Hogyan spóroljunk meg havonta legalább ,- forintot?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hogyan spóroljunk meg havonta legalább 20 000,- forintot?"

Átírás

1 Hogyan spóroljunk meg havonta legalább ,- forintot? Vidi Rita, gondolkodásmód tanácsadó és motivációs tréner gyakorlati tippjei, hogy minden hónap végén több pénzed maradjon! Módszerek az értelmes spórolásra Nem vagyok híve az állandó és folyamatos spórolásnak mert annak semmi értelme, hogy mindent megvonsz magadtól, majd átcsapsz - a pszichikai nyomás miatt költekezésbe, és megint ott vagy, ahol a part szakad. Én próbáltam annak idején, mikor nagyon kevés pénzből, egyedül éltem a lányommal. Nem vettem csokit, a leggagyibb mosószert és mosogatószert vettem meg az addig jól bevált középáras helyett, és nem a közeli maszek boltba jártam vásárolni, hanem a két sarokkal messzebb lévő REÁL üzletbe, mert ott nem volt MIRE költeni a pénzt, mert nem volt választék. De érdekes módon a cigiről nem mondtam le, a 20ezer forintos telefonszámláról sem mondtam le, és az internetről sem mondtam le. Ha ezeket dobom sutba, azonnal 30 ezer forintot takarítok meg havonta, de nem, én azon sopánkodtam, hogy nekem a gagyi vajat és gagyi tejfölt kell megvennem, mert nehogy már a 21. század küszöbén én ne telefonálhassak! És különben is, a cigi az egyetlen káros szenvedélyem! Hát nehogymárnehogy! Persze ennek meg is lett a következménye: teljesen irreálisan láttam a pénzügyi dolgaimat, és nem a kifelé lábalás jellemzett, bármennyire is próbáltam összehúzni a gatyaszíjat, hanem az egyre rosszabb anyagi helyzet. Jöttek a személyi kölcsönök, áruhitelek, fizetéselőleg, stb. Szerencsére több hitelt nem kaptam, és túlórával tudtam kicsit javítani a helyzeten. Minden más megoldásra, ésszerű ötletre azonnal azt mondtam: az nálam lehetetlen! Nekem gyerekem van, én nem engedhetek meg magamnak akármilyen megoldásokat! Csak a gagyi termékek maradnak! Az ész nélküli, felesleges spórolás ugyanolyan ártalmas, mint az éhezéssel való fogyás: jojó effektus alakul ki a pénzügyekben is, a sokkal áldásosabb bőségérzés és áramlás helyett.

2 A pénzügyekben a hízás az üdvös, nem a nadrágszíj egyre szorosabbra húzása! A pénzügyekben viszont, ahhoz, hogy hízzunk, nagyon céltudatosan, időről-időre összébb lehet húzni a nadrágszíjat, de csakis akkor, ha nyilvánvaló az ÉRTELME. Az alább felvázolt módszerek és tippek önmagukban lehet, hogy nem képviselnek nagy megtakarítási összeget havonta, de összeadódva már tetemes összegek jöhetnek ki! Nagyon könnyen előfordulhat, hogy a jelentkezési oldalon általam ígért havi 20ezer forint jóval több lesz majd a te esetedben, és persze az is előfordulhat, hogy némileg kevesebb. A lényeg, hogy más látásmóddal fogsz rendelkezni a tanulmány elolvasásának végére, és képes leszek másképp gondolkodni is. Amikor olvasol egy-egy elvről, technikáról, praktikáról, megoldásról, akkor ne az járjon a fejedben, hogy ez neked miért nem jó, és miért nem használható, hanem az járjon a fejedben, hogy HOGYAN lehet ez neked jó! Ne menekülj a megoldás elől, hanem fordulj vele szembe, és küzdj meg vele! Csak hősiesen, tudod. Tehát akkor lássuk a módszereket az értelmes spórolásra: I. Vásárlás 1.) Amit ma megvehetsz, halaszd holnapra. Biztosan Te is felfedezted már magadban a halogatás kisördögét egy párszor, de milyen érdekes, hogy ha pénzt kell költeni, akkor sosem halogatunk! Pedig a spórolás szempontjából a halogatás fél egészség. Lehetséges, hogy addig eljuthatsz a halogatással, hogy rájössz, nincs is szükséged arra a valamire. Felbecsülhetetlen összegeket lehet így megspórolni. Vigyázat: csak ésszerűen! Enni-inni, tisztálkodni, élni attól még kell! 2.) Toyota-módszer a háztartásban. A Toyota autógyár világhíres módszerét számtalan más gyártó cég próbálta átvenni, és a Toyota annyira rendes cég, hogy még képzéseket is tartanak más cégeknek. A Toyota ugyanis, miközben minden más autócég megfeküdt a válság hatására, növelte bevételeit, és még véletlenül sem került a bezárás közelébe, mert sosem szorultak hitelre, és a bankok jóindulatára. Ugyanis ők a saját fejlesztésű JIT Just In Time módszer szerint dolgoznak, igaz, már vagy 40 éve. Ennek a módszernek a lényege az, hogy minden csak akkortól áll

3 rendelkezésre, amikortól szükség van rá. Nem előbb, de nem is később! Csakis éppen abban a pillanatban! Ezáltal nincs sem alapanyag felhalmozás, sem árukészlet felhalmozás, de várakozás sincs. A Toyota a bárminemű felhalmozást VESZTESÉGNEK tekinti, mert a tárolás, logisztika, anyagmozgatás, stb. plusz költségekbe kerül. Hoppá! Nézz csak be a hűtődbe, a spájzba, a konyhaszekrényed polcaira: vajon hány napra elegendő élelem van felhalmozva? Ugye nem úgy akarsz öreg napjaidról gondoskodni, hogy már MOST megveszed az akkorra szánt élelmet? Jelszó: nincs alapanyag felhalmozás. 3.) Vásárolj a szomszédban! A Toyota-módszer továbbfejlesztése, hiszen ha nem halmozol fel alapanyagokat, kellékeket, eszközöket, akkor az a veszély fenyegethet, hogy egyszer csak nem lesz kéznél éppen az, amire szükség van. Nos, erre jól bevált módszer az, ha a közelből vásárolsz, éppen csak azt, ami kell. Minden sarkon van már üzlet. Bár kényelmesnek tűnik ritkábban járni és egyszerre több mindent vásárolni, de pénzügyi szempontból szükség lehet arra, hogy kéznél tartsuk a másik módszert: csak azt venni, amire MOST van szükség, és a lehető legközelebb. Így a pénzed nálad marad, és hidd el, nálad jobb helyen van! Barátnőm remek megoldása: kosár nélkül vásárol, így csak azt veszi meg, amit a két kezében tud vinni! Természetesen nem az a cél, hogy életed hátra lévő éveiben kizárólag így vásárolj, most csak spórolunk. Remélhetőleg hamarosan bekövetkezik az a pillanat, amikor akár naponta dugig pakolhatod a legnagyobb bevásárlókocsit is, ha akarod! 4.) Ne utazz az AKCIÓ-ért sem! Ha tömegközlekedési eszközzel utazol, akkor nyilvánvaló, hogy ha mész valahova, akkor X- forintba kerül a busz-vonat-villamosstb. jegy. Ezt könnyű számolni. De ha autóval mész, akkor könnyen becsaphatod magad, és egy párszáz forintos akció miatt ezrekkel rövidítheted meg magad. Érdemes a vállalkozások által használt kiküldetési rendelvényt használni arra, hogy számon tartsd, egy-egy autóút mennyibe kerül. Mikor rájöttem, hogy a kedvenc kávézómba elutazni 5ezer forintba kerül alkalmanként, akkor egyből elment a kedvem a kávézástól Amikor anyósom ugraszt bennünket, hogy mindenképp menjünk be az Auchan-be ha arra járunk, mert 5 forinttal olcsóbb a cukor, és vegyünk minimum 20 kilót, akkor többszörösen is ártunk a pénztárcának még ha az anyósunk fizeti is a költségeket: 5 forinttal olcsóbb cukor, 20 kilónál, összesen 100 forint megtakarítás. A 20 kiló cukor felhalmozása lásd 2-es pont -, veszteséget jelent (minimum 18 kilónyi veszteséget), a benzinköltség pedig bár majdnem útba esik kb forint.

4 Na, most akkor hol éri meg AKCIÓ-ért furikázgatni? Ugyanígy butaság elmenni csak azért tankolni, mert 2 forinttal drágább lesz a benzin. 5 kilométer megtétele, egy középkategóriás autóval minimum 300 forint. Ki lehet számolni, hogy mi éri meg, és mi nem Ha esetleg nem tudtad volna, a számológép a legjobb barátod. Ismétlem, ne úgy gondolj erre a megoldásra, hogy most aztán soha többé nem mehetsz a Tescoba bevásárolni, és ha mégis elmész, akkor be kell kötnöd a szemed, nehogy meglásd, hogy 5 forinttal olcsóbb a tej! Most pénz spórolásról beszélünk, ésszerű keretek között, átmeneti időre! II. Rezsi 1.) Fűtés Hogyan lehet spórolni a fűtésszámlán? A módszereket szét kell választani rövidtávú és hosszú távú megoldásokra. Rövid távú megoldások a.) Katonaságot is megjárt férfiakat érdemes megkérdezni, hogyan bírták esetleges terepgyakorlatok esetén a hideget, a zord körülményeket. Azt fogják válaszolni, hogy bizonyos határig a hideget is meg lehet szokni. Bármennyire is fura, ez így van. Ha a 30 fokhoz szoktatjuk magunkat, akkor a 28 fokot már hűvösnek fogjuk érezni, de ha a 22 fokhoz szoktatjuk magunkat, akkor a 20 fok sem fog megkottyanni. Vigyázat: lehet most arra gondolni, hogy nehogy már a 21. században néhány fokon kelljen spórolni, de elég gyorsan ki lehet számolni, hogy egy 80 négyzetméteres lakás, nem túl korszerű fűtési rendszerével havi szinten a 2 fok eltérés (20-22 fok között) 40 ezer forintnyi különbséget is jelenthet HAVONTA a gázszámlában (rezsicsökkentés után is). Ez persze függ a külső hőmérséklettől is, de nagyon nem mindegy, hogy dőzsölünk, vagy okosak vagyunk. Ha dőzsölni akarunk, ne a 22 fokban vagy még többen akarjunk dőzsölni, hanem a 10ezresekben, amik megmaradnak! b.) Az energiaszolgáltatási piac liberalizációja miatt lehetőség van már más szolgáltatók után nézni, a saját lakhelyünkön is. Szolgáltató váltással akár egy havi fűtésszámlát is megspórolhatunk egy évben! Ezek tetemes összegek, ne sajnáld arra az időt, hogy utánajársz, milyen lehetőségeid vannak!

