Hogyan spóroljunk meg havonta legalább ,- forintot?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hogyan spóroljunk meg havonta legalább 20 000,- forintot?"

Átírás

1 Hogyan spóroljunk meg havonta legalább ,- forintot? Vidi Rita, gondolkodásmód tanácsadó és motivációs tréner gyakorlati tippjei, hogy minden hónap végén több pénzed maradjon! Módszerek az értelmes spórolásra Nem vagyok híve az állandó és folyamatos spórolásnak mert annak semmi értelme, hogy mindent megvonsz magadtól, majd átcsapsz - a pszichikai nyomás miatt költekezésbe, és megint ott vagy, ahol a part szakad. Én próbáltam annak idején, mikor nagyon kevés pénzből, egyedül éltem a lányommal. Nem vettem csokit, a leggagyibb mosószert és mosogatószert vettem meg az addig jól bevált középáras helyett, és nem a közeli maszek boltba jártam vásárolni, hanem a két sarokkal messzebb lévő REÁL üzletbe, mert ott nem volt MIRE költeni a pénzt, mert nem volt választék. De érdekes módon a cigiről nem mondtam le, a 20ezer forintos telefonszámláról sem mondtam le, és az internetről sem mondtam le. Ha ezeket dobom sutba, azonnal 30 ezer forintot takarítok meg havonta, de nem, én azon sopánkodtam, hogy nekem a gagyi vajat és gagyi tejfölt kell megvennem, mert nehogy már a 21. század küszöbén én ne telefonálhassak! És különben is, a cigi az egyetlen káros szenvedélyem! Hát nehogymárnehogy! Persze ennek meg is lett a következménye: teljesen irreálisan láttam a pénzügyi dolgaimat, és nem a kifelé lábalás jellemzett, bármennyire is próbáltam összehúzni a gatyaszíjat, hanem az egyre rosszabb anyagi helyzet. Jöttek a személyi kölcsönök, áruhitelek, fizetéselőleg, stb. Szerencsére több hitelt nem kaptam, és túlórával tudtam kicsit javítani a helyzeten. Minden más megoldásra, ésszerű ötletre azonnal azt mondtam: az nálam lehetetlen! Nekem gyerekem van, én nem engedhetek meg magamnak akármilyen megoldásokat! Csak a gagyi termékek maradnak! Az ész nélküli, felesleges spórolás ugyanolyan ártalmas, mint az éhezéssel való fogyás: jojó effektus alakul ki a pénzügyekben is, a sokkal áldásosabb bőségérzés és áramlás helyett.

2 A pénzügyekben a hízás az üdvös, nem a nadrágszíj egyre szorosabbra húzása! A pénzügyekben viszont, ahhoz, hogy hízzunk, nagyon céltudatosan, időről-időre összébb lehet húzni a nadrágszíjat, de csakis akkor, ha nyilvánvaló az ÉRTELME. Az alább felvázolt módszerek és tippek önmagukban lehet, hogy nem képviselnek nagy megtakarítási összeget havonta, de összeadódva már tetemes összegek jöhetnek ki! Nagyon könnyen előfordulhat, hogy a jelentkezési oldalon általam ígért havi 20ezer forint jóval több lesz majd a te esetedben, és persze az is előfordulhat, hogy némileg kevesebb. A lényeg, hogy más látásmóddal fogsz rendelkezni a tanulmány elolvasásának végére, és képes leszek másképp gondolkodni is. Amikor olvasol egy-egy elvről, technikáról, praktikáról, megoldásról, akkor ne az járjon a fejedben, hogy ez neked miért nem jó, és miért nem használható, hanem az járjon a fejedben, hogy HOGYAN lehet ez neked jó! Ne menekülj a megoldás elől, hanem fordulj vele szembe, és küzdj meg vele! Csak hősiesen, tudod. Tehát akkor lássuk a módszereket az értelmes spórolásra: I. Vásárlás 1.) Amit ma megvehetsz, halaszd holnapra. Biztosan Te is felfedezted már magadban a halogatás kisördögét egy párszor, de milyen érdekes, hogy ha pénzt kell költeni, akkor sosem halogatunk! Pedig a spórolás szempontjából a halogatás fél egészség. Lehetséges, hogy addig eljuthatsz a halogatással, hogy rájössz, nincs is szükséged arra a valamire. Felbecsülhetetlen összegeket lehet így megspórolni. Vigyázat: csak ésszerűen! Enni-inni, tisztálkodni, élni attól még kell! 2.) Toyota-módszer a háztartásban. A Toyota autógyár világhíres módszerét számtalan más gyártó cég próbálta átvenni, és a Toyota annyira rendes cég, hogy még képzéseket is tartanak más cégeknek. A Toyota ugyanis, miközben minden más autócég megfeküdt a válság hatására, növelte bevételeit, és még véletlenül sem került a bezárás közelébe, mert sosem szorultak hitelre, és a bankok jóindulatára. Ugyanis ők a saját fejlesztésű JIT Just In Time módszer szerint dolgoznak, igaz, már vagy 40 éve. Ennek a módszernek a lényege az, hogy minden csak akkortól áll

3 rendelkezésre, amikortól szükség van rá. Nem előbb, de nem is később! Csakis éppen abban a pillanatban! Ezáltal nincs sem alapanyag felhalmozás, sem árukészlet felhalmozás, de várakozás sincs. A Toyota a bárminemű felhalmozást VESZTESÉGNEK tekinti, mert a tárolás, logisztika, anyagmozgatás, stb. plusz költségekbe kerül. Hoppá! Nézz csak be a hűtődbe, a spájzba, a konyhaszekrényed polcaira: vajon hány napra elegendő élelem van felhalmozva? Ugye nem úgy akarsz öreg napjaidról gondoskodni, hogy már MOST megveszed az akkorra szánt élelmet? Jelszó: nincs alapanyag felhalmozás. 3.) Vásárolj a szomszédban! A Toyota-módszer továbbfejlesztése, hiszen ha nem halmozol fel alapanyagokat, kellékeket, eszközöket, akkor az a veszély fenyegethet, hogy egyszer csak nem lesz kéznél éppen az, amire szükség van. Nos, erre jól bevált módszer az, ha a közelből vásárolsz, éppen csak azt, ami kell. Minden sarkon van már üzlet. Bár kényelmesnek tűnik ritkábban járni és egyszerre több mindent vásárolni, de pénzügyi szempontból szükség lehet arra, hogy kéznél tartsuk a másik módszert: csak azt venni, amire MOST van szükség, és a lehető legközelebb. Így a pénzed nálad marad, és hidd el, nálad jobb helyen van! Barátnőm remek megoldása: kosár nélkül vásárol, így csak azt veszi meg, amit a két kezében tud vinni! Természetesen nem az a cél, hogy életed hátra lévő éveiben kizárólag így vásárolj, most csak spórolunk. Remélhetőleg hamarosan bekövetkezik az a pillanat, amikor akár naponta dugig pakolhatod a legnagyobb bevásárlókocsit is, ha akarod! 4.) Ne utazz az AKCIÓ-ért sem! Ha tömegközlekedési eszközzel utazol, akkor nyilvánvaló, hogy ha mész valahova, akkor X- forintba kerül a busz-vonat-villamosstb. jegy. Ezt könnyű számolni. De ha autóval mész, akkor könnyen becsaphatod magad, és egy párszáz forintos akció miatt ezrekkel rövidítheted meg magad. Érdemes a vállalkozások által használt kiküldetési rendelvényt használni arra, hogy számon tartsd, egy-egy autóút mennyibe kerül. Mikor rájöttem, hogy a kedvenc kávézómba elutazni 5ezer forintba kerül alkalmanként, akkor egyből elment a kedvem a kávézástól Amikor anyósom ugraszt bennünket, hogy mindenképp menjünk be az Auchan-be ha arra járunk, mert 5 forinttal olcsóbb a cukor, és vegyünk minimum 20 kilót, akkor többszörösen is ártunk a pénztárcának még ha az anyósunk fizeti is a költségeket: 5 forinttal olcsóbb cukor, 20 kilónál, összesen 100 forint megtakarítás. A 20 kiló cukor felhalmozása lásd 2-es pont -, veszteséget jelent (minimum 18 kilónyi veszteséget), a benzinköltség pedig bár majdnem útba esik kb forint.

