AZ 1941-ES DEPORTÁLÁSOK ÉS CSATÁRY LÁSZLÓ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AZ 1941-ES DEPORTÁLÁSOK ÉS CSATÁRY LÁSZLÓ"

Átírás

1 1 GELLÉRT ÁDÁM GELLÉRT JÁNOS 1 AZ 1941-ES DEPORTÁLÁSOK ÉS CSATÁRY LÁSZLÓ A cikk az Élet és Irodalom, ában jelent meg (LVI. évfolyam, 35. szám). A cikket az Élet és Irodalom engedélyével közöljük. 2 DEPORTÁLÁSOK MAGYARORSZÁGRÓL 1941-BEN július 15. és augusztus 12. között a magyar állam szervei személyt deportáltak a magyar honvédség által frissen megszállt ukrajnai területekre. A deportálások tervét a vezérkari főnökség 1. számú hadműveleti osztályán dolgozták ki. Siménfalvy Sándor, a Külföldieket Ellenőrző Országos Központi Hatóság (KEOKH) vezetője szerint Bartha Károly honvédelmi miniszter és Werth Henrik vezérkari főnök eredeti terve alapján a zsidókérdés rendezése kapcsán az össz-zsidóságot ki akarták telepíteni. 3 A honvédelmi miniszter Bárdossy Lászlóval és Kozma Miklóssal, a Kárpátaljai Területek Kormányzói Biztosával folytatott megbeszélései után a minisztertanács július 1-i ülésén terjesztette elő a deportálások tervét. 4 Az ülésen a honvédelmi miniszter azt az ígéretet tette, hogy a kitelepítettek megkapják az üresen maradt ukrán házakat, mezőgazdasági felszereléseket. A Minisztertanács végül a KEOKH által regisztrált, pár ezer orosz és lengyel állampolgárságú zsidó kitoloncolását hagyta jóvá. A Belügyminisztérium és a Kárpátaljai Területek Kormányzói Biztosának bizalmas rendeletei, valamint a végrehajtó közegek azonban ennél jóval tovább mentek. A deportáltak kétharmada Kárpátaljáról származott, innen néha egész falvak teljes zsidóságát deportálták. Ahogy Meskó Arisztid rendőrtanácsos, a kárpátaljai deportálásokért felelős személy fogalmazott: tisztogatási akciót folytattak. 5 Itt ugyanis azok, 1 A szerzők a Kőrösmező 1941 kutatócsoport (Holokauszt Emlékközpont) kutatói ( html 3 Budapest Főváros Levéltára (továbbiakban: BFL), B-2890/1951, Kihallgatási jegyzőkönyv, március 24, o. 4 Gellért Ádám Gellért János: Az évi kőrösmezői deportálások - A kitoloncolásokat jóváhagyó minisztertanácsi döntés háttere. Betekintő, 2012/2. szám, 5 Majsai Tamás: Iratok a kőrösmezői zsidódeportálás történetéhez Ráday-gyűjtemény évkönyve, IV V Úti beszámoló a kárpátaljai deportálások körülményeiről. Gróf Apponyi György, Slachta Margit, dr. Szabó Imre és Gróf Szapáry Erzsébet. Budapest, augusztus o. Az iratok letölthetőek innen:

2 2 akik a hatóságok törvényellenes és önkényes módon megszabott feltételeinek nem tudtak megfelelni, néhány órán belül a marhavagonokban találták magukat. Az 1941-es deportálások végrehajtásának módja rendkívül hasonlított a három évvel későbbi eseményekre. A kitoloncolandókat marhavagonokban Kőrösmezőre, majd onnan egy havasaljai katonai gyűjtőtáborba szállították. A Slachta Margit vezette tényfeltáró bizottság leírása alapján a tábornak csúfolt karám egy léckerítéssel elkerített, kb. 1 kat. hold nagyságú sáros, agyagos terület, a közepén egy nagy, embert befogadó fészerrel. Volt olyan idő is, amikor 3000-en voltak a kerítésen belül, [ ] nagyrészük az állandó esőben a sáros nyílt területen volt kénytelen tanyázni és már átázva-fázva indult útnak a nyitott katonai teherautókon a valószínű éhenhalás felé. 6 A táborba érkezést megelőzően egyetlen KEOKH-os rendőrfogalmazó, Batizfalvy Nándor ellenőrizte, hogy valóban a rendeleteknek megfelelően történtek-e a kitoloncolások. Ennek ellenére ezrével deportáltak olyanokat, akik a fennálló magyar törvények értelmében magyar állampolgárok voltak, vagy azt valószínűsíteni tudták. 7 Amint azt a Slachta-jelentés is megjegyezte: senkivel, aki valamelyest ismeri a helyzetet, nem lehet elhitetni, hogy ezeknek több mint egy kis töredéke volt galíciai vagy oroszországi. 8 Azokat, akiket Batizfalvy átvizsgált, mint valami nyájat terelik a táborba, amelynek kapujára bátran ki lehetne írni:»lasciate ogni speranza«. 9 A deportáltakat a magyar királyi honvédség teherautóival szállították Ukrajnába, ahol a határtól kilométerre levő területeken egyszerűen szélnek eresztették őket. Férfiak, nők, öregek és gyermekek ezrei vándoroltak céltalanul, élelem és szállás nélkül a háború által pusztított területen. Az erdőkben, falvakban és az utak mentén menetelő csoportokat felfegyverkezett ukrán bandák fosztogatták és gyilkolták. Ezek a körülmények már július végére nyilvánvalóvá váltak a hatóságok számára, ám a kárpátaljai deportálásokat végző Meskó Arisztid mindezek ellenére kijelentette, hogy egyéni tragédiák őt nem érdeklik, a fontos a kitűzött cél. Ezt pedig ő minden erejével meg fogja valósítani. 10 A deportálásokat a 6 Majsai, 1986: 221. o. 7 Lásd például Stern Samu július 17-i (!) levelét. Magyar Országos Levéltár (továbbiakban: MOL), K-149- Res, tétel, 105. doboz, sz. akta, o. 8 Majsai, 1986: 222. o. 9 Majsai, 1986: 222. o. 10 Majsai, 1986: 226. o.

3 3 folyamatos német tiltakozás miatt ugyan hivatalosan augusztus 9-én leállították, ám Kárpátalján egészen augusztus 15-ig folytatták azt. A KAMENYEC-PODOLSZKIJI TÖMEGGYILKOSSÁG augusztus 1-vel a magyarok által megszáll terület feletti ellenőrzést a német katonaság vette át. A nyár folyamán magyar és román oldalról egyaránt több tízezer zsidót dobtak át a határon. A német hadsereg felvonulási területén megjelent tömeg a német katonai vezetők megítélése szerint komoly élelmezési és biztonsági problémát okozott. Friedrich Jeckeln, a dél-oroszországi terület teljhatalmú SS- és rendőri vezetője (Höherer SS- und Polizeiführer) vállalta, hogy megoldja a helyzetet és likvidálja az időközben Kamenyec- Podolszkijban összegyűjtött magyar és más nemzetiségű zsidókat. Az embereket a város északi részén található repülőtéren, a négy földalatti lőszerraktár helyén keletkezett kráterben lőtték agyon. Az áldozatok hosszú, kígyózó sorokban vonultak a várostól több kilométerre található vesztőhelyig. Azért, hogy megelőzzék a pánikot, azt hazudták nekik, hogy egy másik ukrán helységbe telepítik át őket. A tömeges kivégzések három napon át, augusztus között, reggeltől kora estig folytak. Az első napon az egyik tiszt kora délután észlelte, hogy nem lesznek képesek teljesíteni az aznapi kvótát, így futárt küldött a város szélén várakozó zsidókhoz, hogy menjenek vissza a városba. Amikor az út mentén várakozó ötszáz ezer ember megtudta, hogy hazamehetnek, annyira meghatódtak az örömtől, hogy kezet akartak csókolni a hírt hozó futárnak. 11 Másnap azonban őket is elérte a végzet. Az embereket egy rendőrsorfalon keresztül a több méter mély kráter aljára kísérték. Ott a korábban meggyilkoltakra kellett feküdniük úgy, hogy a fejük a tetemek lábai között legyen. A németek ezt a kegyetlen kivégzési formát szardíniadobozolásnak (Sardinienpackung) keresztelték el. A gödörben, a már meggyilkoltakon egy három négyfős kivégzőosztag állt. Ők a tarkóra vagy a fej hátsó részére irányzott lövéssel öltek mondta a háború után a német ügyészségen a kivégzéseket biztosító 320. német rendőrzászlóalj egyik tagja Bundesarchiv-Ludwigsburg, AR-Z 13/60, 162/1564, K. H december 8-i vallomása, 4. o. 12 Bundesarchiv-Ludwigsburg, AR-Z 13/60, 162/1564, H. S november 11-i vallomása, 5. o.

