Általános irányelvek és a kerékpárlabda szabályai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Általános irányelvek és a kerékpárlabda szabályai"

Átírás

1 Általános irányelvek és a kerékpárlabda szabályai Első fejezet Technikai feltételek Első rész: A játék jellege A kerékpárlabdát tornatermekben vagy sportcsarnokokban játsszák. Az alábbi felszínek felelnek meg a játékhoz: fa-, parketta-, forgácslap- triplex és műanyagpadlók. A játékot két-két főből álló csapat játssza. Második rész: A játékvezetők A kerékpárlabda-versenyek lebonyolításához szükséges egy versenybíróság, mely legalább egy főbíróból, egy időmérőből és egy titkárból / jegyzőkönyvvezetőből áll. Több bíró és vonalbíró is lehet. A vonalbíróknak rendelkezniük kell bírói engedéllyel Ha a verseny előtt nem neveztek ki főbírót, a bírók közül ki kell nevezni egyet. A főbíró felelős a játékok vagy versenyek szabályszerű levezetéséért A vonalbíróknak figyelemmel kell kísérniük az egész meccset. A meghosszabbított gólvonalnál ülnek. Megfigyeléseket tesznek, melyeket a bírónak kézfeltartással jeleznek. A vonalbíró szöglet esetén mindig mutatja az irányt. A bíró konzultálhat a vonalbíróval Az időmérő feladata a játékidő mérése, ő felel mindkét félidőért és mindkét félidő végét egy tisztán hallható sípszóval jelzi. A bíró utasítására meg kell állítania az időt. Az időmérő által mért idő a meghatározó. A két félidő között figyelnie kell az időt és figyelmeztetni a bírót 1 45 után A jegyzőkönyvvezető jegyzi fel az elért gólokat és vezeti a jegyzőkönyvet. A jegyzőkönyvvezető vagy egy bemondó közli az eredményeket és további releváns információkat.

2 Harmadik rész: A játéktér méret A játéktér mérete nemzetközi versenyeken 14 x 11 méter Országos versenyeken elfogadható a 11 x 9 méteres pályaméret A játéktéren kívül a kapu mindkét oldalán legyen egy legalább 60 cm-es szabad terület. Ez a terület a gólvonalon kívül és a határolók között mérendő A játéktér minden szélén legyen egy legalább 60 cm-es szabad terület. Ez a terület a határolókon kívül és a nézők vagy fal között mérendő. Negyedik rész: A játéktér határa Az egész játékteret fa vagy műanyag palánkkal kell körbevonni A palánknak az alábbi méretekkel kell rendelkeznie: Magasság: 0.30 m Külső szél felé való szöge: Felső részének lekerekítettnek és sorjától, forgácstól mentesnek kell lennie A palánkot nem szabad a talajhoz rögzíteni A palánk ellátható reklámmal.

3 Ötödik rész: A játéktér jelzései A játékteret a szabályok szerint jól kivehető vonalakkal és pontokkal kell jelölni a mellékelt ábra szerint A vonalak szélessége 3 és 5 cm között legyen. A pontok átmérője 10 és 15 cm között legyen Minden más terület külső területnek minősül.

4 1.019 A 8 és 0,5 m-es körök csak művészkerékpár versenyek megrendezésekor szükségesek. A satírozott területen megengedett a reklám, amennyiben nem gyakorol hatást a játéktér fennmaradó területének egyenletes állapotára. Hatodik rész: Kapuk A kapuk méreteit és felépítését az alábbi ábra szemlélteti A kapukat hálóval kell ellátni (nem dróttal). A háló szembőségének akkorának kell lennie, hogy ne mehessen át rajta és megállítsa a labdát A kapukat nem szabad a talajhoz rögzíteni.

5 Hetedik rész: Labda A kerékpárlabda felszíne szövetből, textilből kell, hogy legyen, és cm-es átmérővel kell rendelkeznie. Gömbölyűnek kell lennie. Súlyának 500 és 600 g között kell lennie. A bíró feladata hogy eldöntse, megfelelő-e a labda állapota. Nyolcadik rész: Ruházat A megfelelő ruházat egy pólóingből, gallérős ingből vagy hosszú ujjú ingből, nadrágszártoldattal felszerelt rövidnadrágból áll. A felső ruházatott nem szabad a nadrág fölött szabadon hordani, be kell tűrni (a balesetek elkerülése végett). Az egyberészes ruha megengedett A boka védelme érdekében magas szárú sportcipőt, vagy bokavédőt kell hordani Térdzoknit vagy térdig érő harisnyát kell hordani. Sípcsontvédő használata ajánlott Kesztyű, csuklószorító, valamint sisak viselése megengedett Tilos bármilyen olyan tárgy viselése (pl.: ékszer, óra, piercing) melyek balesetveszélyesek lehetnek. A piercingeket le kell venni Abban az esetben, ha mindkét csapat azonos színű ruházatot visel, mezcsere szükséges. Amennyiben erre egyik csapat sem jelentkezik önként, a bírónak pénzfeldobással kell eldöntenie, melyik csapat cserél viseletet. Ha az érintett csapat ezt megtagadja, 0:5 gólarányra veszíti az adott mérkőzést Megengedett a reklám feltűntetése a ruházaton, amennyiben megfelel az UCI szabályzatoknak.

6 Kilencedik rész: Kerékpárok A kerékpárokat az alábbi irányelvek / irányvonalak és méretek alapján kell megépíten: A= mm B= mm C= mm D= mm E= mm F= mm G= mm H= mm J= mm K= mm Kisebb kerékpárok építéséhez ezen paramétereket lehet használni a kerekek méretéhez viszonyítva. A váz lehet kerek, ovális és a hajlított megengedett. Legnagyobb átmérője nem haladhatja meg az 50 mm-t. A vázszerelvények nem rendelkezhetnek olyan megerősítésekkel, melyek nagyobbak a labda átmérőjénél. Az újabb, ezen normáktól eltérően épített kerékpárok csak az UCI jóváhagyásával használhatók.

7 1.032 Középcsapágy: az első fogaskerék legalacsonyabb pontja és a talaj közötti távolságnak legalább 220 (+/- 2) mm-nek kell lennie Tengelyek: Az agy hossza a középtengely közepétől a pedáltengely közepéig 135 és 170 mm között kell hogy legyen Kormány: A kormány szélessége nem haladhatja meg a 380 mm-t. A kormány mindkét végén a csövet le kell kerekíteni és ily módon kell gyártani a sérülések elkerülése érdekében Nyereg: A nyerget bőrből vagy műanyagból kell készíteni. Hossza nem haladhatja meg a 300 mm-t, szélessége pedig a 200 mm-t. A nyerget az ülőcső felé kell helyezni, mint a váz felső csövének egyenes meghosszabbítása. Nyereg nélkül tilos játszani Pedálok: a pedálokat gumival vagy műanyaggal kell beborítani, melyek eltakarják a fémfelületeket Kerekek: Az első és hátsó kerék átmérőjének azonosnak kell lennie, semmiféleképpen nem lehet nagyobb 26 hüvelyknél és kisebb 20 hüvelyknél. Csak küllős kerekek engedélyezettek, telekerekek nem Áttétel: A tengelyek teljes körbefordulásához 2.0 m-től 3.20 m-ig kelljen a kerékpárokat előremozgatni Általános információk: Veszélyes tartozékok és egyéb segédletek, mint pl.: kiegészítő vázelemek, lábtartók, záró berendezések, fékek stb. nem megengedettek. Az első- és hátsótengelyt, valamint a láncfeszítőt anyával kell felszerelni. Tízedik rész: Defektek / Kerékpárcsere Hibás, más játékosokat veszélyeztethető kerékpárral nem szabad továbbjátszani. Ha a bíró megállapítása szerint a kerékpárt ki kell cserélni, mert más játékosok számára sérülést okozhat, elrendelheti a kerékpár cseréjét. Az időt a csere idejéig megállítják. Az érintett játékosnak a kerékpárcsere után rögtön folytatnia kell a játékot. Nem szabad várni, míg megjavítják a sérült kerékpárt A kerékpár cseréjét a pályán kívül kell végrehajtani a játékos térfelének gólvonala mögött és nem szabad hátráltatnia ellenfelét. Amennyiben a játékos mégis így járna el, figyelmeztetést, de akár sárga lapot is kaphat. Edző vagy szerelő nem léphet a játéktérre. Amennyiben ez mégis megtörténne, a csapatot egy négyméteres rúgással büntetik.

8 Tízen egyedik rész: A mérkőzések megtervezése A verseny előtt minden résztvevő csapatot tájékoztatni kell a verseny lebonyolításáról, vagyis a csoportfelosztásról és időbeosztásról. Tízen kettedik: Korosztályok / Játékidő / Utójátékidő A kerékpárlabdát az alábbi korosztályok szerint játsszák: Diákosztály 14 éves korig = U 15 Ifjúsági osztály 16 éves korig = U 17 Junior osztály 18 éves korig = U 19 Ifjúági elitosztály 22 éves korig = U 23 Elitosztály 19 éves kortól = 19- Az korosztály a születési évtől függ, vagyis abban az évben, amikor pl. egy játékos 18 éves lesz, egész évben játszhat az U 19-es juniorosztályban. Az osztályok, ha szükséges, a nemzeti szövetségek jóváhagyásával továbboszthatók, hogy szigorítsák a versenyzők számát, vagy, hogy összevonják őket, ha túl kevesen vannak A játékidő a különböző korosztályoktól függ: Elit és ifjúsági elit Junior Minden más 2 x 7 perc 2 x 6 perc 2 x 5 perc A játékidő bizonyos versenyeknél és selejtezőknél lecsökkenthető 2 x 5 percre. A játékidő két félidőre oszlik a két félidő közötti 2 perces szünet nélkül A döntő mérkőzések játékideje csak egy félidő (térfélcsere nélkül), 1 x 7, 1 x 6, 1 x 5 percesek, akár a normál játékidő Térfélcsere során a felhasznált idő nem lehet több 2 percnél. A csapatot (vagyis mindkét játékost) a szabály megszegése esetében két szóbeli figyelmeztetés után hivatalos figyelmeztetéssel büntetik. Ha a csapat nem veszi figyelembe a figyelmeztetést, második figyelmeztetésben részesül s következésképpen a játékot meg kell szakítani. A szándékos időhúzás, szünetek vagy megszakítások a játékban, melyek egy játékosnak vagy csapatnak tulajdoníthatók, a bíró általi játék megállításához vezethetnek. Ilyen esetekben a bíró az időmérővel egyeztetve bejelenti a kiegészítő időt (mely legalább 20 másodperc). A fennmaradó időt érthetően közölni kell. Ahol elektromos kijelzővel mutatják az időt, ott nem szükséges szóbeli bejelentés. A bíró sípszóval indítja újra a játékot. Kieső labda esetén is sípszóval kell jelezni, hogy az időmérő pontos információkat kapjon.

9 1.048 Ha az első félidőt túl korán vagy túl későn fújják le, a második félidőt ahhoz igazítva kell megrövidíteni vagy meghosszabbítani. Abban az esetben, ha a játékidőt illetően véleménykülönbség adódik, mindig az időmérő által mért idő a meghatározó. Félidőkor és a mérkőzés végén is mindig az időmérő jelzésének kezdete határozza meg a játék végét. A játék véletlen meghosszabbítása során szerzett gólokat nem szabad érvényteleníteni. Ha a játék végét túl korán jelzik, a mérkőzés hátralévő részét a fennmaradó idő bejelentése után le kell játszani. Ha az időt illetően nézeteltérés adódik, a bíró dönt az időmérővel egyeztetve A játéktér jelzései, vonalai semlegesek. Második fejezet - Játékszabályok Első rész: Általános szabályok A játékosok a labdát kezük vagy lábuk használata nélkül, kerékpárjukkal való megrúgásával juttathatják el az ellenfél kapujába. Mindkét kéznek a kormányon és mindkét lábnak a pedálon kell lennie; máskülönben érvénytelen a gól. Ilyen esetekben az akciók nem vezethetnek szabadrúgáshoz vagy szöglethez. Kerékpárról vagy játékosról visszapattanó labda érvényes rúgásnak tekintendő. A fejelések engedélyezettek Az ellenfél akadályozása (szándékos belehajtás a kerékpárjába, lökés vagy kapaszkodás), kapufára való rátámaszkodás, egy játékosra kézzel vagy testtel való rátámaszkodás, hangos kiabálás (csapaton belül, az edzővel, az ellenféllel vagy akárki mással) szabálysértésnek tekintendő és így büntetendő. Amint megadják a játék újrakezdését jelző sípszót, a kapus nem támaszkodhat a kapufára Csak a labdát lehet támadni, semmi esetben sem az ellenfelet vagy annak kerékpárját. Azt a játékost, akinél a labda van, csak arról az oldalról lehet támadni, melyen a labda van A labdát nem szabad a játéktéren vagy a palánknál hátráltatni / blokkolni vagy előre hátra adogatni / játszani, hacsak nem akadályoz az ellenfél. Ha egy játékost nem akadályoz egy ellenfél s nem képes folytatni a játékot a bíró figyelmeztetése után, szabálysértésnek kell tekinteni Ha a labda elakad egy játékos kerékpárjába vagy egy játékosba, a játékos köteles elengedni a labdát. Ha szükséges, a játékos kezével is kiszabadíthatja a labdát. A labda kiszabadításából nem származhat előny, pl.: (kézzel való) passz. Ha egy játékos előnyt szerez a labda kiszabadításával, szabálysértésnek kell tekinteni.