4 Na, most akkor hol éri meg AKCIÓ-ért furikázgatni? Ugyanígy butaság elmenni csak azért tankolni, mert 2 forinttal drágább lesz a benzin. 5 kilométer megtétele, egy középkategóriás autóval minimum 300 forint. Ki lehet számolni, hogy mi éri meg, és mi nem Ha esetleg nem tudtad volna, a számológép a legjobb barátod. Ismétlem, ne úgy gondolj erre a megoldásra, hogy most aztán soha többé nem mehetsz a Tescoba bevásárolni, és ha mégis elmész, akkor be kell kötnöd a szemed, nehogy meglásd, hogy 5 forinttal olcsóbb a tej! Most pénz spórolásról beszélünk, ésszerű keretek között, átmeneti időre! II. Rezsi 1.) Fűtés Hogyan lehet spórolni a fűtésszámlán? A módszereket szét kell választani rövidtávú és hosszú távú megoldásokra. Rövid távú megoldások a.) Katonaságot is megjárt férfiakat érdemes megkérdezni, hogyan bírták esetleges terepgyakorlatok esetén a hideget, a zord körülményeket. Azt fogják válaszolni, hogy bizonyos határig a hideget is meg lehet szokni. Bármennyire is fura, ez így van. Ha a 30 fokhoz szoktatjuk magunkat, akkor a 28 fokot már hűvösnek fogjuk érezni, de ha a 22 fokhoz szoktatjuk magunkat, akkor a 20 fok sem fog megkottyanni. Vigyázat: lehet most arra gondolni, hogy nehogy már a 21. században néhány fokon kelljen spórolni, de elég gyorsan ki lehet számolni, hogy egy 80 négyzetméteres lakás, nem túl korszerű fűtési rendszerével havi szinten a 2 fok eltérés (20-22 fok között) 40 ezer forintnyi különbséget is jelenthet HAVONTA a gázszámlában (rezsicsökkentés után is). Ez persze függ a külső hőmérséklettől is, de nagyon nem mindegy, hogy dőzsölünk, vagy okosak vagyunk. Ha dőzsölni akarunk, ne a 22 fokban vagy még többen akarjunk dőzsölni, hanem a 10ezresekben, amik megmaradnak! b.) Az energiaszolgáltatási piac liberalizációja miatt lehetőség van már más szolgáltatók után nézni, a saját lakhelyünkön is. Szolgáltató váltással akár egy havi fűtésszámlát is megspórolhatunk egy évben! Ezek tetemes összegek, ne sajnáld arra az időt, hogy utánajársz, milyen lehetőségeid vannak!

5 c.) Klasszikus, azonnali módszerek, amik a hőérzetünket és komfortérzetünket növelik: - nyílászárók rapid szigetelése, - függönyökkel való nyílászáró szigetelés, - illetve függönyökkel való helyiség elszeparálás, ha sem a külső, sem belső nyílászárók nem tökéletesek. - Szőnyegekkel, takarókkal, textíliákkal növelhetjük a saját hőérzetünk komfortját. - Zsenília, vagy ún. bébiplüss anyagból készült zoknik, pulóverek, takarók beszerzése, de hasonlóan hatásos a polár anyag is. A kötött, vastag ruhaneműket persze hordani is kell. - Hő visszaverő fólia a fűtőtestek, kályhák mögé, esetleg megturbózva némi szigetelőanyag felhasználásával is a hatást (hungarocell). Párszáz forintokból megvan. - Egy kicsi ventilátor például a szekrény tetején, a helyiség felsőbb rétegeibe felszálló meleg levegőt lefelé mozgathatja. Olyan ventilátort és sebességet kell választani, ami éppen, hogy csak fújja a levegőt, mert a bőrünkön is érezhető levegőmozgás hűtő hatású! Ennek a ventilátornak nem kell folyamatosan üzemelnie. Bónusz tipp: vannak már olyan kis ventillátorok is, amiket USB porton keresztül lehet számítógépre csatlakoztatni, így plusz áramot nem igényelnek. - Régebbi, központi fűtéses házak rendszerében a víz keringető szivattyújával is lehet picit trükközni: már akkor keringesse a vizet, amikor az még éppen csak 30 fokos, így nem kell megvárni, míg sorban tűzforróak lesznek a radiátorok. Érdemes további tippekért az interneten szétnézni, meglepően leleményes ötletekről lehet olvasni, mindenféle fűtési típusra vonatkozóan. - Engedd be a napfényt! Eléggé visszás, mikor azt látom, hogy valaki a 70 ezer forintos fűtésszámlájára, meg a hőszigetelésre fordított összegekre panaszkodik, miközben minden redőny leengedve, minden függöny behúzva azokon az ablakokon, ahol besütne a napfény úgy egyébként. Azért azt ne akadályozzuk meg, hogy az anyatermészet besegítsen kicsit a számla csökkentésébe!

6 Hosszú távú megoldások - Mindenképp érdemes szakemberrel beszélni arról, hogy milyen fűtés- és szigetelés korszerűsítési lehetőségek vannak. Ami tilos: a korszerűsítést hitelből kivitelezni. De még készpénzből is megfontolandó: Felénk nagy divat 800 ezer forintért új gázkazánt venni, hozzá persze további ezerért csöveket és radiátorokat cserélni, plusz szigetelni a házat és a tetőt kívülről-felülről, minimum másfél millióból (nyílászárók cseréjét már ne is számoljuk). Az egy hónapra kiszámolható garantált megtakarítás a fűtésben 30-40%. Ha 100ezer forint volt előtte a gázszámla fűtés -, akkor a korszerűsítés után 70 ezer lesz a gázszámla (ez csak példa). Ráköltöttünk ~3 millió forintot. Ezt a 30ezer forintos havi megtakarítással ez hány hónap alatt térül meg? Kb. 8,3 év alatt. Nincs az az őrült befektető, aki ilyesmibe fektetne be! A fűtéskorszerűsítéssel az a baj, hogy a gáz- vagy más energiaszolgáltatónak utána is fizetni fogunk. A korszerűsítést az igazi gazdagok úgy oldják meg, hogy leválnak a szolgáltató cégekről. Hosszú távon ez lehet cél, nem az, hogy sok-sok milliót ráköltve, ~8 év alatt térüljön meg a befektetésünk. Alternatív fűtési lehetőségekről itt tudsz tájékozódni: 8&q=alternat%C3%ADv+f%C5%B1t%C3%A9si+lehet%C5%91s%C3%A9gek Amikor kicsivel több, mint három évvel ezelőtt ideköltöztünk a házunkba, akkor a következő volt a helyzet (ezek persze a vásárlás után derültek ki). - a gázkazán télen a lakás 19 fokról 21 fokra való melegítését kellemes napi 30 köbméter gázfogyasztással volt képes kivitelezni úgy, hogy kizárólag esténként, két órára tekertük fel a termosztátot. Emiatt a fürdőszobában minden este ment a hősugárzó is, ami szépen megnyomta az áramszámlát is. A radiátorok majdnem hidegek voltak még ez idő alatt is. - Az ablakok hőszigetelése megszűnt, mert a két üvegréteg közti gáz eltűnt belőlük. - A vegyes-tüzelésű kazán lyukas volt, a hozzá tartozó kémény pedig el volt dugulva.