4 4 A tömeggyilkosság áldozatainak közel fele Magyarországról deportált személy volt. A többi kelet-galíciai városban szétszóródott deportáltakat a nyár és kora ősz folyamán három nagyobb hullámban, az ukrajnai Nadvornán, Sztaniszlauban és Kolomeában ölték meg. Mindezeket túlélve körülbelül kétezer embernek mégis sikerült visszaszöknie Magyarországra óriási megpróbáltatások árán, zsidó munkaszolgálatos sofőrök és a magyar honvédség katonáinak segítségével. EFRAIM ZUROFF FELJELENTÉSE ÉS AZ ÜGYÉSZSÉG HATÁROZATA július 11-én Efraim Zuroff egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az ügyészség tudomására hozta annak az Ausztráliában élő idős hölgy elérhetőségét, aki szerint Csatáry László hívta vissza négy rokonát 1941 nyarán a munkaszolgálatból, majd deportáltatta őket Ukrajnába. A Fővárosi Főügyészség szóvivője augusztus 6-án arról számolt be, hogy a feljelentést a beszerzett szaktanácsadói vélemény alapján alaptalannak találták. 13 Az ügyészség szerint Csatáry László az 1941-es deportálások idején nem Kassán, hanem Kecskeméten szolgált. Továbbá, mivel az akkor hatályos jogszabályok alapján hontalan zsidókat nem küldhettek munkaszolgálatra, Csatáry sem hívhatta őket vissza. Az ügyészség a rádiónyilatkozatban elhangzottakon kívül semmilyen más információt nem osztott meg a sajtóval; a szaktanácsadói vélemény és a nyomozást megszüntető határozat pedig nem nyilvános. Efraim Zuroff hasonlóan a Képíró-ügyhöz most sem hozta nyilvánosságra a feljelentés szövegét vagy a feljelentés alapjául szolgáló iratokat. Annyit közölt, hogy az ügyészség még csak meg sem kereste az általa felkutatott tanút. Az ügy itt le is zárult. Zuroff feljelentőként nem élhet az eddig törvényben biztosított panasztételi jogával. A büntetőeljárásról szóló törvény előző évi módosítása alapján ugyanis a nem sértett feljelentő 1953 óta először nem élhet panasszal a feljelentés elutasítása miatt (Be (2) bekezdés). MUNKASZOLGÁLATOSOK ÉS CSALÁDTAGJAIK DEPORTÁLÁSA 1941-BEN Az ügyészség megállapításaival szemben azonban igenis deportáltak munkaszolgálatosokat 1941-ben. Az évi II. törvény 230. alapján valóban csak magyar állampolgár ifjút lehetett behívni közérdekű munkaszolgálatra. Láthattuk azonban, 13 Kossuth Rádió, Esti Krónika, augusztus 6.

5 5 hogy a deportálásokat önkényesen, a hatályos állampolgársági törvényeket felrúgva hajtották végre Kárpátalján. A törvény betűje így legfeljebb kiindulási pont lehetett volna egy nyomozásnál. A korabeli dokumentumok pedig perdöntő bizonyítékokat szolgáltatnak július 15-én Kozma Miklós a következőket írta a kassai VIII. közérdekű munkaszolgálatos zászlóalj parancsnokságnak: Szombathelyi Ferenc altábornagy úr Őnagyméltóságával a Kárpát-csoport parancsnokával történt megállapodásom alapján a nem magyar állampolgárságú és állampolgárságukat igazolni nem tudó zsidók Kárpátalja területéről ki lettek utasítva, és kitoloncolásuk folyamatban van. Ez alkalommal megállapítást nyert, hogy egyes idegen állampolgárságú zsidók, akik kiutasítása elrendeltetett, jelenleg közérdekű munkaszolgálatot teljesítenek. Kérem a kerületi parancsnokság szíves intézkedését, hogy a kiutasított munkaszolgálatot teljesítő zsidókat a VIII. közérdekű munkaszolgálatos zászlóalj parancsnokság haladéktalanul szerelje le. 14 Az utasítás szerint a leszerelés után a kiutasított zsidókat a kassai csendőrparancsnokságnak kellett átadni. A leszereléssel egyidejűleg az illetékes csendőrőrsnek a leszerelt munkaszolgálatos családját szintén össze kellett gyűjtenie. Kozma utasítása alapján a m. kir. kassai VIII. honvédkerületi parancsnokság július 23-án ki is adta a leszerelésre és a kiutasítás végrehajtására vonatkozó parancsot. 15 Mivel azonban a deportálásokat augusztus 9-én leállították, nem maradt elég idő a parancs teljes végrehajtására. 16 A fennmaradt iratok alapján legalább száz esetben előfordult, hogy míg a munkaszolgálatos egész családját deportálták, addig őt újból berendelték munkaszolgálatra. 17 A kiutasított, de az országban maradt munkaszolgálatosok ügye még 1942 januárjában is terítéken volt. A vezérkari főnökség 2. osztálya szerint ezeknek az egyéneknek itt tartózkodása nemzetvédelmi szempontból semmi esetre sem előnyös, ezek mindegyike csak ellensége az országnak, egy-egy láncszeme az ellenséges hírszerzésnek, s mint ilyenek, azok részére dolgoznak, ezen felül az ellenséges propaganda céljait szolgálják, ha nem is teljesen nyíltan, de legalábbis sugdosó formában. 18 A Belügyminisztérium ellenkezése folytán azonban további széles körű deportálásokra már nem került sor. SZIRTES ZOLTÁN MÚLTFELTÁRÁSA ÉS EGY IRATMEGSEMMISÍTÉS /41. eln. sz. irat, MOL, K-774 (Kárpátaljai Terület Kormányzói Biztosának Hivatala), 1941, 2. o /1941. sz. irat, MOL, K-774, 1941, 37. o. 16 A /1941. sz. irat alapján augusztus 27-én leállították a munkaszolgálatosok leszerelését. MOL, K- 774, 1941, 38. o /41.eln szeptember 1. MOL, K-774, 1941, 39. o. Lásd még Adatok bejelentése azon zsidókról, akiknek hozzátartozóit kitelepítették, Hadtörténelmi Levéltár (továbbiakban:. HIL), 1941, 10. osztály, eln. sorozat, csomó, , o. 18 Uo o.

6 6 Az ezeket bizonyító korabeli dokumentumokra a Fővárosi Főügyészség által 1993 és 1998 között lefolytatott nyomozás még meg nem semmisített iratai között is találhatunk utalást. Az 1941-es deportálások végrehajtóinak felelősségre vonását ugyanis Szirtes Zoltán már a kilencvenes évek elején kezdeményezte. 19 Dacolva az ügyészség sorozatos nyomozást megtagadó határozataival, nem nyugodott addig, amíg rá nem kényszerítette a hatóságokat, hogy tisztességes nyomozást folytassanak le. Érdemes felidézni azt az egykori 1994-es legfőbb ügyészségi határozatot, amely helyt adott Szirtes egyik panaszának: a Fővárosi Főügyészség anélkül foglalt állást, hogy akár egyetlen dokumentumot is beszerzett volna, csupán a feljelentő birtokában lévő egyik történeti kiadványról készített egy hat lap terjedelmű fénymásolatot. 20 Másfél évvel később egy még keményebb hangvételű határozat született. E szerint a feljelentőt még csak ki sem hallgatták, s nem szerezték be a kulcsfontosságú népbírósági iratokat. A Legfőbb Ügyészség megjegyezte, hogy az ún. historizáló okfejtés nem helyettesítheti a tényállás alapos és hiánytalan, a valóságnak megfelelő tisztázását. 21 Szirtes Zoltán azonban már nem élhette meg a nyomozást lezáró 1998-as határozatot; a múlt minél alaposabb feltárásán dolgozva hunyt el. A Fővárosi Főügyészség ún. házi iratai között található Karsai László történész ben készült szakvéleménye, amelyben hivatkozva a fenti irat-együttesre az olvasható, hogy az illetékes katonai vezetők még egyes munkaszolgálatos zsidók leszerelését és kiutasítását is készségesen végrehajtották. 22 Sajnálatos, hogy a Szirtes Zoltán által kezdeményezett nyomozás több ezer oldalra rugó nyomozati iratanyaga ma már nem állhat az ügyészség és a történészek rendelkezésére. Több hónapos levelezés árán sikerült kideríteni, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda egy téves irattári jelzet miatt a Magyar Országos Levéltár jóváhagyásával 2009-ben megsemmisítette a teljes nyomozati iratanyagot. A KI NEM HALLGATOTT TANÚ Az ügyészség vélhetően Magyarország tiszti cím- és névtára és a Rendőrségi zsebkönyv évente (!) összeállított kötetei alapján állapította meg, hogy Csatáry László Szirtes Zoltán: Temetetlen halottaink, Budapest, Legfőbb Ügyészség határozata, dr. Gáspár Katalin, december 13, NF 3726/1994/6-I, 2. o. 21 Legfőbb Ügyészség határozata, dr. Láng László, február 27, NF 3726/1994/12-I, 3. o. 22 Szakértői vélemény, Karsai László, augusztus 26. 2/1995. bü. sz. ügy.

