 28. csomagolás építőipar kereskedelem mezőgazdaság számítástechnika kommunikáció orvostudomány űrkutatás Ami körbevesz minket

Részletesebben

Az atommag összetétele, radioaktivitás

Az atommag összetétele, radioaktivitás Az atommag összetétele, radioaktivitás Az atommag alkotórészei proton: pozitív töltésű részecske, töltése egyenlő az elektron töltésével, csak nem negatív, hanem pozitív: 1,6 10-19 C tömege az elektron

Részletesebben

ACÉLOK MÉRNÖKI ANYAGOK

ACÉLOK MÉRNÖKI ANYAGOK ACÉLOK MÉRNÖKI ANYAGOK 80%-a (5000 kg/fő/év) kerámia, kő, homok... Ebből csak kb. 7% a iparilag előállított cserép, cement, tégla, porcelán... 14%-a (870 kg/fő/év) a polimerek csoportja, melynek kb. 90%-a

Részletesebben

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI Mennyi az annyi? Mekkora is a valódi modulusa és ütésállósága a műanyagoknak? A műanyagok mechanikai tulajdonságait hosszú idő óta alkalmazott szabványos módszerekkel vizsgálják

Részletesebben

A kémiai és az elektrokémiai potenciál

A kémiai és az elektrokémiai potenciál Dr. Báder Imre A kémiai és az elektrokémiai potenciál Anyagi rendszerben a termodinamikai egyensúly akkor állhat be, ha a rendszerben a megfelelő termodinamikai függvénynek minimuma van, vagyis a megváltozása

Részletesebben

Polimerek. Alapfogalmak. Alapstruktúra : Természetes polimerek: Mesterséges polimerek, manyagok. Szabad rotáció

Polimerek. Alapfogalmak. Alapstruktúra : Természetes polimerek: Mesterséges polimerek, manyagok. Szabad rotáció Polimerek Alapfogalmak Természetes polimerek: Poliszacharidok (keményít, cellulóz) Polipeptidek, fehérjék Kaucsuk, gumi Mesterséges polimerek, manyagok Monomer: építegység Polimer: fképp szénlánc, különböz

Részletesebben

Szálerősített anyagok fröccsöntése Dr. KOVÁCS József Gábor

Szálerősített anyagok fröccsöntése Dr. KOVÁCS József Gábor Szálerősített anyagok fröccsöntése Dr. KOVÁCS József Gábor 2015. november 18. Előadásvázlat 2 / 32 Fröccsöntés (szálas) Ciklus (kiemelve a száltöltés szerepét) Anyagok (mátrix, szál, adhézió) Rövidszálas

Részletesebben

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA Műanyagok kiválasztásának szempontjai A műanyagok típusválasztéka ma már olyan széles, hogy az adott alkalmazás követelményeit gazdaságosan teljesítő alapanyag kiválasztása komoly

Részletesebben

Polimerek vizsgálatai

Polimerek vizsgálatai SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ANYAGTUDOMÁNYI ÉS TECHNOLÓGIAI TANSZÉK Polimerek vizsgálatai DR Hargitai Hajnalka Rövid idejű mechanikai vizsgálat Szakítóvizsgálat Cél: elsősorban a gyártási körülmények megfelelőségének

Részletesebben

3. Az Sn-Pb ötvözetek termikus analízise, fázisdiagram megszerkesztése. Előkészítő előadás

3. Az Sn-Pb ötvözetek termikus analízise, fázisdiagram megszerkesztése. Előkészítő előadás 3. Az Sn-Pb ötvözetek termikus analízise, fázisdiagram megszerkesztése. Előkészítő előadás 2018.02.05. A gyakorlat célja Ismerkedés a Fizikai Kémia II. laboratóriumi gyakorlatok légkörével A jegyzőkönyv