7 - A fatüzelésű kályhánk csodálatos meleget adott, de vele együtt port, füstöt, koszt, és állandó munkát is. - A bejárati ajtón konkrétan befújt a szél. (Mielőtt még teljesen hülyének tűnnénk, hogy miért vettük meg ezt a házat, nos, nyár elején vettük meg, nyáron költöztünk be ) - A háznak nem volt külső szigetelése. Azóta a következő fejlesztéseket eszközöltük: - Nyílászárók cseréje: 450ezer forint (ablakok), 100ezer forint bejárati ajtó. (Ez beépítéssel együtt került ennyibe, és fáról beszélünk, prémium minőségben!) - Tetőcsere: Átlécezés, pala lecserélve cserépre, tető kicsit átvariálása, 800ezer + 450ezer forint munkadíj (benne a bádogos munka is). A cserép alá került némi alapszigetelés, illetve a teljes padlás padlóterét leszigeteltük. - Gázkazán kiiktatása, új vegyes-tüzelésű kazán vásárlása, beállíttatása: kazán 160ezer forint, szakmunka 25ezer forint. - Teljes külső hőszigetelés a házon összesen kb. 800ezer forint, nagyon baráti munkadíjjal (ebben benne van). Mindezt szétosztva 2.5 évre, tehát nem egyszerre, hanem egymás után történtek ezek a beruházások. A kazánnal kezdtük. Azóta szénnel és fával fűtünk, napi kétszeri begyújtással, amit hagyunk leégni, majd újra begyújtunk. Amíg nem volt leszigetelve a fal, addig 230ezer forintnyi szenet, és kb. 80ezer forintnyi fát tüzeltünk el egy tél alatt (hosszú tél alatt, tehát 5 hónap alatt kb.) Mióta le van szigetelve a ház, azóta 100ezer forintnyi szén, és kb. 50ezer forintnyi fa szükséges egy télre (hosszú télre, tehát hideg őszi és tavaszi napokkal számolva). ~150ezer forintba kerül egy téli fűtési szezon. Úgy, hogy 24 fok van a házban. (Kb. 100 négyzetméter, és a gyerekek miatt nem elég a fok.) Mindezt forint befektetéssel. (Ezek reális, mai bár vidéki árak.) Szívesen kihagytuk volna a tetőcserét, de az azért kellett, mert elkezdett beázni. Szívesen kihagytuk volna a kazáncserét is, de így utólag nem bánjuk. Ha mindezt hitelből intéztük volna, akkor minimum a duplájába kerül Ha sikerül összegyűjteni 400ezer forintot, akkor el lehet kezdeni nézelődni nyílászáró ügyben. Következő 400ezer forintból már be lehet borítani a falakat kívülről 10 cm-es hungarocellel pár nap alatt. (A dűbelezés, a kétszeri glettelés, az apró-cseprő utómunkák, és a szín a további 400ezer forintnyi munka, természetesen ez házmérettől is függ, nekünk szerencsére két tűzfallal is rendelkezik a ház ;).

8 Szóval, ha fejlesztésre kerül a sor, érdemes lépésenként kivitelezni, úgy biztosan olcsóbb, a fűtésre gyakorolt hatása pedig azonnal megmutatkozik, bár a maximumot természetesen akkor fogja megmutatni a rendszer, amikor már minden készen van. 2.) Áram Ha a fűtés is árammal történik, akkor ott igazán hajmeresztő dolgok lehetnek a számlákon, erre most nem térek ki külön. Ha az áramot átlagfelhasználóként alkalmazzátok, akkor a következő tényezők egészen biztosan megtakarítást jelentenek: - Energiatakarékos izzók lecserélése, mindenhol. Már olyan jó minőségű, ugyanakkor olyan jó árú, energiatakarékos izzókat lehet venni, hogy kész ráfizetés, ha nem cseréljük le a régieket. Nagyon nem mindegy, hogy egy izzó 100 wattot fogyaszt, vagy 14-et - Az árammal működő bojler helyett érdemes megfontolni a kb ezer forintba kerülő gázzal működő, víztárolós bojlerre való átállást. Kb. fele akkora összeget kell gázra kifizetnünk, mint addig a villanyért éjszakai árammal számolva! -, így ez a beruházás 1-2 év alatt megtérülhet (természetesen hozzá kell számolni a munkadíjat is, esetleges engedélyeket, mert ez nem úgy működik, hogy leakasztom a régit és felakasztom az újat ) - Minden olyan eszközt, ami wattnál többet fogyaszt, ne használjunk pár percnél tovább! A hajszárító, a porszívó, bizonyos háztartási gépek igen csak meg tudják dobni a számla összegét, ha feleslegesen használjuk ezeket. Persze, most gondolhatnád, ki az a botor, aki feleslegesen szárítja a haját Nyilván csak az vegye magára, akinek inge. - Néhány éve szerencsésen elterjedt a hír, hogy a műszaki eszközök készenléti állapota is fogyasztást generál. Tehát amikor csak azok a kis LED-ek világítanak, akkor is van fogyasztás, hiába, hogy nem használjuk őket. Mindent áramtalaníts, amikor csak teheted. Ez biztonságosabb is, mint mindent bedugva hagyni. Amire nem szoktunk odafigyelni, pedig már mindenkinek van: a telefontöltőt sem érdemes folyamatosan bedugva hagyni. Ha nem használjuk, húzzuk ki, és tegyük el! - Olcsó trükk A mosógép mosási hőfokát tesztszerűen vedd vissza 60 fokról 50re, vagy 40-ről 30-ra (ha lehet vannak olyan okos mosógépek, amiken nem lehet). Meg

9 fogod látni, hogy a mosási hatékonyságot tekintve semmi különbség nincs, ugyanis a modern mosóporok de akár a mosódió is olyan hatékonyak a felületaktivitásban, vagyis a kosz oldásában, hogy nekik aztán édes mindegy, hogy 40 fok van-e, vagy 30. Neked viszont nem mindegy, hogy meddig melegíti a vizet a gép, miközben zabálja az áramot! - Nagy családoknál érdemes a mosógépből és a hűtőgépből az úgynevezett A1 energiakódú termékeket venni a B helyett, mert havi szinten 2-3 ezer forint is lehet a megtakarítás. Érdekes módon a további fokozatok az energiatakarékosságban (A+, A++, már csak ÉVI 3-4 ezer forintot jelentenek, a gép árában viszont nagy lehet a különbség! A nagy ugrás a B és az A kategória között van energiatakarékossági és spórolási szempontból.) - A számítástechnikai eszközök is fogyasztanak ám, egy nagyon alap gép körülbelül annyit, mint egy 100 wattos izzó. Ha sokat használjuk, vagy több gép is van egy családban, annak biztosan észrevehető nyomai lesznek az áramszámlán. Sokszor kérdezik a férjem ügyfelei számítástechnikai szervize van -, hogy hogyan tudnának spórolni az árammal a számítógépekkel, amire az egyetlen helyes válasz: laptop. Más módon nem lehet, és nem is érdemes trükközni, mert akkor az meg a gép teljesítményének kárára megy. A luxust meg kell fizetni, de nem kell a gatyánkat is rákölteni. Csak okosan! - A számítógépeknél a fogyasztásnak óriási hányadát a monitor emészti fel, viszont ezen lehet segíteni: a képernyő tulajdonságok beállításánál egyrészt iktasd ki a képernyővédőt, és iktasd be az üres képernyőt. Az egér mozgatásával ugyanúgy eltűnik majd, mint a képernyővédő. - Másrészt pedig ugyanitt, az Energiaellátás gombra kattintva, beállíthatod, hogy hány perc tétlenség után kapcsoljon ki a monitor, a merevlemezek, és mikor kapcsoljon át a gép készenléti üzemmódba. Nálunk az összes gép úgy van beállítva, hogy 10 perc tétlenség után lekapcsol a monitor, és 20 perc tétlenség után készenléti állapotba áll a gép. Ilyenkor nem kapcsol ki, nem vesznek el az adatok, nem lép ki a felhasználói fiókból, csak pihen. Főleg fiatalok erős gépein érdemes belőni ezt a beállítást, mert ők hajlamosak fél vállról venni ezeket a dolgokat, aztán az is előfordulhat, hogy maximális gépigényű játékok mellett egyszerűen eltelefonálják az időt, vagy épp elalszanak (saját tapasztalat ) Szóval használjon csak mindenki bátran számítógépet! 5 percekért ne állítgassuk le, mert az újraindítással megint ott leszünk, ahol a part szakad, de be lehet azokat az energiaellátási lehetőségeket úgy állítani, hogy a pénztárcánk is fellélegezzen tőle.