10 2.007 Tilos leugrani a kerékpárról egy el nem érhető labda megszerzésének érdekében. Ha ez ismételten megtörténik, hivatalos figyelmeztetéssel büntetendő Edzői terület A csapatból csak két illetékes tag foglalhat helyet a kapu mellett balra a határolók mögött a jelzővonal és az oldalsó határ között. Ha belépnek a pályára, az azonnal büntetőrúgást von maga után (4 méteres). Ha ismétlik e szabálysértést, a csapatot (vagyis mindkét játékost) hivatalos figyelmeztetésben részesítik Időhúzás Ha a bíró meg van győződve arról, hogy az egyik csapat tartogatja a labdát, s ezzel időt próbál nyerni, kézjelzéssel figyelmeztetnie kell a csapatot. (4-es ábra) A csapatnak 20 másodperce van megkísérelni egy támadást. Amennyiben a csapat figyelmen kívül hagyja a figyelmeztetést és nem fejezi be a támadást, a bírónak le kell állítania a játékot. Ez az időhúzás a pálya / játéktér közepén végrehajtandó szabadrúgással büntetendő az ellenfél javára. Második rész: Kezdés A mérkőzés előtt a bíró a két csapat jelenlétében pénzfeldobással dönti el, hogy melyik csapat adogathat elsőként / melyik csapat kezdheti a játékot. Az első félidőt a nyertes csapat indítja. Az első félidőben a nyertes csapaté az adogatási jog. A második félidőt a másik csapat indítja. A második félidőben a másik csapaté az adogatási jog. Gólszerzést követően az a csapat adogathat elsőként, melynek gólt rúgtak. Harmadik rész: A mérkőzés kezdete A labdát a játéktér / pálya közepére kell helyezni minden mérkőzés kezdetekor, térfélcsere és minden gól után Az első és második félidő kezdetekor, és minden gól után a játékosok ott állhatnak, ahol akarnak a játéktéren, de nem lehetnek a középső körön és az ellenfél büntető területén belül. A kezdő sípszó után a támadó csapat a középső körhöz tekerhet és elkezdhetik a labda adogatását. Az első játékos egynél többször is hozzáérhet a labdához. A védekező csapat akkor mehet a középső körbe, amint valamelyik adogató megérintette a labdát Ha a védekező csapat valamelyik tagja azelőtt lépne be a központi körbe, mielőtt az adogató csapat megérintette volna a labdát, a védekezőt szabadrúgással büntetik arról a pontról, ahol belépett a központi körbe.a bíró opcionálisan előnyt adhat az adogató csapatnak, ha az adogatást / támadást késedelem nélkül lehet folytatni.

11 Negyedik rész: Megszakítás / Sípszó / Bírói labda Minden félidő kezdetét, valamint minden más megszakítást sípszóval jelzi a bíró. Minden gólszerzés után a bírónak hosszú sípszót kell adnia. A félidőt és a mérkőzés végét az időmérő jelzi. A bírónak is két hosszú sípszót kell adnia az első félidő és a mérkőzés végén, hogy megerősítse az időmérőt, de az időmérő jelzése a meghatározó A bírónak meg kell szakítania a játékot: Bármilyen szabálysértés esetén. Ha a labda elhagyja a pályát. Gólszerzés esetén. Ha a labda megérinti a mennyezetet. A bírónak meg kell szakítania a játékot és meg kell állítani az időt, mely kézfeltartással (6-os kép) és három rövid sípszóval történik: Ha egy játékost, versenybírót vagy más személyt szóban értesíteni kell. Ha a mérkőzés állása vagy ideje nem világos. Ha megsérül egy játékos, vagy előfordulhat egy sérülés. Hivatalos figyelmeztetésekkor. Diszkvalifikáció esetén. Ha a játékteret nem állították fel rendesen, vagy nem a szabályoknak megfelelően Az időt nem szabad megállítani meghibásodott kerékpár vagy helytelen ruházat esetén. Kivételt kell tenni, ha bármilyen elszóródott tárgy kerül a pályára / játéktérre, vagy ha illetlenné válik a ruházat Ha a mérkőzést úgy szakítják meg bármilyen ok miatt, hogy a labdát nem gurítják ki a játéktérből, vagy ha nem észlelnek semmilyen szabálysértést, a mérkőzést bírói labdával kell folytatni. Bírói labdát kell adni, ha a labda megérinti a mennyezetet vagy bármilyen más idegen tárgyat. A bírói labdát minden esetben a játéktér középpontján adják. A játékosok a központi körön kívül kell hogy várjanak, s csak a bíró sípszója után léphetnek be a központi körbe és érinthetik meg a labdát. A labdát egy játékos többször is megérintheti. Ötödik rész: Előnyszabály Mivel egy olyan játékos, aki szabálysértést követ el, soha nem juthat előnyhöz ebből a helyzetből, a bírónak nem kell megszakítania a mérkőzést, ha az ellenfél a megtörtént szabálysértés ellenére előnyös pozícióban marad, vagy abba kerül. Ha egy csapatot előnyben részesítenek, a bírónak ezt kézfeltartással kell jeleznie (lásd 2-es kép, előny). Ha egy csapatot előnyben részesítenek, azt nem lehet visszavonni.

12 Hatodik rész: A gólvonal mögé kerékpározás / Játékban való részvétel engedélyezése Ha mérkőzésen (kivéve megszakításokkor vagy félidőkor) egy játékos elesik, megérinti a talajt, másik játékosra, a falnak, a játéktér határolójára, a labdára vagy a kapufára támaszkodik, az a játékos nem jogosult továbbjátszani Hogy visszanyerje játékjogosultságát, az érintett játékosnak azonnal (az adott területen lévő) gólvonal mögé kell tekernie és újra belépnie a játékterületre ugyanazon az oldalon. A gólvonalat úgy kell átlépnie, hogy az egyik kereke a büntető területen kívül legyen Ha egy játékban nem jogosult játékos megzavarja a mérkőzést azáltal, hogy túl sokáig fekszik vagy álldogál, vagy ellenfelét takarja vagy megérinti a labdát azzal a szándékkal, hogy ellenfelét hátráltassa, a játékost szabadrúgással kell büntetni Ha egy játékos a saját büntető területén megérinti a talajt vagy a kapufának támaszkodik, rögtön el kell hagynia büntető területét és át kell haladnia a gólvonalon, hogy a játékhoz való jogosultságát megszerezze. Az érintett játékosnak úgy kell áthaladnia a gólvonalon, hogy mindkét kerék elhagyja a büntető területet, és legalább egy kerék a gólvonal mögött van a büntető területen kívül Ha egy jogosulatlan védő a büntető területen marad, (4 méteres) szabadrúgást kell adni, ha megérinti a labdát vagy akadályozza az ellenfelet A játéktéren a gólvonal mögé hajtást büntető rúgással kell büntetni. Hetedik rész: Gólszerzés Egy gól akkor érvényes, ha a labda áthalad a kapufák közötti gólvonalon. Ha a labda a földön gurul, a labda középpontjának át kell haladnia a gólvonal hátsó felén. Ugyanez az elv érvényes, ha a labda levegőből érkezik. A gól akkor is érvényes, ha a játékos rúgás után leesik kerékpárjáról Ha játék során a kaput elmozdították szabályos helyzetéből és gólszerzés történik, a kapufák lesznek a meghatározók a talajon lévő jelölésekkel szemben. Ha a labda áthalad a kapufák között az elképzelt gólvonalon, a gól érvényes Saját kapuba rúgott vagy letérő labda a másik csapat számára jelent pontot.

13 2.028 Ha a gólszerzést a szabályok akármilyen megsértése megakadályozza az ellenfél vagy akármilyen egyéb más tényezők, a gólt nem szabad érvényesnek tekinteni. Ha a szabályok akármilyen megsértése megakadályozza a gólszerzést, szabadrúgást vagy bűntető rúgást (ha a szabálysértés a büntető területen történt) kell adni Érvénytelen gól után a labdát a jobb szögletsarokba kell helyezni a védekező csapat számára. Nyolcadik rész: Kirúgott labda Ha a labda elhagyja a játéktér oldalvonalát a földön vagy a levegőben, a mérkőzést meg kell szakítani. A bírónak 1 méterre kell elhelyezni a labdát attól a ponttól, ahol az áthaladt az oldalvonalon. Az a csapat végzi el a rúgást mely nem rúgta ki a labdát. Az ellenfélnek legalább 2 méteres távolságot kell tartani a labdától s a játék bárminemű jelzés nélkül elkezdődhet. Ha az ellenfél kevesebb mint 2 méteres távolságban van a labdától, szabadrúgást kell adni Ha a támadó csapat a kapun kívül a gólvonalon kívülre rúgja a labdát, a labdát a szögletpontra kell helyezni azon az oldalon, ahol a labda kiment. Amikor a labda elhagyja a gólvonalat, a bírónak sípszót kell adnia. A védekező csapat újrakezdheti a játékot a bíró bárminemű jelzése nélkül Egy kirúgott labdát többször is megérinthet a kezdő játékos Ha letelik a félidő vagy a mérkőzés, (mindegy, hogy az oldalvonalon vagy a gólvonalon rúgták ki a labdát), nem kell kirúgást végezni. Kilencedik rész: Szögletlabda Ha a labdát egy védekező játékos rúgja, vagy lepattan a védekező játékos testéről vagy kerékpárjáról és áthalad a saját gólvonalán, a bírónak sípszóval meg kell állítania a játékot és szögletet kell adnia az ellenfélnek. A szögletrúgást a szögletpontról kell elvégezni, miután a bíró sípszóval jelzést adott. Minden játékosnak a megfelelő helyén kell lennie Szögletrúgás végrehajtásakor a védekező játékos (a kapus) mindkét kerekének a büntető területén belül kell lennie, míg csapattársának a középvonal mögött kell állnia a szögletponttal ellentétes oldalon. A pontozott védővonaltól legalább 4 méterre kell lennie. Miután megérintették a labdát, a védekezők elhagyhatják pozíciójukat. A labdát elrúgottnak kell tekinteni, amint azt az adogató játékos megérintette a bíró sípszava után. Az adogató csapat második játékosa nem tartózkodhat sem ellenfele büntetőterületén, sem pedig az ellentétes oldalon a büntető terület és a pontozott védekező vonal között. A bűntető pont és a büntető terület közepe közötti középvonalat egy falnak kell tekinteni a még a büntetőterületen belül is. Ez azt jelenti, hogy ezt a falat nem lépheti át sem a támadó, sem a védekező csapat a

14 szögletrúgás elvégzését megelőzően. Ez nem csak a kerék és a talaj érintkezési területét illeti, hanem a kerék, a kormány és a test legelülső pontját is A szögletlabdát csak egyszer lehet megérinteni. Az elrúgott szögletlabdát, mely lepattan a kapufákról vagy a játéktér palánkjáról, nem érintheti meg az adogató játékos másodjára, míg egy másik játékos nem érintette meg a labdát A szögletet akkor is el kell végezni, ha játékidő (félidő vagy teljes játékidő) lejárt. Ha gólt szereznek a szögletrúgással, miután a játékidő lejárt, csak akkor lehet érvényes, ha a labda az adogatásból vagy védekezési hiba folytán megy be a kapuba. A többi játékos semmilyen módon nem avatkozhat bele a szöglet elvégzésébe Ha szögletrúgást hajtanak végre a rendes játékidőn túl, és azt a védő a szabályoknak megfelelően védi ki, s ennek következtében a labda kimegy a gólvonalon kívül, nem kell újabb szögletrúgást végrehajtani. Ha a szögletet nem a szabályoknak megfelelően védik, szabadrúgást kell ítélni. Tízedik rész: Kapu / Gól védése A védő játékos / kapus minden, a büntető területen belül elkövetett szabályértését büntető rúgással kell büntetni A gól védését a csapat mindkét játékosa elvégezheti. A védő játékos egy vagy két kézzel is kivédheti a labdát, amíg kerékpárjának első és hátsó kereke is a büntetőterületen belül van és mindkét lába a pedálokon van A védekező játékos által a büntetőterületen belül elkapott labdát nem lehet a pontozott védekezési vonalon kijjebb dobni, s a labdának 3 másodpercen belül meg kell érintenie a talajt. A labdát nem szabad a csapattárs (feje, teste, kerékpárja) felé dobni, amíg a védővonalon kívül tartózkodik. Ha egy kiütött labda lepattan a védekezési vonal előtt és átgurul ezen a vonalon, nem történt szabálysértés A labda elüthető kézzel (akár kétszer is egymás után), akkor is, ha áthalad a védekező vonalon, amennyiben előtte nem fogták meg egy vagy két kézzel Kézzel kidobott labda mely továbbgurul, akár a védekező vonalon belül vagy kívül, csak akkor vezethet gólhoz, ha azt rendesen védték és egy másik játékos is megérintette. Következésképpen direkt gólszerzés nem történhet kézből, kivéve öngól esetében, melyet a védekező játékos helytelen védekezése okoz.