7 7 ben rendőrfogalmazó gyakornokként Kecskeméten dolgozott. Ez a fokozat az ún. fogalmazói szakon belül a lehető legalacsonyabb volt. Ez alapján Csatáry még véglegesítve sem volt a magyar királyi rendőrség állományában. Zuroff a Csatáryval szemben megfogalmazott vádakat egy Sydneyben élő idős kassai túlélő elbeszélésére alapozta. Külföldi híradások szerint az akkor tizenhárom éves kislányt egy forró augusztusi éjszakán kiabálás ébresztette Kassán, a Horthy Miklós tér 23 alatti házukban. A kislány édesanyjának Martinovics utcában lakó családját (unokatestvéreit és nagynénjeit), a hetven év fölötti nagymama kivételével, egytől-egyig elhurcolták, mert nem tudták kellően igazolni magyar állampolgárságukat. A szerzők telefonon beszéltek a túlélővel, aki megerősítette, hogy édesapjától értesült arról, hogy nagybátyjait Csatáry László hívatta vissza a munkaszolgálatból és deportáltatta Ukrajnába. 23 Az események leírása általánosságban és a korabeli dokumentumok fényében életszerűnek tűnik. Az ügyészség a híradások szerint formalisztikus és a történeti tényeknek ellentmondó döntésében azonban nem vizsgálta a konkrét esetet. Ahhoz, hogy megnyugtatóan lehessen tisztázni, hogy hol tartózkodott Csatáry 1941 nyarán, és hogy köze lehetett-e az 1941-es deportálásokhoz, mindenképp szükséges lenne meghallgatni a tanút. Amíg ez nem történik meg, addig marad a historizáló okfejtés. 23

Az 1941. évi kőrösmezői deportálások A kitoloncolásokat jóváhagyó minisztertanácsi döntés háttere

Az 1941. évi kőrösmezői deportálások A kitoloncolásokat jóváhagyó minisztertanácsi döntés háttere Gellért Ádám Gellért János Betekintő 2012/2. Az 1941. évi kőrösmezői deportálások A kitoloncolásokat jóváhagyó minisztertanácsi döntés háttere Hetvenegy évvel ezelőtt a magyar állam szervei körülbelül

Részletesebben

Revizionista kormányemlékmű Kamenyec-Podolszkijban

Revizionista kormányemlékmű Kamenyec-Podolszkijban SAJTÓMEGJELENÉSEK ARCHÍVUMA Revizionista kormányemlékmű Kamenyec-Podolszkijban Népszava 2015. szept. 19. 08:35 FORRÁS: YAD VASEM A magyar kormány augusztus 27-én emlékművet állított Kamenyec-Podolszkijban,

Részletesebben

Menekülés a népirtás elől Az 1941-es deportáltak hazatérési kísérletei és a magyar állam ellenintézkedései

Menekülés a népirtás elől Az 1941-es deportáltak hazatérési kísérletei és a magyar állam ellenintézkedései Gellért Ádám Gellért János Betekintő 2013/3. Menekülés a népirtás elől Az 1941-es deportáltak hazatérési kísérletei és a magyar állam ellenintézkedései Bevezetés 1 A Horthy-korszak antiszemitizmusában

Részletesebben

Pesti krimi a védői oldalról

Pesti krimi a védői oldalról Fazekas Tamás Pesti krimi a védői oldalról 1999. nyarán egy fiatalember érkezett a Társaság a Szabadságjogokért drogjogsegélyszolgálatára. Akkoriban szigorítottak a büntető törvénykönyv kábítószerrel való

Részletesebben

Gellért János: A nemzetiszocialista megsemmisítı gépezet mőködése Kamenyec-Podolszkijban

Gellért János: A nemzetiszocialista megsemmisítı gépezet mőködése Kamenyec-Podolszkijban Cím: 1094 Budapest, Páva utca 39. Tel: 1-455-3313 Mobil: +36-70-505-0360 Fax: 1-455-3399 E-mail: korosmezo1941@hdke.hu www.hdke.hu Gellért János: A nemzetiszocialista megsemmisítı gépezet mőködése Kamenyec-Podolszkijban

Részletesebben

Soltész Imre csö. ezredes és fia, dr. Soltész István

Soltész Imre csö. ezredes és fia, dr. Soltész István Az alábbi információ zömét Soltész Imre fivérének dédunokája, a mai Trvanában (Nagyszombaton) élő Boris Majerov szolgáltatta, amiért köszönetünket fejezzük ki. Soltész Imre csendőr ezredes 1877. február

Részletesebben

Ügyészi határozatok a nyomozásban Dr. Friedmanszky Zoltán címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész

Ügyészi határozatok a nyomozásban Dr. Friedmanszky Zoltán címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész BÜNTETŐ HATÁROZATOK SZERKESZTÉSE Ügyészi határozatok a nyomozásban Dr. Friedmanszky Zoltán címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész Büntető határozatok szerkesztése I. A büntető határozatok fogalma II.

Részletesebben

Táblázatok jegyzéke. Első kötet

Táblázatok jegyzéke. Első kötet Táblázatok jegyzéke Első kötet 1.1. Magyarország területi és népességveszteségei az első világháború után 25 1.2. A trianoni Magyarország népességének etnikai megoszlása 25 1.3. A trianoni Magyarország

Részletesebben

2015. évi törvény a büntetőeljárásról szóló évi XIX. törvény kommunista bűnök feltárása érdekében szükséges módosításáról

2015. évi törvény a büntetőeljárásról szóló évi XIX. törvény kommunista bűnök feltárása érdekében szükséges módosításáról 2015. évi törvény a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény kommunista bűnök feltárása érdekében szükséges módosításáról 1. A büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény (a továbbiakban: Be.)

Részletesebben

A honvédelmi miniszter.../2007. ( ) HM. r e n d e l e t e

A honvédelmi miniszter.../2007. ( ) HM. r e n d e l e t e A honvédelmi miniszter.../2007. ( ) HM r e n d e l e t e a katonai szolgálati viszony méltatlanság címén történő megszüntetésének eljárási szabályairól A Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó. az ügyészi szervek évi büntetőjogi ügyforgalmáról A BÜNTETŐJOGI SZAKTERÜLETI TEVÉKENYSÉG FŐBB ADATAI

T Á J É K O Z T A T Ó. az ügyészi szervek évi büntetőjogi ügyforgalmáról A BÜNTETŐJOGI SZAKTERÜLETI TEVÉKENYSÉG FŐBB ADATAI T Á J É K O Z T A T Ó az ügyészi szervek 2011. évi büntetőjogi ügyforgalmáról A BÜNTETŐJOGI SZAKTERÜLETI TEVÉKENYSÉG FŐBB ADATAI A büntetőjogi szakterületen iktatott ügyiratok száma a 2010. évi 952 877-ről

Részletesebben

Tárcrv : Tájékoztatás nyomozás megszüntetéséről

Tárcrv : Tájékoztatás nyomozás megszüntetéséről Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testület ülése Z/JZ/M/2J009. Budapest, MMAz BUDAPEST FŐVÁROS X. kerület KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE ^ ^ ^ ^ ^ j / Tárcrv : Tájékoztatás

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. e l u t a s í t o m, m e g s z ü n t e t e m.