10 - A napenergia használata Számtalan eszközt lehet már napelemmel vásárolni, még a viccben is előszeretettel kifigurázott napelemes zseblámpának is van értelme. Az igazi napelem ugyanis úgy működik, hogy feltöltődik, tehát később nap nélkül fény nélkül is működik. Szépen, apránként be lehet szerezni egyre több olyan eszközt elhasználódott régiek helyett amik napelemmel működnek. Mi a helyzet a napkollektoros árammal? Nem vagyok szakértő, de napenergiát használó ismerősök szerint nem a napkollektor a megoldás amit már úton-útfélen be lehet szerezni, hanem még mindig a napelem. Ugyanis a napkollektor nem tárolja az energiát, ezáltal a napsütés hatására összegyűlt többletet el KELL használni, mert akár még károsodhat is a rendszer. Namost, ez elég kellemetlen és frusztráló tényező tud lenni a mindennapokban. A hosszú távú igazi megoldás a napelem, és a passzív jövedelem reményében is egyre többen próbálnak áttérni rá. Ha 45 KW feletti napelem rendszert telepítünk az áramszolgáltató átveszi tőlünk akár teljes árammennyiséget, s fizet is érte mondhatni nagykereskedelmi áron. De tudnod, kell, hogy erre nem kötelezhető az áramszolgáltató, és ha kiderül, hogy te üzleti céllal passzív jövedelemszerzés céljából ruháztál be jókora túltermelésre, akkor még a NAV is kellemetlenkedhet! Szóval ne azért ruházz be elsősorban, hogy eladd a nap által termelt energiát, hanem azért, hogy olcsón, és szolgáltatótól függetlenül legyen bőségesen áramod. Egyszerűen legyen a cél a sárga csekkektől való függés megszüntetése. Az addigi fogyasztás függvénye az, hogy mikorra térül meg a napelemes technológiára való átállás, de a legszerényebb számítások szerint is kb. 3-4 év alatt. De ne feledd, ilyen megoldás után már nem kell a ÉMÁSZnak, meg az E-ON-nak 10ezres számlákat fizetni havonta, és nem kell rettegni az éves elszámoló számláktól sem! Ha a megtérülés hosszabb is, valószínűleg ÖKO-kategóriásabb, mint az atomenergia - Biztosan a Te környezetedben is van olyasvalaki talán pont Te - aki mindenki után leoltja a villanyt, kikapcsolja a tévét, és úgy általában véve, minden kapcsolható dolgot LE vagy KI kapcsol. Tekintet nélkül arra, hogy a használója épp csak WC-re ment, vagy átlépett a másik szobába. Egy ismerősünk villanyszerelő mester, és mivel nálunk nagymamám volt az örök kapcsolgató, emlékszem, hogy a barátunk neki magyarázta hosszasan, hogy 5-10 perces nem-használat esetén például nem érdemes kikapcsolni a tévét, mert amikor újra bekapcsoljuk, plusz áramot vesz fel.

11 A világítással ugyanez VOLT a helyzet, de mára, a takarékos izzók elterjedésével ez a probléma nem áll fenn, megint csak azért, mert ha egy 100 wattos izzót kapcsolgatunk le-fel, az jelentős, de egy 14 wattos izzónál ez nem okoz többlet költséget. Ugyanakkor, az élettartamot csökkentheti a gyakori oltogatás az energiatakarékos izzók esetében. 3.) Víz A vízdíj radikális növekedése akkor kezdődött, amikor elkezdték a csatornadíjat is a víz felhasználásának függvényében számlázni. Ezt sokan nehezményezik a mai napig, és ha tehetik, kutat fúratnak. Persze, erre nincs mindenkinek lehetősége, így csak apróbb trükkökkel élhetnek: - Teli kádas fürdés helyett zuhanyozás. De azt is maximum csak 4 percig! Az élelmesek konyhai órát állítanak be a zuhanyozáshoz, és ha csörög, elzárják a csapot. Ha relaxálni van kedvünk, azt ne úgy tegyük, hogy közben szó szerint elfolyik a pénzünk - Az energiatakarékos mosógépek választása a néhány ezer forinttal olcsóbb, de nem takarékosak helyett. - WC leöblítése az ún. szürke vagyis már valamire használt, de le nem engedett vízzel. Nálunk a WC fúrt kútra van kötve, tehát független az ivóvíz hálózattól. Ismertem egy családot, ahol az volt a szentencia, hogy ha csak pisiltél, ne húzd le a WC-t. Azért mindennek van határa ;). - Ne locsoljunk, csak ha végszükség diktálja! Sajnos vidéken a locsolással elfolyatott víz után is ki kell fizetni a csatornadíjat! Persze kérdés, mi a célunk: ha mindennél előre való a zöld környezet, akkor be kell vállalni az áldozatot érte. - Vízmegtakarítással kapcsolatos további hasznos tippeket a oldalon találsz, böngészgess, iratkozz fel mindenképp, nagyon sok megtakarításra koncentráló információt találsz ott is! III. Egyéb, rendszeres költségek Biztosítási díjak A biztosítási kondíciókat rendszeresen felülvizsgálva nemcsak nagyobb értéken tudjuk az adott dolgot/tárgyat biztosítani, de a biztosítás díját is tudjuk csökkenteni.

12 Lásd évenkénti kötelezőbiztosító váltási mizéria! Érdemes akár évente a lakásbiztosítást is felülvizsgálni, az életbiztosításokkal kapcsolatban pedig folyamatosan pénzügyi tanácsadó szakértő segítségét kérni, MINDEN ÉVBEN átbeszélni a már meglévőeket is, mert van az úgy, hogy újra kötve minden jóval kedvezőbb. Persze ebből nem szabad sportot csinálni: egy ismerősünk úgy járt pár évvel ezelőtt, hogy felmondta a kötelezőbiztosítást, majd azonnal megkötött egy másikat máshol. Úgy tűnt, hogy minden rendben, de pár hét elteltével az új biztosító egy levélben közölte, hogy úgy döntöttek, hogy mégsem szerződnek vele, mint ügyféllel. Ott állt év végén biztosító nélkül, ráadásul ilyen esetben azonnal minden biztosítónál rossz ügyfélnek minősül. Először mindig a saját biztosítónknál kell megnézni, hogy milyen módon lehetne csökkenteni a díjat. Mi évente egyszer fizetünk kötelezőt ezt választottuk, természetesen nem véletlenül így a felébe kerül Ugyanez lakásbiztosításnál is. Hiába variálsz minden évben a biztosítók között, ha még mindig a legrosszabb kondíciókkal járó fizetési rendszerességet választod Tagsági díjak felesleges fizetése, jogosultságok ki nem használása. Nyilván rád nem vonatkozik, de mindenképp ide kívánkozik két olyan példa, amiken én nagyon elámultam, de tényleg létező, mai, valós sztorik. Az egyik egy ismerősöm esete, aki egy úgynevezett előfizetési rendszerbe lépett be a neten, amelynek lényege az volt, hogy megtanítanak téged arra, hogyan legyen saját előfizetési rendszered a neten Ne nevess, tényleg így volt! A probléma nem a témával volt, hanem azzal, hogy az első 1-2 hónapban tényleg szuper infókat adtak, majd a többi 10-ben mentegetőztek, hogy miért nem adnak már szuper infókat. Az előfizetés egy évre 120 ezer forint volt, de nem ez a pláne. Hanem az, hogy havonta kellett fizetni 10 ezret. Tehát az ismerősöm még akkor is buzgón fizetgetett, amikor már semmit nem kapott, csak üres magyarázkodást. Ennek lelki mechanizmusáról a Hogyan váltsuk valóra vágyainkat? című könyvben részletesen írok, több fejezeten keresztül is, ezért erre most nem vesztegetnék sok szót, a lényeg, hogy van rá pszichológiai magyarázat, de attól függetlenül ez még nem elfogadható hozzáállás. (A pszichológiai mechanizmus ismeretével rögtön ki tudod szűrni a saját életedből az ilyen butaságokat.) Kívülállóként nyilvánvalóan óriási pénzkidobásnak tűnik tovább fizetgetni olyasmiért, ami már nem is működik, de a kellős közepén ülve teljesen természetes az érintett számára, hogy a semmiért lapátolja a pénzt más bankszámlájára. Olvasd el a könyvet, gondold végig ezt a helyzetet, és jöjj rá gyorsan, hogy a te életedben is vannak ilyenek!