15 2.044 Ha a védekező játékos elkapta a labdát, egyszer lepattinthatja, és újra megfoghatja a labdát. Ezután a labdát ki kell dobni vagy rúgni. Tízen egyedik rész: Büntetőterület A mérkőzés során csak egy játékos tartózkodhat a büntetőterületen belül kapusként. Egy játékost akkor tekintik a büntetőterületen belül tartózkodónak, amint kerékpárjának vagy testének egy része megérinti a talajt a büntetőterületen belül A támadó csapatból mindig csak egy tartózkodhat az ellenfél büntetőterületén, amennyiben a labda az ellenfél büntetőterületén van. Egy játékost akkor tekintik a büntetőterületen belül tartózkodónak, amint kerékpárjának vagy testének egy része megérinti a talajt a büntetőterületen belül. Ha egy játékos labdához jut hozzá a büntető területen belülről, úgy, hogy a büntetőterületen kívül tartózkodik, a büntetőterületen belül tartózkodónak kell tekinteni. A büntetőterület meghosszabbított vonala nem része a büntetőterületnek Ha a labdát a büntetőterületről rúgják ki, s így a támadó játékos labda nélkül marad a büntetőterületen belül, ezt nem kell szabálysértésnek tekinteni, feltéve, hogy a labda elgurul a kaputól és a kapust semmilyen módon nem akadályozza a támadó. Ha a támadó csapat szerzi meg a labdát, nem kell előnyt ítélni, hanem lesnek kell tekinteni. Az ellenfél büntetőterületén lévő támadó csapat akkor kapja vissza jogosultságát, ha elhagyja a büntetőterületet Ha a bíró szabálysértés állapít meg, ezt szabadrúgással kell büntetni, melyet a büntetőterület közepéről, a középvonal kezdeténél kell elvégezni Ha a támadó csapat mindkét játékosa az ellenfél büntetőterületén belül van, akkor is, ha a labda belül van, szabálysértésnek kell tekinteni és szabadrúgással büntetni, melyet a büntetőterület közepéről, a középvonal kezdeténél kell elvégezni. A labdát a bíró sípszava után kell elrúgnia az egyik védekező játékosnak. Csak egyszer érintheti meg a labdát A gólterület / kaputerület a büntetőterület része. Tízen kettedik rész: Szabadrúgás Szabadrúgást a büntető területen kívül elkövetett szabálysértésekért kell ítélni. A labdát arra a pontra kell helyezni, ahol a szabálytalanság történt, de legalább 1 méterre a határolótól. A szabálytalanságot elkövető csapatnak legalább 4 méteres távolságot kell tartania a labdától, míg azt az ellenfél el nem rúgta / nem szerválta a bíró sípszava után. Amennyiben ezt a távolságot nem tartják be, amíg a labdát nem rúgták el, újabb szabálysértést kell kiróni (3-as ábra Távolság).

16 Ha a szabadrúgás kevesebb mint 4 méterre van a védett kaputól, a szabadrúgást direkt kell elvégezni (blöff nélkül), a kapu vagy a csapattárs felé. A védekező kapusnak párhuzamosan kell állnia a gólvonallal a kapufákon belül, 15 cm-nél nem távolabb saját gólvonalától. Ezt a helyzetet akkor hagyhatja el, ha az ellenfél elrúgta a labdát. A szabadrúgást csak egyszer lehet elvégezni a második rúgás előtt a labdát egy másik játékosnak vagy annak kerékpárjának is meg kell érintenie. A játékos nem jogosult második rúgásra, ha a labda megérinti a kapufát vagy a határolót A szabadrúgást akkor is el kell végezni, ha a normál játékidő (félidő, vagy teljes játékidő) a szabadrúgás végrehajtása előtt lejárt. Lesz egy időn túli rúgás. Ha az időn túli rúgás gólt eredményez, csak akkor számítható be az eredménybe, ha a labda közvetlen rúgás vagy védekezési hiba következtében kerül a kapuba. Ha egy szabadrúgást, melyet a játékidő lejárta után végeztek el, szabályosan kivédenek és a labda áthalad a kapu alapvonalán, nem eredményez további szögletet. A többi játékos még csak triviálisan sem avatkozhat közbe. A védekezési szabályok megszegéséért büntetőrúgást kell ítélni. Tízen harmadik rész: Büntetőrúgás / Büntető labda 2,053 A büntető lövés, elkövetett szabálysértésekért ítélt büntetés. Egy játékost akkor kell a saját büntetőterületén tartózkodónak tekinteni, amint kerékpárjának vagy testének egy része megérinti a büntetőterület talaját, még akkor is, ha a szabálysértést a büntetőterületen kívül követ el A játékos saját büntetőterületén kívül elkövetett szabálysértések: A: Ha egy játékos súlyos hibával állítja le ellenfelét, pl.: megragadja vagy lehúzza kerékpárjáról. B: Ha egy játékos, aki nem jogosult a játékban való részvételre (kerékpárral vagy anélkül) megállít egy ellenfelet sétálással, futással, vagy ugrással és megakadályozza őt egy gólszerzésben. Ha szándékosan kézzel ér a labdába a büntetőterületen kívül. Ha a kapufát szándékosan eltolja vagy elhúzza a védekező játékos, az edző, vagy más csapattársak elől Büntetőrúgásnál minden játékosnak, kivéve a kapusnak és a labdát rúgó játékosnak a büntetőterületen kívül kell tartózkodnia. A sípszó után a labdát közvetlen a kapu irányába kell rúgni (blöff nélkül). A másik két játékos semmilyen körülmények között nem avatkozhat be. A védekező játékosnak (aki nem a kapus) a labdától legalább 4 méteres távolságot kell tartania, és a labda felé tartó támadó játékos ellentétes oldalán kell lennie. Mindkét passzív játékos újra becsatlakozhat a játékba, amint a labdát megérintették. Ha védekező játékos szegi meg a szabályokat, új büntetőrúgást kell ítélni. Ha a másik támadó játékos követ el szabálysértést, szabadrúgást kell ítélni.

17 2.056 A büntetőrúgást csak egyszer lehet elvégezni és közvetlen (blöff nélkül) a kapu felé kell rúgni. A labda mögé hajtás, illetve a fékezés tilos / nem megengedett. Ezenfelül minden más szabálysértést szabadrúgással kell büntetni. Ha a labda lepattan a kapufáról, az nem jogosítja fel a büntést végrehajtó támadót újboli labdaérintésre mindaddig amíg egy másik játékos nem ért a labdához A büntetőrúgás védésekor a kezdést jelző sípszó előtt a kapus úgy helyezkedik el, hogy első és hátsó kereke párhuzamos a gólvonallal, maximum 15cm-el van előtte és mindkét kereke a két kapufa között van. A kapus akkor hagyhatja el ezt a helyzetet, ha a labdát elrúgták. Ha az érintett szabályokat megszegik, új büntetőrúgást kell ítélni A büntetőrúgást akkor is el kell végezni, ha a normál játékidő (félidő, vagy teljes játékidő) a büntetőrúgás végrehajtása előtt lejárt. Ha elhangzik a mérkőzést végét jelző sípszó, mielőtt elvégezték volna a büntetőrúgást, a bíró sípszóval jelzi, ha a kapus elfoglalta helyét. Abban az esetben, ha a mérkőzés végét jelző sípszó akkor hangzik el, amikor a labda a levegőben van, de nem haladt át a gólvonalon, a gól nem számít érvényesnek és a büntetőrúgás nem kerül megismétlésre. A játékidő vége után elvégzett büntetőrúgást csak akkor számít érvényesnek, ha a rúgás a bűntető a végrehajtásban részt nem vevő játékosok segítsége nélkül jut kapuba. A büntetőrúgásban közvetlen érintett játékosok a rúgást végző játékos és az azt védő játékos. A rúgást elvégző játékos nem rúghat másodjára, ha a labda kipattan a kapufáról vagy a kapusról. A normál játékidő után sikeresen elvégzett büntetőrúgás, mely áthalad a kapu oldalán lévő gólvonalon, nem eredményez szögletet. Ha a büntetőrúgást szabálytalanul védték és nem történik gólszerzés, új büntetőrúgást kell ítélni. Amennyiben a büntetőrúgást nem végzik el szabályosan a normál játékidőn felül, vagyis ha pl.: megállnak, fékeznek a rúgás elvégzése során, nem kerül sor további büntetésre. A büntetőrúgást nem kell megismételni, és a mérkőzés véget ér. Tízen negyedik rész: Sípjelek Félidő elején, szöglet, bűntető rúgás, szabadrúgás és bírói labda esetén sípszó jelzése indítja a játékot. Szögletlabda, büntetőrúgás és szabadrúgás csak egyszer végezhető el, s utána a labdát egy másik játékosnak vagy kerékpárjának meg kell érintenie. A rúgás után minden játékos folytathatja a játékot Ha azokat a rúgásokat, melyeket csak sípszó jelzése után lehet elvégezni, a jelzés előtt végzik el, meg kell ismételni őket Ha a labda kimegy a mérkőzés során, sípszó jelzi a játék megszakítását. A labdát a bíró helyezi arra a pontra, ahol a labda elhagyta a játékteret. Ha a labda a meghosszabbított gólvonalon ment ki, a labdát azon oldal szögletpontjára kell rakni, ahol a labda kiment. Semmilyen körülmények között nem kell sípszót adni a játék újrakezdéséhez. A kirúgás nem függ a kapu védésétől, rögtön elvégezhető.

18 2.062 Bármilyen szabálysértés esetén a bírónak egyértelműen kell jeleznie, hogy melyik csapat ellen ítél szabadrúgást vagy büntetőrúgást. Ugyanezt a folyamatot kell alkalmazni szöglet és kirúgás esetében is A szabadrúgásokra, büntetőrúgásokra, szögletlabdákra és bírói labdákra akkor kell adni a jelzéseket, amint minden játékos elfoglalta helyét és felvette a labdától a megfelelő távolságot. Tízen ötödik rész: Panaszok / Helytelen viselkedés/ Sportszerűtlen viselkedés Egy játékos vagy csapat helytelen viselkedése esetén a bíró sárga lap használatával figyelmezteti az érintetteket. A helytelen viselkedés magába foglalja azokat az eseteket, amikor: Egy vagy több játékos kritizálja a bíró döntését. Egy játékos vitát kezdeményez ellenfelével, csapattársával, a versenybírósággal és/vagy a nézőkkel. Ismételten megalapozatlan reklamációkat kezdeményez kézfenntartással. Megalapozott ok nélkül távozik a mérkőzésről vagy a játéktérről. Megismétli a korábbi szabálysértést Abban az esetben, ha egy csapat edzője vagy szurkolói ismételten megzavarják a mérkőzés folyamatát, vagy ismételten kritizálják a bírót, annak érdekében, hogy saját csapatuknak előnyös, az ellenfél csapatának pedig hátrányos helyzetet teremtsenek, a bírónak jogában áll megszakítani a játékot, megállítani az időt és rendre utasítani az érintett személy(eke)t. A bírónak szintén jogában áll a mérkőzés helyszínéről elküldeni a mérkőzést zavaró edzőt vagy személy(eke)t a játék fennmaradó idejére Ha figyelmeztetéseket adnak ki, a mérkőzést meg kell szakítani, az órát le kell állítani (6-os ábra) és az érintett személy(ek)nek fel kell mutatni a sárga lapot. A bírónak tájékoztatni kell a bíróságot a sárga lap okáról. A bíróságnak közzé be kell jelentenie a figyelmeztetést és a mérkőzés fennmaradó idejét. Ezután a bíró újraindíthatja a játékot Ha egy játékos viselkedése megindokol egy második sárga lapot ugyanazon mérkőzés során, a bírónak a cikkely szerint kell eljárnia. Ezután a felmutatja a piros lapot, s az érintett játékosnak el kell hagynia a játékteret. A játék végeredménye 5:0 lesz az érintett csapat ellen, hacsak nem volt már eleve nagyobb eredménye az ellenfélnek.