5 c.) Klasszikus, azonnali módszerek, amik a hőérzetünket és komfortérzetünket növelik: - nyílászárók rapid szigetelése, - függönyökkel való nyílászáró szigetelés, - illetve függönyökkel való helyiség elszeparálás, ha sem a külső, sem belső nyílászárók nem tökéletesek. - Szőnyegekkel, takarókkal, textíliákkal növelhetjük a saját hőérzetünk komfortját. - Zsenília, vagy ún. bébiplüss anyagból készült zoknik, pulóverek, takarók beszerzése, de hasonlóan hatásos a polár anyag is. A kötött, vastag ruhaneműket persze hordani is kell. - Hő visszaverő fólia a fűtőtestek, kályhák mögé, esetleg megturbózva némi szigetelőanyag felhasználásával is a hatást (hungarocell). Párszáz forintokból megvan. - Egy kicsi ventilátor például a szekrény tetején, a helyiség felsőbb rétegeibe felszálló meleg levegőt lefelé mozgathatja. Olyan ventilátort és sebességet kell választani, ami éppen, hogy csak fújja a levegőt, mert a bőrünkön is érezhető levegőmozgás hűtő hatású! Ennek a ventilátornak nem kell folyamatosan üzemelnie. Bónusz tipp: vannak már olyan kis ventillátorok is, amiket USB porton keresztül lehet számítógépre csatlakoztatni, így plusz áramot nem igényelnek. - Régebbi, központi fűtéses házak rendszerében a víz keringető szivattyújával is lehet picit trükközni: már akkor keringesse a vizet, amikor az még éppen csak 30 fokos, így nem kell megvárni, míg sorban tűzforróak lesznek a radiátorok. Érdemes további tippekért az interneten szétnézni, meglepően leleményes ötletekről lehet olvasni, mindenféle fűtési típusra vonatkozóan. - Engedd be a napfényt! Eléggé visszás, mikor azt látom, hogy valaki a 70 ezer forintos fűtésszámlájára, meg a hőszigetelésre fordított összegekre panaszkodik, miközben minden redőny leengedve, minden függöny behúzva azokon az ablakokon, ahol besütne a napfény úgy egyébként. Azért azt ne akadályozzuk meg, hogy az anyatermészet besegítsen kicsit a számla csökkentésébe!

6 Hosszú távú megoldások - Mindenképp érdemes szakemberrel beszélni arról, hogy milyen fűtés- és szigetelés korszerűsítési lehetőségek vannak. Ami tilos: a korszerűsítést hitelből kivitelezni. De még készpénzből is megfontolandó: Felénk nagy divat 800 ezer forintért új gázkazánt venni, hozzá persze további ezerért csöveket és radiátorokat cserélni, plusz szigetelni a házat és a tetőt kívülről-felülről, minimum másfél millióból (nyílászárók cseréjét már ne is számoljuk). Az egy hónapra kiszámolható garantált megtakarítás a fűtésben 30-40%. Ha 100ezer forint volt előtte a gázszámla fűtés -, akkor a korszerűsítés után 70 ezer lesz a gázszámla (ez csak példa). Ráköltöttünk ~3 millió forintot. Ezt a 30ezer forintos havi megtakarítással ez hány hónap alatt térül meg? Kb. 8,3 év alatt. Nincs az az őrült befektető, aki ilyesmibe fektetne be! A fűtéskorszerűsítéssel az a baj, hogy a gáz- vagy más energiaszolgáltatónak utána is fizetni fogunk. A korszerűsítést az igazi gazdagok úgy oldják meg, hogy leválnak a szolgáltató cégekről. Hosszú távon ez lehet cél, nem az, hogy sok-sok milliót ráköltve, ~8 év alatt térüljön meg a befektetésünk. Alternatív fűtési lehetőségekről itt tudsz tájékozódni: 8&q=alternat%C3%ADv+f%C5%B1t%C3%A9si+lehet%C5%91s%C3%A9gek Amikor kicsivel több, mint három évvel ezelőtt ideköltöztünk a házunkba, akkor a következő volt a helyzet (ezek persze a vásárlás után derültek ki). - a gázkazán télen a lakás 19 fokról 21 fokra való melegítését kellemes napi 30 köbméter gázfogyasztással volt képes kivitelezni úgy, hogy kizárólag esténként, két órára tekertük fel a termosztátot. Emiatt a fürdőszobában minden este ment a hősugárzó is, ami szépen megnyomta az áramszámlát is. A radiátorok majdnem hidegek voltak még ez idő alatt is. - Az ablakok hőszigetelése megszűnt, mert a két üvegréteg közti gáz eltűnt belőlük. - A vegyes-tüzelésű kazán lyukas volt, a hozzá tartozó kémény pedig el volt dugulva.

7 - A fatüzelésű kályhánk csodálatos meleget adott, de vele együtt port, füstöt, koszt, és állandó munkát is. - A bejárati ajtón konkrétan befújt a szél. (Mielőtt még teljesen hülyének tűnnénk, hogy miért vettük meg ezt a házat, nos, nyár elején vettük meg, nyáron költöztünk be ) - A háznak nem volt külső szigetelése. Azóta a következő fejlesztéseket eszközöltük: - Nyílászárók cseréje: 450ezer forint (ablakok), 100ezer forint bejárati ajtó. (Ez beépítéssel együtt került ennyibe, és fáról beszélünk, prémium minőségben!) - Tetőcsere: Átlécezés, pala lecserélve cserépre, tető kicsit átvariálása, 800ezer + 450ezer forint munkadíj (benne a bádogos munka is). A cserép alá került némi alapszigetelés, illetve a teljes padlás padlóterét leszigeteltük. - Gázkazán kiiktatása, új vegyes-tüzelésű kazán vásárlása, beállíttatása: kazán 160ezer forint, szakmunka 25ezer forint. - Teljes külső hőszigetelés a házon összesen kb. 800ezer forint, nagyon baráti munkadíjjal (ebben benne van). Mindezt szétosztva 2.5 évre, tehát nem egyszerre, hanem egymás után történtek ezek a beruházások. A kazánnal kezdtük. Azóta szénnel és fával fűtünk, napi kétszeri begyújtással, amit hagyunk leégni, majd újra begyújtunk. Amíg nem volt leszigetelve a fal, addig 230ezer forintnyi szenet, és kb. 80ezer forintnyi fát tüzeltünk el egy tél alatt (hosszú tél alatt, tehát 5 hónap alatt kb.) Mióta le van szigetelve a ház, azóta 100ezer forintnyi szén, és kb. 50ezer forintnyi fa szükséges egy télre (hosszú télre, tehát hideg őszi és tavaszi napokkal számolva). ~150ezer forintba kerül egy téli fűtési szezon. Úgy, hogy 24 fok van a házban. (Kb. 100 négyzetméter, és a gyerekek miatt nem elég a fok.) Mindezt forint befektetéssel. (Ezek reális, mai bár vidéki árak.) Szívesen kihagytuk volna a tetőcserét, de az azért kellett, mert elkezdett beázni. Szívesen kihagytuk volna a kazáncserét is, de így utólag nem bánjuk. Ha mindezt hitelből intéztük volna, akkor minimum a duplájába kerül Ha sikerül összegyűjteni 400ezer forintot, akkor el lehet kezdeni nézelődni nyílászáró ügyben. Következő 400ezer forintból már be lehet borítani a falakat kívülről 10 cm-es hungarocellel pár nap alatt. (A dűbelezés, a kétszeri glettelés, az apró-cseprő utómunkák, és a szín a további 400ezer forintnyi munka, természetesen ez házmérettől is függ, nekünk szerencsére két tűzfallal is rendelkezik a ház ;).

8 Szóval, ha fejlesztésre kerül a sor, érdemes lépésenként kivitelezni, úgy biztosan olcsóbb, a fűtésre gyakorolt hatása pedig azonnal megmutatkozik, bár a maximumot természetesen akkor fogja megmutatni a rendszer, amikor már minden készen van. 2.) Áram Ha a fűtés is árammal történik, akkor ott igazán hajmeresztő dolgok lehetnek a számlákon, erre most nem térek ki külön. Ha az áramot átlagfelhasználóként alkalmazzátok, akkor a következő tényezők egészen biztosan megtakarítást jelentenek: - Energiatakarékos izzók lecserélése, mindenhol. Már olyan jó minőségű, ugyanakkor olyan jó árú, energiatakarékos izzókat lehet venni, hogy kész ráfizetés, ha nem cseréljük le a régieket. Nagyon nem mindegy, hogy egy izzó 100 wattot fogyaszt, vagy 14-et - Az árammal működő bojler helyett érdemes megfontolni a kb ezer forintba kerülő gázzal működő, víztárolós bojlerre való átállást. Kb. fele akkora összeget kell gázra kifizetnünk, mint addig a villanyért éjszakai árammal számolva! -, így ez a beruházás 1-2 év alatt megtérülhet (természetesen hozzá kell számolni a munkadíjat is, esetleges engedélyeket, mert ez nem úgy működik, hogy leakasztom a régit és felakasztom az újat ) - Minden olyan eszközt, ami wattnál többet fogyaszt, ne használjunk pár percnél tovább! A hajszárító, a porszívó, bizonyos háztartási gépek igen csak meg tudják dobni a számla összegét, ha feleslegesen használjuk ezeket. Persze, most gondolhatnád, ki az a botor, aki feleslegesen szárítja a haját Nyilván csak az vegye magára, akinek inge. - Néhány éve szerencsésen elterjedt a hír, hogy a műszaki eszközök készenléti állapota is fogyasztást generál. Tehát amikor csak azok a kis LED-ek világítanak, akkor is van fogyasztás, hiába, hogy nem használjuk őket. Mindent áramtalaníts, amikor csak teheted. Ez biztonságosabb is, mint mindent bedugva hagyni. Amire nem szoktunk odafigyelni, pedig már mindenkinek van: a telefontöltőt sem érdemes folyamatosan bedugva hagyni. Ha nem használjuk, húzzuk ki, és tegyük el! - Olcsó trükk A mosógép mosási hőfokát tesztszerűen vedd vissza 60 fokról 50re, vagy 40-ről 30-ra (ha lehet vannak olyan okos mosógépek, amiken nem lehet). Meg