13 Másik példa: a MÁV-nál dolgozó ismerős egyik családtagja jogosult lenne teljesen ingyenesen utazni, még munkába is (több féle kategóriában osztanak ki ingyenes utazási igazolványokat, van, amit bármire, bármikor, bármilyen rendszerességgel fel lehet használni), de inkább megveszi a bérletet huszonezer forintért, mert nem képes elmenni új fényképet csináltatni magáról az igazolványhoz. Érzed a dologban a butaságot? Akkor jól van, megnyugodtam. Konzekvencia: ha valamit nem kapsz meg, ne fizess érte, illetve, ha valamire jogosult vagy, akkor vedd igénybe! Ne hagyj egy fillért sem heverni sehol, ha egy egyszerű adminisztrációval elintézheted, hogy rendszeresen megkapd! Előfizetések és szolgáltatások díjai Mobiltelefon: nem azt mondom, hogy ne telefonálj majd erre még visszatérünk -, hanem azt mondom, hogy nézd meg, milyen előfizetéssel vagy feltöltő kártyás megoldással jársz jobban. A fix kiadásokon is lehet faragni, akár szolgáltató váltással is. Manapság már a számot is át lehet vinni másik céghez, tehát számodra csak előnyt jelenthet, ha megfontoltan váltasz. Akár évente egyszer megnézheted, milyen kondíciók, milyen akciók vannak, és ha évente már 2-3 ezer forintot meg lehet spórolni, akkor érdemes váltani, itt ráadásul nem fordulhat elő, vagy csak nagyon nagy tévedésből, hogy szolgáltató nélkül maradsz (nem úgy, mint a biztosítós példánál). Ha ezeken túl még kevesebb hívást is kezdeményezel, kevesebb SMS-t, MMS-t is küldesz, az már csak hab a tortán. Aztán ott van a csodálatos VIBER az okostelefonokra, meg a Whatsapp nevű alkalmazás, amikkel ingyen lehet telefonálni, sms-ezni. Internet előfizetés: ennél mindig az a sarkalatos pont, hogy mekkora legyen az a sávszélesség, ami számunkra megfelelő még, de ki is használjuk maximálisan, tehát feleslegesen ne fizessünk még véletlenül sem. Azt tudni kell, hogy a sávszélességet folyamatosan növelik. Tehát ha nem is a minimum csomaggal indítasz, nem kell megvenni a legnagyobbat, mert a neten böngészgetni, levelezni, facebook-ozni akár még egy fapados alapcsomag is jó. Nem mindegy, hogy 2500 forintot fizetünk, vagy 9500-at, mert úgy érezzük, nekünk a nagy jár. Közben meg, legalább félévente megnövekszik a sávszélesség, és hirtelen ott találod magad egy óriási szupersztrádán, egy biciklivel Nem kell a nagy sávszélesség, mert ha nem torrentezel, akkor bármilyen kicsi csomag is jó. A legtöbb szolgáltatónál akár egyetlen vagy telefon indításával lehet növelni vagy csökkenteni a csomagot. Lehetséges, hogy időszakosan megnövekszik az igényünk, akkor növelhetjük, de amint visszaesik az igényünk, lépjünk vissza kisebb csomagba!

14 TV előfizetés: te még tévézel? Még emlékszem, micsoda nagy szó volt annak idején az HBO. Alig vártuk, hogy előfizethessünk, elvégre mi az a forint (szolgáltatónkként más és más árakkal) havonta, egy ilyen luxuscikkért? Aztán, mikor negyedszerre néztük meg ugyanazt a filmet egy hét leforgása alatt, akkor hirtelen mindenkinek kedve támadt kiszámolni, hogy mennyibe is kerül ez az egész egy évben? Na, úgy már sok! Sportszerető családokban fociimádó férjre gondolok itt elsősorban, de én például imádom a pókert nézni a sportcsatornákon nyilván nem lehet a legalapvetőbb kábeltévé csomagot választani, mert azokban nincs sportcsatorna. De az összes ismerős családnál ez a legmagasabb luxusfokozat, és nincs is többre szükség. Annyi jó csatorna van már az alapcsomagokban is, hogy gyakorlatilag felesleges többért fizetni. Legutóbb mi a gyerek miatt fizettünk havonta 900 forinttal többet, mert akkor 5 újabb mesecsatorna került be a palettára, de amikor megfigyeltem, hogy a gyerek kizárólag a Minimax-ot nézi, akkor még azt a 900 forintos luxust is lemondtuk. Anyám egyébként esküszik az M1-re. Bank-költség szeptemberében az augusztusi járulékok elutalása után amik között van egy 2000 és egy 1000 forintos tétel is azt vettem észre, hogy menten szívinfarktust kapok. Ugyanis a kedves bank minden utalás után 765,- forint jutalékot vont le. Magának, vagy az államnak, nem érdekel. Ez az összeg előtte való hónapban 400 forint volt. Már akkor is dohogtam, és kerestem a megoldásokat, de nem volt más alternatíva. (Vagy nem látszott.) De ez a 765,- forint már olyan kiugróan magas volt, hogy azonnal átmentünk az OTP-hez az egyik számlánkkal, a másik pedig folyamatban van (ez utóbbit ritkán használjuk). Ugyanennyibe, 765,- forintba került számunkra az is, ha valaki pénzt fizetett be a bankszámlára cégeknél ez megesik, hogy az ügyfelek így fizetnek -, így az összesítőn megjelent, hogy havi szinten 25 ezer forintnyi átutalásból, vagy befizetésből eredő összeget hagytunk a bankban. Azt gondoltam, hogy tessék, még én osztom az észt spórolásról, és ekkora béna vagyok, hogy rászaladok egy ilyen kiadásra. Mint kiderült, több vállalkozótársam is így járt, hogy hónap közben, vagy utólag vették észre a nagyon durva költségemelkedést. Azt gondolhatnánk, hogy ilyesmi nem történhet meg Európában, de lám, mégis. A bank a kérdésünkre azt mondta, hogy nyugi, csak februárig lesz ennyi a költség (Mondjam, vagy mutassam, mit gondoltam erre?)

15 Ki tudnám számolni, hogy hány milliárdot szakítanak ezzel országos szinten, de inkább nem pazarlom rájuk az energiát, meg különben is hiszek a pozitív gondolkodás erejében, úgyhogy bankváltás és kész. Magánszámláknál természetesen nincsenek ekkora eltérések, az állam egyébként is védi khm a magánszemélyeket, de a vállalkozások az a 600ezer, ami mai nap is működik az országban, és amelyek a munkavállalók 71%-át foglalkoztatják jól megszívták, ha bizonyos bankoknál volt eddig a számlájuk Mindezt azért meséltem el, hogy kitűnjön számodra, hogy néha a semmiből, nem várt időpontban következhetnek olyan változások, amiket csak utólag veszel észre. A paranoia néha kifizetődőbb, mint a békés nyugalom. Sajnos. Átalánydíj - Áldás vagy átok? Szinte már minden energiaszolgáltató bevezette az átalánydíj fizetés lehetőségét. Így nincsenek kiugró számlák mondjuk a téli hónapokban, hanem az éves fogyasztást egyenlő arányban osztják el a 12 hónapra. Évente egyszer olvassák le az órát, és az alapján éves elszámoló számlát készítenek, amely szerint vagy rá kell fizetnünk, vagy kevesebbet kell fizetnünk. Bizonyos szolgáltatók a túlfizetés esetén még vissza is küldik a pénzt. Az átalánydíj azoknak áldás, akik fegyelmezettek a pénzügyeikben is, és fogyasztóként is. Akik nemcsak egy hónapot képesek előre gondolkodni, hanem akár éveket is. A rendszeresen bediktálós módszer előnye az, hogy az éves elszámoló számla mert ilyenkor is van ám esetén nincsenek nagy meglepetések, és nyáron jóval könnyebb a számlákat fizetni, mint télen. Hátránya viszont az, hogy télen mindent visz a fűtésszámla, és persze az áramszámla is, mert rövidebbek a nappalok, több áramot használunk, és a keringető szivattyú is sokat igényel (ha van ilyenünk persze). Ha érzünk magunkban annyi fegyelmet, hogy akkor is vissza tudjuk fogni a normál szintre a fogyasztásunkat, ha annak következményeivel nem a következő hónapban kell szembesülnünk, akkor érdemes átállni az átalány díjas fizetésre, mert akkor jóval kiegyensúlyozottabb a pénzáramlásunk, és télen sem kopik fel az állunk a magas fűtésszámla miatt. Átalánydíj fizetés mellett is érdemes havonta egyszer, ugyanabban az időpontban leolvasni a saját óráinkat, és egy Excel táblában vezetni, hogy átfogó képünk legyen a mindenkori, aktuális fogyasztásunkról. Így derülhet ki például az, hogy ha elkezd rosszul mérni egy óra, és így előzhetjük meg a költségek elszabadulását is.