19 2.068 Szélsőséges sportszerűtlenség esetén az érintett játékost akár előzetes figyelmeztetés nélkül is el lehet bocsátani és számára rögtön piros lapot ítélni. Sportszerűtlen viselkedésről beszélünk, ha: Egy játékos erőszakkal gátolja vagy visszatartja ellenfelét, pl.: lefutja vagy lerántja kerékpárjáról. Játékosok, bíró, vagy közönséggel szemben erőszakos viselkedést tanúsít. Bántalmazza/Sérti a bírót. A bírónak rúgja vagy dobja a labdát. Szándékosan a bíró felé hajtja vagy nyomja a kerékpárt. A fent említett esetekbe a játékot megállítják és a mérkőzést 0:5-re veszítik, hacsak nem volt már eddig a pontig az ellenfélnek ennél több gólja Figyelmeztetést mindig sárga lap követ. Tízen hatodik rész: Sérülések és játékosok, csapatok felfüggesztése Nem megjelenés, késedelmes érkezés, vagy egy csapat felfüggesztése esetén az alábbi szabályok érvényesek. Mikor egy csapat egyik játékosa sem jelenik meg a játéktéren a kezdést jelző sípszó elhangzásáig, a mérkőzést 0:5 gólarányban veszíti az érintett csapat A versenybíróságnak jogában áll megváltoztatni a mérkőzések sorrendjét, amennyiben egy csapat önhibájukon kívül, előre nem látott akadályok miatt későn érkezik A versenycsarnokba későn érkező csapatok lejátszhatják az adott körben fennmaradó mérkőzéseket, hacsak nem játszották már le addigra az adott kör összes mérkőzését. Mindenesetre az elmulasztott mérkőzéseket 0:5 gólarányban elveszítettnek kell tekinteni Ha egy csapat a versenyről vagy sorozatról meg nem jelenéssel visszalép, minden mérkőzést 0:5 gólarányban elveszítettnek kell ítélni Ha egy játékost vagy csapatot a es cikkely szerint felfüggesztenek, a játékos vagy a csapat elkezdheti a következő mérkőzést Ha egy játékost a as cikkely szerint függesztenek fel, nem játszhat az elkövetkezendő két mérkőzésen. A következő mérkőzésen cserejátékossal le lehet váltani. Nagyon komoly szabálymegszegések esetén fegyelmi eljárások indíthatók az érintett személlyel szemben az UCI Szabályzat 12., Fegyelem és eljárások c. fejezetének megfelelően.

20 2.077 Ha mindkét játékost felfüggesztik a as cikkely nyomán, az adott csapat minden mérkőzését törlik. A csapat nem jogosult semmilyen helyezésre, illetve díjazásra Ha mindkét játékost felfüggesztik egy bajnoksági vagy selejtező sorozaton a as cikkely nyomán, a megszerzett pontokat megtarthatják. A fennmaradó mérkőzéseket 0:5 gólarányban elveszítik Ha egy csapat sérülések, lebetegedések, vagy cserejátékos hiánya miatt kiesik egy versenyről, a csapat addig elért pontjait figyelembe veszik. A fennmaradó mérkőzéseket 0:5 gólarányban elveszítik. Tízen hatodik rész: Eljárás sérülések esetén Ha egy játékos kézfeltartással sérülést jelez, a bírónak meg kell állítania a játékot. Ha a bíró nem tud egyértelműen sérülést megállapítani, kézfeltartással jeleznie kell, hogy megértette a játékost jelzését, de nem köteles megállítani a játékot. A bírónak biztosra kell menni, hogy a játékos nem csak tetteti sérülését eltérő okok miatt, mint például egy meghibásodott kerékpár. Az utóbbi esetben a játék nem kerül megszakításra. Ha a bíró arra a következtetésre jut, hogy komoly sérülésről van szó, meg kell szakítania a játékot. Kézfeltartással jelzést ad az illetékes személynek vagy az orvosnak, hogy beléphet a pályára. Csakis egy személy, az orvos, vagy az egészségügyi szolgálathoz tartozó másik személy jogosult belépni a játéktérbe. Ha a felelős személy vagy orvos az előtt lép be a játéktérbe, hogy a bíró kézfeltartással jelet adott volna, az érintett csapatot (4 méteres) büntetőrúgással kell büntetni. A sérülések miatta játékmegszakítás ideje alatt a kerékpároknak a verseny területén belül kell maradniuk. Tilos ezen időszakok alatt a kerékpárokat javítani. Kerékpárcserét csak a mérkőzés folytatása után lehet elvégezni. Ha egy csapat megszegi ezt a szabályt, a csapat mindkét játékosa figyelmeztetésben (sárga lap) részesül. A vonalbíróknak nagyon pontosan kell figyelniük ezekre az eseményekre, annak érdekében, hogy észrevegyenek bármilyen szabálysértés, illetve hogy tisztázni tudják a helyzetet Ha egy játékos súlyosan megsérül és el kell hagynia a játékteret, a cserejátékos azonnal helyettesítheti. A mérkőzésnek az elkövetkezendő 5 percben folytatódnia kell (ez a megszakítási idő). Kivételes esetekben a bíró maximum 10 percre növelheti a játék megszakításának idejét. A sérült játékos, miután helyettesítette egy cserejátékos, folytathatja a versenyt, miután értesítette a bírót és a főbírót. Ha ugyanaz a játékos másodjára is lesérül, tovább már nem vehet részt a versenyen. A csapatnak mindig legyen olyan tagja, aki része a kezdőcsapatnak. A többi játékos közül senki nem hagyhatja el a játékteret. A sérülés okozta megszakítás során az ellenfél csapatának gondozó / ápoló tagjai nem léphetnek be a játéktérbe. A határoló mögött kell maradniuk.

21 Harmadik fejezet: Eredmények / Pontrangsor / Óvás Első rész: Eredmény A kapuba érkező minden érvényes rúgást megszerzettnek kell tekinteni. Minden érvényes gól után és minden félidő után az állást világosan ki kell hirdetni A szerzett gólokat a versenybíróság jegyzőkönyvvezető bírójának jegyeznie kell, amint azt megszerezték Az eredményjelzőn láthatóvá kell tenni a mérkőzés aktuális állását a játékosok és a nézők számára Az a mérkőzés győztes csapata, amely a legtöbb gólt szerezte. Pontegyenlőség esetén a mérkőzés döntetlen. Második rész: Pontrangsor Minden megnyert mérkőzésért 3 pontot kap a győztes csapat. Döntetlen mérkőzés esetén mindkét csapat 1 pontot kap. A vesztes csapat nem részesül pontban A verseny vagy bajnokság eredményét minden csapatnak a megszerzett pontjai összesítésével számítják ki Ha kvalifikációs mérkőzéseket játszanak, a megszerzett pontok csak az adott fordulóra érvényesek. Viszont megengedett az elődöntő és a középdöntő együttes pontjainak hozzáadása, ha a résztvevőket erről előre értesítik A győztes a legmagasabb pontszámmal rendelkező csapat. Harmadik rész: Pontegyenlőség / Döntő mérkőzések Pontegyenlőség esetében az adott kör gólkülönbsége határozza meg a rangsorolást. A gólkülönbséget a kapott góloknak a szerzett gólokból való kivonásával határozzák meg. A gólkülönbség lehet pozitív, negatív és nulla is. Ha a két csapat gólkülönbsége is azonos, a több gólt szerző csapat részesül magasabb rangsorolásban. Abban az esetben, ha az eredmények ugyancsak pontegyenlőséghez vezetnek, a cikkely szerint döntő mérkőzést kell lebonyolítani, amennyiben az eredmény meghatároz egy következő körbe való bekerülést, csoportbeli előrejutást vagy kiesést.

22 3.010 Bajnokságok, nemzeti és nemzetközi versenyek döntő fordulója. Abban az esetben, ha az első helyért két csapat között pontegyenlőség alakul ki, a cikkely értelmében döntő mérkőzést kell lebonyolítani. Ha ezen mérkőzés eredménye is pontegyenlőséghez vezet, az eredményt a 4. paragrafusban leírt büntetőrúgások szerint döntik el. Ha több mint két csapat között alakul ki pontegyenlőség az első helyezésért, az ezen csapatok közötti mérkőzések eredményeket kell figyelembe venni. Az ebben az értelemben vett két legmagasabban rangsorolt csapatnak a cikkely szerint döntő mérkőzést kell játszania. Ha a mérkőzés döntetlen lesz, az eredményt a 4. paragrafusban leírt büntetőrúgások szerint döntik el. Ha a fentebb említett számítási eljárások esetén több mint két csapat között alakul ki pontegyenlőség, a két legjobb gólkülönbséggel rendelkező csapatnak jár az első és második helyezés. Ha gólkülönbség esetén adódik pontegyenlőség, a legtöbb szerzett góllal rendelkező csapat lesz a nyertes. A két legjobb csapatnak a cikkely értelmében döntő mérkőzést kell játszania, hogy meghatározzák, melyik csapat a győztes. Ha ez a mérkőzés döntetlenhez vezetne, az eredményt a 4. paragrafusban leírt büntetőrúgások szerint döntik el. Ha több mint két csapat között alakul ki pontegyenlőség a gólkülönbségek meghatározása során, a végső záró forduló eredménye határozza meg a vezető csapatot. A két legmagasabb gólkülönbséggel rendelkező csapat, és ha ez az egyenlőség több mint két csapat között alakul ki, a legmagasabb szerzett gólokkal rendelkező csapatok cikkely szerint döntő mérkőzést játszanak. Ha ez a mérkőzés is döntetlen, az eredményt ismét 4. paragrafusban leírt büntetőrúgások szerint döntik el. Csak és kizárólag abban az esetben, ha több mint két csapat között alakul ki pontegyenlőség a záró fordulóban és nem lehet meghatározni a két legjobb csapatot a fentebb leírtak szerint, akkor mindegyik csapatnak döntő mérkőzést kell, hogy játsszon egymással a cikkely szerint stb. Ezen mérkőzések sorrendjét és az adogatási jogot sorshúzással döntik el. A döntő mérkőzések során legtöbb pontot elérő csapat a győztes. Ha kettő vagy több csapat között pontegyenlőség alakul ki a döntő mérkőzések után, 4. paragrafusban leírt büntetőrúgások döntik el, melyik a győztes csapat. Minden büntetőrúgás sorozatban a győztes csapat 3 pontot kap, a döntetlen eredményt elérő csapatotok egy-egy pontot kapnak, a vesztes nem kap pontot. A legmagasabb, összesített pontszámot elérő csapat a győztes. Abban az esetben, ha a csapatok között még mindig pontegyenlőség alakul ki, a legjobb gólkülönbséggel rendelkező csapat a győztes, és ha ez alapján még mindig nem lehet dönteni, abban az esetben a legtöbb gólt szerző csapat a győztes. További döntetlen helyzet esetén további büntetőrúgásokkal döntik el, melyik csapat lesz a győztes. A döntő mérkőzésekben részt vevő csapatokat a döntő mérkőzések lezajlása után kell rangsorolni. A többi csapatot a megszerzett pontok, a gólkülönbség és a szerzett gólok szerint kell rangsorolni. Ha ez az eljárás pontegyenlőséget eredményez, a pontegyenlőséggel rendelkező csapatok közötti mérkőzéseket kell figyelembe venni. Ha ez nem szünteti meg a pontkülönbséget, döntő mérkőzést játszanak, amennyiben az eredmény meghatároz egy következő körbe való bekerülést, csoportbeli előrejutást vagy kiesést.

23 3.0.11Világ- és kontinentális bajnokságok/ligák / világ és kontinentális kupák Ezen versenyeken a cikkely eljárásmódját kell követni minden dobogós helyezés tekintetében. A nem dobogós helyezést elérő csapatokat pontok, gólkülönbség és szerzett gólok alapján kell rangsorolni. Amennyiben két csapat között pontegyenlőség áll fenn, az őket közvetlen érintő mérkőzés eredményét kell figyelembe venni. Ha az a mérkőzés döntetlen volt, akkor döntő mérkőzést kell játszaniuk. Negyedik rész: Büntetőrúgások Abban az esetben, ha több mint két csapat között alakul ki pontegyenlőség döntő mérkőzések után, büntetőrúgásokat kell végezni. Az első rúgássorozatban minden érdekelt csapat mindkét játékosa kétszer kísérelhet meg büntetőrúgást az ellenfél kapujára A bíró sorshúzással dönti el, hogy melyik csapat lesz az első. Ezután minden csapat bejelenti, hogy melyik játékosuk lő először, s utána lőnek váltakozva. A játékosoknak ugyanabban a sorrendben kell kapura adogatniuk a rúgásokat, mint az ellenfélnek. A kapust le lehet cserélni a csapatban A győztes csapat 3 pontot kap. Ha az első rúgássorozat nem hoz eredményt, a csapatoknak addig kell váltakozva rúgásokat végezniük, míg eredmény nem születik. Ötödik rész: Óvások A bíró ténymegállapításaival és döntéseivel kapcsolatban nincs mód fellebbezésre, óvást nem lehet benyújtani. Nem érheti ellenvetés a bírók mérkőzésekre való kirendelését / elosztását A sorozatok és csoportok csoportbeosztásával, a mérkőzések sorrendjének elrendezésével kapcsolatos ellenevetéseket rögtön a kézhezvétel / átvétel után kell benyújtani A játéktérrel, a labdával, kapukkal stb. kapcsolatos ellenvetéseket a mérkőzések előtt kell benyújtani.