9 fogod látni, hogy a mosási hatékonyságot tekintve semmi különbség nincs, ugyanis a modern mosóporok de akár a mosódió is olyan hatékonyak a felületaktivitásban, vagyis a kosz oldásában, hogy nekik aztán édes mindegy, hogy 40 fok van-e, vagy 30. Neked viszont nem mindegy, hogy meddig melegíti a vizet a gép, miközben zabálja az áramot! - Nagy családoknál érdemes a mosógépből és a hűtőgépből az úgynevezett A1 energiakódú termékeket venni a B helyett, mert havi szinten 2-3 ezer forint is lehet a megtakarítás. Érdekes módon a további fokozatok az energiatakarékosságban (A+, A++, már csak ÉVI 3-4 ezer forintot jelentenek, a gép árában viszont nagy lehet a különbség! A nagy ugrás a B és az A kategória között van energiatakarékossági és spórolási szempontból.) - A számítástechnikai eszközök is fogyasztanak ám, egy nagyon alap gép körülbelül annyit, mint egy 100 wattos izzó. Ha sokat használjuk, vagy több gép is van egy családban, annak biztosan észrevehető nyomai lesznek az áramszámlán. Sokszor kérdezik a férjem ügyfelei számítástechnikai szervize van -, hogy hogyan tudnának spórolni az árammal a számítógépekkel, amire az egyetlen helyes válasz: laptop. Más módon nem lehet, és nem is érdemes trükközni, mert akkor az meg a gép teljesítményének kárára megy. A luxust meg kell fizetni, de nem kell a gatyánkat is rákölteni. Csak okosan! - A számítógépeknél a fogyasztásnak óriási hányadát a monitor emészti fel, viszont ezen lehet segíteni: a képernyő tulajdonságok beállításánál egyrészt iktasd ki a képernyővédőt, és iktasd be az üres képernyőt. Az egér mozgatásával ugyanúgy eltűnik majd, mint a képernyővédő. - Másrészt pedig ugyanitt, az Energiaellátás gombra kattintva, beállíthatod, hogy hány perc tétlenség után kapcsoljon ki a monitor, a merevlemezek, és mikor kapcsoljon át a gép készenléti üzemmódba. Nálunk az összes gép úgy van beállítva, hogy 10 perc tétlenség után lekapcsol a monitor, és 20 perc tétlenség után készenléti állapotba áll a gép. Ilyenkor nem kapcsol ki, nem vesznek el az adatok, nem lép ki a felhasználói fiókból, csak pihen. Főleg fiatalok erős gépein érdemes belőni ezt a beállítást, mert ők hajlamosak fél vállról venni ezeket a dolgokat, aztán az is előfordulhat, hogy maximális gépigényű játékok mellett egyszerűen eltelefonálják az időt, vagy épp elalszanak (saját tapasztalat ) Szóval használjon csak mindenki bátran számítógépet! 5 percekért ne állítgassuk le, mert az újraindítással megint ott leszünk, ahol a part szakad, de be lehet azokat az energiaellátási lehetőségeket úgy állítani, hogy a pénztárcánk is fellélegezzen tőle.

10 - A napenergia használata Számtalan eszközt lehet már napelemmel vásárolni, még a viccben is előszeretettel kifigurázott napelemes zseblámpának is van értelme. Az igazi napelem ugyanis úgy működik, hogy feltöltődik, tehát később nap nélkül fény nélkül is működik. Szépen, apránként be lehet szerezni egyre több olyan eszközt elhasználódott régiek helyett amik napelemmel működnek. Mi a helyzet a napkollektoros árammal? Nem vagyok szakértő, de napenergiát használó ismerősök szerint nem a napkollektor a megoldás amit már úton-útfélen be lehet szerezni, hanem még mindig a napelem. Ugyanis a napkollektor nem tárolja az energiát, ezáltal a napsütés hatására összegyűlt többletet el KELL használni, mert akár még károsodhat is a rendszer. Namost, ez elég kellemetlen és frusztráló tényező tud lenni a mindennapokban. A hosszú távú igazi megoldás a napelem, és a passzív jövedelem reményében is egyre többen próbálnak áttérni rá. Ha 45 KW feletti napelem rendszert telepítünk az áramszolgáltató átveszi tőlünk akár teljes árammennyiséget, s fizet is érte mondhatni nagykereskedelmi áron. De tudnod, kell, hogy erre nem kötelezhető az áramszolgáltató, és ha kiderül, hogy te üzleti céllal passzív jövedelemszerzés céljából ruháztál be jókora túltermelésre, akkor még a NAV is kellemetlenkedhet! Szóval ne azért ruházz be elsősorban, hogy eladd a nap által termelt energiát, hanem azért, hogy olcsón, és szolgáltatótól függetlenül legyen bőségesen áramod. Egyszerűen legyen a cél a sárga csekkektől való függés megszüntetése. Az addigi fogyasztás függvénye az, hogy mikorra térül meg a napelemes technológiára való átállás, de a legszerényebb számítások szerint is kb. 3-4 év alatt. De ne feledd, ilyen megoldás után már nem kell a ÉMÁSZnak, meg az E-ON-nak 10ezres számlákat fizetni havonta, és nem kell rettegni az éves elszámoló számláktól sem! Ha a megtérülés hosszabb is, valószínűleg ÖKO-kategóriásabb, mint az atomenergia - Biztosan a Te környezetedben is van olyasvalaki talán pont Te - aki mindenki után leoltja a villanyt, kikapcsolja a tévét, és úgy általában véve, minden kapcsolható dolgot LE vagy KI kapcsol. Tekintet nélkül arra, hogy a használója épp csak WC-re ment, vagy átlépett a másik szobába. Egy ismerősünk villanyszerelő mester, és mivel nálunk nagymamám volt az örök kapcsolgató, emlékszem, hogy a barátunk neki magyarázta hosszasan, hogy 5-10 perces nem-használat esetén például nem érdemes kikapcsolni a tévét, mert amikor újra bekapcsoljuk, plusz áramot vesz fel.

11 A világítással ugyanez VOLT a helyzet, de mára, a takarékos izzók elterjedésével ez a probléma nem áll fenn, megint csak azért, mert ha egy 100 wattos izzót kapcsolgatunk le-fel, az jelentős, de egy 14 wattos izzónál ez nem okoz többlet költséget. Ugyanakkor, az élettartamot csökkentheti a gyakori oltogatás az energiatakarékos izzók esetében. 3.) Víz A vízdíj radikális növekedése akkor kezdődött, amikor elkezdték a csatornadíjat is a víz felhasználásának függvényében számlázni. Ezt sokan nehezményezik a mai napig, és ha tehetik, kutat fúratnak. Persze, erre nincs mindenkinek lehetősége, így csak apróbb trükkökkel élhetnek: - Teli kádas fürdés helyett zuhanyozás. De azt is maximum csak 4 percig! Az élelmesek konyhai órát állítanak be a zuhanyozáshoz, és ha csörög, elzárják a csapot. Ha relaxálni van kedvünk, azt ne úgy tegyük, hogy közben szó szerint elfolyik a pénzünk - Az energiatakarékos mosógépek választása a néhány ezer forinttal olcsóbb, de nem takarékosak helyett. - WC leöblítése az ún. szürke vagyis már valamire használt, de le nem engedett vízzel. Nálunk a WC fúrt kútra van kötve, tehát független az ivóvíz hálózattól. Ismertem egy családot, ahol az volt a szentencia, hogy ha csak pisiltél, ne húzd le a WC-t. Azért mindennek van határa ;). - Ne locsoljunk, csak ha végszükség diktálja! Sajnos vidéken a locsolással elfolyatott víz után is ki kell fizetni a csatornadíjat! Persze kérdés, mi a célunk: ha mindennél előre való a zöld környezet, akkor be kell vállalni az áldozatot érte. - Vízmegtakarítással kapcsolatos további hasznos tippeket a oldalon találsz, böngészgess, iratkozz fel mindenképp, nagyon sok megtakarításra koncentráló információt találsz ott is! III. Egyéb, rendszeres költségek Biztosítási díjak A biztosítási kondíciókat rendszeresen felülvizsgálva nemcsak nagyobb értéken tudjuk az adott dolgot/tárgyat biztosítani, de a biztosítás díját is tudjuk csökkenteni.

12 Lásd évenkénti kötelezőbiztosító váltási mizéria! Érdemes akár évente a lakásbiztosítást is felülvizsgálni, az életbiztosításokkal kapcsolatban pedig folyamatosan pénzügyi tanácsadó szakértő segítségét kérni, MINDEN ÉVBEN átbeszélni a már meglévőeket is, mert van az úgy, hogy újra kötve minden jóval kedvezőbb. Persze ebből nem szabad sportot csinálni: egy ismerősünk úgy járt pár évvel ezelőtt, hogy felmondta a kötelezőbiztosítást, majd azonnal megkötött egy másikat máshol. Úgy tűnt, hogy minden rendben, de pár hét elteltével az új biztosító egy levélben közölte, hogy úgy döntöttek, hogy mégsem szerződnek vele, mint ügyféllel. Ott állt év végén biztosító nélkül, ráadásul ilyen esetben azonnal minden biztosítónál rossz ügyfélnek minősül. Először mindig a saját biztosítónknál kell megnézni, hogy milyen módon lehetne csökkenteni a díjat. Mi évente egyszer fizetünk kötelezőt ezt választottuk, természetesen nem véletlenül így a felébe kerül Ugyanez lakásbiztosításnál is. Hiába variálsz minden évben a biztosítók között, ha még mindig a legrosszabb kondíciókkal járó fizetési rendszerességet választod Tagsági díjak felesleges fizetése, jogosultságok ki nem használása. Nyilván rád nem vonatkozik, de mindenképp ide kívánkozik két olyan példa, amiken én nagyon elámultam, de tényleg létező, mai, valós sztorik. Az egyik egy ismerősöm esete, aki egy úgynevezett előfizetési rendszerbe lépett be a neten, amelynek lényege az volt, hogy megtanítanak téged arra, hogyan legyen saját előfizetési rendszered a neten Ne nevess, tényleg így volt! A probléma nem a témával volt, hanem azzal, hogy az első 1-2 hónapban tényleg szuper infókat adtak, majd a többi 10-ben mentegetőztek, hogy miért nem adnak már szuper infókat. Az előfizetés egy évre 120 ezer forint volt, de nem ez a pláne. Hanem az, hogy havonta kellett fizetni 10 ezret. Tehát az ismerősöm még akkor is buzgón fizetgetett, amikor már semmit nem kapott, csak üres magyarázkodást. Ennek lelki mechanizmusáról a Hogyan váltsuk valóra vágyainkat? című könyvben részletesen írok, több fejezeten keresztül is, ezért erre most nem vesztegetnék sok szót, a lényeg, hogy van rá pszichológiai magyarázat, de attól függetlenül ez még nem elfogadható hozzáállás. (A pszichológiai mechanizmus ismeretével rögtön ki tudod szűrni a saját életedből az ilyen butaságokat.) Kívülállóként nyilvánvalóan óriási pénzkidobásnak tűnik tovább fizetgetni olyasmiért, ami már nem is működik, de a kellős közepén ülve teljesen természetes az érintett számára, hogy a semmiért lapátolja a pénzt más bankszámlájára. Olvasd el a könyvet, gondold végig ezt a helyzetet, és jöjj rá gyorsan, hogy a te életedben is vannak ilyenek!