16 Női/férfi szépség trükkök Vigyázat, ennek már megvonás érzete lehet, ezért elég csak végső esetben folyamodni hozzá. Tételezzük fel, hogy rendszeresen jársz fodrászhoz, kozmetikushoz, műkörmöshöz, masszázsra, akárhova. A lényeg, hogy tulajdonképpen rendszeres időközönként vendég vagy valahol. Mondjuk havonta egyszer. Ez nem sok, ez egy igényes nő és férfi esetében alap. (Bár én nem járok fodrászhoz egyáltalán, de attól függetlenül költök a hajamra természetesen.) Szóval, matekozzunk egy kicsit! Havonta mész, az évente 12 alkalom. De mi van akkor, ha minden hónapban odafigyelsz arra, hogy ne havonta naponta menj, hanem konkrétan 35 naponta? 4-5 nap túlfutás nem a világ vége két alkalom közt, de éves szinten kereken egy hónapnyi idő jön ki, amit megtakaríthatsz. Ezáltal legalább egy alkalmat megspórolsz egy évben. Amatőr módszer? Az! Általános iskola negyedik osztály. Nem is tudja alkalmazni mindenki. De azok igen, akik havi szinten rendszeresen járnak olyan helyekre, ahol pénzt kell kiadni, és ahol ők választhatják meg a következő időpontot. Csak végig kell gondolni, a Te esetedben érdemes-e ezzel foglalkozni, tudsz-e ezzel csalni egy kicsit. A javítás még mindig olcsóbb A fogyasztói társadalomban a fogyasztás az üdvös, és egyenesen lenézik a társadalom azon tagját, aki meg merészeli javíttatni például az elromlott háztartási cikkeket, ahelyett, hogy újabbat venne. Az árakciók, az áruhitelek, a sok-sok éves garanciák mind amellett kardoskodnak, hogy vegyél-vegyél-vegyél! Erre még rájátszik az is, hogy legalább évente egyszer olyan technológiai megoldásokat dobnak a piacra, hogy még a kiválóan működő eszközök is elavultnak tűnnek az új fejlesztések árnyékában. Ilyen pszichikai nyomás mellett ember legyen a talpán az a fogyasztó, akinek elromlik valamije, és megfordul a fejében, hogy inkább megjavíttatná Egyrészt alig találni szakembert, másrészt javíttatni sem kimondottan olcsó. De mindenképp OLCSÓBB, mint újat venni, főleg, ha a hitel gondolatával is eljátszadoznánk a vásárlás esetén. A javításra is jár már garancia 20 ezer forint fölött mindenképp -, illetve a szakember jó híre a garancia arra, hogy jól fog dolgozni. Annak idején, mikor a minőségbiztosításban dolgoztam, emlékszem, a javítás olyannyira rizikós dolognak számított, hogy teljesen elkülönített részen, és többszörös ellenőrzés alatt kiválóan képzett szakembergárda végezhette csak. A legapróbb hiba javítását is. Így aztán én tisztában vagyok vele, hogy milyen nehéz jó szakembert találni. Ha nincs mögötte legalább egy (ön)ellenőrző fázis, akkor akár ugyanúgy maradhat a hiba, vagy még rosszabb lehet, még súlyosabb hibák keletkezhetnek. De abba a tévhitbe ne ringassa senki magát, hogy az új biztosan jó lesz! Mindenki, aki valamilyen gyárban dolgozik, tudna mesélni

17 Szóval a javítás természetesen rizikós. De kifelé lapátolni a pénzt az ablakon, manapság szerintem még rizikósabb. Kérd ajándékba! Legősibb trükk, szerintem Te is ismered, használod, alkalmazod, és adod tovább leszármazottaidnak is, de annyira kiválóan tud működni, hogy ebbe az anyagba kívánkozik, a teljesség kedvéért. Az előbb említett javításról jutott eszembe, hogy amikor egyedülálló anyuka voltam 4 évig, akkor a második évben elromlott a tévénk. Szerelőt hívtam, megjavította 2 ezer forint volt -, de újabb egy év után újra elromlott. Viszont akkor már nem volt felesleges 2 forintom sem, nem még 2 ezer Pont karácsony, téli szünet előtt történt a dolog, így elég borongós ünnepeknek néztünk elébe. Mígnem, fel nem hívott bennünket a lányom nagyapja (volt férjem apja). A lányom elmesélte neki, hogy elromlott a tévé, és nem fogja látni a karácsonyi műsorokat, de sebaj, majd sokat olvasunk. Exapósom megkérdezte: mennyibe kerül megjavíttatni? 2ezer. Csend. Eltelt pár nap, csörög a telefonom. Exapósom: Erre jártunk, gondoltuk, beugrunk, itt vagyunk a ház előtt. Egy új tévé volt az autójukban. Nem, nem voltak sem gazdagok, sem bolondok, csak megtehették akkor éppen, és megtették. Igaz, betudtuk a következő szülinapra és névnapra is, tehát az ajándékot elosztottuk a következő karácsonyig, de így is óriási meglepetés és ajándék volt. Mint megtudtam később, a lányom azt kérte a nagyapjától karácsonyra, hogy javíttassa meg a tévét. De ő inkább vett egy újat. Hogy is mondják? Kérd és megadatik. Vagy még több adatik. IV. Észrevetted a trükköt? Az egész anyagban sehol nem mondtam azt, hogy le kell mondanod bármiről is. - Nem kell visszatenned a polcra semmit, csak maximum időlegesen (lásd I/1 pont!). - Nem kell az árcímkéket böngészned, és fejszámoló művésszé avanzsálnod. - Nem kell a gagyibbat megvenned a márkás helyett. - Nem kell az árleszállítást és az akciót figyelned, sőt! - Nem kell használtat venned az új helyett. - Nem kell visszamenned a tanyára, városi élet helyett. - Nem kell lemondanod a hobbidról, a szórakozásról, sőt!