24 Bírói kézjelek 1. ábra - Gól 3. ábra - Távolság 2. ábra - Előny 4. ábra - Időhúzás

25 5. ábra - Érvénytelen gól 6. ábra - Idő vége Negyedik fejezet: A versenyek osztályozása / UCI rangsor Első rész: A versenyek osztályozása A kategóriás események Minimum 4 részt vevő nemzet; Minimum 8 részt vevő csapat; Egy elnök, nemzetközi UCI bíró; Két UCI vagy nemzeti bíró két különböző országból; A bírói bizottság elnökének aláírásával ellátott eredménylista, melyet 48 órán belül továbbításra kerül az UCI számára a szervezők költségére (melyet lepecsételt borítékban nyújtanak át az elnöknek, illetve fax vagy formában is továbbíthatják). Megjegyzés: Minden olyan szervező, aki bejegyzi eseményét, s kérésére A kategóriába jegyezteti be magát, s nem képes a követelményeket teljesíteni, az nem regisztrálhat A kategóriás eseményre az elkövetkezendő két évben. Mindenesetre, hogy a versenyzőket ne érje büntetés, A kategóriás pontok kerülnek kiosztásra.

26 4.002 B kategóriás események Minimum 2 részt vevő nemzet; Minimum 5 részt vevő csapat; Egy elnök, UCI nemzetközi vagy nemzeti bíró; Egy nemzetközi vagy nemzeti UCI bíró; A bírói bizottság elnökének aláírásával ellátott eredménylista, melyet 4 napon belül továbbításra kerül az UCI számára a szervezők költségére (melyet lepecsételt borítékban nyújtanak át az elnöknek, illetve fax vagy formában is továbbíthatják) Megjegyzés: Ha a szervező nem képes két nemzet részvételét biztosítani, nem osztanak ki UCI rangsorolási pontokat. Második rész: UCI Rangsorolások A legmagasabb nemzetközi ligákban részt vevő kerékpárlabda csapatoknak fel kell állítani egy rangsorolást. Ennek az rangsorolásnak az UCI az egyedüli tulajdonosa Az osztályozásokat június 30-án, szeptember 30-án, november 30-án és december 31-én kell közzétenni Országos szövetségeknek és szervezőknek azonnal el kell küldeniük a teljes eredményeket faxszal az UCI számára. Minden nemzeti szövetségnek azonnal értesítenie kell az UCI-t bármilyen tényről vagy döntésről, mely a megszerzett pontok megváltoztatásához vezethet. Amennyiben ezt nem teljesítik, az UCI Vezetési Bizottsága leminősítheti vagy kirekesztheti a naptárból a szóban forgó eseményt a szabályzat szerinti egyéb alkalmazható büntetés kötelezettsége nélkül.

27 Pontozási skála Place World Continental A Events Continental B Events World cups C ships C ships C ships National C ship

ELTE-BEAC Futsal Bajnokság Játékszabályok

ELTE-BEAC Futsal Bajnokság Játékszabályok ELTE-BEAC Futsal Bajnokság Játékszabályok Tartalomjegyzék Játéktér, labda, játékosok felszerelése... 3 Játékosok száma, csere... 3 A játék kezdete, a mérkőzés időtartama... 3 A kapus játéka... 4 Szabálysértések

Részletesebben

Gyakorló szabályismereti felmérő (2016-7)

Gyakorló szabályismereti felmérő (2016-7) Gyakorló szabályismereti felmérő () 1. A mérkőzés félidei szünetében egy játékos helyet cserél a kapussal a játékvezető tájékoztatása nélkül. Az új kapus kezével megakadályoz egy gólt és a labda szögletre

Részletesebben

I. ELTE Egyetemi-Főiskolai Dolgozók Foci és Kosárlabda Kupája /versenyszabályzat/

I. ELTE Egyetemi-Főiskolai Dolgozók Foci és Kosárlabda Kupája /versenyszabályzat/ I. ELTE Egyetemi-Főiskolai Dolgozók Foci és Kosárlabda Kupája /versenyszabályzat/ Szakmai együttműködő partnereink: Magyar Olimpiai Bizottság Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség Budapesti - Egyetemi

Részletesebben

JÁTÉKSZABÁLYOK B33 2015

JÁTÉKSZABÁLYOK B33 2015 JÁTÉKSZABÁLYOK B33 2015 A Torna mérkőzéseit az MKOSZ által meghatározott 3 3 kosárlabda mérkőzések az alábbi szabályai szerint kell játszani. A Nemzetközi Kosárlabda Játékszabályok előírásai érvényesek

Részletesebben

Gyakorló szabályismereti felmérő (2016-4)

Gyakorló szabályismereti felmérő (2016-4) Gyakorló szabályismereti felmérő () 1. Az International F. A. Board véleménye az, hogy egy mérkőzést nem szabad folytatni, ha bármely csapatban A) ötnél kevesebb játékos van. B) hatnál kevesebb játékos

Részletesebben

JÁTÉKSZABÁLYOK. DECATHLON Országos Egyetemi és Főiskolás B33 Kosárlabda Bajnokság (MEFOB)

JÁTÉKSZABÁLYOK. DECATHLON Országos Egyetemi és Főiskolás B33 Kosárlabda Bajnokság (MEFOB) JÁTÉKSZABÁLYOK DECATHLON Országos Egyetemi és Főiskolás B33 Kosárlabda Bajnokság (MEFOB) 2016 A Torna mérkőzéseit az MKOSZ által meghatározott 3 3 kosárlabda mérkőzések az alábbi szabályai szerint kell

Részletesebben

Gyermek Kupa Szabályok Versenykiírás 3/b sz. melléklet

Gyermek Kupa Szabályok Versenykiírás 3/b sz. melléklet Nemzetközi Kosárlabda Játékszabályok KIVONAT Gyermek Kupára vonatkozó szabályok módosításokkal A Gyermek Kupa kosárlabda mérkőzéseket az alábbi szabályok szerint kell játszani. A Nemzetközi kosárlabda

Részletesebben

Gyakorló szabályismereti felmérő (2016-8)

Gyakorló szabályismereti felmérő (2016-8) Gyakorló szabályismereti felmérő () 1. A mérkőzés folyamán egy játékos megtagadja egy fülbevaló, vagy egyéb veszélyes tárgy eltávolítását. A) Ne engedje, hogy a mérkőzést folytassa. B) Utasítsa őt a játéktér

Részletesebben

Labdarúgás. A versenyt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány hirdeti meg.

Labdarúgás. A versenyt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány hirdeti meg. Labdarúgás A versenyt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány hirdeti meg. 1. A verseny célja: a. A labdarúgás sportág népszerűsítése és megszerettetése az iskoláskorú tanulók

Részletesebben

A mérkőzés megkezdése előtt a játékvezető a két csapatkapitány jelenlétében sorsol. A nyerő csapat térfelet, vagy kezdést választ!

A mérkőzés megkezdése előtt a játékvezető a két csapatkapitány jelenlétében sorsol. A nyerő csapat térfelet, vagy kezdést választ! Kispályás labdarúgó bajnokság 5+1-es játékszabálya I. szabály: A labda A labda gömb alakú, külső bevonata bőrből, vagy más engedélyezett anyagból készül. Semmiféle olyan anyagot nem tartalmazhat, amely

Részletesebben

INDOOR TAMBURELLO Nemzetközi játékszabályzat

INDOOR TAMBURELLO Nemzetközi játékszabályzat INDOOR TAMBURELLO Nemzetközi játékszabályzat Tartalomjegyzék 1. fejezet Pálya Vonalak Biztonsági és neutrális zónák Játékterület 2. fejezet Labda 3. fejezet Ütők 4. fejezet Játszmák és meccsek Pontozás

Részletesebben

3. SZABÁLY: A JÁTÉKOSOK

3. SZABÁLY: A JÁTÉKOSOK Kép: FIFA Interpretaition of the Laws of the game ALAPFOKÚ JÁTÉKVEZETŐI TANFOLYAM A JÁTÉKOSOK SZÁMA A játékban két csapat vesz részt, legfeljebb 11-11 játékossal, ezek közül 1-1 a kapus. A mérkőzés nem

Részletesebben

Strandkézilabda alapjai játékvezetés szempontjából

Strandkézilabda alapjai játékvezetés szempontjából Strandkézilabda alapjai játékvezetés szempontjából Szabályismertetés röviden (miben más ) Bonifert Ferenc 2014. május Miben más? Játéktér Játékosok száma Speciális körülmények Sorsolás Játékidő Kezdés

Részletesebben

Subbuteo alapszabályok

Subbuteo alapszabályok Subbuteo alapszabályok I. A csapatok Egy csapat 10 mezőnyjátékosból, 1 kapusból és 1 vészkapusból áll. Egy mérkőzés 2x15 percig tart. II. Játékidő III. A pálya A két térfél közepén található a gólhatárvonal.

Részletesebben

NEYMAR JR S FIVE A JÁTÉK SZABÁLYAI*

NEYMAR JR S FIVE A JÁTÉK SZABÁLYAI* NEYMAR JR S FIVE 2017 - A JÁTÉK SZABÁLYAI* NEYMAR JR S FIVE - A JÁTÉK SZABÁLYAI1 1 GYŐZZ LE MINDENKIT... 3 2 A JÁTÉKTÉR... 3 3 KAPU... 4 4 A JÁTÉKOSOK SZÁMA... 4 5 A JÁTÉKOSOK FELSZERELÉSE... 5 6 A LABDA...

Részletesebben

KISPÁLYÁS LABDARÚGÓ SZABÁLYKÖNYV. A JÁTÉKSZABÁLYOKAT FIGYELEMBEVEVŐ 5+1-es LABDARÚGÓ TORNÁKHOZ

KISPÁLYÁS LABDARÚGÓ SZABÁLYKÖNYV. A JÁTÉKSZABÁLYOKAT FIGYELEMBEVEVŐ 5+1-es LABDARÚGÓ TORNÁKHOZ KISPÁLYÁS LABDARÚGÓ SZABÁLYKÖNYV A JÁTÉKSZABÁLYOKAT FIGYELEMBEVEVŐ 5+1-es LABDARÚGÓ TORNÁKHOZ 1 1. Szabály - A játékosok száma (1) A mérkőzést két csapat játssza 6-6 fővel, ezek közül az egyik a kapus.

Részletesebben

FC Dabas Téli Teremtorna

FC Dabas Téli Teremtorna FC Dabas Téli Teremtorna FC Dabas Sportegyesület Schilingerné Budai Zsuzsanna Tel: +36 20 429-8481 E-mail: schilingerzs@gmail.com További infó: http://www.fcdabas.hu FC Dabas Téli Teremtorna Helyszíne

Részletesebben

A szabályváltozások összefoglalója. Játékosok, edzők és a média számára. Hatályos június 1-től. Bevezetés

A szabályváltozások összefoglalója. Játékosok, edzők és a média számára. Hatályos június 1-től. Bevezetés A labdarúgás játékszabályai 2016/17 A szabályváltozások összefoglalója Játékosok, edzők és a média számára Hatályos 2016. június 1-től Bevezetés Az IFAB 130-dik, 2016. március 5-ei cardiffi Éves Közgyűlésén

Részletesebben

Módosítások és javítások a Futsal játékszabályaihoz 2012/2013

Módosítások és javítások a Futsal játékszabályaihoz 2012/2013 Módosítások és javítások a Futsal játékszabályaihoz 2012/2013 Tisztelt Hölgyem/Uram! A FIFA Futsal Bizottsága együttműködésben az IFAB albizottságával és a FIFA játékvezetői osztályával jóváhagyta a Futsal

Részletesebben

GRASSROOTS JÁTÉKSZABÁLYOK

GRASSROOTS JÁTÉKSZABÁLYOK GRASSROOTS JÁTÉKSZABÁLYOK U6/7 korosztály A labdarúgás versenyszabályai érvényesek! A különbségeket a következőkben ismertetjük: Pályaméret: 15x20m Kapuméret: 2x1m Büntető terület: nincs jelölve Labdaméret:

Részletesebben

IV. VOYAGE KUPA NEMZETKÖZI UTÁNPÓTLÁS TEREMLABDARÚGÓ TORNA VERSENYSZABÁLYZATA március

IV. VOYAGE KUPA NEMZETKÖZI UTÁNPÓTLÁS TEREMLABDARÚGÓ TORNA VERSENYSZABÁLYZATA március IV. VOYAGE KUPA NEMZETKÖZI UTÁNPÓTLÁS TEREMLABDARÚGÓ TORNA VERSENYSZABÁLYZATA 2014. március A torna aktualitásai, eredményei megtalálhatók a www.voyage-sport.com oldalon. VERSENYSZABÁLYZAT 1. Csapatok

Részletesebben

Futsal. A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) együttműködésben hirdeti meg.