13 Másik példa: a MÁV-nál dolgozó ismerős egyik családtagja jogosult lenne teljesen ingyenesen utazni, még munkába is (több féle kategóriában osztanak ki ingyenes utazási igazolványokat, van, amit bármire, bármikor, bármilyen rendszerességgel fel lehet használni), de inkább megveszi a bérletet huszonezer forintért, mert nem képes elmenni új fényképet csináltatni magáról az igazolványhoz. Érzed a dologban a butaságot? Akkor jól van, megnyugodtam. Konzekvencia: ha valamit nem kapsz meg, ne fizess érte, illetve, ha valamire jogosult vagy, akkor vedd igénybe! Ne hagyj egy fillért sem heverni sehol, ha egy egyszerű adminisztrációval elintézheted, hogy rendszeresen megkapd! Előfizetések és szolgáltatások díjai Mobiltelefon: nem azt mondom, hogy ne telefonálj majd erre még visszatérünk -, hanem azt mondom, hogy nézd meg, milyen előfizetéssel vagy feltöltő kártyás megoldással jársz jobban. A fix kiadásokon is lehet faragni, akár szolgáltató váltással is. Manapság már a számot is át lehet vinni másik céghez, tehát számodra csak előnyt jelenthet, ha megfontoltan váltasz. Akár évente egyszer megnézheted, milyen kondíciók, milyen akciók vannak, és ha évente már 2-3 ezer forintot meg lehet spórolni, akkor érdemes váltani, itt ráadásul nem fordulhat elő, vagy csak nagyon nagy tévedésből, hogy szolgáltató nélkül maradsz (nem úgy, mint a biztosítós példánál). Ha ezeken túl még kevesebb hívást is kezdeményezel, kevesebb SMS-t, MMS-t is küldesz, az már csak hab a tortán. Aztán ott van a csodálatos VIBER az okostelefonokra, meg a Whatsapp nevű alkalmazás, amikkel ingyen lehet telefonálni, sms-ezni. Internet előfizetés: ennél mindig az a sarkalatos pont, hogy mekkora legyen az a sávszélesség, ami számunkra megfelelő még, de ki is használjuk maximálisan, tehát feleslegesen ne fizessünk még véletlenül sem. Azt tudni kell, hogy a sávszélességet folyamatosan növelik. Tehát ha nem is a minimum csomaggal indítasz, nem kell megvenni a legnagyobbat, mert a neten böngészgetni, levelezni, facebook-ozni akár még egy fapados alapcsomag is jó. Nem mindegy, hogy 2500 forintot fizetünk, vagy 9500-at, mert úgy érezzük, nekünk a nagy jár. Közben meg, legalább félévente megnövekszik a sávszélesség, és hirtelen ott találod magad egy óriási szupersztrádán, egy biciklivel Nem kell a nagy sávszélesség, mert ha nem torrentezel, akkor bármilyen kicsi csomag is jó. A legtöbb szolgáltatónál akár egyetlen vagy telefon indításával lehet növelni vagy csökkenteni a csomagot. Lehetséges, hogy időszakosan megnövekszik az igényünk, akkor növelhetjük, de amint visszaesik az igényünk, lépjünk vissza kisebb csomagba!

14 TV előfizetés: te még tévézel? Még emlékszem, micsoda nagy szó volt annak idején az HBO. Alig vártuk, hogy előfizethessünk, elvégre mi az a forint (szolgáltatónkként más és más árakkal) havonta, egy ilyen luxuscikkért? Aztán, mikor negyedszerre néztük meg ugyanazt a filmet egy hét leforgása alatt, akkor hirtelen mindenkinek kedve támadt kiszámolni, hogy mennyibe is kerül ez az egész egy évben? Na, úgy már sok! Sportszerető családokban fociimádó férjre gondolok itt elsősorban, de én például imádom a pókert nézni a sportcsatornákon nyilván nem lehet a legalapvetőbb kábeltévé csomagot választani, mert azokban nincs sportcsatorna. De az összes ismerős családnál ez a legmagasabb luxusfokozat, és nincs is többre szükség. Annyi jó csatorna van már az alapcsomagokban is, hogy gyakorlatilag felesleges többért fizetni. Legutóbb mi a gyerek miatt fizettünk havonta 900 forinttal többet, mert akkor 5 újabb mesecsatorna került be a palettára, de amikor megfigyeltem, hogy a gyerek kizárólag a Minimax-ot nézi, akkor még azt a 900 forintos luxust is lemondtuk. Anyám egyébként esküszik az M1-re. Bank-költség szeptemberében az augusztusi járulékok elutalása után amik között van egy 2000 és egy 1000 forintos tétel is azt vettem észre, hogy menten szívinfarktust kapok. Ugyanis a kedves bank minden utalás után 765,- forint jutalékot vont le. Magának, vagy az államnak, nem érdekel. Ez az összeg előtte való hónapban 400 forint volt. Már akkor is dohogtam, és kerestem a megoldásokat, de nem volt más alternatíva. (Vagy nem látszott.) De ez a 765,- forint már olyan kiugróan magas volt, hogy azonnal átmentünk az OTP-hez az egyik számlánkkal, a másik pedig folyamatban van (ez utóbbit ritkán használjuk). Ugyanennyibe, 765,- forintba került számunkra az is, ha valaki pénzt fizetett be a bankszámlára cégeknél ez megesik, hogy az ügyfelek így fizetnek -, így az összesítőn megjelent, hogy havi szinten 25 ezer forintnyi átutalásból, vagy befizetésből eredő összeget hagytunk a bankban. Azt gondoltam, hogy tessék, még én osztom az észt spórolásról, és ekkora béna vagyok, hogy rászaladok egy ilyen kiadásra. Mint kiderült, több vállalkozótársam is így járt, hogy hónap közben, vagy utólag vették észre a nagyon durva költségemelkedést. Azt gondolhatnánk, hogy ilyesmi nem történhet meg Európában, de lám, mégis. A bank a kérdésünkre azt mondta, hogy nyugi, csak februárig lesz ennyi a költség (Mondjam, vagy mutassam, mit gondoltam erre?)

15 Ki tudnám számolni, hogy hány milliárdot szakítanak ezzel országos szinten, de inkább nem pazarlom rájuk az energiát, meg különben is hiszek a pozitív gondolkodás erejében, úgyhogy bankváltás és kész. Magánszámláknál természetesen nincsenek ekkora eltérések, az állam egyébként is védi khm a magánszemélyeket, de a vállalkozások az a 600ezer, ami mai nap is működik az országban, és amelyek a munkavállalók 71%-át foglalkoztatják jól megszívták, ha bizonyos bankoknál volt eddig a számlájuk Mindezt azért meséltem el, hogy kitűnjön számodra, hogy néha a semmiből, nem várt időpontban következhetnek olyan változások, amiket csak utólag veszel észre. A paranoia néha kifizetődőbb, mint a békés nyugalom. Sajnos. Átalánydíj - Áldás vagy átok? Szinte már minden energiaszolgáltató bevezette az átalánydíj fizetés lehetőségét. Így nincsenek kiugró számlák mondjuk a téli hónapokban, hanem az éves fogyasztást egyenlő arányban osztják el a 12 hónapra. Évente egyszer olvassák le az órát, és az alapján éves elszámoló számlát készítenek, amely szerint vagy rá kell fizetnünk, vagy kevesebbet kell fizetnünk. Bizonyos szolgáltatók a túlfizetés esetén még vissza is küldik a pénzt. Az átalánydíj azoknak áldás, akik fegyelmezettek a pénzügyeikben is, és fogyasztóként is. Akik nemcsak egy hónapot képesek előre gondolkodni, hanem akár éveket is. A rendszeresen bediktálós módszer előnye az, hogy az éves elszámoló számla mert ilyenkor is van ám esetén nincsenek nagy meglepetések, és nyáron jóval könnyebb a számlákat fizetni, mint télen. Hátránya viszont az, hogy télen mindent visz a fűtésszámla, és persze az áramszámla is, mert rövidebbek a nappalok, több áramot használunk, és a keringető szivattyú is sokat igényel (ha van ilyenünk persze). Ha érzünk magunkban annyi fegyelmet, hogy akkor is vissza tudjuk fogni a normál szintre a fogyasztásunkat, ha annak következményeivel nem a következő hónapban kell szembesülnünk, akkor érdemes átállni az átalány díjas fizetésre, mert akkor jóval kiegyensúlyozottabb a pénzáramlásunk, és télen sem kopik fel az állunk a magas fűtésszámla miatt. Átalánydíj fizetés mellett is érdemes havonta egyszer, ugyanabban az időpontban leolvasni a saját óráinkat, és egy Excel táblában vezetni, hogy átfogó képünk legyen a mindenkori, aktuális fogyasztásunkról. Így derülhet ki például az, hogy ha elkezd rosszul mérni egy óra, és így előzhetjük meg a költségek elszabadulását is.