H A T Á R O Z A T. e l u t a s í t o m, m e g s z ü n t e t e m. ORSZÁGOS RENDŐRFŐKAPITÁNY 1139 Budapest, Teve u. 4-6. 1903 Budapest, Pf.: 314/15. Telefon: (06-1) 443-5573, Telefax: (06-1) 443-5733 BM telefon: 33-104, 33-140, BM telefax: 33-133 E-mail: orfkvezeto@orfk.police.hu

Részletesebben

2015. évi törvény egyes igazságszolgáltatást érintő törvények kommunista bűnök feltárása érdekében szükséges módosításáról

2015. évi törvény egyes igazságszolgáltatást érintő törvények kommunista bűnök feltárása érdekében szükséges módosításáról 2015. évi törvény egyes igazságszolgáltatást érintő törvények kommunista bűnök feltárása érdekében szükséges módosításáról 1. A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény módosítása 1. A Büntető

Részletesebben

nappal min: 5 C max: 8 C

nappal min: 5 C max: 8 C nappal min: 5 C max: 8 C éjszaka min: -3 C max: 1 C Belépés Regisztráció Előfizetés Keresés 2016.01.13. Veronika, Csongor, Yvett Belépés Regisztráció Előfizetés Rovatok Főoldal Belföld Külföld Gazdaság

Részletesebben

Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei SZOMBATHELYI FERENC A MAGYAR KIRÁLYI HONVÉD VEZÉRKAR ÉLÉN. Kaló József. Témavezető: Dr.

Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei SZOMBATHELYI FERENC A MAGYAR KIRÁLYI HONVÉD VEZÉRKAR ÉLÉN. Kaló József. Témavezető: Dr. Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei SZOMBATHELYI FERENC A MAGYAR KIRÁLYI HONVÉD VEZÉRKAR ÉLÉN Kaló József Témavezető: Dr. Püski Levente DEBRECENI EGYETEM Történelmi és Néprajzi Doktori Iskola Debrecen,

Részletesebben

NYILATKOZAT a baleset (sérülés) körülményeiről

NYILATKOZAT a baleset (sérülés) körülményeiről Egészségbiztosító:. címe:..... Társadalombiztosítási kifizetőhely:..... címe:.... Hivatkozási szám:... Felhívjuk a figyelmét, hogy a év.. hó nap történt balesetével (sérülésével) kapcsolatban a 217/1997.

Részletesebben

HOLOKAUSZT BUDAPESTEN NÁCI TÁBOROK ÉS A FELSZABADULÁS

HOLOKAUSZT BUDAPESTEN NÁCI TÁBOROK ÉS A FELSZABADULÁS HOLOKAUSZT BUDAPESTEN NÁCI TÁBOROK ÉS A FELSZABADULÁS TARTALOM Bevezetés... 3 Sorstípusok... 4 Táborok... 5 Felszabadulás, hazatérés... 10 2 BEVEZETÉS 1945 kora nyarától kezdve a hazatérő deportáltak egy

Részletesebben

ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG Cím:1139 Budapest Teve u. 4-6. 1903 Bp. Pf.: 314/15 Tel: 443-5573/33104 Fax: 443-5733/33133 E-mail: orfkvezeto@orfk.police.hu Szám: 29000/105/33- /2013.P. Tárgy: alapvető

Részletesebben

G Y O R S T Á J É K O Z T A T Ó. a Magyar Köztársaság ügyészi szerveinek évi büntetőjogi ügyforgalmáról

G Y O R S T Á J É K O Z T A T Ó. a Magyar Köztársaság ügyészi szerveinek évi büntetőjogi ügyforgalmáról Ig. 97/2009. Legf. Ü. szám G Y O R S T Á J É K O Z T A T Ó a Magyar Köztársaság ügyészi szerveinek 2008. évi büntetőjogi ügyforgalmáról A BÜNTETŐJOGI SZAKTERÜLETI TEVÉKENYSÉG FŐBB ADATAI A büntetőjogi

Részletesebben

Szám: 105/1557- /2010. RP. Tárgy: alapvető jogot sértő rendőri intézkedés elleni panasz elbírálása H A T Á R O Z A T

Szám: 105/1557- /2010. RP. Tárgy: alapvető jogot sértő rendőri intézkedés elleni panasz elbírálása H A T Á R O Z A T ORSZÁGOS RENDŐRFŐKAPITÁNY 1139 Budapest, Teve u. 4-6. 1903 Budapest, Pf.: 314/15. Tel: (06-1) 443-5573 Fax: (06-1) 443-5733 IRM: 33-104, 33-140 IRM Fax: 33-133 E-mail: orfkvezeto@orfk.police.hu Szám: 105/1557-

Részletesebben

NEMZETGYALÁZÓK, VALUTACSEMPÉSZEK, FAJGYALÁZÓK

NEMZETGYALÁZÓK, VALUTACSEMPÉSZEK, FAJGYALÁZÓK NEMZETGYALÁZÓK, VALUTACSEMPÉSZEK, FAJGYALÁZÓK ZSIDÓK A FŐVÁROSI M. KIR. BÜNTETŐTÖRVÉNYSZÉK ELŐTT, 1942-1943. Karsai László Ma már sokkal többet tudunk az 1941-es magyarországi zsidóüldözésekről, mint az

Részletesebben

Kevés József csendőr főtörzsőrmester, vasúti őrsparancsnok Dr. Kevés István ny. honv. ezredes emlékezése Édesapjáról

Kevés József csendőr főtörzsőrmester, vasúti őrsparancsnok Dr. Kevés István ny. honv. ezredes emlékezése Édesapjáról Kevés József csendőr főtörzsőrmester, vasúti őrsparancsnok Dr. Kevés István ny. honv. ezredes emlékezése Édesapjáról Lőrinci nagyközségben (akkor Nógrád megye) egy kisnemesi familia negyedik gyermekeként

Részletesebben

Családfa. Deutsch Dávidné (szül. Süsz Katalin) Reichenfeld Zsigmondné (szül. Reichard Mária) Deutsch Dávid

Családfa. Deutsch Dávidné (szül. Süsz Katalin) Reichenfeld Zsigmondné (szül. Reichard Mária) Deutsch Dávid Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Dr. Reichenfeld Zsigmond 1858 1933 Reichenfeld Zsigmondné (szül. Reichard Mária) 1869 1944 Deutsch Dávid 1849 1903 Deutsch Dávidné (szül.

Részletesebben

Frissítve: április 5. 21:31 Netjogtár Hatály: határozatlan - Magyar joganyagok - 21/1997. (III. 12.) FM-HM együttes rendelet - a földmérési és t

Frissítve: április 5. 21:31 Netjogtár Hatály: határozatlan - Magyar joganyagok - 21/1997. (III. 12.) FM-HM együttes rendelet - a földmérési és t Magyar joganyagok - 21/1997. (III. 12.) FM-HM együttes rendelet - a földmérési és té 1. oldal 21/1997. (III. 12.) FM-HM együttes rendelet a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló 1996. évi LXXVI.

Részletesebben

A Délvidéki Visszatérés Tábori Posta levelezőlapjai

A Délvidéki Visszatérés Tábori Posta levelezőlapjai Kedves szakosztályi tagok! Ez a példány a számítógépen való olvasásra szolgál! Ha ki akarja nyomtatni, használja a Helyi201101nyomtatható. pdf fájlt! X. évfolyam 1. szám 2011. március Készítette: FILEP

Részletesebben

1-H-KJ-2007-46. bírósági határozat. a Fvárosi Bíróság ítélete közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálata iránti perben

1-H-KJ-2007-46. bírósági határozat. a Fvárosi Bíróság ítélete közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálata iránti perben 1-H-KJ-2007-46. bírósági határozat a Fvárosi Bíróság ítélete közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálata iránti perben A Fvárosi Bíróság Budapesten, 2007. szeptember 25-én a Bevándorlási és Állampolgársági

Részletesebben

Rács Balázs főtörzsőrmester

Rács Balázs főtörzsőrmester Rács Balázs főtörzsőrmester 1908-ban született a Csanád vármegyei Magyarbánhegyesen, egy kisbirtokos család nyolc gyermeke közül negyedikként. Az elemi iskolát kitűnő eredménnyel végezte el, amely után

Részletesebben

Űrlap kizárási indítvány bejelentéséhez B-36 nyomtatvány

Űrlap kizárási indítvány bejelentéséhez B-36 nyomtatvány Űrlap kizárási indítvány bejelentéséhez B-36 nyomtatvány I. Mely esetben kell benyújtani? Az alapvető emberi jogok és szabadságok védelméről szóló nemzetközi és hazai szabályozás célja a tisztességes büntetőeljárás