18 Egyszerűen csak arra kell odafigyelni, hogy a teljesen természetesnek gondolt és érzett költségeink sem lehetnek teljesen természetesek. Nagy cégek akár külön osztályokat is hajlandóak fenntartani a FOLYAMATOS költségcsökkentésért, illetve arra sem restek, hogy az összes dolgozójukkal megtanítsák, hogyan kell költségérzékenynek lenni. A rendszeres kiadásokon rengeteget lehet spórolni, anélkül, hogy nélkülöznünk kellene. Lehet mobilunk, számítógépünk, sportcsatornánk, autónk, biztosításunk, és még tél közepén is lehet melegünk. De ne lapátoljuk ki két kézzel a pénzt az ablakon, mert évente akár negyed millió forintot is meg lehet takarítani azzal, hogy egyáltalán odafigyelünk a pénzügyeinkre, és kitűzzük célnak magunk elé a költségérzékenységet. Ez a kulcsszó: költségérzékeny. Nem kell belegebedni a spórolásba, nem kell lemondani az alapvető szükségleteinkről, elég csak olyan gondolkodásmódot elsajátítanunk, amire eddig senki nem tanított bennünket. Eddig Melyik módszerrel kezdjem? Kérdezhetnéd, és biztosan átfutott már a fejeden, hogy melyikkel fogod. De igazából egyetlen helyes válasz van: mindegyikkel! Gondolj bele, hogy ha csak a legszembetűnőbb dolgokra figyelsz oda, akkor is ezreket meg lehet spórolni havonta, további kiadások nélkül! Viszont, ha minden fronton betámadod a költségeket, akkor simán meglehet az a havi 20ezer forint, de még több is! Ez minden esetben speciális, nagyobb háztartásoknál nagyobb összegeket lehet megtakarítani, kisebbeknél kevesebbet, de azt gondolom, hogy már 500 forint is ajándék. Elvégre ki az, aki 500 forintokat adogatna Neked csak úgy, havonta? Senki! Amikor ezt az anyagot megszellőztettem, sokan egyből arra gondoltak: vajon hogyan fogok megspórolni 20ezret a minimálbéremből? Már a megközelítés is rossz! Nem a béredből-nyugdíjadból fogod megspórolni, nem a pénzedből fogod megspórolni, hanem a KIADÁSAIDBÓL!

19 Igazság szerint nem szabad egyesével próbálgatni a költségeken csökkenteni, mondjuk egyszerűségi, vagy kedvtelési sorrendben, mert akkor csak azt fogod elérni, hogy foglalkozol valamivel, aminek látszólag semmi eredménye nincs. Ki az, aki hanyatt-homlok szolgáltatót vált pusztán azonnali 500 forint megtakarításért? Hiszen ennek van egy elég kellemetlen procedúrája ami egyébként a második szolgáltató váltásnál már rutin! De 5 szolgáltatót váltani havi 500 forintokért az már 2500 forint, és az már tetemes összeg egy évre levetítve, és ez csak egy szerény számítás volt. A titok az, hogy a költségcsökkentési folyamattal sosem lehet leállni. Tehát ha elérsz bizonyos áldásos változásokat, akkor az nem azt jelenti, hogy mostantól Kánaán van, és nincs több teendő. Időről-időre vissza kell térni, és folyamatosan a költségirtáson dolgozni, mert csakis ez a módszer tudja megakadályozni a költségek elszállását, a figyelem lanyhulását. Viszont, ha nem figyelsz oda, akkor a sárga csekkek és díjbekérők fogják uralni az életedet. Továbbra is. Az meg, hogy mihez kezdhetsz a megspórolt pénzzel, már egy másik történet. Szeretettel: Vidi Rita Itt még nincs vége, ne fuss el véle! További hasznos tippeket és módszereket küldünk feliratkozóinknak! Ha egy ismerőstől kaptad a tanulmányt, mindenképp iratkozz fel a többi tanácsra is, itt, hogy még többet spórolhass, és még többet kereshess:

Pénzügyi kéziköny. Útmutató mindennapi pénzügyeidhez

Pénzügyi kéziköny. Útmutató mindennapi pénzügyeidhez Pénzügyi kéziköny Útmutató mindennapi pénzügyeidhez Előszó Bizonyára ismered a három kismalac meséjét: az első szalmából építette a házát, a második deszkából, a harmadik pedig téglából. Amikor jött a

Részletesebben

Nagyfogyasztók. energiatanúsítvány. Megmutatjuk, milyen eszközökön érdemes a spórolást kezdeni

Nagyfogyasztók. energiatanúsítvány. Megmutatjuk, milyen eszközökön érdemes a spórolást kezdeni Az energiatakarékossági magazinja 2013. tavasz M A G A Z I N Nagyfogyasztók Megmutatjuk, milyen eszközökön érdemes a spórolást kezdeni energiatanúsítvány Nem csak kötelező, hasznos is. Segítünk értelmezni

Részletesebben

Gazdálkodj okosan! tájékoztató füzet 2013

Gazdálkodj okosan! tájékoztató füzet 2013 Gazdálkodj okosan! tájékoztató füzet 2013 Kedves Olvasók! Párkapcsolatban éltek vagy most házasodtatok? Nincs saját otthonotok, de szeretnétek? Kevés pénzből hogyan gazdálkodjatok okosan? Nem ismeritek

Részletesebben

Ez a könyv rövidített elektronikus változata. Ez csak a teljes tartalom valamivel kevesebb, mint felét tartalmazza!

Ez a könyv rövidített elektronikus változata. Ez csak a teljes tartalom valamivel kevesebb, mint felét tartalmazza! Ez a könyv rövidített elektronikus változata. Ez csak a teljes tartalom valamivel kevesebb, mint felét tartalmazza! A teljes könyv beszerezhető dr. Tóth András internetes könyvesboltjában: http://tothandras.shoprenter.hu/

Részletesebben

CÉL: A háztartások napi/heti/havi bevásárlásra fordított kiadásainak 10 %-kal történő csökkentése drasztikus lemondások nélkül.

CÉL: A háztartások napi/heti/havi bevásárlásra fordított kiadásainak 10 %-kal történő csökkentése drasztikus lemondások nélkül. Nagy örömmel üdvözöllek abból az alkalomból, hogy csatlakoztál a tudatos bevásárlók közé. A Konyhapénz-virtuóz Képzőben igyekszem minden olyan trükköt, praktikát leírni, amit én magam megtapasztaltam,

Részletesebben

A gyors és erős számítógépek 7 titka. Ebből kettő garantáltan meglepetést fog okozni még a tapasztaltaknak is!

A gyors és erős számítógépek 7 titka. Ebből kettő garantáltan meglepetést fog okozni még a tapasztaltaknak is! -1- A gyors és erős számítógépek 7 titka Ebből kettő garantáltan meglepetést fog okozni még a tapasztaltaknak is! Ingyenes tanulmány azoknak, akiknek VAN, VOLT, vagy LESZ számítógépük, és végre szeretnék

Részletesebben

A változás szabadsága I.

A változás szabadsága I. Hollenda Zsolt A változás szabadsága I. www.tokeleteselet.hu Tartalomjegyzék Előszó... 4 Ki vagyok én, és miért osztom az észt?... 5 Hogyan használd?... 6 Miért vagyunk itt?... 8 Megéri változtatni?...

Részletesebben

Mielőtt ténylegesen is belemennénk a részletekbe, itt kell leszögeznem, hogy semmiért, amit írok, nem vállalom a felelősséget!

Mielőtt ténylegesen is belemennénk a részletekbe, itt kell leszögeznem, hogy semmiért, amit írok, nem vállalom a felelősséget! M A G Y A R C É G E K A L A P Í T Á S A FIGYELEM!!! Mielőtt ténylegesen is belemennénk a részletekbe, itt kell leszögeznem, hogy semmiért, amit írok, nem vállalom a felelősséget! Nem vagyok adótanácsadó,

Részletesebben

Teremtsd meg az első milliódat!

Teremtsd meg az első milliódat! Korosztály: 6-18 év Teremtsd meg az első milliódat! M u n k a f ü z e t g y e r e k p é n z ü g y e k I I. Pénzügyi sikeralapozó útmutató és munkafüzet 6-18 éves gyerekeknek. www.elsomillio.hu Tel: + 36

Részletesebben

Kulcsár Tibor A világon élni csak hősként érdemes!

Kulcsár Tibor A világon élni csak hősként érdemes! 1 Kulcsár Tibor A világon élni csak hősként érdemes! 2014 Borítóterv: Pawlik Tamás 2 Tartalom Bevezető... 6 A siker titka... 7 Álom... 7 Vágy... 10 Hit... 12 Célok... 14 A küldetésről... 16 Gyorsítók...

Részletesebben

Elgondolkodtató MINT BÉKA A FORRÓ VIZBEN.