Részletesebben

Tiszta anyagok fázisátmenetei

Tiszta anyagok fázisátmenetei Tiszta anyagok fázisátenetei Fizikai kéia előadások 4. Turányi Taás ELTE Kéiai Intézet Fázisok DEF egy rendszer hoogén, ha () nincsenek benne akroszkoikus határfelülettel elválasztott részek és () az intenzív

Részletesebben

FIZIKA. Ma igazán belemelegszünk! (hőtan) Dr. Seres István

FIZIKA. Ma igazán belemelegszünk! (hőtan) Dr. Seres István FIZIKA Ma igazán belemelegszünk! (hőtan) Dr. Seres István Hőtágulás, kalorimetria, Halmazállapot változások fft.szie.hu 2 Seres.Istvan@gek.szi.hu Lineáris (vonalmenti) hőtágulás L L L 1 t L L0 t L 0 0

Részletesebben

LABORATÓRIUMI PIROLÍZIS ÉS A PIROLÍZIS-TERMÉKEK NÉHÁNY JELLEMZŐJÉNEK VIZSGÁLATA

LABORATÓRIUMI PIROLÍZIS ÉS A PIROLÍZIS-TERMÉKEK NÉHÁNY JELLEMZŐJÉNEK VIZSGÁLATA LABORATÓRIUMI PIROLÍZIS ÉS A PIROLÍZIS-TERMÉKEK NÉHÁNY JELLEMZŐJÉNEK VIZSGÁLATA TOLNERLászló -CZINKOTAImre -SIMÁNDIPéter RÁCZ Istvánné - SOMOGYI Ferenc Mit vizsgáltunk? TSZH - Települési szilárd hulladék,

Részletesebben

Veszprémi Egyetem, Ásványolaj- és Széntechnológiai Tanszék

Veszprémi Egyetem, Ásványolaj- és Széntechnológiai Tanszék Petrolkémiai alapanyagok és s adalékok eláll llítása manyag m hulladékokb kokból Angyal András PhD hallgató Veszprémi Egyetem, Ásványolaj és Széntechnológiai Tanszék Veszprém, 2006. január 13. 200 Mt manyag

Részletesebben

TÖBBKOMPONENS RENDSZEREK FÁZISEGYENSÚLYAI IV.

TÖBBKOMPONENS RENDSZEREK FÁZISEGYENSÚLYAI IV. TÖBBKOMPONENS RENDSZEREK FÁZISEGYENSÚLYAI IV. TÖBBFÁZISÚ, TÖBBKOMPONENS RENDSZEREK Kétkomponens szilárd-folyadék egyensúlyok Néhány fogalom: - olvadék - ötvözetek - amorf anyagok Állapotok feltüntetése:

Részletesebben

Polimerek vizsgálatai 1.

Polimerek vizsgálatai 1. SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ANYAGISMERETI ÉS JÁRMŰGYÁRTÁSI TANSZÉK POLIMERTECHNIKA NGB_AJ050_1 Polimerek vizsgálatai 1. DR Hargitai Hajnalka Szakítóvizsgálat Rövid idejű mechanikai vizsgálat Cél: elsősorban

Részletesebben

8. Belső energia, entalpia és entrópia ideális és nem ideális gázoknál

8. Belső energia, entalpia és entrópia ideális és nem ideális gázoknál 8. első energia, entalpia és entrópia ideális és nem ideális gázoknál első energia első energia (U): a vizsgált rendszer energiája, DE nem tartozik hozzá - a teljes rendszer együttes mozgásából adódó mozgási

Részletesebben

Oldatok - elegyek. Elegyek: komponensek mennyisége azonos nagyságrendű

Oldatok - elegyek. Elegyek: komponensek mennyisége azonos nagyságrendű Oldatok - elegyek Többkomponensű homogén (egyfázisú) rendszerek Elegyek: komponensek mennyisége azonos nagyságrendű Oldatok: egyik komponens mennyisége nagy (oldószer) a másik, vagy a többihez (oldott