Részletesebben

DEPORTÁLÁS GALÍCIÁBA A KAMENYEC-PODOLSZKIJI VÉRENGZÉS UTÁN (1941-1942)

DEPORTÁLÁS GALÍCIÁBA A KAMENYEC-PODOLSZKIJI VÉRENGZÉS UTÁN (1941-1942) DEPORTÁLÁS GALÍCIÁBA A KAMENYEC-PODOLSZKIJI VÉRENGZÉS UTÁN (1941-1942) Frojimovics Kinga 1941-től kezdődően a KEOKH (Külföldieket Ellenőrző Országos Központi Hatóság) a zsidóellenes akciókat a vonatkozó

Részletesebben

ARCHÍVUM. A székelyföldi (erdélyrészi) kirendeltség tevékenységérõl (1902 1920) Balaton Petra

ARCHÍVUM. A székelyföldi (erdélyrészi) kirendeltség tevékenységérõl (1902 1920) Balaton Petra ARCHÍVUM Balaton Petra A székelyföldi (erdélyrészi) kirendeltség tevékenységérõl (1902 1920) Székelyföld gazdasági, társadalmi és kulturális fejlesztésének szükségességére a 19. század végén terelõdött

Részletesebben

ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG Cím:1139 Budapest Teve u. 4-6. 1903 Bp. Pf.: 314/15 Tel: 443-5573/33104 Fax: 443-5733/33133 E-mail: orfkvezeto@orfk.police.hu Szám: 29000/105/367/ /2012. RP. Tárgy: alapvető

Részletesebben

ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG Cím:1139 Budapest Teve u. 4-6. 1903 Bp. Pf.: 314/15 Tel: 443-5573/33104 Fax: 443-5733/33133 E-mail: orfktitkarsag@orfk.police.hu Szám: 105/887- /2013.RP. Tárgy: panasz elbírálása

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. h e l y t a d o k, e l u t a s í t o m.

H A T Á R O Z A T. h e l y t a d o k, e l u t a s í t o m. ORSZÁGOS RENDŐRFŐKAPITÁNY 1139 Budapest, Teve u. 4-6. 1903 Budapest, Pf.: 314/15. Tel: (06-1) 443-5573 Fax: (06-1) 443-5733 BM: 33-104, 33-140 BM Fax: 33-133 E-mail: orfkvezeto@orfk.police.hu Szám: 29000

Részletesebben

I. Hatósági tevékenység

I. Hatósági tevékenység Beszámoló az Egyenlő Bánásmód Hatóság tevékenységéről, valamint az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény alkalmazásának tapasztalatairól (2006. január

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS a korrupciós bűncselekményekkel érintett büntetőügyek vizsgálatáról

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS a korrupciós bűncselekményekkel érintett büntetőügyek vizsgálatáról BF. 652/2015/1. ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS a korrupciós bűncselekményekkel érintett büntetőügyek vizsgálatáról Legfőbb Ügyész Úr rendelkezése alapján vált szükségessé azoknak a büntetőügyeknek a vizsgálatát

Részletesebben

Kovács Gyula. tűzszerész főtörzsőrmester ( )

Kovács Gyula. tűzszerész főtörzsőrmester ( ) Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmester 2008. június 10., Afganisztán (1978-2008) Egy bomba hatástalanítása közben halt meg, hiába volt rajta a legjobb védőfelszerelés. 30 éves volt. A házi készítésű bombát

Részletesebben

KÉRELEM Súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményei ügyében

KÉRELEM Súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményei ügyében Csongrád Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatal Levelezési cím: 6722 Szeged, Rákóczi tér 1. Tel.: 62/562-634 Név: TAJ szám: Születési hely, idő: KÉRELEM Súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési

Részletesebben

B. Stenge Csaba vitéz nemes belényesi Heppes Miklós repülő alezredes

B. Stenge Csaba vitéz nemes belényesi Heppes Miklós repülő alezredes B. Stenge Csaba vitéz nemes belényesi Heppes Miklós repülő alezredes Heppes Miklós öccséhez, Aladárhoz hasonlóan - a magyar királyi honvéd légierő hosszú szolgálati idejű, fontos beosztásokat betöltő,

Részletesebben

KÖZÉRDEKŰ BEJELENTÉSEK ÉS PANASZOK

KÖZÉRDEKŰ BEJELENTÉSEK ÉS PANASZOK KÖZÉRDEKŰ BEJELENTÉSEK ÉS PANASZOK KEZELÉSÉNEK SZABÁLYZATA Kerekegyháza Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala 2010-04-30 2 / 8 Tartalomjegyzék ÁLTALÁNOS RÉSZ 3 1.1 Bevezetés 3 1.2 A szabályzat célja

Részletesebben

Észak-Erdély kérdése Románia külpolitikájában 1940 1944 között

Észak-Erdély kérdése Románia külpolitikájában 1940 1944 között Észak-Erdély kérdése Románia külpolitikájában 1940 1944 között Előadásom elsősorban román szemszögből, továbbá a politika- és az eszmetörténet oldaláról közelíti meg az 1940 1944 közötti észak-erdélyi

Részletesebben

Szám: 105/1321- /2011. RP. Tárgy: alapvető jogot sértő rendőri intézkedés elleni panasz elbírálása H A T Á R O Z A T

Szám: 105/1321- /2011. RP. Tárgy: alapvető jogot sértő rendőri intézkedés elleni panasz elbírálása H A T Á R O Z A T 1 Szám: 105/1321- /2011. RP. Tárgy: alapvető jogot sértő rendőri intézkedés elleni panasz elbírálása H A T Á R O Z A T A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény (a továbbiakban: Rtv.) 92. (1) bekezdésében

Részletesebben

A háború és a béke kérdései ifj. gróf Andrássy Gyula gondolkodásában

A háború és a béke kérdései ifj. gróf Andrássy Gyula gondolkodásában A háború és a béke kérdései ifj. gróf Andrássy Gyula gondolkodásában Ifjabb gróf Andrássy Gyula Kép forrása: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteménye http://bpkep.fszek.hu/webpac_kep/corvinaweb?act

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-2015/2014. számú ügyben (Kapcsolódó ügyek: AJB-2049/2014., AJB-2082/2014., 2198/2014.

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-2015/2014. számú ügyben (Kapcsolódó ügyek: AJB-2049/2014., AJB-2082/2014., 2198/2014. Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-2015/2014. számú ügyben (Kapcsolódó ügyek: AJB-2049/2014., AJB-2082/2014., 2198/2014.) Előadó: dr. Tóth Lívia Az eljárás megindítása Négy, egymástól független,

Részletesebben

Büntető eljárásjog SZIGORLATI TÉTELEK 2012/2013. tanév tavaszi félévétől jogász szak levelező tagozatán. I. félév

Büntető eljárásjog SZIGORLATI TÉTELEK 2012/2013. tanév tavaszi félévétől jogász szak levelező tagozatán. I. félév Büntető eljárásjog SZIGORLATI TÉTELEK 2012/2013. tanév tavaszi félévétől jogász szak levelező tagozatán I. félév 1. Büntetőjog, büntetőeljárási jog; a büntetőeljárás tartalma és feladatai 2. A büntetőeljárási

Részletesebben

VERSENYTANÁCS. végzést.

VERSENYTANÁCS. végzést. VERSENYTANÁCS Vj-10/2007/41. Ikt.sz.: Vj-10/2007/72. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Hídépítő Rt. Budapest, a Strabag Építő Rt. Budapest, a Swietelsky Építő Kft. Budapest, a Vegyépszer Rt.