Elgondolkodtató MINT BÉKA A FORRÓ VIZBEN. Megszületünk és meghalunk. Közben lassan leperegnek életünk homokszemei, a másodpercek, a percek, az órák, a hetek, a hónapok, az ÉVEK. Lassan, biztosan, és MEGÁLLÍTHATATLANUL. Mindenki természetesnek

Részletesebben

CSALÁD-HÁZTARTÁS JAM-Gazdasági és vállalkozási ismeretek Munkatankönyv 6-8. évfolyam részére 3. átdolgozott kiadás

CSALÁD-HÁZTARTÁS JAM-Gazdasági és vállalkozási ismeretek Munkatankönyv 6-8. évfolyam részére 3. átdolgozott kiadás CSALÁD-HÁZTARTÁS JAM-Gazdasági és vállalkozási ismeretek Munkatankönyv 6-8. évfolyam részére 3. átdolgozott kiadás Tartalomjegyzék Családi munkamegosztás - gazdálkodás 1. A személyes költségvetés megtervezése

Részletesebben

A 10 legnagyobb hiba, amit a Forex kereskedők elkövetnek

A 10 legnagyobb hiba, amit a Forex kereskedők elkövetnek A 10 legnagyobb hiba, amit a Forex kereskedők elkövetnek GOLD FOREX TRADING 1 A 10 legnagyobb hiba, amit a Forex kereskedők elkövetnek Kész vagy. Megcsináltad a házi feladatot. Elolvastál minden hasznos

Részletesebben

Pénzügyek egyszerűen, mindenkinek Ferenczi Gábor

Pénzügyek egyszerűen, mindenkinek Ferenczi Gábor Pénzügyek egyszerűen, mindenkinek Ferenczi Gábor Tartalomjegyzék: A közgazdasági, pénzügyi törvényekről... 3 Megtakarítás, befektetés, biztosítás, hitel... 3 Megtakarítások3 Befektetések... 4 Biztosítás...

Részletesebben

Miért hal ki naponta több* állatfaj? Miért fenyeget bennünket

Miért hal ki naponta több* állatfaj? Miért fenyeget bennünket . FEJEZET Zelenák Adrián és Krassován Krisztina A környezettudatos ember Bevezetô, avagy miért kell odafigyelnünk környezetünkre? Miért hal ki naponta több* állatfaj? Miért fenyeget bennünket globális

Részletesebben

Utam a perfekt angolhoz. Ha nekem sikerült, neked miért ne sikerülne?

Utam a perfekt angolhoz. Ha nekem sikerült, neked miért ne sikerülne? Utam a perfekt angolhoz Ha nekem sikerült, neked miért ne sikerülne? Előszó Okos ember más kárán tanul, a buta a sajátján, a hülye semmiből. E népi bölcsesség alapján nagyon kevés okos ember van a földön.

Részletesebben

MC blog nyílt nap - kérdések & válaszok -

MC blog nyílt nap - kérdések & válaszok - Marketing Commando blog - különkiadás MC blog nyílt nap - kérdések & válaszok - Háttér: 2007 novemberében meghirdettem egy "nyílt hetet" a Marketing Commando blog-on, ahol bárki beküldhetett olyan kérdést,

Részletesebben

T A R T A L O M J E G Y Z É K

T A R T A L O M J E G Y Z É K T A R T A L O M J E G Y Z É K 1 Bevezetés... 2 1.1 Miért fontos az információbiztonsággal foglalkozni?... 2 1.2 Mit jelent az információbiztonság?... 2 2 Információbiztonság és a titkárnői feladatok...

Részletesebben

Ha másképp cselekszel, mint amiket tanácsolok, akkor töredék eredményeket fogsz elérni, mint amikre érdemes lennél!

Ha másképp cselekszel, mint amiket tanácsolok, akkor töredék eredményeket fogsz elérni, mint amikre érdemes lennél! A 28 legdurvább hiba, amit a honlap-tulajdonosok elkövetnek, és 88 tuti tipp, amivel elkerülheted ezeket! Az alábbi hibák és tuti tippek a mai 2015-ös trendeknek megfelelő információkat tartalmazzák, tehát

Részletesebben

Fenntartható energia a hétköznapokban

Fenntartható energia a hétköznapokban Fenntartható energia a hétköznapokban szerkeztette: Bódi Balázs Európai Szociális Alap FeNNTArThATó energia A hétköznapokban 1 info@outdoormission.hu Tudomány mindenkinek a megújuló energiákkal és a fenntarthatósággal

Részletesebben

www.hozam.info Pénzügyi Tervezés

www.hozam.info Pénzügyi Tervezés 1 Miért is született ez a füzet A gazdasági válság és a nyugdíjrendszer átalakítása egyaránt ráirányították figyelmünket pénzügyeinkre, a hosszú távú tervezés és az öngondoskodás fontosságára. Azonban

Részletesebben

Awake Fogyasztói kézikönyv

Awake Fogyasztói kézikönyv European Commission Awake Fogyasztói kézikönyv European Union, 2011 Reproduction is authorised provided the source is acknowledged Erőforrás-hatékonyság. Döntéseid nagy hatással vannak a Földre. Csatlakozz

Részletesebben

Miért fontos a honlapod látogatottsága és hogyan mérd? Mi is pontosan a látogatottság? Mik a jó számok?

Miért fontos a honlapod látogatottsága és hogyan mérd? Mi is pontosan a látogatottság? Mik a jó számok? Hello Csaba! Miért fontos a honlapod látogatottsága és hogyan mérd? Elérkeztünk az ingyenes honlap látogatottság növelő tanfolyam első leckéjéhez. Ezt rögtön egy talán érdekesnek tűnő kérdéssel kezdeném:

Részletesebben

TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE JEGYZŐKÖNYV. KÉSZÜLT: a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2011. január 21-i soros üléséről.

TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE JEGYZŐKÖNYV. KÉSZÜLT: a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2011. január 21-i soros üléséről. TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE Szám: 2/2011. JEGYZŐKÖNYV KÉSZÜLT: a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2011. január 21-i soros üléséről. AZ ÜLÉS HELYE: Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény

Részletesebben

Hogyan válhatok befektetővé?

Hogyan válhatok befektetővé? Hogyan válhatok befektetővé? 1 dr. Tatár Attila Hogyan válhatok befektetővé? Rövidített kiadás Írta: dr.tatár Attila Frissítve: 2014.október Hogyan válhatok befektetővé? 2 dr. Tatár Attila Tartalomjegyzék

Részletesebben

Pár gondolat arról, Miért Beteg a Taxi?

Pár gondolat arról, Miért Beteg a Taxi? 1 Pár gondolat arról, Miért Beteg a Taxi? 1. Történeti visszatekintés 2. Az irodák tévúti kalauza 3. A pokol elszabadulása és története 4. Milyen technikákkal kápráztatnak el? 5. Kié a fuvar? 6. Az irodák

Részletesebben

"Rendbehozzuk az 500 Ft-os frizuráját!"

Rendbehozzuk az 500 Ft-os frizuráját! "Egy jómódú nyugat-magyarországi városban, amit gyakran látogatnak a turisták, egy ügyfelem, Forgács Kata már évek óta működtetett egy elegáns és népszerű fodrászatot. Exkluzív hely volt, ahol a legolcsóbb

Részletesebben

Somogyiné Kiss Andrea. Családi pénzügyek

Somogyiné Kiss Andrea. Családi pénzügyek Somogyiné Kiss Andrea Családi pénzügyek Lektorok: Bihari Sándorné Dragon Kft. A megvalósításhoz pénzügyi támogatást a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete nyújtott a hatályos jogszabályok szerint kiírt

Részletesebben

Fotó: photostock / FreeDigitalPhotos.net. http://www.freedigitalphotos.net/images/view_photog.php?photogid=2125. Játéktár

Fotó: photostock / FreeDigitalPhotos.net. http://www.freedigitalphotos.net/images/view_photog.php?photogid=2125. Játéktár Fotó: photostock / FreeDigitalPhotos.net http://www.freedigitalphotos.net/images/view_photog.php?photogid=2125 Játéktár Eznemjatek.com Kisokos ebook- sorozat Ez a kis e- book kizárólag azoknak készült,

Részletesebben