16 Női/férfi szépség trükkök Vigyázat, ennek már megvonás érzete lehet, ezért elég csak végső esetben folyamodni hozzá. Tételezzük fel, hogy rendszeresen jársz fodrászhoz, kozmetikushoz, műkörmöshöz, masszázsra, akárhova. A lényeg, hogy tulajdonképpen rendszeres időközönként vendég vagy valahol. Mondjuk havonta egyszer. Ez nem sok, ez egy igényes nő és férfi esetében alap. (Bár én nem járok fodrászhoz egyáltalán, de attól függetlenül költök a hajamra természetesen.) Szóval, matekozzunk egy kicsit! Havonta mész, az évente 12 alkalom. De mi van akkor, ha minden hónapban odafigyelsz arra, hogy ne havonta naponta menj, hanem konkrétan 35 naponta? 4-5 nap túlfutás nem a világ vége két alkalom közt, de éves szinten kereken egy hónapnyi idő jön ki, amit megtakaríthatsz. Ezáltal legalább egy alkalmat megspórolsz egy évben. Amatőr módszer? Az! Általános iskola negyedik osztály. Nem is tudja alkalmazni mindenki. De azok igen, akik havi szinten rendszeresen járnak olyan helyekre, ahol pénzt kell kiadni, és ahol ők választhatják meg a következő időpontot. Csak végig kell gondolni, a Te esetedben érdemes-e ezzel foglalkozni, tudsz-e ezzel csalni egy kicsit. A javítás még mindig olcsóbb A fogyasztói társadalomban a fogyasztás az üdvös, és egyenesen lenézik a társadalom azon tagját, aki meg merészeli javíttatni például az elromlott háztartási cikkeket, ahelyett, hogy újabbat venne. Az árakciók, az áruhitelek, a sok-sok éves garanciák mind amellett kardoskodnak, hogy vegyél-vegyél-vegyél! Erre még rájátszik az is, hogy legalább évente egyszer olyan technológiai megoldásokat dobnak a piacra, hogy még a kiválóan működő eszközök is elavultnak tűnnek az új fejlesztések árnyékában. Ilyen pszichikai nyomás mellett ember legyen a talpán az a fogyasztó, akinek elromlik valamije, és megfordul a fejében, hogy inkább megjavíttatná Egyrészt alig találni szakembert, másrészt javíttatni sem kimondottan olcsó. De mindenképp OLCSÓBB, mint újat venni, főleg, ha a hitel gondolatával is eljátszadoznánk a vásárlás esetén. A javításra is jár már garancia 20 ezer forint fölött mindenképp -, illetve a szakember jó híre a garancia arra, hogy jól fog dolgozni. Annak idején, mikor a minőségbiztosításban dolgoztam, emlékszem, a javítás olyannyira rizikós dolognak számított, hogy teljesen elkülönített részen, és többszörös ellenőrzés alatt kiválóan képzett szakembergárda végezhette csak. A legapróbb hiba javítását is. Így aztán én tisztában vagyok vele, hogy milyen nehéz jó szakembert találni. Ha nincs mögötte legalább egy (ön)ellenőrző fázis, akkor akár ugyanúgy maradhat a hiba, vagy még rosszabb lehet, még súlyosabb hibák keletkezhetnek. De abba a tévhitbe ne ringassa senki magát, hogy az új biztosan jó lesz! Mindenki, aki valamilyen gyárban dolgozik, tudna mesélni

17 Szóval a javítás természetesen rizikós. De kifelé lapátolni a pénzt az ablakon, manapság szerintem még rizikósabb. Kérd ajándékba! Legősibb trükk, szerintem Te is ismered, használod, alkalmazod, és adod tovább leszármazottaidnak is, de annyira kiválóan tud működni, hogy ebbe az anyagba kívánkozik, a teljesség kedvéért. Az előbb említett javításról jutott eszembe, hogy amikor egyedülálló anyuka voltam 4 évig, akkor a második évben elromlott a tévénk. Szerelőt hívtam, megjavította 2 ezer forint volt -, de újabb egy év után újra elromlott. Viszont akkor már nem volt felesleges 2 forintom sem, nem még 2 ezer Pont karácsony, téli szünet előtt történt a dolog, így elég borongós ünnepeknek néztünk elébe. Mígnem, fel nem hívott bennünket a lányom nagyapja (volt férjem apja). A lányom elmesélte neki, hogy elromlott a tévé, és nem fogja látni a karácsonyi műsorokat, de sebaj, majd sokat olvasunk. Exapósom megkérdezte: mennyibe kerül megjavíttatni? 2ezer. Csend. Eltelt pár nap, csörög a telefonom. Exapósom: Erre jártunk, gondoltuk, beugrunk, itt vagyunk a ház előtt. Egy új tévé volt az autójukban. Nem, nem voltak sem gazdagok, sem bolondok, csak megtehették akkor éppen, és megtették. Igaz, betudtuk a következő szülinapra és névnapra is, tehát az ajándékot elosztottuk a következő karácsonyig, de így is óriási meglepetés és ajándék volt. Mint megtudtam később, a lányom azt kérte a nagyapjától karácsonyra, hogy javíttassa meg a tévét. De ő inkább vett egy újat. Hogy is mondják? Kérd és megadatik. Vagy még több adatik. IV. Észrevetted a trükköt? Az egész anyagban sehol nem mondtam azt, hogy le kell mondanod bármiről is. - Nem kell visszatenned a polcra semmit, csak maximum időlegesen (lásd I/1 pont!). - Nem kell az árcímkéket böngészned, és fejszámoló művésszé avanzsálnod. - Nem kell a gagyibbat megvenned a márkás helyett. - Nem kell az árleszállítást és az akciót figyelned, sőt! - Nem kell használtat venned az új helyett. - Nem kell visszamenned a tanyára, városi élet helyett. - Nem kell lemondanod a hobbidról, a szórakozásról, sőt!

18 Egyszerűen csak arra kell odafigyelni, hogy a teljesen természetesnek gondolt és érzett költségeink sem lehetnek teljesen természetesek. Nagy cégek akár külön osztályokat is hajlandóak fenntartani a FOLYAMATOS költségcsökkentésért, illetve arra sem restek, hogy az összes dolgozójukkal megtanítsák, hogyan kell költségérzékenynek lenni. A rendszeres kiadásokon rengeteget lehet spórolni, anélkül, hogy nélkülöznünk kellene. Lehet mobilunk, számítógépünk, sportcsatornánk, autónk, biztosításunk, és még tél közepén is lehet melegünk. De ne lapátoljuk ki két kézzel a pénzt az ablakon, mert évente akár negyed millió forintot is meg lehet takarítani azzal, hogy egyáltalán odafigyelünk a pénzügyeinkre, és kitűzzük célnak magunk elé a költségérzékenységet. Ez a kulcsszó: költségérzékeny. Nem kell belegebedni a spórolásba, nem kell lemondani az alapvető szükségleteinkről, elég csak olyan gondolkodásmódot elsajátítanunk, amire eddig senki nem tanított bennünket. Eddig Melyik módszerrel kezdjem? Kérdezhetnéd, és biztosan átfutott már a fejeden, hogy melyikkel fogod. De igazából egyetlen helyes válasz van: mindegyikkel! Gondolj bele, hogy ha csak a legszembetűnőbb dolgokra figyelsz oda, akkor is ezreket meg lehet spórolni havonta, további kiadások nélkül! Viszont, ha minden fronton betámadod a költségeket, akkor simán meglehet az a havi 20ezer forint, de még több is! Ez minden esetben speciális, nagyobb háztartásoknál nagyobb összegeket lehet megtakarítani, kisebbeknél kevesebbet, de azt gondolom, hogy már 500 forint is ajándék. Elvégre ki az, aki 500 forintokat adogatna Neked csak úgy, havonta? Senki! Amikor ezt az anyagot megszellőztettem, sokan egyből arra gondoltak: vajon hogyan fogok megspórolni 20ezret a minimálbéremből? Már a megközelítés is rossz! Nem a béredből-nyugdíjadból fogod megspórolni, nem a pénzedből fogod megspórolni, hanem a KIADÁSAIDBÓL!

19 Igazság szerint nem szabad egyesével próbálgatni a költségeken csökkenteni, mondjuk egyszerűségi, vagy kedvtelési sorrendben, mert akkor csak azt fogod elérni, hogy foglalkozol valamivel, aminek látszólag semmi eredménye nincs. Ki az, aki hanyatt-homlok szolgáltatót vált pusztán azonnali 500 forint megtakarításért? Hiszen ennek van egy elég kellemetlen procedúrája ami egyébként a második szolgáltató váltásnál már rutin! De 5 szolgáltatót váltani havi 500 forintokért az már 2500 forint, és az már tetemes összeg egy évre levetítve, és ez csak egy szerény számítás volt. A titok az, hogy a költségcsökkentési folyamattal sosem lehet leállni. Tehát ha elérsz bizonyos áldásos változásokat, akkor az nem azt jelenti, hogy mostantól Kánaán van, és nincs több teendő. Időről-időre vissza kell térni, és folyamatosan a költségirtáson dolgozni, mert csakis ez a módszer tudja megakadályozni a költségek elszállását, a figyelem lanyhulását. Viszont, ha nem figyelsz oda, akkor a sárga csekkek és díjbekérők fogják uralni az életedet. Továbbra is. Az meg, hogy mihez kezdhetsz a megspórolt pénzzel, már egy másik történet. Szeretettel: Vidi Rita Itt még nincs vége, ne fuss el véle! További hasznos tippeket és módszereket küldünk feliratkozóinknak! Ha egy ismerőstől kaptad a tanulmányt, mindenképp iratkozz fel a többi tanácsra is, itt, hogy még többet spórolhass, és még többet kereshess:

Hogyan spóroljunk meg havonta legalább 20 000,- forintot?

Hogyan spóroljunk meg havonta legalább 20 000,- forintot? Hogyan spóroljunk meg havonta legalább 20 000,- forintot? Pénz. Pénz? Pénz! szeminárium után követő anyag, az eredmények mélyítéséért. Módszerek az értelmes spórolásra mert annak semmi értelme, hogy mindent

Részletesebben

Hogyan spóroljunk meg havonta legalább 20 000,- forintot?

Hogyan spóroljunk meg havonta legalább 20 000,- forintot? Hogyan spóroljunk meg havonta legalább 20 000,- forintot? Pénz. Pénz? Pénz! szeminárium után követő anyag, az eredmények mélyítéséért. Módszerek az értelmes spórolásra mert annak semmi értelme, hogy mindent

Részletesebben

Hogyan váljunk profi felhasználóvá 80 nap alatt, vagy még gyorsabban? Ingyenes e-mail tanfolyam.

Hogyan váljunk profi felhasználóvá 80 nap alatt, vagy még gyorsabban? Ingyenes e-mail tanfolyam. Hogyan váljunk profi felhasználóvá 80 nap alatt, vagy még gyorsabban? Ingyenes e-mail tanfolyam. Hogyan állítsam be az Outlook-ot ingyenes e-mail címhez? 10. lecke Hogyan állítsam be az Outlook-ot, ha

Részletesebben

Miért nem érdemes CSAK a gázszámlára hagyatkozni vásárláskor?

Miért nem érdemes CSAK a gázszámlára hagyatkozni vásárláskor? Miért nem érdemes CSAK a gázszámlára hagyatkozni vásárláskor? Hogyan lehet sokkal nagyobb a fűtésköltség, mint azt Ön várta? Nádas Krisztián Ön ingatlanvásárlás előtt áll Talán már ki is nézte a megfelelőt:

Részletesebben

4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos):

4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos): 4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos): A kiutazásban ludas pasijainkról itt írunk, nem a szexben! Két külön dolog, ugyanis nekik nem sok közük volt a mi kinti életünkhöz,

Részletesebben

A 15-29 éves fiatalok véleménye a környezettudatosság anyagi hatásairól Kutatás a Lélegzet Alapítvány számára. 2010. május 26.