Részletesebben

1. A KÉRELMEZŐ SZEMÉLYI ADATAI. Nem magyar állampolgár kérelmező esetén Magyarország területén tartózkodásának jogcíme:

1. A KÉRELMEZŐ SZEMÉLYI ADATAI. Nem magyar állampolgár kérelmező esetén Magyarország területén tartózkodásának jogcíme: Érkeztető bélyegző: Kérelem-nyomtatvány azonnali pénzügyi segély és/vagy állami kárenyhítés iránt a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló 2005. évi CXXXV. törvény szerint

Részletesebben

Interjú Bános Tibor holokauszttúlélővel (kb. 32 )

Interjú Bános Tibor holokauszttúlélővel (kb. 32 ) Interjú Bános Tibor holokauszttúlélővel (kb. 32 ) A bal oldali oszlopban a teljes interjúból kiválasztott részletek és az egyes részletek megértését segítő, vágások közé illesztett feliratok (dőlt betűvel)

Részletesebben

Datum=03.07.2007; Forrás=Észak-Magyarország; Kiadás=157; Rovat=Társadalom; Oldal=1;

Datum=03.07.2007; Forrás=Észak-Magyarország; Kiadás=157; Rovat=Társadalom; Oldal=1; Datum=03.07.2007; Forrás=Észak-Magyarország; Kiadás=157; Rovat=Társadalom; Oldal=1; A tüdő a túloldalon n A tüdôgyógyászati osztállyal 15 beteget költöztettek át hétvégén, de hétfôn már 20-an voltak. Miskolc

Részletesebben

MIT KELL KUTATNUNK 1944-45 KAPCSÁN?

MIT KELL KUTATNUNK 1944-45 KAPCSÁN? Matuska Márton, újvidéki újságíró a Délvidéki Mártírium 1944-45. Alapítvány kuratóriumi tagja MIT KELL KUTATNUNK 1944-45 KAPCSÁN? (A Délvidéki Mártírium 1944-45 Alapítvány megalakításának közvetlen előzménye)

Részletesebben

Családfa. Anyai nagyapa. Kohn Manó 1857 1944. Interjúalany. Nyitrai Lászlóné (szül.sövény /Spitzer/ Judit) 1924. Gyermekek. Nyitrai István 1947

Családfa. Anyai nagyapa. Kohn Manó 1857 1944. Interjúalany. Nyitrai Lászlóné (szül.sövény /Spitzer/ Judit) 1924. Gyermekek. Nyitrai István 1947 Családfa Anyai nagyanya Apai nagyapa Spitzer Jakab? 1922 Apai nagyanya Spitzer Jakabné (szül. Rózsay Gizella)?? Anyai nagyapa Kohn Manó 1857 1944 Kohn Manóné (szül. Hirsch Flóra)?? Kohn Manóné (szül. Wurn

Részletesebben

A VADÁSZREPÜLŐGÉP VEZETŐK KIKÉPZÉSI RENDSZERE HAZÁNKBAN 1961-TŐL A HAZAI KÉPZÉS BEINDÍTÁSÁIG

A VADÁSZREPÜLŐGÉP VEZETŐK KIKÉPZÉSI RENDSZERE HAZÁNKBAN 1961-TŐL A HAZAI KÉPZÉS BEINDÍTÁSÁIG Téglás László A VADÁSZREPÜLŐGÉP VEZETŐK KIKÉPZÉSI RENDSZERE HAZÁNKBAN 1961-TŐL A HAZAI KÉPZÉS BEINDÍTÁSÁIG A vadászrepülőgép-vezetők képzése az egész világon az egyik legbonyolultabb kiképzés, amit a hadseregekben

Részletesebben

Töredékek egy 19. századi beregi ügyvéd életéből

Töredékek egy 19. századi beregi ügyvéd életéből Töredékek egy 19. századi beregi ügyvéd életéből A Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára rendkívül kevés Bereg megyére vonatkozó dokumentumot őriz. Ezért is érdemel ki emelt figyelmet

Részletesebben

Szakmai beszámoló a Gergő család hegytékának megvásárlásáról

Szakmai beszámoló a Gergő család hegytékának megvásárlásáról Szakmai beszámoló a Gergő család hegytékának megvásárlásáról A Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár pályázatot (3509/01184) nyújtott be az NKA Közgyűjtemények Kollégiumához a körmendi Gergő

Részletesebben

Emlékeztető Női Jogokért Felelős Tematikus Munkacsoport első üléséről Budapest, 2013. 11.14.

Emlékeztető Női Jogokért Felelős Tematikus Munkacsoport első üléséről Budapest, 2013. 11.14. Ikt.szám: Emlékeztető Női Jogokért Felelős Tematikus Munkacsoport első üléséről Budapest, 2013. 11.14. Helyszín: 1055 Budapest, Kossuth tér 2-4., IV. emelet, 439/A. tárgyaló Időpont: 2013. november 14.

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-3010/2015. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-3010/2015. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-3010/2015. számú ügyben Az eljárás megindítása A panaszos szülő Budapesten a Fráter György téren működő Csicsergő Óvoda (a továbbiakban: Óvoda) eljárását sérelmezte.

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. h e l y t a d o k.

H A T Á R O Z A T. h e l y t a d o k. ORSZÁGOS RENDŐRFŐKAPITÁNY 1139 Budapest, Teve u. 4-6. 1903 Budapest, Pf.: 314/15. Telefon: (06-1) 443-5573, Telefax: (06-1) 443-5733 BM telefon: 33-104, 33-140, BM telefax: 33-133 E-mail: orfkvezeto@orfk.police.hu

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. helyt adok, e l u t a s í t o m.

H A T Á R O Z A T. helyt adok, e l u t a s í t o m. ORSZÁGOS RENDŐRFŐKAPITÁNY 1139 Budapest, Teve u. 4-6. 1903 Budapest, Pf.: 314/15. Tel: (06-1) 443-5573 Fax: (06-1) 443-5733 IRM: 33-104, 33-140 IRM Fax: 33-133 E-mail: orfkvezeto@orfk.police.hu Szám: 29000/105/564/

Részletesebben

A vádlottra irányadó szabályok az előkészítő ülésen

A vádlottra irányadó szabályok az előkészítő ülésen Előkészítő ülés Az előkészítő ülés lényege Az előkészítő ülés a vádemelés után a tárgyalás előkészítése érdekében tartott nyilvános ülés, amelyen a vádlott és a védő a tárgyalást megelőzően kifejtheti

Részletesebben

EGYENLŐ BÁNÁSMÓD HATÓSÁG Elnök

EGYENLŐ BÁNÁSMÓD HATÓSÁG Elnök EGYENLŐ BÁNÁSMÓD HATÓSÁG Elnök Ügyiratszám: EBH/ / /2009 Ügyintéző: dr. Kegye Adél Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (1024 Budapest, Margit krt. 85.) Dr. X.Y (továbbiakban, mint Kérelmező) által az egyenlő bánásmód

Részletesebben

Szám: 29000 105/1406- /2011. RP. Tárgy: alapvető jogot sértő rendőri intézkedés elleni panasz elbírálása H A T Á R O Z A T

Szám: 29000 105/1406- /2011. RP. Tárgy: alapvető jogot sértő rendőri intézkedés elleni panasz elbírálása H A T Á R O Z A T ORSZÁGOS RENDŐRFŐKAPITÁNY 1139 Budapest, Teve u. 4-6. 1903 Budapest, Pf.: 314/15. Tel: (06-1) 443-5573 Fax: (06-1) 443-5733 BM: 33-104, 33-140 BM Fax: 33-133 E-mail: orfkvezeto@orfk.police.hu Szám: 29000

Részletesebben

Somogy Megyei Levéltár. Stephaits Richárd szolgabíró iratai

Somogy Megyei Levéltár. Stephaits Richárd szolgabíró iratai Somogy Megyei Levéltár Stephaits Richárd szolgabíró iratai 1784-1848. XIV. 32. Terjedelem Raktári egységek száma Terjed ifm. elem kisdoboz, nagy doboz, 1 csomó, Iratok: 0. 04. ifm. kötet, Kötetek: - ifm.

Részletesebben

A KÚRIA. mint felülvizsgálati bíróság

A KÚRIA. mint felülvizsgálati bíróság A KÚRIA mint felülvizsgálati bíróság A Kúria a Kajtár, Takács, Hegymegi-Barakonyi Ügyvédi Iroda (1062 Budapest, Andrássy út 102., ügyintéző: Dr. H.- B.Z. ügyvéd) által képviselt Allianz Hungária Biztosító

Részletesebben

United States Holocaust Memorial Museum, az AmerikaiEgyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma Washington, D.C.

United States Holocaust Memorial Museum, az AmerikaiEgyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma Washington, D.C. United States Holocaust Memorial Museum, az AmerikaiEgyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma Washington, D.C. Registry of Holocaust Survivors Holokauszt Túlélőket Nyilvántató Osztály A jelen kérdőivet

Részletesebben

A jogállam feladata biztosítani a bűncselekmények felderítését és üldözését, a bűnösség kérdésének tisztességes eljárásban történő eldöntését, és a

A jogállam feladata biztosítani a bűncselekmények felderítését és üldözését, a bűnösség kérdésének tisztességes eljárásban történő eldöntését, és a A jogállam feladata biztosítani a bűncselekmények felderítését és üldözését, a bűnösség kérdésének tisztességes eljárásban történő eldöntését, és a társadalom érdekeit szolgáló büntetés végrehajtását.