Futsal. A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) együttműködésben hirdeti meg. IV. KORCSOPORT IV. KORCSOPORT Futsal A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) együttműködésben hirdeti meg. Résztvevők: Megyei/budapesti döntőkig bezárólag: A megyei/budapesti

Részletesebben

Football Factor Dalnoki Bajnokság

Football Factor Dalnoki Bajnokság Football Factor Dalnoki Bajnokság VERSENYKIÍRÁS Helyszín : 1157 Bp. Bánkút u.71 ( Dalnoki pálya) Nevezési Feltételek: 39.000 Ft/Csapat ( minimum 9 meccs garantált) 15 fős Csapatok. (Egyszerre 5+1 játékos

Részletesebben

Iroda cím: 3530 Miskolc, Szemere utca Honlap:

Iroda cím: 3530 Miskolc, Szemere utca Honlap: Iroda cím: 3530 Miskolc, Szemere utca 20. E-mail: bendavid17@hotmail.com Honlap: www.borsod-diaksport.hu Ikt. sz.: TEREMLABDARÚGÓ (FUTSAL) DIÁKOLIMPIA V-VI. KCS. MEGYEI DÖNTŐ versenykiírása 2018./2019.

Részletesebben

MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG

MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG A 2016. ÉVI FÉRFI ÉS NŐI EGYETEMI VÍZILABDA BAJNOKSÁG VERSENYKIÍRÁSA 2016/2017. ÉVI BAJNOKI SZEZON 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1 Az Egyetemi Vízilabda Bajnokság mérkőzéssorozat

Részletesebben

FEKOSZ Sportkupa. Kispályás Labdarúgó Torna 2013. április 26-28. Debrecen. Versenykiírás

FEKOSZ Sportkupa. Kispályás Labdarúgó Torna 2013. április 26-28. Debrecen. Versenykiírás FEKOSZ Sportkupa Kispályás Labdarúgó Torna 2013. április 26-28. Debrecen Versenykiírás 1. A verseny bemutatása A Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetsége által 2013. április 26 28. között Debrecenben

Részletesebben

Magyar Floorball Szakszövetség 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. Jegyzőkönyvvezető (zsűri) tananyag. Budapest 2016. január

Magyar Floorball Szakszövetség 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. Jegyzőkönyvvezető (zsűri) tananyag. Budapest 2016. január Magyar Floorball Szakszövetség 1146 Budapest, Istvánmezei út 13. Jegyzőkönyvvezető (zsűri) tananyag Budapest 2016. január A dokumentum a floorball sportág jegyzőkönyvvezetői tudnivalók leírását tartalmazza.

Részletesebben

14. SZABÁLY A BÜNTETİRÚGÁS. PDF Created with deskpdf PDF Writer - Trial ::

14. SZABÁLY A BÜNTETİRÚGÁS. PDF Created with deskpdf PDF Writer - Trial :: 14. SZABÁLY PDF Created with deskpdf PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com Büntetırúgás jár az ellen a csapat ellen, amely elköveti a közvetlen szabadrúgást maga után vonó tíz szabálytalanság valamelyikét

Részletesebben

A HOSSZABBÍTÁS ÉS A BÜNTETŐPÁRBAJ SZABÁLYAI

A HOSSZABBÍTÁS ÉS A BÜNTETŐPÁRBAJ SZABÁLYAI 11. számú melléklet A HOSSZABBÍTÁS ÉS A BÜNTETŐPÁRBAJ SZABÁLYAI Hosszabbítás 5 perc Amennyiben egy mérkőzés 3. harmadát követően döntetlenre állnak a csapatok, úgy a korosztályos versenykiírásnak megfelelően

Részletesebben

ÁLTALÁNOS VERSENYSZABÁLYZAT Télbúcsúztató Országos Távhőszolgáltató Focikupa Szentes, 2019

ÁLTALÁNOS VERSENYSZABÁLYZAT Télbúcsúztató Országos Távhőszolgáltató Focikupa Szentes, 2019 1 oldal ÁLTALÁNOS VERSENYSZABÁLYZAT Télbúcsúztató Országos Távhőszolgáltató Focikupa Szentes, 2019 A szentesi távhőszolgáltató, a Szentes Városi Szolgáltató Kft. továbbiakban SZVSZ 2019.március 1-jén (pénteken)

Részletesebben

II. MŰFÜVES KISPÁLYÁS LABDARÚGÓ TORNA Kazincbarcika

II. MŰFÜVES KISPÁLYÁS LABDARÚGÓ TORNA Kazincbarcika II. MŰFÜVES KISPÁLYÁS LABDARÚGÓ TORNA Kazincbarcika A torna célja: 2011-ben Kazincbarcikán első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal került megrendezésre az I. Műfüves Kispályás Labdarúgó Torna. Az

Részletesebben

Teremlabdarúgás Futsal

Teremlabdarúgás Futsal IV. KORCSOPORT IV. KORCSOPORT Teremlabdarúgás Futsal A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) együttműködésben hirdeti meg. Résztvevők: Megyei/budapesti döntőkig bezárólag:

Részletesebben

A WATER HEADBALL SZABÁLYAI

A WATER HEADBALL SZABÁLYAI A WATER HEADBALL SZABÁLYAI 1. rész: A pálya leírása (méretek, kellékek) 2. rész. A mérkőzés hivatalos személye 3. rész: Öltözék/mez leírása 4. rész: A csapatok leírása 5. rész: Játékszabályok leírása 6.

Részletesebben

MARKÓ LAJOS VÁROSI KISPÁLYÁS LABDARÚGÓ BAJNOKSÁG JÁTÉKSZABÁLYAI

MARKÓ LAJOS VÁROSI KISPÁLYÁS LABDARÚGÓ BAJNOKSÁG JÁTÉKSZABÁLYAI MARKÓ LAJOS VÁROSI KISPÁLYÁS LABDARÚGÓ BAJNOKSÁG JÁTÉKSZABÁLYAI 2015/2016 A játékosok száma A játékban két csapat vesz részt legfeljebb 6-6 játékossal, közülük 1-1 kapussal. Kapusok nélkül mérkőzést játszani

Részletesebben

Kép: FIFA Interpretaition of the Laws of the game 5. SZABÁLY. A játékvezető

Kép: FIFA Interpretaition of the Laws of the game 5. SZABÁLY. A játékvezető Kép: FIFA Interpretaition of the Laws of the game 5. SZABÁLY Minden mérkőzést egy játékvezető vezet és korlátlan joga, hogy a mérkőzésen érvényt szerezzen a játékszabályoknak Kép: 24.hu Döntéseit saját

Részletesebben

TÉTELEK (2015. július 11.)

TÉTELEK (2015. július 11.) TÉTELEK (2015. július 11.) 1. Miként büntesse a játékvezető, az ellenfelét túlzott erőbevetéssel megrúgó vagy azt megkísérlő játékost, ha a labda nincs játékban? 2. Egy játékos a közvetett szabadrúgást

Részletesebben

MARKÓ LAJOS VÁROSI KISPÁLYÁS LABDARÚGÓ BAJNOKSÁG JÁTÉKSZABÁLYAI

MARKÓ LAJOS VÁROSI KISPÁLYÁS LABDARÚGÓ BAJNOKSÁG JÁTÉKSZABÁLYAI MARKÓ LAJOS VÁROSI KISPÁLYÁS LABDARÚGÓ BAJNOKSÁG JÁTÉKSZABÁLYAI 2017/2018 Felhívnánk az érintett részvevők figyelmét, hogy a labdarúgás akkor nyújtja mindenki számára a játék élvezetét, a felhőtlen szórakozást,

Részletesebben

A bármi áron való győzelem gondolkodásmódjától határolódj el!

A bármi áron való győzelem gondolkodásmódjától határolódj el! UEFA Etikai kódex A labdarúgás etikájának kialakításában az edző személye kulcsfontosságú. Az etikával kapcsolatos felfogásuk és beállítottságuk közvetlenül hat ki játékosaik magatartására. Viselkedésüknek

Részletesebben

A ÉVI FÉRFI ÉS NŐI EGYETEMI VÍZILABDA KUPA VERSENYKIÍRÁSA

A ÉVI FÉRFI ÉS NŐI EGYETEMI VÍZILABDA KUPA VERSENYKIÍRÁSA MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG A 2016. ÉVI FÉRFI ÉS NŐI EGYETEMI VÍZILABDA KUPA VERSENYKIÍRÁSA 2015/2016. ÉVI BAJNOKI SZEZON 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1 Az Egyetemi Vízilabda Kupa mérkőzéssorozat célja:

Részletesebben

A MAGYAR HONVÉDSÉG 2011. ÉVI KISPÁLYÁS LABDARÚGÓ BAJNOKSÁGÁNAK VERSENYKIÍRÁSA

A MAGYAR HONVÉDSÉG 2011. ÉVI KISPÁLYÁS LABDARÚGÓ BAJNOKSÁGÁNAK VERSENYKIÍRÁSA A MAGYAR HONVÉDSÉG 2011. ÉVI KISPÁLYÁS LABDARÚGÓ BAJNOKSÁGÁNAK VERSENYKIÍRÁSA A bajnokságról: Célja: A Honvédelmi Minisztérium és háttér intézményei, valamint a Magyar Honvédség alakulatai közt eldönteni

Részletesebben

Villamosenergia-ipari kispályás labdarúgó találkozók versenyszabályzata

Villamosenergia-ipari kispályás labdarúgó találkozók versenyszabályzata Villamosenergia-ipari kispályás labdarúgó találkozók versenyszabályzata A Villamosenergia-ipari Kispályás Labdarúgó Sportági Bizottság (Sportági Bizottság) a Villamosenergia-ipari sporttalálkozók általános

Részletesebben

FUTSAL JÁTÉKSZABÁLYOK

FUTSAL JÁTÉKSZABÁLYOK FUTSAL JÁTÉKSZABÁLYOK A FIFA hivatalos játékszabály kiadványa alapján engedélyezett fordítás. 1. Szabály - A Játéktér (1) Méretek: A játéktér minden esetben téglalap alakú. A hosszának meg kell haladnia

Részletesebben

AZ FIVB 2014.ÉVI KONGRESSZUSA ÁLTAL ELFOGADOTT SZABÁLYMÓDOSÍTÁSOK KIVONATA

AZ FIVB 2014.ÉVI KONGRESSZUSA ÁLTAL ELFOGADOTT SZABÁLYMÓDOSÍTÁSOK KIVONATA AZ FIVB 2014.ÉVI KONGRESSZUSA ÁLTAL ELFOGADOTT SZABÁLYMÓDOSÍTÁSOK KIVONATA Szabálypont Szabálykönyv 2013-16 Szabálykönyv 2015-16 1.1. MÉRETEI A játékpálya négyszög alakú 18x9 m-es terület, melyet egy legalább

Részletesebben

A labdarúgás játékszabályai 2016/17

A labdarúgás játékszabályai 2016/17 A labdarúgás játékszabályai 2016/17 Az IFAB 130-dik, 2016.március 5-ei cardiffi Éves Közgyűlésén (AGM) egyhangúlag elfogadták az IFAB technikai albizottságának a játékszabályok részletes felülvizsgálatát.

Részletesebben

III. Magyar Turizmus Labdarúgó Kupa

III. Magyar Turizmus Labdarúgó Kupa III. Magyar Turizmus Labdarúgó Kupa A turisztikai szakma labdarúgó bajnoksága Versenykiírás 2012. Tartalom 1. A bajnokság rendezője... 2 2. A bajnokság célja... 2 3. A bajnokság helyszíne és időpontjai...