A 15-29 éves fiatalok véleménye a környezettudatosság anyagi hatásairól Kutatás a Lélegzet Alapítvány számára. 2010. május 26. A 1- éves fiatalok véleménye a környezettudatosság anyagi hatásairól Kutatás a Lélegzet Alapítvány számára 2010. május 26. A fiatalok véleménye a környezetvédelem jelentőségéről százalék A környezetvédelem

Részletesebben

A boldog felhasználó

A boldog felhasználó A boldog felhasználó Ingyenes e-book, a Felhasználó Update csapattól Írta: Vidi Rita Mi a különbség a begyakorolt, monoton, örökké félelmetesnek tűnő felhasználás, és a tudás alapú, céltudatos, örömfelhasználás

Részletesebben

haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók

haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 38 40 HÁZ és KERT Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 39 Nyílászárók HÁZ és

Részletesebben

Nem? Mennyivel lett volna könnyebb, jobb az élete, ha segítettek volna?

Nem? Mennyivel lett volna könnyebb, jobb az élete, ha segítettek volna? Kedves Szülő! A munkafüzet célja, hogy segítsen Önnek pontosan látni gyermeke jövőjét. Pénzügyi szakemberek egyetértenek abban, hogy azok a szülők, akik tervet készítenek gyermekeik életkezdésére, sokkal

Részletesebben

A leghatékonyabb klímabarát ötletek

A leghatékonyabb klímabarát ötletek A leghatékonyabb klímabarát ötletek Általánosságban Hőtérképet készítettünk otthonunkról. Feleslegesen nem fűtünk. Abban a helyiségben, ahol éppen nem tartózkodunk, lejjebb vesszük a fűtést. - 2 C már

Részletesebben

Cukimami én idős motiváció:

Cukimami én idős motiváció: Cukimami s én idő ió: c motivá Énidó Kezdjük ott, hogy miért is fontos, az Énidő; Magad miatt, mert kell, hogy érezd; az anyasággal nem veszítetted el a nőiességedet, azt, hogy egy önálló és utánozhatatlanul

Részletesebben

Honlapkészítés egyszerűen. Tegyük tisztába a dolgokat!

Honlapkészítés egyszerűen. Tegyük tisztába a dolgokat! Honlapkészítés egyszerűen Tegyük tisztába a dolgokat! Az Internet beépült a mindennapjainkba A technikai fejlődésnek és a szélessávú Internet elterjedésének köszönhetően ma már weboldalak milliárdjai között

Részletesebben

Évindító - 2015. Az új év egy nagy változást hozó időszak lehet, de ahhoz, hogy ez megtörténjen szükség van rád és az elhatározásaidra.

Évindító - 2015. Az új év egy nagy változást hozó időszak lehet, de ahhoz, hogy ez megtörténjen szükség van rád és az elhatározásaidra. Évindító 2015 Az új év egy nagy változást hozó időszak lehet, de ahhoz, hogy ez megtörténjen szükség van rád és az elhatározásaidra. Induljon ez az éved másként, mint eddig! Te vagy az, aki változtatni

Részletesebben

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI?

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? Érdekesnek tűnik egy dolgozat címét kérdésként feltenni. Ez számomra azt jelenti, hogy nem egy szokványos házi dolgozatról beszélünk. Amióta Kocsis tanárnő feladta

Részletesebben

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges.

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Kedves Olvasó! Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Eredetileg egy barátomnak akartam segíteni, aki egyik napról a másikra

Részletesebben

MENNYIT ÉR PONTOSAN AZ INGATLANOM?

MENNYIT ÉR PONTOSAN AZ INGATLANOM? Kizárólag ingatlan eladóknak szóló tanulmány! MENNYIT ÉR PONTOSAN AZ INGATLANOM? - avagy honnan tudjuk, mikor adjuk túl olcsón és mikor túl drágán? - Ismerje meg azt a módszert, mellyel lézer pontossággal

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLlÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? 2 Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben

7 TERMÉKHASZNÁLAT ÉS ELADÁS

7 TERMÉKHASZNÁLAT ÉS ELADÁS 7 TERMÉKHASZNÁLAT ÉS ELADÁS Ez a téma nagyon nyilvánvalónak tűnhet, de tapasztalataim szerint ez az egyik legfélreértettebb része az üzletnek. Minden üzlet, vállalkozás, cég elad valamit. Rendszerint megoldást

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

Most, hogy rendszeresen zsebpénzt kapsz, a pénz kezelésének

Most, hogy rendszeresen zsebpénzt kapsz, a pénz kezelésének $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ 4 $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ Vesd $ $ $ $ $ be $ $ a $ $ tudásodat $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ élesben! Most, hogy rendszeresen zsebpénzt kapsz, a pénz kezelésének a feladata

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

VEZETŐKÉPZŐ KÖZPONT A CÉGVEZETÉS MŰVÉSZETE IV.

VEZETŐKÉPZŐ KÖZPONT A CÉGVEZETÉS MŰVÉSZETE IV. Lawrence VEZETŐKÉPZŐ KÖZPONT & Bennet A CÉGVEZETÉS MŰVÉSZETE IV. 1 TIME MANAGEMENT. HOGYAN GAZDÁLKODJUNK OKOSAN AZ IDŐNKKEL? Az idő talán az egyetlen dolog az életünkben, amiből mindenkinek ugyanannyi

Részletesebben

Összesen 135 válasz érkezett Összegzés

Összesen 135 válasz érkezett Összegzés Összesen 135 válasz érkezett Összegzés ügyfélfogadási, rendelési ideje? Mennyire tudja azt összeegyeztetni munkaidejével? - Polgármesteri Hivatal Megfelelő, egyáltalán nem okoz gondot 83 61% Néha gondot

Részletesebben

Miért olyan fontosak a pénzzel kapcsolatos érzelmek? Nők, pénz, érzelmek...

Miért olyan fontosak a pénzzel kapcsolatos érzelmek? Nők, pénz, érzelmek... Miért olyan fontosak a pénzzel kapcsolatos érzelmek? Nők, pénz, érzelmek... A pénz-érzelmekkel kapcsolatos, országosan egyedülálló felmérést kezdeményezte, készítette és a tanulmányt írta 2011 szeptemberében

Részletesebben

Írta: Gömöry Kati. Ahhoz, hogy a hirdetésed magára vonja a figyelmet, legjobb, ha megszólítod a célcsoportodat. Ennek többféle módja van:

Írta: Gömöry Kati. Ahhoz, hogy a hirdetésed magára vonja a figyelmet, legjobb, ha megszólítod a célcsoportodat. Ennek többféle módja van: 10 profitnövelő Facebook hirdetés tipp Karácsonyra Hirdetsz a Facebookon, de szeretnél még eredményesebb lenni? A titok a részletekben rejlik. Talán nem is sejted, milyen sok múlik azon, ha néhány dolgot

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

2011.12.12. Hogyan tudunk csökkenteni? Az energiafogyasztás csökkentése otthon. Beruházás nélkül: viselkedés megváltoztatásával.

2011.12.12. Hogyan tudunk csökkenteni? Az energiafogyasztás csökkentése otthon. Beruházás nélkül: viselkedés megváltoztatásával. Hogyan tudunk csökkenteni? Az energiafogyasztás csökkentése otthon viselkedés megváltoztatásával Energiatakarékos készülékek Szigetelés Nyílászáró csere Megújuló energiák használata Építkezés Példa: hőveszteség

Részletesebben

Hogyan könnyítsd meg az életed a Google Street View használatával?

Hogyan könnyítsd meg az életed a Google Street View használatával? Hogyan könnyítsd meg az életed a Google Street View használatával? Használd ezt a nagyszerű és ingyenes szolgáltatást olyan célokra, amelyek pénzt és időt takarítanak meg Neked, ügyfeleidnek és barátaidnak!

Részletesebben

Háztartási klíma-audit: energiahasználati szokások felmérése és értékelése

Háztartási klíma-audit: energiahasználati szokások felmérése és értékelése Kitöltő család: Háztartási klíma-audit: energiahasználati szokások felmérése és értékelése Audit időpontja: 2011. 12. 31. A család tagjai (hány felnőtt és gyerek): Lakóterület nagysága (m2): 80 Horváth

Részletesebben

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás Beszédpanelek és mintadialógusok - Ne izgulj, menni / sikerülni fog! - Ne butáskodj, menni / sikerülni fog! - Ne hülyéskedj, menni / sikerülni fog! - Ne félj,

Részletesebben

Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod

Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod Ebből a tortából most Te is vághatsz magadnak egy szeletet [SPEC1]! Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod Kedves [SPEC1]! Először

Részletesebben

Háztartási energia-felmérés gyerekeknek

Háztartási energia-felmérés gyerekeknek Háztartási energia-felmérés gyerekeknek Sziasztok Fiatalok! Idén először ti is segíthettek szüleiteknek az energia-felmérésben: azaz megvizsgálni azt, hogy hogyan használjátok otthon az energiát. Ha valamit

Részletesebben

Karácsonyi készülődés

Karácsonyi készülődés 1 Karácsonyi készülődés 1 rész Tervezés 2. hét: Költségvetés készítés (október 31 november 6.) 2.1 Mivel rendelkezel most: vannak listáid olyan dolgokról, amelyek pénzbe kerülnek: ajándékok gyerekeknek

Részletesebben

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta.

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Bódi Zsolt Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! A BARÁT Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Szüleimnek, testvéreimnek,

Részletesebben

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest!

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Szia! A Faipari Tudományos Alapítvány saját profiljába vágó önkéntes programot indított ZuzmóKa néven. Az egy éven át tartó rendezvénysorozat önkéntesek

Részletesebben

Stratégiai Pénzügyek. avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára. Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel

Stratégiai Pénzügyek. avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára. Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel Stratégiai Pénzügyek avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel Stratégiai Pénzügyek HR: Üdvözlöm a kedves hallgatókat! Hídvéghy Róbert vagyok és egy interjút

Részletesebben

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1.

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az enhome komplex energetikai megoldásai Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az energiaszolgáltatás jövőbeli iránya: decentralizált energia (DE) megoldások Hagyományos, központosított energiatermelés

Részletesebben

A megújuló energiaforrások elfogadottsága a magyar felnőtt lakosság körében

A megújuló energiaforrások elfogadottsága a magyar felnőtt lakosság körében TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0058 Energiatermelési, energiafelhasználási és hulladékgazdálkodási technológiák vállalati versenyképességi, városi és regionális hatásainak komplex vizsgálata és modellezése

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte

Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte Miért nem hív?! 10/2. Képzeld el ezt a szituációt: Megismerkedtél egy nagyon vonzó pasival. Úgy érezted magad vele, mintha már ezer éve ismernétek egymást.