Részletesebben

Büntető eljárásjog tantárgy Oktatási program Rendőrszervező szakképzés számára 2011/2012.

Büntető eljárásjog tantárgy Oktatási program Rendőrszervező szakképzés számára 2011/2012. Büntető eljárásjog tantárgy Oktatási program Rendőrszervező szakképzés számára 2011/2012. Tanszék: Büntetőjogi és Kriminológiai Tanszék A tantárgy oktatásának célja: Cél, hogy a hallgatók megismerjék a

Részletesebben

Kristóf László csendõr törzsõrmester jogi rehabilitációja 2007. február 21.

Kristóf László csendõr törzsõrmester jogi rehabilitációja 2007. február 21. Kristóf László csendõr törzsõrmester jogi rehabilitációja 2007. február 21. Egy ártatlanul kivégzett ember felmentése. (A dr. Ságvári Endre letartóztatásával összefüggésben koholt vád alapján elítélt Kristóf

Részletesebben

Természetes személy(ek) befolyásoló részesedésszerzésének engedélyezésére irányuló kérelem esetén

Természetes személy(ek) befolyásoló részesedésszerzésének engedélyezésére irányuló kérelem esetén Kérdőív pénzügyi intézményben befolyásoló részesedésszerzés engedélyezéséhez a Kérelmezőnek a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvény 139. -ában foglalt jó üzleti

Részletesebben

Fahéjas rizs cukorral és 50 deka kenyér. Orosz hadifogoly kubikusok étkeztetése az I. világháború első hadiéveiben

Fahéjas rizs cukorral és 50 deka kenyér. Orosz hadifogoly kubikusok étkeztetése az I. világháború első hadiéveiben Fahéjas rizs cukorral és 50 deka kenyér Orosz hadifogoly kubikusok étkeztetése az I. világháború első hadiéveiben Az I. világháború alatt az Osztrák-Magyar Monarchia hadifoglyainak számát a szaktörténészek

Részletesebben

BI061 Kárbejelentő egyéni élet-, baleset- és betegbiztosítási károk bejelentésére

BI061 Kárbejelentő egyéni élet-, baleset- és betegbiztosítási károk bejelentésére BI061 / 20150624 IKTATÁSI SZÁM BI061 Kárbejelentő egyéni élet-, baleset- és betegbiztosítási károk bejelentésére Szeretnénk, ha kárigényét gyorsan, korrekt módon rendezhetnénk. Ezért arra kérjük, hogy

Részletesebben

Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ

Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ MÉDIANÉZŐ KFT. -NEMZETI EMLÉKEZET BIZOTTSÁGA 1 A tartalom Felfüggesztett büntetést kapott Biszku Béla Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték nem jogerősen

Részletesebben

A Nagy Háború ( ) emlékezete Megyei Történelem Verseny. 1. forduló - megoldások

A Nagy Háború ( ) emlékezete Megyei Történelem Verseny. 1. forduló - megoldások A Nagy Háború (1914-1918) emlékezete Megyei Történelem Verseny 1. forduló - megoldások 1. feladat (10 pont) 1. Igaz 2. Hamis 3. Hamis 4. Igaz 5. Igaz 6. Hamis 7. Igaz 8. Igaz 9. Igaz 10. Hamis 2. feladat

Részletesebben

A d a t g y ű j t é s - A d a t á t v é t e l. Belügyminisztérium. 2. melléklet. Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program Adatkörök.

A d a t g y ű j t é s - A d a t á t v é t e l. Belügyminisztérium. 2. melléklet. Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program Adatkörök. 1219 Tűzeseti és műszaki mentési statisztika (1) Műszaki mentések területi egységek és a műszaki mentések helye szerint (2) Tűzesetek területi egységek és a tűz helye szerint (3) Tűzesetek, műszaki mentések

Részletesebben

A KÖZÉPISKOLÁSOK FELADATAI. 1. 1849. január 1. 2. 1849. január 3. 3. 1849. január 5. 4. 1849. január 8.

A KÖZÉPISKOLÁSOK FELADATAI. 1. 1849. január 1. 2. 1849. január 3. 3. 1849. január 5. 4. 1849. január 8. A KÖZÉPISKOLÁSOK FELADATAI 1. TOTÓ Melyik válasz a helyes? a) Mikor szállta meg Windischgrätz a fővárost? 1. 1849. január 1. 2. 1849. január 3. 3. 1849. január 5. 4. 1849. január 8. b) Melyik várost szabadította

Részletesebben

Szabó T. Attila: Erdélyi Történeti Helynévgyűjtése 1 11. Szabó T. Attila kéziratos gyűjtéséből közzéteszi: Hajdú Mihály et al. 2001 2010.

Szabó T. Attila: Erdélyi Történeti Helynévgyűjtése 1 11. Szabó T. Attila kéziratos gyűjtéséből közzéteszi: Hajdú Mihály et al. 2001 2010. Szemle 105 Szabó T. Attila: Erdélyi Történeti Helynévgyűjtése 1 11. Szabó T. Attila kéziratos gyűjtéséből közzéteszi: Hajdú Mihály et al. 2001 2010. Magyar Nyelvtudományi Társaság, Budapest, 4236 lap +

Részletesebben

A és években bírósági ügyszakban elévült büntetőügyek vizsgálata

A és években bírósági ügyszakban elévült büntetőügyek vizsgálata LEGFŐBB ÜGYÉSZSÉG Büntetőbírósági Ügyek Főosztálya A 2010. és 2011. években bírósági ügyszakban elévült büntetőügyek vizsgálata A 2011 decemberében elvégzett gyorsvizsgálat megállapításai alapján szükségessé

Részletesebben

ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG Cím:1139 Budapest Teve u. 4-6. 1903 Bp. Pf.: 314/15 Tel: 443-5573/33104 Fax: 443-5733/33133 E-mail: orfkvezeto@orfk.police.hu Szám: 29000/105/1304- /2012.P. Tárgy: alapvető

Részletesebben

Szám: 105/449- /2010. RP. Tárgy: alapvető jogot sértő rendőri intézkedés elleni panasz elbírálása H A T Á R O Z A T

Szám: 105/449- /2010. RP. Tárgy: alapvető jogot sértő rendőri intézkedés elleni panasz elbírálása H A T Á R O Z A T ORSZÁGOS RENDŐRFŐKAPITÁNY 1139 Budapest, Teve u. 4-6. 1903 Budapest, Pf.: 314/15. Tel: (06-1) 443-5573 Fax: (06-1) 443-5733 BM: 33-104, 33-140 BM Fax: 33-133 E-mail: orfkvezeto@orfk.police.hu Szám: 105/449-

Részletesebben

Tájékoztató a hadigondozottak ellátásának szabályairól

Tájékoztató a hadigondozottak ellátásának szabályairól Tájékoztató a hadigondozottak ellátásának szabályairól Hadigondozásra jogosult az a magyar állampolgár, aki a) katonai szolgálat; b) kötelező katonai előképzés; c) légitámadás és hadművelet; d) visszamaradt

Részletesebben

Szabálysértési eljárás

Szabálysértési eljárás Szabálysértési eljárás Az ügyintézéshez szükséges dokumentumok, okmányok: Feljelentés, magánindítvány. Az eljárást megindító irat benyújtásának módja: Az eljárást megindító feljelentés/magánindítvány benyújtható

Részletesebben

Dr. CELLER Tibor A japán császárkultusz

Dr. CELLER Tibor A japán császárkultusz Dr. CELLER Tibor A japán császárkultusz Japánnak a történelem során olyan politikai rendszere volt, amelyben mértéktelen politikai ambíció általában nem ütötte fel a fejét. A hatalmi problémák egy lépcsőfokkal

Részletesebben

Ügyrendek 1957-1990 II. Főkapitány-helyettesi, osztályvezetői parancsok, utasítások és intézkedések

Ügyrendek 1957-1990 II. Főkapitány-helyettesi, osztályvezetői parancsok, utasítások és intézkedések Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára 104/60/2012 sz. példány Darabszintű raktári jegyzék 1.12.2 Budapesti Rendőr-főkapitányság állambiztonsági szerveinek iratai 1957-1990 A jegyzéket adatvédelmi

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. e l u t a s í t o m.