Részletesebben

Az α értékének változtatásakor tanulmányozzuk az y-x görbe alakját. 2 ahol K=10

Az α értékének változtatásakor tanulmányozzuk az y-x görbe alakját. 2 ahol K=10 9.4. Táblázatkezelés.. Folyadék gőz egyensúly kétkomponensű rendszerben Az illékonyabb komponens koncentrációja (móltörtje) nagyobb a gőzfázisban, mint a folyadékfázisban. Móltört a folyadékfázisban x;

Részletesebben

AZ ÉGÉSGÁTLÁS KÖRNYEZETI HATÁSAINAK VIZSGÁLATA

AZ ÉGÉSGÁTLÁS KÖRNYEZETI HATÁSAINAK VIZSGÁLATA Bevezető AZ ÉGÉSGÁTLÁS KÖRNYEZETI HATÁSAINAK VIZSGÁLATA A műanyagok felhasználási területe egyre bővül, így mennyiségük is rohamosan növekszik. Elhasználódás után csekély hányaduk kerül csak újrahasznosításra,

Részletesebben

A nagytermi gyakorlat fő pontjai

A nagytermi gyakorlat fő pontjai ANYAGTUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA TANSZÉK Anyagismeret 2008/09 Fe-C állapotábra Dr. Reé András ree@eik.bme.hu Fe-C 1 A nagytermi gyakorlat fő pontjai A Fe-C állapotábra felépítése Stabil (grafit) rendszer Metastabil

Részletesebben

Altalános Kémia BMEVESAA101 tavasz 2008

Altalános Kémia BMEVESAA101 tavasz 2008 Folyadékok és szilárd anayagok 3-1 Intermolekuláris erők, folyadékok tulajdonságai 3-2 Folyadékok gőztenziója 3-3 Szilárd anyagok néhány tulajdonsága 3-4 Fázisdiagram 3-5 Van der Waals kölcsönhatások 3-6

Részletesebben

Energia. Energiamegmaradás törvénye: Energia: munkavégző, vagy hőközlő képesség. Az energia nem keletkezik, nem is szűnik meg, csak átalakul.

Energia. Energiamegmaradás törvénye: Energia: munkavégző, vagy hőközlő képesség. Az energia nem keletkezik, nem is szűnik meg, csak átalakul. Kémiai változások Energia Energia: munkavégző, vagy hőközlő képesség. Energiamegmaradás törvénye: Az energia nem keletkezik, nem is szűnik meg, csak átalakul. A világegyetem energiája állandó. Energia

Részletesebben

Szabadentalpia nyomásfüggése

Szabadentalpia nyomásfüggése Égéselmélet Szabadentalpia nyomásfüggése G( p, T ) G( p Θ, T ) = p p Θ Vdp = p p Θ nrt p dp = nrt ln p p Θ Mi az a tűzoltó autó? A tűz helye a világban Égés, tűz Égés: kémiai jelenség a levegő oxigénjével

Részletesebben

Bevezetés a lézeres anyagmegmunkálásba

Bevezetés a lézeres anyagmegmunkálásba Bevezetés a lézeres anyagmegmunkálásba FBN332E-1 Dr. Geretovszky Zsolt 2010. október 6. Anyagcsaládok Fémek Kerámiák, üvegek Műanyagok Kompozitok A családok közti különbségek tárgyalhatóak: atomi szinten

Részletesebben

Érdekes újdonságok az erősített hőre keményedő és hőre lágyuló műanyagok területén

Érdekes újdonságok az erősített hőre keményedő és hőre lágyuló műanyagok területén MÛANYAGFAJTÁK 1.5 1.1 1.2 Érdekes újdonságok az erősített hőre keményedő és hőre lágyuló műanyagok területén Tárgyszavak: erősített műanyagok; hőre keményedés; epoxigyanta; üvegszál; felületkezelés; rétegelválás;

Részletesebben