Részletesebben

HÁZTARTÁS. kérdõív. A válaszadás önkéntes! Település neve:... Budapesten kerület: 1996... hónap... nap... óra... perctõl

HÁZTARTÁS. kérdõív. A válaszadás önkéntes! Település neve:... Budapesten kerület: 1996... hónap... nap... óra... perctõl 5 Hullám lakás sorszáma a háztartás válaszoló Háztartáslapról sorszáma egyén sorszáma 96 felbomlás kód Magyar Háztartás Panel HÁZTARTÁS kérdõív 1996 A válaszadás önkéntes! Település neve:... Budapesten

Részletesebben

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet Írta: Károlyi Veronika (Ronyka) Copyright Károlyi Veronika, 2015 Minden jog fenntartva! Ingyenes e-könyv 5 bődületes hiba,

Részletesebben

Családi V A G Y O N T E R V E Z. készítette:

Családi V A G Y O N T E R V E Z. készítette: T E G Y Ü K O T T H O N O S A B B Á A P É N Z Ü G Y E I D E T Családi V A G Y O N T E R V E Z Ő készítette: www.iflgroup.hu HELLO Neked vannak pénzügyeid? Egyáltalán a Te kezeled a pénzedet, vagy a pénzed

Részletesebben

Hogyan legyek tudatos pénzügyi fogyasztó?

Hogyan legyek tudatos pénzügyi fogyasztó? Hogyan legyek tudatos pénzügyi fogyasztó? Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség A program a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ támogatásával valósul meg. 2015. március Pénzügyi

Részletesebben

Környezetvédelem, környezettudatos és energiatudatos magatartás

Környezetvédelem, környezettudatos és energiatudatos magatartás Környezetvédelem, környezettudatos és energiatudatos magatartás A környezetvédelem nem csak a felnőttek dolga! A Földet és a környezetedet, ugyanis te tovább fogod használni, mint a mostani felnőttek!

Részletesebben

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség HÁLA KOPOGTATÁS 1. Egészség Annak ellenére, hogy nem vagyok annyira egészséges, mint szeretném, teljesen és mélységesen szeretem és elfogadom a testemet így is. Annak ellenére, hogy fizikailag nem vagyok

Részletesebben

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY Néha fel kell adnunk az elveinket, hogy megélhessük az álmainkat Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY - részlet - Szakmai konzultáns: dr. Almási Krisztina Borító és tördelés: White Noise Team ISBN 978-963-12-4568-4

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

Háztartási klíma-audit: energiahasználati szokások felmérése és értékelése

Háztartási klíma-audit: energiahasználati szokások felmérése és értékelése Kitöltő család: Háztartási klíma-audit: energiahasználati szokások felmérése és értékelése agy család Audit időpontja: 2011 november 25. A család tagjai (hány felnőtt és gyerek): 3 Lakóterület nagysága

Részletesebben

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország REFORMÁCIÓ Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország Szolgál: Johannes Wöhr apostol info: www.nagykovetseg.com www.fegyvertar.com www.km-null.de Felhasználási feltételek: A blogon található tartalmak

Részletesebben

Mobiltelefon-töltők és informatikai készülékek fogyasztása

Mobiltelefon-töltők és informatikai készülékek fogyasztása Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 72/2015 Kedves Kolléga! Kérem engedje meg, hogy tájékoztassuk Önt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság legújabb vizsgálatáról, amelynek témája

Részletesebben

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 72/2015

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 72/2015 Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 72/2015 Kedves Kolléga! Kérem engedje meg, hogy tájékoztassuk Önt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság legújabb vizsgálatáról, amelynek témája

Részletesebben

Összetevők. Fejlesztés és szabálykönyv: Viktor Kobilke Illusztrációk és grafika: Dennis Lohausen

Összetevők. Fejlesztés és szabálykönyv: Viktor Kobilke Illusztrációk és grafika: Dennis Lohausen Fejlesztés és szabálykönyv: Viktor Kobilke Illusztrációk és grafika: Dennis Lohausen Az élet (és halál) játéka, szerzők Inka és Markus Brand 2-4 játékos részére 12 éves kortól Egy teljesen új fejezet nyílik

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az ikrek nevelése R.: - Önt talán azért is érdekli az ikerkutatás, az ikergyerekek világa és élete, mert Ön is egy iker, ikerpár egyik tagja. Önök egypetéjû ikrek, vagy kétpetéjû ikrek? Métneki Júlia,

Részletesebben

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt,

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt, II. fejezet [...] Legyél az esernyőm, Óvj a széltől, és ha mégis elázom, Te legyél az égen a Nap, Te melegíts át, ha néha fázom! Én meg olyan leszek hozzád, mint a gazdájához a véreb Amikor először láttam

Részletesebben

Tanulási stílus kérdőív

Tanulási stílus kérdőív Szitó Imre(1987) A tanulási stratégiák fejlesztése, Iskolapszichológiai füzetek, 2.sz. ELTE Tanulási stílus kérdőív Olvasd el figyelmesen az alábbi mondatokat. Döntsd el, hogy az öt válasz közül melyik

Részletesebben

A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra

A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra Készítette: Galambos Csaba KX40JF A jelenlegi energetikai helyzet Napjainkban egyre nagyobb gondot jelent

Részletesebben

es tanév 3-4. osztályos kategória 1. forduló

es tanév 3-4. osztályos kategória 1. forduló ISKOLA NEVE:. CSAPAT NEVE: TELEPÜLÉS:. 1. feladat kvíz 2018-2019-es tanév 3-4. osztályos kategória 1. forduló Ha megnéztétek a vigyázz#kápé vlog részeit, akkor könnyedén válaszolni tudtok az alábbi kvízsorra.

Részletesebben

Hogyan vezesd jól a céged? 1/12 Írta: Dr. Nemes Imre

Hogyan vezesd jól a céged? 1/12 Írta: Dr. Nemes Imre Hogyan vezesd jól a céged? 1/12 Hogyan vezesd jól a céged? 2/12 HOGYAN VEZESD JÓL A CÉGED? Miről szól ez az írás? Cégvezetőként számos dologra kell odafigyeled azért, hogy a piac diktálta versenyben, a

Részletesebben

Háztartási klíma-audit: energiahasználati szokások felmérése és értékelése

Háztartási klíma-audit: energiahasználati szokások felmérése és értékelése Háztartási klíma-audit: energiahasználati szokások felmérése és értékelése Kitöltő család: Audit időpontja: A család tagjai (hány felnőtt és gyerek): Lakóterület nagysága (m2): Otthonunk típusa, épület

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Tanácskozási joggal meghívottak: Turóczi Hajnalka jegyző Macsóné Pálfalvi Mária ig.oszt.vezető. Megjelentek kb 15 fő tiszalúci lakos

JEGYZŐKÖNYV. Tanácskozási joggal meghívottak: Turóczi Hajnalka jegyző Macsóné Pálfalvi Mária ig.oszt.vezető. Megjelentek kb 15 fő tiszalúci lakos JEGYZŐKÖNYV Készült Tiszalúc Nagyközség Képviselő-testületének 2011. április 7- napján a Községháza tanácskozó termében megtartott rendkívüli nyílt üléséről. Jelen vannak: Majdanics László polgármester

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

A játékról. A játék elemei. Előkészítés és a játék elemeinek magyarázata

A játékról. A játék elemei. Előkészítés és a játék elemeinek magyarázata A játékról Le Havre egy francia város, melyben Franciaország második legnagyobb kikötője található (Marseille után). A város nem csak mérete miatt figyelemre méltó, hanem szokatlan neve miatt is. A holland

Részletesebben

Válságkalauz. Családi költségvetés: hitelek, megtakarítások. www.valsagkalauz.hu

Válságkalauz. Családi költségvetés: hitelek, megtakarítások. www.valsagkalauz.hu Válságkalauz Családi költségvetés: hitelek, megtakarítások Tartalom Családi költségvetés Családi takarékosság vagy 3 3 Hitelek Hitelfelvétel Emelt összegű diákhitel a rászorulóknak Mindenkit érhet baleset

Részletesebben

Válság és kommunikáció!

Válság és kommunikáció! Válság és kommunikáció! A potenciális vevıink irányába történı kommunikáció válság idején kiemelten fontos. Sajnos nagyon sokan elkövetik azt a hibát, hogy egy nehéz helyzetben (pl. válság idején) behúzzák

Részletesebben

Közmű Akadémia 2013. június 4.

Közmű Akadémia 2013. június 4. 2013. június 4. Berzsenyi Tibor ELMŰ Nyrt. Operatív Értékesítési igazgatóság Lakossági és Üzleti kisfogyasztói értékesítési osztály Energia Pont 1. OLDAL Társasházak, lakóközösségek energiaköltségeinek

Részletesebben

Kincskereső üzemmód: Hol a titok? Mi a trükk? Keressük meg a NAGY kiugrási pontot! 1. HIBA

Kincskereső üzemmód: Hol a titok? Mi a trükk? Keressük meg a NAGY kiugrási pontot! 1. HIBA Sokan arra várnak, hogy egyszercsak eljön majd az ő idejük és beindul az üzlet. Tanulják a marketinget, olvasnak róla mit kell tenni, eljárnak rendezvényekre, minden ötletbe belefognak, de valahogy soha

Részletesebben

4. fejezet Ha túl kényelmes a fotel

4. fejezet Ha túl kényelmes a fotel 4. fejezet Ha túl kényelmes a fotel A válság benned gyökerezik Minden nehézség ellenére egyszer csak befigyelt a jószerencse. Persze, tettünk is érte, de végső soron mázlink volt. Történt ugyanis, hogy

Részletesebben

Hasznos tanácsok, mi a teendő földrengés előtt, a rengés alatt és utána

Hasznos tanácsok, mi a teendő földrengés előtt, a rengés alatt és utána A földrengés a Föld felszínének hirtelen rázkódása. A földrengések általában tektonikus eredetűek, de vulkánkitörések, föld alatti üregek beomlása stb. is okozhatnak földrengést. A földrengéskor felszabaduló

Részletesebben

Teszteld le az Adwords kampányod!