H A T Á R O Z A T. e l u t a s í t o m. ORSZÁGOS RENDŐRFŐKAPITÁNY 1139 Budapest, Teve u. 4-6. 1903 Budapest, Pf.: 314/15. Telefon: (06-1) 443-5573, Telefax: (06-1) 443-5733 BM telefon: 33-104, 33-140, BM telefax: 33-133 E-mail: orfkvezeto@orfk.police.hu

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2013. április 16. (OR. en) 8162/13 Intézményközi referenciaszám: 2013/0095 (NLE) ANTIDUMPING 34 COMER 74

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2013. április 16. (OR. en) 8162/13 Intézményközi referenciaszám: 2013/0095 (NLE) ANTIDUMPING 34 COMER 74 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2013. április 16. (OR. en) 8162/13 Intézményközi referenciaszám: 2013/0095 (NLE) ANTIDUMPING 34 COMER 74 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: A TANÁCS VÉGREHAJTÁSI

Részletesebben

Családfa. Lazarovics Bruche-Etja (szül.?) 1870-es évek 1940. Katz Etja (szül.?) 1880-as évek 1944. Lazarovics Lázár 1870-es évek 1944

Családfa. Lazarovics Bruche-Etja (szül.?) 1870-es évek 1940. Katz Etja (szül.?) 1880-as évek 1944. Lazarovics Lázár 1870-es évek 1944 Családfa Apai nagyapa Katz Icik 1870-es évek 1939 Apai nagyanya Katz Etja (szül.?) 1880-as évek 1944 Anyai nagyapa Lazarovics Lázár 1870-es évek 1944 Anyai nagyanya Lazarovics Bruche-Etja (szül.?) 1870-es

Részletesebben

A HOLOKAUSZT BUDAPESTEN A TÚLÉLŐK DEMOGRÁFIAI JELLEMZŐI ÉS ÁLTALÁNOS TAPASZTALATAI

A HOLOKAUSZT BUDAPESTEN A TÚLÉLŐK DEMOGRÁFIAI JELLEMZŐI ÉS ÁLTALÁNOS TAPASZTALATAI A HOLOKAUSZT BUDAPESTEN A TÚLÉLŐK DEMOGRÁFIAI JELLEMZŐI ÉS ÁLTALÁNOS TARTALOM Bevezetés... 3 Sorstípusok... 4 Demográfiai adatok... 5 Nem... 5 Életkor... 5 Foglalkozás... 7 Születési és lakóhely... 9 Általános

Részletesebben

Összefoglaló tájékoztató az Országos Bírósági Hivatal elnökének május 17-én elrendelt célvizsgálatával kapcsolatban

Összefoglaló tájékoztató az Országos Bírósági Hivatal elnökének május 17-én elrendelt célvizsgálatával kapcsolatban 1 Összefoglaló tájékoztató az Országos Bírósági Hivatal elnökének 2013. május 17-én elrendelt célvizsgálatával kapcsolatban Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke 2013. május 17-én a törvényszékek büntető

Részletesebben

1/2017. (I.19.) SZÁMÚ POLGÁRMESTERI ÉS JEGYZŐI EGYÜTTES UTASÍTÁS SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS

1/2017. (I.19.) SZÁMÚ POLGÁRMESTERI ÉS JEGYZŐI EGYÜTTES UTASÍTÁS SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERE SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS JEGYZŐJE 1/2017. (I.19.) SZÁMÚ POLGÁRMESTERI ÉS JEGYZŐI EGYÜTTES UTASÍTÁS SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL ÉS POLGÁRMESTERI

Részletesebben

Utazás Radnóti Miklós életében

Utazás Radnóti Miklós életében Utazás Radnóti Miklós életében Radnóti Miklós élete 1909-ben született Zsidó származású Eredeti neve Glatter Születésekor édesanyja meghalt, 12 éves korától nagybátyja nevelte Középiskolás korától írt

Részletesebben

Transport-R Bt. Panaszkezelési szabályzat A közúti személyszállítási üzletszabályzatra vonatkozó szabályokról szóló 213/2012. (Vll. 30.) Korm. rendelet 26/A - ában foglaltak alapján a Transport-R Bt. mint

Részletesebben

MAGYARORSZÁG A II. VILÁGHÁBORÚBAN június : Fegyveres semlegesség Belépés a háborúba Harc a tengely oldalán

MAGYARORSZÁG A II. VILÁGHÁBORÚBAN június : Fegyveres semlegesség Belépés a háborúba Harc a tengely oldalán MAGYARORSZÁG A II. VILÁGHÁBORÚBAN 1939-1941 1941. június 27. 1941-1945: Fegyveres semlegesség Belépés a háborúba Harc a tengely oldalán 1. A semlegesség időszaka: Semlegességi taktika: Magyarország a II.

Részletesebben

DIÓSD VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZATA. (Jóváhagyta Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testületének... /2016. (II.25.) számú határozata)

DIÓSD VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZATA. (Jóváhagyta Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testületének... /2016. (II.25.) számú határozata) DIÓSD VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZATA (Jóváhagyta Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testületének... /2016. (II.25.) számú határozata) 2 Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban:

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. h e l y t a d o k, e l u t a s í t o m.

H A T Á R O Z A T. h e l y t a d o k, e l u t a s í t o m. ORSZÁGOS RENDŐRFŐKAPITÁNY 1139 Budapest, Teve u. 4-6. 1903 Budapest, Pf.: 314/15. Tel: (06-1) 443-5573 Fax: (06-1) 443-5733 BM: 33-104, 33-140 BM Fax: 33-133 E-mail: orfkvezeto@orfk.police.hu Szám: 29000

Részletesebben

Országos Rendőrfőkapitány

Országos Rendőrfőkapitány Országos Rendőrfőkapitány PAPP KÁROLY r. altábornagy Szám: 29000/105-291- /2015. P. Tárgy: alapvető jogot érintő rendőri intézkedés elleni panasz elbírálása Ea.: Vadas Enikő c. r. alezredes Tel.: 34-365

Részletesebben

Összefoglaló a 2014. évi ügyészségi fogalmazói pályázatról

Összefoglaló a 2014. évi ügyészségi fogalmazói pályázatról Összefoglaló a 2014. évi ügyészségi fogalmazói pályázatról I. A pályázati felhívás és az előszűrés Az Ügyészségi Közlöny 2014. évi 6. számában megjelent 20 ügyészségi fogalmazói álláshelyre szóló pályázati

Részletesebben

Feszítő kérdések NYÁRI TÁBOR 2014

Feszítő kérdések NYÁRI TÁBOR 2014 Feszítő kérdések NYÁRI TÁBOR 2014 2005 óta minden évben megrendezésre kerül a holokauszt témáját feldolgozó tábor, különlegessége, hogy nem csupán a tényekre világít rá, hanem különböző nézőpontokból vizsgálhatja

Részletesebben

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HONVÉDELMI MINISZTERE

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HONVÉDELMI MINISZTERE MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HONVÉDELMI MINISZTERE A honvédelmi miniszter 19/2006. (HK.) utasítása a 2006. évi országgyűlési képviselői választásokon való részvétellel (szavazással) kapcsolatos feladatokról A honvédelemről

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. elutasítom, az emberi méltósághoz való jog megsértése vonatkozásában pedig a panasznak. helyt adok.

H A T Á R O Z A T. elutasítom, az emberi méltósághoz való jog megsértése vonatkozásában pedig a panasznak. helyt adok. ORSZÁGOS RENDŐRFŐKAPITÁNY 1139 Budapest, Teve u. 4-6. 1903 Budapest, Pf.: 314/15. Tel: (06-1) 443-5573 Fax: (06-1) 443-5733 IRM: 33-104, 33-140 IRM Fax: 33-133 E-mail: orfkvezeto@orfk.police.hu Szám: 17614/2008.

Részletesebben

Természetes személy(ek) befolyásoló részesedésszerzésére vonatkozó bejelentés esetén

Természetes személy(ek) befolyásoló részesedésszerzésére vonatkozó bejelentés esetén Kérdőív pénzforgalmi intézményben/elektronikuspénz-kibocsátó intézményben befolyásoló részesedés szerzésének bejelentéséhez a Bejelentőnek az egyes fizetési szolgáltatókról szóló 2013. évi CCXXXV. törvény

Részletesebben