Részletesebben

A kispályás labdarúgás játékszabályai 2012

A kispályás labdarúgás játékszabályai 2012 A kispályás labdarúgás játékszabályai 2012 2012/2013 bajnoki idény VLSZ Székesfehérvár Székesfehérvár Megyei Jogú Város Labdarúgó Szövetség 8000. Székesfehérvár Géza-nagyfejedelem tér 4. Telefon/Fax: (22)

Részletesebben

Versenykiírás és program

Versenykiírás és program Versenykiírás és program A torna helyszíne: Dabas, Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola József Attila u. 107 Rendező: Dabas-Gyón FC A torna időpontjai: 2015. február 8. és március 1. Korosztályok: U-7 /2008/

Részletesebben

SZILVESZTERI TEREMLABDARÚGÓ TORNA 2017 VERSENYKIÍRÁS

SZILVESZTERI TEREMLABDARÚGÓ TORNA 2017 VERSENYKIÍRÁS SZILVESZTERI TEREMLABDARÚGÓ TORNA 2017 VERSENYKIÍRÁS A torna célja: Az évtizedes múltra visszatekintő hagyomány folytatása, sportolási, kikapcsolódási lehetőség biztosítása mind az amatőr, mind az igazolt

Részletesebben

A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) együttműködésben hirdeti meg.

A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) együttműködésben hirdeti meg. IV. KORCSOPORT Futsal A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) együttműködésben hirdeti meg. 1. A verseny célja: A futsal sportág népszerűsítése az iskoláskorú tanulók

Részletesebben

CÉLJA A LASSÍTÁS ÉS EZZEL BÜNTETŐNÉL KÖNNYEBB GÓLSZERZÉSI LEHETŐSÉG MEGAKADÁLYOZÁSA

CÉLJA A LASSÍTÁS ÉS EZZEL BÜNTETŐNÉL KÖNNYEBB GÓLSZERZÉSI LEHETŐSÉG MEGAKADÁLYOZÁSA A szabályokról Az MVLSZ Játékvezetői Bizottsága a Ligával egyeztetve a szabályok eltérő értelmezésének kizárása, és az egységes játékvezetői szemlélet kialakítása érdekében az alábbi kötelező érvényű iránymutatással

Részletesebben

MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG A ÉVI BENU FÉRFI ÉS NŐI MAGYAR KUPA VERSENYKIÍRÁSA 2016/2017. ÉVI BAJNOKI SZEZON

MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG A ÉVI BENU FÉRFI ÉS NŐI MAGYAR KUPA VERSENYKIÍRÁSA 2016/2017. ÉVI BAJNOKI SZEZON MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG A 2016. ÉVI BENU FÉRFI ÉS NŐI MAGYAR KUPA VERSENYKIÍRÁSA 2016/2017. ÉVI BAJNOKI SZEZON 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1 A Magyar Kupa mérkőzéssorozat célja: A Magyar Kupa mérkőzéssorozat

Részletesebben

MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG

MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG A 2015. ÉVI FÉRFI ÉS NŐI MAGYAR KUPA VERSENYKIÍRÁSA 2015/2016. ÉVI BAJNOKI SZEZON 1 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1 A Magyar Kupa mérkőzéssorozat célja: A Magyar Kupa mérkőzéssorozat

Részletesebben

Villamosenergia-ipari kispályás labdarúgó találkozók versenyszabályzata

Villamosenergia-ipari kispályás labdarúgó találkozók versenyszabályzata Villamosenergia-ipari kispályás labdarúgó találkozók versenyszabályzata A Villamosenergia-ipari Kispályás Labdarúgó Sportági Bizottság (Sportági Bizottság) a Villamosenergia-ipari sporttalálkozók általános

Részletesebben

Magyar Labdarúgó Szövetség

Magyar Labdarúgó Szövetség Magyar Labdarúgó Szövetség NB III. férfi felnőtt nagypályás labdarúgó bajnokság 2013-2014. évi indulási jogát eldöntő osztályozó mérkőzések versenykiírása 1. Az Osztályozó mérkőzések résztvevői A) A 2012-2013.

Részletesebben

U /2019 JÁTÉKNAPOK (ALAPSZAKASZ) MÉRKŐZÉSEK KEZDÉSI IDŐPONTJA KORHATÁR MINIMÁLIS LÉTSZÁM A RAJTLISTÁN 10+1

U /2019 JÁTÉKNAPOK (ALAPSZAKASZ) MÉRKŐZÉSEK KEZDÉSI IDŐPONTJA KORHATÁR MINIMÁLIS LÉTSZÁM A RAJTLISTÁN 10+1 U18 2018/2019 JÁTÉKNAPOK (ALAPSZAKASZ) MÉRKŐZÉSEK KEZDÉSI IDŐPONTJA CSÜTÖRTÖK (szombat) hétköznapokon: 15:30 19:00 óra között szombaton: 12:00 20:00 óra között vasárnap: 12:00 19:00 óra között KORHATÁR

Részletesebben

A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) együttműködésben hirdeti meg.

A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) együttműködésben hirdeti meg. IV. KORCSOPORT Futsal A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) együttműködésben hirdeti meg. 1. A verseny célja: A futsal sportág népszerűsítése az iskoláskorú tanulók

Részletesebben

IFJÚSÁGI, SERDÜLŐ, GYERMEK FIÚ ÉS LEÁNY ORSZÁGOS VÍZILABDA BAJNOKSÁG VERSENYKIÍRÁSA

IFJÚSÁGI, SERDÜLŐ, GYERMEK FIÚ ÉS LEÁNY ORSZÁGOS VÍZILABDA BAJNOKSÁG VERSENYKIÍRÁSA IFJÚSÁGI, SERDÜLŐ, GYERMEK FIÚ ÉS LEÁNY ORSZÁGOS VÍZILABDA BAJNOKSÁG VERSENYKIÍRÁSA 2007-2008. BAJNOKI ÉVAD - 1 1. A BAJNOKSÁG Az MVLSZ korosztályos országos utánpótlás bajnokságai 2. RÉSZTVEVŐ CSAPATOK

Részletesebben

Magyar Labdarúgó Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság (Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Labdarúgó Szövetség)

Magyar Labdarúgó Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság (Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Labdarúgó Szövetség) Magyar Labdarúgó Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság (Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Labdarúgó Szövetség) Borsod-Abaúj-Zemplén megyei meghívásos Téli teremlabdarúgó torna versenykiírása 2017.

Részletesebben

A Magyar Tenisz Szövetség Hivatalos Szabálykönyve

A Magyar Tenisz Szövetség Hivatalos Szabálykönyve A Magyar Tenisz Szövetség Hivatalos Szabálykönyve 2.5. Play and Stay versenyek 2.5.1. Hatálya Jelen szabályzat hatálya a Magyarország területén engedélyezett és megrendezett Play and Stay versenyekre.

Részletesebben

CP-ISRA Nemzetközi Boccia Szabályok

CP-ISRA Nemzetközi Boccia Szabályok Bevezetés CP-ISRA Nemzetközi Boccia Szabályok Jelen szövegben bemutatott szabályok a boccia játékra vonatkoznak. A nemzetközi boccia versenyek szervezésével kapcsolatos további információk a Nemzetközi

Részletesebben

Versenykiírás/ Szabályok

Versenykiírás/ Szabályok Veszprémi Kispályás Liga 2016 Versenykiírás/ Szabályok Helyszín: Veszprém, Vasas pálya 2 db 20x40 méteres szabvány műfüves pálya Időpont: 2016.04.04. 2016.11.28. (tavaszi-őszi forduló), Szezonzáró: KISPÁLYA

Részletesebben

A MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG

A MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG A MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG 2014. ÉVI FÉRFI ÉS NŐI MAGYAR KUPA VERSENYKIÍRÁSA 2014/2015. ÉVI BAJNOKI SZEZON 1 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1 A Magyar Kupa mérkőzéssorozat célja: A Magyar Kupa mérkőzéssorozat

Részletesebben

A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Floorball Szakszövetséggel (MFSZ) együttműködésben hirdeti meg.

A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Floorball Szakszövetséggel (MFSZ) együttműködésben hirdeti meg. Floorball kispályás A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Floorball Szakszövetséggel (MFSZ) együttműködésben hirdeti meg. 1. A verseny célja: A floorball sportág utánpótlásbázisának szélesítése,

Részletesebben

- Egyesületi Program. U6/7, U8/9 fesztivál. Eljárási Rend, Szakmai Követelmények

- Egyesületi Program. U6/7, U8/9 fesztivál. Eljárási Rend, Szakmai Követelmények - Egyesületi Program U6/7, U8/9 fesztivál Eljárási Rend, Szakmai Követelmények A fesztivál előkészítése 1. Általános követelmények Gyermeklabdarúgó fesztivált, ott lehet rendezni, ahol a csoportban minimálisan

Részletesebben

Kosárlabda. A versenyt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány hirdeti meg.

Kosárlabda. A versenyt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány hirdeti meg. Kosárlabda A versenyt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány hirdeti meg. 1. A verseny célja: a. A kosárlabda sportág népszerűsítése és megszerettetése az iskoláskorú tanulók

Részletesebben

A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) együttműködésben hirdeti meg.

A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) együttműködésben hirdeti meg. III-IV. KORCSOPORT Leány labdarúgás A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) együttműködésben hirdeti meg. 1. A verseny célja: A labdarúgás sportág megszerettetése

Részletesebben

A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) együttműködésben hirdeti meg.

A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) együttműködésben hirdeti meg. LEÁNY III-IV. KORCSOPORT Leány labdarúgás A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) együttműködésben hirdeti meg. 1. A verseny célja: A labdarúgás sportág megszerettetése

Részletesebben

Bozsik - Gyermek Egyesületi Program Eljárási Rend, Szakmai Követelmények 2011 ősz

Bozsik - Gyermek Egyesületi Program Eljárási Rend, Szakmai Követelmények 2011 ősz Bozsik - Gyermek Egyesületi Program Eljárási Rend, Szakmai Követelmények 2011 ősz A torna előkészítése 1. Általános követelmények Körzeti tornát ott lehet rendezni, ahol minimálisan 4-5 sportszervezet

Részletesebben

Szabály játékok. Szerep játékok. 5:5 (kapussal) 5:5 3:3 5:3 3:3. 5:5 (kapussal) 3:3 Ügyességi 5:5. 3 m 3 m. feladatok, játékok

Szabály játékok. Szerep játékok. 5:5 (kapussal) 5:5 3:3 5:3 3:3. 5:5 (kapussal) 3:3 Ügyességi 5:5. 3 m 3 m. feladatok, játékok U9 3 m 3 m U7 5:5 (kapussal) 5:5 3:3 Szabály játékok 5:3 x x x x Labda nélküli koordináció célbarúgással Szerep játékok 3:3 x x x x 5:5 x x x x 5:5 (kapussal) 3:3 Ügyességi feladatok, játékok U7: 5-6 évesek

Részletesebben

Paks öregfiúk kispályás labdarúgó bajnokság évi versenykiírása

Paks öregfiúk kispályás labdarúgó bajnokság évi versenykiírása Nevezni április 10-ig lehet!!! Paks öregfiúk kispályás labdarúgó bajnokság 2012. évi versenykiírása A bajnokság célja: A bajnoki rendszer keretében a lakóhelyi, egyesületi, baráti stb. öregfiú csapatok

Részletesebben

Beachtennis szabálykönyv ( )

Beachtennis szabálykönyv ( ) Beachtennis szabálykönyv (2010.06.17.) Tartalom 1: A pálya 2: A pálya borítása 3: A labdák 4: Az ütők 5: A számolás 6: Az adogató és a fogadó 7: A meccs előtti sorsolás 8: A térfélcsere 9: A poén kezdete

Részletesebben

KISPÁLYÁS LABDARÚGÓ SZABÁLYKÖNYV

KISPÁLYÁS LABDARÚGÓ SZABÁLYKÖNYV KISPÁLYÁS LABDARÚGÓ SZABÁLYKÖNYV A FUTSAL JÁTÉKSZABÁLYOKAT FIGYELEMBEVEVŐ 5+1-es LABDARÚGÓ BAJNOKSÁGOKHOZ Készült a FIFA és az International Football Association Board 2008. évi szabálykönyve, valamint

Részletesebben

I. FUTSAL BAJNOKSÁG VERSENYKIÍRÁSA

I. FUTSAL BAJNOKSÁG VERSENYKIÍRÁSA I. FUTSAL BAJNOKSÁG VERSENYKIÍRÁSA 2014 / 2015 FŐTÁMOGATÓ: DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA TÁMOGATÓ: 1.) A futsal bajnokság célja: A futsal népszerűsítése. I. FUTSAL BAJNOKSÁG A mérkőzések

Részletesebben

I. Vadkertito.hu Strandfoci kupa SZABÁLYZAT

I. Vadkertito.hu Strandfoci kupa SZABÁLYZAT I. Vadkertito.hu Strandfoci kupa SZABÁLYZAT A kupa célja: sportolási lehetőség biztosítása a nyári időszakban sportbaráti kapcsolatok erősítése a labdarúgás népszerűsítése A rendezőbizottság tagjai: Szabadi

Részletesebben

MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG

MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG A 2017. ÉVI BENU FÉRFI ÉS NŐI MAGYAR KUPA VERSENYKIÍRÁSA 2017/2018. ÉVI BAJNOKI SZEZON 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1 A Magyar Kupa mérkőzéssorozat célja: A Magyar Kupa mérkőzéssorozat

Részletesebben

Bozsik. - Gyermek Egyesületi Program - Eljárási Rend, Szakmai Követelmények

Bozsik. - Gyermek Egyesületi Program - Eljárási Rend, Szakmai Követelmények Bozsik - Gyermek Egyesületi Program - Eljárási Rend, Szakmai Követelmények A torna előkészítése 1. Általános követelmények Körzeti tornát ott lehet rendezni, ahol minimálisan 4 önálló sportszervezet szerepel.