Teszteld le az Adwords kampányod! Teszteld le az Adwords kampányod! A Te kampányod GYÉMÁNT BÁNYA vagy FEKETE LYUK??? Vigyázz! A kettő nagyon hasonlít egymásra: Egyre drágább az Adwords és egyre kevesebb az új ügyfél belőle? Úgy érzed,

Részletesebben

ELÚSZIK A PÉNZÜNK. Szükséges eszközök: Egy literes mérőedény, számológép, óra. 1 oldal; összesen 5

ELÚSZIK A PÉNZÜNK. Szükséges eszközök: Egy literes mérőedény, számológép, óra. 1 oldal; összesen 5 ELÚSZIK A PÉNZÜNK Célok: A gyerekek értsék meg, hogy a víz korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló természetes erőforrás, melyet hajlamosak vagyunk jelentős mértékben pazarolni. Egyszerű mérésen keresztül

Részletesebben

KB: Jövőre lesz 60 éve, hogy üzembe állították a világ első atomerőművét, amely 1954-ben Obnyinszkban kezdte meg működését.

KB: Jövőre lesz 60 éve, hogy üzembe állították a világ első atomerőművét, amely 1954-ben Obnyinszkban kezdte meg működését. Kossuth Rádió, Krónika, 2013.10.18. Közelről MV: Jó napot kívánok mindenkinek, azoknak is akik most kapcsolódnak be. Kedvükért is mondom, hogy mivel fogunk foglalkozunk ebben az órában itt a Kossuth Rádióban.

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod

Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod Tárgy: [SPEC1]! Egy nagyon egyszerű módszer, avagy siker 8 lépésben... Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod Kedves [SPEC1]!

Részletesebben

PREMIER INCOME PLAN A PÉNZKERESETI TERV A 3-AS MÁSOLÓDÁS CSODÁJA 6 HÓNAP ALATT REÁLISAN

PREMIER INCOME PLAN A PÉNZKERESETI TERV A 3-AS MÁSOLÓDÁS CSODÁJA 6 HÓNAP ALATT REÁLISAN PREMIER INCOME PLAN A PÉNZKERESETI TERV A 3-AS MÁSOLÓDÁS CSODÁJA 6 HÓNAP ALATT REÁLISAN A PREMIER INCOME PLAN TÉNYLEG EGY PRÉMIUM KATEGÓRIA. A JUTTATÁSI RENDSZERE EGYSZERŰEN ZSENIÁLIS. A TERMÉKEI IS, AMI

Részletesebben

Az első lépés a csúcshódításhoz

Az első lépés a csúcshódításhoz Az első lépés a csúcshódításhoz Akinek nincs célja, arra van kárhoztatva, hogy annak dolgozzon, akinek van. kattints az alábbi lehetőségekre a navigáláshoz: [Szupernő Program honlap] [Tartalomjegyzék]

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

ÉLETKEZDÉSI TERV GAZDAG NAGYBÁCSITÓL ÍZELÍTŐ. Készítette:

ÉLETKEZDÉSI TERV GAZDAG NAGYBÁCSITÓL ÍZELÍTŐ. Készítette: ÉLETKEZDÉSI TERV GAZDAG NAGYBÁCSITÓL ÍZELÍTŐ Készítette: A Magánpénzügyi Akadémia - vagyonteremtés önerőből - A Magánpénzügyi Akadémia küldetése: közérthetővé tenni a pénzügyeket, ezzel az évtized végére

Részletesebben

Kulcsok a megértéshez

Kulcsok a megértéshez Kulcsok a megértéshez Egyre nagyobb az érdeklődés a spirituális ismeretek, a misztikus kapcsolatok, és a nem tudományos gyógyítás iránt. Ez a tény jelzi, hogy valami történik, s ezt sok ember érzi. Valami

Részletesebben

Nagyon itt az ideje, hogy más úgynevezett alternatív energiaforrások után nézzünk, ami pótolni tudja a fennmaradáshoz szükséges energia igényeket.

Nagyon itt az ideje, hogy más úgynevezett alternatív energiaforrások után nézzünk, ami pótolni tudja a fennmaradáshoz szükséges energia igényeket. Bevezető: Energiaforrások Napjaink egyik legnagyobb kihívása az emberiség energiával való ellátása. Energiára van szükségünk, ha főzünk, termékeket állítunk elő, fűtünk, hűtünk, közlekedünk, szállítunk

Részletesebben

Hogyan jött az üzleti rész? Hogyan csöppentem a DXN üzletbe?

Hogyan jött az üzleti rész? Hogyan csöppentem a DXN üzletbe? Hogyan jött az üzleti rész? Hogyan csöppentem a DXN üzletbe? Amikor első kisbabámat vártam, a munkahelyem megszűnt. Elgondolkodtam, mihez fogok kezdeni, ha nem találok később sem munkahelyet. A kisgyermekes

Részletesebben

DUNAREMETE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 80-11/2013/X J E G Y Z Ő K Ö N Y V

DUNAREMETE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 80-11/2013/X J E G Y Z Ő K Ö N Y V DUNAREMETE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 80-11/2013/X J E G Y Z Ő K Ö N Y V DUNAREMETE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2013. NOVEMBER 18-ÁN MEGTARTOTT KÖZMEGHALLGATÁSRÓL ÉS NYILVÁNOS

Részletesebben

Finanszírozó partnerünk az: 1 Fiat Hitelcsere Program

Finanszírozó partnerünk az: 1 Fiat Hitelcsere Program A Fiat Magyarország úgy döntött, hogy pénzügyi erőforrásainak egy részét inkább arra fordítja, hogy segítsen azoknak, akik svájci frank hitellel vásároltak autót és a nem várt árfolyam növekedés miatt,

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV MÁTRATERENYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. JÚLIUS 26-I ÜLÉSÉRŐL

JEGYZŐKÖNYV MÁTRATERENYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. JÚLIUS 26-I ÜLÉSÉRŐL JEGYZŐKÖNYV MÁTRATERENYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. JÚLIUS 26-I ÜLÉSÉRŐL 1 Készült: Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2012. július 26-án megtartott üléséről. Az ülés

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

Apple ID készítése és vásárlás az AppStore áruházban

Apple ID készítése és vásárlás az AppStore áruházban Apple ID készítése és vásárlás az AppStore áruházban Ahhoz, hogy bármilyen ios-t használó eszközt tudjunk, rendeltetésszerűen használni szükségünk van egy úgynevezett Apple ID-re. Ennek segítségével jogosultságot

Részletesebben

MarketingMánia - A kisvállalkozók marketingasszisztense www.marketingmania.hu

MarketingMánia - A kisvállalkozók marketingasszisztense www.marketingmania.hu Érdemes még hírlevelet írni? Kérdőíves felmérés Nemrég készítettem egy kérdőívet, mert érdekelt, hogy mennyire megalapozott az az állítás, hogy a hírlevél halott, és nem érdemes már foglalkozni vele. A

Részletesebben

as tanév 7-8. osztályos kategória

as tanév 7-8. osztályos kategória ISKOLA NEVE:. CSAPAT NEVE: TELEPÜLÉS:. 1. feladat csak tudatosan! 2017-2018-as tanév 7-8. osztályos kategória A Szabó család nemigen foglalkozik pénzügyi tervezéssel: így van, amikor kijönnek a szülők

Részletesebben

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral VALÓSÁG Az alábbi interjúkból a pedagógus életút két állomásáról kaphatunk képet, egy mentortanár és egy pályakezdő pedagógus véleménye alapján. A beszélgetések főként a pedagógussá válás kezdeti szakaszáról,

Részletesebben

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska!

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska! Hosszúhetény Online H.H.Franciska 2012. júl. 24. 12:00 Válasz #70 Köszi a gyors választ! Csak arra tudok gondolni, hogy nem jutott el a felajánlás az illetékesekhez, mert máskülönben biztosan éltek volna

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Ké szült: Tiszalök Városi Önkormányzat Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága 2010. december 14-én tartott üléséről.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Ké szült: Tiszalök Városi Önkormányzat Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága 2010. december 14-én tartott üléséről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Ké szült: Tiszalök Városi Önkormányzat Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága 2010. december 14-én tartott üléséről. Jelen vannak: Bede-Tóth Attila Cserés Csaba Dr. Krámor Katalin

Részletesebben

J E G Y ZŐKÖNYV. 97/2010.(III.09.) számú határozat. Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése az alábbi napirendi pontokat tárgyalja:

J E G Y ZŐKÖNYV. 97/2010.(III.09.) számú határozat. Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése az alábbi napirendi pontokat tárgyalja: J E G Y ZŐKÖNYV Készült Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése 2010. március 09-én (Kedd) 11.00 órakor tartott soron kívüli nyílt üléséről. Az ülés helye: Jelen vannak: Medgyaszay Ház Nagykanizsa, Sugár

Részletesebben

I. EXPOZÍCIÓS PROGRAMOK FÉLAUTOMATA PROGRAMOK...

I. EXPOZÍCIÓS PROGRAMOK FÉLAUTOMATA PROGRAMOK... Haladó Tanfolyam Tartalomjegyzék I. EXPOZÍCIÓS PROGRAMOK FÉLAUTOMATA PROGRAMOK... 3 1. BEVEZETŐ AZ EXPOZÍCIÓS PROGRAMOKBA... 3 1. ISO érzékenység... 5 2. WB Fehér egyensúly beállítása... 9 3. Fénymérési

Részletesebben

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Berekfürdő Községi Önkormányzat 5309 Berekfürdő, Berek tér 15. Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Készült:

Részletesebben

Akár tótágast is állhatsz!

Akár tótágast is állhatsz! Akár tótágast is állhatsz! Elızı cikkemben már érintettem a vállalkozás lélektani oldalát, és még a mostaniban is ezt a fonalat fogom folytatni. Én sajnos azt tapasztalom, hogy egy-két igazán fantasztikus

Részletesebben

10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve

10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve 10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve J e g y z ő k ö n y v Készült Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

Amikor a férj jobban tudja...

Amikor a férj jobban tudja... Antennás, kinyithatós, lecsúsztathatós, analóg, pixeles, kicsi, de inkább nagy. Az első telefonjaink annyira a szürkeállományunkba égtek, hogy könnyű volt feleleveníteni a velük töltött időt és emlékeket.

Részletesebben

Középiskolások pénzügyi kultúrájának felmérése. Összefoglaló tanulmány

Középiskolások pénzügyi kultúrájának felmérése. Összefoglaló tanulmány Középiskolások pénzügyi kultúrájának felmérése 2012 Összefoglaló tanulmány Készítette: Dr. Kovács Péter, egyetemi docens Dr. Kosztopulosz Andreász, egyetemi docens Dr. Révész Balázs, egyetemi docens Kiss

Részletesebben