Részletesebben

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség. Országos Métabajnokságának szabályzata

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség. Országos Métabajnokságának szabályzata A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség Országos Métabajnokságának szabályzata 1. A játék menetéről általában A játék során két csapat: az ütő ( A csapat) és a fogó ( B csapat) küzd egymással a pontokért.

Részletesebben

MAGYAR DIÁKSPORT SZÖVETSÉG

MAGYAR DIÁKSPORT SZÖVETSÉG MAGYAR DIÁKSPORT SZÖVETSÉG FUTSAL / TEREMLABDARÚGÁS DIÁKOLIMPIA JÁTÉKSZABÁLYAI 2013. 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. SZABÁLY A JÁTÉKTÉR 3. 2. SZABÁLY A LABDA 4. 3. SZABÁLY A JÁTÉKOSOK SZÁMA 5. 4. SZABÁLY A JÁTÉKOSOK

Részletesebben

F I E S Z T A F O C I A S T A D I O N B A N DUNAÚJVÁROS, 2013. JÚLIUS 13.

F I E S Z T A F O C I A S T A D I O N B A N DUNAÚJVÁROS, 2013. JÚLIUS 13. V. Z E U S N Y Á R I F O C I F I E S Z T A F O C I A S T A D I O N B A N DUNAÚJVÁROS, 2013. JÚLIUS 13. A RENDEZVÉNY FŐTÁMOGATÓJA DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA V. Z E U S N Y Á R I F O C I

Részletesebben

Kőbányai Kenguru Kupa. Versenykiírás 2018/2019.

Kőbányai Kenguru Kupa. Versenykiírás 2018/2019. ZSÍROS TIBOR KOSÁRLABDA AKADÉMIA KŐBÁNYAI DIÁKOK SPORTEGYESÜLETE Kőbányai Kenguru Kupa Versenykiírás 2018/2019. 2018/2019. KŐBÁNYAI KENGURU KUPA 2. 1. A verseny célja: Versenyzési lehetőség biztosítása

Részletesebben

FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK A 2009-13. ÉVEKRE

FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK A 2009-13. ÉVEKRE FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK A 2009-13. ÉVEKRE FINA VÍZILABDA FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK 2009-2013 A FINA nemzetközi vízilabda szabályok az MVLSZ döntése szerint a mindenkori hazai kiegészítésekkel érvényesek

Részletesebben

2. FELSZERELÉS ÉS LÉTESÍTMÉNYEK

2. FELSZERELÉS ÉS LÉTESÍTMÉNYEK Bevezetés Boccia Szabályok Jelen szövegben bemutatott szabályok a boccia játékra vonatkoznak. A játékszabályok minden olyan nemzetközi versenyre vonatkoznak, amelyet a BISFed (Boccia Nemzetközi Sport Szövetség)

Részletesebben

VI. Rábaköz MKSZ Kupa Lány Kézilabda Torna

VI. Rábaköz MKSZ Kupa Lány Kézilabda Torna 2017. évi versenykiírás 1. A Kupa célja A kézilabdázás megismertetése, megszerettetése és széles körben történő elterjesztése. Rábaköz és környéke lány kézilabda utánpótlás sportélet felpezsdítése. A Kupa

Részletesebben

FŐVÁROSI SZABADIDŐ KUPA

FŐVÁROSI SZABADIDŐ KUPA FŐVÁROSI SZABADIDŐ KUPA Teke csapatverseny és Kispályás labdarúgó torna A 2013. évi Fővárosi Szabadidő Kupa versenysorozat tavaszi eseményeit új helyszínen a BVK Előre Sporttelepén tartotta a szövetségünk.

Részletesebben

LÁBTENISZ SZABÁLYOK AZ IFTA 2003. ÉVI ZÁGRÁBI KONGRESSZUSÁNAK MÓDOSÍTÁSA SZERINT

LÁBTENISZ SZABÁLYOK AZ IFTA 2003. ÉVI ZÁGRÁBI KONGRESSZUSÁNAK MÓDOSÍTÁSA SZERINT LÁBTENISZ SZABÁLYOK AZ IFTA 2003. ÉVI ZÁGRÁBI KONGRESSZUSÁNAK MÓDOSÍTÁSA SZERINT ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK A szabályoknak az a része, mely minden szakágnál Egyéni, Páros-A, Páros-B, Hármas - közös. 1.1 Egyéni,

Részletesebben

IIHF1. FEJEZET JÉGPÁLYA

IIHF1. FEJEZET JÉGPÁLYA 10 JÉGPÁLYA IIHF1. FEJEZET JÉGPÁLYA Nem lehetnek jelzések a jégen, a palánkon, a védôüvegen, a hálókon, a kapukon, vagy bármilyen más felületen a cserepadok, a büntetôpadok, a gólbíró fülke és a zsûrifülke

Részletesebben

I. JFC Kupa Jászberény, 2015. augusztus 16. VERSENYKIÍRÁS. I. JFC Kupa. utánpótlás labdarúgótorna

I. JFC Kupa Jászberény, 2015. augusztus 16. VERSENYKIÍRÁS. I. JFC Kupa. utánpótlás labdarúgótorna VERSENYKIÍRÁS I. JFC Kupa utánpótlás labdarúgótorna A TORNA CÉLJA A bajnokságok megkezdése előtt felkészülési lehetőséget biztosítani a meghívott csapatok számára. Célunk az, hogy ezt a tornát évről-évre

Részletesebben

FEKOSZ Sportkupa. B33 Kosárlabda Torna 2013. április 26-28. Debrecen. Versenykiírás

FEKOSZ Sportkupa. B33 Kosárlabda Torna 2013. április 26-28. Debrecen. Versenykiírás FEKOSZ Sportkupa B33 Kosárlabda Torna 2013. április 26-28. Debrecen Versenykiírás 1. A verseny bemutatása A Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetsége által 2013. április 26 28. között Debrecenben megrendezendő

Részletesebben

Egyesületi Program. U6/7, U8/9 fesztivál. Eljárási Rend, Szakmai Követelmények

Egyesületi Program. U6/7, U8/9 fesztivál. Eljárási Rend, Szakmai Követelmények Egyesületi Program U6/7, U8/9 fesztivál Eljárási Rend, Szakmai Követelmények A fesztivál előkészítése 1. Általános követelmények Gyermeklabdarúgó fesztivált, ott lehet rendezni, ahol a csoportban minimálisan

Részletesebben

TEREMLABDARÚGÓ (FUTSAL) DIÁKOLIMPIA V-VI. KCS. MEGYEI BAJNOKSÁG versenykiírása 2018./2019. tanév

TEREMLABDARÚGÓ (FUTSAL) DIÁKOLIMPIA V-VI. KCS. MEGYEI BAJNOKSÁG versenykiírása 2018./2019. tanév Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület Iroda: 3530 Miskolc, Szemere u.20. E-mail: bendavid17@hotmail.com Honlap: www.borsod-diaksport.hu Ikt. sz.: TEREMLABDARÚGÓ (FUTSAL) DIÁKOLIMPIA

Részletesebben

4. FEJEZET JÁTÉKSZABÁLYOK

4. FEJEZET JÁTÉKSZABÁLYOK 4. FEJEZET JÁTÉKSZABÁLYOK 400 JÁTÉKOSOK A JÉGEN Egy csapatnak játék közben nem lehet hatnál több játékosa a jégen. Technikai kisbüntetés - Túl sok játékos a jégen (573. szabály) A hat játékos: Kapus Jobb

Részletesebben

Magyar Labdarúgó Szövetség

Magyar Labdarúgó Szövetség Magyar Labdarúgó Szövetség Baranya Megyei Igazgatóság BARANYA MEGYEI KUPA Férfi felnőtt nagypályás Baranya Megyei Kupa versenykiírása 2015 2016. Tartalom 1. A kupa szervezője és rendezője, a kupa típusa

Részletesebben

_04. a labdát azon a ponton juttatja be, ahol az elhagyta a játékteret.

_04. a labdát azon a ponton juttatja be, ahol az elhagyta a játékteret. 2015-16_04 A debreceni mérkőzésen a 32. és a 35. percben is a rossz helyről elvégzett (szabálytalan) bedobás újra elvégeztetése történt ahelyett, hogy az ellenfél javára ítélte volna a bedobás jogát. A

Részletesebben

IX. NÉMETH FERENC EMLÉKTORNA

IX. NÉMETH FERENC EMLÉKTORNA Halásztelek Futball Club IX. NÉMETH FERENC EMLÉKTORNA 2016.szeptember 03. (szombat) 2007-es korosztály Versenykiírás 2007-es korosztály Torna ideje: 2016. Szeptember 03. (szombat) Torna helyszíne: 2314

Részletesebben

- Egyesületi Program - U10/11 és U12/13 tornák. Eljárási Rend, Szakmai Követelmények

- Egyesületi Program - U10/11 és U12/13 tornák. Eljárási Rend, Szakmai Követelmények - Egyesületi Program - U10/11 és U12/13 tornák Eljárási Rend, Szakmai Követelmények A torna előkészítése 1. Általános követelmények A kiemelt labdarúgó régiós U11 és U13 tornákon a régió kiemelt Utánpótlás

Részletesebben

Egyesületi Program. U10/11 és U12/13 tornák. Eljárási Rend, Szakmai Követelmények

Egyesületi Program. U10/11 és U12/13 tornák. Eljárási Rend, Szakmai Követelmények Egyesületi Program U10/11 és U12/13 tornák Eljárási Rend, Szakmai Követelmények A torna előkészítése 1. Általános követelmények Az alközponti B tornákon az alközpontokhoz tartozó U P n e v e l ő sportszervezetek

Részletesebben

2016/2017 Gyermeklabdarúgó ligabajnokság

2016/2017 Gyermeklabdarúgó ligabajnokság MMS 2016/2017 Gyermeklabdarúgó ligabajnokság MMS Ligabajnokságot azzal a céllal hoztuk létre,hogy a Keleti régió csapatait magas színvonalon versenyeztessük! Tavalyi évben 8 csapat vesz részt a versenyeken.

Részletesebben

MAGYAR HONVÉDSÉG 2015. ÉVI KISPÁLYÁS LABDARÚGÓ- BAJNOKSÁG

MAGYAR HONVÉDSÉG 2015. ÉVI KISPÁLYÁS LABDARÚGÓ- BAJNOKSÁG MAGYAR HONVÉDSÉG 2015. ÉVI KISPÁLYÁS LABDARÚGÓ- BAJNOKSÁG VERSENYKIÍRÁSA Célja: A Magyar Honvédség kiképzési kereteken kívül az állományának fizikai képességének fejlesztése, szabadidős sportprogram biztosítása

Részletesebben

Offline Electronic League FIFA13 Versenyszabályzat

Offline Electronic League FIFA13 Versenyszabályzat Offline Electronic League FIFA13 Versenyszabályzat Az Offline Electronic League FIFA13 Versenyszabályzata az admin gárda által létrehozva, követve a rangos FIFA világbajnokságok (World Cyber Games, Electronic

Részletesebben

AZ FIVB 2016.ÉVI KONGRESSZUSA ÁLTAL ELFOGADOTT SZABÁLYMÓDOSÍTÁSOK KIVONATA a változások pirossal szedettek. Teremröplabda

AZ FIVB 2016.ÉVI KONGRESSZUSA ÁLTAL ELFOGADOTT SZABÁLYMÓDOSÍTÁSOK KIVONATA a változások pirossal szedettek. Teremröplabda AZ FIVB 2016.ÉVI KONGRESSZUSA ÁLTAL ELFOGADOTT SZABÁLYMÓDOSÍTÁSOK KIVONATA a változások pirossal szedettek Teremröplabda Szabálykönyv 2015-16 Szabálykönyv 2017-20 1 1.1 A JÁTÉKTERÜLET MÉRETEI Az FIVB,

Részletesebben